DISEDIAKAN OLEH

NAMA:NOR HARYATI BINTI HUSSAIN NO.KP: 770302065020 NO. MATRIKS: DB110437

NAMA:KURNIATI BINTI LASALEH NO.KP: 821027125718 NO. MATRIKS: DB110408

NAMA : NOTHINI A/P RAMAMOORTHY NO. KP: 790804105836 NO. MATRIKS: DB110284

NAMA: FATIMAH BINTI ABDUL RAHMAN NO. KP: 750120045186 NO. MATRIKS: DB110100

BONEKA SARUNG TANGAN .

BAHAN YANG DIGUNAKAN KAIN FELT KAIN DENIM & GUNTING GAM UHU JARUM & BENANG .

Selain dari itu ia juga hanya menggunakan bahan sedia ada di sekeliling kita seperti gam. jarum dan benang. • Masa: Masa yang diperlukan juga tidak lama iaitu kira-kira 30 minit. .Kos penyediaan: • Kewangan: Tiada kos yang digunakan kerana ia dibuat dari bahan lebihan dari kedai menjahit pakaian. gunting.

Tujuan  Sebagai set induksi  Di buat khusus untuk tajuk bentuk (Matematik) – berdasarkan kepada bentukbentuk yang terdapat pada boneka.  Teknik bercerita (Semua subjek yang berkaitan) .

Tujuan utama penggunaan boneka ini adalah seperti yang telah dinyatakan iaitu untuk menarik perhatian murid agar berminat untuk mendengar pengajaran dan pembelajaran yang ingin disampaikan oleh guru. Guru boleh menggunakan bahagian pada boneka yang telah ditampalkan dengan pelbagai bentuk untuk menyoal murid seperti contoh: “Apakah bentuk mata saya” kata boneka beruang. Bukan sahaja bahasa melayu malah bahasa inggeris serta matapelajaran lain yang memerlukan penyampaian dalam bentuk penceritaan boleh menggunakan boneka tangan ini.FUNGSI BONEKA Boneka sarung tangan ini boleh digunakan sebagai set induksi sebelum memulakan pengajaran. . Dengan itu murid akan lebih tertarik untuk mendengar isi soalan penyelesaian masalah tersebut. Sebenarnya boneka yang telah kami sediakan dibuat khususnya untuk tajuk bentuk. Boneka ini juga boleh digunakan untuk matapelajaran lain seperti bahasa melayu misalnya. Dan murid akan menjawab: “Bentuk mata beruang adalah bulatan. Boneka ini boleh digunakan untuk menyampaikan cerita dan berjenaka.” Namun begitu boneka ini juga boleh digunakan untuk tajuk lain juga. Contohnya menggunakan boneka untuk menyampaikan cerita berbentuk penyelesaian masalah dan sebagainya.

Gam yang digunakan juga adalah dari jenis yang iaitu gam uhu dan tidak mudah lekang serta kuat. Kain yang digunakan ialah kain denim dan kain felt yang tidak mudah koyak. Keselamatan: Boneka ini dibuat dari bahan yang lembut. Ia sesuai dengan kanak kanak dari semua peringkat umur. Ia boleh di pegang dan tidak merbahaya. .Perincian Jangka hayat: Boneka yang kami sediakan ini boleh tahan lama kerana ia dibuat dari bahan yang tahan lama.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful