 SUHARTIKA BINTI KASIMUN.  KUMPULAN 2 :  FARAH WAHIDAH BINTI ROSLAN.  NORAFIZAH BINTI JAMALI.  .PENSYARAH :  PUAN ZURAIDAH BINTI BAHARIN.

.

 . pengalaman harian biasa yang menyediakan stimulasi ini dapat merangsangkan organisasi perkembangan otak.Pada peringkat bayi stimulasi visual dan pendengaran diperlukan untuk bahagianbahagian otak yang terbabit menyusun maklumat.  Bayi yang tidak menerima stimulasi-stimulasi ini mempunyai risiko perkembangan otaknya terganggu.  Oleh itu.

.

Guru dinasihatkan membantu kanakkanak tetapi hanya setakat mana yang perlu.  .  Kesannya kanak-kanak akan berasa kurang yakin untuk melakukan sesuatu perkara dengan sendiri.  Bantuan yang berlebihan akan menyebabkan pergantungan kanakkanak kepada ibu bapa atau guru.

berlari dsb. Oleh itu.Kanak-kanak juga akan merasai kepuasan sekiranya berjaya melakukan sesuatu dengan sendiri. guru boleh menyediakan aktiviti bermain spt permainan bola.  Aktiviti-aktiviti yang disediakn seharusnya mengambilkira perkembangan otot-otot kecil yang belum sempurna.  .  Kanak-kanak juga aktif pada peringkat ini.  Kanak-kanak berkembang pada tahap yang berbeza. elakkan daripada membandingkan kanak-kanak.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful