PENSYARAH :  PUAN ZURAIDAH BINTI BAHARIN.  .  SUHARTIKA BINTI KASIMUN.  KUMPULAN 2 :  FARAH WAHIDAH BINTI ROSLAN.  NORAFIZAH BINTI JAMALI.

.

 Bayi yang tidak menerima stimulasi-stimulasi ini mempunyai risiko perkembangan otaknya terganggu.  .  Oleh itu.Pada peringkat bayi stimulasi visual dan pendengaran diperlukan untuk bahagianbahagian otak yang terbabit menyusun maklumat. pengalaman harian biasa yang menyediakan stimulasi ini dapat merangsangkan organisasi perkembangan otak.

.

 Bantuan yang berlebihan akan menyebabkan pergantungan kanakkanak kepada ibu bapa atau guru.  .Guru dinasihatkan membantu kanakkanak tetapi hanya setakat mana yang perlu.  Kesannya kanak-kanak akan berasa kurang yakin untuk melakukan sesuatu perkara dengan sendiri.

 Aktiviti-aktiviti yang disediakn seharusnya mengambilkira perkembangan otot-otot kecil yang belum sempurna.  Kanak-kanak juga aktif pada peringkat ini. guru boleh menyediakan aktiviti bermain spt permainan bola.  .  Kanak-kanak berkembang pada tahap yang berbeza. Oleh itu. berlari dsb. elakkan daripada membandingkan kanak-kanak.Kanak-kanak juga akan merasai kepuasan sekiranya berjaya melakukan sesuatu dengan sendiri.