 SUHARTIKA BINTI KASIMUN.PENSYARAH :  PUAN ZURAIDAH BINTI BAHARIN.  .  NORAFIZAH BINTI JAMALI.  KUMPULAN 2 :  FARAH WAHIDAH BINTI ROSLAN.

.

pengalaman harian biasa yang menyediakan stimulasi ini dapat merangsangkan organisasi perkembangan otak.  Oleh itu.  Bayi yang tidak menerima stimulasi-stimulasi ini mempunyai risiko perkembangan otaknya terganggu.  .Pada peringkat bayi stimulasi visual dan pendengaran diperlukan untuk bahagianbahagian otak yang terbabit menyusun maklumat.

.

Guru dinasihatkan membantu kanakkanak tetapi hanya setakat mana yang perlu.  Bantuan yang berlebihan akan menyebabkan pergantungan kanakkanak kepada ibu bapa atau guru.  Kesannya kanak-kanak akan berasa kurang yakin untuk melakukan sesuatu perkara dengan sendiri.  .

 Kanak-kanak berkembang pada tahap yang berbeza.  .  Aktiviti-aktiviti yang disediakn seharusnya mengambilkira perkembangan otot-otot kecil yang belum sempurna. guru boleh menyediakan aktiviti bermain spt permainan bola. Oleh itu. berlari dsb. elakkan daripada membandingkan kanak-kanak.  Kanak-kanak juga aktif pada peringkat ini.Kanak-kanak juga akan merasai kepuasan sekiranya berjaya melakukan sesuatu dengan sendiri.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful