 KUMPULAN 2 :  FARAH WAHIDAH BINTI ROSLAN.  NORAFIZAH BINTI JAMALI.  .PENSYARAH :  PUAN ZURAIDAH BINTI BAHARIN.  SUHARTIKA BINTI KASIMUN.

.

 Oleh itu.  .Pada peringkat bayi stimulasi visual dan pendengaran diperlukan untuk bahagianbahagian otak yang terbabit menyusun maklumat. pengalaman harian biasa yang menyediakan stimulasi ini dapat merangsangkan organisasi perkembangan otak.  Bayi yang tidak menerima stimulasi-stimulasi ini mempunyai risiko perkembangan otaknya terganggu.

.

 .Guru dinasihatkan membantu kanakkanak tetapi hanya setakat mana yang perlu.  Bantuan yang berlebihan akan menyebabkan pergantungan kanakkanak kepada ibu bapa atau guru.  Kesannya kanak-kanak akan berasa kurang yakin untuk melakukan sesuatu perkara dengan sendiri.

 Aktiviti-aktiviti yang disediakn seharusnya mengambilkira perkembangan otot-otot kecil yang belum sempurna.  . Oleh itu. elakkan daripada membandingkan kanak-kanak. berlari dsb.  Kanak-kanak berkembang pada tahap yang berbeza.  Kanak-kanak juga aktif pada peringkat ini. guru boleh menyediakan aktiviti bermain spt permainan bola.Kanak-kanak juga akan merasai kepuasan sekiranya berjaya melakukan sesuatu dengan sendiri.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful