PENSYARAH :  PUAN ZURAIDAH BINTI BAHARIN.  NORAFIZAH BINTI JAMALI.  .  KUMPULAN 2 :  FARAH WAHIDAH BINTI ROSLAN.  SUHARTIKA BINTI KASIMUN.

.

 . pengalaman harian biasa yang menyediakan stimulasi ini dapat merangsangkan organisasi perkembangan otak.  Bayi yang tidak menerima stimulasi-stimulasi ini mempunyai risiko perkembangan otaknya terganggu.  Oleh itu.Pada peringkat bayi stimulasi visual dan pendengaran diperlukan untuk bahagianbahagian otak yang terbabit menyusun maklumat.

.

 .  Bantuan yang berlebihan akan menyebabkan pergantungan kanakkanak kepada ibu bapa atau guru.Guru dinasihatkan membantu kanakkanak tetapi hanya setakat mana yang perlu.  Kesannya kanak-kanak akan berasa kurang yakin untuk melakukan sesuatu perkara dengan sendiri.

 Kanak-kanak berkembang pada tahap yang berbeza.  Kanak-kanak juga aktif pada peringkat ini.  . berlari dsb.  Aktiviti-aktiviti yang disediakn seharusnya mengambilkira perkembangan otot-otot kecil yang belum sempurna.Kanak-kanak juga akan merasai kepuasan sekiranya berjaya melakukan sesuatu dengan sendiri. Oleh itu. elakkan daripada membandingkan kanak-kanak. guru boleh menyediakan aktiviti bermain spt permainan bola.