P. 1
PERKEMBANGAN FIZIKAL BAYI.pptx

PERKEMBANGAN FIZIKAL BAYI.pptx

|Views: 2|Likes:
Published by Suhartika Kasimun
PERKEMBANGAN FIZIKAL BAYI.
PERKEMBANGAN FIZIKAL BAYI.

More info:

Published by: Suhartika Kasimun on Oct 29, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/11/2014

pdf

text

original

 SUHARTIKA BINTI KASIMUN.PENSYARAH :  PUAN ZURAIDAH BINTI BAHARIN.  NORAFIZAH BINTI JAMALI.  .  KUMPULAN 2 :  FARAH WAHIDAH BINTI ROSLAN.

.

pengalaman harian biasa yang menyediakan stimulasi ini dapat merangsangkan organisasi perkembangan otak.  Bayi yang tidak menerima stimulasi-stimulasi ini mempunyai risiko perkembangan otaknya terganggu.  .Pada peringkat bayi stimulasi visual dan pendengaran diperlukan untuk bahagianbahagian otak yang terbabit menyusun maklumat.  Oleh itu.

.

Guru dinasihatkan membantu kanakkanak tetapi hanya setakat mana yang perlu.  .  Bantuan yang berlebihan akan menyebabkan pergantungan kanakkanak kepada ibu bapa atau guru.  Kesannya kanak-kanak akan berasa kurang yakin untuk melakukan sesuatu perkara dengan sendiri.

 Kanak-kanak berkembang pada tahap yang berbeza. berlari dsb. guru boleh menyediakan aktiviti bermain spt permainan bola. Oleh itu.Kanak-kanak juga akan merasai kepuasan sekiranya berjaya melakukan sesuatu dengan sendiri.  Kanak-kanak juga aktif pada peringkat ini.  Aktiviti-aktiviti yang disediakn seharusnya mengambilkira perkembangan otot-otot kecil yang belum sempurna. elakkan daripada membandingkan kanak-kanak.  .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->