PERKEMBANGAN FIZIKAL BAYI.pptx

PENSYARAH :  PUAN ZURAIDAH BINTI BAHARIN.  NORAFIZAH BINTI JAMALI.  .  SUHARTIKA BINTI KASIMUN.  KUMPULAN 2 :  FARAH WAHIDAH BINTI ROSLAN.

.

 Oleh itu. pengalaman harian biasa yang menyediakan stimulasi ini dapat merangsangkan organisasi perkembangan otak.  Bayi yang tidak menerima stimulasi-stimulasi ini mempunyai risiko perkembangan otaknya terganggu.Pada peringkat bayi stimulasi visual dan pendengaran diperlukan untuk bahagianbahagian otak yang terbabit menyusun maklumat.  .

.

 Bantuan yang berlebihan akan menyebabkan pergantungan kanakkanak kepada ibu bapa atau guru.  .  Kesannya kanak-kanak akan berasa kurang yakin untuk melakukan sesuatu perkara dengan sendiri.Guru dinasihatkan membantu kanakkanak tetapi hanya setakat mana yang perlu.

Kanak-kanak juga akan merasai kepuasan sekiranya berjaya melakukan sesuatu dengan sendiri.  . guru boleh menyediakan aktiviti bermain spt permainan bola. elakkan daripada membandingkan kanak-kanak.  Kanak-kanak berkembang pada tahap yang berbeza. berlari dsb. Oleh itu.  Aktiviti-aktiviti yang disediakn seharusnya mengambilkira perkembangan otot-otot kecil yang belum sempurna.  Kanak-kanak juga aktif pada peringkat ini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful