P. 1
kssr sejarah thn 4.ppt

kssr sejarah thn 4.ppt

|Views: 462|Likes:
Published by Jessicka Rose
in house for kssr sejarah thn 4 2013
in house for kssr sejarah thn 4 2013

More info:

Categories:Types, Presentations
Published by: Jessicka Rose on Oct 30, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/20/2015

pdf

text

original

KURSUS DALAMAN KSSR SEJARAH TAHUN 4

SJKT LADANG ALPHA BERNAM 1.15THG

DSKP
DOKUMEN STANDARD KURIKULUM DAN PENTAKSIRAN
SEJARAH TAHUN 4

DSK DSKP .

Standard Pembelajaran (SP) dan Standard Prestasi Standard Prestasi : ? Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) M/S 16-17 Kemahiran: .PERBEZAAN DSK KANDUNGAN DSK DSKP DSKP Kandungan Kurikulum (pengetahuan ) tiada perubahan Standard kandungan (SK) dan Standard Pembelajaran (SP) Standard kandungan (SK).

.

 DSKP TH 4_2014 ( 05 Ogos) 1.pdf .

Tidak dinilai mengikut standard pembelajaran Dinilai mengikut keupayaan (kecerdasan pelbagai) murid Cara pentaksiran Format Pelaporan Secara formatif dan sumatif Borang pelaporan Catatan tentang tahap penguasan boleh direkodkan dalam buku rekod atau mengikut kesesuaian. .BAGAIMANA PENILAIANNYA? PERKARA Tahap Penguasaan PERLAKSANAANYA Dinilai setelah standard kandungan dan standard pembelajaran diajar sepenuhnya.

Bentuk – bentuk Pentaksiran  Pemerhatian  Kerja kursus  Kajian kes  Membina buku skrap dan folio  Demontrasi  Simulasi  Kuiz  Ujian bertulis .

menghidu. sk 1. . melihat. menyentuh dan mendengar.Pemerhatian  Proses pentaksiran melibatkan penggunaan pancaindera pelajar iaitu deria merasa.4 .  Proses ini sesuai kepada semua golongan pelajar.  Contoh : tajuk 1.

 Proses ini boleh dilakukan dalam bentuk kumpulan dan individu. .sk 1.Kerja kursus  Proses pentaksiran menghendaki pelajar mencari maklumat mengenai topik – topik yang dibincangkan.  Contoh : tajuk 1 .4.

 Proses ini boleh dilakukan dalam bentuk kumpulan dan individu. Aktiviti memotong dan menampal gambar.Membina buku skrap dan Folio  Proses pentaksiran yang melibatkan pelajar mencari maklumat daripada sumber – sumber sejarah daripada rujukan sekeliling seperti internet dan buku – buku sejarah. sk 1.  Contoh : Tajuk 1 .4 .

2 .  Contoh : Tajuk 1. sk 1.Demontrasi dan Simulasi  Proses pentaksiran yang melibat pelajar membuat tunjuk cara (demontrasi) dan memainkan peranan (simulasi).  Proses ini boleh dilakukan dalam bentuk kumpulan dan individu.

Sk 1.2 .  Proses ini boleh dilakukan dalam bentuk individu.Kuiz dan Ujian Bertulis  Proses pentaksiran yang melibatkan pelajar untuk menjawab soalan secara subjektif dan objektif.  Contoh : Tajuk 1.

 Contoh : Mengapakah lokasi rumah anda dikatakan berada dalam keadaan selamat? .Kajian Kes  Proses pentaksiran yang melibatkan pelajar menyelesaikan masalah dalam bentuk deskriptif atau penerangan.  Proses ini boleh dilakukan dalam bentuk kumpulan dan individu.

Pernyataa n Masalah Lapora n Kajian Kajian Literatur Analisis Kajian Rujuka n Sumber Objektif Kajian 15 .

Buktikan pernyataan tersebut. TAJUK KAJIAN KES: Saya kenal dan berbangga dengan diri saya.Tajuk 1: Mari Belajar Sejarah 1.1 Menyatakan biodata diri. Nyatakan hobi kamu? Apakah tanggungjawab kamu dalam keluarga? .2. Arahan: Siapakah nama penuh kamu? Bilakah kamu dilahirkan? Dimanakah kamu dilahirkan? Dimanakah tempat tinggal kamu? Siapakah nama adik-beradik kamu? Nyatakan kamu anak ke berapa dalam keluarga.

LANGKAH 1: PENYATAAN MASALAH 1. Buktikan pernyataan tersebut.2 Mengetahui dan memahami diri dan keluarga Saya kenal dan berbangga dengan diri saya. .  Menyatakan aktiviti pada masa lapang.  Menyenaraikan nama adik-beradik.  Menyatakan tarikh lahir dengan tepat. LANGKAH 2: OBJEKTIF KAJIAN Objektif kajian ini adalah untuk membolehkan murid:  Menyatakan nama penuh dengan betul.

.LANGKAH 3: RUJUKAN SUMBER  Orang Sumber  Dokumen kelahiran  Gambar LANGKAH 4: ANALISIS DATA Banding beza hasil dapatan daripada ahli keluarga. sijil kelahiran dan gambargambar keluarga. .

pendahuluan. .LANGKAH 5: LAPORAN KAJIAN Laporan : Buku skrap Hasil laporan: •Mengandungi 1-5 halaman •Merangkumi tajuk kajian. perbincangan (hasil kajian). kesimpulan dan rujukan .

.Tajuk 1: Mari Belajar Sejarah 1.3. Buktikan pernyataan tersebut berdasarkan sekolah anda.5 Menyatakan maksud warna dan simbol pada lencana dan bendera sekolah. TAJUK KAJIAN KES: Setiap sekolah mempunyai lencana dan bendera sebagai identiti.

Arahan: Apakah warna bendera dan lencana sekolah kamu? Apakah maksud warna yang ada pada bendera dan lencana sekolah? Apakah maksud simbol-simbol yang terdapat pada bendera sekolah kamu? Siapakah yang mencipta bendera dan lencana sekolah? Apakah kepentingan lencana dan bendera sekolah? .

LANGKAH 1: PENYATAAN MASALAH 1. Setiap sekolah mempunyai lencana dan bendera sebagai identiti. .3 Mengetahui dan memahami sejarah sekolah. Buktikan pernyataan tersebut berdasarkan sekolah anda.

.  Menyatakan kepentingan lencana dan bendera sekolah.  Menyatakan nama individu yang mencipta lencana dan bendera sekolah.  Menyatakan maksud warna yang terdapat pada lencana dan bendera sekolah.LANGKAH 2: OBJEKTIF KAJIAN Objektif kajian ini adalah untuk membolehkan murid:  Menyatakan warna yang terdapat pada lencana dan bendera sekolah.  Menyatakan maksud simbol-simbol yang terdapat pada bendera dan lencana sekolah.

LANGKAH 3: RUJUKAN SUMBER  Orang Sumber  Majalah sekolah  Laman sesawang sekolah .

pendahuluan. kesimpulan dan rujukan. .LANGKAH 4: ANALISIS DATA Banding beza hasil dapatan daripada warga sekolah. majalah dan laman sesawang. LANGKAH 5: LAPORAN KAJIAN Laporan : Buku skrap Hasil laporan: •Mengandungi 1-5 halaman •Merangkumi tajuk kajian. perbincangan (hasil kajian).

.

docx . RPH SEJARAH TAHUN 4 kesultanan Melayu Melaka A.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->