SKRIP PENGHAYATAN MALAM Kem Komandan akan sengaja memarahi murid dengan menyatakaan bahawa mereka adalah murid

yang tidak bertanggungjawab..Guru kecewa dengan komitmen yang ditunjukkan sepanjang program…Tanya apa tujuan murid menghadiri perkhemahan ini? Tanya seorang atau dua orang murid. Jika seorang murid menjawab datang untuk menimba ilmu..katakan kepada mereka ‘TIPU’…. Kemudian tnya pelajar lain…Jika pelajar menjawab katakan lagi kepada mereka ‘KAMU HIPOKRIT’. Selepas itu kem komandan akan memanggil seorang pelajar dan bertanya ‘adakah kamu tidak puas hati dengan saya’.. Jika pelajar tersebut menjawab ‘TIDAK’ maka hemburannya ialah ‘KAMU HIPOKRIT’. Jika pelajar menjawab ‘YA’, kem komandon akan mengucapkan terima kasih dan hemburannya ialah “SAYA SUKA KAMU, KAMU SEORANG PELAJAR YANG JUJUR’. Sesi rasa sedih dan keinsafan bermula secara perlahan-lahan. Kem Komandan akan menenangkan pelajar dan memberitahu apakah motif berbuat demikian. Nasihat turut diberikan.

( Bunyi muzik kitaro) Assalamualaiakum adik2 yang dikasihi. Alhamdulillah dapat kita sama-sama berkumpul pada malam yang indah ini, duduk bersama-sama menikmati kebesaran ilahi. Lihat la di luar sana, pada bintang diangkasa, pandanglah bulan yang menerangi langit malam, betapa indahnya ciptaan Tuhan. Subhanallah. (Tutup lampu-biarkan suasana dalam keadaan gelap) Adik-adik sekarang pejamkanlah mata kalian, hilangkan segala kekusutan yang ada dalam diri, tarik nafas dalam-dalam, hembuskan dengan perlahan, tarik nafas sekali lagi….hembuskan…tarik..hembuskan… (Lagu ayah dan ibu) Sekarang cuba bayangkan wajah ayah dan ibu, fikirkan seketika pengorbanan yang mereka lakukan kepada kamu. Betapa besarnya kasih ayah dan ibu kepada kamu. Kasih sayangnya bermula sejak dari rahim ibu, walau peritnya mengandungkan kamu, cinta dan kasih saying mereka tidak pernah padam, terlalu banyak rintangan yang ditempuh hanya kerana kamu yang bergelar anak.

Adk-adik cuba bayangkan ayah tetap ke laut dengan luka di tangan menarik pukat tak henti-henti. menyediakan makan minum. membasuh pakaian demi anak-anak tersayang. Masa kian berlalu pergi kamu mula berjinak dengan dunia luar. berkatilah ilmu di dada anak ku agai ia menjadi orang yang berguna suatu masa kelak. Hidup kamu memang tidak mewah dengan harta. Kamu tahu ibu lapar tapi kamu tidak peduli asalkan perut kamu terisi. Kamu telah hancurkan hatinya. seekor nyamuk pun tak dibenarkan menghampiri kamu. Kamu ditatang bagai minyak yang penuh. belajar melakukan sesuatu mengikut kata hati. Kamu baru mengenal dunia luar dan ibu terus berdoa. Setiap hari ayah dan ibu giat berdoa semoga kamu Berjaya dalam pelajaran. mengerah kudrat. saya ndak kenyang la’. Ketika makan ibu memindahkan nasinya ke pinggan kamu lalu berkata ‘ makanlah nak…ibu tidak lapar’. ‘Ibu. Suara Kem Komandan kamu telah aibkan ibu dan ayah kamu. kamu sering merungut. Ya Allah Yang Maha Esa. Kenapa makanan kita sikit. kamu anak derhaka Tidak standing rasanya pengorbanan seorang ibu untuk anak yang menderhaka seperti kamu. sedang ibu bertungkus lumus di rumah menjaga adik. meninggalkan pinggan nasi yang bersepah untuk ibu kemaskan. kawan merokok. Sungguhpun kehidupan kamu tidak semewah mana. Sebagai anak yang tidak mengenal erti keperitan hidup. ayah dan ibu bersengkang mata. berikanlah cahaya hidayah kepada anak ku. kamu malukan mereka. Tapi ibu segeraa memujuk. ada ketikanya kamu sekeluarga terpaksa makan berlaukkan garam. Entah kenapa ajaib sekali. ibu tidak pernah menyalahi kamu malah ibu dan ayah masih bertungkus lumus mencari nafkah untuk . Alhamdulillah berkat doa ibu kamu Berjaya dengan cemerlang dan meneruskan pelajaran ke sekolah menengah. Ya Allah Ya Tuhanku. lindungila anak ku dari segala macam bahaya yang ada. makan minum serba kekurangan. ibu dan ayah mamsih mampu menyekolahkan kamu.Dalam keriangan membesarkan kamu. kamu pun merokok. asalkan kamu mendapat apa yang kamu mahukan. Pun begitu hati kecil seorang ibu tetap memahami. Resah hati ubu melihat kamu berubah. melakukan pelbagai kerja selagi terdaya agar anak mereka tidak merasai keperitan hidup yang penuh pancaroba. Selepas selesai makan terus kamu turun untuk bermain dengan kawan-kawan.

ibu tetap berdoa agar kamu menjadi anak yang soleh dan solehah.membiayai persekolahan kamu. Aku akan berpegang pada ajaranmu. ibu menghadiahkan kamu senyuman biarpun agak kaku kerana menahan sakit. Genggamlah tangan kamu. kamu kucup pipi dan dahinya… Tapi untuk apa? Kamu terlalu banyak menyakiti hati ibu Kamu calari jiwanya Untuk apa lagi? Untuk apa? Dalam saat aakhit hidupnya ibu masih mampu tersenyum dan berkata. Air mata berlinangan di pipi. tetapi kamu masih sibuk dengan hal sendiri. Sungguhpun kamu calari hati tuanya. ‘Jangan Menangis nak…ibu tidak sakit’ Setelah mengucapkan kata-kata itu. kamu masih boleh memeluk dan mencium mereka. Aku akan ingat dan genggam amanahmu . JANGAN MENYIBUK HAL ORANG. Dalam keadaan nazak. Tapi Kamu Enjoy Bila ibu menegur. sematkan amanah mereka erat-erat. ibu sakit tenat. Bermain dengan rakan tak henti-henti tanpa mempedulikan ibu yang sedang sakit tenat. kamu melawan.ibu Diri ini adalaah amanahmu Dengan ini berjanji Sesungguhnya.. tekadkan azam di hati kamu. masih boleh mengadu dan bergurau senda. Tarik ke dada…Marilah lafazkan ikarar ini bersama-sama. Saat itu baru kamu merasakan sebak di dada. Ayah…. kamu bertuah kerana masih mempunyai ibu dan ayah. Ibu dan ayah turuti kehendak kamu dengan harapan dapat menaikan semangat kamu untuk belajar. ibu menutup matanya…ibu telah pergi menghadap ilahi… (Lagu Untuk mu Ibu) Wahai adik-adik ku yang disayangi. kamu menjerit DIAMLAH. Kamu mencium tangan ibu. Sehinggalah suatu hari.

andai ada kekasaran kamu. Adik-adikku buka la matamu dengan keinsafan. ingatlah syurga itu di telapak kaki ibu. Moga ikrar ini sentiasa mekar dihati. . Balik nanti pohonlah kemaafan pada ayah dan ibu.. andai ada keterlanjuran kamu dalam bersuara. ayah ibu. Pohonlah kemaafan.Biar pahit yang harus ditelan Aku akan cuba sedaya upaya Di dunia dan di akhirat Aku berjanji Kerana aku adalah juaramu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful