SKRIP PENGHAYATAN MALAM Kem Komandan akan sengaja memarahi murid dengan menyatakaan bahawa mereka adalah murid

yang tidak bertanggungjawab..Guru kecewa dengan komitmen yang ditunjukkan sepanjang program…Tanya apa tujuan murid menghadiri perkhemahan ini? Tanya seorang atau dua orang murid. Jika seorang murid menjawab datang untuk menimba ilmu..katakan kepada mereka ‘TIPU’…. Kemudian tnya pelajar lain…Jika pelajar menjawab katakan lagi kepada mereka ‘KAMU HIPOKRIT’. Selepas itu kem komandan akan memanggil seorang pelajar dan bertanya ‘adakah kamu tidak puas hati dengan saya’.. Jika pelajar tersebut menjawab ‘TIDAK’ maka hemburannya ialah ‘KAMU HIPOKRIT’. Jika pelajar menjawab ‘YA’, kem komandon akan mengucapkan terima kasih dan hemburannya ialah “SAYA SUKA KAMU, KAMU SEORANG PELAJAR YANG JUJUR’. Sesi rasa sedih dan keinsafan bermula secara perlahan-lahan. Kem Komandan akan menenangkan pelajar dan memberitahu apakah motif berbuat demikian. Nasihat turut diberikan.

( Bunyi muzik kitaro) Assalamualaiakum adik2 yang dikasihi. Alhamdulillah dapat kita sama-sama berkumpul pada malam yang indah ini, duduk bersama-sama menikmati kebesaran ilahi. Lihat la di luar sana, pada bintang diangkasa, pandanglah bulan yang menerangi langit malam, betapa indahnya ciptaan Tuhan. Subhanallah. (Tutup lampu-biarkan suasana dalam keadaan gelap) Adik-adik sekarang pejamkanlah mata kalian, hilangkan segala kekusutan yang ada dalam diri, tarik nafas dalam-dalam, hembuskan dengan perlahan, tarik nafas sekali lagi….hembuskan…tarik..hembuskan… (Lagu ayah dan ibu) Sekarang cuba bayangkan wajah ayah dan ibu, fikirkan seketika pengorbanan yang mereka lakukan kepada kamu. Betapa besarnya kasih ayah dan ibu kepada kamu. Kasih sayangnya bermula sejak dari rahim ibu, walau peritnya mengandungkan kamu, cinta dan kasih saying mereka tidak pernah padam, terlalu banyak rintangan yang ditempuh hanya kerana kamu yang bergelar anak.

Ya Allah Yang Maha Esa. Sebagai anak yang tidak mengenal erti keperitan hidup. kamu sering merungut. lindungila anak ku dari segala macam bahaya yang ada. Selepas selesai makan terus kamu turun untuk bermain dengan kawan-kawan. asalkan kamu mendapat apa yang kamu mahukan. kamu malukan mereka. ada ketikanya kamu sekeluarga terpaksa makan berlaukkan garam. Tapi ibu segeraa memujuk. meninggalkan pinggan nasi yang bersepah untuk ibu kemaskan. Resah hati ubu melihat kamu berubah. kamu pun merokok. Kamu baru mengenal dunia luar dan ibu terus berdoa. melakukan pelbagai kerja selagi terdaya agar anak mereka tidak merasai keperitan hidup yang penuh pancaroba. Kamu tahu ibu lapar tapi kamu tidak peduli asalkan perut kamu terisi. Ketika makan ibu memindahkan nasinya ke pinggan kamu lalu berkata ‘ makanlah nak…ibu tidak lapar’. kamu anak derhaka Tidak standing rasanya pengorbanan seorang ibu untuk anak yang menderhaka seperti kamu. saya ndak kenyang la’. Kamu ditatang bagai minyak yang penuh. Hidup kamu memang tidak mewah dengan harta. Ya Allah Ya Tuhanku. ibu tidak pernah menyalahi kamu malah ibu dan ayah masih bertungkus lumus mencari nafkah untuk . membasuh pakaian demi anak-anak tersayang. berikanlah cahaya hidayah kepada anak ku.Dalam keriangan membesarkan kamu. Suara Kem Komandan kamu telah aibkan ibu dan ayah kamu. menyediakan makan minum. Kenapa makanan kita sikit. Kamu telah hancurkan hatinya. Masa kian berlalu pergi kamu mula berjinak dengan dunia luar. ibu dan ayah mamsih mampu menyekolahkan kamu. makan minum serba kekurangan. ayah dan ibu bersengkang mata. Entah kenapa ajaib sekali. Sungguhpun kehidupan kamu tidak semewah mana. mengerah kudrat. belajar melakukan sesuatu mengikut kata hati. Adk-adik cuba bayangkan ayah tetap ke laut dengan luka di tangan menarik pukat tak henti-henti. ‘Ibu. kawan merokok. berkatilah ilmu di dada anak ku agai ia menjadi orang yang berguna suatu masa kelak. Pun begitu hati kecil seorang ibu tetap memahami. sedang ibu bertungkus lumus di rumah menjaga adik. Alhamdulillah berkat doa ibu kamu Berjaya dengan cemerlang dan meneruskan pelajaran ke sekolah menengah. seekor nyamuk pun tak dibenarkan menghampiri kamu. Setiap hari ayah dan ibu giat berdoa semoga kamu Berjaya dalam pelajaran.

Sungguhpun kamu calari hati tuanya. ibu tetap berdoa agar kamu menjadi anak yang soleh dan solehah.ibu Diri ini adalaah amanahmu Dengan ini berjanji Sesungguhnya. Bermain dengan rakan tak henti-henti tanpa mempedulikan ibu yang sedang sakit tenat. Genggamlah tangan kamu. ‘Jangan Menangis nak…ibu tidak sakit’ Setelah mengucapkan kata-kata itu. Dalam keadaan nazak. Tarik ke dada…Marilah lafazkan ikarar ini bersama-sama. sematkan amanah mereka erat-erat. Kamu mencium tangan ibu.. masih boleh mengadu dan bergurau senda. Ibu dan ayah turuti kehendak kamu dengan harapan dapat menaikan semangat kamu untuk belajar. Ayah…. kamu bertuah kerana masih mempunyai ibu dan ayah. Aku akan berpegang pada ajaranmu. ibu menutup matanya…ibu telah pergi menghadap ilahi… (Lagu Untuk mu Ibu) Wahai adik-adik ku yang disayangi. JANGAN MENYIBUK HAL ORANG. kamu masih boleh memeluk dan mencium mereka. kamu kucup pipi dan dahinya… Tapi untuk apa? Kamu terlalu banyak menyakiti hati ibu Kamu calari jiwanya Untuk apa lagi? Untuk apa? Dalam saat aakhit hidupnya ibu masih mampu tersenyum dan berkata.membiayai persekolahan kamu. Saat itu baru kamu merasakan sebak di dada. ibu sakit tenat. Sehinggalah suatu hari. kamu menjerit DIAMLAH. kamu melawan. Tapi Kamu Enjoy Bila ibu menegur. tetapi kamu masih sibuk dengan hal sendiri. ibu menghadiahkan kamu senyuman biarpun agak kaku kerana menahan sakit. tekadkan azam di hati kamu. Air mata berlinangan di pipi. Aku akan ingat dan genggam amanahmu .

. andai ada kekasaran kamu. Balik nanti pohonlah kemaafan pada ayah dan ibu. Adik-adikku buka la matamu dengan keinsafan. ingatlah syurga itu di telapak kaki ibu. Pohonlah kemaafan. ayah ibu. .Biar pahit yang harus ditelan Aku akan cuba sedaya upaya Di dunia dan di akhirat Aku berjanji Kerana aku adalah juaramu. Moga ikrar ini sentiasa mekar dihati. andai ada keterlanjuran kamu dalam bersuara.