SKRIP PENGHAYATAN MALAM Kem Komandan akan sengaja memarahi murid dengan menyatakaan bahawa mereka adalah murid

yang tidak bertanggungjawab..Guru kecewa dengan komitmen yang ditunjukkan sepanjang program…Tanya apa tujuan murid menghadiri perkhemahan ini? Tanya seorang atau dua orang murid. Jika seorang murid menjawab datang untuk menimba ilmu..katakan kepada mereka ‘TIPU’…. Kemudian tnya pelajar lain…Jika pelajar menjawab katakan lagi kepada mereka ‘KAMU HIPOKRIT’. Selepas itu kem komandan akan memanggil seorang pelajar dan bertanya ‘adakah kamu tidak puas hati dengan saya’.. Jika pelajar tersebut menjawab ‘TIDAK’ maka hemburannya ialah ‘KAMU HIPOKRIT’. Jika pelajar menjawab ‘YA’, kem komandon akan mengucapkan terima kasih dan hemburannya ialah “SAYA SUKA KAMU, KAMU SEORANG PELAJAR YANG JUJUR’. Sesi rasa sedih dan keinsafan bermula secara perlahan-lahan. Kem Komandan akan menenangkan pelajar dan memberitahu apakah motif berbuat demikian. Nasihat turut diberikan.

( Bunyi muzik kitaro) Assalamualaiakum adik2 yang dikasihi. Alhamdulillah dapat kita sama-sama berkumpul pada malam yang indah ini, duduk bersama-sama menikmati kebesaran ilahi. Lihat la di luar sana, pada bintang diangkasa, pandanglah bulan yang menerangi langit malam, betapa indahnya ciptaan Tuhan. Subhanallah. (Tutup lampu-biarkan suasana dalam keadaan gelap) Adik-adik sekarang pejamkanlah mata kalian, hilangkan segala kekusutan yang ada dalam diri, tarik nafas dalam-dalam, hembuskan dengan perlahan, tarik nafas sekali lagi….hembuskan…tarik..hembuskan… (Lagu ayah dan ibu) Sekarang cuba bayangkan wajah ayah dan ibu, fikirkan seketika pengorbanan yang mereka lakukan kepada kamu. Betapa besarnya kasih ayah dan ibu kepada kamu. Kasih sayangnya bermula sejak dari rahim ibu, walau peritnya mengandungkan kamu, cinta dan kasih saying mereka tidak pernah padam, terlalu banyak rintangan yang ditempuh hanya kerana kamu yang bergelar anak.

Sebagai anak yang tidak mengenal erti keperitan hidup. kamu anak derhaka Tidak standing rasanya pengorbanan seorang ibu untuk anak yang menderhaka seperti kamu. mengerah kudrat. asalkan kamu mendapat apa yang kamu mahukan. sedang ibu bertungkus lumus di rumah menjaga adik. Masa kian berlalu pergi kamu mula berjinak dengan dunia luar. kamu malukan mereka. Sungguhpun kehidupan kamu tidak semewah mana. melakukan pelbagai kerja selagi terdaya agar anak mereka tidak merasai keperitan hidup yang penuh pancaroba. Kamu tahu ibu lapar tapi kamu tidak peduli asalkan perut kamu terisi. kamu sering merungut. ibu dan ayah mamsih mampu menyekolahkan kamu. ibu tidak pernah menyalahi kamu malah ibu dan ayah masih bertungkus lumus mencari nafkah untuk . Alhamdulillah berkat doa ibu kamu Berjaya dengan cemerlang dan meneruskan pelajaran ke sekolah menengah. makan minum serba kekurangan. berikanlah cahaya hidayah kepada anak ku. berkatilah ilmu di dada anak ku agai ia menjadi orang yang berguna suatu masa kelak. saya ndak kenyang la’. Ketika makan ibu memindahkan nasinya ke pinggan kamu lalu berkata ‘ makanlah nak…ibu tidak lapar’. menyediakan makan minum. Entah kenapa ajaib sekali. Kamu ditatang bagai minyak yang penuh. Resah hati ubu melihat kamu berubah. Tapi ibu segeraa memujuk. ayah dan ibu bersengkang mata. kamu pun merokok. Adk-adik cuba bayangkan ayah tetap ke laut dengan luka di tangan menarik pukat tak henti-henti. membasuh pakaian demi anak-anak tersayang. belajar melakukan sesuatu mengikut kata hati. Ya Allah Yang Maha Esa. meninggalkan pinggan nasi yang bersepah untuk ibu kemaskan. Kamu baru mengenal dunia luar dan ibu terus berdoa. Kamu telah hancurkan hatinya. ‘Ibu. lindungila anak ku dari segala macam bahaya yang ada. Pun begitu hati kecil seorang ibu tetap memahami. Setiap hari ayah dan ibu giat berdoa semoga kamu Berjaya dalam pelajaran. Hidup kamu memang tidak mewah dengan harta. Selepas selesai makan terus kamu turun untuk bermain dengan kawan-kawan. Suara Kem Komandan kamu telah aibkan ibu dan ayah kamu. Ya Allah Ya Tuhanku.Dalam keriangan membesarkan kamu. Kenapa makanan kita sikit. seekor nyamuk pun tak dibenarkan menghampiri kamu. ada ketikanya kamu sekeluarga terpaksa makan berlaukkan garam. kawan merokok.

. tekadkan azam di hati kamu.membiayai persekolahan kamu. kamu melawan. Dalam keadaan nazak. Sehinggalah suatu hari. Sungguhpun kamu calari hati tuanya.ibu Diri ini adalaah amanahmu Dengan ini berjanji Sesungguhnya. JANGAN MENYIBUK HAL ORANG. Tapi Kamu Enjoy Bila ibu menegur. ‘Jangan Menangis nak…ibu tidak sakit’ Setelah mengucapkan kata-kata itu. ibu sakit tenat. Aku akan ingat dan genggam amanahmu . tetapi kamu masih sibuk dengan hal sendiri. masih boleh mengadu dan bergurau senda. Ibu dan ayah turuti kehendak kamu dengan harapan dapat menaikan semangat kamu untuk belajar. kamu kucup pipi dan dahinya… Tapi untuk apa? Kamu terlalu banyak menyakiti hati ibu Kamu calari jiwanya Untuk apa lagi? Untuk apa? Dalam saat aakhit hidupnya ibu masih mampu tersenyum dan berkata. Genggamlah tangan kamu. Saat itu baru kamu merasakan sebak di dada. kamu menjerit DIAMLAH. kamu masih boleh memeluk dan mencium mereka. Kamu mencium tangan ibu. ibu menutup matanya…ibu telah pergi menghadap ilahi… (Lagu Untuk mu Ibu) Wahai adik-adik ku yang disayangi. Air mata berlinangan di pipi. kamu bertuah kerana masih mempunyai ibu dan ayah. Aku akan berpegang pada ajaranmu. Bermain dengan rakan tak henti-henti tanpa mempedulikan ibu yang sedang sakit tenat. Tarik ke dada…Marilah lafazkan ikarar ini bersama-sama. ibu menghadiahkan kamu senyuman biarpun agak kaku kerana menahan sakit. sematkan amanah mereka erat-erat. ibu tetap berdoa agar kamu menjadi anak yang soleh dan solehah. Ayah….

Pohonlah kemaafan. . Balik nanti pohonlah kemaafan pada ayah dan ibu. Moga ikrar ini sentiasa mekar dihati. andai ada keterlanjuran kamu dalam bersuara.Biar pahit yang harus ditelan Aku akan cuba sedaya upaya Di dunia dan di akhirat Aku berjanji Kerana aku adalah juaramu. ayah ibu. andai ada kekasaran kamu.. Adik-adikku buka la matamu dengan keinsafan. ingatlah syurga itu di telapak kaki ibu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful