P. 1
SKRIP PENGHAYATAN MALAM.docx

SKRIP PENGHAYATAN MALAM.docx

|Views: 4|Likes:
Published by zuereesdin
skrip pnghytn mlm
skrip pnghytn mlm

More info:

Published by: zuereesdin on Oct 30, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/28/2015

pdf

text

original

SKRIP PENGHAYATAN MALAM Kem Komandan akan sengaja memarahi murid dengan menyatakaan bahawa mereka adalah murid

yang tidak bertanggungjawab..Guru kecewa dengan komitmen yang ditunjukkan sepanjang program…Tanya apa tujuan murid menghadiri perkhemahan ini? Tanya seorang atau dua orang murid. Jika seorang murid menjawab datang untuk menimba ilmu..katakan kepada mereka ‘TIPU’…. Kemudian tnya pelajar lain…Jika pelajar menjawab katakan lagi kepada mereka ‘KAMU HIPOKRIT’. Selepas itu kem komandan akan memanggil seorang pelajar dan bertanya ‘adakah kamu tidak puas hati dengan saya’.. Jika pelajar tersebut menjawab ‘TIDAK’ maka hemburannya ialah ‘KAMU HIPOKRIT’. Jika pelajar menjawab ‘YA’, kem komandon akan mengucapkan terima kasih dan hemburannya ialah “SAYA SUKA KAMU, KAMU SEORANG PELAJAR YANG JUJUR’. Sesi rasa sedih dan keinsafan bermula secara perlahan-lahan. Kem Komandan akan menenangkan pelajar dan memberitahu apakah motif berbuat demikian. Nasihat turut diberikan.

( Bunyi muzik kitaro) Assalamualaiakum adik2 yang dikasihi. Alhamdulillah dapat kita sama-sama berkumpul pada malam yang indah ini, duduk bersama-sama menikmati kebesaran ilahi. Lihat la di luar sana, pada bintang diangkasa, pandanglah bulan yang menerangi langit malam, betapa indahnya ciptaan Tuhan. Subhanallah. (Tutup lampu-biarkan suasana dalam keadaan gelap) Adik-adik sekarang pejamkanlah mata kalian, hilangkan segala kekusutan yang ada dalam diri, tarik nafas dalam-dalam, hembuskan dengan perlahan, tarik nafas sekali lagi….hembuskan…tarik..hembuskan… (Lagu ayah dan ibu) Sekarang cuba bayangkan wajah ayah dan ibu, fikirkan seketika pengorbanan yang mereka lakukan kepada kamu. Betapa besarnya kasih ayah dan ibu kepada kamu. Kasih sayangnya bermula sejak dari rahim ibu, walau peritnya mengandungkan kamu, cinta dan kasih saying mereka tidak pernah padam, terlalu banyak rintangan yang ditempuh hanya kerana kamu yang bergelar anak.

makan minum serba kekurangan. Kamu ditatang bagai minyak yang penuh. Adk-adik cuba bayangkan ayah tetap ke laut dengan luka di tangan menarik pukat tak henti-henti. Kamu baru mengenal dunia luar dan ibu terus berdoa. Resah hati ubu melihat kamu berubah. Pun begitu hati kecil seorang ibu tetap memahami. berikanlah cahaya hidayah kepada anak ku. seekor nyamuk pun tak dibenarkan menghampiri kamu. asalkan kamu mendapat apa yang kamu mahukan. kawan merokok. Entah kenapa ajaib sekali. ibu tidak pernah menyalahi kamu malah ibu dan ayah masih bertungkus lumus mencari nafkah untuk . Kamu tahu ibu lapar tapi kamu tidak peduli asalkan perut kamu terisi. membasuh pakaian demi anak-anak tersayang. kamu sering merungut. Masa kian berlalu pergi kamu mula berjinak dengan dunia luar. lindungila anak ku dari segala macam bahaya yang ada. mengerah kudrat. kamu anak derhaka Tidak standing rasanya pengorbanan seorang ibu untuk anak yang menderhaka seperti kamu. Ya Allah Ya Tuhanku. melakukan pelbagai kerja selagi terdaya agar anak mereka tidak merasai keperitan hidup yang penuh pancaroba. sedang ibu bertungkus lumus di rumah menjaga adik. Tapi ibu segeraa memujuk. Kamu telah hancurkan hatinya. kamu pun merokok. ada ketikanya kamu sekeluarga terpaksa makan berlaukkan garam. Suara Kem Komandan kamu telah aibkan ibu dan ayah kamu. Setiap hari ayah dan ibu giat berdoa semoga kamu Berjaya dalam pelajaran. saya ndak kenyang la’. Alhamdulillah berkat doa ibu kamu Berjaya dengan cemerlang dan meneruskan pelajaran ke sekolah menengah. Ya Allah Yang Maha Esa. Ketika makan ibu memindahkan nasinya ke pinggan kamu lalu berkata ‘ makanlah nak…ibu tidak lapar’. menyediakan makan minum.Dalam keriangan membesarkan kamu. ayah dan ibu bersengkang mata. Sebagai anak yang tidak mengenal erti keperitan hidup. Selepas selesai makan terus kamu turun untuk bermain dengan kawan-kawan. Sungguhpun kehidupan kamu tidak semewah mana. Kenapa makanan kita sikit. ‘Ibu. berkatilah ilmu di dada anak ku agai ia menjadi orang yang berguna suatu masa kelak. Hidup kamu memang tidak mewah dengan harta. meninggalkan pinggan nasi yang bersepah untuk ibu kemaskan. ibu dan ayah mamsih mampu menyekolahkan kamu. kamu malukan mereka. belajar melakukan sesuatu mengikut kata hati.

kamu melawan. Aku akan ingat dan genggam amanahmu .ibu Diri ini adalaah amanahmu Dengan ini berjanji Sesungguhnya.membiayai persekolahan kamu.. Ibu dan ayah turuti kehendak kamu dengan harapan dapat menaikan semangat kamu untuk belajar. Sungguhpun kamu calari hati tuanya. ibu menghadiahkan kamu senyuman biarpun agak kaku kerana menahan sakit. Tarik ke dada…Marilah lafazkan ikarar ini bersama-sama. ‘Jangan Menangis nak…ibu tidak sakit’ Setelah mengucapkan kata-kata itu. ibu menutup matanya…ibu telah pergi menghadap ilahi… (Lagu Untuk mu Ibu) Wahai adik-adik ku yang disayangi. tekadkan azam di hati kamu. ibu tetap berdoa agar kamu menjadi anak yang soleh dan solehah. Air mata berlinangan di pipi. Dalam keadaan nazak. Ayah…. kamu masih boleh memeluk dan mencium mereka. Tapi Kamu Enjoy Bila ibu menegur. Saat itu baru kamu merasakan sebak di dada. JANGAN MENYIBUK HAL ORANG. masih boleh mengadu dan bergurau senda. tetapi kamu masih sibuk dengan hal sendiri. Bermain dengan rakan tak henti-henti tanpa mempedulikan ibu yang sedang sakit tenat. Sehinggalah suatu hari. Aku akan berpegang pada ajaranmu. sematkan amanah mereka erat-erat. kamu menjerit DIAMLAH. kamu kucup pipi dan dahinya… Tapi untuk apa? Kamu terlalu banyak menyakiti hati ibu Kamu calari jiwanya Untuk apa lagi? Untuk apa? Dalam saat aakhit hidupnya ibu masih mampu tersenyum dan berkata. Genggamlah tangan kamu. ibu sakit tenat. kamu bertuah kerana masih mempunyai ibu dan ayah. Kamu mencium tangan ibu.

Balik nanti pohonlah kemaafan pada ayah dan ibu. .. andai ada kekasaran kamu. Pohonlah kemaafan.Biar pahit yang harus ditelan Aku akan cuba sedaya upaya Di dunia dan di akhirat Aku berjanji Kerana aku adalah juaramu. Adik-adikku buka la matamu dengan keinsafan. andai ada keterlanjuran kamu dalam bersuara. ingatlah syurga itu di telapak kaki ibu. ayah ibu. Moga ikrar ini sentiasa mekar dihati.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->