INSTITUT PERGURUAN TEMENGGONG IBRAHIM GERKO PERMAINAN BOLA BALING

NAMA

:

SIVANESAN A/L BALASUBRAMANIAM () KPLSPM PJ / BI /BT &

NAMA

:

SIVACHANDRAN A/L MANIKAM () KPLSPM PK(BT) PS / PJ

AMBILAN JULAI 2007

TARIKH HANTAR - 23.07.2008

\

ISI KANDUNGAN Penghargaan Sejarah Permainan Bola Baling di Malaysia Objektif Am Bola Baling Peraturan dan Undang-Undang Permainan Bola Baling Koleksi Gambar Teknik Asas Permainan Bola Baling Kemahiran Objektif Rumusan

M/S 3 4-5 6 7 - 17 18 - 19 20 - 26 27 28 29

2

PENGHARGAAN
Dengan ini, kami berasa sangat gembira dan berbangga hati kerana berjaya menyiapkan tugasan gerko permainan bola baling. Kami ingin mengambil kesempatan ini untuk merakamkan ribuan terima kasih kepada pensyarah-pensyarah gerko bola baling tahun 2008 kerana memberi peluang kepada kami untuk menyiapkan tugasan ini. Ucapan terima kasih kepada rakan-rakan juga kami tidak lupakan.Mereka banyak memberi sokongan dan dorongan kepada kami. Penglibatan mereka dalam mencari maklumat, membuat perbincangan, berkongsi pandangan dan ulasan, mengatasi masalah bersama-sama dan sebagainya, jasa dan budi ini akan dikenang selalu. Akhirnya ,kami ingin merakamkan terima kasih kepada pihak

Perpustakaan IPTI kerana banyak membantu memberi peluang kepada kami berdua untuk mencari maklumat membuat kerja kursus ini. Melalui pusat sumber kami dapat mencari buku-buku yang berkaitan dengan tugasan ini. kami juga menggunakan kemudahan IT di pusat sumber secara percuma untuk mencari maklumat malalui internet. Sekian terima kasih.....

3

1.1

Sejarah Permainan Bola Baling di Malaysia
Bola baling mempunyai asal usul sampai sejauh zaman kuno: urania dalam Yunani kuno, harpaston dalam Rom kuno, fangballspiel dalam zaman pertengahan Jerman, dan sebagainya. Terdapat juga merakamkan bola baling seperti permainan-permainan dalam zaman pertengahan Perancis, dan di kalangan Inuit dalam Greenland, dalam Zaman Pertengahan, dan dalam Ancient Africa, terutamanya Mesir. Ketika abad ke-19, di sana wujud permainan-permainan serupa haandbold daripada Denmark, hazena dalam Bohemia dan Slovakia, gandbol dalam Ukraine, torball dalam Jerman, serta versi-versi dalam Ireland dan Uruguay.

Bola baling pasukan permainan yang kita tahu masa kini telah dibentuk pada akhir abad ke-19 di utara Eropah, terutamanya Denmark, Jerman, Norway dan Sweden. Orang Denmark Holger Nielsen tiba peraturan-peraturan untuk bola baling moden (håndbold) dalam 1898 (dan bercetak mereka dalam 1906), dan RN Ernst adakah sesuatu yang serupa dalam 1897.

Kumpulan pasukan bagi peraturan-peraturan bola baling adalah diterbitkan tentang 29 Oktober 1917 Max Yang Dekat Heiser, Karl Schelenz Dan Erich Konigh Daripada Jerman. Selepas 1919 peraturan-peraturan ini telah selanjutnya diperbaiki oleh Karl Schelenz. Permainan-permainan antarabangsa pertama adalah dimainkan di bawah peraturan ini, antara Jerman dan Belgium untuk lelaki dalam 1925 dan antara Jerman dan Austria untuk wanita dalam 1930.

4

Pada 1926, Congress International Amateur Athletics Federation dicadangkan sebuah jawatankuasa bagi berhenti untuk lapangan peraturan antarabangsa bola baling. International Amateur Handball Federation adalah dibentuk dalam 1928. International Handball Federation telah dibentuk kemudian dalam 1946.

Men membariskan bola baling adalah main-main 1936 Summer Olimpik dalam Berlin di permohonan khas Adolf Hitler. Ia telah dipindahkan daripada senarai sukan, untuk kembali sebagai bola baling pasukan dalam 1972 untuk 1972 Summer Olimpik dalam Munich. Wanita berpasukan bola baling telah ditambah serupa satu Olympic mentertibkan di 1976 Summer Olimpik.

Persekutuan Bola Baling Antarabangsa terancang Kejohanan Dunia Men dalam 1938 dan setiap empat (atau kadangkala tiga tahun) daripada Perang Dunia Kedua UNTUK 1995. Sejak 1995 kejohanan dunia dalam Iceland, pertandingan itu telah diputuskan setiap dua tahun. Kejohanan Dunia Women telah bermain semenjak 1957. IHF juga menganjurkan Women dan Men Junior World Championships.

Sehingga bulan Februari 2007, senarai-senarai IHF 159 orang ahli persekutuan yang mewakili kira-kira 1,130,000 buah pasukan dan satu jumlah 31 juta orang pemain, jurulatih, pegawai dan mengadili.

5

1.2

Objektif Am Bola Baling

Mengetahui maksud komponen-komponen kecergasan seperti daya tahan kardiovaskular, daya tahan otot, kekuatan, kelenturan, kuasa, dan kelajuan; Melibatkan diri dan mengambil bahagian dalam aktiviti fizikal untuk membina kemahiran motor dan kecergasan fizikal; Mengaplikasikan kemahiran asas dalam permainan, olahraga, gimnastik artistik, gimnastik irama, gimnastik pendidikan, dan pergerakan kreatif dengan betul dan selamat; Memahami dan mematuhi arahan serta peraturan dalam semua aktiviti bagi menjaga keselamatan; Melibatkan diri dan mengamalkan etika sukan yang baik; Mengurus stor alatan sukan serta dapat mengklasifikasi jenis-jenis alatan sukan; dan Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan semasa beraktiviti dalam suasana yang riang dan menggembirakan.

6

1.3

Peraturan dan Undang-Undang Permainan Bola Baling

Kawasan Permainan

7

2. Bola Bola baling hendaklah berbentuk bulat keseluruhannya dan hendaklah tidak terlalu keras, dan bahagian kulitnya hendaklah berwarna putih. Berat bola yang diukur pada permulaan permainan, untuk bahagian lelaki dan belia lelaki hendaklah tidak melebihi 475gram dan tidak kurang daripada 425 gram. Lilitan bulatan bola hendaklah tidak melebihi 60 cm dan tidak kurang daripada 58cm.

8

Untuk wanita dan ramaja lelaki, berat bola hendaklah tidak melebihi 400 gram dan tidak kurang daripada 325 gram. Lilitan bulatannya tidak melebihi 56cm dan tidak kurang daripada 54cm. Hanya bola yang ditandakan dengan logo IHF sahaja boleh digunakan untuk pertandingan-pertandingan di peringkat antarabangsa. 3. Pemain-pemain Sesebuah pasukan mengandungi 12 orang pemain yang terdiri daripada 10 orang pemain gelanggang dan dua orang penjaga gol. Maksimum 7 orang pemain yang dibenarkan berada di dalam gelanggang, yang terdiri daripada 6 pemain gelanggang dan seorang penjaga gol. Jika seseorang pemain didapati semasa dalam permainan menyeberangi atau melangkah salah satu daripada garisan-garisan sempadan atau kawasan, tetapi dengan serta merta memasuki semula ke dalam gelenggang maka, dia tidak dianggap sebagai neninggalkan gelanggang. Pemain pengganti dibenarkan meneruskan permainan tanpa memberitahu penjaga masa. Pemain yang digantikan hendaklah meninggalkan gelanggang dahulu sebelum penggantinya masuk. Kesalahan penggantian pemain akan digantung selama dua minit dan dihukum dengan bilangan percuma dan bilangan ini diambil dari tempat pemain itu melakukan kesalahan. Jika kesalahan penggantian berlaku pada masa permainan berhenti, pemain berkenaan akan digantung selama dua minit dan permainan akan dimulakan dengan balingan percuma.

4. Masa Permainan Untuk lelaki, dua tempoh dengan 30 minit setiap tempoh dan 10 minit masa rehat di antaranya. Sebagai peraturan, dalam pertandingan bola baling, 15 minit setiap separuh masa tanpa masa rehat diberikan. Untuk remaja lelaki, masa terdiri daripada dua tempoh dengan 25 minit setiap tempoh dan 10 minit

9

rehat di antaranya. Dalam pertandingan, 10 minit dalam setiap separuh masa tanpa rehat. Untuk peringkat lain, masa permainan terdiri daripada dua tempoh dengan 20 minit setiap tempoh dan 10 minit rehat di antaranya. Dalam pertandingan, 10 minit dalam setiap separuh masa tanpa masa rehat. Di hadapan kedua-dua ketua pasukan, pengadil akan melakukan undian dengan menggunakan duit syiling bagi menentukan pasukan yang akan memulakan permainan atau memilih gelanggang. Balingan mula hendaklah dilakukan dalam tempoh tiga saat di tengah-tengah gelanggang apabila pengadil memulakan permainan dengan meniupkan wisel. 5. Memainkan bola Pemain dibenarkan menahan, menangkap, membaling, melantun atau memukul bola dengan apa cara sahaja dengan tangan, lengan, kepala, paha dan lutut. Pemian dibenarkan memegang bola selama tiga saat sahaja, termasuk ketika bola berada di atas tanah. Pemain dibenarkan mengambil tiga langkah maksimum sewaktu memegang bola. Pemain dibenarkan menahan bola dengan kedudukan berlutut, duduk atau berbaring di tanah.

Pemain dibenarkan menepis bola ke tanah dan menyambutnya balik dengan sebelah atau dua belah tangan. Pemain tidak dibenarkan menyentuh bola lebih daripada sekali kecuali bola telah terkena tanah, pemain atau keduaduanya.Pemain tidak dibenarkan menggerak bola dengan bahagian kaki di bawah lutut atau dengan kaki. Pemain tidak dibenarkan senjaga melintas garisan 10

tepi atau garisan gol di luar gol dengan bola. Pemain tidak dibenarkan menjatuhkan diri untuk menangkap bola yang sedang bergolek atau berada di tanah, kecuali penjaga gol di kawasan gol sendiri. 6. Menentang pemain lawan Pemain menggunakan tangan dan lengan untuk mendapatkan bola. Untuk memainkan bola daripada pemain lawan diri semua arah hendaklah menggunakan tapak tangan. Pemain dibenarkan menghalang pihak lawan dengan badan. Pemain tidak dibenarkan sama ada sebelah atau dua belah tangan meragut atau memukul bola daripada tangan pemain lawan. Pemain tidak dibenarkan menghalang pemain lawan dengan tangan, lengan atau kaki tanpa bola. Pemain tidak dibenarkan membaling bola dengan sengaja kepada pemian lawan atau mengacah bola dengan keadaan berbahaya. Untuk kesalahan-kesalahan berat dalam peraturan-peraturan dilakukan di mana-mana bahagian gelanggang dengan peluang menjaringkan gol yang baik dimusnahkan, balingan penalti diberikan. Jika seorang pemain terjatuh dengan keadaan bola terperangkap di bawah badannya, dan ini akan melambatkan permainan. Pengadil akan memberhetikan permainan dam memulakan semula dengan balingan pengadil, kecuali menghukum salah satu daripada pasukan itu. Tindakan yang membahayakan penjaga gol tidak dibenarkan.

7. Kawasan gol Hanya penjaga gol dibenarkan memasuki atau berada di dalam kawasan gol. Hukuman kerana memasuki kawasan gol adalah seperti berikut: 11

1. Bilangan percuma jika pemain gelanggang memasuki kawasan gol dengan bola. 2. Bilangan percuma jika pemain gelanggang memasuki kawasan gol tanpa bola tetapi mendapatkan kelebihan dengan memasuki kawasan gol. 3. Balingan penalti jika pemain gelanggang dari pihak pertahanan dengan senjaga memasuki kawasan gol, walaupun bertujuan untuk mempertahankan pasukannya. Seorang pemain gelanggang memasuki kawasan gol sesudah

memainkan bola tidak akan dihukum, kecuali merugikan lawan. Jika pemain dengan sengaja memainkan bola ke kawasan golnya sendiri dan bola itu tidak keluar, hukuman berikut dikenakan: 1. Dikira gol, jika bola telah memasuki gol. 2. Balingan penalti, jika penjaga gol Manahan dan bola tidak dapat memasuki gol. 3. Balingan percuma dalam keadaan yang lain.

8. Penjaga gol Penjaga gol dibenar menggunakan sebarang cara menjaga pintu golnya, menggunakan kaki dan bestinya. Penjaga gol boleh bergerak ke mana-mana 12

arah dengan bola tanpa mengira langkah dan had masa di dalam kawasan gol. Penjaga gol dibenarkan meninggalkan kawasan gol tanpa bola. Di dalam gelanggang dia harus mematuhi peraturan sebagai pemain gelanggang yang lain, kecuali jika memasuki kawasan gol. Penjaga gol tidak dibenarkan meninggalkan kawasan gol bersama bola. Apabila penjaga gol telah membalingkan bola ke gelanggang permainan, dari kawasan gol, dia tidak boleh memegang bola itu lagi, kecuali telah dimainkan atau terkena salah seorang pemain lain. Penjaga gol tidak dibenarkan memegang bola sama ada bola itu bergolek atau terletak di kawasan gelanggang permainan di luar garisan kawasan gol.Penjaga gol tidak dibenarkan menyentuh bola dengan tapak kaki atau bawah lutut masa bola itu sedang mara ke kawasan permainan atau apabila terhenti di dalam kawasan gol. 9. Menjaringkan gol Jaringan gol dilakukan apabila seluruh bola telah melepasi garisan gol lawan di antara kedua-dua tiang dan di bawah palangan gol. Selepas jaringan dibuat, permainan hendaklah dimulakan dengan balingan dari tengah gelanggang oleh pemain daripada pasukan yang menerima gol. Jika pengadil atau penjaga masa telah meniup wisel sebelum keseluruhan bola melintas garisan gol, jaringan itu tidak dikira.

10. Balingan ke dalam Jika seluruh bahagian bola melepas garisan tepi di atas tanah atau di udara permainan hendaklah dimulakan dengan balingan ke dalam.Balingan ke 13

dalam hendaklah dibuat di tempat bola keluar dari garisan tepi oleh pemain daripada pasukan lawan.Balingan ke dalam diberikan jika pemain gelanggang daripada pasukan bertahan terakhir menyentuh bola sebelum bola itu melintasi garisan gol di luar pintu gol. Jika penjaga gol merupakan pemain terakhir menyentuh bola sebelum bola itu melainatsi garisan gol di luar pintu gol, balingan gol diberi kepada pihak bertahan dan bukan balingan ke dalam.Semasa balingan ke dalam diambil, pemain lawan mestilah berada sekurang-kurangnya tiga meter dari pembaling. 11. Balingan permulaan Balingan permulaan diambil oleh pasukan yang menang dalam undian dan telan memilih untuk memulakan permainan atau pasukan lain setelah pasukan yang menang itu memilih tempat. Selepas menjaringkan gol, permainan dimulakan dengan balingan permulaan daripada pasukan yang menjaringkan gol. Balingan permulaan diambil dari tengah kawasan permainan ke mana-mana arah yang dikehandaki. Semua pemain hendaklah berada di kawasan permianan masing-masing semasa balingan permulaan dilakukan dan pemian lawan mesti berdiri tidak kurang tiga meter dari pembaling.

12. Balingan gol Balingan gol akan diberi jika seluruh bahagian bola melepasi garisan gol di sebelah luar gol sama ada do udara atau di atas tanah, telah disentuh kali

14

terakhir oleh pemain penyerang atau penjaga gol bertahan di kawasan golnya. Balingan gol hendaklah dibuat oleh penjaga gol dari kawasan golnya ke dalam gelanggang. Balingan gol boleh dibuat dengan apa-apa cara sekali pun oleh penjaga gol asalkan bola dilepaskan setelah melinatsi garisan kawasan gol. Penjaga gol tidak menyentuh bola selepas melakukan balinan gol sehingga bola disentuh oleh seorang pemain lain. Pemain-pemain daripada pasukan lawan tidak dibenarkan memasuki kawasn di antara garisan balingan percuma dengan garisan kawasan gol, serta tidak menyentuh garisan kawasan balingan percuma sebelum gol dibuat oleh penjaga gol.

13. Balingan pecuma Balingan percuma diberi kepada pasukan yang tidak melakukan kesalahan. Balingan percuma hendaklah dibuat serta-merta tanpa pengadil meniupkan wisel, di tempat berlakunya kesalahan itu. Bola mesti diletakkan dengan serta-merta oleh pemain yang memegang bola sekiranya balingan percuma diberi terhadap pasukannya.

14. Balingan penalti Balingan penalty diberi kepada pasukan yang tidak melakukan kesalahan yang serius. Pemain yang akan membuat penalty mestilah tidak menyentuh atau

15

melintasi garisan balingan penalty sebelum bola dilepaskan. Sekiranya semasa balingan penalty dibuat, penjaga gol melintasi garisan gol sebelum bola dilepaskan oleh pembaling, balingan penalty akan dibuat sekali lagi sekiranya bola tidak dijaringkan. 15. Baling pengadil Permainan bola baling biasanya bermula dengan balingan pengadil. Pengadil gelanggang akan membaling bola menegak ke atas, tanpa tiupan wisel di tempat bola berada semasa permianan terganggu. Apabila pengadil membaling bola, semua pemain kecuali seorang daripada tiap-tiap pasukan mestilah berada tiga meter dari pengadil. 16. Pencatat dan penjaga masa Pencatat hendaklah menyimpan rekod permainann dan bersamasama dengan penjaga masa mengawal pemain-pemain yang memasuki gelanggang.

17. Pengadil Sesuatu permainan hendaklah dikendalikan oleh dua orang pengadil, serta seorang penjaga masa dan seorang pencatat mata. Pengadil

16

bertanggungjawab mengelolakan permainan daripada pemain-pemain mula memasuki gelanggang hingga mereka meninggalkan gelanggang. Pengadil akan meniup wisel dalam keadaan berikut: a. Memulakan permainan (tiupan pendek tetapi terang) b. Apabila jaringan telah dibuat (tiupan panjang) c. Apabila sesuatu kesalahan dilakukan d. Apabila bola telah melintasi garisan-garisan sempadan. e. Memulakan semula permainan, atau untuk balingan penalty. f. Apabila balingan percuma diberi g. Apabila gangguan melambatkan permainan dengan sengaja. h. Sebelum balingan pengadil i. Apabila permainan tamat j. l. Apabila permainan dilambat-lambatkan dengan sengaja. Apabila bilangan penalty dibuat k. Apabila balingan permulaan dibuat m. Apabila semua balingan lain dibuat. n. Selepas gangguan masa permainan.

18. Hukuman-hukuman Apabila pemain atau pegawai diberikan amaran, pengadil akan memberitahu dengan cara menunjukkan kad kuning.

17

Hukuman dengan penggantungan boleh diberikan pada keadaan berikut: 1. Sekiranya bola diletak dengan serta-merta oleh pemain yang memegang bola apabila balingan persuma diberi terhadap pasukannya. 2. Untuk kesalahan penggantinya. 3. Untuk kesalahan yang berulang-ulang semasa lawan membuat balingan. 4. Unruk kesalahan yang berulang-ulang bersabit dengan menentang lawan. 5. Sikap tidak kesukanan berkali-kali. Kesalahan dan sikap tidak sopan yang serius akan dihukum dengan penggantungan walaupun pemain itu tidak diberi amaran terdahulunya. Penyingkiran akan dilakukan dalam keadaan berikut: a. Untuk kesalahan serius bersabit dengan menentang lawan. b. Jika pemain yang tidak berhak bermain memasuki gelanggang. c. Jika pe,aim diberikan hukuman penggantungan dua minit kali ketiga. d. Bagi kelakuan tidak bersikap kesukanan yang berat, malah ke atas pengawai pasukan juga. e. Berlakunya kekasaran di luar gelanggang permainan f. Semasa rehat saparuh masa, amaran atau penyingkiran. Jumlah bilangan pemain berkurangan. g. Selepas permainan, dikenakan laporan bertulis.

1.3.1 Koleksi

Gambar

18

19

1.4

Teknik Asas Permainan Bola Baling

20

Bola baling juga dikenali oleh orang-orang Eropah, adalah satu sukan berpasukan di mana dua buah pasukan tujuh pemain setiap (enam pemain dan seorang penjaga gol) melalui dan melantun satu biji bola menyusahkan untuk membuangnya dalam matlamat kumpulan bertentangan. Permainannya sama seperti bola sepak dan bola keranjang namun permainana bola baling ini lebih kepada penggunaan tangan kerana ia melibatkan balingan.Permainan bola baling ini juga terkanaldi seluruh dunia sejak separuh pertama abad ke-20.

21

Mengelecek

22

23

24

25

26

1.4.1 Kemahiran
Aktiviti-Aktiviti Dalam Bola Baling 1.Permainan 27

a) Bola baling (i) Kemahiran : Hantaran Menangkap Menggelecek Melantun Mengacan Menghadang Menjaring Menjaga gol Undang-undang dan peraturan (ii) Aspek-Aspek Keselamatan : Latihan yang bersistematik Mengenal pasti kemampuan tahap dan kecergasan murid semasa melakukan aktiviti Kesesuaian pakaian Persekitaran atau tempat beraktiviti Penyelia, arahan dan bimbingan Perlakuan aktiviti Disiplin murid

1.4.2 Objektif

28

Aras 1 Melakuan langkah-langkah keselamatan dalam melaksanakan aktiviti kemahiran bola baling. Melakukan sekurang-kurangnya enam kemahiran asas dalam permainan bola baling. Aras 2 Mengaplikasi undang-undang dan peraturan asas dalam permainan bola baling. Mengenal pasti otot utama yang digunakan dalam permainan bola baling. Menyatakan sekurang-kurangnya empat kesalahan teknik lakuan dalam permainan bola baling. Aras 3 Mengenal pasti tindakan berbahaya dalam situasi permainan. Merancang strategi asas dalam permainan bola baling. Melakukan kemahiran dan strategi asas dalam permainan bola baling. Membincangkan undang-undang dan peraturan asas dalam permainan bola baling. Membincangkan kesalahan-kesalahan teknik lakuan dalam permainan bola baling. Membincangkan tindakan berbahaya dalam situasi permainan. Menamakan otot utama yang digunakan dalam permainan bola baling.

29

RUMUSAN
Seperti mana yang kami katakan pada ruang penghargaan, kami berdua sangat bersyukhur kerana dapat menyiapkan tugasan ini dengan sempurna. Di samping itu, kami juga dapat belajar sedikit-sebanyak tentang bola baling yang merupakan suatu permainan yang kami belum mahir lagi.

Pada akhir tugasan ini, kami dapat memperolehi banyak ilmu tentang bola baling, sejarah perkembangan bola baling, peraturan dan undang-undang bola baling secara lebih mendalam lagi. Tugasan ini juga telah menjadi jambatan penghubung di antara kami berdua. Hal ini kerana, sepanjang tugasan ini semangat kerjasama dan tolong-menolong dapat dikongsi oleh kami berdua.

Selain itu, kami juga percaya bahawa tugasan yang kami siapkan ini akan membantu sedikit sebanyak kepada sesiapa yang ingin membelajar tentang bola baling pada masa hadapan. Kami juga berharap bahawa tugasan kami ini akan dijadikan sebagai bahan rujukan kepada sesiapa yang perlukan.

Akhir kata, harap semua pihak akan mendapat ataupun memperolehi manfaat daripada tugasan ini sepertimana kami berdua perolehi.Sekian......

30

1.6 Sumber Rujukan MELAYARI INTERNET : (a) ( b) (c) http://www.google.com http://www.yahoo.com http://msn.com

BAHAN BACAAN (a) Siri Kegiatan Sukan Bola Baling (2005).Buku Must Sdn.Bhd.,Kuala Lumpur, Malaysia. (b) Ahmad Wati,Siri Ke Arah Bintang Sukan Bola Baling (1995).Goodmark Enterprise,Kuala Lumpur, Malaysia. (c) Buku Teks Pendidikan Jasmani Dan Kesihatan Tingkatan 2 (2003). (d) Buku Teks Tahun 4

31