P. 1
Konsep, Jenis Dan Fungsi Kesenian

Konsep, Jenis Dan Fungsi Kesenian

|Views: 7,068|Likes:

More info:

Published by: mohd hakimee bin md nasir on Sep 07, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial
List Price: $1.00 Buy Now

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

07/02/2013

$1.00

USD

original

KONSEP, JENIS DAN FUNGSI KESENIAN

KONSEP KESENIAN…
 Menurut Kamus Dewan Seni didefinisikan sebagai

karya (sajak, lukisan, muzik, dll) yang dicipta dengan bakat (kecekapan), hasil daripada sesuatu ciptaan.  Seni juga boleh didefinisikan merangkumi semua aktiviti dan hasil karya manusia yang indah dan berseni (kreatif) bagi semua kaum dan bangsa di dunia.  kesenian bermaksud perihal seni, yang berkaitan dengan seni, keindahan (kehalusan).  Kesenian ini menjadi tunjang kepada kebudayaan sesebuah masyarakat sejak turun temurun. Dengan adanya kesenian seperti ini identiti sesebuah masyarakat lebih terserlah dan dikenali

JENIS-JENIS SENI

Biasanya dilagukan dalam upacara berbentuk keislaman seperti menyambut kelahiran anak atau upacara bercukur kepala . SENI VOKAL : Endoi atau dendang Siti Fatimah dan ulit anak Endoi atau dendang Siti Fatimah terkenal di negerii Perak.SENI SUARA Dalam seni suara kesenian Melayu dapat dibahagikan kepada dua bahagian iaitu : 2. Selangor dan Negeri Sembilan manakala ulit anak dinegeri Terengganu.

 Marhaban. nasyid dan qasidah  Merupakan nyanyian keagamaan. Pahang dan Melaka. Nazam atau naban  Berasal daripada Terengganu. Marhaban ialah pujian kepada Nabi Muhamad dan dinyanyikan dalam Bahasa Arab. para Nabi Allah dan para sahabat Rasul. Persembahan yang tidak disertai alat muzik ini memerlukan kemerduan suara. Nasyid ialah nyanyian dan berbentuk dakwah Islam iaitu terdapat dalam senikata Arab dan Melayu. Dikarang dalam Bahasa Melayu yang mengisahkan riwayat Nabi Muhamad. Qasidah biasanya dinyanyikan dalam bahasa Arab yang mengandungi puisi memuji Nabi Muhamad dan para sahabat. .

Dinyanyikan dengan iringan sejenis alat bercorak rebana yang hampir sama dengan kompang. Dikir-dikir ini dilagukan dengan iringan pukulan rebana atau kompang. Beduan mempunyai persamaan dengan bentuk zikir dan burdah yang diringi dengan pukulan rebana. dikir Pahang. Nyanyiannya diringan dengan pukulan rebana. dikir Rebana dan dikir berarak.  Hadrah  Sejenis nyanyian yang berasal daripada dikir. . Dikir  Dikir dikenali dengan pelbagai nama seperti dikir maulud.  Beduan  Sejenis naynyian rakyat negeri Perlis dan diringi dengan bunyi-bunyian gendang.  Dikir barat  Sejenis nyayian yang terkenal dinegeri Kelantan.

harmonium dan tabla. SENI MUZIK . Ghazal dinyanyiakan dengan iringan alat seperti syeringgi. 2. sitar.Ghazal Sejenis puisi Arab yang berbentuk percintaan.

Seni ini dapat dilihat pada gerakan tangan . .SENI GERAK Seni gerak mengandungi segala gerakan tubuh badan yang mempunyai unsur – unsur keindahan . seni gerak orang melayu dapat dibahagikan kepada dua jenis iaitu : seni tari dan seni drama. mata dan anggota badan yang lain. badan . kaki .

SENI TARI  Seorang ahli sejarah tarian dan muzik Jerman bernama C. Sachs telah memberikan definisi seni tari sebagai gerakan yang berirama.  Seni tari boleh dikategorikan dalam berbagai – bagai jenis.  Seni tari adalah pengucapan jiwa manusia melalui gerak – geri berirama yang indah. Antara pembahagian yang boleh dibuat terhadap seni tari melayu adalah seperti berikut : .1.

.

Gunung Banang . . Asli Abadi dan sebagainya. Telani . Seni tari jenis ini ialah tarian yang dicipta daripada lagu Makan Sirih . Bentan . Sapu Tangan . Asli Selendang . lalu duduk bersimpuh dengan tertibnya. TARIAN ASLI  Tarian ini dicipta berdasarkan lagu – lagu melayu asli dengan mengikuti irama lagu – lagu melayu asli yang tertentu.  Tarian ini dimulai dengan sepuluh orang penari masuk ke dewan tarian terlebih dahulu .  TARIAN ASYIK  Tarian ini adalah sejenis tarian klasik dari daerah – daerah di Kelantan yang ditarikan di istana raja – raja Kelantan dan Patani.Tarian asyik ini ditarikan dalam upacara perkahwinan dan pada malam berinai. gambang dan gedombak. Kemudian tampillah Puteri Asyik dan mereka pun mula menari. Tiga alat muzik penting yang digunakan ialah rebab .

. Tarian ini diringi dengan nyanyian lagu ayam didik. Tarian ini ditarikan oleh gadisgadis kampung dalam bentuk simbolik seperti melakukan pekerjaan sawah. iaitu sejenis sukan yang diminati oleh orang Melayu pada masa lampau. Penari-penari akan menari mengelilingi balai.TARIAN AYAM DIDIK Tarian ini dikatakan berasal daripada gerakan berlaga ayam. TARIAN BALAI Tarian ini berasal dari daerah-daerah dinegeri Terengganu. iaitu sejenis payung panjang berwarna-warni yang diletakan dibawah gelanggang. Tarian ini dicipta oleh ahli tarian dinegeri Perlis.

Tarian ini dicipta oleh seorang ahli tarian dari Kangar selepas perang dunia kedua    TARIAN SITI WAU BULAN  Tarian ini berasal dari negeri Kelantan.  TARIAN CINTA SAYANG  Tarian ini berasal dari yang menggambarkan keluarga nelayan. Tarian Canggung berasal dari negeri Perlis dan menjadi popular di negeri Kedah.  TARIAN DABUS  Tarian ini berasal dari negeri Perak dan mengandungi unsur keagamaan yang berkait dengan kepahlwanan Sayidina Ali. Tarian ini menunjukan bagaimana keluarga nelayan mengucapkan selamat jalan kepada para nelayan sebelum turun ke laut. CANGGUNG  Kata tanggung berasal dari bahasa Thai yang bererti menari. ditarikan pada musim menuai sempena dengan temasya dan permainan wau. . Perlis dan Pulau Pinang.

Ianya dipersembahkan kepada kanak-kanak ini semasa mereka hendak dikhatankan dan duduk diatas pelamin. dipercayai berasal dari negeri Arab TARIAN INAI Tarian ini adalah tarian istana yang ditarikan semasa majlis berkhatan anak pembesarpembesar istana. Tarian ini dikatakan telah dikenali didaerah ini sejak 50 tahun yang lalu.TARIAN GAMBUS Tarian ini berasal dari daerah Kuala Kangsar Perak. TARIAN JOGET Tarian ini diperngaruhi oleh kebudayaan Portugis dan dijadikan sebagai tarian sosial serta diterima oleg berbagai-bagai kaum di Malaysia .

  TARIAN MAK INANG Pada zaman kesultanan Melayui Melaka. tarian mak inang sangat popular ditarikan pada harihari kerja kahwin tetapi kini ditarikan majlismajlis sosial. Pakaian yang digunakan . Ciri kejawaan itu jelas pada pakaian penari-penari dan unsur islam jelas semasa cerita itu ditarikan iaitu mengisahkan pepernagan Rasullollha dan para sahabat.TARIAN KUDA KEPANG Tarian ini ialah tarian warisan budaya Jawa yang terpengaruh dengan islam. Ianya diringi dengan alat-alat muzik seperti dabus dan marwas. TARIAN ZAPIN Tarian ini dikatakan berasal dari negeri Parsi .

2. Antara seni drama tradisinal yang popular dalam masyarakat melayu adalah seperti berikut : . DRAMA TRADISOANAL Drama tradisional mengikut pendapat Amin Sweeney ialah karya drama yang dianggap oleh masyarakat yang mewarisinya sebagi hasil yang diwarisi secara turun temurun dari generasi yang lampau.

Drama ini digunakan untuk mengubati orang sakit. Drama ini berasal daripada ritual memuja roh datuk nenek.MAIN PUTERI Drama tradisinal ini berkembang dengan popular sekali didesa-desa dinegeri Kelantan. MAKYUNG Makyung ialah drama tradisional yang popular dinegeri Kelantan. Permianan makyung ini dikatakan berasal dari negeri Patani. Tok Puteri memainkan peranan sebagai pawang atau bomoh untuk mengawal penyakit yang dibawa oleh roh-roh atau semangat jahat. .

wayang wang.MENORA Menora ialah sejenis drama tradisioanal Melayu yang dikatakan dipengaruhi oleh seni darama Siam. Kedah dan Kelantan. Kini hanya wayang kulit yang masih kekal. wayang topeng dan wayang beber. . Menora telah menjadi popular dinegeri Perlis. WAYANG KULIT Wayang kulit merupakan sejenis drama tradisoanl melayu yang terbahagi kepada beberapa jenis seperti wayang golek.

. SENI UKIR Seni Ukir dalam masyarakat melayu mempunyai hubungan rapat dengan hasil-hasil kerja tangan yang dicipta melalui kepandaian mengukir. Ciri-ciri ukiran itu dihasilkan melalui ukiran timbul.SENI RUPA Seni rupa dalam masyarakat melayu meruapakan ciptaan yang megandungi unsurunsur seni yang dihasilkan oleh orang melayu melalui ukiran. ukiran terbenam. anyaman. tenunan. seni bina dan sebagainya. ukiran tebuk dan ukiran timbus.

. bekas mennyimpan makanan seperti jeruk. Perak. bekas air.  Perusahaan membuat tembiran secara tradisoanl ini masih dilakukanoleh orang melayu khususnya di Sayung. Reka bentuknya dicipta berdasarkan fungsi sesuatu barang itu seperti periuk nasi. SENI KRAFTANGAN  hasil seni yang dicipta untuk digunakan.  Penciptaan kraftangan itu memerlukan keahlian dan kecekapan dalam penggunaan bahan-bahan asas yang teratur sejak dari proses awal hinggalah sesuatu hasil kraftangan itu tercipta  SENI TEMBIKAR  merupakan sejenis hasil kraftangan orang melayu yang menggunakan tanah liat yang dibakar dan digilap. pekasam dan lain-lain. tetapi digubah dengan memasukkan unsur-unsur seni untuk memberi bentuk yang indah dan menarik hati.

rotan. bakul dan mengayam tikar untuk mengalas tempat duduk. buluh dan beberapa jenis tumbuhan yang lain. Hasil tekatan ini dibuat bagi tujuan upacara tertentu seperti dijadikan hiasan pada upacara perkahwinan . lidi. TEKATAN  Tekatan dikenali juga dengan nama suji dan merupakan sejenis seni kraftangan yang popular dalam masyarakat melayu. tudung saji. kipas . muka bantal dan balutan tepak sirih.  Tekatan digunakan untuk membuat kasut . .  Beberapa jenis reka bentuk kraftangan dihasilkan melalui nyaman demi untuk mencipta sesuatu alat keperluan harian contohnya mengahsilkan topi. Tekatan menggunakan kain baldu sebagai kain dasar dan bentuk hiasannya mengambarkan rekabentuk bunga dan pohon – pohon. akar.SENI ANYAMAN  Menganyam meruapakn proses menjalin jaluran daun.

Tenunan songket merupakan tenunan yang paling lengkap dan cantik. Sementara tenunan ikat pula dipercayai berkembang di istana raja – raja. Penciptaannya lebih rumit terutama dalam proses menyongket solek atau menyolek. . Tenunan ini merupakan satu perkembangan daripada proses tenunan biasa. Jenis kain tenunan ini dikenali juga dengan panggilan kain benang emas. tenunan ikat celup dan songket.SENI TENUNAN Seni tenunan terbahagi kepada tiga jenis iaitu tenunan biasa .

Selepas diterapkan kain itu akan diwarnakan dengan cara celupan yang berperingkat – peringkat. Pada permulaannya kain putih yang hendak diproses menjadi kain batik itu direbus dan dikeringkan. Selanjutnya kain itu direbus dan divasuh sehingga bersih lalu dijemur hingga kering.SENI BATIK Batik merupakan seni tekstil yang dihasilkan melalui proses menerapkan lilin dan mencelup kain. . Kemudian kain batik itu diterapkan dengan blok tembaga yang dicelupkan ke dalam lilin cair yang dipanaskan.

tempat letak sireh.SENI TEMBAGA  merupakan satu lagi kraftangan orang melayu. Contohnya rumah-rumah orang melayu di negeri Sembilan adalah bercorak seni bina rumah minangkabau .  Reka bentuk rumah-rumah melayu juga meperlihatkan wujudnya unsur-unsur seni bina dari daerah-daerah lain dialam melayu atau dari luar alam melayu.  digunakan sebagi hiasan atau perkakasan kegunaan dirumah seperti dulang. Alat-alat yang dicipta dalam proses seni tembaga ini digunakan dalam upacara-upacara adat khususnya diistana raja-raja melayu seperti alat-alat pertabalan raja. sudu. bekas perenjis air mawar dan sebagainya SENI BINA  Reka bentuk seni bina melayu lahir daripada bentuk rumahrumah yang menjadi tempat penginapan orang melayu. upacara perlkahwinan atau upacara diraja yang lain. tempat bara. Walaupun terdapat berbagai jenis rumah melayu namun struktur binaanya tdiak banyak berbeza .  diperkenalkan denagn tujuan untuk mencipta alat-alat daripada tembaga yang canti dan indah bentuknya.

perkahwinan dan sebagainya  Permainan masa lapang dan sukan rakyat yang lahir di dalam kebudayaan Melayu. Permainan ini bukan sahaja berfungsi sebagai alat hiburan tetapi juga berperanan dalam aktiviti sosial untuk menyerikan majlis-majlis keramaian.  Di samping berfungsi diatas permainan tradisional dalam masyarakat Melayu memainkan beberapa peranan yang lain seperti bertindak sebagai alat komunikasi di kalangan anggota masyarakat.PERMAINAN RAKYAT  Dalam tradisi lisan. malah dalam kebudayaan semua dikatakan sebagai satu cara untuk pelepasan emosi manusia itu sendiri. permainan ini yang dikenali juga sebagai pemainan masa lapang atau sukan rakyat termasuk dalam kategori "folk games". .

  Permainan gasing dapat dibahagikan kepada tiga jenis iaitu : Permainan untuk bersuka ria Pertandingan gasing Permainan untuk pertunjukkan. Di negeri-negeri Pantai Barat gasing diperbuat daripada kayu.PERMAINAN GASING Gasing ialah permainan rakyat yang popular dikalangan orang Melayu. . sementara di negeri-negeri Pantai Timur khususnya dinegeri Kelantan gasing diperbuat daripada timah.

Permainan wau diadakan sebagai hiburan untuk pelabagi peringkat umur. warna.   . corak ciptaan. keaslian ciptaan dan ukranya. Permainan wau dipercayai telah dilakukan sebagai satu cara untuk memohon maaf kepada semangat padi yang telag menjelma menjadi seorang anak gadis. Pertandingan yang melihat bentuk kecantikannya diukur dari segi keindahannya kepada bentuk.PERMAINAN LAYANG-LAYANG ATAU WAU Permainan layang-layang atau wau mempunyai hubungan dengan kepercayaan kepada semangat padi. Permainan wau juga diadakan untuk pertandingan.

batu-batu kecil dan sebagainya. Permainan congkak menggunakan dua bahan. Setiap papan congka hanya boleh dimainkan oleh dua orang sahaja. . Mereka memainkan permainan ini untuk menghiburkan hati pada waktu lapang dan juga bagi mengisi masa yang banyak terluang. Sementara biji-biji congkak pula ialah guli-guli kaca. buah getah. Permainan ini dipercayai mula berkembang di istana iaitu dikalangan wanita-wanita istana dan para pembesar. biji saga. Kadang-kadang sebagai ganti papan congkak. lubang-lubangnya dibuat diatas tanah. iaitu papan congkak dan buah congkak.PERMAINAN CONGKAK Permainan congkak ialah sejenis permianan Melayu tradisional yang digemari oleh kaum wanita dan kanak-kanak.

Tetapi pemilik ayam boleh mendapat bayaran tanpa turut serta dalam pertaruhan menyabung dengan cara menyewakan ayamnay jika ayamnya itu telah terkenal sering beroleh kemenangan.  Permainan manyabung ayam melibatkan pertaruhan wang atau sejenis perjudian. kerbau dan ayam.   . perkahwinan dan pentabakan raja. Permaina sabung ayam misalnya diadakan sempenan sesuatu upacara tertentu yang disambut oelh masyarakat Melayu tradisional seperti ketika menyambut kelihiran bayi. MENYABUNG AYAM  Salah satu permianan bercorak pertandingan yang digemari oleh masyarakat Melayu tradisional ialah permainan menyabung binatang-binatang ternakan seperti lembu.

Sepak raga dimainkan oleh beberpapa orang pemain yang berdiri membentuk bulatan. Permainan ini dimulai dengan salah sorang pemian melambugkan bola kepada salah seorang pemian yang lain.SEPAK RAGA Sepaka raga ialah sejenis permianan yang menggunakan bola yang diperbuat daripada rotan yang dinanyam dua hingga tiga lapis. Pemain lain kan menimbang bola terbut sebelum diambil oleh orang lain. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->