P. 1
telur (nota rbt)

telur (nota rbt)

|Views: 214|Likes:

More info:

Published by: mohd hakimee bin md nasir on Sep 07, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial
List Price: $1.00 Buy Now

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

11/10/2013

$1.00

USD

original

PEMILIHAN DAN PENYIMPANAN MAKANAN

TELUR
AHMAD FARRIS BIN YA

MOHD HAKIMEE BIN MD NASIR

MOHD ARIFF ZAKWAN BIN ZAMRE

PENGENALAN
Komposisi telur pada umumnya adalah tetap.

Hanya terdapat sedikit perbezaan yang berpunca dari perbezaan kacukan dan kadang-kadang seekor ayam itu sendiri.

25% -> KULIT (CENGKERANG) 30.25% -> KUNING TELUR 59.50% -> PUTIH TELUR .KOMPOSISI TELUR 10.

lapisan yang bersentuhan dengan cengkerang adalah lebih tebal dan kuat daripada membran yang meliputi telur tersebut. . Mempunyai lapisan luar ( kutikel ) yang melindungi liang-liang pada cengkerang selagi ia masih melekat.CENGKERANG Sebahagian besar adalah dari kalsium karbonat. Bahagian dalam terdapat 2 lapisan membran.

Asalnya telur mempunyai 1 lapisan protein/kulitel yang menutupi liang-liang tersebut. .Merupakan suatu penghalang daripada kemasukan organisma-organisma tetapi liang-liang pada cengkerang adalah cukup besar untuk bakteria dan kulat masuk. Bilangan liang berbeza-beza. Jika tidak berhati-hati ketika membasuh telur. lapisan ini akan tertanggal dan bakteria mudah memasukinya. antara 100-200per cm².

.MENGAPA CENGKERANG BERSIFAT TELAP…??? Menghalang udara keluar masuk kedalam telur sekiranya telur telah disenyawakan. Membran sebelah dalam juga dapat menghalang kemasukan kemasukan mikroorganisma.

kutikel menjadi keras dan akan tertanggal dalam masa 3minggu selepas telur itu dikeluarkan. Jika ini berlaku. .KUTIKEL Boleh musnah apabila telur dibasuh tetapi juga terlarut pada najis yang jatuh padanya.

. karbon dioksida. pekat seperti jeli (mengelilingi kuning telur) ii. Terdiri dari 2 bahagian yang berbeza: i.5% protein #88% air #< 1% mineral PUTIH TELUR Terdapat juga lemak. Kurang pekat/putih telur cair (yang melimpah apabila telur dipecahkan cengkerangnya. Terdiri dari: #10.Walaubagaimanapun putih telur pekat juga melimpah apabila dipotong Disebabkan bahagian dalam putih telur tidak begitu pekat.gula.

Juga mengandungi sejenis bahan yang mengikat zat besi sehingga tidak dapat digunakan oleh beberapa spesies Pseudomonas yang menyebabkan 80% kerosakan telur. .KANDUNGAN PUTIH TELUR - - - Enzim lisozim yang menghancurkan atau mencerna beberapa jenis bakteria. Avidin yang mengikat biotin ( faktor penting bagi tumbesaran sesetengah mikroorganisma.

enzim yang terdapat dalam telur akan menyebabkan perubahan kimia yang menjejaskan kemampuan putih telur untuk mengikat zat besi. Bagi mengelakkan ini daripada berlaku..Sesetengah bakteria tidak termusnah oleh lisozim dan tidak pula memerlukan biotin. sapu minyak mineral kerang pada cengkerang telur (akan menutupi liang-liang cengkerang). . Semasa penyimpanan.lalu telur akan menjadi rosak. Mekanisme pertahanan telur akan musnah dan mikroorganisma dapat menembusi cengkerang.

33.5% lemak dan 1% mineral Diselaputi membran vitelin yang apabila bocor/terguris akan menyebabkan kuning telur tersebar apabila kuning telur pecah.5% protein. Dari segi kimia. . kuning telur lebih kompleks daripada putih telur dan merupakan salah satu makanan paling lengkap bagi manusia.5% air. 49.KUNING TELUR Terdiri daripada 15.

ruang yang terbentuk oleh kecutan isi telur itu segera dipenuhi oleh udarayang masuk melalui liang-liang cengkerang. cengkerang bersifat telap. Ia akan mengecutkan isi telur dan menarik membran dalam bersama isi telur itu. . Oleh itu.- - - Telur mempunyai suatu saku udara kecil yang terbentuk semasa ia dikeluarkan. iaitu apabila ia mula menyejuk daripada badan suhu badan ayam berkenaan.

Memerlukan persediaan dan penjagaan yang hampir sama dengan ayam daging.AYAM TELUR . “Plymouth Rock” iv. “Rhode Island Red” . “White Leghorn” ii. “Nem Hamspire” iii.Contoh kacukan ayam untuk menghasilkan telur: i. .

.4cm. Ukuran sangkar 25.5-35. 30.2°-26.30.KEPERLUAN RUANG - - - - Suhu antara 7.7°C (45°F-80°F).5cm lebar. Tempat bertelur diperbuat dari logam atau kayu. Tempat makanan dan minuman mesti disediakan seperti untuk ayam daging.6cm tinggi. Lantai dan dinding mudah dibersihkan.4cm. dan 30.5cm panjang. Tempat bertenggek 20.3-25.

Disimpan dalam stor bersuhu 4.PENJAGAAN TELUR - - Dipungut ≤3 kali sehari pada musim sejuk dan 4-5 kali sehari dalam musim panas. . Dikumpulkan dalam bekas yang bersih kerana bahagian dalam mudah tercemar sekiranya bahagian dalam kotor dan telur mudah rosak.7.2°C (kelembapan relatif 70%) Elakkan menyimpan bahan makanan yang berbau kerana telur mudah menyerap bau.4°.

- - - Telur yang kotor dibersihkan dengan cara mengelapnya. Bahagian dalam telur boleh tercemar oleh bakteria ketika telur dibersihkan kecuali jika ada suatu kawalan yang rapi. lebih baik jika telur itu telah bersih dari awal. Oleh itu. .

- - Setelah disejukkan. Ditempatkan dalam bekas dengan hujung besarnya keatas.bungkus telur dengan bekas yang bersih dan tidak berbau. .2°-10°C. Simpan pada suhu 7.

PENGKELASAN TELUR MENGIKUT SAIZ Jumbo (880g/dozen) Sangat besar (851g/dozen) Sangat kecil (425g/dozen) Besar (766g/dozen) Sederhana (595g/dozen) Kecil (510g/dozen) .

.cengkerang bersih dan tak pecah. Putih telurnya mestilah pekat dan tinggi dan kuning telur mestilah mantap atau tegak berdiri. telur meliputi kawasan yang luas dengan jumlah putih telur yang sedikit dan agak pekat dan kuning telur agak rata dan meliputi kawasan yang luas. Gred B. isinya meliputi suatu kawasan yang kecil sahaja. apabila dipecahkan. Gred A. apabila dipecahkan cengkerangnya.putih telur agak pekat dan agak tinggi dan kuning telurnya mantap dan tinggi.cengkerang bersih dan tak pecah. apabila dipecahkan telur meliputi kawasan yangsederhana luasnya.cengkerang bersih dan tak pecah.PENGKELASAN TELUR MENGIKUT GRED Gred AA.

GAMBARAJAH TELUR MENGIKUT GRED .

!!!!! .SEKIAN…… ABIH DOH…..

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->