P. 1
telur (nota rbt)

telur (nota rbt)

|Views: 214|Likes:

More info:

Published by: mohd hakimee bin md nasir on Sep 07, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial
List Price: $1.00 Buy Now

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

11/10/2013

$1.00

USD

original

PEMILIHAN DAN PENYIMPANAN MAKANAN

TELUR
AHMAD FARRIS BIN YA

MOHD HAKIMEE BIN MD NASIR

MOHD ARIFF ZAKWAN BIN ZAMRE

PENGENALAN
Komposisi telur pada umumnya adalah tetap.

Hanya terdapat sedikit perbezaan yang berpunca dari perbezaan kacukan dan kadang-kadang seekor ayam itu sendiri.

25% -> KULIT (CENGKERANG) 30.KOMPOSISI TELUR 10.50% -> PUTIH TELUR .25% -> KUNING TELUR 59.

Mempunyai lapisan luar ( kutikel ) yang melindungi liang-liang pada cengkerang selagi ia masih melekat. lapisan yang bersentuhan dengan cengkerang adalah lebih tebal dan kuat daripada membran yang meliputi telur tersebut.CENGKERANG Sebahagian besar adalah dari kalsium karbonat. Bahagian dalam terdapat 2 lapisan membran. .

Jika tidak berhati-hati ketika membasuh telur. . Bilangan liang berbeza-beza. Asalnya telur mempunyai 1 lapisan protein/kulitel yang menutupi liang-liang tersebut. antara 100-200per cm². lapisan ini akan tertanggal dan bakteria mudah memasukinya.Merupakan suatu penghalang daripada kemasukan organisma-organisma tetapi liang-liang pada cengkerang adalah cukup besar untuk bakteria dan kulat masuk.

MENGAPA CENGKERANG BERSIFAT TELAP…??? Menghalang udara keluar masuk kedalam telur sekiranya telur telah disenyawakan. Membran sebelah dalam juga dapat menghalang kemasukan kemasukan mikroorganisma. .

kutikel menjadi keras dan akan tertanggal dalam masa 3minggu selepas telur itu dikeluarkan. Jika ini berlaku. .KUTIKEL Boleh musnah apabila telur dibasuh tetapi juga terlarut pada najis yang jatuh padanya.

Kurang pekat/putih telur cair (yang melimpah apabila telur dipecahkan cengkerangnya. .5% protein #88% air #< 1% mineral PUTIH TELUR Terdapat juga lemak. pekat seperti jeli (mengelilingi kuning telur) ii. Terdiri dari 2 bahagian yang berbeza: i.gula.Walaubagaimanapun putih telur pekat juga melimpah apabila dipotong Disebabkan bahagian dalam putih telur tidak begitu pekat. Terdiri dari: #10. karbon dioksida.

Juga mengandungi sejenis bahan yang mengikat zat besi sehingga tidak dapat digunakan oleh beberapa spesies Pseudomonas yang menyebabkan 80% kerosakan telur. .KANDUNGAN PUTIH TELUR - - - Enzim lisozim yang menghancurkan atau mencerna beberapa jenis bakteria. Avidin yang mengikat biotin ( faktor penting bagi tumbesaran sesetengah mikroorganisma.

lalu telur akan menjadi rosak.Sesetengah bakteria tidak termusnah oleh lisozim dan tidak pula memerlukan biotin. .. enzim yang terdapat dalam telur akan menyebabkan perubahan kimia yang menjejaskan kemampuan putih telur untuk mengikat zat besi. Mekanisme pertahanan telur akan musnah dan mikroorganisma dapat menembusi cengkerang. Semasa penyimpanan. sapu minyak mineral kerang pada cengkerang telur (akan menutupi liang-liang cengkerang). Bagi mengelakkan ini daripada berlaku.

kuning telur lebih kompleks daripada putih telur dan merupakan salah satu makanan paling lengkap bagi manusia.KUNING TELUR Terdiri daripada 15. Dari segi kimia.5% lemak dan 1% mineral Diselaputi membran vitelin yang apabila bocor/terguris akan menyebabkan kuning telur tersebar apabila kuning telur pecah. 33.5% air. 49.5% protein. .

Ia akan mengecutkan isi telur dan menarik membran dalam bersama isi telur itu. cengkerang bersifat telap. Oleh itu. ruang yang terbentuk oleh kecutan isi telur itu segera dipenuhi oleh udarayang masuk melalui liang-liang cengkerang.- - - Telur mempunyai suatu saku udara kecil yang terbentuk semasa ia dikeluarkan. . iaitu apabila ia mula menyejuk daripada badan suhu badan ayam berkenaan.

Memerlukan persediaan dan penjagaan yang hampir sama dengan ayam daging. “Nem Hamspire” iii. .Contoh kacukan ayam untuk menghasilkan telur: i. “Plymouth Rock” iv. “Rhode Island Red” . “White Leghorn” ii.AYAM TELUR .

KEPERLUAN RUANG - - - - Suhu antara 7. Lantai dan dinding mudah dibersihkan.5cm panjang.7°C (45°F-80°F). Tempat bertenggek 20.30.4cm. .6cm tinggi. Ukuran sangkar 25. Tempat bertelur diperbuat dari logam atau kayu.2°-26.5-35. dan 30.5cm lebar.3-25.4cm. Tempat makanan dan minuman mesti disediakan seperti untuk ayam daging. 30.

2°C (kelembapan relatif 70%) Elakkan menyimpan bahan makanan yang berbau kerana telur mudah menyerap bau.PENJAGAAN TELUR - - Dipungut ≤3 kali sehari pada musim sejuk dan 4-5 kali sehari dalam musim panas. Dikumpulkan dalam bekas yang bersih kerana bahagian dalam mudah tercemar sekiranya bahagian dalam kotor dan telur mudah rosak. Disimpan dalam stor bersuhu 4.7.4°. .

Oleh itu. lebih baik jika telur itu telah bersih dari awal. Bahagian dalam telur boleh tercemar oleh bakteria ketika telur dibersihkan kecuali jika ada suatu kawalan yang rapi.- - - Telur yang kotor dibersihkan dengan cara mengelapnya. .

- - Setelah disejukkan.bungkus telur dengan bekas yang bersih dan tidak berbau. Ditempatkan dalam bekas dengan hujung besarnya keatas. . Simpan pada suhu 7.2°-10°C.

PENGKELASAN TELUR MENGIKUT SAIZ Jumbo (880g/dozen) Sangat besar (851g/dozen) Sangat kecil (425g/dozen) Besar (766g/dozen) Sederhana (595g/dozen) Kecil (510g/dozen) .

cengkerang bersih dan tak pecah. apabila dipecahkan telur meliputi kawasan yangsederhana luasnya.PENGKELASAN TELUR MENGIKUT GRED Gred AA. . Gred A. apabila dipecahkan.cengkerang bersih dan tak pecah. apabila dipecahkan cengkerangnya.putih telur agak pekat dan agak tinggi dan kuning telurnya mantap dan tinggi.cengkerang bersih dan tak pecah. Gred B. telur meliputi kawasan yang luas dengan jumlah putih telur yang sedikit dan agak pekat dan kuning telur agak rata dan meliputi kawasan yang luas. Putih telurnya mestilah pekat dan tinggi dan kuning telur mestilah mantap atau tegak berdiri. isinya meliputi suatu kawasan yang kecil sahaja.

GAMBARAJAH TELUR MENGIKUT GRED .

SEKIAN…… ABIH DOH….!!!!! ..

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->