P. 1
PRINSIP MEMASAK

PRINSIP MEMASAK

5.0

|Views: 4,714|Likes:

More info:

Published by: mohd hakimee bin md nasir on Sep 07, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial
List Price: $1.00 Buy Now

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

04/03/2014

$1.00

USD

PRINSIP MEMASAK

PENGENALAN
Dalam penyediaan sajian, terdapat pelbagai kaedah memasak yang boleh digunakan. Sajian dapat dihasilkan dengan lebih cepat, menarik dan mempunyai kepelbagaian dari segi warna, tekstur, rupa dan rasa. Penyediaan makanan bertambah mudah dan efisien dengan penggunaan pelbagai jenis alat penjimat masa. Antara tujuan memasak ialah:

KESELAMATAN Haba panas semasa memasak akan membunuh mikroorganisma yang terkandung dalam makanan. Ini dapat mengelakkan makanan daripada cepat rosak. Toksin asli dalam makanan seperti kacang panggang akan dapat dimusnahkan. MEMUDAHKAN PENCERNAAN Makanan dapat dilembutkan setelah dimasak. Ini menjadikan makanan itu lebih mudah dikunyah dan dicernakan. Contohnya daging, ubi kentang, telur dan sayur berdaun hijau. MEMBAIKI RUPA DAN TEKSTUR MAKANAN Makanan menjadi lebih menyelerakan dari segi rupa dan tekstur jika di masak dengan kaedah yang sesuai. Contohnya, ikan bilis yang digoreng sehingga garing dan wangi atau ditumis dengan sambal. MEMPELBAGAIKAN MASAKAN Makanan boleh dimasak dengan pelbagai cara untuk menghasilkan masakan yang pelbagai, menarik dan menyelerakan. Contohnya ubi

daging juga boleh dipanggang. Menggoreng kering ( tanpa minyak ) Masakan kering dan garing seperti kerisik. Terdapat 3 cara menggoreng. tekstur. .kentang boleh digoreng. warna. PRINSIP MEMASAK Prinsip memasak ialah penyediaan makanan dengan kaedah memasak yang sesuai. MENAMBAHKAN RASA MASAKAN Makanan yang dimasak akan bertindak balas dengan haba dan menghasilkan baud an rasa yang sedap apabila perisa ditambah. Selain itu. Contohnya. digoreng dan direbus. dan kacang goreng. dipanggang dan dijadikan krim. Kesan haba terhadap makanan melalui kaedah memasak yang berbeza dapat memperbaiki rupa. rasa dan meminimumkan kehilangan nutrient dalam makanan. iaitu memasak menggunakan haba kering dan menggunakan haba lembap. iaitu menggoreng kering. menggoreng tohor dan menggoreng dalam minyak penuh. bijan goreng. daging yang diperap dengan pelbagai perisa akan lebih sedap. HABA KERING KAEDAH MENGGORENG Menggoreng ialah kaedah memasak makanan dalam minyakatau lemak yang telah dipanaskan. direbus. Terdapat 2 kaedah memasak makanan. digril.

mengurangkan pengambilan lemak dalam diet Kelemahan .makanan akan cepat hangus Menggoreng dalam minyak penuh Makanan tenggelam dalam minyak panas dan dimasak sama rata. Kelemahan .Kelebihan . Makanan berminyak Kelebihan .makanan perlu dibalik-balikkan .makanan kelihatan berwarna kuning keemasan.mudah mendapat warna kuning keemasan yang serata . ikan.makanan cepat masak berbanding dengan kaedah lain seperti mengukus dan membakar .bau wangi .memasak dengan suhu sederhana (180’C – 185’C ) dan sesuai untuk daging.mudah hangus . .perlu sentiasa di kacau -lebih sesuai bagi makanan yang mengandungi lemak Menggoreng tohor ( sedikit ) Makanan kelihatan berminyak Kelebihan .tekstur garing . . telur dan sayur.menggunakan minyak yang sedikit.manghasilkan makanan yang sedap .

Elakkan membuka pintu ketuhar semasa makanan dibakar kerana udara sejuk yang masuk akan menurunkan suhu.. Kurangkan suhu selepas 10-15 minit supaya makanan masak sepenuhnya. PRINSIP MEMBAKAR Susun tetingkat ketuhar mengikut jenis makanan yang hendak dimasak. .Garing .perlu mementingkan keselamatan MEMBAKAR Membakar ialah memasak makanan di dalam ketuhar panas menggunakan arus elektrik.bau wangi Kelemahan . bergantung pada jenis makanan. Panaskan ketuhar 10 minit sebelum makanan dimasak pada suhu yang dikehendaki. orang tua dan si pulih kerana sukar di cernakan . pastry.hasil makanan tidak sesuai untuk pesakit. Makanan yang sesuai dibakar ialah kek. roti nan dan sebahagian kuih tempatan seperti bingka ubi dan kuih bakar. kerosin atau arang.perlu di tuskan selepas dimasak . Tutup pintu perlahan-lahan. biskut.banyak menggunakan minyak dan ini akan menambahkan kos . gas.makanan akan banyak menyerap minyak jika suhu minyak tidak cukup panas .

Sayuran berubi seperti kentang. ikan dan karangan laut. biskut. Makanan menjadi kering dan garing terutama biskut dan pastry. Balikkan makanan supaya masak sama rata. Kek. pastry.5cm – 7. ayam. Lumurkan bahan makanan bagi: – Mencegah daripada menjadi terlalu kering. Mempunyai aroma yang menyelerakan. di atas api yang terbuka atau di dalam ketuhar. Permukaan makanan kering tetapi isinya lembut. – Memperbaiki rasanya. api. Isinya menjadi lembut dan empuk.MEMANGGANG Memanggang ialah memasak makanan dengan menggunakan haba yang sangat panas daripada elemen pemanas. PRINSIP MEMANGGANG Ketebalan daging antara 2. Sayuran buah seperti tomato. CIRI HASIL MASAKAN Masakan berwarna keperangan. Sayuran berwarna perang dan mengecut. Masakan berwarna kuning keemasan. terung dan jagung. Makanan yang sesuai dipanggang ialah daging. ikan. roti dan makanan beryis. bara arang. Mempunyai rupa yang menarik dan aroma yang menyelerakan. . ayam. Masakan menjadi lembut dan empuk. CIRI HASIL MASAKAN MENGGUNAKAN HABA KERING JENIS MAKANAN Daging.5cm. Balut makanan. gas. keledek dan ubi kayu. – Mengurangkan daripada kecut. itik dan sayur-sayuran berubi.

Perlukan kecekapan dalam mengawal suhu ketuhar. Memerlukan banyak bahan api. MEMANGGANG . Mahal kerana daging bermutu tinggi sahaja yang sesuai. Potongan makanan kecil tidak sesuai kerana akan mengecut. Menjimat masa dan tenaga. Sedikit perhatian diperlukan. Bentuk asal makanan dikekalkan. Makanan menarik dan menyelerakan. Cepat dimasak. Kurang berminyak dan mudah dicerna. Makanan mudah dicerna. Memerlukan peralatan tertentu. MEMBAKAR DAN KELEMAHAN Perlukan banyak bahan api. Potongan makanan yang tebal atau besar tidak sesuai kerana mengambil masa yang lama untuk masak.KELEBIHAN DAN KELEMAHAN KAEDAH MEMANGGANG KAEDAH MEMASAK MEMBAKAR KELEBIHAN Hanya sedikit nutrien yang hilang. Masa memasak lama. Sedap. Perlukan jagaan rapi supaya makanan tidak hangus.

menjadi CIRI HASIL MASAKAN  Bentuk makanan kekal  Tekstur lembut  Tidak berminyak  Warnanya pucat  Makanan adalah lembab  Contoh masakan yang dikukus . Kaedah mengukus mengambil masa memasak yang lebih berbanding dengan kaedah menggoreng dan merebus. air mendidih perlu ditambah untuk mengekalkan suhu air kukusan itu.HABA LEMBAP KAEDAH MENGUKUS Mengukus ialah kaedah memasak yang menggunakan wap daripada air mendidih. Terdapat dua cara mengukus iaitu mengukus secara langsung dan secara tidak langsung KAEDAH MEMASAK Mengukus secara langsung  Dalam kuali beralas  Dalam pengukus bertingkat  Dalam periuk nasi yang hampir masak  Dalam pengukus khas  Dalam periuk tekanan Mengukus secara tidak langsung  Bekas bertutup yang berisi makanan di letakkan di dalam  Tekstur makanan lembut dan berkuah. Air kukusan hendaklah sentiasa mendidih dan jika perlu.

sup.   Mudah dimakan teksturnya lembut  Kehilangan berbanding merebus nutrein dengan  Mengukus dengan periuk tekanan jauh lebih cepat dan sesuai untuk memasak makanan yang banyak dan boleh dimasak dengan serentak Makanan kelihatan pucat dan kurang menarik jika dibandingkan dengan kaedah memasak yang lain KAEDAH MEREBUS Merebus ialah kaedah memasak makanan dalam air mendidih (100’C) dan dibiarkan masak secara mereneh sehingga lembut. si pulih.periuk yang lebih besar dan berisi air dua pertiga penuh cara ini ialah sup herba. kanakkanak. dan air rebusan. dan orang tua  Baik untuk mengamalkan lemak mereka yang diet kurang kerana kurang kaedah KELEMAHAN  Lambat masak  Tidak sesuai untuk sayuran berdaun hijau kerana warna hijau akan bertukar menjadi kurang menarik  Memerlukan perhatian senasa memasak supaya air kukusan sentiasa cukup dan mendidih. . kuah. Bagi makanan yang hendak dimasak dengan cepat. Cecair daripada makanan yang direbus mengandungi nutrein yang boleh digunakan untuk membuat sos. Telur dan sayuran berubi hendaklah dimasukkan ke dalam air yang masih sejuk dan suhu meningkat perlahan-lahan sehingga mendidih untuk mengelakkan kulit telur retak dan selulosa ubi dapat di lembutkan. bubur. Cara ini dapat mengurangkan kehilangan jus dan nutrein bagi makanan tersebut. makanan itu hendaklah di potong nipis dan kecil sebelum merebusnya. Makana seperti daging dan karangan laut seharusnya dimasukkan satelah air mendidh supaya lapisan luarnya membeku. minuman sarang burung KELEBIHAN DAN KELEMAHAN MENGUKUS KEBAIKAN  Mudah dicernakan dan sesuai untuk pesakit.

Mereneh Lembut dan lembab Kelebihan . . Cara ini paling sesuai untuk .Cecair rebusan mengandungi nutrein yang boleh dijadikan sup. Kelemahan .Caranya mudah dan tidak memerlukan perhatian.Merebus (makanan dimasak dalam air mendidih) Lembut dan lembab Masakan banyak mengandungi cecair Tidak berminyak Kelebihan .sesuai untuk sayuran berubi Kelemahan .makanan jadi terlalu lembut jika terlalu lama di rebus KAEDAH MERENEH Mereneh ialah kaedah memasak dengan air mendidih secara perlahan di dalam periuk bertutup dan makanan dimasak dalam tempoh yang lama.mengambil masa yang lama . sos.mengambil masa yang lama untuk masak .Kebanyakan makanan boleh dimasak dengan cara Ini. .tidak sesuai untuk sayuran berdaun hijau kerana warna bertukar menjadi kurang menarik KAEDAH MERENDIDIH Merendidih ialah kaedah memasak dalam cecair yang suhunya lebih rendah daripaa 100’C dalam periuk yang bertutup. kuah atau air rebusan. Kaedah ini memerlukan hada yang rendah.menjimatkan kos kerana menggunakan potongan daging liat yang lebih murah .hilang rasa jika masa rebus terlalu lama .makanan mudah dimakan keran lembut .

hanya makanan seperti sayuran sesuai di celur .makanan lembut dan mudah dicernakan .nutrein akan hilang jika air rebusan dibuang . Mencelur Sayur-sayuran berdaun hijau yang dicelur menjadi lembut tetapi masih kekal tekstur rangup Buah tomato yang dicelur mudah dibuang kulitnya Kelebihan .menjimatkan kos Kelemahan .Kos bahan api mungkin tinggi KAEDAH MENCELUR Mencelur ialah kaedah memasak makanan menggunakan air mendidih dalam jangka masa yang singkat. Merendidih boleh dilakukan di atas api atau di dalam ketuhar.makanan kelihatan lembut tapi masih rangup .caranya mudah dan tidak memerlukan perhatian .mengambil masa yang lama untuk masak .kurang kehilangan nutrein kerana masa memasak singkat Kelemahan . Merendidih Makanan lembut Makanan berkuah Kelebihan .tidak berminyak . Makanan yang biasanya dicelur ialah sayursayuran.potongan daging yang liat dan menggunakan cecair yang secukupnya sahaja.mudah dan cepat masak .

KESAN HABA TERHADAP MAKANAN .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->