P. 1
PRINSIP MEMASAK

PRINSIP MEMASAK

5.0

|Views: 4,743|Likes:

More info:

Published by: mohd hakimee bin md nasir on Sep 07, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial
List Price: $1.00 Buy Now

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

04/03/2014

$1.00

USD

PRINSIP MEMASAK

PENGENALAN
Dalam penyediaan sajian, terdapat pelbagai kaedah memasak yang boleh digunakan. Sajian dapat dihasilkan dengan lebih cepat, menarik dan mempunyai kepelbagaian dari segi warna, tekstur, rupa dan rasa. Penyediaan makanan bertambah mudah dan efisien dengan penggunaan pelbagai jenis alat penjimat masa. Antara tujuan memasak ialah:

KESELAMATAN Haba panas semasa memasak akan membunuh mikroorganisma yang terkandung dalam makanan. Ini dapat mengelakkan makanan daripada cepat rosak. Toksin asli dalam makanan seperti kacang panggang akan dapat dimusnahkan. MEMUDAHKAN PENCERNAAN Makanan dapat dilembutkan setelah dimasak. Ini menjadikan makanan itu lebih mudah dikunyah dan dicernakan. Contohnya daging, ubi kentang, telur dan sayur berdaun hijau. MEMBAIKI RUPA DAN TEKSTUR MAKANAN Makanan menjadi lebih menyelerakan dari segi rupa dan tekstur jika di masak dengan kaedah yang sesuai. Contohnya, ikan bilis yang digoreng sehingga garing dan wangi atau ditumis dengan sambal. MEMPELBAGAIKAN MASAKAN Makanan boleh dimasak dengan pelbagai cara untuk menghasilkan masakan yang pelbagai, menarik dan menyelerakan. Contohnya ubi

tekstur. MENAMBAHKAN RASA MASAKAN Makanan yang dimasak akan bertindak balas dengan haba dan menghasilkan baud an rasa yang sedap apabila perisa ditambah.kentang boleh digoreng. rasa dan meminimumkan kehilangan nutrient dalam makanan. menggoreng tohor dan menggoreng dalam minyak penuh. iaitu menggoreng kering. Kesan haba terhadap makanan melalui kaedah memasak yang berbeza dapat memperbaiki rupa. direbus. warna. Terdapat 2 kaedah memasak makanan. . Contohnya. PRINSIP MEMASAK Prinsip memasak ialah penyediaan makanan dengan kaedah memasak yang sesuai. Selain itu. dipanggang dan dijadikan krim. iaitu memasak menggunakan haba kering dan menggunakan haba lembap. digoreng dan direbus. Menggoreng kering ( tanpa minyak ) Masakan kering dan garing seperti kerisik. daging juga boleh dipanggang. bijan goreng. HABA KERING KAEDAH MENGGORENG Menggoreng ialah kaedah memasak makanan dalam minyakatau lemak yang telah dipanaskan. digril. dan kacang goreng. daging yang diperap dengan pelbagai perisa akan lebih sedap. Terdapat 3 cara menggoreng.

perlu sentiasa di kacau -lebih sesuai bagi makanan yang mengandungi lemak Menggoreng tohor ( sedikit ) Makanan kelihatan berminyak Kelebihan .manghasilkan makanan yang sedap .mudah mendapat warna kuning keemasan yang serata .makanan cepat masak berbanding dengan kaedah lain seperti mengukus dan membakar .makanan kelihatan berwarna kuning keemasan.mengurangkan pengambilan lemak dalam diet Kelemahan .makanan perlu dibalik-balikkan . .makanan akan cepat hangus Menggoreng dalam minyak penuh Makanan tenggelam dalam minyak panas dan dimasak sama rata.menggunakan minyak yang sedikit.mudah hangus . Kelemahan . telur dan sayur.tekstur garing . ikan.Kelebihan .bau wangi . .memasak dengan suhu sederhana (180’C – 185’C ) dan sesuai untuk daging. Makanan berminyak Kelebihan .

. orang tua dan si pulih kerana sukar di cernakan . biskut. Tutup pintu perlahan-lahan. bergantung pada jenis makanan. roti nan dan sebahagian kuih tempatan seperti bingka ubi dan kuih bakar. .perlu di tuskan selepas dimasak .hasil makanan tidak sesuai untuk pesakit. Kurangkan suhu selepas 10-15 minit supaya makanan masak sepenuhnya.perlu mementingkan keselamatan MEMBAKAR Membakar ialah memasak makanan di dalam ketuhar panas menggunakan arus elektrik.bau wangi Kelemahan . Panaskan ketuhar 10 minit sebelum makanan dimasak pada suhu yang dikehendaki. Elakkan membuka pintu ketuhar semasa makanan dibakar kerana udara sejuk yang masuk akan menurunkan suhu. kerosin atau arang.makanan akan banyak menyerap minyak jika suhu minyak tidak cukup panas .banyak menggunakan minyak dan ini akan menambahkan kos . PRINSIP MEMBAKAR Susun tetingkat ketuhar mengikut jenis makanan yang hendak dimasak. Makanan yang sesuai dibakar ialah kek.Garing . pastry. gas.

terung dan jagung. Lumurkan bahan makanan bagi: – Mencegah daripada menjadi terlalu kering. Sayuran berubi seperti kentang. roti dan makanan beryis.MEMANGGANG Memanggang ialah memasak makanan dengan menggunakan haba yang sangat panas daripada elemen pemanas. ayam. .5cm. Sayuran buah seperti tomato. api. – Mengurangkan daripada kecut. – Memperbaiki rasanya. Balut makanan. itik dan sayur-sayuran berubi. ikan dan karangan laut. ayam. bara arang. Masakan menjadi lembut dan empuk. keledek dan ubi kayu. biskut. di atas api yang terbuka atau di dalam ketuhar. pastry. Balikkan makanan supaya masak sama rata. PRINSIP MEMANGGANG Ketebalan daging antara 2. Makanan menjadi kering dan garing terutama biskut dan pastry.5cm – 7. Permukaan makanan kering tetapi isinya lembut. CIRI HASIL MASAKAN MENGGUNAKAN HABA KERING JENIS MAKANAN Daging. ikan. Mempunyai aroma yang menyelerakan. CIRI HASIL MASAKAN Masakan berwarna keperangan. Mempunyai rupa yang menarik dan aroma yang menyelerakan. Masakan berwarna kuning keemasan. Sayuran berwarna perang dan mengecut. gas. Makanan yang sesuai dipanggang ialah daging. Isinya menjadi lembut dan empuk. Kek.

Cepat dimasak. Perlukan kecekapan dalam mengawal suhu ketuhar. Perlukan jagaan rapi supaya makanan tidak hangus. Makanan mudah dicerna.KELEBIHAN DAN KELEMAHAN KAEDAH MEMANGGANG KAEDAH MEMASAK MEMBAKAR KELEBIHAN Hanya sedikit nutrien yang hilang. Menjimat masa dan tenaga. Mahal kerana daging bermutu tinggi sahaja yang sesuai. Memerlukan banyak bahan api. Kurang berminyak dan mudah dicerna. Masa memasak lama. Memerlukan peralatan tertentu. Potongan makanan yang tebal atau besar tidak sesuai kerana mengambil masa yang lama untuk masak. MEMBAKAR DAN KELEMAHAN Perlukan banyak bahan api. Bentuk asal makanan dikekalkan. Sedikit perhatian diperlukan. Makanan menarik dan menyelerakan. Potongan makanan kecil tidak sesuai kerana akan mengecut. MEMANGGANG . Sedap.

air mendidih perlu ditambah untuk mengekalkan suhu air kukusan itu. Kaedah mengukus mengambil masa memasak yang lebih berbanding dengan kaedah menggoreng dan merebus. Terdapat dua cara mengukus iaitu mengukus secara langsung dan secara tidak langsung KAEDAH MEMASAK Mengukus secara langsung  Dalam kuali beralas  Dalam pengukus bertingkat  Dalam periuk nasi yang hampir masak  Dalam pengukus khas  Dalam periuk tekanan Mengukus secara tidak langsung  Bekas bertutup yang berisi makanan di letakkan di dalam  Tekstur makanan lembut dan berkuah. menjadi CIRI HASIL MASAKAN  Bentuk makanan kekal  Tekstur lembut  Tidak berminyak  Warnanya pucat  Makanan adalah lembab  Contoh masakan yang dikukus .HABA LEMBAP KAEDAH MENGUKUS Mengukus ialah kaedah memasak yang menggunakan wap daripada air mendidih. Air kukusan hendaklah sentiasa mendidih dan jika perlu.

  Mudah dimakan teksturnya lembut  Kehilangan berbanding merebus nutrein dengan  Mengukus dengan periuk tekanan jauh lebih cepat dan sesuai untuk memasak makanan yang banyak dan boleh dimasak dengan serentak Makanan kelihatan pucat dan kurang menarik jika dibandingkan dengan kaedah memasak yang lain KAEDAH MEREBUS Merebus ialah kaedah memasak makanan dalam air mendidih (100’C) dan dibiarkan masak secara mereneh sehingga lembut. Cecair daripada makanan yang direbus mengandungi nutrein yang boleh digunakan untuk membuat sos. Makana seperti daging dan karangan laut seharusnya dimasukkan satelah air mendidh supaya lapisan luarnya membeku.periuk yang lebih besar dan berisi air dua pertiga penuh cara ini ialah sup herba. kuah. Bagi makanan yang hendak dimasak dengan cepat. kanakkanak. dan air rebusan. bubur. dan orang tua  Baik untuk mengamalkan lemak mereka yang diet kurang kerana kurang kaedah KELEMAHAN  Lambat masak  Tidak sesuai untuk sayuran berdaun hijau kerana warna hijau akan bertukar menjadi kurang menarik  Memerlukan perhatian senasa memasak supaya air kukusan sentiasa cukup dan mendidih. sup. Telur dan sayuran berubi hendaklah dimasukkan ke dalam air yang masih sejuk dan suhu meningkat perlahan-lahan sehingga mendidih untuk mengelakkan kulit telur retak dan selulosa ubi dapat di lembutkan. Cara ini dapat mengurangkan kehilangan jus dan nutrein bagi makanan tersebut. . makanan itu hendaklah di potong nipis dan kecil sebelum merebusnya. si pulih. minuman sarang burung KELEBIHAN DAN KELEMAHAN MENGUKUS KEBAIKAN  Mudah dicernakan dan sesuai untuk pesakit.

makanan mudah dimakan keran lembut .menjimatkan kos kerana menggunakan potongan daging liat yang lebih murah . Cara ini paling sesuai untuk . .tidak sesuai untuk sayuran berdaun hijau kerana warna bertukar menjadi kurang menarik KAEDAH MERENDIDIH Merendidih ialah kaedah memasak dalam cecair yang suhunya lebih rendah daripaa 100’C dalam periuk yang bertutup.mengambil masa yang lama .Kebanyakan makanan boleh dimasak dengan cara Ini. kuah atau air rebusan. Kelemahan .mengambil masa yang lama untuk masak .Merebus (makanan dimasak dalam air mendidih) Lembut dan lembab Masakan banyak mengandungi cecair Tidak berminyak Kelebihan .Cecair rebusan mengandungi nutrein yang boleh dijadikan sup. Kaedah ini memerlukan hada yang rendah. .sesuai untuk sayuran berubi Kelemahan .makanan jadi terlalu lembut jika terlalu lama di rebus KAEDAH MERENEH Mereneh ialah kaedah memasak dengan air mendidih secara perlahan di dalam periuk bertutup dan makanan dimasak dalam tempoh yang lama.hilang rasa jika masa rebus terlalu lama .Caranya mudah dan tidak memerlukan perhatian. sos. Mereneh Lembut dan lembab Kelebihan .

hanya makanan seperti sayuran sesuai di celur . Merendidih Makanan lembut Makanan berkuah Kelebihan .mengambil masa yang lama untuk masak . Mencelur Sayur-sayuran berdaun hijau yang dicelur menjadi lembut tetapi masih kekal tekstur rangup Buah tomato yang dicelur mudah dibuang kulitnya Kelebihan .makanan kelihatan lembut tapi masih rangup .mudah dan cepat masak .nutrein akan hilang jika air rebusan dibuang . Makanan yang biasanya dicelur ialah sayursayuran.potongan daging yang liat dan menggunakan cecair yang secukupnya sahaja.menjimatkan kos Kelemahan .tidak berminyak .makanan lembut dan mudah dicernakan .caranya mudah dan tidak memerlukan perhatian .Kos bahan api mungkin tinggi KAEDAH MENCELUR Mencelur ialah kaedah memasak makanan menggunakan air mendidih dalam jangka masa yang singkat. Merendidih boleh dilakukan di atas api atau di dalam ketuhar.kurang kehilangan nutrein kerana masa memasak singkat Kelemahan .

KESAN HABA TERHADAP MAKANAN .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->