P. 1
MESIN PENGETAM

MESIN PENGETAM

|Views: 3,472|Likes:

More info:

Published by: mohd hakimee bin md nasir on Sep 07, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial
List Price: $1.00 Buy Now

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

07/10/2013

$1.00

USD

MESIN PENGETAM

Ada 2 jenis mesin pengetam iaitu:

Mesin mengetam penebal

Mendapat tebal kayu yang dikehendaki

1

Mesin ketam pelurus (jointer) • Digunakan untuk menyediakan kayu supaya licin dan lurus 2 .

MESIN KETAM PENEBAL • • • Berfungsi mengetam permukaan kayu menjadikannya licin disamping mendapatkan ketebalan yang dikehendaki. 3 . Mesin ini juga mempunyai beberapa rola pelaras untuk melaraskan ketebalan kayu. MEKANISMA MESIN PENGETAM • Mesin ini didapati dalam 2 jenis iaitu kepala tunggal dan kepala kembar. Kayu yang permukaannya kasar hendaklah diketam laju manakala permukaan halus dan kayu keras hendaklah diketam dengan perlahan.setengah mesin juga mempunyai rola pelaras untuk kawalan laju mesin.

4 .MEKANISMA MESIN PENGETAM • Satu rola suap masuk yang bergelugur dipasangkan di bahagian atas meja untuk menolak kayu masuk semasa kayu kayu tersebut di ketam dengan bantuan rola licin suap masuk yang ditempatkan dibawah meja. • Sepasang rola licin suap keluar yang dipasangkan diatas dan dibawah meja pula membantu kayu ditolak keluar kebelakangnya.

pastikan sebelah muka kayu yang elok menghala ke bawah. Ukur bahagian yang paling tebal pada kayu yang akan diketam dan laraskan meja supaya 1. 2. Tentukan arah ira kayu sebelum menolah kayu masuk kedalam mesin. gunakan sekeping kayu panjang untuk menolak kayu itu keluar. Tekan suis untuk menghidupkan mesin. Ini adalah bertujuan mencegah papan meleding yang berlaku akibat kandungan kelembapan yang tidak seimbang pada muka papan selepas diketam. 4. Jika papan tebal perlu diketam banyak kali.5 mm kurang daripada tebal kayu mengikut skala yang ada pada mesin.KAEDAH MENGETAM 1. maka kedua-dua belah muka papan hendaklah diketamkan berselang seli supaya tebal buangan sama banyak pada kedudua belah muka itu. Apabila kepingan kayu pendek tersangkut didalam mesin. 5 . 5. 3.

MESIN KETAM PENEBAL 6 .

7 .

.MESIN MENGGERGAJI Mesin gergaji itu gunanya untuk menggergaji kayu dan mesin ini menggunakan listrik. sehingga masih memungkin digunakan untuk memotong benda di tempat atau posisi yang lain. sehingga frekuensi penggantian mata lebih cepat dibandingkan dengan gergaji circular. Dari prinsip kerja. kita memiliki 2 pilihan yaitu mesin gergaji jigsaw atau mesin gergaji circular. akrilik. Kelemahan Mesin Gergaji Jigsaw . dan berulang-ulang maka penggunaan mesin ini memakan waktu yang lebih lama di bandingkan circular. tergantung dari jenis mata pisau yang digunakan. dan lain-lain.Umumnya memiliki berat yang relatif lebih ringan dibandingkan gergaji circular. 8 .kanan atau zigzag dan melingkar. . Perkakas mesin mana yang sesuai untuk anda? Mari kita lihat kelebihan dan kekurangan kedua mesin ini. pvc. .Dapat bergerak ke kiri .Selain untuk kayu dapat juga digunakan untuk memotong material lain seperti : besi. Dalam memilih perkakas yang digunakan untuk memotong kayu.Daya listrik mesin umumnya lebih kecil dibandingkan gergaji circular. . kalau gergaji manual bekerja sama tetapi bedanya hanya kalau gergaji manual tidak menggunakan listrik.Posisi benda kerja tidak harus hanya di meja kerja yang datar saja. Mesin Gergaji Jigsaw Kelebihan Mesin Gergaji Jigsaw .Mata pisau lebih cepat mudah patah. kedua mesin ini berbeda di mana mata gergaji jigsaw bergerak naik turun memotongnya sedangkan gergaji circular menggunakan mata berupa piringan yang berputar ketika memotong. .Bila digunakan untuk memotong secara lurus dan cukup panjang.

dan persegi Bahagian utama gergaji jig adalah : a. Mata gergaji • memotong kayu b.Biasanya hanya digunakan dan tentunya lebih nyaman digunakan untuk memotong secara lurus dan panjang. .Selain untuk kayu.Daya listrik mesin umumnya lebih besar dibandingkan gergaji jigsaw .kanan atau zigzag dan melingkar. Kelemahan Mesin Gergaji Jigsaw . dengan menggunakan mata pisau yang sesuai.Mesin Gergaji Circular Kelebihan Mesin Gergaji Circular .Mata pisau circular relatif lebih lama penggantiannya dibandingkan mata pisau jigsaw. Motor • menggerakkan gergaji 9 . . bulat. mesin ini hanya dapat digunakan untuk memotong material alumunium.Digunakan untuk kerja memotong bentuk lengkung. .Tidak dapat bergerak ke kiri .Umumnya memiliki berat yang relatif lebih berat dibandingkan gergaji jigsaw BandSaw Vertical BandSaw Mesin Gergaji Jig .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->