P. 1
PENCEGAHAN KEBAKARAN

PENCEGAHAN KEBAKARAN

5.0

|Views: 7,103|Likes:

More info:

Published by: mohd hakimee bin md nasir on Sep 07, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial
List Price: $1.00 Buy Now

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

04/11/2014

$1.00

USD

PENCEGAHAN KEBAKARAN

FAKTOR-FAKTOR KEBAKARAN

Kebakaran yang berlaku menyebabkan kecederaan, kehilangan nyawa dan kerugian harta benda. Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan kebakaran. Antaranya ialah:

1. Bahan mudah terbakar seperti gas, petrol dan sebagainya 2. Kecuaian pengguna yang tidak mematuhi peraturan semasa bekerja dengan bahan api di tempat kerja 3. Berlaku litar pintas yang disebabkan oleh kerosakan pada pendawaian, peralatan dan mesin

Bagi mengelakkan kebakaran, pengguna mesti sentiasa mematuhi peraturan yang ditetapkan. Antara langkah dan peraturan yang perlu dipatuhi ialah :

1. Pastikan pendawaian elektrik di tempat kerja dalam keadaan sempurna 2. Pastikan peralatan atau mesin yang menggunakan kuasa elektrik sentiasa selamat dan jauh dari punca kebakaran 3. Pastikan bahan mudah terbakar seperti petrol disimpan di tempat yang selamat 4. Pastikan alat pemadam api dalam keadaan baik dan boleh digunakan. Letakkan di tempat yang mudah dicapai

gunakan troli dan bekas yang tertutup bagi mengelakkan ia tertumpah. kerosin dan sebagainya. Bahan berbentuk cecair hendaklah di simpan dalam bekas tertutup dan tidak mudah terdedah pada udara.Dengan mengambil langkah-langkah seperti diatas ia dapat mengelakkan kebakaran dan peristiwa yang tidak diingini dapat dihindari. Ia juga mesti dilabel dengan simbol awas mudah terbakar bagi mengungatkan pengguna supaya berhati-hati semasa melalui kawasan tersebut. Bagi silinder gas yang mempunyai oksigen dan asitelina. 2 BAHAN MUDAH TERBAKAR Bahan mudah terbakar terdiri daripada silinder gas yang berisikan gas asetilena dan oksigen yang digunakan dalam kerja kimpalan: dan cecair bahan api seperti petrol. Simpan bahan tersebut di tempat yang selamat serta jauh dari punca api. Apabila bahan tersebut ingin dipindahkan. diesel. Bahan mudah terbakar perlu diletakan di tempat yang mempunyai tahap pengudaraan yang baik bagi memastikan ia sentiasa dalam keadaan selamat. . silinder tersebut hendaklah sentiasa dalam keadaan tegak.

setiap pengguna yang berada di tempat kerja perlu bersedia mengambil tindakan yang cepat dan tepat. Alat pemadam api yang sering digunakan ialah alat yang berbentuk silinder. Apabila berlaku kebakaran. alat pemadam api yang terdapat di tempat kerja digunakan untuk memadamkan kebakaran yang kecil sahaja dan punca kebakaran sebelum pihak bomba dapat datang ke tempat kejadian dan memadam kebakaran. Kaedah menggunakan alat pemadam api perlu dipelajari oleh semua pihak agar dapat bertindak dengan cara yang betul. Alat pemadam api yang tersedia mesti digunakan dengan betul dan dapat membantu memadam kebakaran. Terdapat pelbagai jenis alat pemadam api ayang ada di Malaysia untuk memadam kebakaran seperti yang ditunjukkan di muka surat sebelah. .Simbol awas mudah terbakar 3 ALAT PEMADAM KEBAKARAN Alat pemadam api ialah alat yang digunakan untuk memadam kebakaran. Biasanya. Adalah satu kesalahan yang tidak sewajarnya dilakukan sekiranya mana-mana premis tidak menyediakan alat kebakaran yang baik kerana ia amat penting bagi mengelakkan sesuatau kabakaran menjadi lebih buruk dan aseterusnya akan melibatkan kerugian yang besar.

Halakan muncung pada permukaan yang terbakar Kegunaan 1. Tanggalkan pin keselamatan pada penutup atas 2.4 ALAT PEMADAM API KELAS A KATRIJ AIR Kaedah penggunaan 1. Memadam kebakaran yang melibatkan bahan pepejal seperti: • • • Kain Kayu Kertas .

Tanggalkan pin keselamatan pada penutup atas 2. Halakan pancutan pada permukaan yang menegak seprti dinding 3. Memadam kebakaran yang melibatkan bahan-bahan cecair dan gas mudah terbakar seperti : .• Perabot 5 KELAS B KATRIJ BUIH Kaedah penggunaan 1. Lapisan buih akan dilimpahi dan memenuhi permukaan bahan yang terbakar Kegunaan 1.

Boleh memadam kebakaran jenis Kelas A 6 KELAS C KATRIJ KARBON DIOKSIDA Kaedah kegunaan 1.• • • • • • Petrol Alcohol Minyak Varmis Cat Hydrogen 2. Tanggalkan pin keselamatan pada penutup atas .

2. Gas yang dimampatkan dalam silinder akan keluar dengan sendiri Kegunaan 1. Memadam kebakaran yang melibatkan peralatan yang berarus deras seperti • • • Papan suis transformer Gas Wap 7 KELAS D KATRIJ SERBUK KERING . Halakan muncung terus kepada api dan keseluruhan permukaan bahan yang terbakar 3.

B. gas akan menolak debu kering keluar melalui muncung Kegunaan 1. C 8 . Alat pemadam api jenis ini juga sesuai digunakan untuk memadam kebakaran bagi kelas A.Kaedah penggunaan 1. Memadam kebakaran yang melibatkan bahan logam seperti: • • • Potassium Magnesium Sodium 2. Halakan muncung pada permukaan terbakar 3. Apabila pluggerditekan. Tanggalkan pin keselamatan pada penutup atas 2.

pasir dan air juga sebenarnya dapat membantu memedam kebakaran yang berpunca daripada bshsn seperti : • • • • Tilam Kain Kayu Perabot Pasir Air .AIR DAN PASIR Selain itu juga.

Menara DBP.gov. Kuala Lumpur.my.(2004). Ramli bin Asun. Yassir.Pengajian Kejuruteraan Mekanikal Tingkatan 4. Azmi bin Mohd. Dilayari pada 28 Mac 2008 . b) Laman web Cara-cara mencegah kebakaran http:// www. Dewan Bahasa dan Pustaka.bomba.9 BIBLIOGRAFI a) Buku Kaharrudin bin Ismail.

11 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->