P. 1
Nota Dirgahayu Bahasaku

Nota Dirgahayu Bahasaku

|Views: 57|Likes:
Published by Wasabe Watsupsbeb

More info:

Published by: Wasabe Watsupsbeb on Jan 04, 2014
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/11/2015

pdf

text

original

Sections

 • Puisi Tradisional - Pantun Enam Kerat
 • Persoalan
 • Nilai
 • Pengajaran
 • Puisi Tradisional - Pantun Lapan Kerat
 • Puisi Tradisional - Syair Makna Riak
 • Puisi Tradisional - Syair Pemberontakan Patani
 • Puisi Tradisional - Gurindam Tonggak Dua Belas
 • Puisi Tradisional - Seloka Si Luncai
 • Maksud
 • Sajak - Dirgahayu Bahasaku (Ahmad Sarju)
 • Sajak - Kecek (v) (Abdullah Awang)
 • Sajak – Bangkitlah (Rejab F.I)
 • Sajak – Pasar Perasaan (T. Alias Taib)
 • Sajak – Di Bawah Langit Yang Sama (Lim Swee Tin)
 • Sajak - Arkitek Kota (SN Muhammad Hj Salleh)
 • Prosa Tradisional - Hikayat Langlang Buana
 • Sinopsis
 • Tema
 • Watak Perwatakan
 • Prosa Tradisonal - Hikayat Siak
 • Watak Dan Perwatakan
 • Prosa Tradisional - Dua Geliga Hikmat
 • Watak dan Perwatakan
 • Prosa Tradisional - Hikayat Opu Daeng Menambun
 • Cerpen – Pahlawan Buntung (S. Othman Kelantan)
 • Watak Utama
 • Watak Sampingan
 • Cerpen – Pungut @ Zahara @ Yap Siew Hong (Mohammed Latif Mohammed)
 • Cerpen – Idola (Zaen Kasturi)
 • Cerpen – Penanggungan (Wijaya Mala)
 • Cerpen – Hutan Rimba (Sasjira)
 • Cerpen – Tanggar Amanat (Amaruszati Noor Rahim)
 • Drama – Tiang Cengal Dinding Sayung (Suriani Mohd Yusof)
 • Drama – 1400 (Nordin Hassan)
 • Drama – Dato’Onn (Othman Hj Zainudin)

NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Puisi Tradisional - Pantun Enam Kerat Maksud

2011

Rangkap 1 Kelukaan di hati disembunyikan daripada pengetahuan orang lain walaupun pedihnya amat mendalam. Rangkap 2 Sesuatu yang berlaku kepada kita harus diterima dengan perasaan yang reda kerana itu semua sudah suratan takdir bukannya salah ibu yang melahirkan kita. Rangkap 3 Sudah menjadi kelaziman manusia sering melebihkan orang yang baru sehingga orang lama terasa disisihkan dan tidak diperlukan lagi. Kekecewaan dalam hidup. Persoalan
1. 2. 3.

Persoalan menyembunyikan hati yang terluka. Persoalan menerima suratan takdir. Persoalan mengutamakan yang baru berbanding yang lama.

Nilai 1. Nilai keredaaan.Contohnya reda dengan suratan takdir. 2. Nilai ketabahan. Contohnya sentiasa tabah dengan kesedihan yang menimpa diri. Pengajaran 1. Kita janganlah terlalu menunjukkan rasa kecewa. 2. Kita janganlah sesekali menyalahkan takdir. 3. Kita janganlah melupakan orang yang pernah berjasa kepada kita.

Edit oleh K@y.JS

1

NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Puisi Tradisional - Pantun Lapan Kerat Maksud Rangkap 1 Bersifat sabar ialah tanda orang yang beriman. Orang yang beriman tidak akan terpedaya dengan bisikan iblis dan itu sebagai tanda kejayaan.

2011

Rangkap 2 Keturunan manusia berasal daripada Nabi Adam. Dipilih menjadi menjadi khalifah/ pemimpin di muka bumi Allah. Rangkap 3 Kelalaian manusia menyebabkan bumi rosak binasa. Kebudayaan Timur telah dicemari oleh budaya Barat malah bahasa ibunda juga turut diabaikan. Persoalan 1. Persoalan kunci kejayaan ialah bersabar. 2. Persoalan keistimewaan sebagai seorang manusia. Persoalan pencemaran budaya dan bahasa. Nilai 1. Nilai kesabaran. Kesabaran amat penting untuk menepis segala hasutan iblis. 2. Nilai kesyukuran.Bersyukurlah kita dengan segala anugerah Allah kepada kita. 3. Nilai keimanan. Keimanan penting dalam mengharungi kehidupan. Pengajaran 1. Kita hendaklah sabar dalam menjalani kehidupan agar kita beroleh kejayaan. 2. Kita hendaklah bersyukur apabila dipilih sebagai pemimpin. 3. Kita janganlah merosakkan budaya dan bahasa Melayu.

Edit oleh K@y.JS

2

NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Puisi Tradisional - Syair Makna Riak Maksud

2011

Rangkap 1: Riak merupakan satu perbuatan atau sifat baik untuk menunjuknunjuk kepada orang ramai. Perbuatan ini dibenci oleh tuhan kerana mendatangkan syirik. Rangkap 2: Kadang-kadang perbuatan riak ini ditunjukkan dengan cara berpuasa, bercakap dengan lemah lembut dan melakukan sesuatu perkara tanpa menghiraukan kepentingan diri. Rangkap 3: Dia melakukan perkara itu agar orang menganggap dirinya wali yang tidak peduli hal dunia. Perbuatannya nampak baik tetapi sebenarnya dia sekadar berpura-pura. Rangkap 4: Kadang-kadang riaknya dilakukan dengan meninggi-ninggikan kelebihan ilmunya. Dia sentiasa membaca al-quran dan memberi ceramah. Namun perkara yang betul dan salah semua dicampur aduk. Rangkap 5: Kadang-kadang dia bercakap seolah-olah idea/fikirannya logik. Seolah-olah telah membuat penyelidikan supaya dia disangka cerdik. Oleh itu, banyak orang ingin menjadikannya sebagai menantu. Rangkap 6: Kadang-kadang orang riak dengan cara berpakaian. Mereka berserban dan sejadah sentiasa terletak di bahunya serta di tangannnya memegang tasbih. Rangkap 7: Duduk bersila dan mata terpejam sambil berzikir menyebut nama Allah. Gayanya keterlaluan seolah-olah dialah ketua.

Edit oleh K@y.JS

3

NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU

2011

Rangkap 8: Riak boleh mendatangkan bala. Amalan kita akan ditolak dan Allah tidak suka dengan sifat riak. Persoalan 1. Persoalan sifat riak merupakan sifat yang dibenci oleh tuhan. 2. Persoalan terdapat golongan manusia yang suka menunjuknunjuk tentang kelebihan diri. 3. Persoalan ilmu yang dimiliki digunakan untuk kepentingan diri 4. Persoalan kehidupan orang yang riak pasti tidak mendapat keberkatan – amalan tidak diterima oleh Allah. Nilai 1. Nilai kesyukuran  Contoh: bersyukur dengan ilmu yang dimiliki. 2. Nilai kesederhanaan  Contoh: bersederhana dalam segala perbuatan tanpa menunjuk-nunjuk. Pengajaran 1. Kita janganlah bersifat riak. 2. Kita janganlah suka menunjuk-nunjuk kelebihan yang ada pada diri kita. 3. Kita haruslah menggunakan ilmu yang dimiliki ke arah jalan benar. 4. Kita hendaklah melakukan sesuatu perkara dengan ikhlas. 5. Kita janganlah melakukan perkara yang membawa kepada syirik. Puisi Tradisional - Syair Pemberontakan Patani Maksud Rangkap 1: Laksamana telah dititahkan oleh betara ke negeri Patani dengan segera untuk pergi mendapatkan panji-panji atau perintah daripada Raja Senggora tentang peraturan dan hukuman.

Edit oleh K@y.JS

4

NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU

2011

Rangkap 2: Mereka yang dikenakan hukuman harus menerimanya. Mereka boleh memohon agar diberikan pengampunan daripada pegawai yang berkenaan. Rangkap 3: Setelah mendengar titah betara, laksamana tidak lagi risau kerana negeri yang ditinggalkannya akan tetap terpelihara daripada huru-hara. Rangkap 4: Pada masa yang sama bonda Duli Mahkota Indera iaitu emak saudara laksamana, sudah lama gering dan laksamana tidak sanggup meninggalkan baginda. Rangkap 5: Walaupun dengan berat hati, laksamana tetap menjunjung perintah betara. Rangkap 6: Laksamana tidak dapat berkata apa-apa kerana dia terpaksa menurut perintah dan laksamana menyerahkan segala-galanya pada Allah. Rangkap 7: Harapan laksamana agar dapat mendaulatkan nama baginda demi keamanan Negara walaupun laksamana terpaksa berkorban. Rangkap 8: Dalam menjalankan tugas, laksamana tetap tidak melupakan bonda yang gering meskipun dalam hati kecilnya kemungkinan tidak dapat bertemu dengan bondanya. Rangkap 9: Sudah tersurat bahawa masalah yang dihadapi dalam negeri lebih berat berbanding dengan masalah bondanya yang sakit seorang diri kerana melibatkan rakyat jelata.

Edit oleh K@y.JS

5

2.Gurindam Tonggak Dua Belas Maksud Rangkap 1 Masa yang ada hendaklah digunakan dengan sebaik-baiknya dan jangan membazirkan masa. Nilai 1. Puisi Tradisional . Pengajaran 1. 3. 5. Kita hendaklah setia kepada raja dan negara. Persoalan mematuhi arahan pemerintah. 3. Persoalan kesetiaan terhadap pemimpin. 4. Edit oleh K@y. Kita perlulah mengutamakan kepentingan negara daripada kepentingan diri. Persoalan keamanan negara tanggungjawab kita. 3. Nilai cinta akan negara  Contoh: Laksamana sanggup tinggalkan bondanya yang sakit demi negara. 4. Kita haruslah akur dengan arahan pemimpin demi kepentingan negara. Kita janganlah bersedih dengan keputusan yang diambil sekiranya mendatangkan kebaikan kepada orang lain. Nilai amanah  Contoh: Laksamana melaksanakan amanah betara.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 Rangkap 10: Maka laksamana melaksanakan titah seri betara dengan segera bagi mendapat panji-panji/perintah Raja Senggora. Nilai kesetiaan  Contoh: Setia kepada pemerintah dan negara 2. Persoalan kepentingan negara menjadi keutamaan bagi setiap rakyat.JS 6 . 2. Persoalan 1. Kita hendaklah melaksanakan amanah yang diberikan.

Rangkap 12 Pemikiran kreatif dapat menjana idea yang lebih inovatif. hidup kita akan lebih gembira.perlu diterapkan dalam kehidupan. Rangkap 8 Tanggungjawab yang diamanahkan perlu dilaksanakan dengan sempurna. Rangkap 5 Peribadi unggul dan kejujuran hati. Rangkap 10 Kesabaran dan ketenangan fikiran perlu dalam menghadapi sebarang situasi. Rangkap 6 Sifat baik hati. Rangkap 11 Kebolehan diri yang ada perlu ditonjolkan sebagai motivasi. Rangkap 7 Pemimpin yang baik menjadi ikutan.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 Rangkap 2 Kejayaan akan dikecapi jika kita berusaha dengan tekun dan gigih. Edit oleh K@y.JS 7 . Rangkap 9 Pembaziran perlu dielakkan dalam melaksanakan sesuatu kerja. Rangkap 4 Kesederhanaan dituntut dalam kehidupan dan semua tindakan perlu dilakukan dengan bijaksana. bertimbang rasa dan bersimpati jadikan amalan. Rangkap 3 Apabila kita seronok bekerja.

Persoalan kepimpinan melalui teladan. 3. 4. Edit oleh K@y. Nilai 1.Seloka Si Luncai Maksud Sikap Si Luncai yang tidak bertanggungjawab menyebabkan kehilangan harta benda. Persoalan menghargai masa penting dalam kehidupan. contohnya kesabaran menghadapi cabaran. 5. Kesimpulannya. 4. Kita hendaklah bertindak secara bijaksana Kita hendaklah menghargai masa Kita haruslah menunjukkan teladan yang baik Kita janganlah suka membazir.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Persoalan 2011 1. ada ternakan tidak dibela. 3. Persoalan berfikiran kreatif dan inovatif. Pengajaran 1. Nilai kesabaran.JS 8 . tidak bercucuk tanam walaupun ada kebun. Sebagai contoh ada rumah tetapi tidak dijaga dengan baik. 2. contohnya kegigihan apabila bekerja. Ada anak tetapi tidak diasuh. contohnya kebijaksanaan dalam melaksanakan tanggungjawab. Persoalan berfikiran tenang dalam membuat keputusan. 4. 2. Nilai kesederhanaan. Persoalan tekun berusaha membawa kejayaan. Nilai kegigihan.Si Luncai kerugian kerana tidak memanfaatkan segala yang dimiliki. 3. 2. Nilai kebijaksanaan. contohnya kesederhanaan dalam kehidupan. Kita hendaklah tekun berusaha untuk mencapai kejayaan Puisi Tradisional .

3. Kita hendaklah bijak menggunakan akal.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Persoalan 1. Persoalan tidak menggunakan kudrat yang ada. keluarga dan masyarakat. Bangsa Melayusememangnya terkenal sebagai bangsa yang berbudi bahasa. Rangkap 2 Bahasa dilihat sebagai simbol maruah bangsa yang perlu dipertahankan agar terus kukuh dan menjadi keutamaan dalam banyak hal. 2. 2. Nilai 2011 1. Pengajaran 1.  Contoh: bertanggungjawab terhadap diri.Dirgahayu Bahasaku (Ahmad Sarju) Maksud Rangkap 1 Bahasa Melayu tetap bersemadi di sanubari orang-orang Melayu. 3. Edit oleh K@y. Kita janganlah membiarkan perkara yang salah tanpa menegur kesalahan itu. Kita hendaklah menjaga harta benda dengan sebaikbaiknya.JS 9 . Bahasa hendaklah digunakan dengan sebaik mungkin terutama dalam usaha mengeratkan hubungan silaturahim. Sajak . Nilai kebijaksanaan  Contoh: Kebijaksanaan dalam menjalankan apa jua kerja. Nilai bertanggungjawab. Persoalan sikap tidak bertanggungjawab membawa kerugian 2. setia dan amanah. Persoalan tidak mengamalkan ilmu yang diperoleh.

2. Nilai bersopan santun. bangsa Melayu pernah mencatat sejarah sebagai pelayar hebat. Persoalan kepentingan memartabatkan bahasa Melayu. Bahasa Melayu perlu dimartabatkan di negara ini. Dalam masa yang sama. Persoalan perjuangan memartabatkan bahasa. Bangsa Melayu turut dikenali.Bahasa Melayu mempunyai sejarah kegemilangannya yang tersendiri. Rangkap 5 Bahasa Melayu tetap di hati. Bahasa Melayu berperanan sebagai alat komunikasi yang penting. Sebenarnya setiap orang perlu memainkan peranan ini tidak kira di mana-mana sahaja mereka berada. Mereka begitu berani menjelajah dari sebuah pulau ke sebuah pulau dan dari sebuah benua ke benua yang lain. Perjuangan memartabatkan bangsa dipertanggungjawabkan kepada semua orang Melayu. bahasa Melayu mula diiktiraf oleh masyarakat antarabangsa. 3. Dari situ bahasa Melayu mula tersebar.JS 10 . Persoalan sejarah kegemilangan Bahasa Melayu. Persoalan kepentingan Bahasa Melayu sebagai alat komunikasi. Kini bangsa Melayu menempa kejayaan demi kejayaan. Penggunaan bahasa yang betul membolehkan nilai budi bahasa dapat dilahirkan dalam komunikasi. Persoalan 1. Nilai setia pada bangsa. Apabila memartabatkan bahasa maka nilai setia dapat ditunjukkan. 4. 2. Rangkap 4 Suatu ketika dahulu. Edit oleh K@y.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 Rangkap 3 Para cendiakawan dan penggiat bahasa terus berjuang demi mendaulatkan bahasa. Nilai 1.

Sajak . Nilai amanah dalam meneruskan warisan bangsa. Kita hendaklah bertanggungjawab mempertahan dan memartabatkan bahasa Melayu . Kita hendaklah mencintai bahasa Melayu hendaklah sepenuh jiwa. 4. Namun dia tidak pernah mengambil hak orang lain dalam usaha untuk keluar dari belenggu kemiskinan. Pengajaran 1. 6. Nilai mencintai bahasa bangsa sendiri. Sifat ini penting agar penggunaan bahasa Melayu dapat diteruskan. Penggunaan bahasa yang sama dapat memupuk nilai bersatupadu. Nilai bersatu padu semasa menggunakan bahasa yang sama. 5. Sesuatu bangsa bertanggungjawab mencintai bahasanya sendiri. seorang petani hidup dalam serba daif dan kekurangan. Dia tabah dalam membesarkan anak-anak dan menyara keluarga. 4. Kita mestilah memartabatkan bahasa Melayu supaya berkembang dan mendapat perhatian masyarakat dunia. Perbuatan jenayah itu telah lama dilakukan.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 3. Semasa menjalankan tugas dia begitu licik pecah amanah dan menggelapkan wang. Nilai kegigihan dalam memastikan bahasa Melayu terus digunakan. Edit oleh K@y. 3.Kecek (v) (Abdullah Awang) Maksud Rangkap 1 Seorang yang berjawatan pengarah dalam sebuah bank sibuk mengumpul kekayaan dengan hasil simpanan pelanggan. Kita perlu berusaha gigih untuk mendaulatkan bahasa Melayu.JS 11 . Warisan bangsa perlu dipertahankan. Rangkap 2 Di kampung pula. 2.

kita perlu gigih berusaha mencari rezeki. 4. Nilai kegigihan berusaha walaupun mengalami kesusahan. Namun dia juga tidak pernah menggunakan hasil titik peluh orang lain sepanjang meniti kehidupan yang semakin lama semakin menghimpit.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 Rangkap 3 Di kawasan pantai. Persoalan setiap perbuatan pasti mendapat balasan seperti yang dijanjikan oleh Allah. Nilai rasional dalam peredaran kehidupan. Nilai bertanggungjawab dalam mencari rezeki yang halal. Rangkap 4 Setiap dosa dan pahala. Persoalan 1. seorang nelayan juga terus dibelenggu kemiskinan. kerasionalan amat diperlukan. Perasaan ini perlu wujud terhadap golongan kurang berada. Nilai 1.JS 12 . 3. Persoalan sikap pecah amanah oleh golongan berjawatan tinggi. 2. 5. laksanakan dengan penuh amanah. Nilai simpati terhadap nasib golongan kurang berada. Untuk menjalani kehidupan. Pengajaran 1. Nilai amanah dalam menjalankan tugas. Mereka akan mendapat pembalasan dari Tuhan seperti yang telah dijanjikan. Kita hendaklah menjadi seorang bapa yang bertanggungjawab mencari rezeki yang halal. kebaikan dan kejahatan setiap individu itu akan dicatatkan. Kita hendaklah amanah semasa menjalankan tugas. Walaupun kesusahan melanda. 3. Anak-anaknya turut dibesarkan dalam keadaan serba kekurangan. Bertanggungjawablah untuk mencari yang halal. Edit oleh K@y. Apabila menjalankan tugas. Persoalan golongan miskin terus dibenggu kemiskinan dan hidup susah. 2. 2.

I) Maksud Rangkap 1 Penyajak menyeru anak bangsanya agar sedar daripada terlena dibuai kelalaian. Persoalan 1. Persoalan kemajuan dan pembangunan negara tidak akan menunggu sesiapa yang leka. Edit oleh K@y.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 3. Penyajak tertanya-tanya mengapa anak bangsanya masih leka. mereka perlu bangkit dan berusaha. Rangkap 4 Penyajak berasa risau akan masa depan bangsanya yang mungkis terus ketinggalan dan hidup dalam kesusahan. 2. Rangkap 5 Jikalau bangsanya tidak mahu perkara itu berlaku. Kekayaan hasil bumi negara semakin berkurangan dek pembangunan. Rangkap 2 Negara kita semakin makmur dan bangsa-bangsa asing sibuk merebut kekayaan tanah air. Kita tidak boleh mencari kekayaan dengan menindas orang lain. 3. Negara sudah lama merdeka dan semakin maju. Beliau tidak mahu bangsanya berputih mata. Sajak – Bangkitlah (Rejab F. Masih ada waktu dan kesempatan mereka untuk maju dan mengejar arus pembangunan. Rangkap 3 Penyajak menyeru anak bangsanya supaya bangkit dari lena agar mereka tidak menyesal.JS 13 . Hal ini perlu disedari oleh semua orang. Persoalan kepentingan mengejar arus pembangunan. Persoalan sumber bumi dan khazanah negara semakin berkurangan. Arus pembangunan perlu disedari dan diikuti oleh anak-anak. Kemajuan dan pembangunan negara tidak akan menunggu sesiapapun.

Rangkap 2 Semasa berdebat. Sajak – Pasar Perasaan (T. 2. Nilai kerajinan. 3.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 4. Nilai 1. Rangkap 4 Edit oleh K@y. Kegigihan diperlukan untuk mengejar kekayaan. Kita perlulah bersaing dengan bangsa lain untuk maju. Kita janganlah leka kerana kelekaan menyebabkan kita menderita dan terus dihimpit kemiskinan. Alias Taib) Maksud Rangkap 1 Penulis mendapati warung atau kedai kopi menjadi gelanggang untuk pengunjung melontarkan pendapat dan berdebat. Hujah-hujah yang sebegitu rapuh dan mudah disangkal. Pengajaran 1. Nilai kegigihan. Semangat ini diperlukan untuk merebut peluang yang ada. Kita tidak boleh leka walaupun telah merdeka. Rangkap 3 Mereka juga melontarkan pelbagai hujah sesuka hati tanpa sebarang makna dan fakta kukuh. 2. Kita perlulah merebut peluang yang ada. kata-kata yang dilontarkan lebih luahan perasaan dan bukannya hasil daripada pertimbangan akal fikiran. Nilai kerjasama. Kelekaan anak bangsa merunsingkan penyajak tentang masa depan mereka. 4. Perdebatan yang berlaku pula dikuasai oleh emosi. Kerajinan diperlukan untuk memajukan diri. Persoalan masa depan anak bangsa yang masih leka. 3.JS 14 .

Kerasionalan diperlukan dalam menyampaikan maklumat. Nilai kerajinan. Rangkap 7 Bagi penyajak perdebatan di warung atau kedai kopi hanya sesuai untuk mereka bercakap tanpa berfikir dahulu. Persoalan kepentingan ilmu pengetahuan dalam menyampaikan hujahan. 4. 2. Persoalan perbincangan kosong dan tidak ilmiah hanya sekadar menghamburkan kata-kata dan meluahkan perasaan. Nilai rasional.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Di warung jugalah para pengunjung silih berganti dan kerap menjadi tumpuan. 3.JS 15 . Persoalan 1. 2. Perdebatan nampak menarik tetapi tidak membawa makna. 2011 Rangkap 5 Di warung jugalah. Perdebatan kosong terus menjadi agenda walaupun tidak membawa kebaikan. Kerajinan diperlukan untuk mencari ilmu untuk menguasai kemahiran 3. Nilai kebijaksanaan. Rangkap 6 Penyajak cuba terlibat dan menyelami intipati perdebatan tersebut. Di sinilah mereka kerap berbual-bual dan berdebat kosong tanpa kesudahan. Nilai ini diperlukan untuk mengemukakan maklumat Edit oleh K@y. Nilai 1. Beliau mendapati pendebat-pendebat itu lebih dikuasai emosi ketika berbicara berbanding fakta dan ilmu. para pengunjungnya memperlihatkan kelemahan mereka yang kurang ilmu pengetahuan. Persoalan luahan pendapat akan menjadi sia-sia kerana kurangnya kebijaksanaan. Persoalan pendapat tanpa ilmu dan fakta mudah dipatahkan dan ditepis.

Rangkap 3 Penyajak ingin menjelajah ke seluruh pelosok dunia untuk mengeratkan hubungan silaturahim dan berkongsi impian yang sama iaitu melihat keamanan dan keharmonian dunia. Kita janganlah beremosi ketika berdebat kerana ini akan mendedahkan kelemahan diri 1. Rangkap 4 Edit oleh K@y. 2. Beliau ingin melihat dunia bersama-sama bagi memperjuangkan keamanan. Nilai kesabaran. Pengajaran 1. Kesabaran diperlukan dalam menghadapi cabaran hidup.JS 16 . Taraf manusia pun sama. sendiri. Sajak – Di Bawah Langit Yang Sama (Lim Swee Tin) Maksud Rangkap 1 Penyajak menggambarkan bahawa walau di manapun kita berada. Keperihatinan terhadap persekitaran amat diperlukan. kita menghirup udara yang sama dan berada di bumi ciptaan Tuhan. Tempat-tempat lain yang mempunyai keisimewaan tersendiri juga didiami oleh manusia. Kita mestilah mengemukakan pendapat yang bernas dan berfakta 3. Nilai keprihatinan. 5. Namun aneka warna tumbuh-tumbuhan tetap serupa. Kita hendaklah mendengar dengan teliti sebelum memberi pendapat. Rangkap 2 Penyajak kagum akan gerimis di kota London dan terpesona dengan tiupan bayu dingin di Washington.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 4.

Keindahan alam perlu dihargai. Nilai menghargai keindahan alam. Persoalan keindahan alam semula jadi di sesuatu tempat. Nilai bertoleransi antara masyarakat. 4. Pengajaran 2. Persoalan 1. Persoalan kepentingan nilai hormat dan menghormati antara manusia. 3. Nilai hormat. Kita hendaklah sedar bahawa manusia seringkali dipisah dan dibezakan oleh sempadanm waktu dan tempat. Persoalan garis sempadan seringkali memisah dan membezakan manusia. 4. Kita mestilah menganggap manusia sebenarnya sama taraf walau di manapun mereka berada. 2.JS 17 . 4. Nilai ini penting dalam kehidupan seharian.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 Penyajak mendapati manusia sering dipisahkan oleh sempadan negara dan untuk memasuki negara tersebut perlu ada dokumen rasmi seperti pasport dan visa. Kita hendaklah mengimpikan kehidupan yang lebih baik dan harmoni. Toleransi penting dalam kehidupan bermasyarakat.menghormati sesama manusia. Nilai 1. Edit oleh K@y. 3. Penyajak menyeru rakyat di dunia agar sama-sama berjuang mencapai keamanan dunia serta mengikis rasa benci dan dendam.Kerjasama penting untuk menjayakan sesuatu. 5. Persoalan harapan dan impian manusia sejagat untuk kehidupan yang aman dan harmoni. 2. Kita mestilah menganggap setiap tempat mempunyai keistimewaannya yang tersendiri. 3. 1. Kita mestilah mewujudkan hubungan harmoni sesama negara dan rakyatnya. Nilai bekerjasama dalam menjayakan sesuatu.

3. Edit oleh K@y.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Sajak . Keindahan alam semula jadi perlu dipertahankan malah perlu diperindah dengan landskap yang mempesona.Arkitek Kota (SN Muhammad Hj Salleh) Maksud 2011 Rangkap 1 Kawasan kota sepatutnya dibangunkan oleh golongan yang benar-benar bertanggungjawab. Persoalan generasi muda memiliki pelbagai idea bernas. Persoalan keprihatinan penting dalam memahami sesuatu keadaan. 2. Rangkap 3 Perancang kota juga seharusnya seorang yang mencintai alam sekitar. Keperluan pengetahuan dan pengalaman dalam melaksanakan pembangunan di kota. Rangkap 2 Hal ini demikian kerana. Rangkap 4 Orang yang membina kota merupakan generasi muda yang bukan sahaja luas ilmu pengetahuannya malah sarat dengan idea-idea yang bernas. Persoalan pembangunan kota perlu dilihat daripada pelbagai aspek. Mereka merupakan golongan yang arif dan banyak pengetahuan tentang selok belok dan keadaan serta keperluan semasa kota yang hendak dibangunkan. Persoalan kepentingan menjaga alam sekitar. Banyak kajian dibuat dan mengambil kira pandangan dan kepentingan pelbagai pihak yang menghuni kota tersebut. 4.JS 18 . Persoalan 1. Kehidupan flora dan fauna perlu dipelihara. mereka merupakan penghuni yang mendiaminya.

Kita hendaklah mempunyai pengetahuan dan pengalaman yang luas semasa merancang pembangunan. Nilai bertanggungjawab Bertanggungjawab menjaga keindahan alam sekitar. 3.terutama di kota. 5. 2. 3. Kita hendaklah menjadi perancang yang baik yang mempunyai pelbagai idea bernas dan alternatif.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Nilai 2011 1. 4.Kerasionalan penting dalam semua aspek.Hikayat Langlang Buana Sinopsis Kisah bermula apabila Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi bersamasama dayang inang pengasuhnya pergi ke taman untuk bersiram. Nilai ini penting dalam menjalani kehidupan seharian. Prosa Tradisional . 5. Nilai cintakan alam sekitar. 2. Raja Indera Bumaya telah bertukar menjadi seekor burung bayan yang cantik lalu hinggap di dahan pokok kemunting dan mengeluarkan bunyi yang sangat merdu. Kita hendaklah mengambil kira kepentingan rakyat ketika membangunkan negara. Nilai bertoleransi.JS 19 . Alam sekitar perlu disayangi. Bunyian tersebut telah menarik perhatian Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi. Pengajaran 1. 4. Apabila kesemua dayang gagal menangkap burung Edit oleh K@y. Kita hendaklah memikirkan bencana alam yang mungkin timbul akibat pembangunan kota. Kita perlulah membuat pertimbangan yang bijaksana sebelum membuat keputusan. dia telah diperhatikan oleh Raja Indera Bumaya yang bersembunyi di balik pokok kemunting. Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi tidak mengetahui bahawa semasa dia bersiram. Tuan Puteri telah mengarahkan dayang untuk menangkap burung bayan tersebut tetapi tidak berjaya. Nilai rasional dalam semua aspek. Nilai bijaksana dalam membuat keputusan Kebijaksanaan penting apabila membuat keputusan.

NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 bayan itu.  Bijaksana. Bayan akhirnya menukarkan dirinya menjadi Raja Indera Bumaya dan akhirnya mereka saling berkasihan. Raja Bahrum Dewa sangat murka dengan kekalahan tersebut lalu mengarahkan pula seluruh rakyat menangkap Raja Indera Bumaya sekali lagi. Pertempuran tersebut menyebabkan berlakunya pertumpahan darah yang dahsyat. Edit oleh K@y.JS 20 . Raja Indera Bumaya menjelmakan dirinya sebagai burung bayan agar dia dapat memerhatikan gerak geri Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi. Berita tentang adanya suara lelaki di istana Tuan Puteri telah menyebabkan ayahanda Tuan Puteri iaitu Raja Bahrum Dewa menjadi murka. Baginda telah mengarahkan 40 orang hulubalang dan rakyat untuk menangkap Raja Indera Bumaya. Tuan Puteri bertanya tentang asal-usul bayan. Kali ini Raja Indera Bumaya dibantu oleh empat ribu jin. Persoalan kebijaksanaan mencari peluang. Namun Raja Indera Bumaya berjaya menewaskan angkatan serangan Raja Bahrum Dewa dengan bantuan 4 orang hulubalang yang dijelmakan daripada batu geliga. Persoalan 1. 2. Bayan menceritakan dia berasal dari Negeri Lela Gambar dan mempunyai tuan yang bernama Raja Indera Bumaya. Bayan bercerita tentang kehebatan tuannya yang menyebabkan Tuan Puteri ingin sekali bertemu dengan tuannya itu. Tiba-tiba burung bayan terbang dan hinggap pada lengan Tuan Puteri. Perintah tersebut telah menyebabkan Tuan Puteri berasa sedih dan bimbang akan keselamatan Raja Indera Bumaya. Raja Indera Bumaya  Anak raja dari Negeri Lela Gambar. dayang mencadangkan Tuan Puteri menangkap burung bayan itu sendiri. Persoalan keberanian menghadapi cabaran. Watak Perwatakan 1. Tema Percintaan anak raja.

bulunya daripada pusparagam dan kakinya daripada emas. Mempunyai kuasa sakti (bertukar menjadi seekor burung bayan yang cantik) matanya daripada intan.  Suka akan binatang. Raja Bahrum Dewa  Seorang raja yang tegas. Baginda menganggap perbuatan Tuan Puteri Ratna Dewi yang memadu kasih dengan Raja Indera Bumaya sebagai celaka dan memalukan baginda. Dia memuji-muji keelokkan paras rupa Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi. Tuan puteri suka bergurau senda.  Seorang yang cantik. 3. Dia tidak suka lelaki luar berada bersama-sama puterinya. Raja Indera Bumaya tidak dapat ditangkap oleh hulubalang yang mengepungnya .JS 21 . Baginda mengarahkan hulubalang mengepung Raja Indera Bumaya yang memadu kasih dengan anakandanya sehingga mencetuskan kemarahannya. Gagah perkasa.  Pemarah.  Periang. Baik budi bahasa. 2. Tuan Puteri terlalu sukacita apabila mendapat burung bayan. Raja Indera Bumaya terpesona dengan kecantikan Tuan Puteri ketika berbedak dan berlangir. Nilai Edit oleh K@y. Raja Indera Bumaya berani duduk bersama-sama Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi dalam istananya memadu kasih.  Sangat mencintai kekasihnya. Tuan Puteri tidak sanggup hidup lagi jika Raja Indera Bumaya mati.  Mengambil berat akan anakandanya. Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi  Puteri Raja Bahrum Dewa.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU       2011 Berani.

Tuan Bujang telah ditabalkan sebagai Yamtuan Sakti. Nilai bekerjasama. Prosa Tradisonal . 4. Rakyat bekerjasama dengan hulubalang menyerang Raja Indera Bumaya. 2. Yang Dipertuan Raja Kecik telah pergi ke Siak namun tiada sesiapa yang mengenali baginda malah baginda terpaksa bekerja sebagai Nakhoda Penangguk . Edit oleh K@y. Nilai keberanian. Tuan Bujang juga telah diuji bagi membuktikan bahawa baginda ialah daripada keturunan kesultanan Johor. Kasih sayang. Tuan Bujang telah diberi gelaran Yang Dipertuan Raja Kecik. Raja Indera Bumaya berani menghadapi serangan daripada Raja Bahrum Dewa. Nilai ketaatan. 3. Empat ribu jin telah berperang dengan rakyat Raja Bahrum Dewa setelah diarahkan Raja Indera Bumaya. Nilai kebijaksanaan. Pengajaran 1. Kita hendaklah menggunakan akal dengan bijaksana. Tuan Bujang dibekalkan oleh Sultan Palembang dengan pakaian keemasan dan keris kebesaran. Raja Indera Bumaya menjelma sebagai burung agar dapat memerhatikan gerak geri Tuan Puteri. 5. Tuan Bujang mendapat seorang anak lelaki dan dinamakan Raja Alang. Kita hendaklah berani menghadapi apa-apa rintangan. Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi amat menyayangi Raja Indera Bumaya sehingga sanggup mati bersama-samanya.JS 22 . Di Pagar Ruyung.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 1.Hikayat Siak Sinopsis Kisah bermula dengan pelayaran Tuan Bujang setelah mendapat perkenan daripada Sultan Palembang. Tuan Bujang sampai ke Rawas dan berkahwin dengan anak Dipati Batu Kuching. Raja Indera Bumaya sanggup melakukan apa sahaja demi mendekati Tuan Puteri. Jin-jin mematuhi arahan Raja Indera Bumaya berperang dengan rakyat Raja Bahrum Dewa. Kita hendaklah mematuhi arahan ketua. 3. 2. Raja Indera menukarkan dirinya menjadi bayan untuk memikat hati tuan Puteri Mandu Ratna Dewi.

Bagi membuktikan bahawa baginda ialah anakanda Marhum Mangkat Dijulang . Baginda juga bertitah kepada rakyat Johor agar menyembah dengan ucapan “daulat”. Raja Bugis iaitu Daheng Parani. Baginda telah bertunang dengan anak Bendahara yang bernama Tengku Tengah tetapi telah memutuskan pertunangan tersebut kerana terpikat dengan anak bongsu Bendahara iaitu Tengku Kamariah. baginda telah masuk ke istana.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 Kemudian baginda pergi ke Mengkalis dan di sana telah digelar oleh orang Minangkabau sebagai Yang Dipertuan. maka air masin telah bertukar menjadi air tawar. Baginda hairan kerana tidak ada Bendahara di dalam Istana. Tema Edit oleh K@y. Baginda berhajat hendak menyerang negeri Johor. Pada masa yang sama. Baginda berasa sugul dengan berita tersebut. Daheng Parani telahmembuat perjanjian sekiranya baginda berjaya menawan Johor. Akhirnya baginda berkahwin dengan Tengku Kamariah dan ditabalkan menjadi Raja Johor dengan gelaran Sultan Abdul Jalil Syah. Sesampai Yang Dipertuan Raja Kecik ke dalam Kota Johor. Yang Dipertuan Johor bersama anakanda baginda telah pulang ke kampung lama Bendahara. Sepucuk surat telah dihantar kepada Yang Dipertuan Johor memaklumkan bahawa paduka anakanda Marhum Mangkat Dijulang ingin menuntut bela atas kematian ayandanya.JS 23 . Dengan izin-Nya. Yang Dipertuan Raja Kecik dimaklumkan bahawa bondanya Encik Apung telah meninggal dunia. maka baginda akan menjadi Yang Dipertuan Besar dan Daheng Parani dilantik sebagai Yang Dipertuan Muda. Mereka ingin membantu menyerang Johor. Baginda kemudian menyerang Johor. Berita kedatangan Yang Dipertuan Raja Kecik anakanda Marhum Mangkat Dijulang di negari Johor menjadi perbualan rakyat. Daheng Calak dan Raja Tuha telah datang ke Mengkalis. Rakyat Johor terus bersorak dan menyebut Yang Dipertuan Raja Kecik sebagai Tuanku Yang Maha Mulia. rakyat Johor telah meminta supaya baginda menawarkan air masin menjadi air tawar. Baginda dimaklumkan bahawa Bendahara sudah melarikan diri.

Kita hendaklah gigih berusaha untuk mencapai kejayaan. 2. Contoh : Rakyat negeri Johor menunjukkan taat setia kepada Yang Dipertuan Raja Kecik setelah mengetahuai baginda ialah keturunan raja.  Ditabalkan menjadi Raja Johor dengan gelaran Sultan Abdul Jalil Syah. Contoh : Yang Dipertuan Raja Kecik berani memutuskan pertunangannya dengan Tengku Tengah. Pengajaran 1. Contoh : Yang Dipertuan Raja Kecik berani memutuskan pertunangannya dengan Tengku Tengah.JS 24 . Nilai 1. Kita janganlah cepat berputus asa sekiranya gagal dalam sesuatu hal. Kita hendaklah patuh akan perintah ketua.  Keturunan Raja Johor. Contoh : Yang dipertuan Raja Kecik gigih mengembara dari satu tempat ke satu tempat bagi membuktikan bahawa baginda merupakan keturunan raja iaitu anakanda Marhum Mangkat Dijulang. Edit oleh K@y. Persoalan kesabaran akan membuahkan kejayaan. Watak Dan Perwatakan Yang Dipertuan Raja Kecik. Nilai keberanian. 2011 Persoalan 1. 3. 2. Persoalan kebenaran tetap terbukti apabila tiba masanya.  Gigih.  Nama asalnya Tuan Bujang.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Pengembaraan anak raja.  Berani. 3. Nilai kegigihan. 2.  Berkahwin dengan Tengku Kamariah. Contoh : Yang dipertuan Raja Kecik gigih mengembara dari satu tempat ke satu tempat bagi membuktikan bahawa baginda merupakan keturunan raja iaitu anakanda Marhum Mangkat Dijulang. Nilai ketaatan.

Kemudian keluarlah raksaksa dari tasik.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Prosa Tradisional . ombak. Inderaputera berasa amat takjub.Inderaputera telah melepaskan rambut raksasa. seekor geroda dan seekor raksaksa yang terlalu hebat. Mayat tersebut memberitahu Inderaputera bahawa ada raksaksa di tasik itu namun Inderaputera tidak berasa gentar. Raksaksa merayu agar Inderaputera melepaskannya dan sanggup memenuhi permintaan Inderaputera.Dua Geliga Hikmat Sinopsis 2011 Mengisahkan seorang anak raja bernama Inderaputera yang mengembara sehingga berjumpa dengan Tasik Semendera Jin yang amat besar. Raksaksa memberitahu di situ tempat seorang puteri yang cantik iaitu Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran dan dayang-dayangnya datang bersiram. kilat atau petir dengan cara menyeru nama raksasa itu. Istana tuan puteri dikawal rapi oleh seekor harimau. Inderaputera menuju ke sepohon pokok dan dilihatnya banyak mayat yang bergelimpangan. Batu geliga itu boleh digunakan untuk menghasilkan angin.JS 25 . Inderaputera berjaya mengatasi semua halangan itu dan berjaya sampai ke mahligai Tuan Puteri Seri Edit oleh K@y. Tuan puteri merayu agar Inderaputera memulangkan bajunya. Raksaksa telah memberikan batu geliga Mayan Bedi kepada Inderaputera. Suara itu datang daripada mayat-mayat. Apabila raksaksa ingin menindih Inderaputera. Inderaputera bingkas bangun dan mencengkam rambut raksaksa. Inderaputera melakukan perkara yang disuruh oleh raksaksa. Inderaputera meminta tuan puteri memberikan gemala hikmat yang ada di mahligai tuan puteri. seekor naga. Raksaksa berpesan agar Inderaputera menyorokkan baju tuan puteri semasa tuan puteri mandi. Pasir di sekeliling tasik daripada emas urai dan batunya daripada permata yang sangat indah. Inderaputera mendengar suara memberi nasihat agar dia berhatihati sedangkan tiada manusia yang kelihatan. Inderaputera meminta tuan puteri bersumpah sebelum dia memulangkan baju tersebut. Tuan puteri berjanji akan menyerahkannya dan meminta Inderaputera datang ke mahligainya. Inderaputera pura-pura tidur. seekor badak. Semasa Inderaputera berjalan di tepi tasik. Inderaputera menyatakan bahawa dia ingin pergi ke Berma Sakti.

Persoalan keberanian menghadapi musuh. Contoh : Indeputera berani menghadapi raksasa walaupun telah diberi amaran oleh mayat. Bondanya Puteri Jamjam Ratna Dewi. Bijaksana. 2. Edit oleh K@y. Tunangan Raja Mengerna Lela Dewa.  Berani. Peri telah menunaikan janjinya kepada Inderaputera untuk memberikan geliga kepada Inderaputera.     Inderaputera Ayahandanya Maharaja Bikrama Puspa. Persoalan berpegang kepada janji.  Berpegang pada janji.     Nilai 1. Inderaputera bukan sahaja tidak takut dengan peri yang berada di dalam tasik malah dengan tangkas dapat menangkap rumbut peri tersebut.JS 26 . tuan puteri telah memberikan batu gemala hikmat kepada Inderaputera. Watak dan Perwatakan 1. Rupa paras yang amat cantik. Seperti yang dijanjikan. Nilai keberanian. Paras rupa yang menarik. 2. Inderaputera telah mengambil baju Tuan Puteri Seri Ratna Gemal Nehran agar dia  dapat bertemu dengan Tuan Puteri.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 Ratna Gemala Nehran. 3. Tema Pengembaraan seorang anak raja Persoalan 1. Berpegang pada janji. Tuan Puteri telah menyerahkan gemala hikmat kepada seperti yang dijanjikannya. Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran Ayahandanya Maharaja Syah Tokan. Persoalan kebijaksanaan dalam mencapai sesuatu hasrat.

Tuan Peteri Seri Ratna Gemala Nehran telah mengembalikan gemala hikmat kepada Inderaputera seperti yang dijanjikannya. 3. Baginda berkenan menjodohkan anakanda puteri baginda dengan Upu Daeng dan lima saudaranya.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 2. Nilai menepati janji. Inderaputera tidak gentar menghadapi peri sehingga dapat menangkap peri tersebut. Contoh : Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran menepati janji dengan memberikan batu gemala hikmat kepada Inderaputera. Nilai kebijaksanaan. Contoh : Inderaputera berpura-pura tidur semasa raksasa keluar dari tasik dan mengambil peluang mencengkam rambut raksasa semasa raksasa ingin menindihnya. Kita hendaklah berpegang pada janji. Pelayaran Upu Daeng disertai juga Sultan Muhammad Zainuddin. 3.JS 27 .Hikayat Opu Daeng Menambun Sinopsis Bab III Kisah bermula dengan pelayaran Upu Deang dengan lima bersaudara. Daeng Perani mencadangkan Upu Daeng Menambun berkahwin dengan Puteri Kesumba anakanda Sultan Muhammad Zainuddin. Inderaputera mencuri baju Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran agar dapat bertemu Tuan Puteri. Upu Daeng Menambun bersetuju. Pengajaran 1. 2. Kita hendaklah menggunakan akal dalam apa-apa situasi. Prosa Tradisional . Upu Daeng dan lima bersaudara sampai ke pengkalan negeri Matan. Daeng Perani menolak kerana telah berkahwin. Kita hendaklah berani dalam menghadapi situasi yang mencabar. Sultan Muhamad Zainudin bertitah kepada Upu Daeng dan lima bersaudara menyerang Panembahan Agung. Bab IV Upu Daeng Menambun berkahwin dengan Puteri Kesumba. Berita kedatangan Upu Daeng sampai ke pengetahuan Panembahan Edit oleh K@y.

Seperti yang dijanjikan. Yang Amtuan Raja Sulaiman memilih Upu Daeng Merewah dilantik menjadi Yang Amtuan Muda di Riau. Sultan Raja Sulaiman mengucapkan terima kasih kepada Upu Daeng berlima kerana berjaya mengalahkan Yang Amtuan Raja Kecil. Upu Daeng telah meminta agar pedagang yang ada di negeri Kedah terutamanya dari Bugis. Upu Deang Menambun berkata kepada Daeng Mataku dan Tuan Hj Hafiz bahawa mereka semua orang Bugis. Upu Daeng berlima bersetuju dengan syarat apabila menjadi Yang Amtuan Besar. Daeng Mataku dan Tuan Hj Hafiz berjumpa Upu Daeng berlima. Upu Daeng lima bersaudara sanggup menolong Yam Amtuan Raja Kedah untuk mendapatkan takhtanya dan berjanji akan memberikan setiap seorang lima belas bahara sebagai balasan. Mereka bersalaman dan bertanya khabar. Bab VI Raja Kedah telah berbalah dengan saudaranya berkaitan takhta lalu meminta pertolongan daripada Upu Daeng lima bersaudara. Menantu Panembahan Agung. Panembahan Agung telah dibawa mengadap Sultan Muhamad Zainudin oleh Upu Daeng berlima.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 Agung. Bab V Upu Daeng berlima telah berlayar ke Riau berjumpa dengan Sultan Raja Sulaiman.JS 28 . Upu Daeng berlima telah masuk ke kota dan menawan Panembahan Agung. Baginda meminta pertolongan Upu Daeng berlima pergi menyerang Siak kerana Yang Amtuan Raja Kecil telah menculik saudara perempuannya dan dijadikan isteri. Maka berperanglah orang Siak dengan orang Bugis. Upu Daeng Chelak dijodohkan dengan adinda Yang Amtuan Raja Sulaiman bernama Tengku Puan. baginda harus melantik antara mereka berlima menjadi Yamtuan Muda. Selepas itu mereka menghunus keris untuk bertikaman. Tuan Hj Hafiz mencadangkan agar tidak ada pertumpahan darah. Daeng Mataku dan Tuan Hj Hafiz berasa serba salah kerana arahan Panembahan Agung agar menghalang Upu Daeng berlima daripada masuk ke dalam kota sama ada secara lembut ataupun kekerasan. Mangkasar dan Mandura di bawah perintahnya namun Raja Kedah berkata bahawa dia memerlukan masa untuk mengumpul orang tersebut untuk Upu Edit oleh K@y. Yang Amtuan Raja Kecil terpaksa berundur ke hulu negeri Siak.

Upu Daeng berjaya mengumpulkan pedagang dari Timur untuk membantu Raja Kedah ditabalkan menjadi Yang Dipertuan Raja Kedah. Hal ini menggembirakan Sultan Muhamad Zainuddin lalu mengadakan sambutan yanghebat untuk menyambut ketibaannya. Upu Daeng Menambun menerima pelawaan tersebut lalu pergi ke Sambas bersama-sama Upu Daeng Kemasi. Setelah tiga hari. Pangeran dan Menteri penggawa meminta tangguh untuk memilih orang yang layak menjadi Edit oleh K@y.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 Daeng. Sultan Muhamad Zainuddin mengumpulkan anak-anaknya serta saudaranya dan pangeran dan kiai untuk membincangkan hal berkaitan penggantinya.JS 29 . Namun begitu. Upu Daeng Kemasi telah dilantik menjadi Pangeran Mangkubumi di dalam daerah negeri Sambas. Sultan Adil menyuruh pangeran dan kiai bertujuh untuk berjumpa Upu Daeng Menambun dan Upu Daeng Kemasi bagi menyampaikan hajat untuk mengahwinkan salah seorang daripada mereka dengan adiknya Raden Tengah. Setelah setahun. Kedatangan mereka berdua telah disambut oleh Sultan Adil dan anakandanya dan disediakan satu rumah dalam sebuah kampung. Raja Kedah yang baru mengahwinkan Upu Daeng Perani dengan saudara perempuan dan membayar tiga bahara seperti yang dijanjikan kepada mereka. Bab VIII Setelah sekian lama di negeri Sambas. Setelah tiga hari. Bab VII Upu Daeng lima bersaudara telah dijemput oleh Raja Sambas dan ingin menjodohkan antara mereka dengan adik perempuannya yang bernama Urai Tengah seterusnya dilantik menjadi Pangeran Mangkubumi di Sambas. Upu Daeng Menambun teringin untuk balik ke negeri Matan. ada saudara Raja Kedah yang tidak bersetuju dengan pelantikan baginda ingin menyerangnya dan peperangan berlarutan sehingga tiga hari tiga malam dan berterusan sehingga lapan hari yang akhirnya kemenangan berpihak kepada orang Bugis. rombongan Upu Daeng lima bersaudara bersetuju menabalkan Raja Kedah menjadi Yam Amtuan negeri Kedah. Upu Daeng Menambun mencadangkan agar Upu Daeng Kemasi dikahwinkan dengan Raden Tengah dan sultan Adil bersetuju lalu mereka berkahwin.

 dilantik menjadi raja di Mempawah. Daeng Merewah dan Daeng Celak. Setelah acara keraian selama tujuh hari tujuh malam. Seluruh penduduk Matan tidak bersepakat untuk memilih pengganti Sultan Muhammad. Tema Kepahlawanan. 2.  mempunyai 4 saudara yang lain iaitu Daeng Parani. Sultan Muhammad Zainuddin akhirnya berkahwin dengan anak Raja Mempawah. Daeng Perani  saudara yang tertua antara lima bersaudara.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 pengganti Sultan Muhammad Zainuddin. Persoalan perebutan takhta kerajaan membawa kepada pertelingkahan. Edit oleh K@y. Daeng Kemasi. Lalu anakanda Puteri Kesumba dilantik menjadi Ratu Agung Senuhun dan diraikan dengan besar-besarann di negeri Matan. 2.  berkahwin dengan Puteri Kesumba dari Riau. Bab IX Khabar berita telah sampai ke Sultan Muhammad Zainuddin bahawa Duli Panembahan Sangkawak telah mangkat. Persoalan menunaikan janji yang telah dibuat. Watak dan Perwatakan 1. Upu Daeng Menambun  anak raja. Setelah selesai segala urusan membuka negeri. Mereka kemudiannya sampai ke Sebukit lalu membuka negeri di situ. rombongan diraja berangkat balik ke Kuala Mempawah bersama-sama hamba perempuan dan pengirng raja perempuan.  beristerikan anak Nakhoda Alang dari Siantan. 3.JS 30 . Persoalan 1. mereka berangkat ke makam Marhum Panembahan Sangkawak. Persoalan keberanian dalam menegakkan keadilan.

Ratu Sultan bermesyuarat dengan menantunya orang Bugis yang bernama Upu Daeng Menambun.  berkahwin dengan Ungku Encik Ayu. 5. Kita hendaklah berani menghadapi musuh . Nilai tolong-menolong. Daeng Merewah  menjadi Yang Amtuan Muda di Riau. 4.  dilantik menjadi raja di Sambas. Nilai 1. 3. 2. Contoh : Upu Daeng berlima berani menentang musuh. Contoh : Raja Kedah memberikan wang sebanyak 3 gahara seperti yang dijanjikan kepada Upu Daeng berlima kerana membantunya mendapatkan takhta. 2. Pengajaran 1. 4. Contoh : Upu Daeng lima berkerjasama dalam menyelesaikan sesuatau masalah. Daeng Kemasi  beristerikan anak Raja Mempawah.  berkahwin dengan Tengku Puan. Nilai keberanian. 3. Contoh : Upu Daeng berlima menolong Raja Sulaiman menentang orang Siak. 3. Upu Daeng berlima berani menentang musuh. adinda Sultan Raja Sulaiman. Daeng Chelak  dilantik menjadi raja di Riau. Kita hendaklah bermusyawarah dalam membuat keputusan. Kita hendaklah membantu orang lain yang memerlukan. Nilai bekerjasama.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011  mempunyai dua orang anak iaitu Daeng Kemboja dan Daeng Khatijah. anakanda Ungku Datuk Temenggung. Nilai menepati janji.JS 31 . Upu Daeng berlima menolong Raja Sulaiman menentang orang Siak. Edit oleh K@y.

2. 6. 5. orang kampung kembali memulakan kehidupan sebagai nelayan. 4. Persoalan keberanian dan kecekalan dalam mempertahankan hak dan menentang musuh. Selepas itu. Persoalan berusaha membina semula kehidupan selepas kesengsaraan hidup. 3. Othman Kelantan) Sinopsis Pertemuan semula Khalid (aku) anak Pak Hassan dengan Pak Hussain selepas berpisah selama 30 tahun mengimbas kembali peristiwa peperangan pada zaman Jepun sehingga menyebabkan kesengsaraan hidup orang Kampung Pulau Pak Amat. Walau bagaimanapun Pak Hussain dianggap sebagai wira atau pahlawan kerana telah menggadai nyawa demi keselamatan penduduk Kampung Pulau Pak Amat.JS 32 . Hal inimenyebabkan mereka terpaksa berpindah apabila kampung mereka diserang tentera Jepun. Kita hendaklah menepati janji. Sekembali semula dia di kampung halaman selepas tamat perang. Edit oleh K@y. Persoalan kerjasama anggota masyarakat dalam menghadapi kesulitan. Pak Husain terkena serpihan bom tentera Jepun yang mengakibatkan kakinya dipotong. Tema Kesengsaraan hidup akibat peperangan terhadap penduduk kampung serta mengakibatkan kecacatan anggota tubuh badan dan juga kematian. Persoalan hormat kepada warga tua atau warga emas.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 4. Persoalan mengenang jasa tokoh yang telah berjasa.Raja Kedah memberikan wang sebanyak tiga gahara seperti yang dijanjikan kepada Upu daeng berlima kerana membantu mendapatkan taktha. Persoalan 1. Cerpen – Pahlawan Buntung (S. Persoalan kasih sayang yang terjalin antara ahli keluarga terutama semasa kesusahan hidup.

NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Watak Utama 2011 Pak Hussain  Berusia 60 tahun  Dahinya berparut dan kaki kudung (terkena serpihan bom)  Berpakaian sederhana (keperibadian desa – suci murni)  Mengetuai orang kampung semasa peperangan dengan Jepun. Fatimah  Ibu Khalid. Khalid bergitu mengagumi keberanian dan sikap Pak Hussain yang sanggup membohongi tentera Jepun untuk menyelamatkan penduduk kampung. Watak Sampingan 1. Edit oleh K@y.  Berjasa kepada orang –orang kampong.  Berpengalaman dan pernah diseksa oleh tentera Jepun. Pak Hussain telah mengetuai penduduk kampung berpindah ketika Jepun menyerang Kampong Pulau Pak Amat. Pak hussain juga pernah membedil kawanan perompak bagi menyelamatkan orang kampung.JS 33 . 2.  Seorang yang penyayang. Nilai 1. Semua anak Fatimah memeluk ibu mereka kerana ketakutan apabila Jepun menyerang kampung mereka. Pak Hussain dipaksa menggali kubur besar dan menguburkan mayat orang kampung sehari suntuk oleh pihak Jepun sehingga semangat beliau hilang dan dia meracau – racau. Nilai keberanian contohnya Pak Husain berani menghadapi tentera Jepun. Pak Hussain dengan berani telah memberitahu pihak jepun bahawa semua penduduk telah melarikan diri. Khalid (aku)  Anak Pak Hasan  Menghormati pak Husain.

Mak Timah berdoa agar Tuhan mengambil nyawa Pungut dahulu sebelum dia meninggal dunia. nama asal Yap Siew Hong) yang diambil dari keluarga Bibik yang berketurunan Cina. 4.JS 34 . Nilai patriotisme. Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga dan jiran tetangga. Tema Edit oleh K@y. Pada peringkat awal Mak Timah berharap saiz Pungut akan berubah apabila dia besar dan boleh membantunya apabila dewasa tetapi sebaliknya pula berlaku malah Pungut jadi bisu dan pekak serta tidak bolehmenguruskan dirinya sendiri. Kita hendaklah mematuhi arahan ketua semasa menjalankan sesuatu tugas. Pengajaran 1. Cerpen – Pungut @ Zahara @ Yap Siew Hong (Mohammed Latif Mohammed) Sinopsis Perjalanan kehidupan Mak Timah dalam membesarkan anak angkatnya yang cacat selama 24 tahun. Kita hendaklah berani mempertahankan hak di tanah air sendiri. Kita hendaklah bijak memebuat keputusan bagi menyelesaikan masalah. Nilai kebijaksanaan. Kisah bermula dengan imbas kembali peristiwa Mak Timah yang mengambil anak angkatnya yang digelar Pungut (diberi nama Zahara. 3. 2. Nilai kasih sayang. 4. contohnya Pak Husain yang sanggup menggadai nyawa untuk mempertahankan tanah air. 3.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 2. Hal ini disebabkan Pungut mengalami kecacatan kekal hingga dewasa dan Mak Timah terpaksa menguruskan segalanya. contohnya Mak Da yang menangisi kehilangan Pak Husain ketika mereka berpindah. contohnya Pak Husain bijak menggunakan tipu daya untuk menyelamatkan diri daripada askar Jepun.

 Percaya kepada ramalan loktang. Persoalan ketabahan dalam menjalankan tanggungjawab yang berat. Watak dan Perwatakan 1. Mak Timah sanggup menjaga Pungut selagi dia masih hidup.JS 35 .  Cacat fizikal dan mental (terpaksa semua dibantu) dijangkakan tidak hidup lama oleh doktor. 3. Bibik tidak suka akan Pungut kerana dia percaya kata-kata loktang bahawa Pungut membawa sial. 4.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 Kesabaran seorang ibu angkat (Mak Timah) menjaga anak yang cacat anggota (Pungut) Persoalan i.  Bertubuh sangat kecil (pekak dan bisu).  Anak angkat Mak Timah. Persoalan keikhlasan dalam menerima amanah dan takdir Tuhan. 2.  Tabah dan sabar menghadapi dugaan. 3. Edit oleh K@y. Mak Timah tetap menjaga makan minium dan kencing berak Pungut walaupun dia tidak bermaya kerana sakit. Mak Timah  Perempuan tua  Selalu sakit-sakit  Ibu angkat Pungut  Ikhlas menjaga Pungut. Persoalan kepincangan masyarakat terhadap penerimaan anak yang cacat. 2. Pungut / Zahara bt Muhamad @ Yap Siew Hong  Berusia 24 tahun.  Berbangsa Cina peranakan. Persoalan kejujuran dalam memberi kebajikan tanpa mengharapkan balasan. Bibik  Nenek Pungut.

Kita mestilah ikhlas memberikan pertolongan. Pengajaran 1. Pada suatu petang dia berjumpa dengan si hero yang mengisahkan realiti Edit oleh K@y. 4. contohnya Mak Timah menguruskan dan menjaga Pungut dengan ikhlas. Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga sungguhpun statusnya hanya anak angkat sahaja. Kita wajarlah menghormati keputusan ibu bapa. Nilai simpati terhadap golongan yang kurang upaya. contohnya semangat setiakawan di antara iaitu Mak Timah bertegur sapa dengan Bibik. Nilai kasih sayang. 2.JS 36 . Nilai hormat-menghormati iaitu anak-anak Mak Timah menghormati pendirian emak mereka. contohnya Mak Timah simpati dengan nasib Pungut. 5. Kita hendaklah mengamalkan setiakawan. Nilai keikhlasan. 3. contohnya anak-anak Mak Timah yang menghormati keputusannya menjadikan Pungut anak angkat. Kita haruslah bersimpati terhadap golongan kurang upaya. Pendiriannya bercanggah dengan pendapat isterinya yang meminta dia mengubah cara hidup agar kehidupan mereka yang miskin dapat diubah. 2. contohnya seorang ibu angkat (Mak Timah) mengasihi anak angkatnya Pungut.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Nilai 2011 1. contohnya Mak Timah begitu ikhlas memelihara Pungut sehingga mencapai umur dewasa. Cerpen – Idola (Zaen Kasturi) Sinopsis Kehidupan si penjaga panggung yang menjadikan hero sebagai idola hidupnya. 3. contohnya Mak Timah yang bersimpati dengan nasib Pungut. 4. Nilai setiakawan. contohnya Mak Timah yang menyayangi Pungut dan memeliharanya sehingga sudah berusia 24 tahun. 5. contohnya Mak Timah yang bertegur sapa dengan Bibik.

Persoalan kesedaran diri untuk mengubah nasib diri.JS 37 . Si Hero  Suka menyindir. Watak dan Perwatakan 1. Si Hero menyuruh Si Penjaga Panggung berhenti memuji dirinya dan meminta memuji diri sendiri.  Keliru dengan pendirian diri terhadap idola. Persoalan kesempitan hidup dan kemiskinan kerana pendapatan yang rendah. 2. Persoalan suka berkhayal untuk menjadi seperti idola. Hal ini menyedarkan si penjaga panggung bahawa idola yang ideal hanya wujud dalam pementasan sandiwara dan dia perlu melakukan perubahan diri. Dia meminta Si Penjaga Panggung melupakan kehidupan di dalam panggung. 4. Persoalan 1. Persoalan kejujuran memberi pengertian kehidupan yang sebenar. Si Panjaga Panggung selalu mengagumi kehebatan hero tanpa mengetahui bahawa Si Hero bukan hanya mahu memegang watak hero.  Mempunyai seorang isteri dan sepuluh orang anak. 3. 2. antara Edit oleh K@y. Si Penjaga Panggung  Bekerja sebagai penjaga panggung. Si Hero menyatakan bahawa kehidupan di sini hanya sementara.  Seorang pelakon yang memegang watak utama (hero)  Berterus terang tentang realiti kehidupan yang dilaluinya.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 kehidupannya sebenar dan menasihatinya agar sedar dengan realiti hidup. Tema Kekeliruan hidup antara fantasi dan realiti iaitu pementasan sandiwara dengan kehidupan sebenar.

contohnya hero dengan jujur memberitahu kenyataan hidupnya berbeza dengan dunia lakonan. 2.JS 38 . Nilai 1. Cerpen – Penanggungan (Wijaya Mala) Sinopsis Kapten Mamat menanggung penyesalan atas tragedi maut yang meragut nyawa Baharum seorang kelasi kapal. Isteri Si penjaga panggung sabar dengan karenah suaminya yang terlalu mengagong-agongkan hero. contohnya hero menyampaikan realiti kehidupan yang dilalui adalah berbeza dengan lakonannya. Isteri penjaga panggung cuba menyedarkan suaminya tentang pekerjaan suaminya. Kita hendaklah jujur dalam pekerjaan. 4. contohnya isteri penjaga panggung yang sabar menghadapi kemiskinan hidup dan masih lagi tinggal di rumah kecil. Nilai ketabahan.  Mempunyai 10 orang anak. 3. Isteri Si penjaga panggung menjalankan tanggungjawab sebagai isteri dan ibu walaupun dalam keadaan hidup mereka yang susah. Nilai kesabaran. Isteri Penjaga Panggung  Berfikiran terbuka dan ingin mengubah nasib. Seorang isteri hendaklah tabah melalui cabaran membesarkan dan mendidik anak-anak. Masnah Edit oleh K@y. contohnya isteri penjaga panggung yang tabah menghadapi cabaran hidup dan membesarkan sepuluh orang anak dalam keadaan miskin san tinggal di kawasan setinggan. Pengajaran 1. Ekoran itu.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 3. Seorang isteri mestilah bersabar menjalankan tanggungjawabnya dalam rumahtangga. Nilai kejujuran. 2. 3.

Kapten Mamat  Bekerja sebagai kapten kapal. Persoalan 1.  Hidup susah selepas kematian suami.  Seorang pesara. Masnah  Janda Baharum. Persoalan rasa bersalah yang menghantui jiwa. Masnah amat menyayangi suaminya meskipun Baharum sudah meninggal dunia.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 janda Baharum terpaksa menanggung penderitaan hidup kehilangan suami serta dua orang anaknya. Kapten Mamat berjanji kepada Masnah bahawa selagi dia masih hidup keluarga Masnah tiadak akan disiasiakan. Persoalan simpati atas penderitaan hidup orang lain.  Seorang yang setia dan penyayang terhadap suami dan anak-anaknya. 3. 2. Masnah merasa keperitan hidup setelah dia kehilangan suami yang menjadi tempat bergantungnya selama ini. Tema Tanggungjawab pada amanat kehidupan yang terpaksa dilalui atas ketentuan Ilahi.  Berasa bertanggungjawab atas kematian Baharum.. Kapten Mamat prihatin terhadap nasib yang menimpa Masnah sekeluarga setelah kematian suaminya Baharum.  Seorang prihatin terhadap masalah anak buahnya. Watak dan Perwatakan 1. Persolan keredhaan menghadapi ketentuan Allah. Edit oleh K@y. Persoalan kesengsaraan hidup janda setelah kematian suami. 2. 4. Kapten Mamat cuba menenangkan perasaan Masnah dengan mengandaikan segala yang berlaku perlu ditanggung kerana sudah ketentuan Allah.  Mempunyai dua orang anak.JS 39 .

Kita mestilah menjadi pemimpin yang memiliki keberanian terutama dalam keadaan genting.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 3. 3. Kita hendaklah bersimpati atas nasib malang yang menimpa ahli keluarga dan juga sahabat handai. Nilai kasih sayang. 2. Nilai simpati. 2. Dia amat simpati terhadap nasib yang menimpa Masnah.Dia menyuruh suaminya memanggil bomoh untuk mengubati penyakit yang dihidapi oleh Masnah. Nilai berani. Contohnya Kapten Mamat yang bersimpati dengan nasib Masnah dan anakanaknya setelah kematian Baharum. 4.  Percaya kepada perubatan bomoh. Seorang isteri hendaklah mengasihi suaminya yang dikahwini sepenuh hati. Contohnya Kapten Mamat yang simpati atas nasib yang menimpa Masnah dan anak-anaknya. 3. Contohnya Kapten Mamat yang bijak mengemudi kapal di lautan terutama ketika laut bergelora. Bahar  Anak Baharum  Masih kecil. Contohnya Kapten Mamat yang berani menghadapi cabaran bekerja di laut.JS 40 . Contohnya Masnah yang amat mengasihi suaminya dan amat sukar menerima kematian suaminya. Pengajaran 1. Edit oleh K@y. Kita hendaklah saling menyayangi antara suami isteri. Contohnya Masnah tetap mengasihi suaminya walaupun suaminya telah pergi buat selama-lamanya. Isteri Kapten Mamat  Simpati kepada nasib orang lain. tetapi sudah boleh bercakap Nilai 1.

Persoalan 1. Pak Tua  Pemandu jentolak jenama Caterpillar. Persoalan kemusnahan flora dan fauna alam. Watak dan Perwatakan 1. Harapannya agar kawasan hutan kembali merimbun. 3. Anaknya yang sulung Ajam berjaya dalam bidang perniagaan pengangkutan bas antarkota.JS 41 . Melati menjadi seorang pensyarah di sebuah IPT dan anaknya yang Edit oleh K@y. Anaknya yang ketiga. Bertanggungjawab membiayai perbelanjaan pendidikan anak-anaknya. Bakar bekerja sebagaipengurus ladang sebuah estet kelapa sawit. Tema Kemusnahan alam semulajadi untuk pembangunan. Persoalan kepentingan pembangunan dalam memajukan negara. Atas nasihat anak-anaknya Pak Tua dapat dipujuk agar reda dengan pekerjaannya yang banyak membantu menyara keluarga dan pendidikan anak-anaknya.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Cerpen – Hutan Rimba (Sasjira) Sinopsis 2011 Pak Tua sebagai pemandu traktor menyesali pekerjaannya yang mengakibatkan kemusnahan alam sekitar. Anaknya yang kedua. 2.  Berjaya membesarkan anak-anak dengan pendidikan tinggi.  Seorang yang bertanggungjawab terhadap keluarga. Persoalan kekesalan atas kemusnahan khazanah alam. Akhirnya Pak Tua dan anak-anaknya berjaya menceburi bidang pelancongan dengan membuat resort keluarga di hutan simpan miliknya. 4. Persoalan kepentingan pendidikan anak-anak. Hasil pekerjaannya dia berjaya membesarkan anak-anaknya dengan kerjaya masingmasing.

3.  Pensyarah IPT.. Ajam  Anak sulung Pak Tua  Seorang pengusaha pengangkutan bas Antarkota. Melati  Anak ketiga Pak Tua.  Berfikiran terbuka.  Pandai mendidik anak-anak. Bangga dengan kejayaan anak-anak. Anak-anaknya saling menyayangi dan menghormati kedua orang tua mereka.  Pakar dalam dunia perniagaan.. 2. 4. Kesal atas pencerobohan hutan.Menyediakan makanan yang enak untuk keluarganya.  Pandai memasak. 6.Dia bangga kerana kesemua anaknya sudah berjaya dalam bidang akademik dan mempunyai kerjaya yang baik.  Berkelulusan Sarjana Pertanian. Bakar  Anak kedua Pak Tua. Mak Tua  Isteri Pak Tua. Budi  Anak bongsu Pak Tua.  Tinggal di tepi sungai berdekatan hutan dara. Edit oleh K@y. Bersyukur dengan pembangunan. Menerima cadangan adik-adiknya yang mahu membuka kawasan pelancongan. Kegigihannya menyebabkan dia telah menjadi ahli perniagaan yang berjaya.  Gigih.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011    bongsu seorang guru yang memegang Ijazah Sarjana Muda Pendidikan. 5. Pembangunan yang telah dilakukan telah menyebabkan anak-anaknya dapat menikmati kehidupan yang sempurna.  Pengurus ladang estet kelapa sawit.JS 42 . Pak Tua kesal kerana ketika mudanya dia telah terlibat dengan aktiviti pembalakan.

Nilai kegigihan. Hal ini dapat dilihat menerusi watak Pak Tua yang begitu gigih bekerja untuk menyara anak-anak dan isterinya. Contohnya Pak Tua rajin berusaha untuk meningkatkan diri dengan berhijrahmeninggalkan kampung halamannya. 3. Kita hendaklah saling berkasih sayang antara adik-beradik. Hal ini yang ditonjolkan oleh anak-anak Pak Tua yang samasama berbincang sebelum mengambil keputusan untuk menjadikan dusun buah-buahan bapa mereka sebagai kawasan pelancongan.JS 43 . 4. 2.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU  Seorang guru ijazah Sarjana Muda Pendidikan. Contohnya Pak Tua yang rajin bekerja sejak zaman mudanya lagi. Kita hendaklah menjadi seorang bapa yang bertanggungjawab. 3. Pak Tua bertanggungjawab untuk membesarkan dan memberi pendidikan yang sempurna kepada anak-anaknya. Contohnya Pak Tua yang bertanggungjawab membesarkan keempat-empat orang anaknya sehingga mereka berjaya dengan kerjaya masingmasing. Edit oleh K@y. Nilai tanggungjawab. Kita mestilah menjadi ketua keluarga yang memiliki sifat gigih bekerja. Nilai kerajinan. Contohnya anakanak Pak Tua yang saling menyayangi antara satu sama lain dan berbincang dahulu sebelum membuat sebarang keputusan. Kita hendaklah rajin berusaha untuk membaiki taraf hidup. Contohnya Pak Tua yang gigih mencari rezeki untuk menyara kehidupan keluarganya. Nilai kasih sayang sesama ahli keluarga. 2011 Nilai 1. 2. 4. Pengajaran 1.

 Isteri kepada Adam. Tambahan lagi kawasan Yellowstone merupakan kawasan lingkaran gunung berapi. Persoalan kegigihan mencari rezeki di tempat orang. Persoalan kepercayaan atas kuasa Yang Maha Besar. Persoalan kepincangan hidup di tempat orang. Persoalan 1. Tema Semangat patriotik yang disuntik bagi meneruskan warisan keluarga. Watak dan Perwatakan 1. 2.  Seorang yang penakut. 3. Dia takut kehilangan suaminya yang akan balik ke Malaysia. Amat menyayangi Adam suaminya. Edit oleh K@y.  Seorang yang setia dengan hubungan keluarga. Hawa mengambil keputusan untuk mengikut Adam pulang ke Malaysia. Hawa berhalunisasi dengan janin dalam kandungannya yang berdialog dengannya tentang kemusnahan yang akan dihadapi jika terus tinggal di situ.  Seorang yang penyayang.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Cerpen – Tanggar Amanat (Amaruszati Noor Rahim) Sinopsis 2011 Di Yellowstone Hawa dan Adam iaitu sepasang suami isteri tinggal di situ. Atas nasihat dan pandangan yang diberikan olah janin dalam kandungannya. Dia amat menyayangi anak dalam kandungannya dan suaminya. 4. Hawa yang sedang hamil menghadapi konflik apabila Adam suaminya mengajaknya pulang ke Malaysia sedangkan dia ingin terus mempertahankan perusahaan warisan Taman Nasional Melayu Ahmad Abdullah yang pertama di situ. Persoalan perkahwinan campur di luar negara.JS 44 . Adam. Hawa  Keturunan Ahmad Abdullah dan Maria Cruz Abdullah. Dalam keadaan kebingungan ditinggalkan Adam.

Pengajaran 1.Dia ikhlas member pandangan kepada ibunya.  Mempunyai keberanian yang tinggi untuk menyatakan pendiriannya.  Mempunyai sifat patriotik yang tinggi. Adam. Janin  Generasi ke-8 Ahmad Abdullah.  Mempunyai semangat patriotik yang tinggi. Kita hendaklah menyayangi sebarang usaha yang menjadi warisan keluarga. Nilai 1. 3. Contohnya Ahmad Abdullah yang tabah menghadapi cabaran hidup di 6. Nilai kesabararan.Mempunyai semangat patriotik terhadap tanah tumpah darah ayahnya. Contohnya Hawa menyayangi perusahaan keluarganya yang telah 2. Nilai kasih sayang.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 2. tempat orang. Edit oleh K@y. 3. Ingin kembali dan menetap ke Malaysia.Berani member pandangan terhadap ibunya supaya mengikut ayahnya kembali ke Malaysia. 2. Contohnya Adam yang bersabar dengan kedegilan Hawa. 5. Kita hendaklah sabar menghadapi tekanan.  Seorang yang penyabar. Adam  Suami Hawa. diwarisi turun-temurun. 3.Sabar memujuk Hawa supaya mengikutnya kembali ke Malaysia. pertentangan pendapat. Nilai ketabahan. Contohnya Adam masih bersabar dengan Hawa semasa menghadapi 4.JS 45 .  Ikhlas memberi pandangan. Contohnya Hawa yang sanggup mempertahankan perusahaan keluarganya di Yellowstone.

Drama – Tiang Cengal Dinding Sayung (Suriani Mohd Yusof) Sinopsis Mak Jimah isteri Pak Jumaat menghadapi kesedihan apabila Pak Jumaat didapati hilang semasa kejadian ombak tsunami di Kedah. Akhirnya Jumaat dijumpai dan dikhabarkan oleh Man Bengap serta menyatakan Sani sahaja diminta menemani Jimah menjemput Jumaat di balai polis. Sebenarnya dia telah mengirim wang kepada ibu bapanya supaya mereka tidak perlu bekerja. Sikap mereka ditegur Pak Man. Anak-anak Jimah iaitu Sabri. Kita mestilah tabah. Edit oleh K@y. Shahrul. manakala Sani anak angkatnya cuba menenangkan perasaan Jimah agar sabar dengan takdir Tuhan.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 4.JS 46 . Sabriah dan Salmah. Walau bagaimanapun. Sabriah memarahi Jimah yang masih berharap bapa mereka akan selamat. atas sikap bertolak ansur Sani maka mereka sama-sama menjemput Jumaat. Dalam keadaan kecoh itu Wahid dan Senin mengambil kesempatan untuk menipu serta mencuri barangan mangsa tsunami. Atas pengajaran peristiwa yang menimpa Mak Jah. maka Pak Man berfikir bahawa dia harus bersyukur mempunyai Man Bengap walaupun hanya sebagai cucu angkat tetapi dapat menghiburkannya terutama dalam masa dia dan isterinya sunyi. Sikapnya ditegur oleh Pak Man jiran mereka yang tidak memahami Jimah. Sikap anakanaknya menyebabkan Jimah menyerahkan kembali buku bank hasil pemberian mereka. sebaliknya Sani meminta Shahrul sendiri memberitahunya. Sabriah yang panas baran baru balik dari London menyalahkan bapaknya (Jumaat) yang terus turun ke laut untuk menangkap ikan. Berlaku pertengkaran antara Sabri dan Sabriah untuk menyerahkan tugas menjaga emak mereka. Shahrul meminta pertolongan Sani agar menyatakan hasratnya pulang ke Kuala Lumpur kepada emaknya kerana telah tamat cuti. Pak Man dan Mak Jah terharu dengan peristiwa itu. Salmah merupakan anak Jimah yang baru balik dengan pakaian seksi dimarahi Sabriah supaya menukar pakaian sebelum berjumpa emaknya. Contohnya Ahmad Abdullah yang tabah menempuh dugaan hidup di perantauan. Sabriah. Salmah. Shahrul memohon maaf kepada Jimah.

Sabri mahu semua adik-beradiknya memujuk emaknya selagi mayat bapa mereka tidak dijumpai. Persoalan sikap sabar dan tabah dalam menghadapi dugaan dan cabaran hidup.  Sabar dengan dugaan dengan berdoa. Edit oleh K@y. 3. Watak dan Perwatakan 1. Jimah  Isteri Jumaat. Persoalan simpati atas nasib malang yang menimpa seseorang. Sabri  Anak sulung Jimah.JS 47 . Persoalan sikap hormat menghormati antara ahli keluarga.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Tema 2011 Kesetiaan isteri dan kasih sayang isteri dan anak-anak terhadap ketua keluarga (suami/bapa) serta kepincangan sikap anak-anak dalam menjalankan tanggungjawab mereka sebagai anak-anak. Persoalan 1. Jimah sentiasa berfikir dan berdoa pada Tuhan sejak kejadian suaminya hilang di laut. penyayang dan bertanggungjawab. 5. Persoalan kasih sayang isteri kepada suami yang tidak berbelah bagi.  Penyabar.  Seorang yang bertanggungjawab dan sabar. Setiap hari Jimah ke tepi pantai menanti kepulangan suaminya yang hilang di tengah laut. Sani  Anak angkat Jimah – seorang doktor dan telah beristeri. berusia 55 tahun  Seorang yang setia. 3. Sangat mengambil berat akan emaknya terutama ketika bapanya hilang di laut. 2.  Mengetuai ahli keluarga. 2. Persoalan jujur dan amanah dalam menyampaikan maklumat. 4. Persoalan kepincangan masyarakat yang mengambil kesempatan atas kesusahan orang lain. 6.

Salmah  Seorang pereka fesyen. Wan Malin  Isteri Sani.  Tidak sukakan Sani.  Panas baran. 7. Dia menyalahkan bapanya kerana tidak berhenti pergi ke laut walaupun wang belanja bulanan dikirim setiap bulan.  Mementingkan kerjayanya. Sabariah  Graduan ekonomi bekerja di London.  Lebih mementingkan kerjayanya. Shahrul sindir-menyindir dengan Sani ketika dia pulang ke rumah emaknya.JS 48 .  Cucu angkat Pak Man 9. 5. Salmah pulang ke rumah dengan hanya memakai skirt. Sabariah memarahi kepada Sani supaya tidak memandai-mandai dan berdolak-dalik tentang soal kematian. Shahrul  Anak ketiga dalam keluarga.  Banyak membantu Sani menjaga Jimah.  Seorang yang mengikut fesyen terkini. Man Bengap  Pemuda kurang akal tetapi lurus bendul. Beliau bimbang akan kesihatan Jimah yang setiap hari pulang lewat malam dari pantai. 8. Edit oleh K@y. Pak Man  Jiran Jimah yang prihatin dengan kelurga Jimah. Dia juga mengingatkan bahawa Sani bukanlah ahli keluarga mereka. Wan Malin berjanji dengan Jimah akan bersama-sama mentuanya itu menunggu bapa mentuanya sehingga pulang. Dia menyebut mayat untuk bangkai ikan dugong sehingga menyebabkan Pak man ketawa. 6. anak kedua dalam keluarga. Salmah lewat pulang ke kampung atas urusan pekerjaan.  Seorang akauntan di Kuala Lumpur. Shahrul hendak balik ke Kuala Lumpur walaupun mayat bapanya belum dijumpai. Pak Man menyuruh isterinya Mak Jah memujuk Jimah yang begitu sedih dengan kehilangan suaminya.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 4.  Berselisih faham dengan Sani.

Pengajaran 1. 5. Kita hendaklah menjalankan tanggungjawab dengan sebaik memberi pendidikan kepada anak-anaknya.  Mencuri harta mangsa tsunami. 2. 2. Nilai tanggungjawab anak-anak kepada ibu bapa. Contohnya Pak Jumaat dan Mak Jah memberi pendidikan kepada anakanaknya sehingga ke universiti. Nilai kasih sayang kepada suami. Misalnya Sani dan Wan Malini terus menjaga Jimah dan Jumaat setiap hari. Nilai nasihat-menasihati. Pak Man menasihati Sabariah supaya tidak menghina Sani anak angkat emaknya. Mak Jah sanggup bersama-sam keluarga Jimah menenangkan mereka ketika mereka bersedih kehilangan bapa mereka di laut. Nilai kesetiaan seorang isteri kepada suami.  Seorang yang penyayang. Nilai hormat-menghormati orang yang lebih tua.JS 49 . Nilai 1.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011  Banyak memberi nasihat kepada anak-anak Jimah. 10. Pak Man menasihati anak-anak Jimah supaya bertanggungjawab apabila musibah menimpa ketua keluarga. Wahid dan Senin  Penjahat yang mengambil kesempatan. Mak Jah  Isteri Pak Man. Misalnya Jimah tetap setia menanti suaminya yang hilang. Misalnya Sani tetap menghormati Sabariah walaupun kerap dimarahinya. 3. Misalnya menyayangi mereka sepenuh hati walaupun dibesarkan oleh keluarga angkat sahaja. Edit oleh K@y. Mereka berpurapura ditugaskan membanci kerugian yang di hadapi mangsa Tsunami. Kita hendaklah mengenang jasa ibu bapa yang telah membesarkan kita. Jimah menangisi kehilangan suaminya berterusan. 11. Mereka hendak mencuri barang di rumah Jumaat semasa ketiadaan orang di rumah tersebut. 4.

6. Dollah suka berburu. Contohnya Sabariah insaf atas kesilapannya yang tidak dapat meluangkan masa dengan ibu bapanya. Kita perlu menyesal dan insaf terhadap kelemahan kita. Dia berazam untuk menjadi kaya dan mengubah pendirian orang kampung. Akhirnya semua harta kekayaannya hilang dan balik Edit oleh K@y. dia gembira dengan kehamilan isterinya dan meminta Intan Siti Rahimah makan makanan yang baik sahaja dan tidak mengambil makanan dari kampung tersebut. Dollah telah bertemu dengan mayat ibunya yang minta dia bertaubat. Sebaliknya Dollah dibenci orang kampung kerana Dollah menindas orang kampung dan memelihara kuda yang banyak serta mengotorkan sungai dengan najis kuda yang menjadi sumber air penduduk kampung. Pada peringkat awal peminangannya ditolak. Dollah bertemu dukun dengan menggunakan azimat daripada mayat ibunya. Dollah bertukar corak dengan memakai kaki palsu dan pakaian mahal serta mempunyai pembantu bernama Doli. Sikap Intan Siti Rahimah itu menyebabkan dia disayangi oleh orang surau dan orang kampung. Walaupun begitu dengan kekayaanya Dollah telah membina empayar yang luas dengan membeli tanah orang kampung.JS 50 . 5. Kita perlu bertsyukur dengan apa-apa yang kita miliki.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 3. Dollah juga telah berkahwin dengan Intan Siti Rahimah yang beriman dan baik perangainya. Kita perlu berjimat cermat dalam berbelanja. misalnya Man Bengap bersyukur dengan kehidupannya yang serba kekurangan. Hasil pertolongan dukun Dollah mendapat harta karun dengan pertolongan Jin. Drama – 1400 (Nordin Hassan) Sinopsis Dollah yang capik menyuarakan rasa tidak puas hati atas sikap masyarakat yang menolaknya disebabkan harta dan kecacatannya. penyakit merebak dan ramai penduduk kampung yang menggunakan air sungai yang tercemar itu mendapat zuriat yang cacat. Anak tersebut dibuang dan isterinya dihalau. Apabila anaknya lahir. Kita perlu menjaga hubungan yang baik dalam keluarga. Akibat pencemaran tersebut. Misalnya Pak Jumaat menyimpan duit yang dikirim oleh anak-anaknya. 4. anak itu cacat.

Edit oleh K@y.JS 51 . Persoalan pencemaran sungai memberi kesan yang buruk kepada pengguna dan membawa penyakit. Persoalan penipuan kepada orang yang kurang berilmu. Persoalan 1.  Seorang yang bertukar haluan apabila mempunyai kekayaan. 4.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 kepada keadaan asal. Persoalan penindasan kepada golongan yang lemah. Dollah  Capik. Dollah sudah tidak mengambilberat tentang solat setelah dia menjadi kaya. Dollah marah apabila semua pinangannya ditolak walaupun dia mempunyai harta yang banyak. Perempuan yang cantik. 3.    Intan Siti Rahimah Isteri Dollah. Intan Siti Rahimah menerima jemputan ke surau daripada isteri dan ibu-ibu pekerja mereka. 2. Persoalan kepincangan masyarakat memilih kepada orang yang berharta. Watak dan Perwatakan 1. Beriman dan baik tingkah laku disukai oleh semua orang. Akhirnya Dollah hilang di laut dan Siti Rahimah mendoakan keselamatannya. Dollah bertemu semula dengan isterinya di kampung lain yang memperjuangkan Islam. 2.  Seorang yang sombong apabila mempunyai kekayaan. Persoalan keimanan yang kukuh menjadi panduan pada kebaikan.  Seorang yang menindas orang lemah. 5. Tema Kekayaan mengubah sikap manusia ke arah kemungkaran dan menindas golongan yang lemah. miskin dan dihina masyarakat. Dollah tidak membenarkan isterinya membantu orang-orang kampung mengajar anak-anak jirannya yang susah.

Nilai kasih sayang antara suami isteri. 3. Nilai kesabaran. Contoh: Soud meminta Dollah agar bersabar dengan hinaan orang kampung.JS 52 . Nilai ketaatan. Kita janganlah menindas golongan yang lemah atau miskin. Nilai tolong-menolong. Pak Sudin terlalu setia kepada Dollah sehingga dianggap sebagai tali barut Tuan Dollah. 3. Contoh : Intan Siti Rahimah mendengar arahannya suaminya iaitu Dollah semasa mengandung. 2. Nilai menghargai barangan tempatan. Contoh : Dollah yang tidak menggunakan batu mamar dari Langkawi untuk membuat rumah sebaliknya memilih batu mamar dari Itali.Dollah mencemarkan sungai dengan najis-najis kuda yang dipeliharanya. Dollah dihina oleh masyarakat kampung sehingga tidak ada orang yang mahu menerima pinangannya kerana dia capik dan miskin. Pak Sudin  Pekerja Dollah yang setia kepadanya. Kita hendaklah mencari rezeki atau harta yang halal. 4. Pengajaran 1. Abu Lahab hampir-hampir dikenakan hukuman ditanam hidup-hidup kerana menipu orang-orang kampung. 2. Edit oleh K@y. Kita perlu menjaga keindahan alam sekitar. 5. Contoh : Tuan Dollah menjaga isterinya yang sedang mengandung dengan baik. Nilai 1.  Menipu orang kampung menjual tanah mereka untuk mengaut keuntungan. Contoh : Intan Siti Rahimah menolong anak orang kampung mengajar mengaji. 4. Abu Lahab mengumpul harta dengan menipu orang kampung dan akhirnya mereka telah dimasukkan dalam tahanan.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 3. Abu Lahab  Broker tanah.

NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 4. membentuk fikiran rakyat dan menentang Inggeris secara halus. balu adiknya. Satu pertemuan diatur bersama pemimpin MPAJA dan KMM. Dato’ Onn menghembuskan nafasnya pada usia 67 tahun di Larkin. ketua kampung. Selepas kematian isteri. Tanah Melayu diistiharkan merdeka oleh Tunku Abdul Rahman. Kita hendaklah taat dan menunaikan perintah Allah. Dato Onn keluar parti lantaran cadangan untuk membuka keahlian kepada semua kaum ditolak. Dato Onn menegah mereka berpecah belah dan menyeru mereka bersatu dan menuntut kemerdekaan tanpa pertumpahan darah. Masih ramai yang menyokong kepimpinannya sehingga namanya tersohor. Johor Bahru. berlaku huru-hara apabila MPAJA cuba mengambil alih pemerintahan secara kekerasan. Penentangan bertambah kuat apabila ada gagasan untuk mewujudkan Malayan Union. Masing-masing tidak mahu mengalah. Rakyat Tanah Melayu mula sedar dan bangun menentang Inggeris bersamasama Dato Onn. Kemudian Jepun menyerang Tanah Melayu dan Inggeris melarikan diri. Dato’ Onn berkahwin dengan anak panggung iaitu Cik Kah tetapi jodoh mereka tidak panjang. Dato’ Onn mengahwini Halimah.JS 53 . Drama – Dato’Onn (Othman Hj Zainudin) Sinopsis Drama ini mengisahkan sejarah hidup Dato’ Onn yang berjuang menentang penjajahan dan menuntut kemerdakaan sehinggalah ke akhir hayatnya. Maulana mengingatkan Dollah supaya mentaati Allah dan bukannya menurut nafsu. Dato’ Onn dipecat dari jawatan pemungut cukai kerana menentang keras dasar penjajah Inggeris yang ingin memungut cukai. Rumah dan tanah keluarganya dirampas. Mereka sekeluarga berhijrah ke Singapura. Di sana Dato Onn dan Syed Hussien Alsagoff menerbit Akhbar Warta Malaya untuk menyatakan pendapat. Kiai Salleh dan lain-lain. Pada tahun 1946 dalam Kongres Melayu. Banyak nyawa yang terkorban dan kerugian harta benda yang banyak. UMNO telah lahir untuk memperjuangkan hak orang Melayu. Selepas Jepun menyerah kalah. Kemudian Dato Onn dilantik menjadi pegawai daerah Muar. Edit oleh K@y.

7. Pengasas kemerdekaan. Beliau senggup menegur Tuan Campbell yang menekan pegawai-pegawai Melayu dengan sikapnya yang bakhil.JS 54 . seorang reformis dan pemimpin Melayu yang terulung. 2. Edit oleh K@y. rajin berusaha. Persoalan kepentingan perpaduan dalam kalangan rakyat. Persoalan pengorbanan seorang pemimpin. Persoalan kezaliman penjajah menindas rakyat jelata. 3. 3. Persoalan akhbar dalam membentuk minda rakyat. Halimah membantu Dato’ Onn mancari nafkah dengan menjual kuih selepas Dato’ Onn diberhentikan kerja. Dato’Onn b Jaafar tidak melepaskan adik iparnya Halimah keluar dari rumah membawa anak-anaknya setelah kematian suaminya kerana mereka kerabat dan darah daging beliau.  Seorang yang berani. Cik Kah  seri panggung. 8. Seorang yang bertanggungjawab. Menteri Besar.     Dato’ Onn b Jaafar. Persoalan kesenian bangsa yang pupus ditelan dek kemunculan teknologi terkini. 5.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Tema 2011 Drama ini mengetengahkan pemikiran betapa pentingnya anak watan bangkit menentang sebarang bentuk penjajahan Persoalan 1.  seorang yang tegas. 6. Persoalan keganasan pihak komunis di Tanah Melayu. Persoalan golongan bangsawan yang berjiwa rakyat.  Penari yang dapat menarik perhatian Dato’ Onn. 2. Persoalan menjaga kepentingan dan maruah keluarga. Halimah  isteri Dato Onn. Watak dan Perwatakan 1. 4.

Nilai bersatu padu. Pengasas Parti PAS. Contohnya rakyat jelata perlu menyatakan kesetiaan pada tanah air tanpa berbelah bagi dalam apa keadaan sekalipun. Dato’ Onn menegah sama sekali perbalahan dalam kalangan rakyat sehingga berlakunya pergaduhan dan pertumpahan darah. lantaran tidak mendapat restu keluarga. Dato’ Onn telah mengaturkan Edit oleh K@y. Seorang yang tidak berfikiran jauh. Beliau menyangka Dato’ Onn lebih rela dijajah Inggeris di bawah Malayan Union apabila Dato’ Onn tidak bersetuju bergabung dengan MPAJA menentang Inggeris. akhirnya perkahwinan Dato’ Onn dan Cik Kah tidak bertahan lama. Nilai menghargai jasa. DJ Campbell  Pegawai Inggeris. Dia juga bertanggungjawab memimpin rakyat jelata untuk menuntut kemerdekaan.JS 55 . Contohnya Dato’ Onn bertanggungjawab terhadap keluarga dan negaranya. 6. Nilai bertanggungjawab. 5. Keadaan inilah yang ditunjukkan oleh orang-orang Melayu di bawah pimpinan Dato’ Onn. muafakat amat penting. Contohnya rakyat jelata bersatu padu agar menjadi lebih kuat.    Dr Burhanuddin Pemimpin KMM. Tanpa muafakat masalah tidak dapat diselesaikan. Nilai kesetiaan. 2.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 4. Contohnya. 4. 5. Nilai muafakat. Contohnya dalam menyelesaikan sesuatu masalah. DJ Campbell menuduh Dato’ Onn menentang pentadbiran British selepas menerima teguran dari Dato’ Onn.  Sukar menerima teguran. Dia sanggup mengahwini balu adiknya. Nilai taat kepada ibu bapa. Contohnya Sultan Johor menganugerahkan Darjah Kerabat kelas Dua kepada Dato’ Onn dan beberapa orang pemimpin lain yang berjasa kepada tanah air. Nilai 1. 3.

4. Pemimpin hendaklah sanggup berkorban demi kepentingan rakyat dan negaranya. Kita perlu pandai memilih maklumat daripada media massa agar tidak terpengaruh dengan unsur negatif. 6. 5. Pengajaran 1. Edit oleh K@y. 2. 3. Kita perlu pandai memilih jalan penyelesaian yang terbaik dan jangan menggunakan kekerasan yang banyak merugikan. Kita hendaklah sanggup mempertahankan tanah air dari sebarang bentuk penjajahan.JS 56 . Kita hendaklah bersatu padu supaya lebih kuat dalam menentang penjajah. Kita perlu berbincang secara rasional untuk mendapatkan keputusan yang terbaik berbanding perbincangan yang disertai emosi.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 pertemuan dengan pelbagai pihak untuk menyatupadukan mereka demi menuntut kemerdekaan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->