P. 1
Nota Dirgahayu Bahasaku

Nota Dirgahayu Bahasaku

|Views: 56|Likes:
Published by Wasabe Watsupsbeb

More info:

Published by: Wasabe Watsupsbeb on Jan 04, 2014
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/11/2015

pdf

text

original

Sections

 • Puisi Tradisional - Pantun Enam Kerat
 • Persoalan
 • Nilai
 • Pengajaran
 • Puisi Tradisional - Pantun Lapan Kerat
 • Puisi Tradisional - Syair Makna Riak
 • Puisi Tradisional - Syair Pemberontakan Patani
 • Puisi Tradisional - Gurindam Tonggak Dua Belas
 • Puisi Tradisional - Seloka Si Luncai
 • Maksud
 • Sajak - Dirgahayu Bahasaku (Ahmad Sarju)
 • Sajak - Kecek (v) (Abdullah Awang)
 • Sajak – Bangkitlah (Rejab F.I)
 • Sajak – Pasar Perasaan (T. Alias Taib)
 • Sajak – Di Bawah Langit Yang Sama (Lim Swee Tin)
 • Sajak - Arkitek Kota (SN Muhammad Hj Salleh)
 • Prosa Tradisional - Hikayat Langlang Buana
 • Sinopsis
 • Tema
 • Watak Perwatakan
 • Prosa Tradisonal - Hikayat Siak
 • Watak Dan Perwatakan
 • Prosa Tradisional - Dua Geliga Hikmat
 • Watak dan Perwatakan
 • Prosa Tradisional - Hikayat Opu Daeng Menambun
 • Cerpen – Pahlawan Buntung (S. Othman Kelantan)
 • Watak Utama
 • Watak Sampingan
 • Cerpen – Pungut @ Zahara @ Yap Siew Hong (Mohammed Latif Mohammed)
 • Cerpen – Idola (Zaen Kasturi)
 • Cerpen – Penanggungan (Wijaya Mala)
 • Cerpen – Hutan Rimba (Sasjira)
 • Cerpen – Tanggar Amanat (Amaruszati Noor Rahim)
 • Drama – Tiang Cengal Dinding Sayung (Suriani Mohd Yusof)
 • Drama – 1400 (Nordin Hassan)
 • Drama – Dato’Onn (Othman Hj Zainudin)

NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Puisi Tradisional - Pantun Enam Kerat Maksud

2011

Rangkap 1 Kelukaan di hati disembunyikan daripada pengetahuan orang lain walaupun pedihnya amat mendalam. Rangkap 2 Sesuatu yang berlaku kepada kita harus diterima dengan perasaan yang reda kerana itu semua sudah suratan takdir bukannya salah ibu yang melahirkan kita. Rangkap 3 Sudah menjadi kelaziman manusia sering melebihkan orang yang baru sehingga orang lama terasa disisihkan dan tidak diperlukan lagi. Kekecewaan dalam hidup. Persoalan
1. 2. 3.

Persoalan menyembunyikan hati yang terluka. Persoalan menerima suratan takdir. Persoalan mengutamakan yang baru berbanding yang lama.

Nilai 1. Nilai keredaaan.Contohnya reda dengan suratan takdir. 2. Nilai ketabahan. Contohnya sentiasa tabah dengan kesedihan yang menimpa diri. Pengajaran 1. Kita janganlah terlalu menunjukkan rasa kecewa. 2. Kita janganlah sesekali menyalahkan takdir. 3. Kita janganlah melupakan orang yang pernah berjasa kepada kita.

Edit oleh K@y.JS

1

NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Puisi Tradisional - Pantun Lapan Kerat Maksud Rangkap 1 Bersifat sabar ialah tanda orang yang beriman. Orang yang beriman tidak akan terpedaya dengan bisikan iblis dan itu sebagai tanda kejayaan.

2011

Rangkap 2 Keturunan manusia berasal daripada Nabi Adam. Dipilih menjadi menjadi khalifah/ pemimpin di muka bumi Allah. Rangkap 3 Kelalaian manusia menyebabkan bumi rosak binasa. Kebudayaan Timur telah dicemari oleh budaya Barat malah bahasa ibunda juga turut diabaikan. Persoalan 1. Persoalan kunci kejayaan ialah bersabar. 2. Persoalan keistimewaan sebagai seorang manusia. Persoalan pencemaran budaya dan bahasa. Nilai 1. Nilai kesabaran. Kesabaran amat penting untuk menepis segala hasutan iblis. 2. Nilai kesyukuran.Bersyukurlah kita dengan segala anugerah Allah kepada kita. 3. Nilai keimanan. Keimanan penting dalam mengharungi kehidupan. Pengajaran 1. Kita hendaklah sabar dalam menjalani kehidupan agar kita beroleh kejayaan. 2. Kita hendaklah bersyukur apabila dipilih sebagai pemimpin. 3. Kita janganlah merosakkan budaya dan bahasa Melayu.

Edit oleh K@y.JS

2

NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Puisi Tradisional - Syair Makna Riak Maksud

2011

Rangkap 1: Riak merupakan satu perbuatan atau sifat baik untuk menunjuknunjuk kepada orang ramai. Perbuatan ini dibenci oleh tuhan kerana mendatangkan syirik. Rangkap 2: Kadang-kadang perbuatan riak ini ditunjukkan dengan cara berpuasa, bercakap dengan lemah lembut dan melakukan sesuatu perkara tanpa menghiraukan kepentingan diri. Rangkap 3: Dia melakukan perkara itu agar orang menganggap dirinya wali yang tidak peduli hal dunia. Perbuatannya nampak baik tetapi sebenarnya dia sekadar berpura-pura. Rangkap 4: Kadang-kadang riaknya dilakukan dengan meninggi-ninggikan kelebihan ilmunya. Dia sentiasa membaca al-quran dan memberi ceramah. Namun perkara yang betul dan salah semua dicampur aduk. Rangkap 5: Kadang-kadang dia bercakap seolah-olah idea/fikirannya logik. Seolah-olah telah membuat penyelidikan supaya dia disangka cerdik. Oleh itu, banyak orang ingin menjadikannya sebagai menantu. Rangkap 6: Kadang-kadang orang riak dengan cara berpakaian. Mereka berserban dan sejadah sentiasa terletak di bahunya serta di tangannnya memegang tasbih. Rangkap 7: Duduk bersila dan mata terpejam sambil berzikir menyebut nama Allah. Gayanya keterlaluan seolah-olah dialah ketua.

Edit oleh K@y.JS

3

NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU

2011

Rangkap 8: Riak boleh mendatangkan bala. Amalan kita akan ditolak dan Allah tidak suka dengan sifat riak. Persoalan 1. Persoalan sifat riak merupakan sifat yang dibenci oleh tuhan. 2. Persoalan terdapat golongan manusia yang suka menunjuknunjuk tentang kelebihan diri. 3. Persoalan ilmu yang dimiliki digunakan untuk kepentingan diri 4. Persoalan kehidupan orang yang riak pasti tidak mendapat keberkatan – amalan tidak diterima oleh Allah. Nilai 1. Nilai kesyukuran  Contoh: bersyukur dengan ilmu yang dimiliki. 2. Nilai kesederhanaan  Contoh: bersederhana dalam segala perbuatan tanpa menunjuk-nunjuk. Pengajaran 1. Kita janganlah bersifat riak. 2. Kita janganlah suka menunjuk-nunjuk kelebihan yang ada pada diri kita. 3. Kita haruslah menggunakan ilmu yang dimiliki ke arah jalan benar. 4. Kita hendaklah melakukan sesuatu perkara dengan ikhlas. 5. Kita janganlah melakukan perkara yang membawa kepada syirik. Puisi Tradisional - Syair Pemberontakan Patani Maksud Rangkap 1: Laksamana telah dititahkan oleh betara ke negeri Patani dengan segera untuk pergi mendapatkan panji-panji atau perintah daripada Raja Senggora tentang peraturan dan hukuman.

Edit oleh K@y.JS

4

NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU

2011

Rangkap 2: Mereka yang dikenakan hukuman harus menerimanya. Mereka boleh memohon agar diberikan pengampunan daripada pegawai yang berkenaan. Rangkap 3: Setelah mendengar titah betara, laksamana tidak lagi risau kerana negeri yang ditinggalkannya akan tetap terpelihara daripada huru-hara. Rangkap 4: Pada masa yang sama bonda Duli Mahkota Indera iaitu emak saudara laksamana, sudah lama gering dan laksamana tidak sanggup meninggalkan baginda. Rangkap 5: Walaupun dengan berat hati, laksamana tetap menjunjung perintah betara. Rangkap 6: Laksamana tidak dapat berkata apa-apa kerana dia terpaksa menurut perintah dan laksamana menyerahkan segala-galanya pada Allah. Rangkap 7: Harapan laksamana agar dapat mendaulatkan nama baginda demi keamanan Negara walaupun laksamana terpaksa berkorban. Rangkap 8: Dalam menjalankan tugas, laksamana tetap tidak melupakan bonda yang gering meskipun dalam hati kecilnya kemungkinan tidak dapat bertemu dengan bondanya. Rangkap 9: Sudah tersurat bahawa masalah yang dihadapi dalam negeri lebih berat berbanding dengan masalah bondanya yang sakit seorang diri kerana melibatkan rakyat jelata.

Edit oleh K@y.JS

5

3. Edit oleh K@y. Kita janganlah bersedih dengan keputusan yang diambil sekiranya mendatangkan kebaikan kepada orang lain. Pengajaran 1. Nilai amanah  Contoh: Laksamana melaksanakan amanah betara. Puisi Tradisional .Gurindam Tonggak Dua Belas Maksud Rangkap 1 Masa yang ada hendaklah digunakan dengan sebaik-baiknya dan jangan membazirkan masa. Nilai 1. Kita hendaklah setia kepada raja dan negara. Persoalan keamanan negara tanggungjawab kita. Nilai cinta akan negara  Contoh: Laksamana sanggup tinggalkan bondanya yang sakit demi negara. Persoalan 1. 5. Nilai kesetiaan  Contoh: Setia kepada pemerintah dan negara 2. Kita hendaklah melaksanakan amanah yang diberikan. 3. Persoalan mematuhi arahan pemerintah.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 Rangkap 10: Maka laksamana melaksanakan titah seri betara dengan segera bagi mendapat panji-panji/perintah Raja Senggora. Kita perlulah mengutamakan kepentingan negara daripada kepentingan diri. 4. Kita haruslah akur dengan arahan pemimpin demi kepentingan negara. 3. Persoalan kesetiaan terhadap pemimpin. 2.JS 6 . 4. 2. Persoalan kepentingan negara menjadi keutamaan bagi setiap rakyat.

Rangkap 4 Kesederhanaan dituntut dalam kehidupan dan semua tindakan perlu dilakukan dengan bijaksana. Rangkap 11 Kebolehan diri yang ada perlu ditonjolkan sebagai motivasi. hidup kita akan lebih gembira. Rangkap 9 Pembaziran perlu dielakkan dalam melaksanakan sesuatu kerja.perlu diterapkan dalam kehidupan. Rangkap 5 Peribadi unggul dan kejujuran hati. Rangkap 7 Pemimpin yang baik menjadi ikutan. Rangkap 12 Pemikiran kreatif dapat menjana idea yang lebih inovatif. Rangkap 8 Tanggungjawab yang diamanahkan perlu dilaksanakan dengan sempurna. Rangkap 10 Kesabaran dan ketenangan fikiran perlu dalam menghadapi sebarang situasi. bertimbang rasa dan bersimpati jadikan amalan. Rangkap 3 Apabila kita seronok bekerja.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 Rangkap 2 Kejayaan akan dikecapi jika kita berusaha dengan tekun dan gigih. Edit oleh K@y. Rangkap 6 Sifat baik hati.JS 7 .

Kesimpulannya. Nilai kesederhanaan. 3. Edit oleh K@y.Seloka Si Luncai Maksud Sikap Si Luncai yang tidak bertanggungjawab menyebabkan kehilangan harta benda.Si Luncai kerugian kerana tidak memanfaatkan segala yang dimiliki. Persoalan berfikiran tenang dalam membuat keputusan. 4. 2. Kita hendaklah tekun berusaha untuk mencapai kejayaan Puisi Tradisional . Nilai kesabaran. Persoalan tekun berusaha membawa kejayaan. 3.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Persoalan 2011 1. Nilai kebijaksanaan. Nilai kegigihan. Nilai 1. Ada anak tetapi tidak diasuh. Persoalan menghargai masa penting dalam kehidupan. Kita hendaklah bertindak secara bijaksana Kita hendaklah menghargai masa Kita haruslah menunjukkan teladan yang baik Kita janganlah suka membazir. contohnya kebijaksanaan dalam melaksanakan tanggungjawab. contohnya kesederhanaan dalam kehidupan. Persoalan berfikiran kreatif dan inovatif. tidak bercucuk tanam walaupun ada kebun. contohnya kesabaran menghadapi cabaran. ada ternakan tidak dibela. Sebagai contoh ada rumah tetapi tidak dijaga dengan baik. 2. Pengajaran 1. 3. Persoalan kepimpinan melalui teladan. contohnya kegigihan apabila bekerja. 2. 4. 5.JS 8 . 4.

Bahasa hendaklah digunakan dengan sebaik mungkin terutama dalam usaha mengeratkan hubungan silaturahim. Kita hendaklah menjaga harta benda dengan sebaikbaiknya. Rangkap 2 Bahasa dilihat sebagai simbol maruah bangsa yang perlu dipertahankan agar terus kukuh dan menjadi keutamaan dalam banyak hal. Sajak . Bangsa Melayusememangnya terkenal sebagai bangsa yang berbudi bahasa. setia dan amanah. Edit oleh K@y. 2. Persoalan tidak menggunakan kudrat yang ada.  Contoh: bertanggungjawab terhadap diri.JS 9 . Persoalan sikap tidak bertanggungjawab membawa kerugian 2. Nilai kebijaksanaan  Contoh: Kebijaksanaan dalam menjalankan apa jua kerja. Nilai bertanggungjawab. 3. 3.Dirgahayu Bahasaku (Ahmad Sarju) Maksud Rangkap 1 Bahasa Melayu tetap bersemadi di sanubari orang-orang Melayu. Nilai 2011 1. Persoalan tidak mengamalkan ilmu yang diperoleh.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Persoalan 1. Pengajaran 1. Kita janganlah membiarkan perkara yang salah tanpa menegur kesalahan itu. keluarga dan masyarakat. Kita hendaklah bijak menggunakan akal. 2.

bangsa Melayu pernah mencatat sejarah sebagai pelayar hebat. Nilai 1. Bangsa Melayu turut dikenali. Persoalan perjuangan memartabatkan bahasa.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 Rangkap 3 Para cendiakawan dan penggiat bahasa terus berjuang demi mendaulatkan bahasa. Persoalan sejarah kegemilangan Bahasa Melayu. Penggunaan bahasa yang betul membolehkan nilai budi bahasa dapat dilahirkan dalam komunikasi. Rangkap 5 Bahasa Melayu tetap di hati. Dalam masa yang sama. 2. Bahasa Melayu perlu dimartabatkan di negara ini.Bahasa Melayu mempunyai sejarah kegemilangannya yang tersendiri. Perjuangan memartabatkan bangsa dipertanggungjawabkan kepada semua orang Melayu. bahasa Melayu mula diiktiraf oleh masyarakat antarabangsa.JS 10 . 4. Dari situ bahasa Melayu mula tersebar. Kini bangsa Melayu menempa kejayaan demi kejayaan. Rangkap 4 Suatu ketika dahulu. Nilai setia pada bangsa. Bahasa Melayu berperanan sebagai alat komunikasi yang penting. Mereka begitu berani menjelajah dari sebuah pulau ke sebuah pulau dan dari sebuah benua ke benua yang lain. 2. Apabila memartabatkan bahasa maka nilai setia dapat ditunjukkan. Sebenarnya setiap orang perlu memainkan peranan ini tidak kira di mana-mana sahaja mereka berada. Nilai bersopan santun. Edit oleh K@y. Persoalan 1. Persoalan kepentingan memartabatkan bahasa Melayu. 3. Persoalan kepentingan Bahasa Melayu sebagai alat komunikasi.

Nilai mencintai bahasa bangsa sendiri.Kecek (v) (Abdullah Awang) Maksud Rangkap 1 Seorang yang berjawatan pengarah dalam sebuah bank sibuk mengumpul kekayaan dengan hasil simpanan pelanggan. 6. Warisan bangsa perlu dipertahankan. Pengajaran 1. Rangkap 2 Di kampung pula. 3. Sifat ini penting agar penggunaan bahasa Melayu dapat diteruskan. Kita hendaklah bertanggungjawab mempertahan dan memartabatkan bahasa Melayu . 4. Penggunaan bahasa yang sama dapat memupuk nilai bersatupadu. Sesuatu bangsa bertanggungjawab mencintai bahasanya sendiri.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 3. Edit oleh K@y. Semasa menjalankan tugas dia begitu licik pecah amanah dan menggelapkan wang. Dia tabah dalam membesarkan anak-anak dan menyara keluarga. Namun dia tidak pernah mengambil hak orang lain dalam usaha untuk keluar dari belenggu kemiskinan. 2. seorang petani hidup dalam serba daif dan kekurangan. 5. Kita perlu berusaha gigih untuk mendaulatkan bahasa Melayu. Nilai kegigihan dalam memastikan bahasa Melayu terus digunakan. Kita hendaklah mencintai bahasa Melayu hendaklah sepenuh jiwa. Nilai bersatu padu semasa menggunakan bahasa yang sama. Kita mestilah memartabatkan bahasa Melayu supaya berkembang dan mendapat perhatian masyarakat dunia. Sajak . Perbuatan jenayah itu telah lama dilakukan. 4. Nilai amanah dalam meneruskan warisan bangsa.JS 11 .

Rangkap 4 Setiap dosa dan pahala. 2. Persoalan setiap perbuatan pasti mendapat balasan seperti yang dijanjikan oleh Allah. Bertanggungjawablah untuk mencari yang halal. Kita hendaklah amanah semasa menjalankan tugas. Perasaan ini perlu wujud terhadap golongan kurang berada. Nilai amanah dalam menjalankan tugas. Nilai rasional dalam peredaran kehidupan. Anak-anaknya turut dibesarkan dalam keadaan serba kekurangan. 4. Nilai bertanggungjawab dalam mencari rezeki yang halal. Apabila menjalankan tugas. Nilai simpati terhadap nasib golongan kurang berada. seorang nelayan juga terus dibelenggu kemiskinan. Untuk menjalani kehidupan. 2. Persoalan golongan miskin terus dibenggu kemiskinan dan hidup susah. Pengajaran 1. 5. 3.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 Rangkap 3 Di kawasan pantai. Nilai kegigihan berusaha walaupun mengalami kesusahan. 2. kerasionalan amat diperlukan. Edit oleh K@y. Mereka akan mendapat pembalasan dari Tuhan seperti yang telah dijanjikan. Kita hendaklah menjadi seorang bapa yang bertanggungjawab mencari rezeki yang halal. Nilai 1. Persoalan sikap pecah amanah oleh golongan berjawatan tinggi. Namun dia juga tidak pernah menggunakan hasil titik peluh orang lain sepanjang meniti kehidupan yang semakin lama semakin menghimpit.JS 12 . kita perlu gigih berusaha mencari rezeki. laksanakan dengan penuh amanah. Persoalan 1. 3. kebaikan dan kejahatan setiap individu itu akan dicatatkan. Walaupun kesusahan melanda.

Persoalan 1. Persoalan sumber bumi dan khazanah negara semakin berkurangan.I) Maksud Rangkap 1 Penyajak menyeru anak bangsanya agar sedar daripada terlena dibuai kelalaian. Rangkap 4 Penyajak berasa risau akan masa depan bangsanya yang mungkis terus ketinggalan dan hidup dalam kesusahan. Sajak – Bangkitlah (Rejab F. Penyajak tertanya-tanya mengapa anak bangsanya masih leka. Masih ada waktu dan kesempatan mereka untuk maju dan mengejar arus pembangunan. Rangkap 3 Penyajak menyeru anak bangsanya supaya bangkit dari lena agar mereka tidak menyesal. Rangkap 5 Jikalau bangsanya tidak mahu perkara itu berlaku. Edit oleh K@y.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 3. Kemajuan dan pembangunan negara tidak akan menunggu sesiapapun. Kita tidak boleh mencari kekayaan dengan menindas orang lain. Negara sudah lama merdeka dan semakin maju. Kekayaan hasil bumi negara semakin berkurangan dek pembangunan. Persoalan kepentingan mengejar arus pembangunan. mereka perlu bangkit dan berusaha. Arus pembangunan perlu disedari dan diikuti oleh anak-anak. 2. Persoalan kemajuan dan pembangunan negara tidak akan menunggu sesiapa yang leka. Beliau tidak mahu bangsanya berputih mata.JS 13 . Hal ini perlu disedari oleh semua orang. Rangkap 2 Negara kita semakin makmur dan bangsa-bangsa asing sibuk merebut kekayaan tanah air. 3.

Rangkap 3 Mereka juga melontarkan pelbagai hujah sesuka hati tanpa sebarang makna dan fakta kukuh. Sajak – Pasar Perasaan (T. Kita tidak boleh leka walaupun telah merdeka. Persoalan masa depan anak bangsa yang masih leka. Rangkap 4 Edit oleh K@y. Kita perlulah merebut peluang yang ada. 2. Nilai 1. 4. Rangkap 2 Semasa berdebat. Pengajaran 1. Kerajinan diperlukan untuk memajukan diri. Perdebatan yang berlaku pula dikuasai oleh emosi.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 4. kata-kata yang dilontarkan lebih luahan perasaan dan bukannya hasil daripada pertimbangan akal fikiran. Nilai kegigihan. Nilai kerajinan. Hujah-hujah yang sebegitu rapuh dan mudah disangkal. Kita janganlah leka kerana kelekaan menyebabkan kita menderita dan terus dihimpit kemiskinan. Alias Taib) Maksud Rangkap 1 Penulis mendapati warung atau kedai kopi menjadi gelanggang untuk pengunjung melontarkan pendapat dan berdebat.JS 14 . 3. Kegigihan diperlukan untuk mengejar kekayaan. 3. 2. Semangat ini diperlukan untuk merebut peluang yang ada. Kelekaan anak bangsa merunsingkan penyajak tentang masa depan mereka. Nilai kerjasama. Kita perlulah bersaing dengan bangsa lain untuk maju.

Perdebatan kosong terus menjadi agenda walaupun tidak membawa kebaikan. 2011 Rangkap 5 Di warung jugalah. 4.JS 15 . Perdebatan nampak menarik tetapi tidak membawa makna. 2.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Di warung jugalah para pengunjung silih berganti dan kerap menjadi tumpuan. Nilai ini diperlukan untuk mengemukakan maklumat Edit oleh K@y. Rangkap 6 Penyajak cuba terlibat dan menyelami intipati perdebatan tersebut. para pengunjungnya memperlihatkan kelemahan mereka yang kurang ilmu pengetahuan. Nilai 1. Beliau mendapati pendebat-pendebat itu lebih dikuasai emosi ketika berbicara berbanding fakta dan ilmu. Nilai rasional. Persoalan perbincangan kosong dan tidak ilmiah hanya sekadar menghamburkan kata-kata dan meluahkan perasaan. Persoalan kepentingan ilmu pengetahuan dalam menyampaikan hujahan. Di sinilah mereka kerap berbual-bual dan berdebat kosong tanpa kesudahan. 2. Persoalan 1. Kerajinan diperlukan untuk mencari ilmu untuk menguasai kemahiran 3. Nilai kebijaksanaan. Nilai kerajinan. 3. Persoalan luahan pendapat akan menjadi sia-sia kerana kurangnya kebijaksanaan. Kerasionalan diperlukan dalam menyampaikan maklumat. Persoalan pendapat tanpa ilmu dan fakta mudah dipatahkan dan ditepis. Rangkap 7 Bagi penyajak perdebatan di warung atau kedai kopi hanya sesuai untuk mereka bercakap tanpa berfikir dahulu.

Kita janganlah beremosi ketika berdebat kerana ini akan mendedahkan kelemahan diri 1. Rangkap 2 Penyajak kagum akan gerimis di kota London dan terpesona dengan tiupan bayu dingin di Washington. Tempat-tempat lain yang mempunyai keisimewaan tersendiri juga didiami oleh manusia. Taraf manusia pun sama. Sajak – Di Bawah Langit Yang Sama (Lim Swee Tin) Maksud Rangkap 1 Penyajak menggambarkan bahawa walau di manapun kita berada. Beliau ingin melihat dunia bersama-sama bagi memperjuangkan keamanan. 5. Rangkap 4 Edit oleh K@y. kita menghirup udara yang sama dan berada di bumi ciptaan Tuhan.JS 16 .NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 4. Keperihatinan terhadap persekitaran amat diperlukan. 2. Rangkap 3 Penyajak ingin menjelajah ke seluruh pelosok dunia untuk mengeratkan hubungan silaturahim dan berkongsi impian yang sama iaitu melihat keamanan dan keharmonian dunia. Kita hendaklah mendengar dengan teliti sebelum memberi pendapat. Nilai keprihatinan. Kesabaran diperlukan dalam menghadapi cabaran hidup. sendiri. Nilai kesabaran. Namun aneka warna tumbuh-tumbuhan tetap serupa. Pengajaran 1. Kita mestilah mengemukakan pendapat yang bernas dan berfakta 3.

Kita mestilah menganggap manusia sebenarnya sama taraf walau di manapun mereka berada. Nilai menghargai keindahan alam. Pengajaran 2. 4. Nilai ini penting dalam kehidupan seharian. Nilai bekerjasama dalam menjayakan sesuatu. 2. Persoalan 1.menghormati sesama manusia. Keindahan alam perlu dihargai. Persoalan kepentingan nilai hormat dan menghormati antara manusia. 1. Kita mestilah mewujudkan hubungan harmoni sesama negara dan rakyatnya. Edit oleh K@y. 2. Persoalan harapan dan impian manusia sejagat untuk kehidupan yang aman dan harmoni. Nilai 1.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 Penyajak mendapati manusia sering dipisahkan oleh sempadan negara dan untuk memasuki negara tersebut perlu ada dokumen rasmi seperti pasport dan visa. Nilai bertoleransi antara masyarakat. 4. 4. Kita mestilah menganggap setiap tempat mempunyai keistimewaannya yang tersendiri. Penyajak menyeru rakyat di dunia agar sama-sama berjuang mencapai keamanan dunia serta mengikis rasa benci dan dendam. Kita hendaklah mengimpikan kehidupan yang lebih baik dan harmoni. Persoalan garis sempadan seringkali memisah dan membezakan manusia. 5. Kita hendaklah sedar bahawa manusia seringkali dipisah dan dibezakan oleh sempadanm waktu dan tempat.JS 17 . Toleransi penting dalam kehidupan bermasyarakat. 3. 3.Kerjasama penting untuk menjayakan sesuatu. Persoalan keindahan alam semula jadi di sesuatu tempat. Nilai hormat. 3.

Mereka merupakan golongan yang arif dan banyak pengetahuan tentang selok belok dan keadaan serta keperluan semasa kota yang hendak dibangunkan. Persoalan generasi muda memiliki pelbagai idea bernas.Arkitek Kota (SN Muhammad Hj Salleh) Maksud 2011 Rangkap 1 Kawasan kota sepatutnya dibangunkan oleh golongan yang benar-benar bertanggungjawab. Persoalan 1. Rangkap 3 Perancang kota juga seharusnya seorang yang mencintai alam sekitar. 4.JS 18 . Keindahan alam semula jadi perlu dipertahankan malah perlu diperindah dengan landskap yang mempesona. 3. Edit oleh K@y. mereka merupakan penghuni yang mendiaminya. 2. Keperluan pengetahuan dan pengalaman dalam melaksanakan pembangunan di kota. Banyak kajian dibuat dan mengambil kira pandangan dan kepentingan pelbagai pihak yang menghuni kota tersebut. Persoalan keprihatinan penting dalam memahami sesuatu keadaan. Rangkap 2 Hal ini demikian kerana. Rangkap 4 Orang yang membina kota merupakan generasi muda yang bukan sahaja luas ilmu pengetahuannya malah sarat dengan idea-idea yang bernas. Kehidupan flora dan fauna perlu dipelihara. Persoalan pembangunan kota perlu dilihat daripada pelbagai aspek. Persoalan kepentingan menjaga alam sekitar.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Sajak .

Kerasionalan penting dalam semua aspek. 3. Nilai bertanggungjawab Bertanggungjawab menjaga keindahan alam sekitar. Kita hendaklah memikirkan bencana alam yang mungkin timbul akibat pembangunan kota. 2. Nilai bertoleransi.terutama di kota. Kita hendaklah mempunyai pengetahuan dan pengalaman yang luas semasa merancang pembangunan. Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi tidak mengetahui bahawa semasa dia bersiram. Nilai rasional dalam semua aspek. Alam sekitar perlu disayangi. dia telah diperhatikan oleh Raja Indera Bumaya yang bersembunyi di balik pokok kemunting. 4.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Nilai 2011 1. Tuan Puteri telah mengarahkan dayang untuk menangkap burung bayan tersebut tetapi tidak berjaya. 2.JS 19 . Kita perlulah membuat pertimbangan yang bijaksana sebelum membuat keputusan. Nilai bijaksana dalam membuat keputusan Kebijaksanaan penting apabila membuat keputusan. Nilai cintakan alam sekitar. 5. 5. Bunyian tersebut telah menarik perhatian Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi. 3. Nilai ini penting dalam menjalani kehidupan seharian. 4. Kita hendaklah menjadi perancang yang baik yang mempunyai pelbagai idea bernas dan alternatif. Prosa Tradisional . Raja Indera Bumaya telah bertukar menjadi seekor burung bayan yang cantik lalu hinggap di dahan pokok kemunting dan mengeluarkan bunyi yang sangat merdu. Pengajaran 1. Apabila kesemua dayang gagal menangkap burung Edit oleh K@y. Kita hendaklah mengambil kira kepentingan rakyat ketika membangunkan negara.Hikayat Langlang Buana Sinopsis Kisah bermula apabila Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi bersamasama dayang inang pengasuhnya pergi ke taman untuk bersiram.

Tuan Puteri bertanya tentang asal-usul bayan.JS 20 . Raja Indera Bumaya menjelmakan dirinya sebagai burung bayan agar dia dapat memerhatikan gerak geri Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi. 2.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 bayan itu. Kali ini Raja Indera Bumaya dibantu oleh empat ribu jin. Tema Percintaan anak raja. Persoalan keberanian menghadapi cabaran. Perintah tersebut telah menyebabkan Tuan Puteri berasa sedih dan bimbang akan keselamatan Raja Indera Bumaya. Baginda telah mengarahkan 40 orang hulubalang dan rakyat untuk menangkap Raja Indera Bumaya. Persoalan kebijaksanaan mencari peluang. Bayan bercerita tentang kehebatan tuannya yang menyebabkan Tuan Puteri ingin sekali bertemu dengan tuannya itu. Berita tentang adanya suara lelaki di istana Tuan Puteri telah menyebabkan ayahanda Tuan Puteri iaitu Raja Bahrum Dewa menjadi murka. Bayan menceritakan dia berasal dari Negeri Lela Gambar dan mempunyai tuan yang bernama Raja Indera Bumaya. Namun Raja Indera Bumaya berjaya menewaskan angkatan serangan Raja Bahrum Dewa dengan bantuan 4 orang hulubalang yang dijelmakan daripada batu geliga. dayang mencadangkan Tuan Puteri menangkap burung bayan itu sendiri. Watak Perwatakan 1. Bayan akhirnya menukarkan dirinya menjadi Raja Indera Bumaya dan akhirnya mereka saling berkasihan. Persoalan 1. Tiba-tiba burung bayan terbang dan hinggap pada lengan Tuan Puteri. Raja Indera Bumaya  Anak raja dari Negeri Lela Gambar. Raja Bahrum Dewa sangat murka dengan kekalahan tersebut lalu mengarahkan pula seluruh rakyat menangkap Raja Indera Bumaya sekali lagi.  Bijaksana. Pertempuran tersebut menyebabkan berlakunya pertumpahan darah yang dahsyat. Edit oleh K@y.

JS 21 . Raja Indera Bumaya tidak dapat ditangkap oleh hulubalang yang mengepungnya . Raja Bahrum Dewa  Seorang raja yang tegas. Tuan puteri suka bergurau senda. Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi  Puteri Raja Bahrum Dewa. 3. Baginda menganggap perbuatan Tuan Puteri Ratna Dewi yang memadu kasih dengan Raja Indera Bumaya sebagai celaka dan memalukan baginda. Raja Indera Bumaya terpesona dengan kecantikan Tuan Puteri ketika berbedak dan berlangir.  Sangat mencintai kekasihnya. Gagah perkasa.  Seorang yang cantik. Tuan Puteri terlalu sukacita apabila mendapat burung bayan.  Pemarah.  Periang.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU       2011 Berani.  Mengambil berat akan anakandanya. Dia tidak suka lelaki luar berada bersama-sama puterinya. Baginda mengarahkan hulubalang mengepung Raja Indera Bumaya yang memadu kasih dengan anakandanya sehingga mencetuskan kemarahannya. Raja Indera Bumaya berani duduk bersama-sama Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi dalam istananya memadu kasih. Nilai Edit oleh K@y. Baik budi bahasa. Mempunyai kuasa sakti (bertukar menjadi seekor burung bayan yang cantik) matanya daripada intan. bulunya daripada pusparagam dan kakinya daripada emas. 2. Dia memuji-muji keelokkan paras rupa Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi. Tuan Puteri tidak sanggup hidup lagi jika Raja Indera Bumaya mati.  Suka akan binatang.

Nilai kebijaksanaan. Jin-jin mematuhi arahan Raja Indera Bumaya berperang dengan rakyat Raja Bahrum Dewa.JS 22 . Raja Indera menukarkan dirinya menjadi bayan untuk memikat hati tuan Puteri Mandu Ratna Dewi. Nilai bekerjasama. Edit oleh K@y. Tuan Bujang telah ditabalkan sebagai Yamtuan Sakti. 3. 2. Pengajaran 1. Kita hendaklah mematuhi arahan ketua. Nilai keberanian.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 1. Kita hendaklah menggunakan akal dengan bijaksana. Raja Indera Bumaya sanggup melakukan apa sahaja demi mendekati Tuan Puteri. Tuan Bujang sampai ke Rawas dan berkahwin dengan anak Dipati Batu Kuching.Hikayat Siak Sinopsis Kisah bermula dengan pelayaran Tuan Bujang setelah mendapat perkenan daripada Sultan Palembang. Prosa Tradisonal . Tuan Bujang mendapat seorang anak lelaki dan dinamakan Raja Alang. Tuan Bujang telah diberi gelaran Yang Dipertuan Raja Kecik. Nilai ketaatan. Empat ribu jin telah berperang dengan rakyat Raja Bahrum Dewa setelah diarahkan Raja Indera Bumaya. Tuan Puteri Mandu Ratna Dewi amat menyayangi Raja Indera Bumaya sehingga sanggup mati bersama-samanya. 4. 3. Tuan Bujang juga telah diuji bagi membuktikan bahawa baginda ialah daripada keturunan kesultanan Johor. Raja Indera Bumaya berani menghadapi serangan daripada Raja Bahrum Dewa. Raja Indera Bumaya menjelma sebagai burung agar dapat memerhatikan gerak geri Tuan Puteri. Rakyat bekerjasama dengan hulubalang menyerang Raja Indera Bumaya. Tuan Bujang dibekalkan oleh Sultan Palembang dengan pakaian keemasan dan keris kebesaran. Di Pagar Ruyung. Yang Dipertuan Raja Kecik telah pergi ke Siak namun tiada sesiapa yang mengenali baginda malah baginda terpaksa bekerja sebagai Nakhoda Penangguk . Kasih sayang. 5. 2. Kita hendaklah berani menghadapi apa-apa rintangan.

Baginda telah bertunang dengan anak Bendahara yang bernama Tengku Tengah tetapi telah memutuskan pertunangan tersebut kerana terpikat dengan anak bongsu Bendahara iaitu Tengku Kamariah.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 Kemudian baginda pergi ke Mengkalis dan di sana telah digelar oleh orang Minangkabau sebagai Yang Dipertuan. Baginda kemudian menyerang Johor. Tema Edit oleh K@y. Berita kedatangan Yang Dipertuan Raja Kecik anakanda Marhum Mangkat Dijulang di negari Johor menjadi perbualan rakyat. Baginda juga bertitah kepada rakyat Johor agar menyembah dengan ucapan “daulat”. Akhirnya baginda berkahwin dengan Tengku Kamariah dan ditabalkan menjadi Raja Johor dengan gelaran Sultan Abdul Jalil Syah. Yang Dipertuan Raja Kecik dimaklumkan bahawa bondanya Encik Apung telah meninggal dunia. Baginda hairan kerana tidak ada Bendahara di dalam Istana. Daheng Calak dan Raja Tuha telah datang ke Mengkalis. Yang Dipertuan Johor bersama anakanda baginda telah pulang ke kampung lama Bendahara. rakyat Johor telah meminta supaya baginda menawarkan air masin menjadi air tawar. Baginda dimaklumkan bahawa Bendahara sudah melarikan diri. Baginda berhajat hendak menyerang negeri Johor. baginda telah masuk ke istana. maka baginda akan menjadi Yang Dipertuan Besar dan Daheng Parani dilantik sebagai Yang Dipertuan Muda. Pada masa yang sama. Mereka ingin membantu menyerang Johor. Raja Bugis iaitu Daheng Parani. Bagi membuktikan bahawa baginda ialah anakanda Marhum Mangkat Dijulang .JS 23 . Sepucuk surat telah dihantar kepada Yang Dipertuan Johor memaklumkan bahawa paduka anakanda Marhum Mangkat Dijulang ingin menuntut bela atas kematian ayandanya. Baginda berasa sugul dengan berita tersebut. Dengan izin-Nya. Rakyat Johor terus bersorak dan menyebut Yang Dipertuan Raja Kecik sebagai Tuanku Yang Maha Mulia. Daheng Parani telahmembuat perjanjian sekiranya baginda berjaya menawan Johor. Sesampai Yang Dipertuan Raja Kecik ke dalam Kota Johor. maka air masin telah bertukar menjadi air tawar.

Edit oleh K@y. Watak Dan Perwatakan Yang Dipertuan Raja Kecik. Contoh : Rakyat negeri Johor menunjukkan taat setia kepada Yang Dipertuan Raja Kecik setelah mengetahuai baginda ialah keturunan raja. Contoh : Yang dipertuan Raja Kecik gigih mengembara dari satu tempat ke satu tempat bagi membuktikan bahawa baginda merupakan keturunan raja iaitu anakanda Marhum Mangkat Dijulang.  Berani. Contoh : Yang dipertuan Raja Kecik gigih mengembara dari satu tempat ke satu tempat bagi membuktikan bahawa baginda merupakan keturunan raja iaitu anakanda Marhum Mangkat Dijulang. Nilai 1. 3.  Gigih. Kita hendaklah gigih berusaha untuk mencapai kejayaan.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Pengembaraan anak raja.  Nama asalnya Tuan Bujang. Kita hendaklah patuh akan perintah ketua. Pengajaran 1. Persoalan kesabaran akan membuahkan kejayaan. Contoh : Yang Dipertuan Raja Kecik berani memutuskan pertunangannya dengan Tengku Tengah. Kita janganlah cepat berputus asa sekiranya gagal dalam sesuatu hal. 2. 2. Nilai ketaatan.JS 24 .  Ditabalkan menjadi Raja Johor dengan gelaran Sultan Abdul Jalil Syah. 3.  Keturunan Raja Johor. Nilai kegigihan. 2011 Persoalan 1. Nilai keberanian. 2. Persoalan kebenaran tetap terbukti apabila tiba masanya.  Berkahwin dengan Tengku Kamariah. Contoh : Yang Dipertuan Raja Kecik berani memutuskan pertunangannya dengan Tengku Tengah.

Semasa Inderaputera berjalan di tepi tasik. Inderaputera berjaya mengatasi semua halangan itu dan berjaya sampai ke mahligai Tuan Puteri Seri Edit oleh K@y. Tuan puteri merayu agar Inderaputera memulangkan bajunya. Kemudian keluarlah raksaksa dari tasik. Suara itu datang daripada mayat-mayat. Inderaputera meminta tuan puteri bersumpah sebelum dia memulangkan baju tersebut.Inderaputera telah melepaskan rambut raksasa. Inderaputera melakukan perkara yang disuruh oleh raksaksa. Istana tuan puteri dikawal rapi oleh seekor harimau. Inderaputera pura-pura tidur. seekor badak. Raksaksa berpesan agar Inderaputera menyorokkan baju tuan puteri semasa tuan puteri mandi. Inderaputera menyatakan bahawa dia ingin pergi ke Berma Sakti. Inderaputera menuju ke sepohon pokok dan dilihatnya banyak mayat yang bergelimpangan. Mayat tersebut memberitahu Inderaputera bahawa ada raksaksa di tasik itu namun Inderaputera tidak berasa gentar. Tuan puteri berjanji akan menyerahkannya dan meminta Inderaputera datang ke mahligainya. Inderaputera meminta tuan puteri memberikan gemala hikmat yang ada di mahligai tuan puteri. seekor geroda dan seekor raksaksa yang terlalu hebat. Raksaksa memberitahu di situ tempat seorang puteri yang cantik iaitu Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran dan dayang-dayangnya datang bersiram. seekor naga. Raksaksa telah memberikan batu geliga Mayan Bedi kepada Inderaputera. Inderaputera bingkas bangun dan mencengkam rambut raksaksa. ombak. Pasir di sekeliling tasik daripada emas urai dan batunya daripada permata yang sangat indah. Apabila raksaksa ingin menindih Inderaputera.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Prosa Tradisional . Inderaputera berasa amat takjub.Dua Geliga Hikmat Sinopsis 2011 Mengisahkan seorang anak raja bernama Inderaputera yang mengembara sehingga berjumpa dengan Tasik Semendera Jin yang amat besar.JS 25 . Inderaputera mendengar suara memberi nasihat agar dia berhatihati sedangkan tiada manusia yang kelihatan. Raksaksa merayu agar Inderaputera melepaskannya dan sanggup memenuhi permintaan Inderaputera. Batu geliga itu boleh digunakan untuk menghasilkan angin. kilat atau petir dengan cara menyeru nama raksasa itu.

Persoalan keberanian menghadapi musuh. Peri telah menunaikan janjinya kepada Inderaputera untuk memberikan geliga kepada Inderaputera. 2.  Berpegang pada janji. Paras rupa yang menarik. 3. Nilai keberanian.JS 26 . Bijaksana. Tunangan Raja Mengerna Lela Dewa. 2. Contoh : Indeputera berani menghadapi raksasa walaupun telah diberi amaran oleh mayat. Edit oleh K@y. Tema Pengembaraan seorang anak raja Persoalan 1. Rupa paras yang amat cantik. Persoalan berpegang kepada janji. Seperti yang dijanjikan.     Nilai 1. Berpegang pada janji. tuan puteri telah memberikan batu gemala hikmat kepada Inderaputera.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 Ratna Gemala Nehran. Inderaputera telah mengambil baju Tuan Puteri Seri Ratna Gemal Nehran agar dia  dapat bertemu dengan Tuan Puteri. Persoalan kebijaksanaan dalam mencapai sesuatu hasrat.     Inderaputera Ayahandanya Maharaja Bikrama Puspa. Bondanya Puteri Jamjam Ratna Dewi. Inderaputera bukan sahaja tidak takut dengan peri yang berada di dalam tasik malah dengan tangkas dapat menangkap rumbut peri tersebut. Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran Ayahandanya Maharaja Syah Tokan. Watak dan Perwatakan 1. Tuan Puteri telah menyerahkan gemala hikmat kepada seperti yang dijanjikannya.  Berani.

2. Prosa Tradisional . Inderaputera tidak gentar menghadapi peri sehingga dapat menangkap peri tersebut. Pelayaran Upu Daeng disertai juga Sultan Muhammad Zainuddin. Kita hendaklah berani dalam menghadapi situasi yang mencabar. Daeng Perani mencadangkan Upu Daeng Menambun berkahwin dengan Puteri Kesumba anakanda Sultan Muhammad Zainuddin. Daeng Perani menolak kerana telah berkahwin. 3. Kita hendaklah menggunakan akal dalam apa-apa situasi. Contoh : Inderaputera berpura-pura tidur semasa raksasa keluar dari tasik dan mengambil peluang mencengkam rambut raksasa semasa raksasa ingin menindihnya. Nilai kebijaksanaan. Pengajaran 1. Berita kedatangan Upu Daeng sampai ke pengetahuan Panembahan Edit oleh K@y. Upu Daeng dan lima bersaudara sampai ke pengkalan negeri Matan. Sultan Muhamad Zainudin bertitah kepada Upu Daeng dan lima bersaudara menyerang Panembahan Agung.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 2. Baginda berkenan menjodohkan anakanda puteri baginda dengan Upu Daeng dan lima saudaranya.JS 27 . Kita hendaklah berpegang pada janji. Tuan Peteri Seri Ratna Gemala Nehran telah mengembalikan gemala hikmat kepada Inderaputera seperti yang dijanjikannya. Contoh : Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran menepati janji dengan memberikan batu gemala hikmat kepada Inderaputera. 3. Upu Daeng Menambun bersetuju. Nilai menepati janji. Bab IV Upu Daeng Menambun berkahwin dengan Puteri Kesumba.Hikayat Opu Daeng Menambun Sinopsis Bab III Kisah bermula dengan pelayaran Upu Deang dengan lima bersaudara. Inderaputera mencuri baju Tuan Puteri Seri Ratna Gemala Nehran agar dapat bertemu Tuan Puteri.

Seperti yang dijanjikan. Bab VI Raja Kedah telah berbalah dengan saudaranya berkaitan takhta lalu meminta pertolongan daripada Upu Daeng lima bersaudara. Daeng Mataku dan Tuan Hj Hafiz berasa serba salah kerana arahan Panembahan Agung agar menghalang Upu Daeng berlima daripada masuk ke dalam kota sama ada secara lembut ataupun kekerasan. Tuan Hj Hafiz mencadangkan agar tidak ada pertumpahan darah. Maka berperanglah orang Siak dengan orang Bugis. Mereka bersalaman dan bertanya khabar. Upu Daeng berlima bersetuju dengan syarat apabila menjadi Yang Amtuan Besar. Selepas itu mereka menghunus keris untuk bertikaman. Upu Daeng berlima telah masuk ke kota dan menawan Panembahan Agung. Menantu Panembahan Agung. Upu Daeng Chelak dijodohkan dengan adinda Yang Amtuan Raja Sulaiman bernama Tengku Puan.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 Agung. Yang Amtuan Raja Kecil terpaksa berundur ke hulu negeri Siak. Daeng Mataku dan Tuan Hj Hafiz berjumpa Upu Daeng berlima. Upu Daeng lima bersaudara sanggup menolong Yam Amtuan Raja Kedah untuk mendapatkan takhtanya dan berjanji akan memberikan setiap seorang lima belas bahara sebagai balasan. Bab V Upu Daeng berlima telah berlayar ke Riau berjumpa dengan Sultan Raja Sulaiman. baginda harus melantik antara mereka berlima menjadi Yamtuan Muda. Upu Deang Menambun berkata kepada Daeng Mataku dan Tuan Hj Hafiz bahawa mereka semua orang Bugis. Upu Daeng telah meminta agar pedagang yang ada di negeri Kedah terutamanya dari Bugis. Baginda meminta pertolongan Upu Daeng berlima pergi menyerang Siak kerana Yang Amtuan Raja Kecil telah menculik saudara perempuannya dan dijadikan isteri. Yang Amtuan Raja Sulaiman memilih Upu Daeng Merewah dilantik menjadi Yang Amtuan Muda di Riau. Panembahan Agung telah dibawa mengadap Sultan Muhamad Zainudin oleh Upu Daeng berlima. Mangkasar dan Mandura di bawah perintahnya namun Raja Kedah berkata bahawa dia memerlukan masa untuk mengumpul orang tersebut untuk Upu Edit oleh K@y.JS 28 . Sultan Raja Sulaiman mengucapkan terima kasih kepada Upu Daeng berlima kerana berjaya mengalahkan Yang Amtuan Raja Kecil.

Sultan Adil menyuruh pangeran dan kiai bertujuh untuk berjumpa Upu Daeng Menambun dan Upu Daeng Kemasi bagi menyampaikan hajat untuk mengahwinkan salah seorang daripada mereka dengan adiknya Raden Tengah. Setelah tiga hari. Pangeran dan Menteri penggawa meminta tangguh untuk memilih orang yang layak menjadi Edit oleh K@y. Upu Daeng Menambun mencadangkan agar Upu Daeng Kemasi dikahwinkan dengan Raden Tengah dan sultan Adil bersetuju lalu mereka berkahwin. Setelah tiga hari. Bab VII Upu Daeng lima bersaudara telah dijemput oleh Raja Sambas dan ingin menjodohkan antara mereka dengan adik perempuannya yang bernama Urai Tengah seterusnya dilantik menjadi Pangeran Mangkubumi di Sambas. Raja Kedah yang baru mengahwinkan Upu Daeng Perani dengan saudara perempuan dan membayar tiga bahara seperti yang dijanjikan kepada mereka. ada saudara Raja Kedah yang tidak bersetuju dengan pelantikan baginda ingin menyerangnya dan peperangan berlarutan sehingga tiga hari tiga malam dan berterusan sehingga lapan hari yang akhirnya kemenangan berpihak kepada orang Bugis. Kedatangan mereka berdua telah disambut oleh Sultan Adil dan anakandanya dan disediakan satu rumah dalam sebuah kampung. Namun begitu. rombongan Upu Daeng lima bersaudara bersetuju menabalkan Raja Kedah menjadi Yam Amtuan negeri Kedah. Upu Daeng berjaya mengumpulkan pedagang dari Timur untuk membantu Raja Kedah ditabalkan menjadi Yang Dipertuan Raja Kedah. Upu Daeng Menambun teringin untuk balik ke negeri Matan. Bab VIII Setelah sekian lama di negeri Sambas.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 Daeng. Setelah setahun. Upu Daeng Menambun menerima pelawaan tersebut lalu pergi ke Sambas bersama-sama Upu Daeng Kemasi. Upu Daeng Kemasi telah dilantik menjadi Pangeran Mangkubumi di dalam daerah negeri Sambas. Sultan Muhamad Zainuddin mengumpulkan anak-anaknya serta saudaranya dan pangeran dan kiai untuk membincangkan hal berkaitan penggantinya.JS 29 . Hal ini menggembirakan Sultan Muhamad Zainuddin lalu mengadakan sambutan yanghebat untuk menyambut ketibaannya.

Edit oleh K@y. Upu Daeng Menambun  anak raja. Mereka kemudiannya sampai ke Sebukit lalu membuka negeri di situ.  dilantik menjadi raja di Mempawah. Persoalan menunaikan janji yang telah dibuat. 2.  beristerikan anak Nakhoda Alang dari Siantan. Bab IX Khabar berita telah sampai ke Sultan Muhammad Zainuddin bahawa Duli Panembahan Sangkawak telah mangkat. Sultan Muhammad Zainuddin akhirnya berkahwin dengan anak Raja Mempawah. Setelah selesai segala urusan membuka negeri. 2.  mempunyai 4 saudara yang lain iaitu Daeng Parani. Daeng Kemasi. Persoalan keberanian dalam menegakkan keadilan. Daeng Perani  saudara yang tertua antara lima bersaudara. Setelah acara keraian selama tujuh hari tujuh malam.  berkahwin dengan Puteri Kesumba dari Riau. Persoalan perebutan takhta kerajaan membawa kepada pertelingkahan. Daeng Merewah dan Daeng Celak. Persoalan 1.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 pengganti Sultan Muhammad Zainuddin.JS 30 . rombongan diraja berangkat balik ke Kuala Mempawah bersama-sama hamba perempuan dan pengirng raja perempuan. mereka berangkat ke makam Marhum Panembahan Sangkawak. Tema Kepahlawanan. Watak dan Perwatakan 1. Lalu anakanda Puteri Kesumba dilantik menjadi Ratu Agung Senuhun dan diraikan dengan besar-besarann di negeri Matan. 3. Seluruh penduduk Matan tidak bersepakat untuk memilih pengganti Sultan Muhammad.

Contoh : Upu Daeng lima berkerjasama dalam menyelesaikan sesuatau masalah. 2. Kita hendaklah berani menghadapi musuh . Upu Daeng berlima menolong Raja Sulaiman menentang orang Siak. Upu Daeng berlima berani menentang musuh. 3.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011  mempunyai dua orang anak iaitu Daeng Kemboja dan Daeng Khatijah. Daeng Merewah  menjadi Yang Amtuan Muda di Riau. 5.  berkahwin dengan Ungku Encik Ayu. Kita hendaklah membantu orang lain yang memerlukan.  dilantik menjadi raja di Sambas. Contoh : Upu Daeng berlima menolong Raja Sulaiman menentang orang Siak.JS 31 . Daeng Chelak  dilantik menjadi raja di Riau. Contoh : Upu Daeng berlima berani menentang musuh. 2. Nilai keberanian. Kita hendaklah bermusyawarah dalam membuat keputusan. Contoh : Raja Kedah memberikan wang sebanyak 3 gahara seperti yang dijanjikan kepada Upu Daeng berlima kerana membantunya mendapatkan takhta. 4. Ratu Sultan bermesyuarat dengan menantunya orang Bugis yang bernama Upu Daeng Menambun. 3. Edit oleh K@y. Nilai menepati janji. anakanda Ungku Datuk Temenggung. Nilai tolong-menolong. 3. Nilai 1.  berkahwin dengan Tengku Puan. 4. Pengajaran 1. adinda Sultan Raja Sulaiman. Daeng Kemasi  beristerikan anak Raja Mempawah. Nilai bekerjasama.

Kita hendaklah menepati janji. orang kampung kembali memulakan kehidupan sebagai nelayan. Pak Husain terkena serpihan bom tentera Jepun yang mengakibatkan kakinya dipotong. Persoalan kasih sayang yang terjalin antara ahli keluarga terutama semasa kesusahan hidup. Othman Kelantan) Sinopsis Pertemuan semula Khalid (aku) anak Pak Hassan dengan Pak Hussain selepas berpisah selama 30 tahun mengimbas kembali peristiwa peperangan pada zaman Jepun sehingga menyebabkan kesengsaraan hidup orang Kampung Pulau Pak Amat. Persoalan hormat kepada warga tua atau warga emas. Cerpen – Pahlawan Buntung (S. Persoalan mengenang jasa tokoh yang telah berjasa. 5. Persoalan berusaha membina semula kehidupan selepas kesengsaraan hidup. Edit oleh K@y. Persoalan kerjasama anggota masyarakat dalam menghadapi kesulitan. 2.JS 32 . Persoalan keberanian dan kecekalan dalam mempertahankan hak dan menentang musuh. Walau bagaimanapun Pak Hussain dianggap sebagai wira atau pahlawan kerana telah menggadai nyawa demi keselamatan penduduk Kampung Pulau Pak Amat. 6. Selepas itu. Sekembali semula dia di kampung halaman selepas tamat perang. Hal inimenyebabkan mereka terpaksa berpindah apabila kampung mereka diserang tentera Jepun. Persoalan 1. Tema Kesengsaraan hidup akibat peperangan terhadap penduduk kampung serta mengakibatkan kecacatan anggota tubuh badan dan juga kematian. 3. 4.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 4.Raja Kedah memberikan wang sebanyak tiga gahara seperti yang dijanjikan kepada Upu daeng berlima kerana membantu mendapatkan taktha.

Watak Sampingan 1. Pak Hussain dengan berani telah memberitahu pihak jepun bahawa semua penduduk telah melarikan diri. Pak Hussain dipaksa menggali kubur besar dan menguburkan mayat orang kampung sehari suntuk oleh pihak Jepun sehingga semangat beliau hilang dan dia meracau – racau. Nilai 1. Fatimah  Ibu Khalid. Pak Hussain telah mengetuai penduduk kampung berpindah ketika Jepun menyerang Kampong Pulau Pak Amat. Khalid bergitu mengagumi keberanian dan sikap Pak Hussain yang sanggup membohongi tentera Jepun untuk menyelamatkan penduduk kampung.  Berpengalaman dan pernah diseksa oleh tentera Jepun.JS 33 . Pak hussain juga pernah membedil kawanan perompak bagi menyelamatkan orang kampung.  Seorang yang penyayang. 2. Semua anak Fatimah memeluk ibu mereka kerana ketakutan apabila Jepun menyerang kampung mereka.  Berjasa kepada orang –orang kampong. Edit oleh K@y. Khalid (aku)  Anak Pak Hasan  Menghormati pak Husain. Nilai keberanian contohnya Pak Husain berani menghadapi tentera Jepun.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Watak Utama 2011 Pak Hussain  Berusia 60 tahun  Dahinya berparut dan kaki kudung (terkena serpihan bom)  Berpakaian sederhana (keperibadian desa – suci murni)  Mengetuai orang kampung semasa peperangan dengan Jepun.

Cerpen – Pungut @ Zahara @ Yap Siew Hong (Mohammed Latif Mohammed) Sinopsis Perjalanan kehidupan Mak Timah dalam membesarkan anak angkatnya yang cacat selama 24 tahun. Pengajaran 1. Nilai kebijaksanaan. Hal ini disebabkan Pungut mengalami kecacatan kekal hingga dewasa dan Mak Timah terpaksa menguruskan segalanya. 3. Kisah bermula dengan imbas kembali peristiwa Mak Timah yang mengambil anak angkatnya yang digelar Pungut (diberi nama Zahara. 4. Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga dan jiran tetangga. Nilai patriotisme. Kita hendaklah berani mempertahankan hak di tanah air sendiri. 4. 3. Mak Timah berdoa agar Tuhan mengambil nyawa Pungut dahulu sebelum dia meninggal dunia. Kita hendaklah bijak memebuat keputusan bagi menyelesaikan masalah. Tema Edit oleh K@y.JS 34 . contohnya Pak Husain yang sanggup menggadai nyawa untuk mempertahankan tanah air. contohnya Mak Da yang menangisi kehilangan Pak Husain ketika mereka berpindah. Nilai kasih sayang. Kita hendaklah mematuhi arahan ketua semasa menjalankan sesuatu tugas. contohnya Pak Husain bijak menggunakan tipu daya untuk menyelamatkan diri daripada askar Jepun. Pada peringkat awal Mak Timah berharap saiz Pungut akan berubah apabila dia besar dan boleh membantunya apabila dewasa tetapi sebaliknya pula berlaku malah Pungut jadi bisu dan pekak serta tidak bolehmenguruskan dirinya sendiri. 2. nama asal Yap Siew Hong) yang diambil dari keluarga Bibik yang berketurunan Cina.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 2.

 Bertubuh sangat kecil (pekak dan bisu).  Tabah dan sabar menghadapi dugaan.  Cacat fizikal dan mental (terpaksa semua dibantu) dijangkakan tidak hidup lama oleh doktor. 2. Mak Timah  Perempuan tua  Selalu sakit-sakit  Ibu angkat Pungut  Ikhlas menjaga Pungut. Bibik  Nenek Pungut. Watak dan Perwatakan 1. 3. Persoalan keikhlasan dalam menerima amanah dan takdir Tuhan.  Berbangsa Cina peranakan. Persoalan ketabahan dalam menjalankan tanggungjawab yang berat.  Percaya kepada ramalan loktang. 2. Bibik tidak suka akan Pungut kerana dia percaya kata-kata loktang bahawa Pungut membawa sial.  Anak angkat Mak Timah.JS 35 . Persoalan kejujuran dalam memberi kebajikan tanpa mengharapkan balasan. 3. Pungut / Zahara bt Muhamad @ Yap Siew Hong  Berusia 24 tahun. 4. Persoalan kepincangan masyarakat terhadap penerimaan anak yang cacat. Mak Timah sanggup menjaga Pungut selagi dia masih hidup. Edit oleh K@y.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 Kesabaran seorang ibu angkat (Mak Timah) menjaga anak yang cacat anggota (Pungut) Persoalan i. Mak Timah tetap menjaga makan minium dan kencing berak Pungut walaupun dia tidak bermaya kerana sakit.

Nilai simpati terhadap golongan yang kurang upaya. Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga sungguhpun statusnya hanya anak angkat sahaja. Kita haruslah bersimpati terhadap golongan kurang upaya. Cerpen – Idola (Zaen Kasturi) Sinopsis Kehidupan si penjaga panggung yang menjadikan hero sebagai idola hidupnya. 2. contohnya Mak Timah yang bertegur sapa dengan Bibik. Pendiriannya bercanggah dengan pendapat isterinya yang meminta dia mengubah cara hidup agar kehidupan mereka yang miskin dapat diubah.JS 36 . 5. contohnya Mak Timah begitu ikhlas memelihara Pungut sehingga mencapai umur dewasa. contohnya Mak Timah simpati dengan nasib Pungut. contohnya Mak Timah menguruskan dan menjaga Pungut dengan ikhlas.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Nilai 2011 1. contohnya Mak Timah yang menyayangi Pungut dan memeliharanya sehingga sudah berusia 24 tahun. contohnya anak-anak Mak Timah yang menghormati keputusannya menjadikan Pungut anak angkat. 5. Nilai kasih sayang. Pada suatu petang dia berjumpa dengan si hero yang mengisahkan realiti Edit oleh K@y. 3. Nilai hormat-menghormati iaitu anak-anak Mak Timah menghormati pendirian emak mereka. 4. contohnya semangat setiakawan di antara iaitu Mak Timah bertegur sapa dengan Bibik. Kita wajarlah menghormati keputusan ibu bapa. Kita mestilah ikhlas memberikan pertolongan. 4. 3. Pengajaran 1. Nilai setiakawan. contohnya Mak Timah yang bersimpati dengan nasib Pungut. contohnya seorang ibu angkat (Mak Timah) mengasihi anak angkatnya Pungut. 2. Nilai keikhlasan. Kita hendaklah mengamalkan setiakawan.

Persoalan kesedaran diri untuk mengubah nasib diri.  Seorang pelakon yang memegang watak utama (hero)  Berterus terang tentang realiti kehidupan yang dilaluinya. Dia meminta Si Penjaga Panggung melupakan kehidupan di dalam panggung. Persoalan kejujuran memberi pengertian kehidupan yang sebenar. Si Hero menyuruh Si Penjaga Panggung berhenti memuji dirinya dan meminta memuji diri sendiri. 4. Si Hero menyatakan bahawa kehidupan di sini hanya sementara.JS 37 . Persoalan suka berkhayal untuk menjadi seperti idola. Tema Kekeliruan hidup antara fantasi dan realiti iaitu pementasan sandiwara dengan kehidupan sebenar. 2. Persoalan 1. Si Panjaga Panggung selalu mengagumi kehebatan hero tanpa mengetahui bahawa Si Hero bukan hanya mahu memegang watak hero. 2. Hal ini menyedarkan si penjaga panggung bahawa idola yang ideal hanya wujud dalam pementasan sandiwara dan dia perlu melakukan perubahan diri.  Mempunyai seorang isteri dan sepuluh orang anak. Si Penjaga Panggung  Bekerja sebagai penjaga panggung.  Keliru dengan pendirian diri terhadap idola. 3.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 kehidupannya sebenar dan menasihatinya agar sedar dengan realiti hidup. Persoalan kesempitan hidup dan kemiskinan kerana pendapatan yang rendah. Watak dan Perwatakan 1. Si Hero  Suka menyindir. antara Edit oleh K@y.

contohnya isteri penjaga panggung yang tabah menghadapi cabaran hidup dan membesarkan sepuluh orang anak dalam keadaan miskin san tinggal di kawasan setinggan. Masnah Edit oleh K@y.JS 38 . Isteri Penjaga Panggung  Berfikiran terbuka dan ingin mengubah nasib. Isteri Si penjaga panggung menjalankan tanggungjawab sebagai isteri dan ibu walaupun dalam keadaan hidup mereka yang susah. Cerpen – Penanggungan (Wijaya Mala) Sinopsis Kapten Mamat menanggung penyesalan atas tragedi maut yang meragut nyawa Baharum seorang kelasi kapal.  Mempunyai 10 orang anak. Kita hendaklah jujur dalam pekerjaan. Seorang isteri hendaklah tabah melalui cabaran membesarkan dan mendidik anak-anak. Nilai kejujuran. Isteri Si penjaga panggung sabar dengan karenah suaminya yang terlalu mengagong-agongkan hero. Nilai 1. 3. 2. 4. Nilai kesabaran.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 3. 2. Pengajaran 1. contohnya hero menyampaikan realiti kehidupan yang dilalui adalah berbeza dengan lakonannya. Ekoran itu. 3. Isteri penjaga panggung cuba menyedarkan suaminya tentang pekerjaan suaminya. Seorang isteri mestilah bersabar menjalankan tanggungjawabnya dalam rumahtangga. contohnya isteri penjaga panggung yang sabar menghadapi kemiskinan hidup dan masih lagi tinggal di rumah kecil. Nilai ketabahan. contohnya hero dengan jujur memberitahu kenyataan hidupnya berbeza dengan dunia lakonan.

 Berasa bertanggungjawab atas kematian Baharum. Tema Tanggungjawab pada amanat kehidupan yang terpaksa dilalui atas ketentuan Ilahi. Masnah  Janda Baharum.  Mempunyai dua orang anak. Edit oleh K@y. 2.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 janda Baharum terpaksa menanggung penderitaan hidup kehilangan suami serta dua orang anaknya. Persoalan simpati atas penderitaan hidup orang lain. Persolan keredhaan menghadapi ketentuan Allah. 4. Masnah merasa keperitan hidup setelah dia kehilangan suami yang menjadi tempat bergantungnya selama ini.  Hidup susah selepas kematian suami..  Seorang yang setia dan penyayang terhadap suami dan anak-anaknya.JS 39 . Kapten Mamat  Bekerja sebagai kapten kapal. Kapten Mamat prihatin terhadap nasib yang menimpa Masnah sekeluarga setelah kematian suaminya Baharum. Persoalan kesengsaraan hidup janda setelah kematian suami. 3. Kapten Mamat berjanji kepada Masnah bahawa selagi dia masih hidup keluarga Masnah tiadak akan disiasiakan. Persoalan 1. Kapten Mamat cuba menenangkan perasaan Masnah dengan mengandaikan segala yang berlaku perlu ditanggung kerana sudah ketentuan Allah. Watak dan Perwatakan 1. Masnah amat menyayangi suaminya meskipun Baharum sudah meninggal dunia.  Seorang prihatin terhadap masalah anak buahnya. Persoalan rasa bersalah yang menghantui jiwa.  Seorang pesara. 2.

Kita hendaklah bersimpati atas nasib malang yang menimpa ahli keluarga dan juga sahabat handai. Contohnya Kapten Mamat yang bersimpati dengan nasib Masnah dan anakanaknya setelah kematian Baharum. 2. 3. 3. tetapi sudah boleh bercakap Nilai 1.  Percaya kepada perubatan bomoh. Isteri Kapten Mamat  Simpati kepada nasib orang lain. Contohnya Masnah tetap mengasihi suaminya walaupun suaminya telah pergi buat selama-lamanya. Contohnya Kapten Mamat yang bijak mengemudi kapal di lautan terutama ketika laut bergelora. 4. 2.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 3. Seorang isteri hendaklah mengasihi suaminya yang dikahwini sepenuh hati. Edit oleh K@y. Contohnya Kapten Mamat yang berani menghadapi cabaran bekerja di laut. Nilai berani.JS 40 .Dia menyuruh suaminya memanggil bomoh untuk mengubati penyakit yang dihidapi oleh Masnah. Contohnya Kapten Mamat yang simpati atas nasib yang menimpa Masnah dan anak-anaknya. Contohnya Masnah yang amat mengasihi suaminya dan amat sukar menerima kematian suaminya. Bahar  Anak Baharum  Masih kecil. Kita mestilah menjadi pemimpin yang memiliki keberanian terutama dalam keadaan genting. Pengajaran 1. Kita hendaklah saling menyayangi antara suami isteri. Dia amat simpati terhadap nasib yang menimpa Masnah. Nilai kasih sayang. Nilai simpati.

Persoalan kekesalan atas kemusnahan khazanah alam. Bertanggungjawab membiayai perbelanjaan pendidikan anak-anaknya. Anaknya yang ketiga. 4.  Seorang yang bertanggungjawab terhadap keluarga. Watak dan Perwatakan 1. Persoalan kepentingan pembangunan dalam memajukan negara. 3. 2.JS 41 . Persoalan kepentingan pendidikan anak-anak. Anaknya yang sulung Ajam berjaya dalam bidang perniagaan pengangkutan bas antarkota. Hasil pekerjaannya dia berjaya membesarkan anak-anaknya dengan kerjaya masingmasing. Persoalan 1. Pak Tua  Pemandu jentolak jenama Caterpillar. Bakar bekerja sebagaipengurus ladang sebuah estet kelapa sawit.  Berjaya membesarkan anak-anak dengan pendidikan tinggi. Atas nasihat anak-anaknya Pak Tua dapat dipujuk agar reda dengan pekerjaannya yang banyak membantu menyara keluarga dan pendidikan anak-anaknya. Melati menjadi seorang pensyarah di sebuah IPT dan anaknya yang Edit oleh K@y. Tema Kemusnahan alam semulajadi untuk pembangunan. Harapannya agar kawasan hutan kembali merimbun.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Cerpen – Hutan Rimba (Sasjira) Sinopsis 2011 Pak Tua sebagai pemandu traktor menyesali pekerjaannya yang mengakibatkan kemusnahan alam sekitar. Anaknya yang kedua. Akhirnya Pak Tua dan anak-anaknya berjaya menceburi bidang pelancongan dengan membuat resort keluarga di hutan simpan miliknya. Persoalan kemusnahan flora dan fauna alam.

4. Anak-anaknya saling menyayangi dan menghormati kedua orang tua mereka.. 6.  Pengurus ladang estet kelapa sawit. Bersyukur dengan pembangunan.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011    bongsu seorang guru yang memegang Ijazah Sarjana Muda Pendidikan. Bangga dengan kejayaan anak-anak.  Pandai memasak. Edit oleh K@y. Kesal atas pencerobohan hutan.  Berkelulusan Sarjana Pertanian.  Gigih. Pak Tua kesal kerana ketika mudanya dia telah terlibat dengan aktiviti pembalakan. 3. Budi  Anak bongsu Pak Tua.. Ajam  Anak sulung Pak Tua  Seorang pengusaha pengangkutan bas Antarkota. Bakar  Anak kedua Pak Tua.JS 42 .  Pensyarah IPT.  Berfikiran terbuka.  Tinggal di tepi sungai berdekatan hutan dara. Melati  Anak ketiga Pak Tua. 2. Kegigihannya menyebabkan dia telah menjadi ahli perniagaan yang berjaya. Mak Tua  Isteri Pak Tua.Menyediakan makanan yang enak untuk keluarganya.  Pakar dalam dunia perniagaan. 5. Menerima cadangan adik-adiknya yang mahu membuka kawasan pelancongan.  Pandai mendidik anak-anak. Pembangunan yang telah dilakukan telah menyebabkan anak-anaknya dapat menikmati kehidupan yang sempurna.Dia bangga kerana kesemua anaknya sudah berjaya dalam bidang akademik dan mempunyai kerjaya yang baik.

Contohnya Pak Tua yang bertanggungjawab membesarkan keempat-empat orang anaknya sehingga mereka berjaya dengan kerjaya masingmasing. Nilai tanggungjawab. Hal ini yang ditonjolkan oleh anak-anak Pak Tua yang samasama berbincang sebelum mengambil keputusan untuk menjadikan dusun buah-buahan bapa mereka sebagai kawasan pelancongan. Kita hendaklah rajin berusaha untuk membaiki taraf hidup. Hal ini dapat dilihat menerusi watak Pak Tua yang begitu gigih bekerja untuk menyara anak-anak dan isterinya. Nilai kasih sayang sesama ahli keluarga. 4. Edit oleh K@y. 2011 Nilai 1. 3. Contohnya Pak Tua yang rajin bekerja sejak zaman mudanya lagi. Kita hendaklah menjadi seorang bapa yang bertanggungjawab. Kita hendaklah saling berkasih sayang antara adik-beradik. Nilai kegigihan. Nilai kerajinan. Contohnya Pak Tua rajin berusaha untuk meningkatkan diri dengan berhijrahmeninggalkan kampung halamannya. 2. 2.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU  Seorang guru ijazah Sarjana Muda Pendidikan. Kita mestilah menjadi ketua keluarga yang memiliki sifat gigih bekerja. 4. 3. Contohnya anakanak Pak Tua yang saling menyayangi antara satu sama lain dan berbincang dahulu sebelum membuat sebarang keputusan. Pak Tua bertanggungjawab untuk membesarkan dan memberi pendidikan yang sempurna kepada anak-anaknya. Contohnya Pak Tua yang gigih mencari rezeki untuk menyara kehidupan keluarganya. Pengajaran 1.JS 43 .

Dia takut kehilangan suaminya yang akan balik ke Malaysia.  Isteri kepada Adam. 4. Hawa mengambil keputusan untuk mengikut Adam pulang ke Malaysia. Dalam keadaan kebingungan ditinggalkan Adam. Persoalan kepercayaan atas kuasa Yang Maha Besar.  Seorang yang setia dengan hubungan keluarga. Hawa yang sedang hamil menghadapi konflik apabila Adam suaminya mengajaknya pulang ke Malaysia sedangkan dia ingin terus mempertahankan perusahaan warisan Taman Nasional Melayu Ahmad Abdullah yang pertama di situ. Watak dan Perwatakan 1. Persoalan kepincangan hidup di tempat orang. 3. Amat menyayangi Adam suaminya.JS 44 . Hawa  Keturunan Ahmad Abdullah dan Maria Cruz Abdullah.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Cerpen – Tanggar Amanat (Amaruszati Noor Rahim) Sinopsis 2011 Di Yellowstone Hawa dan Adam iaitu sepasang suami isteri tinggal di situ. Atas nasihat dan pandangan yang diberikan olah janin dalam kandungannya. 2. Tema Semangat patriotik yang disuntik bagi meneruskan warisan keluarga. Persoalan kegigihan mencari rezeki di tempat orang. Dia amat menyayangi anak dalam kandungannya dan suaminya. Edit oleh K@y. Persoalan 1.  Seorang yang penakut. Persoalan perkahwinan campur di luar negara. Hawa berhalunisasi dengan janin dalam kandungannya yang berdialog dengannya tentang kemusnahan yang akan dihadapi jika terus tinggal di situ. Tambahan lagi kawasan Yellowstone merupakan kawasan lingkaran gunung berapi. Adam.  Seorang yang penyayang.

 Mempunyai keberanian yang tinggi untuk menyatakan pendiriannya.Sabar memujuk Hawa supaya mengikutnya kembali ke Malaysia.  Mempunyai sifat patriotik yang tinggi. Janin  Generasi ke-8 Ahmad Abdullah. Contohnya Hawa menyayangi perusahaan keluarganya yang telah 2. Edit oleh K@y. Pengajaran 1. Contohnya Ahmad Abdullah yang tabah menghadapi cabaran hidup di 6. Kita hendaklah menyayangi sebarang usaha yang menjadi warisan keluarga. pertentangan pendapat. diwarisi turun-temurun.  Seorang yang penyabar.Dia ikhlas member pandangan kepada ibunya. Ingin kembali dan menetap ke Malaysia.  Ikhlas memberi pandangan. 3. Nilai kasih sayang. Contohnya Adam yang bersabar dengan kedegilan Hawa. 3. Nilai kesabararan. Adam  Suami Hawa. 2.  Mempunyai semangat patriotik yang tinggi.Mempunyai semangat patriotik terhadap tanah tumpah darah ayahnya. Adam. 3.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 2. 5. tempat orang. Contohnya Hawa yang sanggup mempertahankan perusahaan keluarganya di Yellowstone. Nilai 1. Nilai ketabahan. Kita hendaklah sabar menghadapi tekanan.Berani member pandangan terhadap ibunya supaya mengikut ayahnya kembali ke Malaysia. Contohnya Adam masih bersabar dengan Hawa semasa menghadapi 4.JS 45 .

Atas pengajaran peristiwa yang menimpa Mak Jah. Berlaku pertengkaran antara Sabri dan Sabriah untuk menyerahkan tugas menjaga emak mereka. Shahrul memohon maaf kepada Jimah. Drama – Tiang Cengal Dinding Sayung (Suriani Mohd Yusof) Sinopsis Mak Jimah isteri Pak Jumaat menghadapi kesedihan apabila Pak Jumaat didapati hilang semasa kejadian ombak tsunami di Kedah. Salmah. Anak-anak Jimah iaitu Sabri. Sikapnya ditegur oleh Pak Man jiran mereka yang tidak memahami Jimah.JS 46 . Dalam keadaan kecoh itu Wahid dan Senin mengambil kesempatan untuk menipu serta mencuri barangan mangsa tsunami. maka Pak Man berfikir bahawa dia harus bersyukur mempunyai Man Bengap walaupun hanya sebagai cucu angkat tetapi dapat menghiburkannya terutama dalam masa dia dan isterinya sunyi. manakala Sani anak angkatnya cuba menenangkan perasaan Jimah agar sabar dengan takdir Tuhan. Akhirnya Jumaat dijumpai dan dikhabarkan oleh Man Bengap serta menyatakan Sani sahaja diminta menemani Jimah menjemput Jumaat di balai polis. Walau bagaimanapun. Sabriah yang panas baran baru balik dari London menyalahkan bapaknya (Jumaat) yang terus turun ke laut untuk menangkap ikan. Sabriah. sebaliknya Sani meminta Shahrul sendiri memberitahunya. Kita mestilah tabah. Sebenarnya dia telah mengirim wang kepada ibu bapanya supaya mereka tidak perlu bekerja. Sikap mereka ditegur Pak Man. Edit oleh K@y. Sikap anakanaknya menyebabkan Jimah menyerahkan kembali buku bank hasil pemberian mereka. Pak Man dan Mak Jah terharu dengan peristiwa itu. Shahrul. atas sikap bertolak ansur Sani maka mereka sama-sama menjemput Jumaat.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 4. Sabriah dan Salmah. Shahrul meminta pertolongan Sani agar menyatakan hasratnya pulang ke Kuala Lumpur kepada emaknya kerana telah tamat cuti. Sabriah memarahi Jimah yang masih berharap bapa mereka akan selamat. Salmah merupakan anak Jimah yang baru balik dengan pakaian seksi dimarahi Sabriah supaya menukar pakaian sebelum berjumpa emaknya. Contohnya Ahmad Abdullah yang tabah menempuh dugaan hidup di perantauan.

Persoalan 1. Sani  Anak angkat Jimah – seorang doktor dan telah beristeri. Persoalan kasih sayang isteri kepada suami yang tidak berbelah bagi. Jimah sentiasa berfikir dan berdoa pada Tuhan sejak kejadian suaminya hilang di laut.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Tema 2011 Kesetiaan isteri dan kasih sayang isteri dan anak-anak terhadap ketua keluarga (suami/bapa) serta kepincangan sikap anak-anak dalam menjalankan tanggungjawab mereka sebagai anak-anak. penyayang dan bertanggungjawab.  Sabar dengan dugaan dengan berdoa. 2. berusia 55 tahun  Seorang yang setia. Sabri mahu semua adik-beradiknya memujuk emaknya selagi mayat bapa mereka tidak dijumpai. Watak dan Perwatakan 1. 3. 4. Persoalan simpati atas nasib malang yang menimpa seseorang. 3. Jimah  Isteri Jumaat. 5. Persoalan sikap hormat menghormati antara ahli keluarga.  Seorang yang bertanggungjawab dan sabar.JS 47 . Persoalan kepincangan masyarakat yang mengambil kesempatan atas kesusahan orang lain.  Penyabar. Persoalan jujur dan amanah dalam menyampaikan maklumat. Sangat mengambil berat akan emaknya terutama ketika bapanya hilang di laut. 2. Setiap hari Jimah ke tepi pantai menanti kepulangan suaminya yang hilang di tengah laut.  Mengetuai ahli keluarga. Persoalan sikap sabar dan tabah dalam menghadapi dugaan dan cabaran hidup. Edit oleh K@y. Sabri  Anak sulung Jimah. 6.

Dia menyalahkan bapanya kerana tidak berhenti pergi ke laut walaupun wang belanja bulanan dikirim setiap bulan. Sabariah  Graduan ekonomi bekerja di London. Shahrul sindir-menyindir dengan Sani ketika dia pulang ke rumah emaknya.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 4. Shahrul  Anak ketiga dalam keluarga.  Mementingkan kerjayanya.JS 48 .  Tidak sukakan Sani. 8. Pak Man  Jiran Jimah yang prihatin dengan kelurga Jimah. Salmah lewat pulang ke kampung atas urusan pekerjaan. Beliau bimbang akan kesihatan Jimah yang setiap hari pulang lewat malam dari pantai. Salmah  Seorang pereka fesyen. Edit oleh K@y. Man Bengap  Pemuda kurang akal tetapi lurus bendul. 7. Salmah pulang ke rumah dengan hanya memakai skirt. Dia menyebut mayat untuk bangkai ikan dugong sehingga menyebabkan Pak man ketawa. Pak Man menyuruh isterinya Mak Jah memujuk Jimah yang begitu sedih dengan kehilangan suaminya. 5.  Seorang yang mengikut fesyen terkini. Sabariah memarahi kepada Sani supaya tidak memandai-mandai dan berdolak-dalik tentang soal kematian. Shahrul hendak balik ke Kuala Lumpur walaupun mayat bapanya belum dijumpai.  Cucu angkat Pak Man 9. Wan Malin berjanji dengan Jimah akan bersama-sama mentuanya itu menunggu bapa mentuanya sehingga pulang.  Banyak membantu Sani menjaga Jimah. Wan Malin  Isteri Sani. 6.  Panas baran. anak kedua dalam keluarga.  Berselisih faham dengan Sani.  Lebih mementingkan kerjayanya. Dia juga mengingatkan bahawa Sani bukanlah ahli keluarga mereka.  Seorang akauntan di Kuala Lumpur.

Kita hendaklah menjalankan tanggungjawab dengan sebaik memberi pendidikan kepada anak-anaknya. Misalnya Sani tetap menghormati Sabariah walaupun kerap dimarahinya. Nilai hormat-menghormati orang yang lebih tua.  Seorang yang penyayang. Nilai tanggungjawab anak-anak kepada ibu bapa. Edit oleh K@y. 5.JS 49 . Pak Man menasihati Sabariah supaya tidak menghina Sani anak angkat emaknya. Pengajaran 1. Mak Jah sanggup bersama-sam keluarga Jimah menenangkan mereka ketika mereka bersedih kehilangan bapa mereka di laut. Jimah menangisi kehilangan suaminya berterusan. Misalnya menyayangi mereka sepenuh hati walaupun dibesarkan oleh keluarga angkat sahaja. Nilai nasihat-menasihati.  Mencuri harta mangsa tsunami. Wahid dan Senin  Penjahat yang mengambil kesempatan. Contohnya Pak Jumaat dan Mak Jah memberi pendidikan kepada anakanaknya sehingga ke universiti.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011  Banyak memberi nasihat kepada anak-anak Jimah. Misalnya Jimah tetap setia menanti suaminya yang hilang. Nilai 1. Mereka berpurapura ditugaskan membanci kerugian yang di hadapi mangsa Tsunami. Mak Jah  Isteri Pak Man. Misalnya Sani dan Wan Malini terus menjaga Jimah dan Jumaat setiap hari. Pak Man menasihati anak-anak Jimah supaya bertanggungjawab apabila musibah menimpa ketua keluarga. Nilai kasih sayang kepada suami. 11. Mereka hendak mencuri barang di rumah Jumaat semasa ketiadaan orang di rumah tersebut. 10. Nilai kesetiaan seorang isteri kepada suami. 2. 4. Kita hendaklah mengenang jasa ibu bapa yang telah membesarkan kita. 3. 2.

Dollah bertemu dukun dengan menggunakan azimat daripada mayat ibunya. 5. Contohnya Sabariah insaf atas kesilapannya yang tidak dapat meluangkan masa dengan ibu bapanya. Anak tersebut dibuang dan isterinya dihalau. penyakit merebak dan ramai penduduk kampung yang menggunakan air sungai yang tercemar itu mendapat zuriat yang cacat. 6. Misalnya Pak Jumaat menyimpan duit yang dikirim oleh anak-anaknya. Drama – 1400 (Nordin Hassan) Sinopsis Dollah yang capik menyuarakan rasa tidak puas hati atas sikap masyarakat yang menolaknya disebabkan harta dan kecacatannya. Kita perlu bertsyukur dengan apa-apa yang kita miliki. Akibat pencemaran tersebut. Pada peringkat awal peminangannya ditolak. Hasil pertolongan dukun Dollah mendapat harta karun dengan pertolongan Jin. Dollah telah bertemu dengan mayat ibunya yang minta dia bertaubat. Dia berazam untuk menjadi kaya dan mengubah pendirian orang kampung. 4. Walaupun begitu dengan kekayaanya Dollah telah membina empayar yang luas dengan membeli tanah orang kampung. misalnya Man Bengap bersyukur dengan kehidupannya yang serba kekurangan. dia gembira dengan kehamilan isterinya dan meminta Intan Siti Rahimah makan makanan yang baik sahaja dan tidak mengambil makanan dari kampung tersebut. Sebaliknya Dollah dibenci orang kampung kerana Dollah menindas orang kampung dan memelihara kuda yang banyak serta mengotorkan sungai dengan najis kuda yang menjadi sumber air penduduk kampung. Akhirnya semua harta kekayaannya hilang dan balik Edit oleh K@y. anak itu cacat. Apabila anaknya lahir. Sikap Intan Siti Rahimah itu menyebabkan dia disayangi oleh orang surau dan orang kampung. Dollah juga telah berkahwin dengan Intan Siti Rahimah yang beriman dan baik perangainya. Dollah suka berburu. Kita perlu menyesal dan insaf terhadap kelemahan kita.JS 50 . Kita perlu berjimat cermat dalam berbelanja. Dollah bertukar corak dengan memakai kaki palsu dan pakaian mahal serta mempunyai pembantu bernama Doli.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 3. Kita perlu menjaga hubungan yang baik dalam keluarga.

3. 5. miskin dan dihina masyarakat. Perempuan yang cantik. 4.  Seorang yang bertukar haluan apabila mempunyai kekayaan. 2. Dollah sudah tidak mengambilberat tentang solat setelah dia menjadi kaya. Intan Siti Rahimah menerima jemputan ke surau daripada isteri dan ibu-ibu pekerja mereka.JS 51 . Persoalan penipuan kepada orang yang kurang berilmu. Watak dan Perwatakan 1. Dollah  Capik. Tema Kekayaan mengubah sikap manusia ke arah kemungkaran dan menindas golongan yang lemah. Dollah tidak membenarkan isterinya membantu orang-orang kampung mengajar anak-anak jirannya yang susah.  Seorang yang menindas orang lemah. Dollah marah apabila semua pinangannya ditolak walaupun dia mempunyai harta yang banyak. Persoalan 1. Persoalan pencemaran sungai memberi kesan yang buruk kepada pengguna dan membawa penyakit. Persoalan penindasan kepada golongan yang lemah. Persoalan kepincangan masyarakat memilih kepada orang yang berharta. Akhirnya Dollah hilang di laut dan Siti Rahimah mendoakan keselamatannya.  Seorang yang sombong apabila mempunyai kekayaan.    Intan Siti Rahimah Isteri Dollah. Persoalan keimanan yang kukuh menjadi panduan pada kebaikan.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 kepada keadaan asal. Beriman dan baik tingkah laku disukai oleh semua orang. Edit oleh K@y. 2. Dollah bertemu semula dengan isterinya di kampung lain yang memperjuangkan Islam.

Kita perlu menjaga keindahan alam sekitar. 4.  Menipu orang kampung menjual tanah mereka untuk mengaut keuntungan. Pak Sudin terlalu setia kepada Dollah sehingga dianggap sebagai tali barut Tuan Dollah. Nilai kesabaran. 2. Contoh : Dollah yang tidak menggunakan batu mamar dari Langkawi untuk membuat rumah sebaliknya memilih batu mamar dari Itali.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 3. Pak Sudin  Pekerja Dollah yang setia kepadanya. Edit oleh K@y.Dollah mencemarkan sungai dengan najis-najis kuda yang dipeliharanya. 2. Nilai 1. Nilai ketaatan. Nilai tolong-menolong. 3. 3.JS 52 . Kita hendaklah mencari rezeki atau harta yang halal. Contoh : Tuan Dollah menjaga isterinya yang sedang mengandung dengan baik. Nilai kasih sayang antara suami isteri. Contoh: Soud meminta Dollah agar bersabar dengan hinaan orang kampung. Contoh : Intan Siti Rahimah mendengar arahannya suaminya iaitu Dollah semasa mengandung. Contoh : Intan Siti Rahimah menolong anak orang kampung mengajar mengaji. Abu Lahab  Broker tanah. 5. Dollah dihina oleh masyarakat kampung sehingga tidak ada orang yang mahu menerima pinangannya kerana dia capik dan miskin. Nilai menghargai barangan tempatan. Kita janganlah menindas golongan yang lemah atau miskin. 4. Abu Lahab mengumpul harta dengan menipu orang kampung dan akhirnya mereka telah dimasukkan dalam tahanan. Abu Lahab hampir-hampir dikenakan hukuman ditanam hidup-hidup kerana menipu orang-orang kampung. Pengajaran 1.

Masing-masing tidak mahu mengalah. ketua kampung. Rumah dan tanah keluarganya dirampas. Dato’ Onn mengahwini Halimah. Dato Onn menegah mereka berpecah belah dan menyeru mereka bersatu dan menuntut kemerdekaan tanpa pertumpahan darah. Dato’ Onn dipecat dari jawatan pemungut cukai kerana menentang keras dasar penjajah Inggeris yang ingin memungut cukai. Pada tahun 1946 dalam Kongres Melayu. Edit oleh K@y. Di sana Dato Onn dan Syed Hussien Alsagoff menerbit Akhbar Warta Malaya untuk menyatakan pendapat. Masih ramai yang menyokong kepimpinannya sehingga namanya tersohor. Tanah Melayu diistiharkan merdeka oleh Tunku Abdul Rahman. Rakyat Tanah Melayu mula sedar dan bangun menentang Inggeris bersamasama Dato Onn. Banyak nyawa yang terkorban dan kerugian harta benda yang banyak. Maulana mengingatkan Dollah supaya mentaati Allah dan bukannya menurut nafsu. berlaku huru-hara apabila MPAJA cuba mengambil alih pemerintahan secara kekerasan. Satu pertemuan diatur bersama pemimpin MPAJA dan KMM. membentuk fikiran rakyat dan menentang Inggeris secara halus. Drama – Dato’Onn (Othman Hj Zainudin) Sinopsis Drama ini mengisahkan sejarah hidup Dato’ Onn yang berjuang menentang penjajahan dan menuntut kemerdakaan sehinggalah ke akhir hayatnya. Dato Onn keluar parti lantaran cadangan untuk membuka keahlian kepada semua kaum ditolak.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 4. Dato’ Onn berkahwin dengan anak panggung iaitu Cik Kah tetapi jodoh mereka tidak panjang. Johor Bahru.JS 53 . balu adiknya. Selepas Jepun menyerah kalah. UMNO telah lahir untuk memperjuangkan hak orang Melayu. Kiai Salleh dan lain-lain. Mereka sekeluarga berhijrah ke Singapura. Kemudian Jepun menyerang Tanah Melayu dan Inggeris melarikan diri. Kita hendaklah taat dan menunaikan perintah Allah. Dato’ Onn menghembuskan nafasnya pada usia 67 tahun di Larkin. Penentangan bertambah kuat apabila ada gagasan untuk mewujudkan Malayan Union. Kemudian Dato Onn dilantik menjadi pegawai daerah Muar. Selepas kematian isteri.

Persoalan kepentingan perpaduan dalam kalangan rakyat. Persoalan akhbar dalam membentuk minda rakyat. 3. Watak dan Perwatakan 1. Persoalan kezaliman penjajah menindas rakyat jelata. Beliau senggup menegur Tuan Campbell yang menekan pegawai-pegawai Melayu dengan sikapnya yang bakhil. 7.  seorang yang tegas. 4. Persoalan golongan bangsawan yang berjiwa rakyat. Halimah  isteri Dato Onn. 6. Dato’Onn b Jaafar tidak melepaskan adik iparnya Halimah keluar dari rumah membawa anak-anaknya setelah kematian suaminya kerana mereka kerabat dan darah daging beliau.  Seorang yang berani. Persoalan pengorbanan seorang pemimpin.     Dato’ Onn b Jaafar. 8. Persoalan kesenian bangsa yang pupus ditelan dek kemunculan teknologi terkini.  Penari yang dapat menarik perhatian Dato’ Onn. 3. 2. 5. Menteri Besar. Pengasas kemerdekaan. seorang reformis dan pemimpin Melayu yang terulung. Halimah membantu Dato’ Onn mancari nafkah dengan menjual kuih selepas Dato’ Onn diberhentikan kerja. 2. rajin berusaha.JS 54 . Persoalan menjaga kepentingan dan maruah keluarga.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU Tema 2011 Drama ini mengetengahkan pemikiran betapa pentingnya anak watan bangkit menentang sebarang bentuk penjajahan Persoalan 1. Edit oleh K@y. Persoalan keganasan pihak komunis di Tanah Melayu. Cik Kah  seri panggung. Seorang yang bertanggungjawab.

Nilai 1. Dato’ Onn telah mengaturkan Edit oleh K@y. DJ Campbell menuduh Dato’ Onn menentang pentadbiran British selepas menerima teguran dari Dato’ Onn. akhirnya perkahwinan Dato’ Onn dan Cik Kah tidak bertahan lama. Contohnya dalam menyelesaikan sesuatu masalah. muafakat amat penting. Nilai taat kepada ibu bapa. Pengasas Parti PAS.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 4. 6. Dia juga bertanggungjawab memimpin rakyat jelata untuk menuntut kemerdekaan. 4.    Dr Burhanuddin Pemimpin KMM. Keadaan inilah yang ditunjukkan oleh orang-orang Melayu di bawah pimpinan Dato’ Onn. Nilai kesetiaan. Nilai muafakat. lantaran tidak mendapat restu keluarga. DJ Campbell  Pegawai Inggeris. Nilai bertanggungjawab. Nilai menghargai jasa. Tanpa muafakat masalah tidak dapat diselesaikan. Contohnya Sultan Johor menganugerahkan Darjah Kerabat kelas Dua kepada Dato’ Onn dan beberapa orang pemimpin lain yang berjasa kepada tanah air. Beliau menyangka Dato’ Onn lebih rela dijajah Inggeris di bawah Malayan Union apabila Dato’ Onn tidak bersetuju bergabung dengan MPAJA menentang Inggeris. Contohnya rakyat jelata perlu menyatakan kesetiaan pada tanah air tanpa berbelah bagi dalam apa keadaan sekalipun. Dato’ Onn menegah sama sekali perbalahan dalam kalangan rakyat sehingga berlakunya pergaduhan dan pertumpahan darah. Contohnya Dato’ Onn bertanggungjawab terhadap keluarga dan negaranya. 5. Contohnya. Contohnya rakyat jelata bersatu padu agar menjadi lebih kuat. Seorang yang tidak berfikiran jauh.JS 55 . Nilai bersatu padu. 3. Dia sanggup mengahwini balu adiknya. 5.  Sukar menerima teguran. 2.

Edit oleh K@y. Kita perlu berbincang secara rasional untuk mendapatkan keputusan yang terbaik berbanding perbincangan yang disertai emosi. 6. Kita perlu pandai memilih jalan penyelesaian yang terbaik dan jangan menggunakan kekerasan yang banyak merugikan. 2. Pemimpin hendaklah sanggup berkorban demi kepentingan rakyat dan negaranya. Kita hendaklah sanggup mempertahankan tanah air dari sebarang bentuk penjajahan. Kita perlu pandai memilih maklumat daripada media massa agar tidak terpengaruh dengan unsur negatif. 3. 5. Kita hendaklah bersatu padu supaya lebih kuat dalam menentang penjajah. 4. Pengajaran 1.NOTA ANTOLOGI DIRGAHAYU BAHASAKU 2011 pertemuan dengan pelbagai pihak untuk menyatupadukan mereka demi menuntut kemerdekaan.JS 56 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->