Bab 1 : Akur Akan Perintah Encik Hasrul, papa Hartini yang bertugas sebagai pegawai di Jabatan Pertanian menerima

surat tawaran kenaikan pangkat dan terpaksa bertukar tempat kerja di pedalaman Pahang. Encik Hasrul ditugaskan untuk memajukan masyarakat orang asli di sana. Pertukaran Encik Hasrul ke tempat baharu menjadi rungutan ahli keluarganya. Menurut jangkaan Puan Sarah, tempat baharu itu masih belum membangun dan tidak mempunyai kemudahan asas seperti bekalan elektrik dan air paip. Namun begitu, ahli keluarga Encik Hasrul terpaksa akur akan keputusannya untuk berpindah. Sebelum berpindah, Encik Hasrul terlebih dahulu pergi ke tempat kerja baharunya itu bagi melihat kuarters yang disediakan untuk keluarganya. rusan pertukaran sekolah anak!anaknya akan dilakukan selepas itu. "epulangan Encik Hasrul membawa berita bahawa tempat tinggal mereka yang baharu dilengkapi dengan pelbagai kemudahan asas. Encik Hasrul membuat keputusan berpindah lebih awal dengan alasan untuk berkenalan dengan jiran!jiran baharu di sana, di samping untuk menyesuaikan diri dengan suasana baharu.

Bab 2 Tersalah Duga Masa untuk berpindah sudah tiba. Mereka bertolak dari "uala #umpur pada waktu pagi. $anyak rakan dan jiran datang untuk mengucapkan selamat jalan. Encik Hasrul tidak mahu menyewakan rumah mereka itu kerana mereka akan menginap di situ jika mereka pulang ke "uala #umpur sekali sekala. "etibaan mereka di "ampung "uala $atu disambut dengan mesra oleh masyarakat kampung itu. "eesokannya, Hartini bangun awal. %ia menikmati udara yang nyaman bunyi kokokan ayam, serta cengkerik, dan burung!burung di hutan. Perasaan dan &ikirannya tenang dan damai. "awasan itu sebenarnya sudah membangun dan anggapan mereka sebelum ini

Sinda. "ebanyakan rakannya bersetuju tetapi ingin meminta kebenaran ibu bapa mereka terlebih dahulu. Selain itu. (neng. dan )mbok. mereka turut membawa hasil tanaman mereka. Murid!murid di sini agak berbe*a dengan rakan!rakan Hartini di bandar dahulu. Puan Sarah mencadangkan mereka mengunjungi rumah Satiah tetapi dihalang oleh Hartini dengan alasan bapa Satiah tidak suka jika ada orang yang datang ke rumahnya. Memandangkan mereka masih mempunyai masa selama enam bulan lagi sebelum peperiksaan PM+ menjelang. Petang itu pula. Encik Hasrul menggunakan . Bab 3 Sekolah Baharu Kawan Baharu Hartini memulakan hari pertama persekolahannya di Sekolah Menengah "uala $atu dalam 'ingkatan 'iga 'eratai. dan beg sekolah mereka lusuh tetapi bersih dan kemas. Bab 4 Masalah Satiah "ebimbangan Hartini terhadap Satiah berakhir apabila papanya bercadang untuk men*iarahi keluarga Satiah. Hartini mencadangkan mereka belajar secara berkumpulan selepas pulang dari sekolah. "edatangan mereka adalah untuk berkenalan dengan Encik Hasrul sekeluarga dan membantu apa!apa yang patut. %i rumah. "ebanyakan masyarakat di situ orang asli dan baik!baik belaka. 'idak ada yang bergurau senda atau bermain semasa guru sedang mengajar. Selain itu. Pakaian. mereka begitu tekun semasa belajar. Pada pagi itu Encik Hasrul ke pejabat untuk meninjau keadaan di sana sebelum memulakan tugas pada hari berikutnya.ternyata salah. %ia berkenalan dengan rakan!rakan sekelasnya seperti Satiah. $erbe*a pula dengan Satiah.. kasut. dia enggan menyertai mereka kerana tidak dibenarkan oleh bapanya pergi ke rumah rakan atau membenarkan rakan datang ke rumahnya. rumah Encik Hasrul dikunjungi oleh beberapa orang jiran tetangga. Hartini menceritakan perihal Satiah kepada mamanya.

Pada mulanya Hartini kurang yakin akan kebolehannya. Pada malam itu. Pada suatu petang. Peristiwa hitam yang berlaku terhadap anak perempuannya dahulu dijadikan sebagai pengajaran. Encik Hasrul menceritakan punca Pak Morit menghalang Satiah daripada berkawan rapat dengan rakan!rakan yang lain. Pak Morit bersetuju supaya Satiah dihantar ke hospital untuk mendapatkan rawatan. Pak Morit dan Mak Sukin tidur di rumah Encik Hasrul. akhirnya Pak Morit membenarkan Satiah belajar bersamasama Hartini dan rakan!rakan yang Bab 5 Ahli Baharu Keluarga Kami Satiah tinggal bersama!sama keluarga Hartini sebagai anak angkat.ikgu Malik memilih Hartini sebagai ketua kelab komputer sekolah yang baru ditubuhkan. %ia dikehendaki datang semula ke hospital dalam masa dua minggu lagi.alasan kerja memandangkan bapa Satiah juga terlibat dalam persatuan pertanian di kampung tersebut. "ebebasan yang pernah diberikan kepada anaknya itu telah disalahgunakan sehingga terjebak dengan najis dadah dan meninggal dunia lain. %oktor telah mengambil contoh darah. Satiah bukan sahaja rajin belajar. malah ringan tulang. Satiah dibenarkan pulang ke rumah. . Pak Morit menyatakan bahawa Satiah sudah lama mengalami sakit seperti itu. Satiah pengsan. -alau bagaimanapun. dan kahak Satiah untuk dihantar ke Makmal "aji Penyakit. . Mak Sukin menjelaskan bahawa mereka akan membawa Satiah berubat dengan dukun semasa cuti sekolah nanti. Bab Sen!uman Satiah Mulai Tawar Selepas mendapat rawatan awal di hospital. )tas nasihat Encik Hasrul. namun papanya berjanji akan menghantarnya ke kelas komputer semasa menunggu keputusan PM+ nanti. air kencing. %i rumah. akibat )(%S.

Bab " Per#isahan Sementara Hartini dan Satiah berjaya menduduki peperiksaan PM+ dengan jayanya. rakan!rakan termasuk . Encik Hasrul berjanji akan mengadakan kenduri besar!besaran jika Hartini. Hartini bangun dan membancuh air susu untuk Satiah. dan rakan!rakan mereka lulus dengan cemerlang dalam peperiksaan nanti. "eadaan Satiah semakin teruk. Satiah. . Bab $ Berita !ang Membimbangkan "epulangan Hartini disambut oleh Puan Sarah dengan gembira."ira!kira pukul . "eesokan petang..ikgu )nis dan . mereka terpaksa berpisah sementara waktu kerana Hartini pulang ke rumah neneknya di Johor untuk mengikuti kelas komputer seperti yang dirancang. %ia menunggu masa untuk pulang bagi berkongsi pengetahuan dengan Satiah dan rakan!rakan yang lain. Pengetahuan sedia ada Hartini tentang komputer membuatkan dia dapat menguasai kemahiran yang diajar dengan lebih mudah. Sejak berada di Johor.// pagi. Pak Morit sudah tidak membenarkan Satiah dibawa ke hospital lagi kerana dia masih berpegang pada pesanan dukun. Namun begitu. baru dua kali Hartini menerima surat daripada Satiah. %ia sangat rindu akan Satiah dan keluarganya. Puan Sarah memberitahu Hartini bahawa Satiah menghidap barah paru! paru. Nenek Hartini tinggal berseorangan setelah Mak sikap Mak su Hartini dihantar ke rumah Pak #ongnya di (poh kerana sunya semakin liar dan bercampur dengan remaja yang terlibat dengan dadah serta kumpulan samseng sekolah. Hampir seluruh paru!parunya telah dijangkiti 0irus barah.ikgu Malik men*iarahi Satiah di rumah Encik Hasrul. Satiah terjaga daripada tidur dan mengaduh kesakitan.

Hartini membayangkan bahawa mereka akan mendapat keputusan yang cemerlang.Hartini pergi ke rumah Satiah untuk melihat keadaan Satiah. Hartini pergi ke rumah Satiah lagi tetapi sahabat baiknya itu tiada di rumah kerana dibawa oleh ibu bapanya ke kampung #angsat untuk berubat dengan dukun. . "eesokan harinya. dia telah melanggar adat apabila membenarkan Satiah dihantar ke hospital dahulu dan dia tidak mahu melanggar pantang larang itu lagi. Encik Hasrul dan Puan Sarah sekadar bersimpati dan tidak dapat berbuat apa!apa. Hartini men*iarahi Satiah. Mak Sukin berjanji akan memujuk suaminya agar menggunakan perubatan moden untuk merawat penyakit diumumkan tidak lama lagi. Hartini pulang ke rumahnya dengan perasaan kecewa. Namun begitu. Mereka ingin mengelakkan hubungan mereka menjadi terus renggang. Pada pendapat Pak Morit. Bab % Kerana A&at &an Pantang 'arang Mak Sukin gagal memujuk suaminya. papa dan mama Hartini tetap ke rumah Pak Morit untuk men*iarahi Satiah. Hartini memberikan semangat kepada sahabatnya itu agar kuat dan mereka akan berusaha untuk mengubati Satiah. Bab 1( Keruhn!a Air !ang Tenang Hubungan antara keluarga Hartini dengan keluarga Pak Morit semakin renggang dan tegang. "eesokan harinya. Hartini dimarahi oleh Pak Morit semasa Hartini memujuknya agar membenarkan Satiah mendapatkan rawatan di hospital.

ikgu Malik dan . mereka melihat dukun begitu sibuk mengubati Satiah. Hartini mendapat 1) 2$ manakala Satiah dinobatkan sebagai murid terbaik kerana mendapat 3). Satiah pengsan dan darah keluar membuak! buak daripada mulutnya. dan Mak Sukin bergilir!gilir menjaga Satiah.ikgu Hana&i tiba. keputusan peperiksaan diumumkan tetapi Pak Morit tidak membenarkan Satiah ke sekolah untuk mengambil keputusan tersebut. 'etapi Satiah terus pengsan dan darah yang keluar dari mulutnya semakin melemahkannya. Puan Sarah Hartini. . "eadaan Satiah semakin sihat. Setibanya Hartini dan rakan!rakannya di rumah Satiah. )khirnya Pak Morit mengalah. Encik Hasrul segera membawa Satiah ke hospital sejurus . Sementara di rumah. Pak Morit mewakili anaknya itu. . Encik Hasrul meminta kebenaran Pak Morit untuk membawa Satiah ke hospital. Bab 11 Berita )embira Disambut Duka Hartini dan rakan!rakannya yang lain pergi ke sekolah untuk mengambil keputusan peperiksaan PM+ kecuali Satiah. Papa dan mama Hartini tiba sejurus kemudian setelah dimaklumkan oleh )li Sintok dan Mijod. %ukun menyatakan bahawa Satiah akan sedar apabila air yang dijampinya meresap ke dalam badan Satiah.Hartini juga tetap men*iarahi sahabat baiknya itu setiap hari dan memberikan semangat kepada Satiah. Pak Morit pula melarang Satiah daripada memijak tanah kerana penunggu yang menumpang pada badan Satiah akan datang semula dan mengganggunya. "eesokan harinya. Pak Morit semakin cemas apabila melihat keadaan anaknya itu. Bab 12 Kuntum !ang *am#ir 'a!u Satiah dimasukkan ke wad (. %ia akan dirawat dengan kaedah kemoterapi.

kemudian diikuti oleh Hartini.uga A&a Batasn!a Sudah tiga bulan Hartini berada di sekolah baharu. %ia dan Satiah sering berutus surat. Bab 14 Kesabaran . Pak Morit pula memberikan wang sebanyak +M4// kepada Puan Sarah untuk membeli keperluan Satiah. mereka akan belajar di sekolah berasrama penuh yang berlainan. dan penduduk kampung.-ita &an *ara#an Keluarga "enduri kesyukuran yang dirancang telah diadakan dan dihadiri oleh hampir kesemua rakan lepasan tingkatan tiga. teman sebilik mereka yang celopar dan suka menghina Satiah menyebabkan berlaku pergaduhan antaranya dengan Hartini. teman sebiliknya. Selepas ini. Hubungan antara Pak Morit dengan Encik Hasrul semakin baik. Hartini banyak bercerita tentang Satiah kepada Nora. Nora dan Najmi telah membantu Hartini bagi menegakkan kebenaran. tetapi ditolak dengan baik oleh Puan Sarah. Hartini menampar mulut Junainah sehingga berdarah kerana Junainah membuka radio dengan kuat sehingga mengganggu Hartini yang sedang belajar. Pak Morit.Pada hari ke!4/ Satiah di hospital. Puan Sarah. dan Mak Sukin menghantar Satiah ke asramanya terlebih dahulu. "eadaan Satiah juga semakin positi&. guru!guru Sekolah Menengah "uala $atu. barulah Hartini memberitahu Satiah tentang keputusan peperiksaannya. Bab 13 Demi +ita. "emuncaknya. Sikap Junainah. )khirnya Junainah diberi amaran atas sikapnya . Encik Hasrul. Encik Hasrul dan Puan Sarah sibuk membuat persiapan barang! barang Hartini dan Satiah untuk dibawa ke asrama. Pergaduhan antara Hartini dengan Junainah dibawa kepada pengetahuan pengetua.

Nora. "eesokan harinya.yang mementingkan diri sendiri dan sering mengganggu ketenteraman orang lain. "ancho meletakkan bungkusan pil itu di dalam almari Hartini supaya Hartini ditangkap dan operasi itu dihentikan.uti semester akan bermula tidak lama lagi. 'iga hari kemudian. .// malam. sebaliknya mengulang kaji pelajaran di dewan belajar hingga pukul 2/. Hartini memberitahu papanya bahawa dia di&itnah. Satu bungkusan berisi sejumlah pil ecstacy dijumpai di dalam almari Hartini. Hartini. dan Najmi dipanggil oleh )bang Mat yang bekerja sebagai budak pejabat balik ke asrama. "ejadian itu amat memeranjatkan papa dan mamanya. Satu pemeriksaan mengejut telah diadakan. Pihak polis berjaya menangkap Encik "ancho di sebuah restoran di bandar "uantan ketika menyerahkan sejumlah pil tersebut kepada pelanggannya. Hartini dibawa ke balai polis dan ditahan di dalam lokap. Mereka tidak terus pulang ke bilik. %alam perjalan pulang encik hasrul memberitahu Hartini tentang pesalah yang sebenarnya dalam kes tersebut ialah Encik "ancho yang bertugas sebagai pengawal keselamatan sekolah. Hartini mulai mengemas biliknya dengan menyusun semua pakaian dan buku supaya kelihatan kemas. Encik Hasrul berjaya membuktikan bahawa Hartini tidak bersalah lalu Hartini dibebaskan. %ialah yang mengedar pil ecstacy tersebut kepada murid!murid pemeriksaan di asrama. "emudian. Hartini bersama!sama Nora pergi ke dewan makan untuk makan malam. Bab 15 Pe-ahn!a Tembelang . "etika pengetua Encik memberitahunya menyuruh bahawa Junainah akan dijalankan.

. Pada pagi itu. )pabila sedar. )khirnya )mat menemui Satiah di tepi perigi dalam keadaan terlentang dengan darah yang banyak sekali. Hartini ke rumah Satiah tetapi gagal menemuinya setelah mencarinya di sekeliling rumah Pak Morit. dia meninggal dunia.Bab 1 Dia Pergi . "eadaannya amat tenat. Papa dan mama Hartini sibuk menguruskan kenduri kesyukuran kerana dia dibebaskan dari lokap. Hartini melihat banyak orang berada di rumahnya. $anyak jiran yang membantu termasuk Pak Morit dan Mak Sukin. Hartini dibenarkan menyambung cuti seminggu lagi supaya kesihatannya benar!benar pulih. . Hartini pengsan selepas mendapat tahu Satiah meninggal dunia. 'idak lama kemudian. )min dijemput untuk memulihkan semangatnya yang lemah itu. Hartini berjanji akan menyusulnya pada waktu petang. Selepas jena*ah Satiah dikebumikan di tanah perkuburan. Pada waktu petang. 5leh sebab keletihan. Encik Hasrul memaklumkan keadaan Hartini kepada pengetua.ua Hartini dan Satiah mulai bercuti di "ampung "uala $atu. Hartini meneruskan tidurnya lalu Satiah pulang ke rumahnya sendirian. Satiah dihantar ke hospital dan dimasukkan ke wad (. sekolah dahulu dan menerima kematian Satiah dengan sabar. Satiah mengajak Hartini menemaninya pulang ke rumahnya. sta* sta* )min menasihatinya agar mengamalkan ilmu agama yang diajarkan di Bab 1" Tersingka# Mister/ Meskipun sudah dua hari persekolahan bermula. namun Hartini masih tidak kembali ke asrama kerana belum sihat. Hartini masih berada di kubur Satiah dalam keadaan sedih.

Bab 1$ +em#aka Putih 0ntukmu Hartini sudah bersiap untuk pulang ke asrama. Hartini memegang nisan pusara Satiah sambil berbisik semoga pokok cempaka putih yang ditanam itu akan merimbun dan rendang serta berbunga sepanjang musim bagi mengharumi pusara Satiah sepanjang masa. Mak Sukin turut membawa sebatang anak bunga cempaka yang dipesan oleh Hartini. . Puan Sarah memberikan diari Satiah kepada Hartini. Sebelum meneruskan perjalanan ke asrama. 'idak lama kemudian. Satiah juga ingin menghabiskan masa cutinya dengan kedua!dua keluarganya kerana dia merasa bahawa usianya sudah tidak panjang lagi. Pak Morit dan Mak Sukin datang dengan membawa buah! buahan untuk Hartini dan rakan!rakannya di asrama. Selain itu. mereka singgah di pusara Satiah. terdapat catatan tentang kesedihan Satiah apabila mendapat tahu bahawa Hartini di&itnah dan ditahan di lokap. Satiah turut berpesan kepada Hartini agar meneruskan cita!citanya dengan berusaha untuk menggenggam segulung ija*ah. Puan Sarah memberikan kata!kata semangat kepada Hartini agar terus berusaha dan menjadikan pesanan Satiah sebagai wasiat. Pak Morit dan Mak Sukin juga tidak mempunyai anak perempuan lain dan mereka turut bergantung harap kepada Hartini. Hartini menanam pokok bunga cempaka tersebut di pusara Satiah seperti yang tertulis dalam diarinya. Hartini membaca diari tersebut yang tertulis pengalaman manis antara mereka berdua.Encik Hasrul dan Puan Sarah juga pergi ke asrama Satiah untuk mengambil barangbarangnya. "ejayaan Hartini juga akan memberikan kebahagiaan kepada mereka berdua.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful