Bab 1 : Akur Akan Perintah Encik Hasrul, papa Hartini yang bertugas sebagai pegawai di Jabatan Pertanian menerima

surat tawaran kenaikan pangkat dan terpaksa bertukar tempat kerja di pedalaman Pahang. Encik Hasrul ditugaskan untuk memajukan masyarakat orang asli di sana. Pertukaran Encik Hasrul ke tempat baharu menjadi rungutan ahli keluarganya. Menurut jangkaan Puan Sarah, tempat baharu itu masih belum membangun dan tidak mempunyai kemudahan asas seperti bekalan elektrik dan air paip. Namun begitu, ahli keluarga Encik Hasrul terpaksa akur akan keputusannya untuk berpindah. Sebelum berpindah, Encik Hasrul terlebih dahulu pergi ke tempat kerja baharunya itu bagi melihat kuarters yang disediakan untuk keluarganya. rusan pertukaran sekolah anak!anaknya akan dilakukan selepas itu. "epulangan Encik Hasrul membawa berita bahawa tempat tinggal mereka yang baharu dilengkapi dengan pelbagai kemudahan asas. Encik Hasrul membuat keputusan berpindah lebih awal dengan alasan untuk berkenalan dengan jiran!jiran baharu di sana, di samping untuk menyesuaikan diri dengan suasana baharu.

Bab 2 Tersalah Duga Masa untuk berpindah sudah tiba. Mereka bertolak dari "uala #umpur pada waktu pagi. $anyak rakan dan jiran datang untuk mengucapkan selamat jalan. Encik Hasrul tidak mahu menyewakan rumah mereka itu kerana mereka akan menginap di situ jika mereka pulang ke "uala #umpur sekali sekala. "etibaan mereka di "ampung "uala $atu disambut dengan mesra oleh masyarakat kampung itu. "eesokannya, Hartini bangun awal. %ia menikmati udara yang nyaman bunyi kokokan ayam, serta cengkerik, dan burung!burung di hutan. Perasaan dan &ikirannya tenang dan damai. "awasan itu sebenarnya sudah membangun dan anggapan mereka sebelum ini

Murid!murid di sini agak berbe*a dengan rakan!rakan Hartini di bandar dahulu. Sinda. rumah Encik Hasrul dikunjungi oleh beberapa orang jiran tetangga. Memandangkan mereka masih mempunyai masa selama enam bulan lagi sebelum peperiksaan PM+ menjelang. Encik Hasrul menggunakan .. %i rumah. (neng. Bab 4 Masalah Satiah "ebimbangan Hartini terhadap Satiah berakhir apabila papanya bercadang untuk men*iarahi keluarga Satiah. "ebanyakan rakannya bersetuju tetapi ingin meminta kebenaran ibu bapa mereka terlebih dahulu. dan beg sekolah mereka lusuh tetapi bersih dan kemas. "edatangan mereka adalah untuk berkenalan dengan Encik Hasrul sekeluarga dan membantu apa!apa yang patut. "ebanyakan masyarakat di situ orang asli dan baik!baik belaka. mereka begitu tekun semasa belajar. Bab 3 Sekolah Baharu Kawan Baharu Hartini memulakan hari pertama persekolahannya di Sekolah Menengah "uala $atu dalam 'ingkatan 'iga 'eratai. Selain itu. Selain itu. dia enggan menyertai mereka kerana tidak dibenarkan oleh bapanya pergi ke rumah rakan atau membenarkan rakan datang ke rumahnya. Hartini menceritakan perihal Satiah kepada mamanya. Hartini mencadangkan mereka belajar secara berkumpulan selepas pulang dari sekolah. Petang itu pula. $erbe*a pula dengan Satiah. mereka turut membawa hasil tanaman mereka. Puan Sarah mencadangkan mereka mengunjungi rumah Satiah tetapi dihalang oleh Hartini dengan alasan bapa Satiah tidak suka jika ada orang yang datang ke rumahnya. dan )mbok. 'idak ada yang bergurau senda atau bermain semasa guru sedang mengajar. Pada pagi itu Encik Hasrul ke pejabat untuk meninjau keadaan di sana sebelum memulakan tugas pada hari berikutnya. Pakaian.ternyata salah. %ia berkenalan dengan rakan!rakan sekelasnya seperti Satiah. kasut.

air kencing. %i rumah. Pada mulanya Hartini kurang yakin akan kebolehannya. Mak Sukin menjelaskan bahawa mereka akan membawa Satiah berubat dengan dukun semasa cuti sekolah nanti. Peristiwa hitam yang berlaku terhadap anak perempuannya dahulu dijadikan sebagai pengajaran. dan kahak Satiah untuk dihantar ke Makmal "aji Penyakit. Pada suatu petang. Pak Morit bersetuju supaya Satiah dihantar ke hospital untuk mendapatkan rawatan. Bab Sen!uman Satiah Mulai Tawar Selepas mendapat rawatan awal di hospital. -alau bagaimanapun. Satiah dibenarkan pulang ke rumah. Pak Morit menyatakan bahawa Satiah sudah lama mengalami sakit seperti itu. Pada malam itu. Pak Morit dan Mak Sukin tidur di rumah Encik Hasrul. malah ringan tulang. Encik Hasrul menceritakan punca Pak Morit menghalang Satiah daripada berkawan rapat dengan rakan!rakan yang lain. akhirnya Pak Morit membenarkan Satiah belajar bersamasama Hartini dan rakan!rakan yang Bab 5 Ahli Baharu Keluarga Kami Satiah tinggal bersama!sama keluarga Hartini sebagai anak angkat. )tas nasihat Encik Hasrul. %oktor telah mengambil contoh darah. "ebebasan yang pernah diberikan kepada anaknya itu telah disalahgunakan sehingga terjebak dengan najis dadah dan meninggal dunia lain. . akibat )(%S. namun papanya berjanji akan menghantarnya ke kelas komputer semasa menunggu keputusan PM+ nanti. Satiah pengsan. %ia dikehendaki datang semula ke hospital dalam masa dua minggu lagi. Satiah bukan sahaja rajin belajar.ikgu Malik memilih Hartini sebagai ketua kelab komputer sekolah yang baru ditubuhkan.alasan kerja memandangkan bapa Satiah juga terlibat dalam persatuan pertanian di kampung tersebut. .

ikgu Malik men*iarahi Satiah di rumah Encik Hasrul. Bab $ Berita !ang Membimbangkan "epulangan Hartini disambut oleh Puan Sarah dengan gembira. Pengetahuan sedia ada Hartini tentang komputer membuatkan dia dapat menguasai kemahiran yang diajar dengan lebih mudah.ikgu )nis dan . Pak Morit sudah tidak membenarkan Satiah dibawa ke hospital lagi kerana dia masih berpegang pada pesanan dukun. mereka terpaksa berpisah sementara waktu kerana Hartini pulang ke rumah neneknya di Johor untuk mengikuti kelas komputer seperti yang dirancang. . %ia sangat rindu akan Satiah dan keluarganya. Nenek Hartini tinggal berseorangan setelah Mak sikap Mak su Hartini dihantar ke rumah Pak #ongnya di (poh kerana sunya semakin liar dan bercampur dengan remaja yang terlibat dengan dadah serta kumpulan samseng sekolah. %ia menunggu masa untuk pulang bagi berkongsi pengetahuan dengan Satiah dan rakan!rakan yang lain.. "eadaan Satiah semakin teruk. Hartini bangun dan membancuh air susu untuk Satiah."ira!kira pukul . dan rakan!rakan mereka lulus dengan cemerlang dalam peperiksaan nanti. Hampir seluruh paru!parunya telah dijangkiti 0irus barah. Sejak berada di Johor.// pagi. Puan Sarah memberitahu Hartini bahawa Satiah menghidap barah paru! paru. Bab " Per#isahan Sementara Hartini dan Satiah berjaya menduduki peperiksaan PM+ dengan jayanya. Namun begitu. baru dua kali Hartini menerima surat daripada Satiah. rakan!rakan termasuk . Satiah terjaga daripada tidur dan mengaduh kesakitan. "eesokan petang. Encik Hasrul berjanji akan mengadakan kenduri besar!besaran jika Hartini. Satiah.

Hartini pergi ke rumah Satiah untuk melihat keadaan Satiah. Hartini membayangkan bahawa mereka akan mendapat keputusan yang cemerlang. Hartini dimarahi oleh Pak Morit semasa Hartini memujuknya agar membenarkan Satiah mendapatkan rawatan di hospital. "eesokan harinya. Mereka ingin mengelakkan hubungan mereka menjadi terus renggang. Bab 1( Keruhn!a Air !ang Tenang Hubungan antara keluarga Hartini dengan keluarga Pak Morit semakin renggang dan tegang. papa dan mama Hartini tetap ke rumah Pak Morit untuk men*iarahi Satiah. Bab % Kerana A&at &an Pantang 'arang Mak Sukin gagal memujuk suaminya. Hartini pulang ke rumahnya dengan perasaan kecewa. Hartini memberikan semangat kepada sahabatnya itu agar kuat dan mereka akan berusaha untuk mengubati Satiah. Hartini men*iarahi Satiah. Pada pendapat Pak Morit. Encik Hasrul dan Puan Sarah sekadar bersimpati dan tidak dapat berbuat apa!apa. Hartini pergi ke rumah Satiah lagi tetapi sahabat baiknya itu tiada di rumah kerana dibawa oleh ibu bapanya ke kampung #angsat untuk berubat dengan dukun. . Namun begitu. dia telah melanggar adat apabila membenarkan Satiah dihantar ke hospital dahulu dan dia tidak mahu melanggar pantang larang itu lagi. Mak Sukin berjanji akan memujuk suaminya agar menggunakan perubatan moden untuk merawat penyakit diumumkan tidak lama lagi. "eesokan harinya.

Hartini juga tetap men*iarahi sahabat baiknya itu setiap hari dan memberikan semangat kepada Satiah. Sementara di rumah. "eadaan Satiah semakin sihat. Bab 12 Kuntum !ang *am#ir 'a!u Satiah dimasukkan ke wad (. Pak Morit pula melarang Satiah daripada memijak tanah kerana penunggu yang menumpang pada badan Satiah akan datang semula dan mengganggunya. .ikgu Hana&i tiba. )khirnya Pak Morit mengalah. keputusan peperiksaan diumumkan tetapi Pak Morit tidak membenarkan Satiah ke sekolah untuk mengambil keputusan tersebut.ikgu Malik dan . Setibanya Hartini dan rakan!rakannya di rumah Satiah. %ia akan dirawat dengan kaedah kemoterapi. %ukun menyatakan bahawa Satiah akan sedar apabila air yang dijampinya meresap ke dalam badan Satiah. Puan Sarah Hartini. dan Mak Sukin bergilir!gilir menjaga Satiah. Papa dan mama Hartini tiba sejurus kemudian setelah dimaklumkan oleh )li Sintok dan Mijod. Encik Hasrul segera membawa Satiah ke hospital sejurus . . Encik Hasrul meminta kebenaran Pak Morit untuk membawa Satiah ke hospital. mereka melihat dukun begitu sibuk mengubati Satiah. Satiah pengsan dan darah keluar membuak! buak daripada mulutnya. 'etapi Satiah terus pengsan dan darah yang keluar dari mulutnya semakin melemahkannya. Pak Morit semakin cemas apabila melihat keadaan anaknya itu. Bab 11 Berita )embira Disambut Duka Hartini dan rakan!rakannya yang lain pergi ke sekolah untuk mengambil keputusan peperiksaan PM+ kecuali Satiah. "eesokan harinya. Pak Morit mewakili anaknya itu. Hartini mendapat 1) 2$ manakala Satiah dinobatkan sebagai murid terbaik kerana mendapat 3).

Hubungan antara Pak Morit dengan Encik Hasrul semakin baik.uga A&a Batasn!a Sudah tiga bulan Hartini berada di sekolah baharu. Puan Sarah. Pergaduhan antara Hartini dengan Junainah dibawa kepada pengetahuan pengetua. "emuncaknya. Pak Morit. Sikap Junainah. dan Mak Sukin menghantar Satiah ke asramanya terlebih dahulu. Encik Hasrul. Encik Hasrul dan Puan Sarah sibuk membuat persiapan barang! barang Hartini dan Satiah untuk dibawa ke asrama. dan penduduk kampung. Bab 14 Kesabaran . %ia dan Satiah sering berutus surat. Bab 13 Demi +ita. mereka akan belajar di sekolah berasrama penuh yang berlainan. barulah Hartini memberitahu Satiah tentang keputusan peperiksaannya. tetapi ditolak dengan baik oleh Puan Sarah. Pak Morit pula memberikan wang sebanyak +M4// kepada Puan Sarah untuk membeli keperluan Satiah. guru!guru Sekolah Menengah "uala $atu. teman sebilik mereka yang celopar dan suka menghina Satiah menyebabkan berlaku pergaduhan antaranya dengan Hartini. )khirnya Junainah diberi amaran atas sikapnya . Selepas ini. Hartini menampar mulut Junainah sehingga berdarah kerana Junainah membuka radio dengan kuat sehingga mengganggu Hartini yang sedang belajar. "eadaan Satiah juga semakin positi&. Hartini banyak bercerita tentang Satiah kepada Nora. teman sebiliknya.Pada hari ke!4/ Satiah di hospital.-ita &an *ara#an Keluarga "enduri kesyukuran yang dirancang telah diadakan dan dihadiri oleh hampir kesemua rakan lepasan tingkatan tiga. kemudian diikuti oleh Hartini. Nora dan Najmi telah membantu Hartini bagi menegakkan kebenaran.

Mereka tidak terus pulang ke bilik. Encik Hasrul berjaya membuktikan bahawa Hartini tidak bersalah lalu Hartini dibebaskan. "ejadian itu amat memeranjatkan papa dan mamanya. 'iga hari kemudian. Hartini memberitahu papanya bahawa dia di&itnah. "emudian.// malam. "eesokan harinya.yang mementingkan diri sendiri dan sering mengganggu ketenteraman orang lain. "etika pengetua Encik memberitahunya menyuruh bahawa Junainah akan dijalankan. dan Najmi dipanggil oleh )bang Mat yang bekerja sebagai budak pejabat balik ke asrama. %alam perjalan pulang encik hasrul memberitahu Hartini tentang pesalah yang sebenarnya dalam kes tersebut ialah Encik "ancho yang bertugas sebagai pengawal keselamatan sekolah. Hartini dibawa ke balai polis dan ditahan di dalam lokap. Hartini mulai mengemas biliknya dengan menyusun semua pakaian dan buku supaya kelihatan kemas. Nora.uti semester akan bermula tidak lama lagi. "ancho meletakkan bungkusan pil itu di dalam almari Hartini supaya Hartini ditangkap dan operasi itu dihentikan. Hartini bersama!sama Nora pergi ke dewan makan untuk makan malam. Bab 15 Pe-ahn!a Tembelang . Pihak polis berjaya menangkap Encik "ancho di sebuah restoran di bandar "uantan ketika menyerahkan sejumlah pil tersebut kepada pelanggannya. Hartini. . Satu bungkusan berisi sejumlah pil ecstacy dijumpai di dalam almari Hartini. Satu pemeriksaan mengejut telah diadakan. sebaliknya mengulang kaji pelajaran di dewan belajar hingga pukul 2/. %ialah yang mengedar pil ecstacy tersebut kepada murid!murid pemeriksaan di asrama.

Satiah dihantar ke hospital dan dimasukkan ke wad (. Hartini masih berada di kubur Satiah dalam keadaan sedih.ua Hartini dan Satiah mulai bercuti di "ampung "uala $atu. )khirnya )mat menemui Satiah di tepi perigi dalam keadaan terlentang dengan darah yang banyak sekali. Hartini meneruskan tidurnya lalu Satiah pulang ke rumahnya sendirian. "eadaannya amat tenat. Satiah mengajak Hartini menemaninya pulang ke rumahnya. 5leh sebab keletihan. Hartini berjanji akan menyusulnya pada waktu petang.Bab 1 Dia Pergi . Papa dan mama Hartini sibuk menguruskan kenduri kesyukuran kerana dia dibebaskan dari lokap. Pada waktu petang. Hartini melihat banyak orang berada di rumahnya. Encik Hasrul memaklumkan keadaan Hartini kepada pengetua. $anyak jiran yang membantu termasuk Pak Morit dan Mak Sukin. Selepas jena*ah Satiah dikebumikan di tanah perkuburan. sta* sta* )min menasihatinya agar mengamalkan ilmu agama yang diajarkan di Bab 1" Tersingka# Mister/ Meskipun sudah dua hari persekolahan bermula. 'idak lama kemudian. Hartini ke rumah Satiah tetapi gagal menemuinya setelah mencarinya di sekeliling rumah Pak Morit. dia meninggal dunia. Hartini dibenarkan menyambung cuti seminggu lagi supaya kesihatannya benar!benar pulih. Hartini pengsan selepas mendapat tahu Satiah meninggal dunia. . sekolah dahulu dan menerima kematian Satiah dengan sabar. . )pabila sedar. namun Hartini masih tidak kembali ke asrama kerana belum sihat. Pada pagi itu. )min dijemput untuk memulihkan semangatnya yang lemah itu.

"ejayaan Hartini juga akan memberikan kebahagiaan kepada mereka berdua. Puan Sarah memberikan kata!kata semangat kepada Hartini agar terus berusaha dan menjadikan pesanan Satiah sebagai wasiat. Pak Morit dan Mak Sukin juga tidak mempunyai anak perempuan lain dan mereka turut bergantung harap kepada Hartini. Hartini membaca diari tersebut yang tertulis pengalaman manis antara mereka berdua. Hartini menanam pokok bunga cempaka tersebut di pusara Satiah seperti yang tertulis dalam diarinya. Satiah turut berpesan kepada Hartini agar meneruskan cita!citanya dengan berusaha untuk menggenggam segulung ija*ah. Hartini memegang nisan pusara Satiah sambil berbisik semoga pokok cempaka putih yang ditanam itu akan merimbun dan rendang serta berbunga sepanjang musim bagi mengharumi pusara Satiah sepanjang masa. Puan Sarah memberikan diari Satiah kepada Hartini. terdapat catatan tentang kesedihan Satiah apabila mendapat tahu bahawa Hartini di&itnah dan ditahan di lokap. Pak Morit dan Mak Sukin datang dengan membawa buah! buahan untuk Hartini dan rakan!rakannya di asrama. . mereka singgah di pusara Satiah. Satiah juga ingin menghabiskan masa cutinya dengan kedua!dua keluarganya kerana dia merasa bahawa usianya sudah tidak panjang lagi. Selain itu.Encik Hasrul dan Puan Sarah juga pergi ke asrama Satiah untuk mengambil barangbarangnya. Mak Sukin turut membawa sebatang anak bunga cempaka yang dipesan oleh Hartini. Bab 1$ +em#aka Putih 0ntukmu Hartini sudah bersiap untuk pulang ke asrama. Sebelum meneruskan perjalanan ke asrama. 'idak lama kemudian.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.