Bab 1 : Akur Akan Perintah Encik Hasrul, papa Hartini yang bertugas sebagai pegawai di Jabatan Pertanian menerima

surat tawaran kenaikan pangkat dan terpaksa bertukar tempat kerja di pedalaman Pahang. Encik Hasrul ditugaskan untuk memajukan masyarakat orang asli di sana. Pertukaran Encik Hasrul ke tempat baharu menjadi rungutan ahli keluarganya. Menurut jangkaan Puan Sarah, tempat baharu itu masih belum membangun dan tidak mempunyai kemudahan asas seperti bekalan elektrik dan air paip. Namun begitu, ahli keluarga Encik Hasrul terpaksa akur akan keputusannya untuk berpindah. Sebelum berpindah, Encik Hasrul terlebih dahulu pergi ke tempat kerja baharunya itu bagi melihat kuarters yang disediakan untuk keluarganya. rusan pertukaran sekolah anak!anaknya akan dilakukan selepas itu. "epulangan Encik Hasrul membawa berita bahawa tempat tinggal mereka yang baharu dilengkapi dengan pelbagai kemudahan asas. Encik Hasrul membuat keputusan berpindah lebih awal dengan alasan untuk berkenalan dengan jiran!jiran baharu di sana, di samping untuk menyesuaikan diri dengan suasana baharu.

Bab 2 Tersalah Duga Masa untuk berpindah sudah tiba. Mereka bertolak dari "uala #umpur pada waktu pagi. $anyak rakan dan jiran datang untuk mengucapkan selamat jalan. Encik Hasrul tidak mahu menyewakan rumah mereka itu kerana mereka akan menginap di situ jika mereka pulang ke "uala #umpur sekali sekala. "etibaan mereka di "ampung "uala $atu disambut dengan mesra oleh masyarakat kampung itu. "eesokannya, Hartini bangun awal. %ia menikmati udara yang nyaman bunyi kokokan ayam, serta cengkerik, dan burung!burung di hutan. Perasaan dan &ikirannya tenang dan damai. "awasan itu sebenarnya sudah membangun dan anggapan mereka sebelum ini

Hartini mencadangkan mereka belajar secara berkumpulan selepas pulang dari sekolah. $erbe*a pula dengan Satiah. Sinda. Pakaian. Hartini menceritakan perihal Satiah kepada mamanya. "ebanyakan masyarakat di situ orang asli dan baik!baik belaka. "edatangan mereka adalah untuk berkenalan dengan Encik Hasrul sekeluarga dan membantu apa!apa yang patut. Puan Sarah mencadangkan mereka mengunjungi rumah Satiah tetapi dihalang oleh Hartini dengan alasan bapa Satiah tidak suka jika ada orang yang datang ke rumahnya. %ia berkenalan dengan rakan!rakan sekelasnya seperti Satiah. (neng. Memandangkan mereka masih mempunyai masa selama enam bulan lagi sebelum peperiksaan PM+ menjelang. dan )mbok. rumah Encik Hasrul dikunjungi oleh beberapa orang jiran tetangga. kasut. Selain itu. dia enggan menyertai mereka kerana tidak dibenarkan oleh bapanya pergi ke rumah rakan atau membenarkan rakan datang ke rumahnya. %i rumah. mereka begitu tekun semasa belajar. Selain itu. mereka turut membawa hasil tanaman mereka. dan beg sekolah mereka lusuh tetapi bersih dan kemas.ternyata salah. 'idak ada yang bergurau senda atau bermain semasa guru sedang mengajar. Encik Hasrul menggunakan . Murid!murid di sini agak berbe*a dengan rakan!rakan Hartini di bandar dahulu. Petang itu pula. Bab 4 Masalah Satiah "ebimbangan Hartini terhadap Satiah berakhir apabila papanya bercadang untuk men*iarahi keluarga Satiah. Bab 3 Sekolah Baharu Kawan Baharu Hartini memulakan hari pertama persekolahannya di Sekolah Menengah "uala $atu dalam 'ingkatan 'iga 'eratai. "ebanyakan rakannya bersetuju tetapi ingin meminta kebenaran ibu bapa mereka terlebih dahulu.. Pada pagi itu Encik Hasrul ke pejabat untuk meninjau keadaan di sana sebelum memulakan tugas pada hari berikutnya.

Satiah bukan sahaja rajin belajar. Mak Sukin menjelaskan bahawa mereka akan membawa Satiah berubat dengan dukun semasa cuti sekolah nanti. Pada malam itu. namun papanya berjanji akan menghantarnya ke kelas komputer semasa menunggu keputusan PM+ nanti. %oktor telah mengambil contoh darah. malah ringan tulang. Peristiwa hitam yang berlaku terhadap anak perempuannya dahulu dijadikan sebagai pengajaran. "ebebasan yang pernah diberikan kepada anaknya itu telah disalahgunakan sehingga terjebak dengan najis dadah dan meninggal dunia lain. akhirnya Pak Morit membenarkan Satiah belajar bersamasama Hartini dan rakan!rakan yang Bab 5 Ahli Baharu Keluarga Kami Satiah tinggal bersama!sama keluarga Hartini sebagai anak angkat. Satiah pengsan. %ia dikehendaki datang semula ke hospital dalam masa dua minggu lagi. . air kencing. akibat )(%S. Pak Morit bersetuju supaya Satiah dihantar ke hospital untuk mendapatkan rawatan. dan kahak Satiah untuk dihantar ke Makmal "aji Penyakit. )tas nasihat Encik Hasrul. %i rumah. . Pak Morit menyatakan bahawa Satiah sudah lama mengalami sakit seperti itu. Bab Sen!uman Satiah Mulai Tawar Selepas mendapat rawatan awal di hospital. Satiah dibenarkan pulang ke rumah.ikgu Malik memilih Hartini sebagai ketua kelab komputer sekolah yang baru ditubuhkan. Pada mulanya Hartini kurang yakin akan kebolehannya. -alau bagaimanapun. Encik Hasrul menceritakan punca Pak Morit menghalang Satiah daripada berkawan rapat dengan rakan!rakan yang lain. Pak Morit dan Mak Sukin tidur di rumah Encik Hasrul. Pada suatu petang.alasan kerja memandangkan bapa Satiah juga terlibat dalam persatuan pertanian di kampung tersebut.

dan rakan!rakan mereka lulus dengan cemerlang dalam peperiksaan nanti. "eesokan petang."ira!kira pukul . . Satiah terjaga daripada tidur dan mengaduh kesakitan. %ia menunggu masa untuk pulang bagi berkongsi pengetahuan dengan Satiah dan rakan!rakan yang lain. Hartini bangun dan membancuh air susu untuk Satiah. Sejak berada di Johor.ikgu Malik men*iarahi Satiah di rumah Encik Hasrul.. Pak Morit sudah tidak membenarkan Satiah dibawa ke hospital lagi kerana dia masih berpegang pada pesanan dukun. Bab " Per#isahan Sementara Hartini dan Satiah berjaya menduduki peperiksaan PM+ dengan jayanya. Bab $ Berita !ang Membimbangkan "epulangan Hartini disambut oleh Puan Sarah dengan gembira. baru dua kali Hartini menerima surat daripada Satiah. Namun begitu. Nenek Hartini tinggal berseorangan setelah Mak sikap Mak su Hartini dihantar ke rumah Pak #ongnya di (poh kerana sunya semakin liar dan bercampur dengan remaja yang terlibat dengan dadah serta kumpulan samseng sekolah.ikgu )nis dan . "eadaan Satiah semakin teruk. rakan!rakan termasuk . Satiah. Hampir seluruh paru!parunya telah dijangkiti 0irus barah. %ia sangat rindu akan Satiah dan keluarganya. Puan Sarah memberitahu Hartini bahawa Satiah menghidap barah paru! paru. Pengetahuan sedia ada Hartini tentang komputer membuatkan dia dapat menguasai kemahiran yang diajar dengan lebih mudah. mereka terpaksa berpisah sementara waktu kerana Hartini pulang ke rumah neneknya di Johor untuk mengikuti kelas komputer seperti yang dirancang. Encik Hasrul berjanji akan mengadakan kenduri besar!besaran jika Hartini.// pagi.

Hartini membayangkan bahawa mereka akan mendapat keputusan yang cemerlang. Pada pendapat Pak Morit. Hartini pulang ke rumahnya dengan perasaan kecewa.Hartini pergi ke rumah Satiah untuk melihat keadaan Satiah. "eesokan harinya. Hartini pergi ke rumah Satiah lagi tetapi sahabat baiknya itu tiada di rumah kerana dibawa oleh ibu bapanya ke kampung #angsat untuk berubat dengan dukun. . Mak Sukin berjanji akan memujuk suaminya agar menggunakan perubatan moden untuk merawat penyakit diumumkan tidak lama lagi. Hartini dimarahi oleh Pak Morit semasa Hartini memujuknya agar membenarkan Satiah mendapatkan rawatan di hospital. Bab % Kerana A&at &an Pantang 'arang Mak Sukin gagal memujuk suaminya. Namun begitu. Hartini memberikan semangat kepada sahabatnya itu agar kuat dan mereka akan berusaha untuk mengubati Satiah. Mereka ingin mengelakkan hubungan mereka menjadi terus renggang. Hartini men*iarahi Satiah. dia telah melanggar adat apabila membenarkan Satiah dihantar ke hospital dahulu dan dia tidak mahu melanggar pantang larang itu lagi. Encik Hasrul dan Puan Sarah sekadar bersimpati dan tidak dapat berbuat apa!apa. papa dan mama Hartini tetap ke rumah Pak Morit untuk men*iarahi Satiah. Bab 1( Keruhn!a Air !ang Tenang Hubungan antara keluarga Hartini dengan keluarga Pak Morit semakin renggang dan tegang. "eesokan harinya.

)khirnya Pak Morit mengalah. Pak Morit pula melarang Satiah daripada memijak tanah kerana penunggu yang menumpang pada badan Satiah akan datang semula dan mengganggunya. Sementara di rumah.ikgu Malik dan .ikgu Hana&i tiba. Encik Hasrul segera membawa Satiah ke hospital sejurus . Encik Hasrul meminta kebenaran Pak Morit untuk membawa Satiah ke hospital. keputusan peperiksaan diumumkan tetapi Pak Morit tidak membenarkan Satiah ke sekolah untuk mengambil keputusan tersebut. Pak Morit semakin cemas apabila melihat keadaan anaknya itu. Setibanya Hartini dan rakan!rakannya di rumah Satiah. Puan Sarah Hartini. Pak Morit mewakili anaknya itu. Bab 12 Kuntum !ang *am#ir 'a!u Satiah dimasukkan ke wad (. . mereka melihat dukun begitu sibuk mengubati Satiah. "eadaan Satiah semakin sihat. %ia akan dirawat dengan kaedah kemoterapi. %ukun menyatakan bahawa Satiah akan sedar apabila air yang dijampinya meresap ke dalam badan Satiah. 'etapi Satiah terus pengsan dan darah yang keluar dari mulutnya semakin melemahkannya. Papa dan mama Hartini tiba sejurus kemudian setelah dimaklumkan oleh )li Sintok dan Mijod. Hartini mendapat 1) 2$ manakala Satiah dinobatkan sebagai murid terbaik kerana mendapat 3). Bab 11 Berita )embira Disambut Duka Hartini dan rakan!rakannya yang lain pergi ke sekolah untuk mengambil keputusan peperiksaan PM+ kecuali Satiah. . Satiah pengsan dan darah keluar membuak! buak daripada mulutnya.Hartini juga tetap men*iarahi sahabat baiknya itu setiap hari dan memberikan semangat kepada Satiah. "eesokan harinya. dan Mak Sukin bergilir!gilir menjaga Satiah.

Pergaduhan antara Hartini dengan Junainah dibawa kepada pengetahuan pengetua.-ita &an *ara#an Keluarga "enduri kesyukuran yang dirancang telah diadakan dan dihadiri oleh hampir kesemua rakan lepasan tingkatan tiga. dan penduduk kampung. Bab 14 Kesabaran . tetapi ditolak dengan baik oleh Puan Sarah. teman sebiliknya. Pak Morit pula memberikan wang sebanyak +M4// kepada Puan Sarah untuk membeli keperluan Satiah. Encik Hasrul dan Puan Sarah sibuk membuat persiapan barang! barang Hartini dan Satiah untuk dibawa ke asrama.Pada hari ke!4/ Satiah di hospital. %ia dan Satiah sering berutus surat. Bab 13 Demi +ita. guru!guru Sekolah Menengah "uala $atu. Sikap Junainah. "eadaan Satiah juga semakin positi&. Encik Hasrul. dan Mak Sukin menghantar Satiah ke asramanya terlebih dahulu. kemudian diikuti oleh Hartini. "emuncaknya. Selepas ini. Hartini menampar mulut Junainah sehingga berdarah kerana Junainah membuka radio dengan kuat sehingga mengganggu Hartini yang sedang belajar. Nora dan Najmi telah membantu Hartini bagi menegakkan kebenaran. Pak Morit.uga A&a Batasn!a Sudah tiga bulan Hartini berada di sekolah baharu. Hartini banyak bercerita tentang Satiah kepada Nora. Puan Sarah. mereka akan belajar di sekolah berasrama penuh yang berlainan. barulah Hartini memberitahu Satiah tentang keputusan peperiksaannya. teman sebilik mereka yang celopar dan suka menghina Satiah menyebabkan berlaku pergaduhan antaranya dengan Hartini. )khirnya Junainah diberi amaran atas sikapnya . Hubungan antara Pak Morit dengan Encik Hasrul semakin baik.

'iga hari kemudian. %ialah yang mengedar pil ecstacy tersebut kepada murid!murid pemeriksaan di asrama. Bab 15 Pe-ahn!a Tembelang . Hartini. dan Najmi dipanggil oleh )bang Mat yang bekerja sebagai budak pejabat balik ke asrama. Pihak polis berjaya menangkap Encik "ancho di sebuah restoran di bandar "uantan ketika menyerahkan sejumlah pil tersebut kepada pelanggannya. Satu bungkusan berisi sejumlah pil ecstacy dijumpai di dalam almari Hartini. Hartini dibawa ke balai polis dan ditahan di dalam lokap. "emudian. %alam perjalan pulang encik hasrul memberitahu Hartini tentang pesalah yang sebenarnya dalam kes tersebut ialah Encik "ancho yang bertugas sebagai pengawal keselamatan sekolah. "ejadian itu amat memeranjatkan papa dan mamanya. Satu pemeriksaan mengejut telah diadakan. sebaliknya mengulang kaji pelajaran di dewan belajar hingga pukul 2/. "etika pengetua Encik memberitahunya menyuruh bahawa Junainah akan dijalankan. "ancho meletakkan bungkusan pil itu di dalam almari Hartini supaya Hartini ditangkap dan operasi itu dihentikan. Hartini mulai mengemas biliknya dengan menyusun semua pakaian dan buku supaya kelihatan kemas. Nora. Mereka tidak terus pulang ke bilik.yang mementingkan diri sendiri dan sering mengganggu ketenteraman orang lain. Encik Hasrul berjaya membuktikan bahawa Hartini tidak bersalah lalu Hartini dibebaskan. Hartini memberitahu papanya bahawa dia di&itnah. "eesokan harinya.uti semester akan bermula tidak lama lagi. .// malam. Hartini bersama!sama Nora pergi ke dewan makan untuk makan malam.

Satiah dihantar ke hospital dan dimasukkan ke wad (. $anyak jiran yang membantu termasuk Pak Morit dan Mak Sukin. Hartini pengsan selepas mendapat tahu Satiah meninggal dunia. sta* sta* )min menasihatinya agar mengamalkan ilmu agama yang diajarkan di Bab 1" Tersingka# Mister/ Meskipun sudah dua hari persekolahan bermula.ua Hartini dan Satiah mulai bercuti di "ampung "uala $atu. Hartini ke rumah Satiah tetapi gagal menemuinya setelah mencarinya di sekeliling rumah Pak Morit. Hartini masih berada di kubur Satiah dalam keadaan sedih. Papa dan mama Hartini sibuk menguruskan kenduri kesyukuran kerana dia dibebaskan dari lokap. )khirnya )mat menemui Satiah di tepi perigi dalam keadaan terlentang dengan darah yang banyak sekali. . Selepas jena*ah Satiah dikebumikan di tanah perkuburan. Satiah mengajak Hartini menemaninya pulang ke rumahnya. sekolah dahulu dan menerima kematian Satiah dengan sabar. Pada waktu petang. Encik Hasrul memaklumkan keadaan Hartini kepada pengetua. Pada pagi itu. Hartini meneruskan tidurnya lalu Satiah pulang ke rumahnya sendirian. Hartini dibenarkan menyambung cuti seminggu lagi supaya kesihatannya benar!benar pulih. 5leh sebab keletihan. namun Hartini masih tidak kembali ke asrama kerana belum sihat. . Hartini melihat banyak orang berada di rumahnya. )pabila sedar. 'idak lama kemudian. Hartini berjanji akan menyusulnya pada waktu petang. )min dijemput untuk memulihkan semangatnya yang lemah itu. dia meninggal dunia.Bab 1 Dia Pergi . "eadaannya amat tenat.

Satiah juga ingin menghabiskan masa cutinya dengan kedua!dua keluarganya kerana dia merasa bahawa usianya sudah tidak panjang lagi. Puan Sarah memberikan kata!kata semangat kepada Hartini agar terus berusaha dan menjadikan pesanan Satiah sebagai wasiat. Sebelum meneruskan perjalanan ke asrama. Mak Sukin turut membawa sebatang anak bunga cempaka yang dipesan oleh Hartini. Pak Morit dan Mak Sukin datang dengan membawa buah! buahan untuk Hartini dan rakan!rakannya di asrama.Encik Hasrul dan Puan Sarah juga pergi ke asrama Satiah untuk mengambil barangbarangnya. Bab 1$ +em#aka Putih 0ntukmu Hartini sudah bersiap untuk pulang ke asrama. Satiah turut berpesan kepada Hartini agar meneruskan cita!citanya dengan berusaha untuk menggenggam segulung ija*ah. Selain itu. . "ejayaan Hartini juga akan memberikan kebahagiaan kepada mereka berdua. terdapat catatan tentang kesedihan Satiah apabila mendapat tahu bahawa Hartini di&itnah dan ditahan di lokap. Hartini membaca diari tersebut yang tertulis pengalaman manis antara mereka berdua. mereka singgah di pusara Satiah. Puan Sarah memberikan diari Satiah kepada Hartini. Pak Morit dan Mak Sukin juga tidak mempunyai anak perempuan lain dan mereka turut bergantung harap kepada Hartini. Hartini memegang nisan pusara Satiah sambil berbisik semoga pokok cempaka putih yang ditanam itu akan merimbun dan rendang serta berbunga sepanjang musim bagi mengharumi pusara Satiah sepanjang masa. Hartini menanam pokok bunga cempaka tersebut di pusara Satiah seperti yang tertulis dalam diarinya. 'idak lama kemudian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful