Bab 1 : Akur Akan Perintah Encik Hasrul, papa Hartini yang bertugas sebagai pegawai di Jabatan Pertanian menerima

surat tawaran kenaikan pangkat dan terpaksa bertukar tempat kerja di pedalaman Pahang. Encik Hasrul ditugaskan untuk memajukan masyarakat orang asli di sana. Pertukaran Encik Hasrul ke tempat baharu menjadi rungutan ahli keluarganya. Menurut jangkaan Puan Sarah, tempat baharu itu masih belum membangun dan tidak mempunyai kemudahan asas seperti bekalan elektrik dan air paip. Namun begitu, ahli keluarga Encik Hasrul terpaksa akur akan keputusannya untuk berpindah. Sebelum berpindah, Encik Hasrul terlebih dahulu pergi ke tempat kerja baharunya itu bagi melihat kuarters yang disediakan untuk keluarganya. rusan pertukaran sekolah anak!anaknya akan dilakukan selepas itu. "epulangan Encik Hasrul membawa berita bahawa tempat tinggal mereka yang baharu dilengkapi dengan pelbagai kemudahan asas. Encik Hasrul membuat keputusan berpindah lebih awal dengan alasan untuk berkenalan dengan jiran!jiran baharu di sana, di samping untuk menyesuaikan diri dengan suasana baharu.

Bab 2 Tersalah Duga Masa untuk berpindah sudah tiba. Mereka bertolak dari "uala #umpur pada waktu pagi. $anyak rakan dan jiran datang untuk mengucapkan selamat jalan. Encik Hasrul tidak mahu menyewakan rumah mereka itu kerana mereka akan menginap di situ jika mereka pulang ke "uala #umpur sekali sekala. "etibaan mereka di "ampung "uala $atu disambut dengan mesra oleh masyarakat kampung itu. "eesokannya, Hartini bangun awal. %ia menikmati udara yang nyaman bunyi kokokan ayam, serta cengkerik, dan burung!burung di hutan. Perasaan dan &ikirannya tenang dan damai. "awasan itu sebenarnya sudah membangun dan anggapan mereka sebelum ini

dan beg sekolah mereka lusuh tetapi bersih dan kemas. Bab 3 Sekolah Baharu Kawan Baharu Hartini memulakan hari pertama persekolahannya di Sekolah Menengah "uala $atu dalam 'ingkatan 'iga 'eratai. Pakaian. kasut. Pada pagi itu Encik Hasrul ke pejabat untuk meninjau keadaan di sana sebelum memulakan tugas pada hari berikutnya.ternyata salah.. rumah Encik Hasrul dikunjungi oleh beberapa orang jiran tetangga. Encik Hasrul menggunakan . 'idak ada yang bergurau senda atau bermain semasa guru sedang mengajar. dia enggan menyertai mereka kerana tidak dibenarkan oleh bapanya pergi ke rumah rakan atau membenarkan rakan datang ke rumahnya. Selain itu. %ia berkenalan dengan rakan!rakan sekelasnya seperti Satiah. %i rumah. Hartini menceritakan perihal Satiah kepada mamanya. Petang itu pula. Hartini mencadangkan mereka belajar secara berkumpulan selepas pulang dari sekolah. Murid!murid di sini agak berbe*a dengan rakan!rakan Hartini di bandar dahulu. mereka turut membawa hasil tanaman mereka. (neng. mereka begitu tekun semasa belajar. Sinda. $erbe*a pula dengan Satiah. "ebanyakan rakannya bersetuju tetapi ingin meminta kebenaran ibu bapa mereka terlebih dahulu. dan )mbok. Bab 4 Masalah Satiah "ebimbangan Hartini terhadap Satiah berakhir apabila papanya bercadang untuk men*iarahi keluarga Satiah. "ebanyakan masyarakat di situ orang asli dan baik!baik belaka. Selain itu. Puan Sarah mencadangkan mereka mengunjungi rumah Satiah tetapi dihalang oleh Hartini dengan alasan bapa Satiah tidak suka jika ada orang yang datang ke rumahnya. Memandangkan mereka masih mempunyai masa selama enam bulan lagi sebelum peperiksaan PM+ menjelang. "edatangan mereka adalah untuk berkenalan dengan Encik Hasrul sekeluarga dan membantu apa!apa yang patut.

Satiah dibenarkan pulang ke rumah. %ia dikehendaki datang semula ke hospital dalam masa dua minggu lagi. Pada malam itu. "ebebasan yang pernah diberikan kepada anaknya itu telah disalahgunakan sehingga terjebak dengan najis dadah dan meninggal dunia lain. Pak Morit menyatakan bahawa Satiah sudah lama mengalami sakit seperti itu. Pada suatu petang. dan kahak Satiah untuk dihantar ke Makmal "aji Penyakit. . %i rumah. namun papanya berjanji akan menghantarnya ke kelas komputer semasa menunggu keputusan PM+ nanti. Mak Sukin menjelaskan bahawa mereka akan membawa Satiah berubat dengan dukun semasa cuti sekolah nanti. Pak Morit bersetuju supaya Satiah dihantar ke hospital untuk mendapatkan rawatan. Pada mulanya Hartini kurang yakin akan kebolehannya. malah ringan tulang. Satiah pengsan. )tas nasihat Encik Hasrul.ikgu Malik memilih Hartini sebagai ketua kelab komputer sekolah yang baru ditubuhkan. Encik Hasrul menceritakan punca Pak Morit menghalang Satiah daripada berkawan rapat dengan rakan!rakan yang lain. -alau bagaimanapun.alasan kerja memandangkan bapa Satiah juga terlibat dalam persatuan pertanian di kampung tersebut. . akibat )(%S. air kencing. Peristiwa hitam yang berlaku terhadap anak perempuannya dahulu dijadikan sebagai pengajaran. Bab Sen!uman Satiah Mulai Tawar Selepas mendapat rawatan awal di hospital. Pak Morit dan Mak Sukin tidur di rumah Encik Hasrul. %oktor telah mengambil contoh darah. akhirnya Pak Morit membenarkan Satiah belajar bersamasama Hartini dan rakan!rakan yang Bab 5 Ahli Baharu Keluarga Kami Satiah tinggal bersama!sama keluarga Hartini sebagai anak angkat. Satiah bukan sahaja rajin belajar.

"eadaan Satiah semakin teruk. Encik Hasrul berjanji akan mengadakan kenduri besar!besaran jika Hartini. Hampir seluruh paru!parunya telah dijangkiti 0irus barah. . Satiah. "eesokan petang. Pengetahuan sedia ada Hartini tentang komputer membuatkan dia dapat menguasai kemahiran yang diajar dengan lebih mudah. Nenek Hartini tinggal berseorangan setelah Mak sikap Mak su Hartini dihantar ke rumah Pak #ongnya di (poh kerana sunya semakin liar dan bercampur dengan remaja yang terlibat dengan dadah serta kumpulan samseng sekolah. mereka terpaksa berpisah sementara waktu kerana Hartini pulang ke rumah neneknya di Johor untuk mengikuti kelas komputer seperti yang dirancang. %ia sangat rindu akan Satiah dan keluarganya. Bab " Per#isahan Sementara Hartini dan Satiah berjaya menduduki peperiksaan PM+ dengan jayanya. Puan Sarah memberitahu Hartini bahawa Satiah menghidap barah paru! paru. Sejak berada di Johor.. Bab $ Berita !ang Membimbangkan "epulangan Hartini disambut oleh Puan Sarah dengan gembira."ira!kira pukul . %ia menunggu masa untuk pulang bagi berkongsi pengetahuan dengan Satiah dan rakan!rakan yang lain.ikgu Malik men*iarahi Satiah di rumah Encik Hasrul.// pagi. rakan!rakan termasuk . Pak Morit sudah tidak membenarkan Satiah dibawa ke hospital lagi kerana dia masih berpegang pada pesanan dukun. dan rakan!rakan mereka lulus dengan cemerlang dalam peperiksaan nanti. Satiah terjaga daripada tidur dan mengaduh kesakitan. Namun begitu.ikgu )nis dan . baru dua kali Hartini menerima surat daripada Satiah. Hartini bangun dan membancuh air susu untuk Satiah.

Mereka ingin mengelakkan hubungan mereka menjadi terus renggang. Hartini men*iarahi Satiah. Hartini pulang ke rumahnya dengan perasaan kecewa. Encik Hasrul dan Puan Sarah sekadar bersimpati dan tidak dapat berbuat apa!apa. Namun begitu. Pada pendapat Pak Morit. papa dan mama Hartini tetap ke rumah Pak Morit untuk men*iarahi Satiah. dia telah melanggar adat apabila membenarkan Satiah dihantar ke hospital dahulu dan dia tidak mahu melanggar pantang larang itu lagi. Hartini memberikan semangat kepada sahabatnya itu agar kuat dan mereka akan berusaha untuk mengubati Satiah. Bab 1( Keruhn!a Air !ang Tenang Hubungan antara keluarga Hartini dengan keluarga Pak Morit semakin renggang dan tegang. Hartini membayangkan bahawa mereka akan mendapat keputusan yang cemerlang. Hartini pergi ke rumah Satiah lagi tetapi sahabat baiknya itu tiada di rumah kerana dibawa oleh ibu bapanya ke kampung #angsat untuk berubat dengan dukun. Mak Sukin berjanji akan memujuk suaminya agar menggunakan perubatan moden untuk merawat penyakit diumumkan tidak lama lagi. Hartini dimarahi oleh Pak Morit semasa Hartini memujuknya agar membenarkan Satiah mendapatkan rawatan di hospital. "eesokan harinya. Bab % Kerana A&at &an Pantang 'arang Mak Sukin gagal memujuk suaminya.Hartini pergi ke rumah Satiah untuk melihat keadaan Satiah. . "eesokan harinya.

ikgu Malik dan . 'etapi Satiah terus pengsan dan darah yang keluar dari mulutnya semakin melemahkannya. mereka melihat dukun begitu sibuk mengubati Satiah. keputusan peperiksaan diumumkan tetapi Pak Morit tidak membenarkan Satiah ke sekolah untuk mengambil keputusan tersebut.Hartini juga tetap men*iarahi sahabat baiknya itu setiap hari dan memberikan semangat kepada Satiah. Hartini mendapat 1) 2$ manakala Satiah dinobatkan sebagai murid terbaik kerana mendapat 3). Puan Sarah Hartini. %ukun menyatakan bahawa Satiah akan sedar apabila air yang dijampinya meresap ke dalam badan Satiah. Pak Morit pula melarang Satiah daripada memijak tanah kerana penunggu yang menumpang pada badan Satiah akan datang semula dan mengganggunya. Encik Hasrul meminta kebenaran Pak Morit untuk membawa Satiah ke hospital. )khirnya Pak Morit mengalah. . Bab 11 Berita )embira Disambut Duka Hartini dan rakan!rakannya yang lain pergi ke sekolah untuk mengambil keputusan peperiksaan PM+ kecuali Satiah. %ia akan dirawat dengan kaedah kemoterapi. "eesokan harinya. Pak Morit semakin cemas apabila melihat keadaan anaknya itu. . Encik Hasrul segera membawa Satiah ke hospital sejurus . dan Mak Sukin bergilir!gilir menjaga Satiah. Papa dan mama Hartini tiba sejurus kemudian setelah dimaklumkan oleh )li Sintok dan Mijod. Bab 12 Kuntum !ang *am#ir 'a!u Satiah dimasukkan ke wad (. Satiah pengsan dan darah keluar membuak! buak daripada mulutnya. Pak Morit mewakili anaknya itu. Sementara di rumah. Setibanya Hartini dan rakan!rakannya di rumah Satiah. "eadaan Satiah semakin sihat.ikgu Hana&i tiba.

teman sebiliknya. "eadaan Satiah juga semakin positi&. Selepas ini.uga A&a Batasn!a Sudah tiga bulan Hartini berada di sekolah baharu. Pak Morit pula memberikan wang sebanyak +M4// kepada Puan Sarah untuk membeli keperluan Satiah. mereka akan belajar di sekolah berasrama penuh yang berlainan. Hartini banyak bercerita tentang Satiah kepada Nora. Pak Morit. Bab 14 Kesabaran . )khirnya Junainah diberi amaran atas sikapnya . Hubungan antara Pak Morit dengan Encik Hasrul semakin baik. barulah Hartini memberitahu Satiah tentang keputusan peperiksaannya. %ia dan Satiah sering berutus surat. Bab 13 Demi +ita.Pada hari ke!4/ Satiah di hospital. "emuncaknya. Sikap Junainah. dan penduduk kampung. guru!guru Sekolah Menengah "uala $atu. kemudian diikuti oleh Hartini. tetapi ditolak dengan baik oleh Puan Sarah. Pergaduhan antara Hartini dengan Junainah dibawa kepada pengetahuan pengetua. Encik Hasrul. teman sebilik mereka yang celopar dan suka menghina Satiah menyebabkan berlaku pergaduhan antaranya dengan Hartini. Hartini menampar mulut Junainah sehingga berdarah kerana Junainah membuka radio dengan kuat sehingga mengganggu Hartini yang sedang belajar. Encik Hasrul dan Puan Sarah sibuk membuat persiapan barang! barang Hartini dan Satiah untuk dibawa ke asrama. Nora dan Najmi telah membantu Hartini bagi menegakkan kebenaran. dan Mak Sukin menghantar Satiah ke asramanya terlebih dahulu. Puan Sarah.-ita &an *ara#an Keluarga "enduri kesyukuran yang dirancang telah diadakan dan dihadiri oleh hampir kesemua rakan lepasan tingkatan tiga.

Mereka tidak terus pulang ke bilik. "ejadian itu amat memeranjatkan papa dan mamanya. "etika pengetua Encik memberitahunya menyuruh bahawa Junainah akan dijalankan. Satu pemeriksaan mengejut telah diadakan. %alam perjalan pulang encik hasrul memberitahu Hartini tentang pesalah yang sebenarnya dalam kes tersebut ialah Encik "ancho yang bertugas sebagai pengawal keselamatan sekolah. Hartini dibawa ke balai polis dan ditahan di dalam lokap.uti semester akan bermula tidak lama lagi. "eesokan harinya. Hartini. Bab 15 Pe-ahn!a Tembelang . "ancho meletakkan bungkusan pil itu di dalam almari Hartini supaya Hartini ditangkap dan operasi itu dihentikan. "emudian. . Nora. %ialah yang mengedar pil ecstacy tersebut kepada murid!murid pemeriksaan di asrama.// malam. sebaliknya mengulang kaji pelajaran di dewan belajar hingga pukul 2/. dan Najmi dipanggil oleh )bang Mat yang bekerja sebagai budak pejabat balik ke asrama. Pihak polis berjaya menangkap Encik "ancho di sebuah restoran di bandar "uantan ketika menyerahkan sejumlah pil tersebut kepada pelanggannya. Hartini mulai mengemas biliknya dengan menyusun semua pakaian dan buku supaya kelihatan kemas. 'iga hari kemudian. Hartini memberitahu papanya bahawa dia di&itnah. Satu bungkusan berisi sejumlah pil ecstacy dijumpai di dalam almari Hartini.yang mementingkan diri sendiri dan sering mengganggu ketenteraman orang lain. Encik Hasrul berjaya membuktikan bahawa Hartini tidak bersalah lalu Hartini dibebaskan. Hartini bersama!sama Nora pergi ke dewan makan untuk makan malam.

Pada pagi itu. sta* sta* )min menasihatinya agar mengamalkan ilmu agama yang diajarkan di Bab 1" Tersingka# Mister/ Meskipun sudah dua hari persekolahan bermula. )pabila sedar. . Hartini berjanji akan menyusulnya pada waktu petang. Hartini ke rumah Satiah tetapi gagal menemuinya setelah mencarinya di sekeliling rumah Pak Morit. 5leh sebab keletihan. Pada waktu petang. Hartini melihat banyak orang berada di rumahnya. 'idak lama kemudian. Satiah dihantar ke hospital dan dimasukkan ke wad (. Hartini pengsan selepas mendapat tahu Satiah meninggal dunia. Papa dan mama Hartini sibuk menguruskan kenduri kesyukuran kerana dia dibebaskan dari lokap. Hartini meneruskan tidurnya lalu Satiah pulang ke rumahnya sendirian. Hartini dibenarkan menyambung cuti seminggu lagi supaya kesihatannya benar!benar pulih. $anyak jiran yang membantu termasuk Pak Morit dan Mak Sukin. Selepas jena*ah Satiah dikebumikan di tanah perkuburan. "eadaannya amat tenat. namun Hartini masih tidak kembali ke asrama kerana belum sihat. )min dijemput untuk memulihkan semangatnya yang lemah itu. . Satiah mengajak Hartini menemaninya pulang ke rumahnya. sekolah dahulu dan menerima kematian Satiah dengan sabar.Bab 1 Dia Pergi .ua Hartini dan Satiah mulai bercuti di "ampung "uala $atu. dia meninggal dunia. )khirnya )mat menemui Satiah di tepi perigi dalam keadaan terlentang dengan darah yang banyak sekali. Hartini masih berada di kubur Satiah dalam keadaan sedih. Encik Hasrul memaklumkan keadaan Hartini kepada pengetua.

"ejayaan Hartini juga akan memberikan kebahagiaan kepada mereka berdua. Hartini memegang nisan pusara Satiah sambil berbisik semoga pokok cempaka putih yang ditanam itu akan merimbun dan rendang serta berbunga sepanjang musim bagi mengharumi pusara Satiah sepanjang masa. Mak Sukin turut membawa sebatang anak bunga cempaka yang dipesan oleh Hartini. Satiah turut berpesan kepada Hartini agar meneruskan cita!citanya dengan berusaha untuk menggenggam segulung ija*ah. Satiah juga ingin menghabiskan masa cutinya dengan kedua!dua keluarganya kerana dia merasa bahawa usianya sudah tidak panjang lagi. Puan Sarah memberikan kata!kata semangat kepada Hartini agar terus berusaha dan menjadikan pesanan Satiah sebagai wasiat. Bab 1$ +em#aka Putih 0ntukmu Hartini sudah bersiap untuk pulang ke asrama. Selain itu. 'idak lama kemudian. terdapat catatan tentang kesedihan Satiah apabila mendapat tahu bahawa Hartini di&itnah dan ditahan di lokap.Encik Hasrul dan Puan Sarah juga pergi ke asrama Satiah untuk mengambil barangbarangnya. Hartini menanam pokok bunga cempaka tersebut di pusara Satiah seperti yang tertulis dalam diarinya. Hartini membaca diari tersebut yang tertulis pengalaman manis antara mereka berdua. Puan Sarah memberikan diari Satiah kepada Hartini. Pak Morit dan Mak Sukin juga tidak mempunyai anak perempuan lain dan mereka turut bergantung harap kepada Hartini. Pak Morit dan Mak Sukin datang dengan membawa buah! buahan untuk Hartini dan rakan!rakannya di asrama. . mereka singgah di pusara Satiah. Sebelum meneruskan perjalanan ke asrama.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful