P. 1
Cempaka Putih Untukmu

Cempaka Putih Untukmu

|Views: 17|Likes:
Published by azmady
Sinopsis cempaka putih untuk mu menngikut bab dan cerita
Sinopsis cempaka putih untuk mu menngikut bab dan cerita

More info:

Published by: azmady on Jan 07, 2014
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/30/2014

pdf

text

original

Bab 1 : Akur Akan Perintah Encik Hasrul, papa Hartini yang bertugas sebagai pegawai di Jabatan Pertanian menerima

surat tawaran kenaikan pangkat dan terpaksa bertukar tempat kerja di pedalaman Pahang. Encik Hasrul ditugaskan untuk memajukan masyarakat orang asli di sana. Pertukaran Encik Hasrul ke tempat baharu menjadi rungutan ahli keluarganya. Menurut jangkaan Puan Sarah, tempat baharu itu masih belum membangun dan tidak mempunyai kemudahan asas seperti bekalan elektrik dan air paip. Namun begitu, ahli keluarga Encik Hasrul terpaksa akur akan keputusannya untuk berpindah. Sebelum berpindah, Encik Hasrul terlebih dahulu pergi ke tempat kerja baharunya itu bagi melihat kuarters yang disediakan untuk keluarganya. rusan pertukaran sekolah anak!anaknya akan dilakukan selepas itu. "epulangan Encik Hasrul membawa berita bahawa tempat tinggal mereka yang baharu dilengkapi dengan pelbagai kemudahan asas. Encik Hasrul membuat keputusan berpindah lebih awal dengan alasan untuk berkenalan dengan jiran!jiran baharu di sana, di samping untuk menyesuaikan diri dengan suasana baharu.

Bab 2 Tersalah Duga Masa untuk berpindah sudah tiba. Mereka bertolak dari "uala #umpur pada waktu pagi. $anyak rakan dan jiran datang untuk mengucapkan selamat jalan. Encik Hasrul tidak mahu menyewakan rumah mereka itu kerana mereka akan menginap di situ jika mereka pulang ke "uala #umpur sekali sekala. "etibaan mereka di "ampung "uala $atu disambut dengan mesra oleh masyarakat kampung itu. "eesokannya, Hartini bangun awal. %ia menikmati udara yang nyaman bunyi kokokan ayam, serta cengkerik, dan burung!burung di hutan. Perasaan dan &ikirannya tenang dan damai. "awasan itu sebenarnya sudah membangun dan anggapan mereka sebelum ini

Pakaian. Murid!murid di sini agak berbe*a dengan rakan!rakan Hartini di bandar dahulu. "ebanyakan rakannya bersetuju tetapi ingin meminta kebenaran ibu bapa mereka terlebih dahulu. dan beg sekolah mereka lusuh tetapi bersih dan kemas. Hartini mencadangkan mereka belajar secara berkumpulan selepas pulang dari sekolah. %i rumah. Selain itu. rumah Encik Hasrul dikunjungi oleh beberapa orang jiran tetangga. Pada pagi itu Encik Hasrul ke pejabat untuk meninjau keadaan di sana sebelum memulakan tugas pada hari berikutnya. Petang itu pula. Puan Sarah mencadangkan mereka mengunjungi rumah Satiah tetapi dihalang oleh Hartini dengan alasan bapa Satiah tidak suka jika ada orang yang datang ke rumahnya. Bab 4 Masalah Satiah "ebimbangan Hartini terhadap Satiah berakhir apabila papanya bercadang untuk men*iarahi keluarga Satiah. 'idak ada yang bergurau senda atau bermain semasa guru sedang mengajar. "edatangan mereka adalah untuk berkenalan dengan Encik Hasrul sekeluarga dan membantu apa!apa yang patut. "ebanyakan masyarakat di situ orang asli dan baik!baik belaka. Bab 3 Sekolah Baharu Kawan Baharu Hartini memulakan hari pertama persekolahannya di Sekolah Menengah "uala $atu dalam 'ingkatan 'iga 'eratai. mereka begitu tekun semasa belajar. Hartini menceritakan perihal Satiah kepada mamanya. Selain itu.ternyata salah.. Memandangkan mereka masih mempunyai masa selama enam bulan lagi sebelum peperiksaan PM+ menjelang. $erbe*a pula dengan Satiah. Encik Hasrul menggunakan . dan )mbok. kasut. %ia berkenalan dengan rakan!rakan sekelasnya seperti Satiah. Sinda. mereka turut membawa hasil tanaman mereka. (neng. dia enggan menyertai mereka kerana tidak dibenarkan oleh bapanya pergi ke rumah rakan atau membenarkan rakan datang ke rumahnya.

Pada suatu petang. Pak Morit bersetuju supaya Satiah dihantar ke hospital untuk mendapatkan rawatan. Peristiwa hitam yang berlaku terhadap anak perempuannya dahulu dijadikan sebagai pengajaran. Pada mulanya Hartini kurang yakin akan kebolehannya. "ebebasan yang pernah diberikan kepada anaknya itu telah disalahgunakan sehingga terjebak dengan najis dadah dan meninggal dunia lain. akibat )(%S. Satiah bukan sahaja rajin belajar.ikgu Malik memilih Hartini sebagai ketua kelab komputer sekolah yang baru ditubuhkan. Satiah dibenarkan pulang ke rumah. Satiah pengsan.alasan kerja memandangkan bapa Satiah juga terlibat dalam persatuan pertanian di kampung tersebut. . dan kahak Satiah untuk dihantar ke Makmal "aji Penyakit. Pada malam itu. Pak Morit dan Mak Sukin tidur di rumah Encik Hasrul. air kencing. Bab Sen!uman Satiah Mulai Tawar Selepas mendapat rawatan awal di hospital. Mak Sukin menjelaskan bahawa mereka akan membawa Satiah berubat dengan dukun semasa cuti sekolah nanti. )tas nasihat Encik Hasrul. Pak Morit menyatakan bahawa Satiah sudah lama mengalami sakit seperti itu. . %ia dikehendaki datang semula ke hospital dalam masa dua minggu lagi. Encik Hasrul menceritakan punca Pak Morit menghalang Satiah daripada berkawan rapat dengan rakan!rakan yang lain. %i rumah. namun papanya berjanji akan menghantarnya ke kelas komputer semasa menunggu keputusan PM+ nanti. malah ringan tulang. %oktor telah mengambil contoh darah. akhirnya Pak Morit membenarkan Satiah belajar bersamasama Hartini dan rakan!rakan yang Bab 5 Ahli Baharu Keluarga Kami Satiah tinggal bersama!sama keluarga Hartini sebagai anak angkat. -alau bagaimanapun.

%ia menunggu masa untuk pulang bagi berkongsi pengetahuan dengan Satiah dan rakan!rakan yang lain. Puan Sarah memberitahu Hartini bahawa Satiah menghidap barah paru! paru. Bab " Per#isahan Sementara Hartini dan Satiah berjaya menduduki peperiksaan PM+ dengan jayanya. Satiah. . Hartini bangun dan membancuh air susu untuk Satiah. Bab $ Berita !ang Membimbangkan "epulangan Hartini disambut oleh Puan Sarah dengan gembira. baru dua kali Hartini menerima surat daripada Satiah. Sejak berada di Johor. rakan!rakan termasuk . Namun begitu. %ia sangat rindu akan Satiah dan keluarganya. mereka terpaksa berpisah sementara waktu kerana Hartini pulang ke rumah neneknya di Johor untuk mengikuti kelas komputer seperti yang dirancang. Pengetahuan sedia ada Hartini tentang komputer membuatkan dia dapat menguasai kemahiran yang diajar dengan lebih mudah. Nenek Hartini tinggal berseorangan setelah Mak sikap Mak su Hartini dihantar ke rumah Pak #ongnya di (poh kerana sunya semakin liar dan bercampur dengan remaja yang terlibat dengan dadah serta kumpulan samseng sekolah. Hampir seluruh paru!parunya telah dijangkiti 0irus barah.. "eadaan Satiah semakin teruk. "eesokan petang. Pak Morit sudah tidak membenarkan Satiah dibawa ke hospital lagi kerana dia masih berpegang pada pesanan dukun.ikgu )nis dan . dan rakan!rakan mereka lulus dengan cemerlang dalam peperiksaan nanti."ira!kira pukul .ikgu Malik men*iarahi Satiah di rumah Encik Hasrul.// pagi. Encik Hasrul berjanji akan mengadakan kenduri besar!besaran jika Hartini. Satiah terjaga daripada tidur dan mengaduh kesakitan.

Bab 1( Keruhn!a Air !ang Tenang Hubungan antara keluarga Hartini dengan keluarga Pak Morit semakin renggang dan tegang. Pada pendapat Pak Morit. Hartini men*iarahi Satiah. Hartini dimarahi oleh Pak Morit semasa Hartini memujuknya agar membenarkan Satiah mendapatkan rawatan di hospital. Bab % Kerana A&at &an Pantang 'arang Mak Sukin gagal memujuk suaminya. papa dan mama Hartini tetap ke rumah Pak Morit untuk men*iarahi Satiah. Hartini membayangkan bahawa mereka akan mendapat keputusan yang cemerlang. "eesokan harinya. Mak Sukin berjanji akan memujuk suaminya agar menggunakan perubatan moden untuk merawat penyakit diumumkan tidak lama lagi. Hartini pergi ke rumah Satiah lagi tetapi sahabat baiknya itu tiada di rumah kerana dibawa oleh ibu bapanya ke kampung #angsat untuk berubat dengan dukun.Hartini pergi ke rumah Satiah untuk melihat keadaan Satiah. Encik Hasrul dan Puan Sarah sekadar bersimpati dan tidak dapat berbuat apa!apa. Hartini memberikan semangat kepada sahabatnya itu agar kuat dan mereka akan berusaha untuk mengubati Satiah. dia telah melanggar adat apabila membenarkan Satiah dihantar ke hospital dahulu dan dia tidak mahu melanggar pantang larang itu lagi. Namun begitu. "eesokan harinya. Mereka ingin mengelakkan hubungan mereka menjadi terus renggang. . Hartini pulang ke rumahnya dengan perasaan kecewa.

"eesokan harinya. Puan Sarah Hartini. Bab 12 Kuntum !ang *am#ir 'a!u Satiah dimasukkan ke wad (. Encik Hasrul segera membawa Satiah ke hospital sejurus . Papa dan mama Hartini tiba sejurus kemudian setelah dimaklumkan oleh )li Sintok dan Mijod. .Hartini juga tetap men*iarahi sahabat baiknya itu setiap hari dan memberikan semangat kepada Satiah. Encik Hasrul meminta kebenaran Pak Morit untuk membawa Satiah ke hospital. mereka melihat dukun begitu sibuk mengubati Satiah. Setibanya Hartini dan rakan!rakannya di rumah Satiah. Satiah pengsan dan darah keluar membuak! buak daripada mulutnya. Pak Morit semakin cemas apabila melihat keadaan anaknya itu. Hartini mendapat 1) 2$ manakala Satiah dinobatkan sebagai murid terbaik kerana mendapat 3). %ia akan dirawat dengan kaedah kemoterapi. "eadaan Satiah semakin sihat. Pak Morit pula melarang Satiah daripada memijak tanah kerana penunggu yang menumpang pada badan Satiah akan datang semula dan mengganggunya.ikgu Malik dan . Bab 11 Berita )embira Disambut Duka Hartini dan rakan!rakannya yang lain pergi ke sekolah untuk mengambil keputusan peperiksaan PM+ kecuali Satiah. . Sementara di rumah.ikgu Hana&i tiba. dan Mak Sukin bergilir!gilir menjaga Satiah. )khirnya Pak Morit mengalah. %ukun menyatakan bahawa Satiah akan sedar apabila air yang dijampinya meresap ke dalam badan Satiah. Pak Morit mewakili anaknya itu. 'etapi Satiah terus pengsan dan darah yang keluar dari mulutnya semakin melemahkannya. keputusan peperiksaan diumumkan tetapi Pak Morit tidak membenarkan Satiah ke sekolah untuk mengambil keputusan tersebut.

Bab 14 Kesabaran . Pak Morit. Hartini menampar mulut Junainah sehingga berdarah kerana Junainah membuka radio dengan kuat sehingga mengganggu Hartini yang sedang belajar. barulah Hartini memberitahu Satiah tentang keputusan peperiksaannya. "emuncaknya. kemudian diikuti oleh Hartini. Bab 13 Demi +ita. guru!guru Sekolah Menengah "uala $atu. tetapi ditolak dengan baik oleh Puan Sarah.-ita &an *ara#an Keluarga "enduri kesyukuran yang dirancang telah diadakan dan dihadiri oleh hampir kesemua rakan lepasan tingkatan tiga. Hartini banyak bercerita tentang Satiah kepada Nora. teman sebilik mereka yang celopar dan suka menghina Satiah menyebabkan berlaku pergaduhan antaranya dengan Hartini. "eadaan Satiah juga semakin positi&. %ia dan Satiah sering berutus surat. Selepas ini. Sikap Junainah. Encik Hasrul. Pergaduhan antara Hartini dengan Junainah dibawa kepada pengetahuan pengetua. Pak Morit pula memberikan wang sebanyak +M4// kepada Puan Sarah untuk membeli keperluan Satiah. teman sebiliknya. Puan Sarah. mereka akan belajar di sekolah berasrama penuh yang berlainan.Pada hari ke!4/ Satiah di hospital. Encik Hasrul dan Puan Sarah sibuk membuat persiapan barang! barang Hartini dan Satiah untuk dibawa ke asrama. dan penduduk kampung. Hubungan antara Pak Morit dengan Encik Hasrul semakin baik. )khirnya Junainah diberi amaran atas sikapnya . Nora dan Najmi telah membantu Hartini bagi menegakkan kebenaran. dan Mak Sukin menghantar Satiah ke asramanya terlebih dahulu.uga A&a Batasn!a Sudah tiga bulan Hartini berada di sekolah baharu.

%alam perjalan pulang encik hasrul memberitahu Hartini tentang pesalah yang sebenarnya dalam kes tersebut ialah Encik "ancho yang bertugas sebagai pengawal keselamatan sekolah. 'iga hari kemudian. "eesokan harinya. Hartini mulai mengemas biliknya dengan menyusun semua pakaian dan buku supaya kelihatan kemas. "etika pengetua Encik memberitahunya menyuruh bahawa Junainah akan dijalankan. "emudian. %ialah yang mengedar pil ecstacy tersebut kepada murid!murid pemeriksaan di asrama.uti semester akan bermula tidak lama lagi. "ejadian itu amat memeranjatkan papa dan mamanya. Satu pemeriksaan mengejut telah diadakan. Hartini dibawa ke balai polis dan ditahan di dalam lokap. Hartini. "ancho meletakkan bungkusan pil itu di dalam almari Hartini supaya Hartini ditangkap dan operasi itu dihentikan. Hartini memberitahu papanya bahawa dia di&itnah. Encik Hasrul berjaya membuktikan bahawa Hartini tidak bersalah lalu Hartini dibebaskan. Mereka tidak terus pulang ke bilik. Satu bungkusan berisi sejumlah pil ecstacy dijumpai di dalam almari Hartini.// malam. Bab 15 Pe-ahn!a Tembelang . sebaliknya mengulang kaji pelajaran di dewan belajar hingga pukul 2/. Hartini bersama!sama Nora pergi ke dewan makan untuk makan malam. .yang mementingkan diri sendiri dan sering mengganggu ketenteraman orang lain. dan Najmi dipanggil oleh )bang Mat yang bekerja sebagai budak pejabat balik ke asrama. Nora. Pihak polis berjaya menangkap Encik "ancho di sebuah restoran di bandar "uantan ketika menyerahkan sejumlah pil tersebut kepada pelanggannya.

)khirnya )mat menemui Satiah di tepi perigi dalam keadaan terlentang dengan darah yang banyak sekali. $anyak jiran yang membantu termasuk Pak Morit dan Mak Sukin. Hartini dibenarkan menyambung cuti seminggu lagi supaya kesihatannya benar!benar pulih. . Hartini pengsan selepas mendapat tahu Satiah meninggal dunia. namun Hartini masih tidak kembali ke asrama kerana belum sihat. Hartini ke rumah Satiah tetapi gagal menemuinya setelah mencarinya di sekeliling rumah Pak Morit. Selepas jena*ah Satiah dikebumikan di tanah perkuburan. Satiah mengajak Hartini menemaninya pulang ke rumahnya.Bab 1 Dia Pergi . sta* sta* )min menasihatinya agar mengamalkan ilmu agama yang diajarkan di Bab 1" Tersingka# Mister/ Meskipun sudah dua hari persekolahan bermula. Hartini berjanji akan menyusulnya pada waktu petang. . )pabila sedar. Pada waktu petang. Pada pagi itu.ua Hartini dan Satiah mulai bercuti di "ampung "uala $atu. )min dijemput untuk memulihkan semangatnya yang lemah itu. "eadaannya amat tenat. 'idak lama kemudian. Hartini masih berada di kubur Satiah dalam keadaan sedih. Hartini meneruskan tidurnya lalu Satiah pulang ke rumahnya sendirian. 5leh sebab keletihan. Satiah dihantar ke hospital dan dimasukkan ke wad (. Hartini melihat banyak orang berada di rumahnya. Papa dan mama Hartini sibuk menguruskan kenduri kesyukuran kerana dia dibebaskan dari lokap. Encik Hasrul memaklumkan keadaan Hartini kepada pengetua. sekolah dahulu dan menerima kematian Satiah dengan sabar. dia meninggal dunia.

mereka singgah di pusara Satiah. Sebelum meneruskan perjalanan ke asrama. Pak Morit dan Mak Sukin datang dengan membawa buah! buahan untuk Hartini dan rakan!rakannya di asrama. Hartini memegang nisan pusara Satiah sambil berbisik semoga pokok cempaka putih yang ditanam itu akan merimbun dan rendang serta berbunga sepanjang musim bagi mengharumi pusara Satiah sepanjang masa. Puan Sarah memberikan kata!kata semangat kepada Hartini agar terus berusaha dan menjadikan pesanan Satiah sebagai wasiat. Bab 1$ +em#aka Putih 0ntukmu Hartini sudah bersiap untuk pulang ke asrama. "ejayaan Hartini juga akan memberikan kebahagiaan kepada mereka berdua.Encik Hasrul dan Puan Sarah juga pergi ke asrama Satiah untuk mengambil barangbarangnya. terdapat catatan tentang kesedihan Satiah apabila mendapat tahu bahawa Hartini di&itnah dan ditahan di lokap. . Satiah turut berpesan kepada Hartini agar meneruskan cita!citanya dengan berusaha untuk menggenggam segulung ija*ah. Hartini membaca diari tersebut yang tertulis pengalaman manis antara mereka berdua. Pak Morit dan Mak Sukin juga tidak mempunyai anak perempuan lain dan mereka turut bergantung harap kepada Hartini. Puan Sarah memberikan diari Satiah kepada Hartini. Selain itu. Mak Sukin turut membawa sebatang anak bunga cempaka yang dipesan oleh Hartini. 'idak lama kemudian. Hartini menanam pokok bunga cempaka tersebut di pusara Satiah seperti yang tertulis dalam diarinya. Satiah juga ingin menghabiskan masa cutinya dengan kedua!dua keluarganya kerana dia merasa bahawa usianya sudah tidak panjang lagi.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->