Bab 1 : Akur Akan Perintah Encik Hasrul, papa Hartini yang bertugas sebagai pegawai di Jabatan Pertanian menerima

surat tawaran kenaikan pangkat dan terpaksa bertukar tempat kerja di pedalaman Pahang. Encik Hasrul ditugaskan untuk memajukan masyarakat orang asli di sana. Pertukaran Encik Hasrul ke tempat baharu menjadi rungutan ahli keluarganya. Menurut jangkaan Puan Sarah, tempat baharu itu masih belum membangun dan tidak mempunyai kemudahan asas seperti bekalan elektrik dan air paip. Namun begitu, ahli keluarga Encik Hasrul terpaksa akur akan keputusannya untuk berpindah. Sebelum berpindah, Encik Hasrul terlebih dahulu pergi ke tempat kerja baharunya itu bagi melihat kuarters yang disediakan untuk keluarganya. rusan pertukaran sekolah anak!anaknya akan dilakukan selepas itu. "epulangan Encik Hasrul membawa berita bahawa tempat tinggal mereka yang baharu dilengkapi dengan pelbagai kemudahan asas. Encik Hasrul membuat keputusan berpindah lebih awal dengan alasan untuk berkenalan dengan jiran!jiran baharu di sana, di samping untuk menyesuaikan diri dengan suasana baharu.

Bab 2 Tersalah Duga Masa untuk berpindah sudah tiba. Mereka bertolak dari "uala #umpur pada waktu pagi. $anyak rakan dan jiran datang untuk mengucapkan selamat jalan. Encik Hasrul tidak mahu menyewakan rumah mereka itu kerana mereka akan menginap di situ jika mereka pulang ke "uala #umpur sekali sekala. "etibaan mereka di "ampung "uala $atu disambut dengan mesra oleh masyarakat kampung itu. "eesokannya, Hartini bangun awal. %ia menikmati udara yang nyaman bunyi kokokan ayam, serta cengkerik, dan burung!burung di hutan. Perasaan dan &ikirannya tenang dan damai. "awasan itu sebenarnya sudah membangun dan anggapan mereka sebelum ini

Selain itu. Murid!murid di sini agak berbe*a dengan rakan!rakan Hartini di bandar dahulu. dan )mbok. Selain itu. kasut. Pada pagi itu Encik Hasrul ke pejabat untuk meninjau keadaan di sana sebelum memulakan tugas pada hari berikutnya. %ia berkenalan dengan rakan!rakan sekelasnya seperti Satiah. "ebanyakan masyarakat di situ orang asli dan baik!baik belaka. dan beg sekolah mereka lusuh tetapi bersih dan kemas. 'idak ada yang bergurau senda atau bermain semasa guru sedang mengajar. Pakaian.. mereka begitu tekun semasa belajar. Bab 3 Sekolah Baharu Kawan Baharu Hartini memulakan hari pertama persekolahannya di Sekolah Menengah "uala $atu dalam 'ingkatan 'iga 'eratai. Hartini mencadangkan mereka belajar secara berkumpulan selepas pulang dari sekolah. Encik Hasrul menggunakan . Memandangkan mereka masih mempunyai masa selama enam bulan lagi sebelum peperiksaan PM+ menjelang. Petang itu pula.ternyata salah. Puan Sarah mencadangkan mereka mengunjungi rumah Satiah tetapi dihalang oleh Hartini dengan alasan bapa Satiah tidak suka jika ada orang yang datang ke rumahnya. rumah Encik Hasrul dikunjungi oleh beberapa orang jiran tetangga. dia enggan menyertai mereka kerana tidak dibenarkan oleh bapanya pergi ke rumah rakan atau membenarkan rakan datang ke rumahnya. %i rumah. $erbe*a pula dengan Satiah. "edatangan mereka adalah untuk berkenalan dengan Encik Hasrul sekeluarga dan membantu apa!apa yang patut. Bab 4 Masalah Satiah "ebimbangan Hartini terhadap Satiah berakhir apabila papanya bercadang untuk men*iarahi keluarga Satiah. "ebanyakan rakannya bersetuju tetapi ingin meminta kebenaran ibu bapa mereka terlebih dahulu. mereka turut membawa hasil tanaman mereka. (neng. Sinda. Hartini menceritakan perihal Satiah kepada mamanya.

Bab Sen!uman Satiah Mulai Tawar Selepas mendapat rawatan awal di hospital. Pada malam itu. Pak Morit menyatakan bahawa Satiah sudah lama mengalami sakit seperti itu. "ebebasan yang pernah diberikan kepada anaknya itu telah disalahgunakan sehingga terjebak dengan najis dadah dan meninggal dunia lain. Satiah bukan sahaja rajin belajar. Pak Morit dan Mak Sukin tidur di rumah Encik Hasrul. air kencing. namun papanya berjanji akan menghantarnya ke kelas komputer semasa menunggu keputusan PM+ nanti. Satiah pengsan.ikgu Malik memilih Hartini sebagai ketua kelab komputer sekolah yang baru ditubuhkan. Encik Hasrul menceritakan punca Pak Morit menghalang Satiah daripada berkawan rapat dengan rakan!rakan yang lain. )tas nasihat Encik Hasrul. -alau bagaimanapun. dan kahak Satiah untuk dihantar ke Makmal "aji Penyakit. Pada suatu petang. akhirnya Pak Morit membenarkan Satiah belajar bersamasama Hartini dan rakan!rakan yang Bab 5 Ahli Baharu Keluarga Kami Satiah tinggal bersama!sama keluarga Hartini sebagai anak angkat. %i rumah. malah ringan tulang. akibat )(%S. Peristiwa hitam yang berlaku terhadap anak perempuannya dahulu dijadikan sebagai pengajaran. . %oktor telah mengambil contoh darah. Mak Sukin menjelaskan bahawa mereka akan membawa Satiah berubat dengan dukun semasa cuti sekolah nanti. Satiah dibenarkan pulang ke rumah. Pada mulanya Hartini kurang yakin akan kebolehannya. %ia dikehendaki datang semula ke hospital dalam masa dua minggu lagi. Pak Morit bersetuju supaya Satiah dihantar ke hospital untuk mendapatkan rawatan. .alasan kerja memandangkan bapa Satiah juga terlibat dalam persatuan pertanian di kampung tersebut.

Satiah terjaga daripada tidur dan mengaduh kesakitan. Hampir seluruh paru!parunya telah dijangkiti 0irus barah. mereka terpaksa berpisah sementara waktu kerana Hartini pulang ke rumah neneknya di Johor untuk mengikuti kelas komputer seperti yang dirancang. Hartini bangun dan membancuh air susu untuk Satiah.// pagi. "eadaan Satiah semakin teruk. "eesokan petang.ikgu )nis dan . Satiah. Namun begitu. Puan Sarah memberitahu Hartini bahawa Satiah menghidap barah paru! paru. Nenek Hartini tinggal berseorangan setelah Mak sikap Mak su Hartini dihantar ke rumah Pak #ongnya di (poh kerana sunya semakin liar dan bercampur dengan remaja yang terlibat dengan dadah serta kumpulan samseng sekolah. Encik Hasrul berjanji akan mengadakan kenduri besar!besaran jika Hartini."ira!kira pukul .. dan rakan!rakan mereka lulus dengan cemerlang dalam peperiksaan nanti. .ikgu Malik men*iarahi Satiah di rumah Encik Hasrul. %ia menunggu masa untuk pulang bagi berkongsi pengetahuan dengan Satiah dan rakan!rakan yang lain. Bab $ Berita !ang Membimbangkan "epulangan Hartini disambut oleh Puan Sarah dengan gembira. Pak Morit sudah tidak membenarkan Satiah dibawa ke hospital lagi kerana dia masih berpegang pada pesanan dukun. Sejak berada di Johor. baru dua kali Hartini menerima surat daripada Satiah. rakan!rakan termasuk . Pengetahuan sedia ada Hartini tentang komputer membuatkan dia dapat menguasai kemahiran yang diajar dengan lebih mudah. Bab " Per#isahan Sementara Hartini dan Satiah berjaya menduduki peperiksaan PM+ dengan jayanya. %ia sangat rindu akan Satiah dan keluarganya.

"eesokan harinya. Hartini membayangkan bahawa mereka akan mendapat keputusan yang cemerlang. Mereka ingin mengelakkan hubungan mereka menjadi terus renggang. Hartini pulang ke rumahnya dengan perasaan kecewa. Hartini pergi ke rumah Satiah lagi tetapi sahabat baiknya itu tiada di rumah kerana dibawa oleh ibu bapanya ke kampung #angsat untuk berubat dengan dukun. papa dan mama Hartini tetap ke rumah Pak Morit untuk men*iarahi Satiah. Encik Hasrul dan Puan Sarah sekadar bersimpati dan tidak dapat berbuat apa!apa. Hartini memberikan semangat kepada sahabatnya itu agar kuat dan mereka akan berusaha untuk mengubati Satiah.Hartini pergi ke rumah Satiah untuk melihat keadaan Satiah. Bab 1( Keruhn!a Air !ang Tenang Hubungan antara keluarga Hartini dengan keluarga Pak Morit semakin renggang dan tegang. Hartini dimarahi oleh Pak Morit semasa Hartini memujuknya agar membenarkan Satiah mendapatkan rawatan di hospital. dia telah melanggar adat apabila membenarkan Satiah dihantar ke hospital dahulu dan dia tidak mahu melanggar pantang larang itu lagi. Bab % Kerana A&at &an Pantang 'arang Mak Sukin gagal memujuk suaminya. Mak Sukin berjanji akan memujuk suaminya agar menggunakan perubatan moden untuk merawat penyakit diumumkan tidak lama lagi. . Namun begitu. Hartini men*iarahi Satiah. "eesokan harinya. Pada pendapat Pak Morit.

Pak Morit semakin cemas apabila melihat keadaan anaknya itu. Bab 11 Berita )embira Disambut Duka Hartini dan rakan!rakannya yang lain pergi ke sekolah untuk mengambil keputusan peperiksaan PM+ kecuali Satiah. mereka melihat dukun begitu sibuk mengubati Satiah. Bab 12 Kuntum !ang *am#ir 'a!u Satiah dimasukkan ke wad (. keputusan peperiksaan diumumkan tetapi Pak Morit tidak membenarkan Satiah ke sekolah untuk mengambil keputusan tersebut. Pak Morit mewakili anaknya itu.ikgu Malik dan . . Sementara di rumah. dan Mak Sukin bergilir!gilir menjaga Satiah. Encik Hasrul meminta kebenaran Pak Morit untuk membawa Satiah ke hospital. Setibanya Hartini dan rakan!rakannya di rumah Satiah. Encik Hasrul segera membawa Satiah ke hospital sejurus . )khirnya Pak Morit mengalah. Puan Sarah Hartini. Papa dan mama Hartini tiba sejurus kemudian setelah dimaklumkan oleh )li Sintok dan Mijod. %ukun menyatakan bahawa Satiah akan sedar apabila air yang dijampinya meresap ke dalam badan Satiah. %ia akan dirawat dengan kaedah kemoterapi. . Satiah pengsan dan darah keluar membuak! buak daripada mulutnya. Pak Morit pula melarang Satiah daripada memijak tanah kerana penunggu yang menumpang pada badan Satiah akan datang semula dan mengganggunya. "eesokan harinya. "eadaan Satiah semakin sihat.Hartini juga tetap men*iarahi sahabat baiknya itu setiap hari dan memberikan semangat kepada Satiah.ikgu Hana&i tiba. 'etapi Satiah terus pengsan dan darah yang keluar dari mulutnya semakin melemahkannya. Hartini mendapat 1) 2$ manakala Satiah dinobatkan sebagai murid terbaik kerana mendapat 3).

Puan Sarah. Selepas ini. teman sebilik mereka yang celopar dan suka menghina Satiah menyebabkan berlaku pergaduhan antaranya dengan Hartini. Encik Hasrul. teman sebiliknya. Sikap Junainah. )khirnya Junainah diberi amaran atas sikapnya . Nora dan Najmi telah membantu Hartini bagi menegakkan kebenaran. "eadaan Satiah juga semakin positi&. mereka akan belajar di sekolah berasrama penuh yang berlainan. %ia dan Satiah sering berutus surat. "emuncaknya. Encik Hasrul dan Puan Sarah sibuk membuat persiapan barang! barang Hartini dan Satiah untuk dibawa ke asrama. Pergaduhan antara Hartini dengan Junainah dibawa kepada pengetahuan pengetua. Bab 13 Demi +ita. Pak Morit pula memberikan wang sebanyak +M4// kepada Puan Sarah untuk membeli keperluan Satiah.Pada hari ke!4/ Satiah di hospital. Bab 14 Kesabaran . Hartini menampar mulut Junainah sehingga berdarah kerana Junainah membuka radio dengan kuat sehingga mengganggu Hartini yang sedang belajar. tetapi ditolak dengan baik oleh Puan Sarah.uga A&a Batasn!a Sudah tiga bulan Hartini berada di sekolah baharu. Hartini banyak bercerita tentang Satiah kepada Nora. kemudian diikuti oleh Hartini.-ita &an *ara#an Keluarga "enduri kesyukuran yang dirancang telah diadakan dan dihadiri oleh hampir kesemua rakan lepasan tingkatan tiga. Hubungan antara Pak Morit dengan Encik Hasrul semakin baik. Pak Morit. dan penduduk kampung. guru!guru Sekolah Menengah "uala $atu. dan Mak Sukin menghantar Satiah ke asramanya terlebih dahulu. barulah Hartini memberitahu Satiah tentang keputusan peperiksaannya.

"ejadian itu amat memeranjatkan papa dan mamanya. "emudian. %alam perjalan pulang encik hasrul memberitahu Hartini tentang pesalah yang sebenarnya dalam kes tersebut ialah Encik "ancho yang bertugas sebagai pengawal keselamatan sekolah. Hartini. sebaliknya mengulang kaji pelajaran di dewan belajar hingga pukul 2/. "etika pengetua Encik memberitahunya menyuruh bahawa Junainah akan dijalankan. Hartini dibawa ke balai polis dan ditahan di dalam lokap. Nora. Hartini memberitahu papanya bahawa dia di&itnah. 'iga hari kemudian. "eesokan harinya.uti semester akan bermula tidak lama lagi. Bab 15 Pe-ahn!a Tembelang . Satu pemeriksaan mengejut telah diadakan. Satu bungkusan berisi sejumlah pil ecstacy dijumpai di dalam almari Hartini.// malam. Hartini bersama!sama Nora pergi ke dewan makan untuk makan malam. Encik Hasrul berjaya membuktikan bahawa Hartini tidak bersalah lalu Hartini dibebaskan. Hartini mulai mengemas biliknya dengan menyusun semua pakaian dan buku supaya kelihatan kemas. %ialah yang mengedar pil ecstacy tersebut kepada murid!murid pemeriksaan di asrama.yang mementingkan diri sendiri dan sering mengganggu ketenteraman orang lain. dan Najmi dipanggil oleh )bang Mat yang bekerja sebagai budak pejabat balik ke asrama. "ancho meletakkan bungkusan pil itu di dalam almari Hartini supaya Hartini ditangkap dan operasi itu dihentikan. Mereka tidak terus pulang ke bilik. Pihak polis berjaya menangkap Encik "ancho di sebuah restoran di bandar "uantan ketika menyerahkan sejumlah pil tersebut kepada pelanggannya. .

Bab 1 Dia Pergi . . "eadaannya amat tenat. Hartini dibenarkan menyambung cuti seminggu lagi supaya kesihatannya benar!benar pulih. 'idak lama kemudian. )khirnya )mat menemui Satiah di tepi perigi dalam keadaan terlentang dengan darah yang banyak sekali. Papa dan mama Hartini sibuk menguruskan kenduri kesyukuran kerana dia dibebaskan dari lokap. Hartini masih berada di kubur Satiah dalam keadaan sedih. sekolah dahulu dan menerima kematian Satiah dengan sabar. Selepas jena*ah Satiah dikebumikan di tanah perkuburan. Satiah mengajak Hartini menemaninya pulang ke rumahnya. Pada waktu petang. Satiah dihantar ke hospital dan dimasukkan ke wad (. Encik Hasrul memaklumkan keadaan Hartini kepada pengetua. Pada pagi itu. namun Hartini masih tidak kembali ke asrama kerana belum sihat.ua Hartini dan Satiah mulai bercuti di "ampung "uala $atu. Hartini berjanji akan menyusulnya pada waktu petang. 5leh sebab keletihan. $anyak jiran yang membantu termasuk Pak Morit dan Mak Sukin. Hartini meneruskan tidurnya lalu Satiah pulang ke rumahnya sendirian. Hartini ke rumah Satiah tetapi gagal menemuinya setelah mencarinya di sekeliling rumah Pak Morit. dia meninggal dunia. . sta* sta* )min menasihatinya agar mengamalkan ilmu agama yang diajarkan di Bab 1" Tersingka# Mister/ Meskipun sudah dua hari persekolahan bermula. )min dijemput untuk memulihkan semangatnya yang lemah itu. )pabila sedar. Hartini melihat banyak orang berada di rumahnya. Hartini pengsan selepas mendapat tahu Satiah meninggal dunia.

Bab 1$ +em#aka Putih 0ntukmu Hartini sudah bersiap untuk pulang ke asrama. Puan Sarah memberikan diari Satiah kepada Hartini. Pak Morit dan Mak Sukin juga tidak mempunyai anak perempuan lain dan mereka turut bergantung harap kepada Hartini. . mereka singgah di pusara Satiah.Encik Hasrul dan Puan Sarah juga pergi ke asrama Satiah untuk mengambil barangbarangnya. Hartini membaca diari tersebut yang tertulis pengalaman manis antara mereka berdua. Satiah juga ingin menghabiskan masa cutinya dengan kedua!dua keluarganya kerana dia merasa bahawa usianya sudah tidak panjang lagi. 'idak lama kemudian. "ejayaan Hartini juga akan memberikan kebahagiaan kepada mereka berdua. Hartini memegang nisan pusara Satiah sambil berbisik semoga pokok cempaka putih yang ditanam itu akan merimbun dan rendang serta berbunga sepanjang musim bagi mengharumi pusara Satiah sepanjang masa. Selain itu. Satiah turut berpesan kepada Hartini agar meneruskan cita!citanya dengan berusaha untuk menggenggam segulung ija*ah. Mak Sukin turut membawa sebatang anak bunga cempaka yang dipesan oleh Hartini. Sebelum meneruskan perjalanan ke asrama. Hartini menanam pokok bunga cempaka tersebut di pusara Satiah seperti yang tertulis dalam diarinya. Pak Morit dan Mak Sukin datang dengan membawa buah! buahan untuk Hartini dan rakan!rakannya di asrama. Puan Sarah memberikan kata!kata semangat kepada Hartini agar terus berusaha dan menjadikan pesanan Satiah sebagai wasiat. terdapat catatan tentang kesedihan Satiah apabila mendapat tahu bahawa Hartini di&itnah dan ditahan di lokap.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful