PENGGUGURAN HARAM dalam kalangan remaja

•Zainab

‘AbidahAbu Bakar D2007 1028906 •Siti Fadzilah Mokhtar D2007 1028897 •Norshida Abdullah D2007 1028903 •Nur Hafizah Lois 10289 •Nurhanny Abd Rahman D2007 1028887 •Nurul Aina Mohd Yaakub

D2007

PENGGUGURAN HARAM
Definisi Pengguguran
Keluarnya kandungan dari rahim sebelum usia kehamilan 28 minggu, (Clayton & Newton 1976)  Menamatkan kehamilan sebelum mencapai usia hidup (23-24 minggu janin seberat 600 g (Ralph Benson 1977)  Pengguguran secara spontan atau haram (WHO)  Keguguran merupakan sesuatu yang berlaku secara spontan  Pengguguran secara paksa sama ada dibolehkan atau tidak mengikut undang-undang

REMAJA :
 Peringkat

usia 10-19 tahun.  Hampir 25% daripada penduduk dunia.  Zaman remaja:
* Titian dari alam kanak-kanak kepada kehidupan dewasa.

CIRI-CIRI UTAMA REMAJA
- Radikal  E - Emosional  M- Manja dan Mengada-ngada  A - Aktif  J - Jaguh  A - Agresif
R

FASA KEHIDUPAN REMAJA
FASA
PERTAMA : PERMULAAN REMAJA

JANGKA MASA
Di ambang akil baligh (puberty )

CIRI-CIRI UTAMA
Pertumbuhan fizikal yang nyata. Buaian perasaan mudah berlaku. Mudah terasa tidak dikasihi dan sentiasa dizalimi. Hubungan hanya di kalangan rakan sejantina. Minat terhadap jantina lain. Suka membantah dan memberontak. Lebih cenderung mengikut kata rakan. Lebih matang dan yakin. Penerokaan seks Punya identiti yang lebih bermula. mantap. Mempunyai keyakinan untuk berinteraksi dengan orang lain.

KEDUA : PERTENGAHAN REMAJA

Setahun setengah selepas akil baligh

KETIGA : PENGHUJUNG REMAJA

Peringkat peralihan dari alam remaja kepada dewasa muda

STATISTIK PENGGUGURAN DUNIA
 40-50

million pengguguran setiap tahun  30 million pengguguran yang sah di sisi undangundang  20 million pengguguran haram secara tidak selamat
60 40 20 0 Asia Afrika Amerika Lain2 L Asia Afrika Amerika L Lain2

GEJALA SEKSUAL MELIBATKAN REMAJA DI MALAYSIA
 Perzinaan

– seawal usia 9-10 tahun.  Kehamilan Luar Nikah.  Rogol – 63% mangsa dan 9.4% pemangsa adalah remaja.  Pelacuran - Sebahagian besar – 15 ke 17 tahun.
13.1% dari 60 orang pelacur remaja berusia 12-14 tahun. Laporan Kesihatan Seksual Dan Reproduktif Remaja 2003

STATISTIK PUSAT BIMBINGAN REMAJA PUTERI RAUDHATUS SAKINAH
Hamil luar nikah ( diperkosa )  Hamil luar nikah ( keterlanjuran )  Hamil luar nikah ( luar kawal )  Lari dari rumah, seks bebas, rokok, arak, ganja  Ponteng, merokok dan ganja  Murtad, seks, rokok, arak, ganja  Dilacurkan

3.2% 12.9% 45.2% 22. 6% 9.7% 3.2% 3.2%

Jumlah ahli rumah setakat ini : 100 orang Bilangan bayi yang lahir : 60 orang

UNDANG-UNDANG PEMBUANGAN DAN PEMBUNUHAN BAYI
Dibawah Akta Kanak-kanak 2001 – Akta 611:

Seksyen 17 – anak yang dibuang akan dilindungi dan dijaga. Seksyen 46 – ibu bapa boleh mendapatan bantuan atau nasihat mengenai anak mereka yang tidak dapat dikawal dengan baik. Anak ini akan ditahan di tempat yang dibenarkan di bawah kuasa mahkamah.

Rang undang-undang Jenayah Malaysia (penal code)

Sesiapa yang menbuang bayi akan dijatuhkan hukuman penjara selama 20 tahun.

PENGUGURAN DI LUAR NEGARA

STATISTIK DUNIA
 

40 – 50 million setiap tahun 30 million penguguran sah di sisi undang – undang setiap tahun 20 million – penguguran haram dan tidak selamat (unsafe abortion) Semakin menurun daripada 46 million pada tahun 1995 kepada dibawah 42 million pada 2003 (Paul Van , pengarah kesihatan reproduktif WHO)

UNPLANNED PREGNANCY AND ABORTION
SUMBER: ALAN GUTTMACHER INSTITUTE: SHARING RESPOSIBILITY:WOMAN SOCIETY & ABORTION WORLDWIDE,NEW YORK AND WASHINGTON 1999

MEMPERKENALKAN PUSAT PENJAGAAN WANITA; PENGUGURAN KOMPREHENSIF

Dalam sesetengah negara, seperti Polang dan Kesatuan Rusia, lebih banyak undang –undang yang mengehadkan penguguran telah diluluskan selepas ICPD. Di Slovakia kerajaan dan the Holy See telah mendrafkan persetujuan yang direka khas untuk membolehkan penkhidmat kesihatan “menentang secara berhati - hati” dalam menjalankan penguguran atau menentukan kontrasepsi. Kerajaan Lithuania pula menentang undang – undang kelulusan kesihatan reproduktif dan hak.

Hungary telah mengetatkan lagi undang – undang pengugurannya pada tahun 2000 dengan mengharuskan wanita untuk menjalani kaunseling oleh kakitangan kesihatan yang bertanggungjawab untuk mencuba menasihatkan wanita untuk tidak mengugurkan kandungan mereka, diikuti dengan masa menunggu mandatori. Undang – undang baru itu juga membataskan kerajaan untuk membiayai kes penguguran. Di Romania, Kementerian Kesihatan dan sebahagian besar pemegang taruh telah bekerjasama dengan Organisasi Kesihatan Dunia (WHO) terhadap strategi kajian perkhidmatan penguguran dan kontrasepsi pada tahun 2001

Mengikut pungutan suara yang dikeluarkan dalam bulan ini oleh WorldPublicOpinion.org, 53% warga Mesir, 57% warga Palestin and 55% warga menentang polisi kerajaan mereka dalam mengkategorikan penguguran sebagai satu jenayah. Satu kajian daripada International Planned Parenthood Federation menganggarkan terdapat 7 million kes penguguran di dunia Arab dari tahun 1995 hingga 2000. satu kajian pada tahun 1993 pula telah menunjukkan terdapat 14% wanita yang tinggal di kawasan perkampungan pedalaman Mesir telah melakukan penguguran. Para pengkaji telah menganggarkan terdapat kira kira 100,000 kes penguguran yang dijalankan di Iran, sebuah bangsa bukan Arab yang menyokong pendidikan seks progresif dan polisi – polisi perancangan keluarga.

KES PENGUGURAN DI TIMUR TENGAH

PENGGUGURAN DI CHINA

Xu Jin, pengarah klinik yang beroperasi di bawah Marie Stopes International, sebuah kumpulan bukan kerajaan yang menyediakan informasi dan perkhidmatan seksual dan produktif, mengatakan terdapat satu titik buta dalam pendidikan seks di China. Cik Xu berkata pengguguran di Hospital awam di Beijing mempunyai kos berjumlah 500 yuan, atau lebih kurang $65. Hospital – hospital sebegini biasanya terdedah dan padat, dan sesetangah bilik pembedahan mampu menjalankan lebih daripada satu proses penguguran dalam satu – satu masa.

SEBUAH KENYATAAN DARIPADA PLANNED PARENTHOOD FEDERATION OF AMERICA

9 SEBAB MENGAPA PENGGUGURAN HARUS DIHALALKAN

1.

Undang – undang menentang pengguguran membunuh wanita
mengharamkan penguguran tidak akan menghentikan penguguran. Apabila seseorang wanita merasakan bahawa proses itu adalah perlu, mereka akan secara rahsia melakukan penguguran tanpa penjagaan kesihatan, dalam keadaan yang berbahaya.

4.

Penghalalan pengguguran menjaga kesihatan wanita.
penguguran yang dihalalkan bukan sahaja memelihara hidup wanita malah mampu menjaga kesihatan mereka. Untuk 10000 wanita penhidap sakit jantung, sakit ginjal, ketegangan hiper yang teruk, anemia bulan sabit, diabetes yang teruk, dan lain – lain penyakit mengancam, penguguran yang dihalalkan menolong menghindarkan komplikasi perubatan teruk yang berpunca daripada proses kelahiran.

CORAK AKTIVITI SEKSUAL DALAM KALANGAN REMAJA
 Cenderung

kepada seks sebelum perkahwinan.

- Usia baligh semakin muda. - Usia perkahwinan semakin meningkat dalam masyarakat.
 Bertukar-tukar

pasangan – risiko mendapat

jangkitan penyakit kelamin.

3. Nilai seseorang wanita adalah lebih daripada sekadar fetus.
untuk menjalankan undang – undang yang mendefinisikan sebuah fetus sebagai seorang “manusia," dan memberikannya hak atau kedudukan yang lebih tinggi melebihi pemikiran, perasaan dan kesedaran sebagai manusia seseorang wanita, adalah sesuatu yang bersifat angkuh dan tidak masuk akal. Undang – undang tersebut hanya akan lebih mengecilkan hak wanita.

4. Menjadi seorang ibu hanyalah satu pilihan bagi seseorang wanita.
Banyak keseimbangan poltikal dan ekonomi yang diperjuangkan oleh wanita telah diperoleh. Kesemua perkara ii tidak bermakna jika hak reproduktif wanita dinafikan. Dengan memberikan pilihan menjalankan penguguran selamat membolehkan pilihan – pilihan lain juga tidak mustahil.

5. Menentang penguguran adalah satu diskriminasi.
Undang – undang anti penguguran mendiskriminasi wanita berpendapatan rendah, yang berpotensi memilih penguguran melalui jalan belakang kerana hanya jalan tersebut yang mampi diusahakan mereka. Sebaliknya, golongan kaya pula boleh terbang ke tempat lain semata – mata untuk mendapatkan proses penguguran yang selamat.

6. Undang – undang kehamilan wajib adalah bertentangan dengan sistem masyarakat bebas.
kehamilan adalah sebuah rahsia peribadi. Tidak ada pencerobohan rahsia yang lebih ekstrim melebihi paksaan terhadap wanita untuk mengandungkan fetus yang tidak diinginkan hingga ke satu - satu tempoh.

7. Mengharamkan penguguran akan lebih menderitakan kanak - kanak.
40% daripada remaja perempuan berusia 14 tahun akan hamil sebelum umur mereka mencecah 20. maka, disinilah persoalannya: patutkah penalti kurang berpengetahun atau saat – saat kurang berhati - hati dipaksa untuk hamil dan menjaga anak? Atau penguguran haram? Adakah patut seseorang hidup remaja dibiarkan tidak bekerja, tidak berharapan, dan bergantung terhadap orang lain?

8. “setiap anak mengendaki anak."
jika seseorang wanita dipaksa untuk terus mengandungkan kandungan yang tidak diiginkannya, hasilnya ialah anak yang tidak diiginkan. Setiap orang dalam masyarakat tahu bahawa hal tersebut adalah satu kes yang sangat tragis, anak tersebut selalunya tidak dipedulikan, tidak disayangi, dikasari, dan ditinggalkan. Apabila mereka membesar, kanak – kanak ini biasanya sangat malang, dan kadang – kala berkecenderungan untuk melakukan kekasaran terhadap orang lain. Perkara ini tidak baik terhadap kanak kanak, keluarga mahupun negara. Kanak – kanak memerlukan cinta dan kasih sayang daripada mereka yang menginginkan dan akan menjaga mereka.

9.Pilihan adalah baik untuk keluarga.
walaupun langkah berjaga – jaga telah diambil, kadang kala kehamilan yang tidak diigini tetap akan berlaku. Untuk beberapa keluarga, perkara ini bukanlah satu masalah. Tetapi untuk yang lain, perisitiwa sebegini boleh menjadi satu malapetaka. Satu kehamilan yang tidak diniatkan akan meningkatkan ketegangan, menganggu kestabilan dan membuatkan manusia berada di bawah paras kelangsungan hidup dari aspek ekonomi. Maka, jawapannya ialah perancangan keluarga. Semua pilihan harulah dibuka . Pada peringkat paling asas, isu penguguran bukanlah sebenarnya mengenai isu penguguran.

KESAN PENGGUGURAN HARAM
 Kematian

menyebabkan pendarahan dan saluran reproduktif (RTI), sakit pada serviks dan uterus

jangkitan
 Jangkitan

pelvik yang kronik dan ketidak suburan
 Kecedaraan

SIAPA YANG MELAKUKAN PENGGUGURAN?
 Lebih

daripada 60 % pengguguran di USA, Kanada & Eropah melibatkan gadis yang tidak berkahwin dan berumur

kurang 20 thn
 Di

Afrika, 70% dari wanita yg dirawat kerana komplikasi pengguguran haram berusia kurang 20 thn

ALASAN PENGGUGURAN
 Kehamilan

yg tidak dirancang kerana kurang persediaan emosi, sosial & ekonomi dari kehamilan yg tidak dikehendaki berakhir dgn pengguguran

 6/10

 Teramasuk

mangsa rogol, pasangan yg sudah berkahwin & pasangan yg melakukan seks luar nikah

- dulatation & curettage ( D&C ) - suction & curettage

surgikal :

CARA MANGGUGURKAN KANDUNGAN

- penggunaan anti-progestogen RU486 untuk kehamilan awal (kurang dari 8-10 minggu)

ubat-ubatan :

- herba, alkohol, urut, prosedur yang tidak higenik- memasukkan bahan asing ke dalam rahim.

tradisional:

KESAN PENGGUGURAN
Individu Jangkitan kuman pada bahagian peranakan. Mengalami pendarahan dalam perut yang boleh mengakibatkan kematian. Kecederaan pada rahim dan sukar untuk hamil lagi. Sekiranya mengandung,mungkin kandungan di luar rahim dan apabila beranak rahim boleh pecah secara spontan. Mandul . Senggugut dalam rahim. Masalah psikologi-mental dan emosi. Kemurungan akibat teringatkan bayi yang digugurkan.

KELUARGA
•Malu •Psikologi-mental

dan emosi

Masyarakat
•Pengguguran bayi semakin berleluasa •Pandangan serong oleh masyarakat sekeliling.

PANDUAN KESIHATAN REPRODUKSI
 

Sayangi diri sendiri Tingkatkan pengetahuan mengenai fungsi sistem reproduksi (lelaki & wanita). Hindarkan dari membuat keputusan – keputusan yang merugikan. Berikan keutamaan yang betul kepada semua aspek kehidupan.

ANDA BELUM BERSEDIA MELAKUKAN SEKS JIKA:

Anda belum berkahwin kerana anda bertangungjawab ke atas hidup anda sendiri. Bertentangan dengan ajaran agama dan kepercayaan moral(adat resam). Anda memikirkan seks adalah bukti kepada cinta. Anda memikirakan dengan melakukannya, kekasih anda akan lebih menyanyangi anda.

Anda memikirkan orang lain melakukan perkara yang sama.

Anda memikirakan bahawa wanita tidak akan mengandung sekiranya melakukan seks pada kali pertama.

Jika pasangan yang benar-benar menyanyagi dan menghormati anda, dia tidak akan meminta seks sebelum berkahwin.

ELAKKAN SEKS SEBELUM BERKAHWIN:
 Anda

bertangungjawab ke atas hidup anda sendiri.  Lindungi kesihatan dan emosi anda tanpa seks sebelum berkahwin.  Jika pasangan yang benar-benar menyanyagi dan menghormati anda, dia tidak akan meminta seks sebelum berkahwin.
 Belajar

berkata “Tidak, belum lagi!!”. Perlu ketegasan.

PENYAKIT JANGKITAN KELAMIN (STDS)
 Remaja

berisiko tinggi untuk menghidapi penyakit ini, kerana mereka kurang informasi dan pengetahuan mengenai seks.  Gaya hidup yang sonsang juga menjerumuskan remaja ini ke arah perlakuan seks rambang.  Kecenderungan mendapat penyakit :
Perempuan – Berisiko tinggi & lebih terdedah ( Struktur Organ Genitalia ) Lelaki – Tetap berisiko dan lambat membuat rawatan

63% daripada keseluruhan penghidap penyakit ini adalah berusia kurang daripada 25 tahun.

Manakala 80% daripada jumlah penghidap penyakit ini tidak mempunyai tanda-tanda awal penyakit dan mereka lambat mendapatkan rawatan.

Penyakit ini juga akan menular kepada janin dan penghidap akan menghadapi komplikasi yg kronik seperti radang pelvis dan ketidaksuburan.

PENYEBAB PENYAKIT BERJANGKIT
 Parasit

- Chlamydia, Trichomoniasis - Gonorrhoea, syphilis, bacterial vaginosis.

 Bakteria

 Virus

- Human papilomavirus (HPV), Herpes, Hepatitis B.

TANDA-TANDA JANGKITAN PENYAKIT KELAMIN

Discaj atau rembesan dari vagina/zakar. Ulser (luka) Ketuat ( Wart) Sakit ketika membuang air kecil Ruam @ Bintik-bintik pada:
Kemaluan, tangan dan kaki.  Gatal seta pedih dan menyakitkan.

PUNCA-PUNCA REMAJA TERJEBAK DENGAN SEKS LUAR NIKAH

Filem lucah (pornografi) – majalah, CD @ internet. ‘Ilmu & ajaran’ yang diperturunkan oleh rakan sebaya (peers). Ibu bapa serta org dewasa – tdk tahu bagaimana mahu b’komunikasi dgn remaja mengenai persoalan seks.

INDIVIDU(REMAJA):

Kurang pengetahuan tentang seks dan risikonya-tdk dapat membuat keputusan yg m’pengaruhi khdpan masa depan. Tidak b’pengetahuan utk m’halang kehamilan yg tdk dikehendaki, p’guguran yg tdk selamat, penyakit jangkitan kelamin (termasuk HIV/AIDS) Akibatnya, berlaku pengguguran tidak selamat, iaitu pengguguran yang dilakukan tanpa prosedur perubatan yang piawai atau dikendalikan oleh pihak yang tidak terlatih.

PENGGUGURAN DI MALAYSIA
Fasal 312 Kod Berkenaan Hukuman: Menyebabkan Keguguran

Sesiapapun yang sengaja menyebabkan keguguran seorang wanita akan dihukum penjara selama 3 tahun, atau denda, atau kedua-duanya sekali, dan sekiranya mempercepatkan kelahiran, akan dihukum sekurang-kurangnya selama 7 tahun dan juga denda. Penjelasan: Sekiranya wanita itu sendiri yang menyebabkan keguguran tapi tak berhasil adalah termasuk didalam takrifan akta ini.

Pengecualian: Fasal ini tidak akan dipanjangkan kepada pakar perubatan di bawah Akta Perubatan 1971 kepada sesiapa yang memberhentikan kehamilan seorang wanita dan dia mempunyai penjelasan yang munasabah, iaitu sekiranya kehamilan yang menyebabkan risiko kehidupan wanita tersebut, atau yang menyebabkan kemudaratan kepada kesihatan mental dan fizikal wanita tersebut, adalah lebih baik sekiranya kehamilan itu di berhentikan.

Nota : wanita yang dibolehkan mempercepatkan kelahiran adalah sekurang-kurangnya selepas 4 bulan dlm kandungan, apabila fetus mula bergerak di dalam rahim si ibu.

Fasal 314 Kod Berkenaan Hukuman: perbuatan yang menyebabkan kematian dengan niat menggugurkan kandungan. Jika perbuatan tersebut tanpa keizinan si wanita.

Sesiapapun, dengan niat yang menyebabkan keguguran seorang wanita, selepas perbuatan itu menyebabkan kematian spt wanita tersebut, akan dihukum penjara sekurang-kurangnya selama 10 tahun, dan juga denda, dan sekiranya perbuatan tersebut tanpa keizinan si wanita, akan dihukum penjara sekurang-kurangnya selama 12 tahun.

Penjelasan: ini tidak menjadi kesalahan utama sekiranya pesalah sepatutnya tahu yang perbuatan itu mungkin menyebabkan kematian. Alasan untuk Pengguguran (Malaysia) :

-

Untuk menyelamatkan kehidupan wanita tersebut ( Ya ). Untuk melindungi kesihatan fizikal wanita tersebut (Ya). Untuk melindungi kesihatan mental wanita tersebut (Ya). Di rogol atau sumbang mahram (Tidak) Fetus abnormal (Tidak) Alasan ekonomi atau sosial (Tidak). Terdapat dalam permohonan (Tidak).

CONTOH KES :

CONTOH KES (1)
A, merupakan seorang gadis Melayu, berusia 17 tahun, belum berkahwin.  Suatu hari A pengsan, dibawa ke wad kecemasan oleh rakan.  Hasil pemeriksaan, disyaki ada pendarahan teruk dalam abdomen kerana kehamilan luar rahim.  Jelas, masalah berpunca dari jangkitan kelamin kronik.  Didapati sudah 4 kali hamil dan telah digugurkan, perbelanjaan ditanggung sugar daddy.Alasannya, belum bersedia untuk berkahwin.

CONTOH KES (2)

B, berusia 18 tahun, datang pertama kali untuk pemeriksaan di klinik ibu mengandung. Hamil 8 bulan. Ditanya bila nikah?jawapnya, bulan lepas. Boyfriendnya dipaksa oleh kedua ibu bapa untuk bertanggungjawab. Malangnya, bapanya tidak mahu menikahkannya kerana malu dengan perbuatannya.

  

CONTOH KES (3)

     

C, seorang remaja Melayu Muslim, datang ke klinik bersama teman sekelas tuisyen, JT (seorang remaj Tionghua). Kedua2nya berusia 15 tahun. C sudah 3 bln tidak datang haid, mahu dptkan pengesahan kehamilan. Disahkan hamil. Kedua2nya menangis dan meminta doktor menggugurkan kehamilan. Doktor meminta mereka berbincang dengan ibu bapa, mereka enggan kerana mereka akan dimarahi. Ditanya tentang kos pengguguran, mereka tiada masalah. Tekad menggugurkan kandungan kerana ingin menduduki PMR.

KESIMPULAN

Pengguran BUKAN satu kaedah merancang kehamilan. Situasi sosial yang menyebabkan kehamilan yang tidak dikehendaki mestilah ditangani dengan serius. Penguguran hanyalah dibenarkan dalam keadaan yang tertentu sahaja.