1

PENGENALAN
Pada akhir sesi, pelajar dapat:
 mengenalpasti  mengenalpasti  membezakan  membuat

konsep pemikiran. kepentingan manusia BERFIKIR.

struktur & fungsi otak manusia.

MINDA.

perbandingan antara OTAK dan

2

KONSEP PEMIKIRAN
 John

Dewey (1933) – “Pemikiran ialah perilaku menyelesaikan masalah”. de Bono – “Thinking is the operating skill with which intelligence acts upon experience (for a purpose)”. R. Ruggiero (2004) – Thinking is any mental activity that helps formulate or solve a problem, make decisions or fulfill a desire to understand. It is searching for answers, reaching for meaning.
3

 Edward

 Vincent

AKTIVITI MENTAL DALAM PROSES PEMIKIRAN (RUGGIERO, 2004)
 Pemerhatian  Mengingat  Imaginasi  Menanya  Menterjemah  Menilai  Mempertimbangkan

teliti

dan lain-lain Kombinasi aktiviti di atas digunakan semasa menyelesaikan masalah /membuat keputusan.
4

PEMIKIRAN
(John Arul Phillips, 1997)
Satu proses mental yang memerlukan pengetahuan Melibatkan pengolahan kemahiran-kemahiran mental tertentu

“PEMIKIRAN”

Ditujukan ke arah penyelesaian masalah Tingkah laku dihasilkan Merupakan sikap
5

KEPENTINGAN PEMIKIRAN
 Untuk

menyelesaikan masalah kehidupan  Membuat keputusan  Mendapat perspektif mendalam dan baru tentang sesuatu yang kita percaya  Mencari pengetahuan, makna dan tujuan  Menghasilkan sesuatu  Mengawal tingkahlaku dan sikap
6

Keunikan Otak
 Otak

adalah organ pertama dijadikan apabila janin terjadi.  Pembinaan otak bermula dari hari keenam dalam kandungan ibu.  Otak dianggap sebagai the unique competencies of the human – kehebatan manusia yang unik  2% daripada berat badan
7

Enam Kehebatan Otak - NURY
1. 2. 3. 4. 5. 6.

Keupayaan meningkat pancaindera. Menggunakan maklumat dan stimulasi. Mempunyai “deria keenam”- sixth sense Mengumpul pengalaman yang lalu. Berupaya membuat penilaian, perancangan dan cetusan idea. Mampu percaya kepada sesuatu yang ghaib.
8

Perkembangan Otak
 Perkembangan
 25%

otak berlaku dengan pesat mengikut potensi pembesaran normal.
tahap pencapaian pada waktu lahir.  50% tahap pencapaian pada usia 6 bulan.  85% tahap pencapaian pada usia 3 tahun  95% tahap pencapaian pada usia 6 tahun  Usia 3 – 6 adalah masa penting bagi perkembangan otak kanak-kanak.
9

Saraf Tunjang
 Sistem

saraf: saraf pusat (otak dan saraf tunjang) dan saraf periferi.  Saraf tunjang di akhiri dengan saraf peri-peri.  Saraf tunjang membawa semua maklumat dan isyarat ke otak dan dari otak.  Sebarang kerosakan kepada mana-mana saraf tunjang menyebabkan sensori atau pengawalan motor tidak dihantar ke otak.  Sistem saraf pula mendapat bantuan daripada bahagian tubuh lain seperti otot, jantung, ginjal dan lain-lain.
10

Komposisi Otak

Otak terdiri daripada gray matter (40%) dan white matter (60%) yang terkandung dalam tengkorak kepala. Sel otak termasuk neurons dan glial cells. Otak mempunyai 3 bahagian utama:  the cerebrum,  the cerebellum, and  the brain stem (medulla). Otak memerlukan 20% bekalan oksigen dan 20% aliran darah. Kegagalan memperolehi oksigen selama 3-5 minit, akan mematikan sel otak.
11

 

Struktur Otak Manusia

12

Sel Otak
 Otak

dan saraf tunjang dibentuk oleh banyak sel termasuk neuron dan glial.

 “Neuron”  Juga disebut ‘grey matter’ @ sel saraf.  Berfungsi untuk menghantar dan menerima isyarat kepada dan daripada otak dan sistem saraf. “

Glial”
ianya 10 kali ganda lebih banyak dari neuron. Neuron membawa maklumat dan glia membantu proses ini.

 

13

   

Badan sel (soma) mempunyai nukleus yang mengawal fungsi sel. Axon ialah bahagian sel yang memanjang. Ia berfungsi untuk membawa impulse dari badan sel. Dendrite adalah struktur beranting yang menerima isyarat. Synapse adalah gap di antara axon terminal dengan sel penerima.
14

Glial Cells
 90%  Ia

sel otak dibentuk oleh Glial Cells.

tidak membawa impulse tetapi menjalankan beberapa fungsi penting seperti:
 Mencerna

bahagian sel yang mati  Menghasilkan myelin (lapisan lemak yang meningkatkan kelajuan penghantaran maklumat)  Menyediakan keperluan neuron
15

Struktur Otak
 Otak

mempunyai 3 bahagian utama mengikut fungsi:
  

Cerebrum Cerebellum Brain Stem (Medulla oblongata)

16

Cerebral Cortex (Cerebrum)
 Bahagian

otak ini adalah yang terbesar.  Bahagian ini mengawal sebahagian besar fungsifungsi otak seperti aktiviti kecerdasan (fungsi kognitif), pengalaman yang berlaku secara sedar, ingatan, emosi,mengawal bahasa, ‘artistry’ dan pendengaran.  Bahagian ini boleh dibahagi kepada 2 hemisfera:
 

Hemisfera kanan: mengawal bahagian kiri badan Hemisfera kiri: mengawal bahagian kanan badan

 Corpus

Callosum - Penyambung komunikasi di antara hemisfera kanan dan kiri otak.
17

Cerebellum
 Terletak

medulla.

di bawah cerebrum dan di belakang

 Ia

mengawal keseimbangan, posture, pergerakan dan koordinasi otot serta keseluruhan aktiviti motor. inilah yang membolehkan pemain piano mendendangkan lagu dengan lancar. menyebabkan mengganggu pergerakan yang halus dan perimbangan badan. (Sindrom mabuk-ditumbuk)

 Bahagian

 Kerosakan

18

Medulla Oblongata
 Terletak  Di

di hujung atas saraf tunjang.

sini gentian motor bersilang kedudukan di badan dengan di otak.( kiri ke kanan) fungsi automatik seperti pernafasan, penghadaman, pergerakan refleks dan denyut jantung. medula berfungsi akan menyebabkan kelumpuhan.

 Mengawal

 Kegagalan

19

MINDA
•Entiti yang berbeza daripada OTAK. •Suatu bentuk tenaga bukan organ. •Melibatkan keseluruhan daripada fikiran, tanggapan, persepsi, memori, mimpi dsb (Betchel, 1988) . •Dianggap sebagai keupayaan kognitif seperti kebolehan berfikir & menaakul. •Juga pusat kawalan bagi EMOSI (gembira, bahagia, risau, sedih, takut dll.) •Berkait rapat dengan perkembangan kesihatan MENTAL (secara langsung) & kesihatan FIZIKAL (secara tidak langsung).

20

MINDA …
•Betts (1971) – gabungan antara perlakuan yang meningkatkan PENGETAHUAN (ingatan, imaginasi, diskriminasi, perbandingan & alasan) dengan perlakuan yang melibatkan PERASAAN (takut, sayang, sedih & seronok) serta melibatkan perlakuan yang menunjukkan KEHENDAK (memilih). •Kesemua proses ini menjadi satu aliran perlakuan yang dilakukan oleh MINDA dalam menjalankan tugasnya. •MINDA yang berjaya (dalam tugasnya) adalah apabila kesemua aktiviti mental itu bekerjasama secara HARMONI.
21

MINDA …
•Menurut pakar sains saraf, minda boleh dibahagikan kepada: -MINDA sedar – apabila kita sedang berfikir tentang sesuatu perkara & ia akan diaktifkan ketika kita sedang sedar. -MINDA bawah sedar – aktiviti yang berlaku secara tidak sedar tanpa kehendak kita iaitu spontan, otomatik & daripada pengalaman lepas. •Newton & Einstein (1986) – MINDA manusia yang dirangsang oleh IMAGINASI dapat menghasilkan IDEA-IDEA yang KREATIF.
22

BEZA ANTARA OTAK DAN MINDA
OTAK
Organ yang terletak di dalam kepala.

MINDA/AKAL
Kualiti pemikiran yang dihasilkan oleh OTAK.

makanan (berkhasiat) + oksigen Pelajaran (ILMU PENGETAHUAN) + Pengalaman + kekerapan kita (yg cukup) OTAK berfikir secara positif MINDA berfungsi dengan sempurna. yang SIHAT - OTAK & MINDA mengalami perubahan fizikal sebagai tindak balas kepada persekitaran. - OTAK & MINDA saling berkait antara satu sama lain. - OTAK tidak membina MINDA tetapi MINDA berfungsi melalui OTAK. - OTAK sebenarnya menyimpan MINDA di tempat yang tidak kita ketahui!
23

RUMUSAN
•Sebagai manusia, kita patut bersyukur kerana dikurniakan OTAK & MINDA (AKAL). •Kita hendaklah memanfaatkan kedua-duanya dengan sebaikbaiknya. •Neuron-neuron dalam OTAK boleh terganggu akibat pengambilan ubat-ubat tertentu, penyakit & faktor persekitaran, kehidupan yang kurang sempurna (cth: penglibatan dalam aktivitiaktiviti yang kurang sihat, kurang minat & kesediaan untuk belajar). •Fungsi OTAK boleh dikuatkan & dipulihkan dengan mengamalkan gaya hidup yang sihat. •Jika manusia tidak menggunakan OTAKnya, mereka mungkin 24 kehilangan kebolehan untuk berfikir.