Daurah Shar’iyyah 3, (7-9 Ogos 2009

)

“Pengenalan Kepada Krisis Gadai Janji Subprima dan Peranannya Terhadap Krisis Kewangan Global”
Oleh: Ezry Fahmy Bin Eddy Yusof a (Sarjana Muda Ekonomi dan Pengurusan Sains, Universiti Islam Antarabangsa) ezryfahmy@yahoo.com

I. Pendahuluan Sejarah kewangan dunia melihatkan kebobrokan sistem kapitalis semenjak ia menguasai sistem kewangan dunia. Antara krisis kewangan yang pernah berlaku sepanjang sejarah kapitalism ialah seperi Gelembung South Sea (1720), Overend and Gurney (1866), Barings (1890), Great Depression (1929), Skandal Tabungan dan Pinjaman AS (1985), Krisis (1987), Long Term Capital Management (1998), dan Dot com Crash (2002). Kini dunia menyaksikan pula satu lagi catatan sejarah berkenaan Krisis Gadai Janji Sub Prima yang mula membarah sejak selepas kejadian September 11. Kini barah itu mula member kesan kepada kewangan dunia.

Laporan badan-badan bebas yang seharusnya memberikan analisis objektif mengenai sektorsektor ekonomi di Amerika Serikat juga ikut dimanipulasi untuk menciptakan sentimen positif terhadap sistem yang dipacu oleh mereka sebagai sistem terbaik dengan alasan disertai safeguard ekonomi yang memadai. Krisis kewangan ini dijangka akan berterusan selagi mana sistem kapitalis memacu ekonomi dunia.

Hal ini adalah kerana perbezaan ketara economics worldview yang didukung oleh mereka sehingga menyebabkan teori dan konsep "survival of the fittest" dan "ends justify the means" menyelimuti sistem ekonomi kapitalis. Krisis ekonomi yang melibatkan Gadai Janji Sub Prima ini dilihat sebagai bukti kesalahan konsep yang dipraktikan apabila sudut pandang mereka

a

Pelajar di peringkat Sarjana dalam program Kewangan Islam Profesional Bertauliah (CIFP) di Pusat Pendidikan Kewangan Islam Antarabangsa (INCEIF).

1|

Daurah Shar’iyyah 3, (7-9 Ogos 2009) terhadap mata wang yang dianggap sebagai bahan komoditi untuk diperdagangkan dan mengaut keuntungan melaluinya.

II. Hubungan Main Street dan Wall Street Krisis kewangan yang berlaku melibatkan beberapa terma, sub-prime mortgages collateralized debt obligations, frozen credit markets, dan credit default swaps adalah antara terma yang akan kita dengar dan telusuri maksudnya dalam kertas kerja ini dan bagaimana ia menyumbang kepada krisis kewangan global ini. Justeru, jika disoal individu manakah yang terlibat dalam krisis ekonomi ini? Jawapannya adalah semua!

Krisis kredit ini secara umumnya bermula dengan melibatkan beberapa golongan seperti pemilik rumah dan para pelabur. Kedua golongan ini disatukan secara lansung apabila pemilik rumah dalam erti kata lain diwakili gadai janji (pinjaman ke atas rumah yang dibeli) dan para pelabur pula diwakili oleh duit pelaburan mereka dalam sektor pasaran ( para pelabur ini tidak bermaksud hanya individu malahan boleh juga mewakili institusi-institusi yang besar seperti dana pencen,syarikat2 insurans, mutual funds dan sovereign funds). Dua golongan ini disatukan melalui sistem kewangan, bank-bank,broker di Wall Street. Secara dasarnya, Wall Sreet dan Main Street berkait rapat antara satu sama lain.

III. Perniagaan kredit perumahan (mortgages) Kisahnya bermula sejak tahun 2006 lagi apabila para pelabur mula mengintai peluang untuk peluang pelaburan yang cerah bagi mendapat keuntungan yang lumayan. Pada dasarnya apa yang para pelabur ini lakukan ialah melalui U.S Federal Reserve dengan membeli Treasury Bills yang dianggap sebagai pelaburan paling selamat. Akan tetapi, selepas peristiwa 11 September 2001, pengarah urusan Federal Reserve, Allen Greenspan menurunkan kadar faedah (interest) di U.S kepada 1% atas sangkaan untuk mengekalkan kekuatan ekonomi semasa pada ketika itu. Walau bagaimanapun, pada sudut pandang para pelabur, 1% membawa maksud pulangan pelaburan yang sangat sedikit.

Pada satu sudut yang lain, penurunan kadar faedah kepada 1% memberi peluang kepada bankbank di Wall Street untuk membuat pinjaman daripada FED dengan kadar faedah hanya 1%. Ini
2|

Daurah Shar’iyyah 3, (7-9 Ogos 2009) menyebabkan pinjaman menjadi mudah kepada bank-bank untuk memperolehi leverage (bantuan). Sebagai contoh, seorang yang mempunyai RM10 ribu membeli sesuatu produk yang berharga RM10 ribu dan kemudian menjualnya dengan harga RM11 ribu dengan kadar keuntungan sebanyak RM1 ribu. Tetapi melalui leverage, seseorang dengan RM10 ribu meminjam sebanyak RM990 ribu bagi menjadikannya RM1 juta cash in hand, selepas itu membeli sesuatu 100 produk dengan duit RM1 juta tersebut dan menjualnya kepada orang lain dengan harga RM1.1 juta. Dia kemudiannya membayar semula wang pinjaman RM990 ribu berserta dengan faedah (interest /riba) RM10 ribu (sekiranya faedah atas pinjaman ialah 10%). Ini menyebabkan beliau keuntungan sebanyak RM90 ribu berbanding contoh pertama yang hanya menggunakan RM10 ribu itu, ternyata melalui leverage, seseorang boleh mendapatkan lebih banyak keuntungan.

Justeru Wall Street menggalakkan pinjaman demi pinjaman, mendapat keuntungan lumayan melalui transaksi demi transaksi dan membayar semula pinjaman yang dibuat. Wall Street walau bagaimanapun mendapat satu idea untuk menjalinkan para pelabur ini dengan pemilik rumah melalui kontrak pinjaman perumahan atau dikenali sebagai mortgages. Secara dasarnya, seseorang atau sesebuah keluarga yang ingin mendapatkan atau membeli rumah akan menyimpan sedikit duit bagi tujuan down payment dan beliau akan berhubung dengan broker, dan broker akan menghubungkan keluarga atau individu yang memerlukan pinjaman, justeru para broker akan memperolehi upah mereka. Secara kasarnya semuanya berjalan lancar dan seperti dalam perancangan.

Tetapi perjalanan pembelian perumahan ini tidak terhenti sekadar itu apabila bank pelaburan (investment banks) ingin membeli pinjaman tersebut daripada peminjam seperti New Century Financial Corporation. Peminjam kemudiannya mengenakan bayaran ke atas bank pelaburan atas penjualan pinjaman perumahan itu. Di sinilah berlaku jual beli hutang. Bank-bank pelaburan seperti Merrill Lynch, Lehman Brother Inc. ini meminjam wang berbillion dollar dan membeli seberapa banyak pinjaman perumahan daripada peminjam. Koleksi pinjaman perumahan ini dikumpulkan dan dikategorikan mengikut kadar risiko samada ianya ‘selamat’ atau ‘berisiko’ berdasarkan kebarangkalian atau risiko pembayaran bulanan. Inilah yang dinamakan sebagai collateralized debt obligations (CDO).
3|

Daurah Shar’iyyah 3, (7-9 Ogos 2009)

Ianya adalah kredit yang dipaketkan dalam sekuriti atau surat berharga, dalm erti kata lain ianya berupa portofolio gabungan aset-aset mortgage (kredit perumahan) yang dapat diperdagangkan. Kategori yang diberikan itu mempunyai beberapa lapisan yang mana kategori CDO yang berisiko atau non performing loan memberi lebih pulangan (contoh 10%), yang kurang berisiko (contoh 7%), dan yang selamat atau performing loan (contoh 4%). Untuk kategori CDO yang selamat, serta membawa pulangan (contoh 4%), bank memberi jaminan ke atasnya, inilah yang dinamakan Credit Default Swaps. Jaminan ini baik daripada insurans atau berupa penjaminan (CDO's risk management).

Kategori-kategori yang telah ditetapkan oleh pihak bank pelaburan ini akan dinilai oleh Credit Rating Agency bahawa CDO yang dikategorikan selamat itu (Credit Default Swaps) dinilai sebagai AAA atau ‘Safe Triple-A Rated Investment’, pelaburan yang selamat bersama dengan jaminan yang diberikan oleh pihak bank pelaburan. Manakala kategori yang lain dinilai sebagai BBB atau ‘Triple-B’, justeru untuk pinjaman perumahan (mortgage) yang berisiko tidak diberikan apa-apa penilaian (unrated). Atas sebab penilaian triple-A tersebut, bank berkemampuan untuk menjual bahagian-bahagian itu kepada para pelabur yang berminat dengan pelaburan yang ‘selamat’, dan bahagian yang berisiko itu kepada mereka yang sanggup membuat pelaburan berisiko tinggi (risk taker). Dari penjualan mortgages ini bank-bank pelaburan mendapat keuntungan bermillion dollar selepas mereka membayar pinjaman asal. Di sini para pelabur melihat ianya sebagai satu bentuk pelaburan yang menguntungkan, lebih baik daripada 1% Treasury Bills.

IV. Bermulanya Sub-prime mortgages Lebih banyak CDO diperlukan oleh pihak bank-bank pelaburan, maka lebih banyak mortgages diperlukan. Bagi memenuhi keinginan ban-bank pelaburan, para peminjam dan broker cuba mencari lebih banyak peluang, dengan meletakkan risiko dalam pinjaman perumahan! Dari idea ini, mereka menyangkan sedemikian adalah kerana bagi setiap pemilik rumah yang default (gagal membuat pembayaran pinjaman), mereka mendapat hak milik rumah itu, dan rumah ialah asset yang sentiasa tinggi nilainya. Justeru dengan meletakkan risiko dalam pinjaman perumahan (mortgages), mereka yakin dengan asset yang dimiliki bagi menampung risiko yang dimasukkan
4|

Daurah Shar’iyyah 3, (7-9 Ogos 2009) ke dalam pinjaman perumahan yang dibuka kepada mereka yang lebih berisiko (not creditworthiness). Jika pinjaman kepada pemilik rumah digelar prime mortgages, pinjaman kepada mereka yang kurang kredibilitinya ini yang digelar sebagai sub-prime mortgages. Di sini segalanya bermula, risiko yang disatukan oleh peminjam dan broker ke dalam pinjaman perumahan dan menjualnya kepada bank-bank pelaburan yang dahagakan CDOs untuk dijual kepada para pelabur. Segalanya berjalan dengan lancar (pada mulanya), apabila keluarga atau individu membeli rumah keinginan mereka, dari sini broker memperoleh bayaran mereka, kemudian peminjam menggunakan kontrak perjanjian pembayaran atau pinjaman perumahan itu dan dijual kepada bank-bank pelaburan, ditukarkan pinjaman perumahan itu di dalam bentuk CDOs dan dijual kepada para pelabur yang berminat. Ini semestinya berjalan dengan lancar apabila semua pihak yang terlibat dilihat memperoleh keutungan yang lumayan, setiap kali mereka berjaya menjual pinjaman perumahan (mortgages) itu, mereka seolah-olah mengalihkan risiko tersebut kepada pihak seterusnya, rantaian yang menghubungkan peminjam,broker, bankbank pelaburan, dan para pelabur ini ternyata merupakan rantaian risiko.

Justeru, kejadian yang tidak dingini itu berlaku, apabila pemilik rumah default (gagal membuat pembayaran pinjaman), dan rumah tersebut disita dan dimiliki sepenuhnya oleh bank-bank. Maka pembayaran bulanannya itu kini adalah dalam bentuk rumah, maka bank mula melelong rumah-rumah yang dimilikinya bagi mendapatkan pulangan pembayaran pinjaman yang seharusnya dimiliki oleh mereka. Akan tetapi, apa yang berlaku adalah di luar jangkaan apabila rumah demi rumah menjadi milik mereka berbandinh kepada pembayaran yang sepatutnya mereka miliki. Hal ini menyebabkan terlalu banyak rumah di pasaran dilelong oleh pihak bank, apabila penawaran terhadap rumah terlalu banyak, maka selari dengan asas teori ekonomi, penawaran yang banyak ini melibatkan harga rumah yang tinggi itu jatuh merudum.

Mereka yang masih dalam tempoh pembayaran balik pinjaman perumahan, apabila kebanyakan rumah di komuniti mereka dilelong, maka nilai rumah mereka mengalami kejatuhan yang serius. Mereka mula memikirkan rasional membayar balik pinjaman perumahan yang bernilai ratusan ribu dollar walhal nilai rumah itu kini hanyalah puluhan ribu dollar. Maka ramai di antara mereka mengundurkan diri dari membuat atau meneruskan pembayaran balik kepada pinjaman

5|

Daurah Shar’iyyah 3, (7-9 Ogos 2009) perumahan. Kadar default meningkat mendadak di Negara U.S bersama-sama dengan kejatuhan nilai harga rumah yang merudum teruk.

Kini, dalam situasi yang menghimpit ini, bank-bank pelaburan mempunyai rumah-rumah yang sedang merudum nilainya, mereka cuba menjual CDOs yang masih berbaki kepada para pelabur, tetapi mereka tidak begitu bodoh untuk terus menerima CDOs yang berisiko itu. Apabila kebanyakan pemilik rumah default, bank-bank pelaburan ini menghadapi masalah pulangan yang serius. Bank-bank pelaburan ini juga menghadapi masalah apabila mereka perlu membayar pinjaman bernilai bermillion dollar yang dibuat sedangkan mereka menghadapi masalah kemasukan duit daripada CDOs yang hanya bersisakan rumah-rumah yang kejatuahn nialinya, buakannya dalam bentuk liquidity.

Masalah ini tidak hanya dihadapi oleh bank-bank pelaburan, para pelabur yang membeli CDOs daripada bank-bank pelaburan atas sangkaan mereka ianya mampu member pulangan yang berpanjangan. Peminjam pula masih terus mendesak bank-bank pelaburan untuk membeli mortgages yang telah mereka usahakan, tetapi bank-bank pelaburan tidak lagi mahu menambah beban yang mereka miliki dan hadapi. Kesemua sistem kewangan membeku, dan ramai jatuh muflis. Kegagalan ini menyebabkan kerugian sebanyak USD 6.5 trillion yang akhirnya memberikan kesan negatif kepada seluruh industri jual beli rumah, perbankan dan ekonomi USA.

V. Pensekuritian pinjaman subprima dari perspektif Islam Apa yang berlaku dalam sistem kewangan U.S dipersetujui oleh ramai para ulamak Islam bukan sahaja melibatkan krisis kewangan, tetapi krisis akhlak, yang melibatkan karekter sifat ketamakan terhadap harta dunia. Hal ini juga dipersetujui oleh Dr Rowan Williams, salah seorang Archbishop di Canterbury. Ketamakan berlaku apabila ketiadaan etika dan moral yang mendorong para pelabur, para banker, dan mereka yang berada di pasaran sehingga sanggup bertindak tamak dalam mengaut keuntungan semaksima mungkin dengan menggunakan apa jua cara yang difikirkan perlu.

6|

Daurah Shar’iyyah 3, (7-9 Ogos 2009) Islam telah terlebih dahulu meletakkan garis panduan melalui sistem muamalat yang jelas apabila para ulamak terdahulu sudah membincangkan perihal jual-beli hutang (bay al-dayn) yang menjadi punca kepada krisis kewangan global yang berpunca daripada U.S. Penjualan mortgages atau kredit perumahan itu daripada satu pihak kepada pihak yang lain seperti mana yang disebutkan adalah sau rantaian risiko yang telahpun dibincangkan dari sudut shari’ah.

Hutang (dayn) adalah tanggungan yang perlu dilunaskan oleh penghutang kepada pemiutangnya, baik ianya berbentuk wang ringgit ataupun berbentuk komoditi. Maka jual-beli hutang (bay aldayn) adalah jual beli hutang yang bakal diperolehi dalam bentuk manfaat atau wang ringgit dalam tempoh tertentu. Islam mengiktiraf pemindahan hutang atau menjual hutang dengan kadar jumlah dan tempoh matang yang sama melalui konsep hawalah (pemindahan) .Konsep hawalah (pemindahan) ini diterima pakai oleh semua ulamak empat mazhab dengan syarat ianya dijual dengan jumlah yang sama dan tidak mendatangkan apa-apa manfaat atau lebihan kepada pembeli. Jelas ia hanyalah proses penjualan atau pemindahan hutang yang tidak dibenarkan dijual secara bertangguh untuk mengelakkan wujudnya unsur riba atau bay’ al-kali bi al-kali yang dilarang oleh Nabi Sallahu’alaihi Wa Sallam.

Contoh mudah ialah apabila A berhutang pada B sebanyak RM 100 ribu yang akan dibayar semula dalam tempoh 1 tahun sebanyak RM 150 ribu. Di sini jelas bahawa B mengenakan riba sebanyak RM50 ribu hasil pinjaman kepada A. Akan tetapi akibat keperluan duit yang mendesak, B menjual hutang A kepadanya kepada C dengan harga RM 130 ribu. Walaupun apa yang diperolehi oleh B adalah kurang berbanding yang sepatutnya, tetapi B berjaya memperoleh wang dengan segera dalam bentuk tunai melalui penjualan hutang A kepada C. Adapun C berjaya memperoleh RM20 ribu keuntungan atas pembelian hutang si A. Mungkin juga C mengalami nasib yang sama seperti B dan mahu menjualkannya kepada D dengan harga RM 135 ribu jika beliau perlukan duit dengan segera, walaupun dengan hanya memperoleh keuntungan RM5 ribu hasil pembelian hutang si A. Tetapi dalam kes ini A tetap perlu membayar jumlah yang sama. Inilah yang diertikan sebagai penjualan hutang secara diskaun yang diharamkan, hal ini adalah kerana jika A gagal membayar hutangnya, maka B,C dan juga D terlibat sama dalam kemelut itu.

7|

Daurah Shar’iyyah 3, (7-9 Ogos 2009) Antara syarat yang para ulamak Hanafi (sesetengahnya), Maliki dan Shaf’ie tetapkan dalam menjual hutang kepada pihak ketiga (third party) ialah dengan syarat penjual hutang berkemampuan menyampaikan hutang itu, kontrak jual beli itu dilakukan dalam satu majlis, tidak wujud unsur-unsur riba di dalamnya apabila melibatkan emas atau perak (wang ringgit), hutang adalah dalam bentuk yang boleh dijual sebelum penerimaannya seperti makanan yang terbatas waktu dan kegunaannya.

Isu shari’ah yang dibincangkan secara mendalam oleh para ulamak ialah apakah dibenarkan ianya (hutang) dijual secara diskaun. Ada antara pandangan ulamak yang menutup terus peluang atau pintu keuntungan daripada penjualan hutang (bay al-dayn) atau pemindahan hutang (hawalah al-dayn) apabila dinyatakan mesti dilakukan secara face value. Justeru apabila pihak bank menjual apa-apa instrumen melibatkan hutang, maka tidak boleh wujud sebarang diskaun dan sebagainya.

Hutang yang ditetapkan tempoh pembayaran dan jumlahnya dalam bentuk wang ringgit hendaklah ditransaksikan dengan kadar yang sama. Sebarang kekurangan atau kelebihan adalah seumpama dengan riba dan jelas bertentangan dengan shari’ah.

Walau bagaimanapun, sesetengah pihak di Malaysia membenarkan jual beli hutang secara diskaun dalam produk kewangan Islam kerana kepentingannya dalam pelaburan, kerana sesetengah negotiable instruments mencapai kadang-kala sehinggakan enam bulan terutamanya dalam perdangan berasaskan hutang yang didiskaun. Tetapi secara dasarnya, ia tetap difatwakan haram oleh Majlis Fiqh Sedunia dan juga Majlis Shariah Badan Perakauan dan Kewangan Islam Sedunia (AAOFI) iaitu apabila ia dijual lebih rendah dari harga asal hutang (secara diskaun).

VI. Kesimpulan Dapat kita lihat kepada situasi krisis kewangan yang berlaku, apabila pihak pemilik rumah gagal melangsaikan hutangnya, justeru ianya menjerumuskan semua pihak kedalam kancah yang sama. Justeru, sistem bailout yang digunakan oleh kerajaan AS pada saat ekonominya sedang nazak demi menyelamatkan bank-bank pelaburan bertaraf dunia dan syarikat-syarikat gergasi di AS ternyata tidak membantu malah lebih parah apabila ianya secara tidak lansung hanya menambah
8|

Daurah Shar’iyyah 3, (7-9 Ogos 2009) money supply di pasaran. Demi menyelamatkan kroni-kroni yang memainkan peranan penting dalam Wall Street, mereka hanya merancang pelan bailout 700 billion itu dengan mudah kerana kerajaan AS hanya perlu mencetak seberapa banyak wang yang mereka kehendaki demi membantu syarikat-syarikat gergasi yang memberi kesan kepada ekonomi AS.

Akhir kata, kelumpuhan sistem kapitalis dalam menjunjung prinsip sistem itu dilihat sebagai penamat kepada sistem tersebut. Terma seperti bailout, nationalization, liquidity injection tidak wujud dalam kamus sitem kapitalis dan ternyata dicedok dari sistem yang bertentangan dengannya yakni sistem sosialis. Maka antara solusi yang dicadangkan adalah seperti rombakan bagi kerangka sistem kewangan sedia ada, perlaksanaan perjanjian Bretton Woods yang baru dalam memastikan kestabilan pertukaran mata wang dan menilai semula peranan IMF perlulah ditelusuri dengan serius demi kesihatan ekonomi dunia sejagat.Wallahu’allam.

Rujukan Abbas Mirakhor and Noureddine Krichene. 2009. “Recent Crisis: Lessons for Islamic Finance” Journal of Islamic Economics, Banking and Finance (JIEBF), Vol. 5(1). Al-Zuhayli, D. W. (2003). Al-Fiqh Al-Islami wa Adillatuh (Fiqh dan Perundangan Islam). translated by Dr. Ahamd Shahbari Salamon. Kuala Lumpur, Dewan Bahasa dan Pustaka. Baker, Dean. 2008. The housing bubble and the financial crisis. E-Book. Accessed: July 1, 2009. Available online at: http://www.paecon.net/PAEReview/issue46/Baker46.pdf Chapra, Umer. 2008. The Global Financial Crisis: Can Islamic Finance Help Minimize The Severity And Frequency Of Such A Crisis In The Future?. E-Book. Accessed: July 1, 2009. Available online at: http://www.isdbforum.org/presentationPapers/5-M_Umer_Chapra.pdf Munnell Alicia H., Aubry, Jean-Pierre, and Muldoon, Dan, 2008. The Financial Crisis And Private Defined Benefit Plans. E-Book. Accessed: July 5, 2009. Available online at: http://www.imaweb.com/images/FinancialCrisisandPrivateDBPs.pdf Munnell, Alicia H. 2009. The Financial Crisis and Restoring Retirement Security. EBook. Accessed: Jun 20, 2009. Available online at: http://edlabor.house.gov/documents/111/pdf/testimony/20090224AliciaMunnellTestimony.pdf Poerio, Mark, and Chapman, Kristin. 2009. U.S. Pension Fallout from the World Financial Crisis. E-Book. Accessed: July 1, 2009. Available online at: http://www.paulhastings.com/assets/publications/1163.pdf?wt.mc_ID=1163.pdf
9|

Daurah Shar’iyyah 3, (7-9 Ogos 2009)

Saiful Azhar Rosly. 2007. Critical Issues in Islamic Banking and Financial Markets. Kuala Lumpur: Dinamas Publishing. Shehatah, Hussein. 2008. Islamic Economics: An Alternative? Solving World Financial Crisis. IslamOnline.Net. Accessed: July 3, 2009. http://www.islamonline.net/servlet/Satellite?c=Article_C&cid=1224583812216& pagename=Zone-English-Muslim_Affairs/MAELayout Siddiqi, Nejatullah. 2006. Islamic financial system solution to meltdown. E-Book. Accessed: July 3, 2009. Available online at: http://www.indiaprwire.com/pdf/news/39145.pdf

10 |