Sekolah Menengah Sri Al-Amin Bangi Kerja kursus sejarah Pahlawan tempatan:Sharif masahor wira sarawak

Nama: Fathi Naim Bin Faudzinaim No. ic: 950922-87-5049 Nama guru: Hasmahani binti Hassan Nama kelas: 2 Al-Kindi

senarai Kandungan
Penghargaan.............................................................................................................3 Pendahuluan.............................................................................................................4-6 Objektif Kajian........................................................................................................7 Kaedah Kajian.........................................................................................................8 Hasil Kajian.............................................................................................................9-10 Rumusan...................................................................................................................11 Lampiran....................................................................................................................12 Rujukan..................................................................................................................13

Pendahuluan
Salasilah Keluarga Bapa

Salasilah Keluarga Ibu

Saya tinggal di Taman sepakat indah, Kajang. Kampung ayah terletak di Jiboi,

Seremban. Kampung ibu saya pula di Usj 2, Subang Jaya. Saya merupakan anak ketiga daripada 7 orang adik beradik. Hubungan kami sekerluarga sangat rapat. Ayah saya bernama Faudzinaim Badaruddin . Beliau dilahirkan pada 27 September 1969 di Kuala Pilah. Beliau mempunyai 5 orang adik beradik dan merupakan anak sulung. Beliau bekerja sebagai Pensyarah di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Ibu saya bernama Kahaizan Kuzi. Beliau dilahirkan pada 3 September 1970 di Selangor. Beliau mempunyai 7 orang adik beradik dan merupakan anak yang bongsu. Beliau bekerja sebagai pengurus di sebuah syarikat yang bernama CIMB yang terletak di Kuala Lumpur. Nama penuh saya ialah Fathi Naim Faudzinaim. Saya dilahirkan pada 22 September 1995 di Hospital Pantai Bangsa, Kuala Lumpur. Adik perempuan saya bernama Wan Adawiyyah binti Wan Ahmad dan dia dilahirkan pada 20 Mac 1997 di Kuala Lumpur. Dia bakal menduduki peperiksaan UPSR pada tahun ini. Adik saya yang kedua pula bernama Wan Adli bin Wan Ahmad. Dia dilahirkan pada 18 Jun 1998 di Kuala Lumpur. Manakala adik ketiga saya bernama Wan Adibah binti Wan Ahmad dan dilahirkan pada 8 Julai 1999 di Kuala Lumpur.Adik bongsu saya bernama Wan Adib bin Wan Ahmad, Beliau dilahirkan pada 29 Mei 2002 di Kuala Lumpur. Keempat-empat adik saya belajar di Sekolah Rendah Kebangsaan Saujana Impian di Kajang. Manakala saya belajar di Sekolah Menengah Sri Al-Amin, Bangi.

“ Sesuatu bangsa yang tidak mempelajari sejarah akan terus melakukan kesalahan berkali-kali yang akan berakhir dengan keruntuhan bangsa itu “

Objektif kajian
Kita belajar sejarah adalah untuk:1. Memenuhi keprluan sukatan pelajaran sejarah tingkatan dua. 2. Mengenali latar belakang tentang tokoh pahlawan iaitu Rentap 3. Menganalisis sejarah dengan format yang betul dan tepat

Kaedah Kajian

Saya telah menggunakan beberapa kaedah sepanjang menyiapkan kerja kursus ini. Antaranya ialah:-

 Melayari internet Saya telah melayari internet untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang Rentap

 Membuat rujukan Saya telah membuat rujukan di beberapa buah buku untuk menambahkan maklumat tentang Rentap

 Membandingkan maklumat Saya telah membandingkan maklumat-maklumat yang telah saya kaji untuk mendapatkan yang terbaik.

Hasil Kajian
 Biodata Nama sebenar Rentap ialah Libau yang bermaksud ‘pegoncang dunia’ . Beliau Seorang pahlawan Iban yang menentang kuasa British di Sarawak.. Beliau dilahirkan pada tahun 1800. Beliau digelar Raja Darat. Rentap merupakan pemimpin orang Iban di Sungai Skrang dan Sungai Saribas.

Faktor penentangan Rentap British menganggap kaum orang Iban di Sg.Skrang dan Sg.Saribas sebagai lanun kerana ketua tempatan telah mengutip cukai . Walhal,cukai tersebut merupakan sumber pendapatan tradisi ketua-ketua temptan. Tindakan James Brooke menghapuskan penempatan orang Iban telah mencentuskan kebangkitan Rentap.

Sejarah Rentap Pada tahun 1853, Rentap menyerang kubu James Brooke di Nanga Skrang , Pasukan Rentap mencapai kejayaan dan seorang pegawai British iaitu Allan Lee terbunuh. Kejayaan ini mengharumkan nama Rentap di kalangan orang Iban.

Pada tahun 1854, James Brooke menawan kubu Rentap di Sungai Lang dan membakar perkampungan Rentap, Pengikut Rentap berundur ke Bukit Sadok dan membina padu daripada Iban dan beliau digelar “ Raja Ulu”.

Pada tahun 1857, James Brooke telah menghantar Tuan Muda Charles Brooke untuk menyerang kubu Rentap di Bukit Sadok. Charles Brooke telah Berjaya mempengaruhi kira-kira 3000 orang Iban dan 500 orang melayu supaya menyerang kubu Rentap di Bukit Sadok. Walau bagaimanapun, Charles

Brooke gagal menewaskan Rentap kerana kubu pertahanannya yang kukuh.

Pada tahun berikiutnya, Charles Brooke sekali lagi memimpin pasukannya menyerang Bukit Sadok. Namun demikian, beliau masih gagal menewaskan Rentap. Dengan penuh semangat Rentap berkata “Bawalah semua meriam kamu di Eropah, kami tidak takut kepada orang Eropah.”

Pada tahun 1863, James Brooke mengutai sendiri pasukannya untuk menyerang Rentap di Bukit Sadok. Petempuran sengit berlaku selama sebulan dan Rentap telah dapat ditewaskan. James Brooke telah membakar kubu serta rumah pengikut Rentap. Rentap berundu ke Entabai untuk menyusun strategi baru. Walau bagaimanapun, sebelum sempat meneruskan perjuangan, beliau meninggal dunia.

Kebangkitan Rentap dan pengikutnya menentang pemerintahan Brooke membuktikan mereka bukannya lanun tapi pejuang bangsa. Semangat juang Rentap telah diabadikan di Batu Peringatan Rentap.

Rumusan
Kita telah mengetahui bahawa penjajahan menyebabkan penderitaan. Kekayaan tanah air telah dibolot oleh penjajah dan penduduknya pula ditindas. Demi mengembalikan maruah bangsa, Rentap telah berjuang bersama-sama rakyat tempatan untuk menetang penjajah, tetapi British telah mengguna tipu helah, kekuatan tentera dan menguatkuasakan undang-undang untuk melumpuhkan perjuangan mereka. Perkampungan Rentap telah dibakar. British telah mengisytiharkan Rentap sebagai lanun. Walaupun Rentap gagal, namun semangat dan keberanian beliau amat dikagumi dan menjadi inspirasi kepada perjuangan seterusnya. Oleh itu, untuk kekal menjadi bangsa yang bermaruah dan negara yang berdaulat adalah menjadi tanggungjawab kita untuk membina jati diri serta memperkasa bangsa dan negara.

Lampiran

Rujukan
1. http://ms.wikipedia.org/wiki/Rentap
2. http://www.mysarawak.org/2007/08/22/contohi­semangat­juang­panglima­rentap­ kata­warisnya.html 3. Masariah Binti Mispari, Johara Binti Abdul Wahab dan Ridzuan Bin Hassan, Buku Teks Sejarah Tingkatan 2, DBP.