ISI KANDUNGAN

Penghargaan..........................................................................................................2

Pendahuluan..........................................................................................................3

Makna tekstil.........................................................................................................4

Jenis-jenis tekstil di Malaysia.................................................................................5

1.Tenunan........................................................................................5

2.Tekat..............................................................................................10

3.Batik...............................................................................................12

Penutup..................................................................................................................19

Rujukan...................................................................................................................20

1

PENGHARGAAN
Bersyukur kehadrat Illahi kerana dengan limpah dan kurnianya dapatlah saya menyiapkan tugasan ini dengan jayanya. Berkat doa dan tawakal kepadaNya, tugasan yang cukup mencabar ini dapat diselesaikan dengan mudah. Terima kasih juga kepada kedua ibubapa yang menjadi pendorong serta pembakar semangat kepada diri saya. Sesungguhnya kesungguhan mereka membesarkan saya demi menjadikan saya seorang yang berguna amatlah saya banggakan. Tidak lupa juga kepada pensyarah yang tidak putus-putus memberi tunjuk ajar kepada saya dan sahabat-sahabat. Tanpa usaha beliau memartabatkan dan juga menyerapkan seni dalam jiwa anak didiknya, maka suramlah dunia seni dalam minda kami. Tanggungjawab beliau amatlah berat namun kegagahan beliau menyebabkan kami lebih cekal mengharungi cabaran dimasa yang mendatang. Kepada rakan-rakan seperjuangan, segala bantuan dan sokongan amatlah dihargai. Mereka adalah insan yang sama-sama menyemarakkan dunia seni pada masa ini. idea kreatif mereka adalah sangat berguna. Sekian sahaja untuk kali ini. semoga apa yang dihidangkan dapat memberi manfaat kepada orang lain.Diharap juga agar tugasan ini menepati setiap aspek yang telah ditetapkan. Sekian terima kasih.

2

Antara seni tekstil yang malaysia miliki ialah tenunan. Yang amat menyedihkan lagi ialah anak muda pada masa kini kurang pendedahan mengenai tekstil. arwah mantan perdana menteri Malaysia. tekat dan batik. Sungguhpun begitu. inisiatif kerajaan bagi meningkatkan lagi seni tekstil ini di Malaysia mahupun luar negara tidak boleh dipandang enteng. Hasratnya yang murni itu disokong oleh semua pihak. Buktinya sehingga sekarang guru-guru atau kakitangan awam diwajibkan memakai pakaian batik mengikut hari yang ditetapkan.PENDAHULUAN Malaysia merupakan salah satu negara yang mempunyai seni tekstil yang beridentitikan Malaysia sendiri. 3 . Datin Paduka Seri Endon Mahmood memperjuangkan industri batik hingga kemata dunia. Kesenian tekstil ini membawa makna yang mendalam sehinggakan seni ini diterapkan dalam Pendidikan Seni di sekolah menengah. Oleh itu kajian atau penyelidikan tentang tekstil Malaysia ini sangatlah diperlukan agar remaja pada masa ini lebih menilai dan lebih menghargai seni tekstil negara agar tidak diperlekehkan. Sebagai contoh. bermula tahun 2003. Seni tekstil ini sudah lama berkembang sejak dahulu.

MAKNA TEKSTIL Tekstil pada asalnya merupakan satu benda yang dicipta bertujuan untuk melindungi tubuh badan. menjadikan tekstil sebagai pelengkap kepada sesebuah upacara. seni rakyat(folk arts) atau seni pendatang(tourist arts) 4 . Sebagai media ekspresi seni. seni tekstil dapat dikompolkan dalam koleksi seni rupa (fine art).Tekstil dapat merangkumi pelbagai segi antaranya ialah antropologi (sosial dan budaya) kerana dapat menunjukkan adat istiadat sesuatu masyarakat dan juga arkeologi kerana dapat melahirkan sejumlah informasi pada evolusi budaya. Zaman kian beranjak sedikit demi sedikit. sebagai simbol kebesaran pemakai media ekspresi seni dan sebagainya. rumahtangga.

Corak-coraknya juga sederhana disebabkan benang-benang masih terbatas warnanya. biru laut. Dari segi penciptaan ragamhias. Pedagang-pedagang dari Jawa. Akan tetapi penenun tempatan mencipta corak-corak dengan menyusun benang-benang pada anian tanpa meniru kain-kain yang didatangkan dari luar. tenunan ini termasuk dalam bentuk yang paling sederhana. Borneo dan Bugis telah memperkenalkan beberapa jenis kain tenunan. Tenunan ini termasuk juga kain corak Muar dari Johor.2 MOTIF DAN CORAK Jenis-jenis tenunan ini juga disebut sebagai tenunan bercorak kerana tidak terdapat bentuk motif yang digunakan kecuali ruang. corak Bugis dan corak Palembang. Kain bercorak yang terkenal ialah corak Muar dengan menggunakan warna-warna dari cahaya muda dalam bentuk susunan petak dam. masyarakat telah mengenali kain cindai. putih. Ragamhiasnya hanya terdiri dari corak dan sedikit bentuk motif berselitkan benang emas.JENIS-JENIS TEKSTIL DI MALAYSIA 1. Warna yang sering digunakan ialah kelabu. hijau lumut dan kuning susu. 1. terutama tenunan yang dibuat dari bahan benang kapas. Benang sutera juga digunakan tetapi harganya lebih mahal dari tenunan benang kapas. Bentuk motif yang 5 . Dengan ini terdapat tenunan corak Samarenda (Borneo Timur). Tenunan kapas juga dipercayai merupakan tenunan pertama yang wujud di Kelantan dan ia lebih dikenali sebagai kain tenun balas dan setuli benang. bertabur menghiasi ruang dan bidang-bidang bewarna.1 SEJARAH TENUNAN Perkembangan tenunan di Malaysia dipercayai berkaitan dengan pendatang yang kebanyakannya terdiri dari pedagang-pedagang. jingga muda. petak dan jaluran. kain Bugis dan kain Acheh.TENUNAN 1. Beberapa corak tenunan yang dihasilkan di Terengganu dan di Kelantan misalnya telah diberi nama seperti tempat asal pedagang-pedagang tersebut. Pada masa yang sama iaitu kira-kira pada awal abad ke -18. Terdapat juga penggunaan caban benang emas yang menghasilkan bentuk motif garis halus atau kesan titik berbunga kecil. Kepulauan Maluku. merah samar. Tenun biasa ialah tenunan yang menghasilkan kain yang sering digunakan oleh golongan masyarakat biasa.

Penggunaan benang loseng yang dicelup ikat akan menghasilkan corak 'tartan' atau bintik ular sawa.3. Beberapa corak lain yang sering dicipta ialah corak berdiri. melintang. Antaranya ialah: • • • Tenunan biasa Tenunan benang ikat celup Songket Seni tenunan masing-masing menpunyai nilai seni yang tersendiri. Kalau selitan ini terdapat pada bahagian kepala kain ia disebut corak beragi. Ruang kotak lebih kecil jika dibandingkan dengan kain corak Muar. siku keluang dan kisi-kisi.3. Kain corak Samarenda umumnya dipenuhi dengan ruang lebar yang melintang serta berlatarkan warna gelap seperti ungu tua dan hitam sebagai tanah kain. Manakala warna yang digunakan sebagai latar ialah hijau atau merah.terdapat pada kain tenun bercorak dikenali sebagai kain corak hujan panas iaitu kesan berkilat disebabkan oleh benang emas. 1. Sedangkan garis lurus yang halus dari benang emas disebut sebagai tenun/songket selit. 6 . 1. Perbezaan jelas hanya terletak pada bahan asas yang digunakan serta proses penciptaan.3 JENIS-JENIS TENUNAN Seni tenunan terbahagi kepada 3 jenis. Kain corak Bugis selalunya dihiaskan dengan corak susunan catur yang sederhana tetapi terdapat banyak variasi/ragaman. juga dikenali sebagai ragi bunga cuai.2 tenunan benang ikat celup Tenunan benang ikat celup mula berkembang di istana raja-raja dimana penciptaannya lebih rumit terutamanya dalam proses menyongket solek dan jenis kain yang digunakan adalah dari kain benang emas. mata bilis. Jika dibandingkan corak ini dengan corak yang terdapat pada anyaman memang tidak banyak bezanya.1 tenunan biasa Tenunan biasa adalah tenunan daripada benang kapas dan terawal dihasilkan 1.

Pada awal abad ke.13 yang lampau. Kemudian barulah corak-corak dibuat dengan menggunakan benang emas. binatang. Manakala motif yang digunakan didalam songket pula ialah: • Susunan bunga penuh-jalinan benang emas atau perak yang memenuhi seluruh bahagian kain. masyarakat telah diperkenalkan dengan kain Cindai. Contoh corak Samarenda ( borneo Timur )corak bugis dan juga palembang. namun begitu penenun telah mengubah mengikut aliran teradisi dan kesesuaian mereka sendiri. bunga dan motif geometrik.Perkembangannya dipercayai berkaitan dengan para pedagang dari seluruh pelusuk dunia yang kebanyakannya berasal dari Indonesia seperti Jawa.Kehalusan tenunan dan kerumitan motif corak songket ketika itu menggambarkan pangkat dan kedudukan tinggi seseorang pembesar. Bangsawan pada waktu dahulu iaitu gol. Borneo dan Bugis. Kerabat diraja dan orang besar negeri. Antara unsur songket ialah motif alam sekeliling seperti tumbuhan. Ia telah terkenal di malaysia dan Indonesia sejak abad ke. Songket adalah berasaskan kain tenunan biasa yang diperbuat daripada kapas. Terengganu dan Kelantan.18.3 songket Songket diikatakan bermula sejak dahulu kala lagi. Ianya hanya dipakai oleh gol. Antara negeri-negeri yang popular dengan hasil tenunan di Malaysia adalah Pahang. kain Bugis dan kain Acheh. Tenunan songket merupakan tenunan yang paling lengkap dan cantik dan ia terhasil daripada perkembangan tenunan biasa.3.1. Beberapa corak tenunan yang di hasilkan di Terengganu dan Kelantan contohnya telah diberi nama mengikut tempat asal para pedagang berikut. 7 . Kepulauan maluku.

• • Susunan bunga tabur-motif yang disulam berjauhan antara satu sama lain secara seimbang. Susunan bercorak-motif yang disusun mengikut bentukan tertentu Antara contoh-contoh songket ialah: 8 .

1.4.PROSES MENENUN • • • • • • Menerai benang Menganing Menggulung benang losing ke papan gulung Menyapuk Mengarat Menyolek menenun Tekniknya pula terbahagi kepada 2: • Angkat 3 9 .

2. kipas.2 ASAS PEMBUATAN Asas bagi seni tekat ini iala benang emas dan kain baldu manakala hiasannya pula menggambarkan reka bentuk bunga dan pohon.1 2 demensi 10 .1 DEFINISI Tekat adalah sejenis tekstil yang dihasilkan dengan cara menyulam benang emas keatas kain dasar dari jenis baldu. pertabalan diraja dan upacara yang lain.• Angkat 5 2.TEKAT 2. Proses menekat ini juga disebut sebagai ‘sulaman timbul’ atau ‘suji timbul’.3 RAGAM HIAS TEKAT Ragam hias tekat terbahagi kepada 2. Hasil tekat biasanya dijadikan perhiasan didalam upacara tertentu seperti upacara perkahwinan.3. Antaranya ialah: 2. 2. muka bantal dan sarung tepak sireh. Tekatan biasanya digunakan untuk membuat kasut.

3.• • • • • • • Tetampan(lapik dulang) Tikar Kipas Penyangkut kelambu Selempang 2.2 3 demensi Tepak sirih Bekas Pensil • Kasut • Tudung saji 11 .

1 SEJARAH BATIK Batik merupakan satu bidang kraftangan yang unggul di Malaysia.2 PROSES PENGHASILAN Alatan yang biasanya digunakan untuk membuat batik. ia akan diterap untuk kali kedua dan kemudian dicelup dengan warna yang lebih gelap. Selepas diterap dengan lilin pertama.4 CARA MEMBUAT 3. Batik berasal dari Indonesia dan terbit dari perkataan Jawa 'tik' yang bermaksud menitik atau menulis titik-titik. Batik mula diperkenalkan di negara kita khususnya di negeri Kelantan sejak tahun 1910 lagi. Kain ini akan direbus dalam air yang 12 . Sejak abad ke 15 Masihi lagi manusia telah menemui kaedah pembuatan batik secara tradisional. ia akan dicelup dengan warna yang gelap sedikit. Proses ini akan diteruskan hingga habis. Setelah itu. Di Malaysia kebanyakan kilang perusahaan batik banyak terdapat di Kelantan dan Terengganu. Ambatik pula bermaksud melukis.2. 3. mewarna atau menitik.BATIK 3. masyarakat Melayu menggunakan ubi kentang sebagai alat pengecap tetapi kini kain batik telah diusahakan dengan menggunakan alat-alat moden. Di alam Melayu. sejenis batik yang dipanggil Batik Pelangi telah diperkenalkan sejak tahun 1770-an lagi. • • • • • Blok penerap Campuran lilin Kain Pencelup Sebuah meja Kain benang kapas berwarna putih merupakan yang sesuai untuk membuat batik. menulis. Pada masa dahulu.

3. proses mewarna mengikut kesesuaian corak dilakukan dengan menggunakan berus cat. Proses menerap kain menggunakan blok corak 3. 13 . dilipat dan dibungkus untuk dipasarkan. Di mana blok itu telah dicelupkan terlebih dahulu ke dalam pewarna sebelum ditekapkan di atas kain tersebut. 3.2Batik Conteng Alat canting digunakan bagi melakar corak batik dengan lilin panas di atas kain putih.3 PENJENISAN KAIN Batik terbahagi kepada tiga jenis: 3. Kain batik ini kemudiannya akan dijemur hingga kering. Kain-kain batik yang sudah kering. akan digosok.1 Batik Blok Kain putih akan diterapkan dengan corak batik yang menggunakan blok corak. Proses ini dilakukan berulang-ulang dengan mengikut susunan yang tertentu sehinggalah selesai. dimana bahagian-bahagian yang terkena lilin itu tidak akan meninggalkan kesan warna apabila proses mematikan warna di lakukan. Apabila direbus. Setelah kerja-kerja melakar selesai. warna-warna yang berlainan akan kelihatan.3. Lilin akan cair dan tanggal menjadikan bahagian-bahagian ini berwarna putih sebagai benteng. Blok corak diperbuat daripada kayu atau logam.mengandungi soda.

3Batik Skrin Batik skrin ini tidak kurang hebatnya jika dibandingkan dengan batik blok dan conteng. Ini disebabkan satu skrin untuk satu warna sahaja.3.4 MOTIF DAN CORAK Rupabentuk Kain Batik Sarung 14 . Skrin dilekapkan di atas kain putih. proses pewarnaan dengan melalukan warna di atas corak tadi dengan menggunakan sekuji. Hanya kaedah melakar corak dan cara menerapkan warna sahaja yang berbeza. 3.Proses mencanting kain 3. Corak batik dibentuk di atas skrin yang diperbuat daripada kain polyster yang berpengidang. Cara begini akan diulang beberapa kali dengan corak yang berlainan untuk mendapatkan corak batik yang lengkap.

4.3.1 Contoh Motif Organik • Motif Ayam • • • • Motif Bunga Buluh Motif Bunga Kerak Nasi Motif Bunga Kotak Bercampur Motif Bunga Buluh • • • • • • Motif Bunga Raya Motif Daun Sireh Motif Geometrik Motif Pucuk Rebung Motif Rama-rama Motif Siput 3.4.2 Contoh Motif Geometrik • Motif Pucuk Rebung 15 .

5CONTOH-CONTOH BATIK Batik Sarung 16 . Antara corak-corak yang sering digunakan.• Motif Bunga Kotak Bercampur Corak kain batik bermaksud bagaimana motif-motif yang dipilih dicorakkan di atas kain batik tersebut. • • • • • • • • Corak Berdiri Corak Jalur Corak Melintang Corak Menyeluruh Corak Menyerong Corak Tompok-tompok Corak Ulangan Batu-bata Corak Ulangan/Selang seli 3.

Motif parang Selendang atau tudung 17 .

Pakaian khusus atau seragam Batik conteng 18 .

Walaubagaimana pun. Untuk menjadi seseorang individu yang mahir. Dalam penghasilan tekstil.kemahiran. 19 . rekaan corak terancang dan tidak terancang menghasilkan kesan tampak yang berbeza dan menarik.Kemahiran yang tinggi akan menjadi seseorang itu kreatif dalam menghasilkan sesuatu karya seni. kesedaran dan pengetahuan amat diperlukan untuk menghasilkan sesuatu yang kreatif dan menarik kerana ianya melibatkan proses latihan berfikir yang berhubungan dengan asas rekaan dan prinsip rekaan.PENUTUP Rekaan dan corak sesungguh suatu bentuk kreativiti artistik yang dapat memenuhi keperluan domain kognitif.psikomotor dan efektif. latihan berterusan adalah amat diperlu untuk menguasai kemahiran.

m/s. Semi Bakti. Pembuatan batik. m/s.M.malaysure.3-12 20 .batiksarong.RUJUKAN • Internet: www.Sn (2006).45-48 Puji Yosep Subagiyo (2008).blogspot. Tekstil tradisional (pengenalan bahan dan teknik).Dharsono.com www.com Wikipedia encyclopedia 23-07-08 mobile Songket • Buku rujukan DR.