ISI KANDUNGAN

Penghargaan..........................................................................................................2

Pendahuluan..........................................................................................................3

Makna tekstil.........................................................................................................4

Jenis-jenis tekstil di Malaysia.................................................................................5

1.Tenunan........................................................................................5

2.Tekat..............................................................................................10

3.Batik...............................................................................................12

Penutup..................................................................................................................19

Rujukan...................................................................................................................20

1

PENGHARGAAN
Bersyukur kehadrat Illahi kerana dengan limpah dan kurnianya dapatlah saya menyiapkan tugasan ini dengan jayanya. Berkat doa dan tawakal kepadaNya, tugasan yang cukup mencabar ini dapat diselesaikan dengan mudah. Terima kasih juga kepada kedua ibubapa yang menjadi pendorong serta pembakar semangat kepada diri saya. Sesungguhnya kesungguhan mereka membesarkan saya demi menjadikan saya seorang yang berguna amatlah saya banggakan. Tidak lupa juga kepada pensyarah yang tidak putus-putus memberi tunjuk ajar kepada saya dan sahabat-sahabat. Tanpa usaha beliau memartabatkan dan juga menyerapkan seni dalam jiwa anak didiknya, maka suramlah dunia seni dalam minda kami. Tanggungjawab beliau amatlah berat namun kegagahan beliau menyebabkan kami lebih cekal mengharungi cabaran dimasa yang mendatang. Kepada rakan-rakan seperjuangan, segala bantuan dan sokongan amatlah dihargai. Mereka adalah insan yang sama-sama menyemarakkan dunia seni pada masa ini. idea kreatif mereka adalah sangat berguna. Sekian sahaja untuk kali ini. semoga apa yang dihidangkan dapat memberi manfaat kepada orang lain.Diharap juga agar tugasan ini menepati setiap aspek yang telah ditetapkan. Sekian terima kasih.

2

bermula tahun 2003. Datin Paduka Seri Endon Mahmood memperjuangkan industri batik hingga kemata dunia. Antara seni tekstil yang malaysia miliki ialah tenunan. inisiatif kerajaan bagi meningkatkan lagi seni tekstil ini di Malaysia mahupun luar negara tidak boleh dipandang enteng. Oleh itu kajian atau penyelidikan tentang tekstil Malaysia ini sangatlah diperlukan agar remaja pada masa ini lebih menilai dan lebih menghargai seni tekstil negara agar tidak diperlekehkan. Seni tekstil ini sudah lama berkembang sejak dahulu. Buktinya sehingga sekarang guru-guru atau kakitangan awam diwajibkan memakai pakaian batik mengikut hari yang ditetapkan. Kesenian tekstil ini membawa makna yang mendalam sehinggakan seni ini diterapkan dalam Pendidikan Seni di sekolah menengah. tekat dan batik. Hasratnya yang murni itu disokong oleh semua pihak.PENDAHULUAN Malaysia merupakan salah satu negara yang mempunyai seni tekstil yang beridentitikan Malaysia sendiri. 3 . Yang amat menyedihkan lagi ialah anak muda pada masa kini kurang pendedahan mengenai tekstil. Sebagai contoh. arwah mantan perdana menteri Malaysia. Sungguhpun begitu.

MAKNA TEKSTIL Tekstil pada asalnya merupakan satu benda yang dicipta bertujuan untuk melindungi tubuh badan. seni tekstil dapat dikompolkan dalam koleksi seni rupa (fine art).Tekstil dapat merangkumi pelbagai segi antaranya ialah antropologi (sosial dan budaya) kerana dapat menunjukkan adat istiadat sesuatu masyarakat dan juga arkeologi kerana dapat melahirkan sejumlah informasi pada evolusi budaya. seni rakyat(folk arts) atau seni pendatang(tourist arts) 4 . Zaman kian beranjak sedikit demi sedikit. sebagai simbol kebesaran pemakai media ekspresi seni dan sebagainya. menjadikan tekstil sebagai pelengkap kepada sesebuah upacara. rumahtangga. Sebagai media ekspresi seni.

TENUNAN 1. petak dan jaluran. masyarakat telah mengenali kain cindai. Kain bercorak yang terkenal ialah corak Muar dengan menggunakan warna-warna dari cahaya muda dalam bentuk susunan petak dam. Corak-coraknya juga sederhana disebabkan benang-benang masih terbatas warnanya. tenunan ini termasuk dalam bentuk yang paling sederhana. Tenunan kapas juga dipercayai merupakan tenunan pertama yang wujud di Kelantan dan ia lebih dikenali sebagai kain tenun balas dan setuli benang. putih. bertabur menghiasi ruang dan bidang-bidang bewarna. merah samar. Tenun biasa ialah tenunan yang menghasilkan kain yang sering digunakan oleh golongan masyarakat biasa. kain Bugis dan kain Acheh. hijau lumut dan kuning susu. terutama tenunan yang dibuat dari bahan benang kapas. Ragamhiasnya hanya terdiri dari corak dan sedikit bentuk motif berselitkan benang emas. biru laut. Terdapat juga penggunaan caban benang emas yang menghasilkan bentuk motif garis halus atau kesan titik berbunga kecil. Benang sutera juga digunakan tetapi harganya lebih mahal dari tenunan benang kapas. Pedagang-pedagang dari Jawa. Borneo dan Bugis telah memperkenalkan beberapa jenis kain tenunan. Kepulauan Maluku. Pada masa yang sama iaitu kira-kira pada awal abad ke -18. Dengan ini terdapat tenunan corak Samarenda (Borneo Timur). Beberapa corak tenunan yang dihasilkan di Terengganu dan di Kelantan misalnya telah diberi nama seperti tempat asal pedagang-pedagang tersebut.1 SEJARAH TENUNAN Perkembangan tenunan di Malaysia dipercayai berkaitan dengan pendatang yang kebanyakannya terdiri dari pedagang-pedagang. Warna yang sering digunakan ialah kelabu. corak Bugis dan corak Palembang. 1.JENIS-JENIS TEKSTIL DI MALAYSIA 1. Bentuk motif yang 5 .2 MOTIF DAN CORAK Jenis-jenis tenunan ini juga disebut sebagai tenunan bercorak kerana tidak terdapat bentuk motif yang digunakan kecuali ruang. Akan tetapi penenun tempatan mencipta corak-corak dengan menyusun benang-benang pada anian tanpa meniru kain-kain yang didatangkan dari luar. Dari segi penciptaan ragamhias. jingga muda. Tenunan ini termasuk juga kain corak Muar dari Johor.

Jika dibandingkan corak ini dengan corak yang terdapat pada anyaman memang tidak banyak bezanya. Perbezaan jelas hanya terletak pada bahan asas yang digunakan serta proses penciptaan. siku keluang dan kisi-kisi. Beberapa corak lain yang sering dicipta ialah corak berdiri. Penggunaan benang loseng yang dicelup ikat akan menghasilkan corak 'tartan' atau bintik ular sawa. 1.3. Manakala warna yang digunakan sebagai latar ialah hijau atau merah. Ruang kotak lebih kecil jika dibandingkan dengan kain corak Muar. juga dikenali sebagai ragi bunga cuai. Sedangkan garis lurus yang halus dari benang emas disebut sebagai tenun/songket selit. Kalau selitan ini terdapat pada bahagian kepala kain ia disebut corak beragi.terdapat pada kain tenun bercorak dikenali sebagai kain corak hujan panas iaitu kesan berkilat disebabkan oleh benang emas. 6 .1 tenunan biasa Tenunan biasa adalah tenunan daripada benang kapas dan terawal dihasilkan 1. 1.3. Kain corak Bugis selalunya dihiaskan dengan corak susunan catur yang sederhana tetapi terdapat banyak variasi/ragaman. Kain corak Samarenda umumnya dipenuhi dengan ruang lebar yang melintang serta berlatarkan warna gelap seperti ungu tua dan hitam sebagai tanah kain.3 JENIS-JENIS TENUNAN Seni tenunan terbahagi kepada 3 jenis. Antaranya ialah: • • • Tenunan biasa Tenunan benang ikat celup Songket Seni tenunan masing-masing menpunyai nilai seni yang tersendiri. mata bilis. melintang.2 tenunan benang ikat celup Tenunan benang ikat celup mula berkembang di istana raja-raja dimana penciptaannya lebih rumit terutamanya dalam proses menyongket solek dan jenis kain yang digunakan adalah dari kain benang emas.

7 . Antara negeri-negeri yang popular dengan hasil tenunan di Malaysia adalah Pahang. namun begitu penenun telah mengubah mengikut aliran teradisi dan kesesuaian mereka sendiri.1. kain Bugis dan kain Acheh. Kerabat diraja dan orang besar negeri. Kepulauan maluku. Contoh corak Samarenda ( borneo Timur )corak bugis dan juga palembang. Manakala motif yang digunakan didalam songket pula ialah: • Susunan bunga penuh-jalinan benang emas atau perak yang memenuhi seluruh bahagian kain. Ianya hanya dipakai oleh gol. Songket adalah berasaskan kain tenunan biasa yang diperbuat daripada kapas. Beberapa corak tenunan yang di hasilkan di Terengganu dan Kelantan contohnya telah diberi nama mengikut tempat asal para pedagang berikut.Kehalusan tenunan dan kerumitan motif corak songket ketika itu menggambarkan pangkat dan kedudukan tinggi seseorang pembesar.13 yang lampau. Borneo dan Bugis. Antara unsur songket ialah motif alam sekeliling seperti tumbuhan.3 songket Songket diikatakan bermula sejak dahulu kala lagi. bunga dan motif geometrik. binatang.18. Bangsawan pada waktu dahulu iaitu gol. Pada awal abad ke. Kemudian barulah corak-corak dibuat dengan menggunakan benang emas.3. Tenunan songket merupakan tenunan yang paling lengkap dan cantik dan ia terhasil daripada perkembangan tenunan biasa. Terengganu dan Kelantan. Ia telah terkenal di malaysia dan Indonesia sejak abad ke. masyarakat telah diperkenalkan dengan kain Cindai.Perkembangannya dipercayai berkaitan dengan para pedagang dari seluruh pelusuk dunia yang kebanyakannya berasal dari Indonesia seperti Jawa.

• • Susunan bunga tabur-motif yang disulam berjauhan antara satu sama lain secara seimbang. Susunan bercorak-motif yang disusun mengikut bentukan tertentu Antara contoh-contoh songket ialah: 8 .

PROSES MENENUN • • • • • • Menerai benang Menganing Menggulung benang losing ke papan gulung Menyapuk Mengarat Menyolek menenun Tekniknya pula terbahagi kepada 2: • Angkat 3 9 .1.4.

pertabalan diraja dan upacara yang lain. Tekatan biasanya digunakan untuk membuat kasut.1 DEFINISI Tekat adalah sejenis tekstil yang dihasilkan dengan cara menyulam benang emas keatas kain dasar dari jenis baldu.2 ASAS PEMBUATAN Asas bagi seni tekat ini iala benang emas dan kain baldu manakala hiasannya pula menggambarkan reka bentuk bunga dan pohon. 2. muka bantal dan sarung tepak sireh.1 2 demensi 10 . kipas. Antaranya ialah: 2. 2.3.TEKAT 2. Hasil tekat biasanya dijadikan perhiasan didalam upacara tertentu seperti upacara perkahwinan.• Angkat 5 2.3 RAGAM HIAS TEKAT Ragam hias tekat terbahagi kepada 2. Proses menekat ini juga disebut sebagai ‘sulaman timbul’ atau ‘suji timbul’.

2 3 demensi Tepak sirih Bekas Pensil • Kasut • Tudung saji 11 .3.• • • • • • • Tetampan(lapik dulang) Tikar Kipas Penyangkut kelambu Selempang 2.

ia akan dicelup dengan warna yang gelap sedikit. Proses ini akan diteruskan hingga habis. masyarakat Melayu menggunakan ubi kentang sebagai alat pengecap tetapi kini kain batik telah diusahakan dengan menggunakan alat-alat moden. Batik mula diperkenalkan di negara kita khususnya di negeri Kelantan sejak tahun 1910 lagi. Pada masa dahulu. • • • • • Blok penerap Campuran lilin Kain Pencelup Sebuah meja Kain benang kapas berwarna putih merupakan yang sesuai untuk membuat batik. Di Malaysia kebanyakan kilang perusahaan batik banyak terdapat di Kelantan dan Terengganu. Kain ini akan direbus dalam air yang 12 . Sejak abad ke 15 Masihi lagi manusia telah menemui kaedah pembuatan batik secara tradisional. sejenis batik yang dipanggil Batik Pelangi telah diperkenalkan sejak tahun 1770-an lagi. Batik berasal dari Indonesia dan terbit dari perkataan Jawa 'tik' yang bermaksud menitik atau menulis titik-titik. menulis. Ambatik pula bermaksud melukis.4 CARA MEMBUAT 3.2 PROSES PENGHASILAN Alatan yang biasanya digunakan untuk membuat batik.BATIK 3. Di alam Melayu. 3. ia akan diterap untuk kali kedua dan kemudian dicelup dengan warna yang lebih gelap. Setelah itu.2.1 SEJARAH BATIK Batik merupakan satu bidang kraftangan yang unggul di Malaysia. mewarna atau menitik. Selepas diterap dengan lilin pertama.

13 . Lilin akan cair dan tanggal menjadikan bahagian-bahagian ini berwarna putih sebagai benteng.mengandungi soda.2Batik Conteng Alat canting digunakan bagi melakar corak batik dengan lilin panas di atas kain putih. Kain-kain batik yang sudah kering.3. dilipat dan dibungkus untuk dipasarkan. Proses menerap kain menggunakan blok corak 3. Setelah kerja-kerja melakar selesai.3. Proses ini dilakukan berulang-ulang dengan mengikut susunan yang tertentu sehinggalah selesai. warna-warna yang berlainan akan kelihatan.3 PENJENISAN KAIN Batik terbahagi kepada tiga jenis: 3.1 Batik Blok Kain putih akan diterapkan dengan corak batik yang menggunakan blok corak. akan digosok. Blok corak diperbuat daripada kayu atau logam. dimana bahagian-bahagian yang terkena lilin itu tidak akan meninggalkan kesan warna apabila proses mematikan warna di lakukan. Kain batik ini kemudiannya akan dijemur hingga kering. 3. Di mana blok itu telah dicelupkan terlebih dahulu ke dalam pewarna sebelum ditekapkan di atas kain tersebut. proses mewarna mengikut kesesuaian corak dilakukan dengan menggunakan berus cat. Apabila direbus.

Ini disebabkan satu skrin untuk satu warna sahaja.4 MOTIF DAN CORAK Rupabentuk Kain Batik Sarung 14 . proses pewarnaan dengan melalukan warna di atas corak tadi dengan menggunakan sekuji. Corak batik dibentuk di atas skrin yang diperbuat daripada kain polyster yang berpengidang. 3. Skrin dilekapkan di atas kain putih.Proses mencanting kain 3. Cara begini akan diulang beberapa kali dengan corak yang berlainan untuk mendapatkan corak batik yang lengkap. Hanya kaedah melakar corak dan cara menerapkan warna sahaja yang berbeza.3Batik Skrin Batik skrin ini tidak kurang hebatnya jika dibandingkan dengan batik blok dan conteng.3.

4.3.2 Contoh Motif Geometrik • Motif Pucuk Rebung 15 .1 Contoh Motif Organik • Motif Ayam • • • • Motif Bunga Buluh Motif Bunga Kerak Nasi Motif Bunga Kotak Bercampur Motif Bunga Buluh • • • • • • Motif Bunga Raya Motif Daun Sireh Motif Geometrik Motif Pucuk Rebung Motif Rama-rama Motif Siput 3.4.

• Motif Bunga Kotak Bercampur Corak kain batik bermaksud bagaimana motif-motif yang dipilih dicorakkan di atas kain batik tersebut.5CONTOH-CONTOH BATIK Batik Sarung 16 . Antara corak-corak yang sering digunakan. • • • • • • • • Corak Berdiri Corak Jalur Corak Melintang Corak Menyeluruh Corak Menyerong Corak Tompok-tompok Corak Ulangan Batu-bata Corak Ulangan/Selang seli 3.

Motif parang Selendang atau tudung 17 .

Pakaian khusus atau seragam Batik conteng 18 .

latihan berterusan adalah amat diperlu untuk menguasai kemahiran.Kemahiran yang tinggi akan menjadi seseorang itu kreatif dalam menghasilkan sesuatu karya seni. Dalam penghasilan tekstil. rekaan corak terancang dan tidak terancang menghasilkan kesan tampak yang berbeza dan menarik.PENUTUP Rekaan dan corak sesungguh suatu bentuk kreativiti artistik yang dapat memenuhi keperluan domain kognitif. 19 . Untuk menjadi seseorang individu yang mahir. Walaubagaimana pun.psikomotor dan efektif.kemahiran. kesedaran dan pengetahuan amat diperlukan untuk menghasilkan sesuatu yang kreatif dan menarik kerana ianya melibatkan proses latihan berfikir yang berhubungan dengan asas rekaan dan prinsip rekaan.

m/s.com Wikipedia encyclopedia 23-07-08 mobile Songket • Buku rujukan DR.M. Semi Bakti.com www. Pembuatan batik.Sn (2006).3-12 20 . Tekstil tradisional (pengenalan bahan dan teknik).malaysure.45-48 Puji Yosep Subagiyo (2008).batiksarong.RUJUKAN • Internet: www. m/s.blogspot.Dharsono.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful