Forum 1: sukan individu Bincangkan kelebihan dan kelemahan sukan individu berbanding dengan sukan berpasukan.

Kelebihan Sukan individu permainan badminton, olahraga, skuasy, boling dan sebaginya mempunyai kelebihan atau kekuatan.
-Melahirkan individu yang mempunyai sikap berdisiplin yang amat tinggi dengan amalan mempraktikkan sikap berdisipln semasa bermain. -setiap kejayaan yang dikecapi dalam sukan indvidu akan memberikan kepuasan kendiri kerana kejayaan atau kegagalan tersebut adalah hasil daya usaha individu. -setiap hadiah berupa ganjaran wang tunai adalah hak mutlak individu yang tidak perlu dikongsi berbanding sukan berpasukan. -komitmen untuk terus meningkatkan kemahiran dan ilmu pengetahuan dalam sukan yang diceburi akan melahirkan individu sanggup berkorban beberapa perkara-perkara seperti aktiviti sosial, tabiat pemakanan yang tidak seimbang dan aktiviti masa lapang yang menjadi penghalang kepada pencapaian matlamat kesukanan yang diingini. - membentuk sikap berdikari -Seseorang akan mencapai kepuasan bermain dalam penglibatan sukan individu. -Mempunyai disiplin yang tinggi dan dapat mengawal diri sendiri untuk mematuhi peraturan yang ditetapkan. -Dapat membentuk seseorang berfikiran positif. Kelemahan sukan individu berbanding dengan sukan berpasukan ialah : 1. Memerlukan komitmen yang tinggi. 2. Tidak dapat memupuk semangat kerjasama dan toleransi sesama rakan pasukan. 3.Menghadapi tekanan yang tinggi dalam sesuatu pertandingan. 4.Berasa bosan kerana penglibatan perseorangan. 5. Kemenangan bergantung kepada diri sendiri.
Kelemahan sukan individu berbanding sukan berpasukan. 1. Tanggungjawab dan bebanan untuk enguasai permainan atau pertandingan terletak di bahu atlet sendiri. 2. Atlet terpaksa mengerah tenaga semaksimum mungkin untuk menghadapi permainan. 3. Hanya melibatkan penyertaan atlet yang minimal di dalam sesuatu permainan atau pertandingan. -lebih memberi tumpuan semasa latihan dilakukan. -kelebihan sukan berpasukan pula ia bersifat -mengeratkan kerjasama dan toleransi sesama ahli pasukan. -kelemahan sukan individu pula ialah kalah atau menang terletak di tangan sendiri dan - jika memenangi sesuatu kejohanan atau pertandingan hadiah tidak perlu berkongsi. -kelemahan sukan berpasukan ialah akan wujud konflik dalaman bila pasukan mengalami kekalahan dalam sesuatu pertandingan dan ini akan meregangkan persahabatan sesama mereka. -Sekiranya atlet ini mengalami kecederaan agak sukar untuk mencari penggantinya bagi membawa kejayaan yang besar atau mengekalkan kejuaraan. -pemain dapat menumpukan konsentrasi ke arah kemenangan tanpa bantuan dari rakan-rakan sepasukan. -Kemenangan dalam sesuatu pertandingan adalah ditentukan oleh dirinya sendiri . -pemain akan dapat kepuasan kendiri iaitu kemenangan merupakan kepuasan hasil usahanya sendiri

. Kegagalan untuk memastikan sudut permukaan raket bertemu bola pada sudut yang tepat akan mempengaruhi kawalan bola dan juga arah bola yang ingin dituju. Forum2 Bincangkan perbezaan di antara “Main” dan “Sukan” dengan memberikan contoh contoh yang relevan. Bagi meningkatkan sesuatu kemahiran dalam sukan. Forum 3 Bincangkan kepentingan prinsip-prinsip latihan dalam sukan individu. Misalnya kemahiran asas dalam permainan tenis. -Penguasaan terhadap permainan hanya bergantung pada diri individu itu sendiri tanpa bantuan orang lain semasa perlawanan dijalankan. penemuan dan kreativiti. Perkara penting yang perlu fahami dan dikuasai terlebih dahulu adalah kemahiran asas bagaimana cara untuk meletakkan tangan anda pada pemegang raket.. Dalam sukan individu. Forum 4 Bincangkan kepentingan kemahiran asas dalam pencapaian prestasi pemain sukan individu.-Sukan individu memerlu sesorang atlet mempunyai penguasaan kemahiran yang tinggi dalam sesuatu bidang. Kemahiran asas adalah kemahiran pada peringkat asas permainan yang perlu dikuasai oleh atlet atau pemain. pergerakan asas merupakan proses yang memandu pelajar untuk memperolehi kecekapan pergerakan menerusi teknik-teknik menyelesaikan masalah dan improvisasi dengan menekankan kebebasan ekspresi yang berteraskan kegiatankegiatan penerokaan. . peningkatan perlu dilakukan dari kemahiran yang senang ke kemahiran yang lebih sukar atau dari yang mudah kepada kompleks. Dan Lowy. S.perlu ketahanan diri yang sangat kuat serta kesihatan yang mantap semasa perlawanan dijalankan. seseorang hendaklah menguasai kemahiran asas sebelum menguasai kemahiran yang lebih sukar atau dinamik. (1994) . B. Disebabkan genggaman raket akan menentukan sudut permukaan raket apabila berlakunya impak pada bola maka ia adalah penting untuk diketahui. Menurut LeBlanc.

tali dan relang getah. bola besar. penguasaan kemahiran asas adalah penting. gelung. bola kecil. Forum 5 Bincangkan aspek-aspek keselamatan yang perlu diberi perhatian dalam sukan individu oleh seorang jurulatih dan atlit itu sendiri. Kemahiran asas manipulasi alat dapat meningkatkan koordinasi anggota badan contohnya tanganmata. batang rotan. Bagi sukan individu kemahiran asas sesuatu permainan amat penting supaya kemahiran asas ini dapat diperkukuhkan lagi dengan teknik yang lebih kompleks. Pakaian yang diperbuat daripada kapas adalah sesuai dengan iklim negara kita kerana ia menyerap peluh. Misalnya dalam kemahiran asas sukan Ping Pong. kaki mata dan lain-lain. Persediaan fizikal dan persediaan dari segi alatan adalah sangat penting dalam hal ini. Kemahiran manipulasi alat merupakan asas kepada kemahiran sukan yang perlu dibina daripada peringkat kanak-kanak. Antara aspek keselamatan dalam sukan adalah seperti berikut : Pakaian : Pakaian dalam sukan haruslah sesuai dengan saiz tubuh badan dan membenarkan penyejatan peluh berlaku. sebagai langkah bagi mengelakkan kecederaan maka jurulatih dan atlet itu sendiri perlu memberi keutamaan aspek keselamatan sebelum. Manipulasi alat ialah bagaimana cara kita mengayakan atau mempergunakan alatan dengan cara yang betul dan cekap untuk membentuk gerakan. Keselamatan dalam sukan merangkumi pelbagai aspek sama ada persediaan fizikal mahupun persediaan alatan. Pembelajaran manipulasi alat mesti melibatkan objek seperti pundi kacang. Oleh itu diperingkat sekolah rendah lagi kemahiran memanipulasi peralatan diajar kepada murid. semasa dan selepas latihan. Kemahiran ini merupakan kemahiran asas yang dapat menyediakan diri pelajar untuk mempelajari asas sukan dan seterusnya menguasai kemahiran sukan yang pelbagai. Ramai dikalangan atlit mengalami kecederaan kerana mengabaikan perkara-perkara berikut. nescaya pemain akan mahir dan dapat menguasai permainan dalam pertandingan.For 4 balas 1 Benar pendapat cikgu. rotan. . Kemahiran asas dalam sukan Ping Pong terbahagi kepada lima bahagian: • Kawalan raket dan Penyesuaian lantunan bola • Kedudukan bersedia (Cara Berdiri) • Servis • Pukulan Forehand • Pukulan Backhand Jika kemahiran asas sentiasa diberi tumpuan dan latihan yang sistematik. pertandingan. Jadi.

untuk kecederaan yang lebih serius. individu yang cedera tidak dapat berfungsi secara normal dan mungkin perlu belanja kos perubatan yang tinggi. maka peluang untuk cedera semasa bersukan adalah tinggi.Peralatan bersukan: Peralatan mestilah bersesuaian dengan umur. tetapi mengikut kajian. Kebiasaannya ahli sukan mungkin tidak dapat mengelakkan diri daripada kecederaan sukan. FOR 5 BALAS 3 Benar pendapat cikgu. Peralatan keselamatan : Semua atlit atau pemain mestilah menggunakan peralatan keselamatan untuk mengelak dari berlakunya kecederaan. Peraturan pertandingan: Penganjur pertandingan haruslah mengutamakan keselamatan terutamanya dalam menyediakan peraturan sesuatu pertandingan. Bagi memastikan keselamatan atlet. Pakaian yang sesuai sewajarnya tidak terlalu ketat. 50 peratus daripada kecederaan sukan sebenarnya boleh dihindari sekiranya ada usaha pencegahan kecederaan sukan. jurulatih juga dapat . kesedaran tentang keselamatan sukan dan pengurusan risiko amat penting bagi kedua-dua pihak jurulatih dan atlet. ketinggian dan keupayaan fizikal individu itu untuk keselesaan bersukan malahan akan dapat meningkatkan motivasi individu tersebut untuk terus terlibat dalam sukan. Pakaian yang terlalu ketat akan menjerut peredaran saluran darah dan ia akan menjejaskan kesihatan dan prestasi atlit. Jika ahli sukan tidak mengambil berat terhadap keselamatan dalam sukan. Peraturan-peraturan permainan yang telah ditetapkan oleh badan-badan sukan wajib dipatuhi agar tidak berlaku perkara yang tidak diingini. sekembalinya dari rehat yang lama. Persediaan fizikal meliputi aktiviti memanaskan badan sebelum bersukan dan menyejukkan badan selepas bersukan perlu dilakukan. Misalnya. Ciri jurulatih ini ialah bersifat ingin tahu. Kecederaan sukan akan mengakibatkan ketidakselesaan atau hilang upaya. Selain itu. Jurulatih yang baik perlu ada kecerdasan sukan/ Sport intelligence. Justeru itu. kreatif. alatan sukan dan peraturan pertandingan atau latihan yang sistematik harus diberi perhatian. dan berfikiran terbuka. Manakala persediaan dari segi alatan seperti kesesuaian pakaian. jurulatih amat berperanan penting dalam menguruskan bentuk dan jenis latihan atlet. Forum 5 balas 2 Memang benar pendapat cikgu. setiap pemain sukan individu harus amalkan ansur maju iaitu memulakan latihan dengan intensiti yang rendah dan perlu ditambah secara ansur maju supaya dapat mengelakkan kecederaan.

Penganjur pertandingan haruslah mengutamakan keselamatan peserta terutamanya dalam menyediakan peraturan sesuatu pertandingan.menilai sesuatu situasi sukan dengan cepat dan tepat. Jadi tidak dapat dinafikan lagi kesesuaian peralatan bersukan amat penting agar ia dapat digunakan dengan sebaik-baiknya untuk meningkatkan prestasi seseorang atlit.Faktor keselamatan perlu diberi keutamaan ketika bersukan bukan sahaja oleh jurulatih tetapi atlet sendiri bagi mengelakkan kecederaan dan kemalangan. Peraturan-peraturan permainan yang telah ditetapkan oleh badan-badan sukan wajib dipatuhi agar tidak berlaku perkara yang tidak diingini. 4 Memang betul pandangan cikgu. Selain itu kawasan permainan atau latihan seperti padang dan gelanggang haruslah mempunyai ciri-ciri keselamatan yang baik dan tidak membahayakan penggunanya. Selain itu jurulatih perlu berpengetahuan. Jurulatih perlu menguasai teknik dan taktik . Jurulatih yang pandai telah melalui pelbagai pengalaman yang akan digunakan sebagai peluang mempelajari lebih tentang atlet dan sukan.Jurulatih sewajarnya memberi nasihat kepada pemain supaya sentiasa berhatihati ketika pertandingan. Peralatan bersukan juga penting bagi memastikan keselamatan atlet. pengetahuan berkenaan isu sukan supaya prestasi atlet dapat meningkat dan mengelakkan atlet daripada tercedera. . Seharusnya penganjur sesuatu kejohanan atau pertandingan merujuk peraturan yang telah disediakan dan diedarkan kepada semua yang terlibat sebagai panduan. Balas f5. Sebagai contoh. pelajar sekolah rendah yang ingin bermain tenis perlulah menggunakan riket yang bersesuaian dengan saiz dan berat mereka supaya ia tidak menjejaskan tahap peningkatan prestasinya dalam sukan tenis. Ini akan menjejaskan prestasi pemain dan boleh mendatangkan bahaya kepada mereka. mahupun peraturan keselamatan. Jurulatih perlu menguasai peraturanperaturan dalam sesuatu permainan. Antara perkara yang perlu diberi perhatian adalah peralatan pertandingan. Jadi padang dan gelanggang mestilah sentiasa berada dalam keadaan yang baik serta alatan yang berada di sana juga turut dalam keadaan yang baik agar ia dapat digunakan sepenuhnya. Sebagai contoh padang ragbi yang tidak rata dan berlubang-lubang boleh mencederakan pemain seperti terseliuh dan tersadung.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful