SITI AISHAH BT ABDUL LATIFF

D 20082032348

1.0 PENDAHULUAN Batik merujuk kepada kepada hiasan kain yang menggunakan pelbagai warna dan corak. Teknik batik ini telah diketahui lebih sedekad yang lalu, dan kemungkinannya batik dipercayai berasal dari Mesir Kuno atau Sumeria. Batik terdapat di beberapa Negara di Afrika Barat seperti Cameroon, Nigeria dan Mali. Manakala di Asia pula, batik terdapat di India, Sri Lanka, Bangladesh, Iran, Indonesia, Thailand serta di Malaysia sendiri. (http://ms.wikipedia.org/wiki/Batik)

Perkataan ‘batik ‘ berasal dari bahasa jawa iaitu ‘amba’ yang membawa maksud menulis dan bahasa Melayu iaitu ‘tititk’. Selain itu, batik juga merujuk kepada kain yang mempunyai corak yang terang, menarik dan unik. Batik terdapat dalam pelbagai bentuk, antaranya adalah batik tulis, batik skrin, batik celup dan batik terap. (http://ms.wikipedia.org/wiki/Batik)

Seni batik adalah satu kaedah reka bentuk dan pencorakan tekstil yang diasaskan kepada penggunaan lilin dan pewarna. Lilin digunakan sebagai pemisah warna yang dilukis atau diterap ke atas permukaan tekstil manakala warna kemudiannya disampaikan kepada tekstil samada dengan kaedah celupan ataupun menggunakan berus. Seni batik dikatakan unik dan istimewa kerana tidak ada sehelai batik pun yang mempunyai corak yang sama dengan yang lain sekalipun menggunakan blok cap dan warna yang sama. Kunikan seni batik ini lebih terserlah terutamanya dalam batik tulis.

1

Batik tulis merupakan seni batik yang agak baru dan dipengaruhi oleh teknik canting yang popular di Indonesia. Batik tulis menggunakan teknik canting iaitu aplikasi lilin dengan menggunakan canting di atas permukaan tekstil diikuti oleh pewarnaan secara berus. Tidak seperti batik terap yang menghasilkan warna yang sekata dan mendatar, teknik berus ke warna dan memungkinkan kepelbagaian, campuran dan gradasi warna yang hampir tidak terhad.

Batik terap merupakan seni batik asal Terengganu yang mempunyai warisan yang lama manakala batik skrin merujuk kepada kaedah melakar corak dan cara menerapkan warna yang menggunakan corak batik yang dibentuk di atas skrin yang diperbuat daripada kain polister yang berpengidang. Batik celup atau juga dikenali sebagai batik ikat, merujuk kepada kaedah mencorak batik dengan cara mencelup kain kedalam pewarna sebanyak beberapa kali.

2

2.0 RASIONAL PEMAKAIAN BATIK DALAM KALANGAN KAKITANGAN AWAM Batik adalah kemahiran yang memiliki nilai seni tinggi dan telah menjadi sebahagian dari budaya dunia terutama di alam Melayu dan khususnya Jawa, sejak lama dahulu. Kemahiran batik ini adalah merangkumi negara ASEAN, tetapi turut juga terdapat di negara-negara lain pada masa kini. Sesetengahnya merupakan pengaruh dari alam Melayu seperti di Belanda, sementara yang lain merupakan tradisi yang sedia ada di kawasan tersebut. Terdapat empat jenis bentuk batik iaitu batik tulis, batik skrin, batik celup dan batik terap. Batik tulis dikatakan batik yang lebih terserlah kerana keunikannya berbanding batik-batik lain. Batik dilukis atau diterap berasaskan motif. Terdapat dua jenis motif utama yang dilukis pada batik iaitu Motif Organik dan Motif Geometrik. Selain itu, batik juga dilukis dalam pelbagai corak dan warna mengikut motif serta kreativiti pencanting itu sendiri. Di Malaysia, batik merupakan satu bidang kraftangan yang unggul sejak bertahun lamanya. Sejak abad ke-15 Masihi lagi manusia telah menemui kaedah pembuatan batik secara tradisional. Pada masa dahulu, masyarakat Melayu menggunakan ubi kentang sebagai alat pengecap tetapi kini kain batik telah diusahakan secara komersial dengan menggunakan alat-alat moden. Batik mula diperkenalkan di negara kita khususnya di negeri Kelantan sejak tahun 1910 lagi. Batik berasal dari Indonesia dan terbit dari perkataan Jawa 'tik' yang bermaksud menitik atau menulis titik-titik. Ambatik pula bermaksud melukis, menulis, mewarna atau menitik. Di alam Melayu, sejenis batik yang

3

dipanggil Batik Pelangi telah diperkenalkan sejak tahun 1770-an lagi. Di Malaysia kebanyakan kilang perusahaan batik banyak terdapat di Kelantan dan Terengganu. Walaupun batik telah dikenali sejak berkurun abad lamanya dan menjadi satu identiti yang melambangkan masyarakat Melayu, namun semakin lama, pemakaian batik di kalangan masyarakat Melayu sendiri semakin berkurang malahan mula menjadi satu tradisi yang semakin dilupakan. Perkara ini sepatutnya tidak berlaku memandangkan tradisi ini sangat berharga dan sepatutnya menjadi kebanggaan masyarakat Malaysia sama ada, Melayu, Cina mahupun India. Oleh sebab itu, baru-baru ini, satu arahan baru telah dikeluarkan oleh Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam, Tan Sri Ismail Adam, yang mewajibkan semua kakitangan awam di Malaysia supaya memakai baju batik pada setiap hari Khamis. Beliau telah menghantar pekeliling tersebut kepada semua jabatan kerajaan dan arahan tersebut mula dikuatkuasakan bermula 17 Januari 2008 yang lalu. Sebelum ini, peraturan pemakaian baju batik telah dikuatkuasakan hanya pada setiap hari Sabtu dan kemudiannya telah diubah kepada setiap 1 haribulan dan 15 haribulan. Walau bagaimanapun, penguatkuasaan ini kurang mendapat sambutan dari kalangan kakitangan awam kerana masih ada segelintir mereka yang terlupa dan tidak mengendahkan perkara tersebut. Hal ini telah menimbulkan persoalan kepada kita, apakah rasionalnya pemakaian batik di kalangan kakitangan awam? Adakah perlu penguatkuasaan ini diteruskan?

4

Langkah penguatkuasaan pemakaian batik kepada kakitangan awam pada harihari yang tertentu adalah perlu kerana hal ini bukan sahaja membawa kesan yang positif kepada masyarakat sahaja malahan juga kepada negara. Penguatkuasaan ini boleh dijadikan sebagai anjakan atau langkah yang terbaik dan perlu terhadap ekonomi dalam negara. Kepentingannya bukan hanya dapat dirasai oleh kerajaan, namun masyarakat juga dapat berkongsi serta memperoleh manfaat yang berguna dalam kehidupan mereka. Mereka juga mampu untuk sama-sama membantu kerajaan dalam usaha mengekalkan kebudayaan warisan yang unik ini. Namun, masih ramai di kalangan rakyat yang masih tidak memberi kerjasama kerana mereka tidak nampak kepentingan batik dalam kehidupan mereka. Justeru, sebagai pencetus budaya yang unik ini, kerajaan seharusnya memainkan peranan yang lebih supaya rakyat mampu membuka mata dan melihat sendiri kesan dan kepentingan pemakaian batik di negara kita.

2.1 Membantu melestarikan seni dan pemakaian batik Di antara kepentingan penguatkuasaan pemakaian batik ini dijalankan adalah supaya pemakaian batik dapat dilestarikan serta tidak dilupakan oleh generasi akan datang agar tidak lapuk dek hujan, dan tidak lekang dek panas. Rasionalnya pemakaian batik di kalangan kakitangan awam adalah sebagai langkah permulaan yang penting kerana kakitangan awam ini adalah terdiri dari kalangan rakyat Malaysia sendiri. Malahan, peratusan pekerja yang bekerja dalam sektor ini adalah didominasi oleh kaum bumiputera sendiri. Sebagai warganegara asal di Malaysia, kaum bumiputera khususnya mereka yang bekerja dalam sektor awam, seharusnya memberi sokongan kepada usul

5

yang telah dikeluarkan oleh kerajaan ini. Perkara ini tidak seharusnya dipandang enteng serta tidak diendahkan mereka kerana jika mereka tidak memulakan, bagaimana mungkin, sektor lain di negara kita ini akan turut melakukannya? Mereka memainkan peranan yang sangat penting sebagai pencetus budaya pemakaian batik ke tempat kerja. Sekiranya tidak, bagaimana pula industri batik di negara kita dapat dikembangkan? Malahan, batik juga merupakan satu khazanah negara yang tidak patut dibiarkan begitu sahaja. Keunikan seni batik juga dapat menggambarkan kekreatifan dan kecantikan alam Melayu. Hal ini kerana, motif yang diterapkan pada batik merupakan satu cara pelukis batik berkongsi apa yang ada di sekelilingnya. Malahan, corak yang dipilih juga unik dan tersendiri mengikut kekreatifan pelukisnya. Sekiranya langkah ini tidak dimulakan dari sekarang, tidak mustahil, pemakaian batik akan terus dilupakan oleh rakyat Malaysia pada masa akan datang. Justeru, hal ini amat penting kepada pihak kerajaan untuk memastikan warisan sejak zaman berzaman ini tidak dilupakan begitu sahaja tanpa ada yang mempunyai kesedaran untuk mengekalkannya.

2.2 Melambangkan budaya Timur yang sopan dan menarik Di samping itu, pemakaian batik dapat menunjukkan keperibadian yang sopan tetapi menarik kerana tidak menjolok mata serta menunjukkan keperibadian sebenar orang Melayu. Walaupun batik berasal dari Indonesia, namun pemakaian batik ini telah bermula sejak berkurun lamanya. Ramai muda-mudi pada zaman sekarang mula melupakan identiti sebenar sebagai seorang yang berbangsa Melayu kerana mereka sering disogokkan dengan budaya tidak sihat yang datang dari Barat sama ada melalui

6

televisyen, majalah atau pun surat khabar. Malahan, ramai dalam kalangan remaja yang lebih gemar memakai pakaian yang menampakkan sebahagian tubuh badan mereka kerana menganggap cara pemakaian tersebut lebih ‘glamour’ dan ‘up-to-date’. Mereka tidak sedar bahawa cara pemakaian tersebut merupakan salah satu daripada budaya Barat yang tidak bermoral, yang mampu menjatuhkan maruah serta kredibiliti masyarakat Melayu khususnya mereka yang beragama Islam. Remaja hari ini bagaikan hilang arah kerana tidak dapat melihat lagi apa yang betul dan apa yang salah. Mereka sekadar menurut “bagaikan lembu di cucuk hidung” tanpa berfikir kesannya kerana kononnya mengikut arus fesyen dunia. Justeru kerana itu, penguatkuasaan tersebut amat perlu supaya remaja hari ini dapat melihat semula identiti negara melalui guru-guru, jiran tetangga mahupun ibu bapa mereka sendiri kerana remaja belajar dari sekelilingnya. Jika salah didikannya, maka salahlah corak hidup mereka pada masa hadapan. Oleh sebab itu, menanam semangat cintakan identiti negara, harus dipupuk sejak kecil. Bak kata pepatah, “meluntur buluh biarlah daripada rebungnya”.

2.3 Menambah pendapatan negara Perniagaan batik telah lama wujud di Malaysia. Malah, ia telah membesar dan berkembang maju dalam ekonomi tempatan, walaupun adakalanya mungkin ia tidak disedari. Batik boleh didapati di serata Malaysia. Ia dihasilkan di teratak kayu di kawasan-kawasan luar bandar oleh para pembuat batik secara kecil-kecilan yang bergantung kepada jualan untuk menyara hidup, dan juga para pengeluar besar yang menjalankan perusahaan ini di kilang-kilang di bandar. Oleh itu, penguatkuasaan

7

pemakaian batik dapat membantu menambahkan pendapatan negara. Hal ini demikian kerana, terdapat banyak pengusaha batik yang mendapat tidak kurang banyaknya pulangan yang sangat lumayan, hasil daripada penguatkuasaan ini. Ramai di kalangan mereka, mampu muncul sebagai usahawan yang berjaya dan secara tidak langsung, dapat membantu meningkatkan ekonomi negara. Malahan, ini juga dapat membantu meningkatkan ekonomi dan taraf hidup penduduk di Malaysia, khususnya pengusaha dan penjual batik secara kecil-kecilan yang tinggal di kawasan luar bandar kerana permintaannya yang semakin meningkat saban tahun. Walaupun fesyen menjadi tumpuan utama dan paling ketara dalam industri batik, namun batik Malaysia bukanlah untuk dunia fesyen semata-mata. Terdapat banyak bidang lain yang boleh dimajukan selanjutnya, seperti hiasan rumah, cenderamata dan hadiah. Justeru, industri ini akan semakin berkembang maju hasil daripada permintaannya yang semakin tinggi dan meluas meliputi pelbagai aspek kehidupan.

2.4 Membantu menambahkan peluang pekerjaan kepada rakyat Tambahan pula, apabila pemakaian batik yang semakin meluas di negara kita hasil dari penguatkuasaan pamakaiannya di kalangan kakitangan awam dijalankan, kilang-kilang batik dapat beroperasi dengan baik dan aktif kerana permintannya yang tinggi. Rakyat Malaysia juga mampu mendapatkan pekerjaan dengan mengisi kekosongan pekerjaan di kilang-kilang mengecop batik mahupun di kedai-kedai yang memasarkannya. Hal ini secara tidak langsung dapat mengurangkan kadar pengangguran di kalangan rakyat terutamanya di kalangan orang Melayu sendiri. Malahan, rakyat juga

8

mampu mendapatkan rezeki yang halal apabila bekerja dengan hasil titik peluh mereka sendiri, bukan mendapat keuntungan dari kesusahan orang lain. Secara tidak langsung, masalah kecurian atau kes-kes jenayah yang melibatkan kewangan dan kehidupan, dapat dikurangkan. Hal ini sedikit sebanyak dapat mengurangkan beban kerajaan dan peruntukan wang yang sepatutnya dapat mengalir kepada perkara-perkara yang berfaedah sama ada kepada individu, negara, bangsa dan agama. Mereka juga mampu menimba ilmu dalam menghasilkan batik-batik yang cantik dan unik serta mempertingkatkan kualiti batik yang dihasilkan apabila permintaannya semakin tinggi dari tahun ke tahun. Malah, tidak mustahil juga pekerja-pekerja di kilang-kilang batik ini akan mampu membuka perusahaan mereka sendiri memandangkan usaha dan promosi kerajaan mempopularkan batik di kalangan masyarakat tempatan dan antarabangsa. Hal ini juga dapat memastikan daya guna, perkembangan dan kemajuan industri ini dalam jangka panjang serta menggalakkan inovasi dalam rekaan, penggunaan bahan-bahan dan teknologinya demi kepentingan industri batik.

2.5 Mempromosikan batik ke luar negara Selain itu, penguatkuasaan ini juga dapat membantu mempromosikan pakaian batik ke luar negara melalui pelancong asing dengan kehadiran mereka yang semakin meningkat dari tahun ke tahun, ke negara kita. Oleh itu, pemakaian batik di kalangan kakitangan awam secara tidak langsung dapat membantu menarik perhatian mereka dengan keunikan batik apabila mereka melihat orang Melayu sendiri yang menggayakan pakaian batik sebagai pakaian seharian mereka. Mereka juga dapat melihat

9

sendiri panorama pemakaian batik semasa bersiar-siar atau melawat tempat-tempat menarik. Jadi, tidak hairanlah apabila batik begitu digemari pelancong-pelancong asing apabila datang ke Malaysia dan dijadikan sebagai salah satu kenangan terpenting yang harus dibawa pulang dari Malaysia kerana coraknya yang menarik dan unik. Selain itu, ia sering dijadikan buah tangan untuk dibawa pulang ke negara masing-masing. Justeru itu, tarikan yang terdapat pada batik ini amat sesuai untuk dijadikan salah satu aset utama kepada kemajuan industri pelancongan negara berdasarkan keunikan dan keasliannya. Batik juga boleh dijadikan sebagai hadiah kepada sahabat handai dan sanak saudara atau menjadi hiasan di sudut rumah. Malahan, produk batik juga boleh dijadikan sebagai hadiah korporat dengan mengeluarkan barangan batik yang boleh dijadikan hadiah syarikat-syarikat besar sebagai sebahagian daripada usaha menjalin muhibah dan mengukuhkan jenama, sama ada di dalam atau di luar negara. Terdapat juga beberapa orang pereka fesyen yang turut mempromosikan batik ke luar negara dengan membuka butik mereka di sana. Sebagai contoh, Dato’ Dayang Fatimah Tom Abang Saufi, yang lebih dikenali sebagai Tom Abang Saufi, merupakan salah seorang pereka fesyen yang terkenal terutamanya melalui hasil kerja tangannya yang menyentuh tentang elemen-elemen etnik dan budaya. Beliau memulakan kerjayanya sejak tahun 1986 tidak lama selepas beliau menamatkan pengajiannya dalam bidang Rekaan Fesyen di London. Di samping itu, Noor Arfa Batik merupakan salah satu butik yang terkenal dan merupakan pembekal batik terbesar di Malaysia. Nama Noor Arfa sebenarnya adalah hasil daripada gabungan nama Noor dan Ariffin. Wan Mohd Ariffin merupakan seorang pembantu makmal di Kraftangan Malaysia dan beliau sangat meminati keunikan dan kecantikan batik. Oleh itu, dengan modal dan minatnya,

10

beliau telah berhenti kerja dan melibatkan diri dalam bisnes mengilangkan batik ke seluruh Malaysia. Keunikan dan kecantikan pelbagai jenis batik yang dihasilkannya telah berjaya menarik minat orang ramai terhadap pemakaian batik dan mengembalikan semula kegemilangan pemakaiannya di kalangan masyarakat Malaysia. Malahan, perusahaannya juga turut dikenali di luar negara.

2.6 Meneruskan usaha mengkomersialkan batik oleh Allahyarhamah isteri Perdana Menteri Selain itu, penguatkuasaan pemakaian batik ini dapat membantu meneruskan usaha mengkomersialkan batik yang dicetuskan oleh Allahyarhamah Datin Sri Endon Mahmood. Beliau telah membawakan satu inovasi baru kepada industri batik di Malaysia serta mengembalikan martabat dan meningkatkan taraf batik di Malaysia. Ketika hayatnya, beliau amat aktif dalam kerja amal dan kemasyarakatan serta giat mempromosikan seni fabrik warisan termasuk batik dan nyonya kebaya. Beliau telah memulakan satu kempen pada bulan September 2004 lalu yang dikenali sebagai Malaysia Batik – Crafted For the World. Kempen tersebut telah memberi inspirasi kepada industri batik untuk bergerak lebih ke hadapan berbanding sebelumnya. Ia merupakan langkah yang strategik untuk menjenamakan batik Malaysia dan membina sesuatu yang lebih unik serta jauh daripada jangkaan mengenai batik yang wujud sejak berabad lamanya. Melalui kempen tersebut, beliau telah mensasarkan beberapa objektif yang ingin dicapai seperti dalam ucapannya semasa pelancaran Batik Extravaganza yang merupakan sebahagian daripada pergerakan kempennya iaitu untuk menghidupkan semula industri Batik

11

Malaysia dan mempopularkannya di kalangan masyarakat tempatan dan antarabangsa. Selain itu, objektifnya adalah untuk mencari dan mewujudkan pasaran bagi penggunaan produk batik, meningkatkan ekonomi pengeluar batik secara kecil-kecilan serta memartabatkan semula batik sebagai sebahagian daripada identiti dan personaliti masyarakat Malaysia. Oleh itu, pemakaian batik yang diwajibkan kepada kakitangan awam ini merupakan salah satu langkah bijak yang diambil oleh kerajaan untuk mencapai hampir semua objektif yang disasarkan oleh kempen yang dilancarkan oleh Allahyarhamah Datin Sri Endon Mahmood dan merupakan satu langkah murni yang amat perlu supaya batik tidak dilupakan dan sentiasa menjadi salah satu warisan kebanggaan negara. Justeru kerana itu, rakyat Malaysia seharusnya berbangga dan sama-sama membantu dengan menyahut seruan kerajaan yang mewajibkan semua kakitangan awam memakai pakaian batik pada hari-hari tertentu. Malah, selain daripada sektor kerajaan, para pelajar mahupun mahasiswa juga diberi pakaian batik yang tersendiri. Mereka diwajibkan memakai pakaian tersebut semasa menghadiri majlis-majlis rasmi yang dianjurkan. Sebagai contoh, pada 5 Julai 2008 yang lalu, para pelajar baru Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), dikehendaki memakai pakaian batik semasa menghadiri majlis bacaan ikrar sebelum mereka benar-benar menjadi warga ibu kandung suluh budiman. Pemakaian batik juga dapat memberikan keseragaman semasa sesuatu majlis rasmi.

12

3.0

KEBURUKAN

Walaupun penguatkuasaan pemakaian batik banyak memberikan faedah kepada masyarakat dan negara, namun masih juga terdapat kesan buruk kerana harga batik yang mahal sejak akhir-akhir ini. Baru-baru ini, kerajaan telah melancarkan piawaian kepada batik Malaysia memandangkan penggunaan piawaian batik Malaysia MS 692:2006 amat penting sebagai persiapan untuk batik Malaysia bersaing dan menembusi pasaran bertaraf antarabangsa seperti Paris dan New York. Ia sejajar dengan perancangan Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan (Kekkwa) untuk mempromosikan batik dengan identiti Malaysia ke luar negara sepanjang tahun ini. Menterinya, Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim ketika melancarkan piawaian batik di Pusat Inovasi Batik, Kraftangan Malaysia cawangan Kelantan, baru-baru ini, berkata piawaian berkenaan dapat membantu batik Malaysia bersaing dengan negara pengeluar batik lain seperti China dan India yang sedang mengukuhkan kedudukan mereka sebagai pengeluar batik. Piawaian batik tersebut telah dikeluarkan oleh Jabatan Standard Malaysia dengan kerjasama Sirim dan Kraftangan Malaysia bagi menggantikan MS 692: 1981 spesifikasi untuk kraftangan batik (1981). (http://www.heritage.gov.my/upload/keratan_akhbar/2008/20080219BH01/)

Hasilnya, harga sehelai batik menjadi semakin mahal berbanding sebelumnya. Justeru kerana itu, ramai dari kalangan masyarakat yang merungut dan tidak berpuas hati

13

dengan harga yang ditetapkan oleh penjual batik kerana dianggap terlalu mahal untuk sehelai pakaian. Harga batik mula melonjak tinggi berbanding sebelumnya terutamanya batik moden yang mula dikomersialkan penggunaannya. Maka, tidak hairanlah mengapa masih terdapat segelintir dari kalangan kakitangan awam ini yang tidak mengambil berat akan saranan kerajaan dan mengabaikannya kerana kurang berkemampuan untuk membeli memandangkan harganya yang mahal.

4.0 PENUTUP Kesimpulannya, pemakaian batik di kalangan kakitangan awam merupakan satu langkah terbaik yang dijalankan oleh kerajaan ke arah memartabatkan semula seni

14

pemakaian batik di kalangan masyarakat Malaysia. Langkah ini sangat penting kerana banyak menyumbangkan faedah kepada orang ramai dan negara. Ia tidak langsung memberi bebanan mahupun pulangan yang tidak lumayan kepada masyarakat Malaysia memandangkan batik merupakan tradisi warisan sejak zaman berzaman malahan masyarakat mampu mendapat pelbagai faedah daripadanya. Langkah ini sangat perlu supaya dapat dijadikan panduan kepada industri lain sama ada sektor swasta mahupun kerajaan bahawa betapa pentingnya warisan khazanah zaman berzaman ini sentiasa dikekalkan. Batik merupakan khazanah negara yang amat berharga dan perlu diberikan perhatian supaya generasi akan datang tidak melupakan batik sebagai lambang keperibadian orang Melayu. Antara kepentingan langkah kerajaan ini ialah untuk membantu melestarikan seni dan pemakaian batik serta melambangkan budaya timur yang sopan dan menarik. Selain itu, ia juga mampu membantu meningkatkan pendapatan negara serta menambahkan peluang pekerjaan kepada rakyat, khususnya orang Melayu. Langkah ini juga mampu mempromosikan batik ke luar negara di samping meneruskan usaha mengkomersialkan batik yang dicetuskan oleh Allahyarhamah Datin Sri Endon Mahmood, iaitu isteri kepada Perdana Menteri Malaysia sekarang, YAB Dato’ Sri Abdullah Ahmad Badawi. Walau bagaimanapun, batik juga mempunyai keburukannya kerana harganya yang mahal memandangkan cara pembuatannya yang agak sukar dan mengambil masa, di samping piawaian yang telah ditetapkan oleh kerajaan sebagai persediaan kepada batik Malaysia bersaing dan menembusi pasaran antarabangsa. Batik yang mempunyai nilai

15

komersial yang tinggi seperti batik moden, mempunyai harga yang tinggi menyebabkan masyarakat kurang membeli pakaian yang diperbuat daripada batik. Justeru kerana itu, langkah kerajaan yang mewajibkan semua kakitangan awam supaya memakai pakaian batik pada hari-hari tertentu adalah sangat tepat dan perlu walaupun harganya mahal berbanding kain biasa, kerana pada hari ini, batik semakin dilupakan oleh masyarakat Melayu sendiri. Malahan, terdapat segelintir mereka yang menganggap pemakaian batik sudah ketinggalan zaman dan mereka malu untuk menggayakannya semasa di luar dan hanya memakainya ketika di rumah.

16

17