SEKATAN JALAN RAYA

PENGENALAN
Sekatan Jalan Raya diadakan bagi tujuan

Atas arahan Ketua Salah satu cara Mencegah Bahagian/ bertindak untuk Penyeludupan Tugas biasa mendapatkan barang-barang ( Routine) atau maklumat disamping bercukai dan sebab-sebab mengalih pandangan larangan tertentu. para sindiket.

Sekatan jalanraya yang bersistematik dapat menjamin kelancaran tugas, keselamatan dan juga mengelak kesesakan lalulintas. Diadakan ditempat-tempat strategik :
Laluan utama kenderaan / orang yang disyaki. Berdekatan kawasan penyeludupan. Selepas pintu masuk di Sempadan, Pelabuhan, LTA, ZPB, Gudang Berlesen dan KBC.

Tempat-tempat yang tidak sesuai diadakan sekatan jalanraya.

Berdekatan dengan simpang

Dilebuh raya Berdekatan sekolah Dijalan yang berselekoh dan sibuk Dijalan berbukit

PERUNTUKAN UNDANGUNDANG
Kuasa Mengadakan SJR Seksyen. 111A 53(3) 39 40 111 53(1) 39(1 )27(8) Akta. Kastam 1967. Eksais 1976. C/Jualan 1972. Dadah Merbahaya 1952. Kastam 1967 Eksais 1976 C/Jualan 1972 Dadah Merbahaya 1952

Menahan/Memeriksa Kenderaan

TINDAKAN SEBELUM SEKATAN JALAN RAYA:
Bilangan Pegawai yang mencukupi.

Papan tanda yang berukuran 100 cm x 65 cm yang bertulis dengan perkataan “ BERHENTI PEMERIKSAAN KASTAM “ di tulis dengan cat ‘ Luminous’. Dua papan tanda dengan perkataan “ AWAS “ berukuran 100 cm x 65 cm. Papan-papan tanda ini digantung kepada dua batang tiang setinggi 140 cm.

Lampu isyarat (flasher) berwarna merah dan kuning yang mencukupi dan terang ( 2 biji daripada lampu merah dan kuning digantung 180 cm disebelah kiri dan kanan papan tanda). Manakala 1 lampu warna merah diletakkan ditengah-tengah papan tanda tersebut. tersebut

6 buah kon untuk menandakan tempat pemeriksaan . 2 Buah lampu baton warna merah untuk memberi isyarat. Lampu suluh untuk menyuluh dan memeriksa kenderaan.

Alat komunikasi yang sesuai - Walkie- Talkie, alat radio kereta dsb. dsb Tidak kurang daripada 2 buah kenderaan.

Senjataapi secukupnya. Gari secukupnya. Buku rekod catatan.

LIMA MINIT SAJA…….

Tujuan SJR diadakan Langkah keselamatan Lokasi SJR

Disiplin

Taklimat

Bilangan Pegawai Pembahagian tugas

Menetapkan tarikh dan tempoh

Orang dan barang yang terlibat

SEMASA SEKATAN JALAN RAYA
Tatacara Sekatan jalanraya dijalan yang lurus yang boleh dilihat sekurangkurang sejauh 500 meter daripada daripada tempat pemeriksaan dari kedua-dua arah jalan raya.

Tanda ‘ AWAS’ hendaklah diletakan ditengah-tengah jalan sekurang-kurangnya 500 meter dari tempat pemeriksaan dikedua-dua arah jalan raya.

Berdekatan dengan Balai Polis.

Berdekatan dengan pondok telefon.

Diketuai oleh Pegawai bertauliah.

Kereta pengejar berada dikiri kanan jalan.

Tatacara Pemeriksaan
Kenderaan yang hendak diperiksa hendaklah diarah berhenti ditepi jalan raya untuk diperiksa. Semasa memeriksa kenderaan, adalah dilarang sama sekali menghisap rokok. Semasa pemeriksaan pintu kenderaan hendaklah dibuka. Pemeriksaan hendaklah dilakukan dengan disaksikan oleh pemandu kenderaan berkenaan.

Pemeriksaan hendaklah dilakukan dengan sistematik. Pemeriksaan bermula dari dalam kereta. Diikuti ditempat letak barang. Dalam bahagian enjin. Pemeriksaan diruangan penumpang. Pemeriksaan dengan cermat. Letak kembali ditempat dimana dijumpai. Jangan punggah. Perhatian perlu diberi kepada ‘ bau’ .

Pemeriksaan ditempat barang. Perhatian perlu diberi kepada ‘ bau’. Periksa ruang antara penumpang dengan ruangan barang. Periksa bahagian bawah, belakang dan sisi ruangan barang, keluarkan tayar ganti dan karpet, periksa bahagian lampu dan ‘ bumper’ . Pemeriksaan bahagian enjin. Perhatikan tempat-tempat tertentu yang disyaki boleh menyembunyikan sesuatu. Jangan sentuh tempat-tempat tertentu yang boleh merosakkan enjin.

Pemeriksaan Bahagian Lantai Bawah Kenderaan Periksa tayar dengan membuka ‘ hub caps’, saiz tayar yang berbeza dan keadaannya, ‘ wheel housing’, jika perlu keluarkan tayar-tayar.

Periksa chasis, ‘ box section’ , ‘ tempering’( welding screw) paip ekzoz, tangki minyak dan periksa juga ‘ threshold’ opening’ dan lain-lain tempat yang disyaki. Mengambil gambar tempat dijumpai dan menanda eksibit. Kawalan keatas orang dan barang hendaklah dilakukan dengan cermat dan berhati-hati.

Catatan. Butir-butir kenderaan dan Pemandu. Tarikh dan masa SJR dan pemeriksaan. Bilangan penumpang. Hubungi ‘ base station’ memaklumkan perkembangan SJR. Jika bantuan diperlukan dan ‘base station’ tidak dapat di hubungi, maka bantuan hendaklah diminta dari stesen yang berhampiran. Sentiasa hubungi ‘ base station’ sehingga pasukan kembali ke pejabat.

SELEPAS SEKATAN JALAN RAYA
Semua alat kelengkapan yang digunakan dibawa balik kepejabat atau dibawa ketempat lain dimana SJR hendak diadakan. Ketua pasukan hendaklah memaklumkan kepada ketua stesen tentang hasil SJR dan tindakan-tindakan yang telah diambil. Sebarang kes tangkapan hendaklah dilaporkan ke Ibu Pejabat melalui semboyan dengan segera.

Jika ada kes, kenderaan dan pemandu serta barang hendaklah dibawa balik kepejabat dan diserahkan kepada Pegawai Penyiasat, barang-barang bukti hendaklah dilebelkan. Membuat laporan polis dengan segera, (dalam tempoh 24 jam) Semua anggota pasukan hendaklah menyediakan Catatan Siasatan ( ID) yang lengkap berkenaan SJR. Satu ‘ Post Mortem’ diantara semua anggota yang menyertai pasukan SJR hendaklah di adakan bagi mengenalpasti sebarang kelemahan yang timbul agar ianya tidak berulang dimasa hadapan

SEKIAN……... KITA KE DEWAN MAKAN