PERKAKASAN RANGKAIAN

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

1

Objektif Pelajaran

Setelah tamat bab ini anda boleh:– Menerangkan fungsi peranti2 yang selalu digunakan utk menghubungkan antara rangkaian seperti pengulang (repeater), titi (bridge), penghala (router), brouter, hub dan get laluan (gateway). – Mengenalpasti bila dan bagaimana menggunakan peranti tersebut. – Menggambarkan lapisan apa dalam OSI setiap peranti tersebut beroperasi.

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

2

Isi Kandungan
        

Pengenalan Pengulang (Repeater) Hub Switch Titi (Bridge) Penghala (Router) Multiprotocol Router Brouter Get laluan (Gateway)

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

3

Pengenalan

 

Rangkaian saling sambung (internetworking) bertujuan menyambungkan LANs utk mencipta WANs, dan menghubungkan WANs utk membentuk WANs yg lebih besar. Internetworking boleh menjadi kompleks kerana ia terlibat menghubungkan rangkaian yg menggunakan protokol berbeza. Menghubungkan rangkaian memerlukan pengulang (repeater), hub atau titi (bridge). Internetworking dibangunkan dgn menggunakan penghala (router) and get laluan (gateway).
TJ 5004 - Data Comm. & Networking 4

11/26/09

Peranti Penghubung

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

5

Pengenalan (samb…)
  

 

Setiap peranti berinteraksi dengan protokol pada lapisan berbeza dlm model OSI. Repeater bertindak hanya terhadap komponen elektrikal sesuatu isyarat dan hanya aktif pd lapisan fizikal. Bridge menggunakan protokol pengalamatan dan boleh mempengaruhi kawalan aliran sesebuah LAN. Ia amat aktif pd lapisan DLL. (LAN  LAN) Router menyediakan hubungan antara 2 LAN yg terpisah dan aktif pd lapisan rangkaian. (LAN X  LAN Y) Gateway menghubungkan antara LAN dengan LAN/WAN yg menyediakan perkhidmatan penterjemahan antara LAN yg berbeza protokol dan aktif dlm semua lapisan.

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

6

Peranti Internet & OSI

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

7

Pengulang (Repeater)

Juga dikenali sbg “generator”, merupakan peranti elektronik yg beroperasi pada lapisan fizikal dlm model OSI. Isyarat yg membawa maklumat dlm rangkaian boleh bergerak mengikut jarak yg tertentu sblm ia menjadi lemah yg boleh membawa perubahan kpd data. Pengulang (repeater) menguatkan, menyegarkan dan mengeluarkan paket yg membawa signal supaya ia dapat dihantar sepanjang segmen kabel. Ia merupakan penyelesaian termurah yg membolehkan rangkaian sampai ke pengguna bagi jarak kabel yg melebihi spesifikasi IEEE.

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

8

Repeater (samb…)

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

9

Repeater (samb…)
   

Ia menghubungkan media kabel LAN sama ada yang sama jenis atau berbeza. (Cth: Thicknet  Thicknet atau Thicknet  Thinnet) Lokasi pengulang (repeater) di atas media kabel adalah penting. Repeater mesti ditempatkan supaya isyarat sampai sebelum sebarang “noise” menukar mana2 bit data. Repeater ditempatkan di atas media kabel sblm isyarat menjadi lemah & hilang supaya ia masih boleh membaca isyarat dgn baik utk menentukan arus (voltage) dan menyalinnya semula dalam bentuk asal. Isyarat dlm bentuk asal yg dikeluarkan mampu menambah jarak panjang sesuatu media kabel.

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

10

Repeater (samb…)
10Base5 Thick/Thin Ethernet Repeater 10Base2

500 meter

185 meter

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

11

Repeater (samb…)
 Repeater

digunakan utk:

– Memanjangkan jarak segmen kabel spt melebihi 185 meter utk segmen 10Base2. – Menyambungkan 2 jenis media kabel yang berbeza spt kabel thick ethernet (10Base5) dengan kabel thin ethernet (10Base2). – Meningkatkan bilangan nod yg terhad kpd sesuatu segmen spt melebihi 200 nod dalam 10Base5. – Mengesan masalah atas kabel dan menutup segmen kabel. – Menguatkan dan menyegarkan isyarat dlm peranti rangkaian yg lain spt hub.

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

12

Repeater (samb…)

Repeater boleh dibahagikan kpd:
– Simple repeater ~ menawarkan kaedah termurah utk menyambungkan rangkaian yg menggunakan kabel sepaksi (coaxial) di dalam topologi bas (bus). – Multiport repeater ~ digunakan utk mentransmit isyarat melebihi satu segmen kabel. Menyambungkan segmen2 rangkaian yang melebihi daripada 2 segmen.

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

13

Hub
 

Juga dikenali sbg “concentrator”, merupakan pusat kawalan aktiviti. Ia merupakan peranti yg selalu digunakan dalam rangkaian yang menggunakan topologi bintang (star) ARCNET, 10BaseT, 100BaseF, 1000BaseLX dll bergantung kpd penggunaan hub utk menyambungkan pelbagai kabel dan menghantar data ke berbagai segmen di dalam rangkaian. Hub juga digunakan utk menyambungkan segmen di antara LAN.
TJ 5004 - Data Comm. & Networking 14

11/26/09

Hub (samb…)
 

   

Satu hub boleh mengandungi beberapa “port”. Apabila paket tiba pada satu port, ia akan disalin ke lain2 port supaya semua segmen dlm LAN boleh melihat paket tersebut. Hub pada asasnya bertindak sbh pemecah isyarat (signal splitter). Ia akan mengambil isyarat yg diterima melalui satu port dan mengagihkannya kepada semua port yg lain. Sesetengah hub menyegarkan semula isyarat yg lemah sebelum menghantarnya. Hub utk 10BaseF menggunakan cermin utk memecahkan cahaya yg diterima dari satu port ke bhg port yang lain.

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

15

Hub (samb…)
Rangkaian Token Ring juga mempunyai peranti Multi-Station Access Unit (MSAU), juga disebut sbg hub kerana ia berfungsi sama spt hub Ethernet.  Walau bagaiamanapun, MSAU menggunakan suis mekanikal dan geganti (relay) utk menunjukkan laluan paket ke peranti aktif secara bersiri (serial) dan bukannya secara selari (parallel) seperti hub Ethernet.

11/26/09 TJ 5004 - Data Comm. & Networking 16

Jenis2 Hub
 

Hub menyediakan fungsi penting dalam rangkaian yg menggunakan topologi bintang (star). Terdapat banyak jenis hub yg berbeza, setiap satu mempunyai ciri2 yg spesifik yg memberikan tahap perkhidmatan yg berbeza. Jenis2 hub yg boleh didapati termasuklah: – Passive hub – Active hub – Intelligent hub Kebanyakkannya menggunakan ciri2 yg piawai, dan sesetengahnya mempunyai ciri2 tambahan yg boleh didapati dalam hub yg berprestasi tinggi.
TJ 5004 - Data Comm. & Networking 17

11/26/09

Ciri2 Piawai

Semua hub mempunyai ciri2 asas yg menentukan jenis kabel yg disambungkan kpdnya. Kebanyakan hub disambungkan melalui jack RJ-45 yang bergantung kepada kabel pasangan terpiuh (TP). Hub juga memerlukan sumber tenaga (POWER) kerana ia merupakan peranti elektronik yg membawa isyarat dan menghantar ke beberapa port. Kebanyakan hub mempunyai LED, yang digunakan utk memantau beberapa keadaan. 2 LED yg selalu digunakan adalah utk memantau POWER dan hubungan yg aktif pada port.

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

18

Ciri2 Tambahan

Terdapat banyak ciri2 tambahan yg menyokong beberapa hub berprestasi tinggi drp pelbagai pengeluar. – Redundant AC power supplies ~ If one fails, the other takes over – and is fully capable of powering the entire unit. – Built-in DC power supplies to function in the event of power outage. – Redundant fans ~ provide cooling of the hub in the event that either fan fails. – Automatic termination for coaxial connections. – Redundant configuration storage ~ assigning various properties to various ports. – Redundant clocks ~ allow any hub with an onboard clock on the network to act as a master to help in timing packet delivery.

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

19

Passive Hub

Tidak banyak meningkatkan prestasi LAN dan menolong dalam mengesan kerosakan perkakasan atau kesesakan. Ia hanya mengambil paket yg diterima dari satu port dan menyiarkannya semula (rebroadcast) ke port2 lain. Selalunya mempunyai satu port 10base2 selain drp jack RJ-45 yg disambungkan ke peranti LAN. Port 10Base2 ini boleh digunakan sbg tulang belakang rangkaian. Dalam sesetengah passive hub, terdapat port AUI yg boleh menghubungkan transceiver utk membentuk tulang belakang rangkaian (10Base5).

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

20

Active Hub
   

 

Selalunya ia mempunyai ciri2 yg boleh didapati ke atas passive hub, dengan kebolehan tambahan melihat data yg dihantar keluar. Implementasi “store & forward” ~ hub melihat data yg hendak dihantar sebelum menghantarkannya. Ia boleh membetulkan beberapa kerosakan paket serta mengubah masa pengagihan paket2 lain. Jika isyarat yg yg diterima lemah tetapi masih boleh dibaca, ia menyegarkannya semula dlm bentuk asal sebelum menyiarkan. Ia menyediakan kebolehan melakukan diagnosa seperti peranti yg berfungsi denga tidak betul. Menolong mendiagnosa kabel yg teruk dengan menunjukkan port mana yg memerlukan penghantaran semula.

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

21

Intelligent Hubs
 

Mengandungi semua ciri2 yg terdapat dlm active hub. Beberapa ciri tambahan termasuklah:
– Berkebolehan menguruskan rangkaian drp satu lokasi berpusat ~ jika masalah berlaku ke atas mana2 peranti yg dihubungkan ke hub tsb, ia dengan mudah dapat mengenalpasti dan membetulkan masalah menggunakan maklumat pengurusan yg disediakan oleh hub. – Berkebolehan menawarkan kadar transmisi yg anjal ke pelbagai peranti. – Penggunaan media yg tidak terhad ~ penggunaan kabel media boleh di campurkan seperti twisted pair dengan fiber optic.

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

22

Suis (Switch)

 

Suis merupakan peranti yang mempunyai peranan yang hampir sama dengan hub tetapi ia berkebolehan menyediakan fungsi “bridging” dengan kecekapan yg tinggi. Ia bertindak sebagai “multiport bridge” utk menyambungkan peranti2 atau segmen2 dalam satu LAN. Selalunya suis mempunyai “buffer” pada setiap hubungan rangkaian dimana ia disambungkan. Apabila ia menerima paket, ia menyimpan paket di dlm buffer drp hubungan (link) penerima dan memeriksa alamat utk memastikan link keluar. Jika link keluar tidak digunakan, suis akan menghantar paket melalui link tersebut ke destinasi.

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

23

Suis (samb…)

Suis dibangunkan berdasarkan 2 strategi berbeza: – Store-and-forward switch ~ menyimpan bingkai ke dalam “input buffer” sehingga keseluruhan paket telah sampai. – Cut-through switch ~ menyampaikan (forward) paket ke “output buffer” sebaik sahaja destinasi diterima.
TJ 5004 - Data Comm. & Networking 24

11/26/09

Titi (Bridge)

Ia beroperasi dalam kedua2 lapisan fizikal dan lapisan pautan data dlm model OSI. Ia membahagikan rangkaian yg besar ke segmen yang kecil. Ia juga boleh geganti (relay) bingkai diantara 2 LAN asal yang terpisah.
TJ 5004 - Data Comm. & Networking 25

11/26/09

Bridge (samb…)

Ia mengandungi logik yg memisahkan trafik bagi setiap segmen. Ia menapis trafik dan menjadikannya berguna dalam mengawal kesesakan dan menyisih masalah link. Ia juga menyediakan keselamatan melalui pembahagian trafik.

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

26

Bridge (samb…)
 

Ia beroperasi pd DLL, membenarkan ia mencapai alamat fizikal kesemua stesen yg dihubungkan kpdnya. Apabila bingkai memasuki bridge, ia bukan shj menyegarkan dan mengeluarkan isyarat tetapi juga memeriksa alamat destinasi dan menyampaikan salinan isyarat hanya kepada segmen yg mengandungi alamat destinasi. Semasa bridge menerima paket, ia membaca alamat yg terdapat dlm bingkai dan membandingkannya dengan alamat semua stesen yg terdapat dlm jadual utk kedua2 segmen. Apabila ia menjumpai alamat yg sepadan, ia tahu segmen yg mengandungi stesen penerima dan hanya relay paket ke segmen tersebut.

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

27

Bridge
 

Paket dr stesen A yg dialamatkan ke stesen D tiba di bridge. Stesen A berada dlm segmen yg sama dengan Stesen D; oleh itu paket dihalang drp masuk ke segmen di bawah. Paket hanya dihantar ke keseluruhan segmen atas dan diterima oleh Stesen D. Paket dikeluarkan oleh Stesen A utk Stesen G. Bridge membenarkan paket melaluinya ke segmen bawah di mana diterima oleh Stesen G.
TJ 5004 - Data Comm. & Networking 28

 

11/26/09

Jenis2 Bridge

Untuk memilih antara segmen, bridge mesti mempunyai jadual “look-up” yg mengandungi alamat fizikal setiap stesen yg dihubungkan kpdnya. Jadual menunjukkan segmen mana setiap stesen tersebut berada. Terdapat 3 jenis bridge:
– – – Simple bridge Multiport bridge Transparent bridge

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

29

Simple Bridge
      

Jenis bridge yg paling primitif dan murah. Ia menyambungkan 2 segmen dan mengandungi jadual alamat semua stesen. Ia adalah primitif kerana alamat2 ini perlu dimasukkan secara manual. Sebelum simple bridge ini boleh digunakan, operator hendaklah memasukkan alamat setiap stesen. Apabila stesen baru ditambah, jadual perlu diubahsuai dan memasukkan alamat stesen baru. Jika stesen dibuang drpd rangkaian, alamatnya mesti dipadamkan drp jadual. Pemasangan dan penyelenggaraan simple bridge memerlukan masa yg banyak.

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

30

Multiport Bridge

Digunakan utk menyambungkan lebih drp 2 LAN. Jika bridge menyambungkan 3 LAN, ia mestilah mempunyai 3 jadual, setiap satu mengandungi alamat fizikal stesen yg boleh dicapai melalui port tertentu.
TJ 5004 - Data Comm. & Networking 31

11/26/09

Transparent Bridge
     

Juga dikenali sebagai “learning bridge”. Ia membangunkan jadual alamat stesen dengan sendiri semasa ia melakukan fungsi bridge. Apabila transparent bridge mula2 dipasang, jadualnya adalah kosong. Setiap paket yg dijumpai, ia akan melihat kedua2 alamat destinasi dan sumber. Ia memeriksa alamat destinasi utk menentukan di mana paket tsb hendak dihantar. Jika ia belum mengenali alamat destinasi, ia menghantar paket ke keseluruhan stesen dlm kedua2 segmen.

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

32

Transparent Bridge (samb…)
 

  

Ia menggunakan alamat sumber utk membangunkan jadualnya. Semasa membaca alamat sumber, ia tahu dari bhg mana paket tsb datang dan mengaitkan alamat tsb dengan segmennya. Dengan paket pertama yg dihantar oleh setiap stesen, bridge belajar segmen yg dikaitkan dengan stesen tsb. Lama kelamaan jadual alamat stesen lengkap dan kaitan alamat dan segmen disimpan dalam ingatannya. Dengan menyambung proses ini w/pun setelah jadual lengkap, transparent bridge juga mengemaskinikan secara automatik.

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

33

Spanning Tree Algorithm
Bridge selalunya dipasang secara berulang, di mana mungkin 2 LAN dihubungkan oleh lebih drp satu bridge.  Jika bridge tsb adalah transparent bridge, ia boleh menyebabkan berlakunya ulangan (loop), di mana paket akan bergerak dari satu LAN ke LAN yg lain dan balik semula ke LAN yg pertama tanpa henti.  Utk mengelak situasi begini, bridge menggunakan algorithma yg dikenali sbg “spanning tree algorithm”.

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

34

Source Routing
Satu lagi jalan penyelesaian utk mencegah pengulangan dlm LAN yg dihubungkan oleh bridge.  Dalam kaedah ini, sumber paket menakrifkan bridge dan LAN yg akan dilalui sebelum sampai ke destinasi.

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

35

Peranti rangkaian saling sambung yang beroperasi pada 3 lapisan pertama OSI (physical, DLL, network). Router disambungkan ke dua atau lebih rangkaian dan menyampaikan paket dari satu rangkaian ke rangkaian yg lain. Ia boleh mencapai alamat lapisan rangkaian dan mengandungi perisian yg membolehkan ia menentukan beberapa laluan terbaik utk melakukan transmisi diantara rangkaian sumber dan rangkaian penerima.

Penghala (Router)

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

36

Router
  

Ia menyambungkan beberapa LAN. Ia menggunakan header dan forwarding table utk menentukan kemana paket akan pergi. Ia juga menggunakan ICMP utk berkomunikasi antara satu sama lain bagi menentukan laluan terbaik antara 2 hos. Ia hanya melakukan sedikit penapisan ke atas data kerana ia tidak peduli jenis data yg diterima. Oleh kerana ia menghubungkan LAN pada lapisan rangkaian, ini membolehkan ia menafsirkan lebih banyak maklumat drp trafik bingkai berbanding bridge.

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

37

Jenis2 Router
 

Local router ~ menghubungkan rangkaian dlm bangunan yg sama atau di antara bangunan. Remote router ~ menyambungkan rangkaian melalui kawasan geografi yg luas seperti antara bandar, negeri atau negara. Multiprotocol router ~ router yg boleh menangani paket daripada protokol yg berbeza-beza. Brouter ~ peranti yg berfungsi sebagai bridge dan router.

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

38

Multiprotocol Router

Selalunya, pada lapisan rangkaian, router secara lalai (default) adalah peranti yg mempunyai satu protokol (single-protocol device). Jika 2 LAN disambungkan melalui router, ia akan menggunakan protokol yg sama pada lapisan rangkaian. Contoh: kedua2 LAN perlu menggunakan IP (protokol lapisan rangkaian dlm TCP/IP) atau IPX (novell) Alasannya ialah jadual routing menggunakan satu format pengalamatan. Multiprotocol router direkabentuk utk menghala paket yg dipunyai oleh 2 atau lebih protokol yg berbeza.

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

39

Multiprotocol Routers (samb…)
Contoh: 2-protokol router (IP dan IPX) boleh menangani paket yg dipunyai oleh salah satu drp protokol tsb.  Ia boleh menerima, memproses dan menghantar paket menggunakan protokol IP atau ia boleh menerima, memproses dan menghantar paket menggunakan protokol IPX.  Dalam kes ini, router mempunyai 2 jadual routing; satu utk protokol IP dan satu utk IPX.

11/26/09 TJ 5004 - Data Comm. & Networking 40

Brouter (Bridge/Router)
Brouter (bridge/router) merupakan single-protocol atau multiprotocol router yang kadangkala bertindak sebagai bridge.  Apabila brouter menerima paket yg dipunyai oleh sesuatu protokol, ia akan menghala paket tersebut berdasarkan alamat lapisan rangkaian; jika tidak ia bertindak sbg bridge dan menghantar paket menggunakan alamat DLL.

11/26/09 TJ 5004 - Data Comm. & Networking 41

Fungsi Router

Router digunakan untuk: – Membahagikan trafik rangkaian mengikut segmen. – Menghadkan jenis2 paket yg keluar-masuk ke segmen rangkaian. – Mengawal nod2 rangkaian tertentu yg boleh mencapai segmen yg mengandungi maklumat sensitif. – Mengarahkan paket dari satu rangkaian ke rangkain secara efisien; ini mengurangkan trafik yg berlebihan. – Menghubungkan rangkaian bersebelahan atau jauh. – Menyambungkan rangkaian yg tidak sama (token ring & ethernet) – Mencegah kesesakan dgn menyisih sebahagian rangkaian. – Mencegah rangkaian daripada dicerobohi oleh nod yg tidak sah.

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

42

Routing

Routing boleh dilaksanakan dalam 2 cara:
– Static routing – Dynamic routing

Static Routing
– Dilakukan oleh pentadbir rangkaian (NA) dengan memasukkan laluan tetap utk 2 router. – NA juga perlu mengemaskini jadual routing apabila peranti rangkaian gagal. – Static router boleh menentukan rangkaian “down”, tetapi ia tidak boleh menghalakan trafik secara automatik tanpa campur tangan dr NA.

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

43

Dynamic Routing
 

Ia tidak bergantung kepada network administrator (NA). Dynamic router memantau segala perubahan, mengemaskini jadual routing dan mengkonfigurasikan semula laluan rangkaian yg diperlukan. Apabila rangkaian gagal, dynamic router secara automatik mengesan kegagalan dan membuat laluan baru yg efisien. Laluan baru dikonfigurasikan berdasarkan kos terendah yg ditentukan oleh bebanan rangkaian, jenis talian dan bandwidth. Router menyelenggara maklumat mengenai alamat nod dan status rangkaian dalam pangkalan data.
TJ 5004 - Data Comm. & Networking 44

11/26/09

Dynamic Routing (samb…)
 

Pangkalan data jadual routing mengandungi alamat router lain dan setiap nod akhir. Dynamic router mengemaskinikan jadual routing secara automatik dengan menukar2 maklumat alamat antara router dan nod rangkaian yg lain. Router juga selalu bertukar2 maklumat mengenai trafik rangkaian, topologi dan status hubungan dalam rangkaian. Maklumat ini disimpan dalam pangkalan data status rangkaian pada setiap router.
TJ 5004 - Data Comm. & Networking 45

11/26/09

  

Beroperasi dalam semua lapisan model OSI. Ia merupakan penukar protokol (protocol converter). Router biasa menukar, menerima dan menghantar paket melalui rangkaian menggunakan protokol yg sama. Gateway boleh menerima paket yg diformatkan utk satu protokol (cth: AppleTalk) dan menukarkannya ke format paket protokol yg lain spt TCP/IP sebelum menyampaikannya.

Get Laluan (Gateway)

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

46

Gateway (samb…)
 

Gateway selalunya merupakan perisian yg dipasang di dalam router. Gateway faham protokol yg digunakan oleh setiap rangkaian yg dihubungkan ke router; oleh itu ia boleh menterjemahkan dari satu protokol ke protokol lain. Gateway selalunya menghubungkan antara LAN dan WAN.

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

47

Fungsi Gateway
 

Menukarkan dari satu protokol (cth: TCP/IP) ke protokol yg lain (cth: SNA) Menukarkan format mesej dari satu format ke format yg lain. Menterjemahkan skema pengalamatan yang berbeza-beza. Menyambungkan rangkaian antara senibina yang berbeza-beza (SNA, TCP/IP, Novell, OSI dll) Menyambungkan LAN ke WAN.

11/26/09

TJ 5004 - Data Comm. & Networking

48