KABEL PASANGAN TERPIUH (TWISTED PAIR CABLE

)

Terdapat dua variasi "twisted pair", iaitu "Shielded Twisted Pair (STP)" dan "Unshielded Twisted Pair (UTP)". Unshielded Twisted pair adalah kabel yang banyak digunakan dalam rangkaian.

KABEL TIDAK BERLAPIK PASANGAN BERPINTAL (UTP)

Kabel Pasangan Berpintal (Twisted Pair) hadir di dalam dua bentuk iaitu berlapik (shielded) dan tidak berlapik (unshielded). Kabel tidak berlapik pasangan berpintal (unshielded twisted pair- UTP) merupakan jenis kabel yang paling popular dan pilihan utama kepada rangkaian-rangkaian yang dijalankan di sekolah-sekolah. Kualiti UTP adalah berbeza dari wayar talian telefon hinggalah ke kabel yang mempunyai kepantasan tinggi.

Kabel UTP mempunyai empat pasang wayar di dalamnya dan setiap pasang berpintal dengan jumlah pintalan yang berlainan bagi setiap inci untuk membantu menyingkirkan gangguan dari pasangan wayar yang hampir atau dari peranti bereletrik yang lain. EIA/TIA(Electronic Industry Association/Telecommunication Industry Association) telah mengiktiraf mutu dan standard UTP dan memberikan lima kategori utama.

Kabel UTP

Susunan wayar UTP
Pair 3

Pin No. 1 2 3 4 5 6 7 8

Signal TD+ (Transmit Data) TD- (Transmit Data) RD+ (Receive Data) Unused Unused RD- (Receive Data) Unused Unused

Pair 2

Pair 1

Pair 4

1 2 3 4 5 6 7 8

T568 Wiring Sequence

1234 5678

Perbezaan di antara kategorikategori di atas ialah dari segi pintalan yang ketat bagi setiap pasangan wayar. Pintalan yang ketat berfungsi menyokong kadar penghantaran yang lebih bermutu walaupun melibatkan kos yang lebih tinggi.

Kategori UTP

Kategori 1 Suara sahaja (Talian telefon). Tidak sesuai untuk digunakan dalam persekitaran LAN Ethernet. Kategori 2 Data sehingga 4 Mbps (LocalTalk) ISDN and T1 at 1.54 Mbps.

Kategori 3 Data sehingga 10 Mbps (Ethernet) 16Mhz Jarak 100 meter Kategori 4 Data sehingga 20 Mbps (16 Mbps Token Ring 20Mhz

Kategori 5 Data sehingga 100 Mbps (Fast Ethernet) 100Mhz Jarak 100 meter Kategori 5e Data sehingga 1 Gbps (Gigabit Ethernet) 100 Mhz. . However, it has improved specifications for NEXT (Near End Cross Talk), PSELFEXT (Power Sum Equal Level Far End Cross Talk), and Attenuation Jarak 150 meter

Kategori 6 Category 6 is a proposed standard that aims to support transmission at frequencies up to 250 MHz over 100 ohm twisted pair. Kategori 7 Category 7 is a proposed standard that aims to support transmission at frequencies up to 600 MHz over 100 ohm twisted pair.

Setiap kabel UTP mempunyai empat pasang wayar yang dipintal pada kadar yang tertentu untuk mengelak gangguan wayar bersebelahan atau perlatan elektrik yang lain. Semakin banyak pintalan dalam satu inci maka semakin banyak data yang dapat dihantar.

Pada masa sekarang kabel yang banyak digunakan ialah UTP Kabel Kategori 5e (enhance) yang berupaya mengahantar data dengan kadar 1000 Mbps (1 Gbps). Namun begitu peralatan sokongan lain (hub dan NIC) juga berupaya mengokong kadar 1 Gbps. Connector yang digunakan bagi kabel UTP ini ialah RJ-45 connector. RJ adalah akronim kepada "Register Jack“

Kabel UTP boleh digunakan dalam topologi bus, star dan cincin. Namun begitu penggunaan kabel hendaklah diserasikan dengan peralatan lain (NIC dan hub). Masalah utama kabel UTP ialah gangguan yang disebabkan oleh gangguan frekuensi radio dan alat elektrik yang lain. Sekiranya keadaan tempat tersebut banyak gangguan, maka kabel STP sesuai digunakan. Kabel STP kerap digunakan dalam topologi Token Ring

PENYAMBUNG KABEL TIDAK BERLAPIK PASANGAN BERPINTAL

Penyambung yang paling sesuai bagi pengkabelan tidak berlapik pasangan berpintal ialah RJ-45 connector. Ia merupakan penyambung yang dibuat daripada plastik dan kelihatan seperti penyambung bagi talian telefon. Satu slot dibentuk bagi membenarkan penyambungkan dari hanya satu hala (sisi) sahaja. RJ bermakna Registered Jack yang mana idea asal tersebut turut diambil dari penyambungan talian telefon.

RJ-45 Jack Plug

RJ-45

Pemasangan kabel UTP
Terdapat 2 jenis kabel UTP iaitu  Direct cable  Cross over cable

Direct cable
T568B T568B

T568B

Cross over cable
T568A T568B

T568A

T568B