MODUL 1 Menjaga Kebersihan

Membangunkan Persekitaran Tempat Kerja. Udara yang bersih menjaminkan persekitaran yang baik.Kita memerlukan udaran yang sihat agar setiap kerja dapat dilakukan dalam keadaan yang selesa.Suasana persekiraran yang kemas,selesa dan selamat akan membuat pelanggan berasa selesa untuk mendapatkan perhidmatan.Disamping itu bengkel/salun juga akan keliharan lebih kemas kerana setiap alatan disusun dengan rapi dan jurusolek dapat melakukan tugasan dengan sistematik dan teratur.

MODUL 1 Peti Kecemasan PENGENALAN
First aid adalah rawatan awal pertolongan cemas bagi memudahkan rawatan diberikan kepada jurusolek dan pelanggan sekiranya berlaku kecerderaan di salun.Pertolongan cemas juga bertujuan mengelakkan kecerderaan menjadi serius,serta membantu menyedikan persekitaran yang selamat.

First aid perlu diletakkan di tempat yang mudah dilihat tetapi sukar dicapai oleh kanak-kanak dan tidak dikunci.Ubat dan alatan di dalam peti petolongan cemas hendaklah dilabelkan dengan jelas dan sentisa diperiksa agar tidak melawati tarikh luput.

BI L 1

Ubat/Alatan Kain pembalut luka

Kegunaan Menyokong bahagian yang luka/cedera. Membalut luka. Menahan pendarahan.

2

Antiseptik seperti larutan iodin/sprit sugikal

Membersihkan dan membasmi kuman pada luka.

3

Ubat Melegakan kesakitan dan demam. penghilang kesakitan seperti panadol Salap/ubat gosok Kapas Melegakan otot yang tegang dan sakit dan luka kecil. Membersihkan luka. Membubuh ubat luka seperti akriflavin.

4 5

6 7 8 9

Gunting Penyepit kecil Pek ais Kain pembalut tiga segi

Mengunting plaster dan kain pembalut. Menyepit kapas untuk membersihkan luka. Sebagai pad sejuk untuk merawat demam dan kecerderaan. Sebagai anduh dan penebat.

Menyokong bahagian yang luka/cedera. 1 0 Garam hidu Menyedarkan pesakit yang pengsan.

MODUL 1
Langkah merawat,mencegah dan tanda-tanda rawatan kecerderaan ringan Kecerderaan ringan boleh berlaku semasa jurusolek melakukan tugasan.Untuk mengelakkan berlakunya kecerderaan ,jurusolek perlu mengamalkan sikap berhati-hati semasa melakukan kerja.

Jenis kecederaan luka

Punca  Terhiris / Terkoy ak Terken a haba lembap seperti wap air mendid ih atau minyak panas.

Tanda-tanda  Berdarah pada luka.

Rawatan

Bersih luka dengan antiseptik seperti iodin/sprit surgikal.

Melecur

Kesakitan dan bahagian yang melecur menjadi merah dan menggelem bung.

 Sejuk bahagian yang melepuh dengan cucuran air atau rendam dengan air sejuk.  Letak ubat melecur atau melepuh jika kecederaan kecil.Jangan pecahkan bahagian yang melecur.  Balut dengan kain pembalut yang bersih dan kering.  Jika kecederaan serius ,sejukkan selama 20 minit.  Bebat dengan kain yang basah dan bersih.  Hantar ke hospital jika perlu. Sejuk bahagian yang melepuh dengan cucuran air atau rendam dengan air sejuk.  Letak ubat melecur atau melepuh jika kecederaan kecil.Jangan pecahkan bahagian yang melecur.

Melepuh

 Terken a haba kering seperti api yang menyal a,baha n api ,alat elektrik

Kesakitan dan bahagian yang melepuh menjadi merah.

MODUL 1 Cara menagani kebakaran

PENGENALAN
Kebakaran merupakan kemalangan yang sering berlaku akibat kecuaian.Bahan-bahan seperti kertas,getah,plastik,kain dan cecair seperti gas,gris,lemak dan spirit merupakan antara bahan yang mudah terbakar.Selain itu,kebakaran juga boleh berlaku disebabkan oleh litar pintas.oleh itu,jurusolek hendaklah diberi pengetahuan asas cara mencegah dan menangani kebakaran kecil.Antara langkah-langkah yang perlu diambil: Simpan semua bahan yang mudah terbakar seperti kertas,getah,plastik dan kain di tempat khas. Label,susun dan simpan semua bahan dan alatan di bengkel/salun dengan kemas ditempat yang selamat. Baca dan pahami arahan tentang cara menggunakan alat elektrik dalam manual terdahulu sebelum menggunakannya.kesilapan mengendalikan alatan elektrik menyebabkan berlakunya kebakaran. Letakkan alatan yang besar di tempat yang mempunyai peredaran udara yang baik dan selamat.Peredaran udara yang tidak baik menyebabkan motor alatan menjadi cepat panas dan mudah terbakar. Elakkan menggunakan alatan elektrik yang tidak sempurna seperti plag yang pecah dan wayar yang tidak barsalut dengan sempurna.

MODUL 2 Asas Kebersihan Diri
PENGENALAN Menjaga kebersihan adalah amalan yang perlu di lakukan oleh setiap jurusolek dan ia dilakukan hampir setiap hari.Dengan menjaga kebersihan setiap jurusolek dapat memastikan kesihatan sentiasa berada di dalam keadaan sihat dan bersih dengan persekitaran yang baik dan teratur.Menjaga kebersihan adalah amalan terpenting dalam kehidupan seharian kerana kebersihan tonggak kehidupan yang selesa dan harmoni selain menjadi manifestasi keteguhan iman seseorang.
Asas kebersihan diri. Rambut ➢ Pastikan rambut sentiasa bersih dan kemas. ➢ Rambut yang panjang hendaklah diikat. ➢ Stail rambut hendaklah ringkas menarik. ➢ Pastikan rambut sentiasa disikat. Muka Pastikan muka sentiasa bersih. ➢ Pakai mekap yang nipis dan sesuai.

➢ Pastikan pakaian sentiasa bersih dan kemas. ➢ Lakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala. Gigi ➢ Gosok gigi sekurangkurangnya dua kali sehari. ➢ Flos gigi setiap hari. ➢ Pastikan nafas tidak berbau. ➢ Lakukan pemeriksaan gigi setiap enam bulan sekali. ➢ Berkumur dengan anti septik. Kaki ➢ Pastikan kaki di bersihkan. ➢ Gunakan kasut dan stoking

Badan ➢ Mandi setiap hari. ➢ Gunakan deodorant atau anti peluh jika perlu.

yang bersih dan sesuai. Tangan ➢ Pastikan kuku sentiasa pendek dan bersih. ➢ Cuci tangan sebelum dan selepas bekerja,selepas pergi ke

tandas dan setiap kali tangan kotor. ➢ Sentiasa menjaga kebersihan tangan seperti sarung tangan apabila perlu.

MODUL 2 Menjaga Kebersihan Salon.
PENGENALAN Bengkel atau salun yang mempunyai peredaran udara yang baik,cahaya yang terang,persekitaran dan alatan yang bersih dan kemas dapat melincinkan tugas setiap jurusolek.Persekitaran kerja memberikan kesan ke atas kualiti hidup memandangkan sebahagian besar waktu dihabiskan di tempat kerja. Ia perlulah sentiasa kemas,selesa dan selamat.Antaranya:

➢ Cara Pengendalian dan penggunaan alat elektrik. ➢ Setiap peralatan elektrik hendaklah diperiksa dan berfungsi sebelum digunakan.wayer alat elektrik tidaklah terburai dan plagnya tidak pecah.Tangan perlulah dikeringkan sebelum menggunakan alat elektrik.Pastikan wayer alat elektrik tidak berselirat di atas jalan dan tombol pelaras alat elektrik berada pada angka kosong sebelum sius plag di pasangkan.Jangan menarik wayer apabila plag terpasang pada soket.Alat elektrik hendaklah dijaga kebersihannya.

➢ Cara Penjimpanan dan penggunaan alatan dan bahan kimia.

Ada kalanya bahan kimia di beli dalam kuantiti yang kecil untuk menggelakkan pendedahan pada udara,cahaya atau haba atau tamat tempoh kegunaannya.Bahan kimia akan disimpan di tempat dingin dan kering.Ia perlu ditutup dan dilebelkan semua bekas penyimpan bahan kimia dengan jelas.Jurusolek hendaklah memakai sarung tangan getah apabila menyediakan bahan kimia.Setiap campuran bahan kimia perlulah diteliti dan mengikut arahan pembekal.Gunakan spatula untuk mengambil bahan dari bekasnya.Elakkan menghidu asap dari bahan kimia.Alatan dan bahan hendaklah dibersihkan dan disteril selepas digunakan.Simpan bahan dan alatan dengan rapi dan teratur.

➢ Keselamatan dari pelanggan dan pekerja. ➢ Persekitaran tempat kerja hendaklah sentiasa bersih dan kemas.Juru solek hendaklah memastikan tempat kerja serta alatan/bahan yang digunakan mestilah sentiasa bersih sebelum memulakan rawatan kepada pelanggan.Juru solek perlu memastikan pelanggan menaggalkan semua eksesori dan barang kemas sebelum memulakan rawatan.Juru solek juga perlu menggunakan gaun,cape dan tuala yang bersih bagi setiap pelanggan.Setiap kali seorang juru solek hendak memulakan rawatan ia perlulah membersihkan tangan bagi memastikan rawatan yang dilakukan tiada kontra indikasi terhadap pelanggan. Setiap bahan yang tidak habis digunakan selepas rawatan hendaklah dibuang dan pastikan ia tidak dimasukkan semula kedalam bekasnya.

MODUL 2 02.03 Cara menagani persekitaran luar

MODUL 3

Menilai personaliti yang baik
PENGENALAN Personaliti adalah penampilan diri seseorang dan ia adalah aset penting bagi setiap jurusolek. Peribadi seorang jurusolek dapat diperlihatkan melalui ciri-ciri seperti sikap,tingkah laku,pertuturan,budi bahasa,kestabilan emosi dan etika perfesional.

Ciri-ciri personaliti yang baik.
(a)

(b)Sikap ✔ Sentiasa tenang walaupun menghadapi situasi yang kurang menyenangkan. ✔ Tidak menyinggung perasaan orang lain. ✔ Berkebolehan mendengar dengan berkesan. ✔ Bertimbang rasa. ✔ Mesra dengan orang lain. ✔ Riang dan ceria .

(b) Tingkah laku/Amalan ✔ Mengamalkan nilai murni. ✔ Bertanggung jawab. ✔ Tidak mengumpat. ✔ Mudah tersenyum. (c) Peraturan Komunikasi ✔ Suara yang mesra dan menyenangkan.

✔ Bahasa yang sopan,nada

✔ Tidak pilih kasih antara

suara dan intonasi yang baik. ✔ Sebutan yang jelas dan mudah di fahami. ✔ Tata bahasa yang betul dan baik. ✔ Boleh berinteraksi dengan orang lain. (d) Budi bahasa/Nilai murni ✔ Bersopan santun. ✔ Berhemah tinggi. ✔ Menghormati orang lain. (e) Kestabilan emosi ✔ Sentiasa dapat mengawal emosi. ✔ Tidak menunjukkan emosi negatif seperti mengerutkan muka atau gerak isyarat perasaan marah,tidak sabar,atau iri hati. ✔ Menunjukkan emosi yang positif kepada pelanggan seperti sentiasa tersenyum. ✔ Tidak bertengkar dengan pelanggan. (f) Etika professional ✔ Menepati masa.

pelanggan. ✔ Memahami perasaan atau menghormati pendapat pelanggan. ✔ Jujur.

MODUL 3 Cara Penampilan Diri

PENGENALAN Selain mempunyai personaliti yang baik,jurusolek perlu tahu cara melayan pelanggan.Antara ciri-ciri yang perlu di amalkan oleh jurusolek semasa melayan pelanggan adalah: (i) Mengalu-alukan kedatangan pelanggan. (ii) Memastikan pelanggan dilayan seperti lawatan mereka adalah lawatan yang pertama. (iii)Memastikan pelanggan dalam keadaan yang selesa. (iv)Berkomunukasi dengan mesra untuk mendapatkan maklumat pelanggan. (v) Memenuhi keperluan dan kehendak pelanggan seberapa yang boleh. (vi)Sentiasa menghormati pendapat pelanggan. (vii)Sentiasa mengucapkan terima kasih atas lawatan mereka dan galakkan pelanggan untuk mendapatkan perkhidmatan rawatan ulangan yang diperlukan.

MODUL 3

Cara membina postur yang baik.
Postur ialah gaya yang melibatkan penggunaan otot dan sendi badan yang baik.Postur yang tidak betul semasa melakukan kerja menyebabkan badan tidak selesa dan mudah letih.Jurusolek yang mengamalkan postur yang baik memerlukan tenaga dan daya usaha yang minimum untuk mengimbangkan badan.Antara kebaikan postur yang baik adalah: ✔ Dapat mengurangkan keletihan semasa melakukan kerja. ✔ Mengurangkan ketegangan otot. ✔ Bagi mengelakkan kesakitan pada tulang dan sendi. ✔ Menampilkan gaya diri yang baik dan menarik. Membina postur yang baik. Cara berdiri. ✔ Badan dalam keadaan tegak dan disokong sama rata di atas kedua tapak kaki. ✔ Kepala tegak dan dagu selari dengan lantai. ✔ Bahu,dada dan abdomen hendaklah lurus. ✔ Cara berdiri penting untuk menentukan keseimbangan teguh bagi mengurangkan keletihan dan tekanan pada tulang belakang:  Pusing kaki kiri ke luar pada sudut 45  Letakkan kaki kanan lurus kehadapan dengan kedudukan tumit kaki beberapa inci dihadapan kaki kiri.Kedudukan ini akan membuat anda berasa selesa.  Kaki kanan dibengkokkan sedikit pada lutut.

✔ ✔ ✔ ✔

Cara berjalan. Paksi badan berkeadaan tegak. Mata memandang ke hadapan. Kaki bergerak dan tangan di ayun untuk mengawal keseimbangan badan. Tumit kaki harus menyentuh lantai dahulu sebelum menurunkan tapak kaki.

Cara duduk. ✔ Duduk secara tegak dengan belakang bersandar pada kerusi. ✔ Berat badan tertumpu pada bahagian punggung. ✔ Rapatkan kaki dan paha. ✔ Otot pinggang berada dalam keadaan rehat. Cara mengangkat barang. Bertinggung semasa mengangkat barang yang berat dari lantai. Pastikan kedudukan barang berada di hadapan lutut. Luruskan tangan ke bawah untuk mengangkat barang.

✔ ✔ ✔

Cara mengambil barang. ✔ Rapatkan kedua-dua belah kaki. ✔ Bengkokkan lutut tetapi bahagian toraks dan abdomen dalm keadaan tegak. ✔ Luruskan tangan ke bawah untuk mengambil barang. Postur semasa bekerja.  Jurusolek hendaklah memastikan ketinggian alatan dan perabut yang digunakan semasa bekerja adalah sesuai.

MODUL 3 03.04 Membina Diri.

MODUL 3

Cara melayan pelanggan. Selain mempunyai sikap yang baik,jurusolek perlu tahu cara melayan pelanggan.Antara ciri-ciri yang di amalkan oleh jurusolek semasa melayan pelanggan ialah: ➢ Mengalu-alukan kedatangan pelanggan. ➢ Memastikan pelanggan dilayan seperti lawatan mereka adalah lawatan yang pertama. ➢ Memastikan pelanggan dalam keadaan yang selesa. ➢ Berkomunikasi dengan mesra unutk mendapatkan maklumat pelanggan. ➢ Mematuhi keperluan dan kehendak pelanggan seberapa yang boleh. ➢ Sentiasa menghormati pendapat pelanggan. ➢ Sentiasa mengucapkan terima kasih atas lawatan mereka dan galakkan pelanggan untuk mendapatkan perhidmatan rawatan ulangan yang diperlukan.

MODUL 3 03.06 Mengeratkan hubungan antara pelanggan.

MODUL 4 Persediaan barang/alatan semasa fasial. Secara individu,setiap jurusolek hendaklah menyediakan bahan,alatan dan pelanggan untuk rawatan asas muka.Antara bahan yang perlu disedikan semasa rawatan fasial adalah: Bi l 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 0 Bahan Spirit sugikal Pembersih Penyegar Pelambap Krim/minyak /Gel urut Tisu fasial Kapas fasial Pad mata Bahan pupur tanah liat/biologikal Air suling Bi Alatan l 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 0 1 1 1 2 1 Troli fasial Katil dan kerusi fasial Mangkuk kecil Mangkuk besar Span fasial Spatula Gaun fasial Tuala Ben rambut Mangkuk pupur Berus pupur Spatula Comedone extractor

3 1 4 1 5 Lampu magnifying Jam pengawal masa

Tujuan merawat muka adalah: • Membersihkan kulit muka dengan sempurna. • Membaiki keadaan kulit muka. • Mengekalkan keanjalan kulit. • Mengekalkan kesihatan kulit. • Merehatkan dan mengurangkan tekanan pada kulit muka.

Antara Faedah merawat muka adalah: • Membersihkan lapisan epidermis kulit dengan mendalam. • Merangsang peredaran darah. • Membuang bahan toksik dari kulit. • Merehatkan saraf dan otot fasial. • Mempercepatkan fungsi dan pertumbuhan kulit. • Melambatkan proses penuaan kulit. • Membaiki keadaan kulit muka yang kering,berminyak dan bermasalah. • Mengurangkan kedutan pada kulit muka.

MODUL 4 04.02 Cara melakukan fasial.

Cara melakukan fasial.
Rawatan asas kulit muka adalah perhidmatan professional untuk membaiki keadaan kulit tanpa menggunakan mesin elektrik untuk merawat kulit muka. Membubuh pupur.

Membersih dan menganalisis kulit Mengewap kulit muka. muka. enyediakan alatan,bahan dan pelanggan.

Mengurut muka.

Mengeluarkan bintik.

Membersihkan pupur. Membubuh losen penyegar dan pelemba

Persediaan awal. Sediakan bahan,alatan dan pelanggan. Jurusolek mensteril tangannya dengan spirit surgikal. Lakukan pembersihan dan penyegaran kulit leher dan muka. Analisis kulit muka dan rekodkan maklumat dalam kad analisis.

MODUL 4 Analisa kulit. Tujuan: Analisis kulit muka merupakan langkah yang paling penting semasa melakukan rawatan kulit muka.Analisis kulit perlu dilaksanakan selepas kulit dibersihkan.Tujuan melakukan analisis adalah seperti yang berikut: • Mengenal pasti jenis kulit muka pelanggan. • Mengenal pasti bahan penjagaan kulit muka yang sesuai. • Mengenal pasti rawatan yang sesuai unutk membaiki kulit muka pelanggan.

MODUL 4 04.04 Langkah kerja forming form. Secara individu,setiap jurusolek hendaklah menyediakan bahan,alatan dan pelanggan untuk membersihkan,menyegerakan dan melembapkan kulit muka.Antara bahan yang perlu disedikan adalah: Bi l 1 2 3 4 Bahan Spirit sugikal Pembersih Penyegar Pelembab Bi l 1 2 3 4 Alatan Troli fasial Katil dan kerusi fasial Mangkuk kecil Mangkuk besar

5 6

Tisu fasial Kapas fasial

5 6 7 8 9

Span muka Spatula Gaun fasial Tuala Ben rambut

Langkah kerja. 1. 2. 3. • • • • Susun bahan dan alatan diatas troli. Sediakan tuala dan ben rambut diatas katil fasial. Sediakan pelanggan. Tanggalkan aksesori pelanggan. Minta pelanggan menukar pakaiannya dengan gaun fasial. Baringkan pelanggan diatas katil fasial. Balutkan rambut pelanggan dengan tuala dan ikatkan dengan ben rambut.

MODUL 4 Picit jerawat. Pengewapan muka ialah satu aspek penting yang selalunya dilakukan semasa rawatan kulit muka.Pengewapan muka boleh dilakukan dengan menggunakan wap sejuk dan wap panas.Pada umumnya,wap panas digunakan disalun kecantikkan.Wap panas merangkumi wap biasa dan wap ozon. Tujuan dan kesan. ➢ Menggalakkan pengeluaran peluh dan pembungan bahan toksik.

➢ Merangsang peredaran darah. ➢ Melembutkan tekstur dan tisu kulit. ➢ Memudahkan pengeluaran komedon. ➢ Membersihkan kulit secara lebih mendalam. ➢ Menyebabkan eritema. Tempoh masa dan jarak pengewapan. Antara tempoh pengawapan bagi kulit nomal dan kering adalah seperti yang berikut: Bil 1 2 Kulit Normal Kering Masa 10-15 minit 5-10 minit Jarak 30 cm 38 cm

MODUL 4 04.06 Rawatan massage muka.

PENGENALAN
Untuk mendapatkan wajah yang segar,mengurut muka dengan teknik yang betul adalah penting.Faktor indikasi dan kontra indikasi turut diberi perhatian bagi mengelakkan masalah selepas pengurutan dilakukan. (i) Tujuan dan kesan pengurutan muka. Pengurutan merupakan perbuatan memicit,menggosok dan menekan dengan jari atau tangan untuk menyegarkan dan menyembuhkan penyakit.Tujuan dan kesan adalah seperti berikut. (a) Mengeluarkan sel mati pada lapisan epidermis. (b) Membantu membaharui sel. (c) Merehatkan dan mengurangkan ketengangan pada kulit muka. (d) Merangsang peredaran darah dan menyebabkan eritema pada epidermis kulit. (e) Merangsang peredaran limfa,dan pembuangan bahan kumuh. (f) Membaiki keanjalan otot fasial. (g) Membantu penyerapan bahan kosmetik ke dalam tisu kulit. (i) indikasi dan indikasi kontra. Sebelum mengurut muka,jurusolek hendaklah mengetahui indikasi dan indikasi kontra pada pelanggan. (a) Indikasi pengurutan muka. ✔ Kulit muka yang kurang cerah dan kuning pucat. ✔ Kulit muka yang nomal,kering dan matang. ✔ Otot fasial yang kurang anjal. ✔ Pelanggan dalam keadaan yang tertekan. ✔ Kulit muka berminyak. (a) Indikasi kontra pengurutan muka.          Tanda lebam. Kulit hipersensitif. Selaran matahari. Radang kulit. Gigitan dan serangga. Luka. Jerawat yang bernanah. Akne rosasea. Akne vulgaris  Penyakit asma  Sinus.  Pembedahan di bahagian muka yang belum sembuh.  Histeria.

Jenis senaman tangan. Setiap jurusolek perlu melakukan senaman tangan untuk membolehkan pergerakan tangan yang freksibel.Dengan ini pengurutan dapat menghasilkan keselesaan kepada pelanggan. Antara contoh Jenis senaman tangan adalah: 1. 2. 3. 4. 5. 6. Menggongcang tangan. Gerakan mencampak bola. Menekan tapak tangan. Bermain piono. Mengurut jari. Membuat bulatan dengan tangan.

Gerakan asas pengurutan muka. Perkara perlu di titik beratkan semasa gerakan asas pengurutan muka adalah: (a) Ritma pengurutan yang sama (b) Kadar pengerakan yang betul. (c) Pergerakan tangan hendaklah fleksibel supaya sesuai dengan kontur mata. (d) Postur badan jurusoleh hendaklah berada dalam posisi yang betul. (e) Tekanan semasa mengurut hendaklah sesuai mengikut otot dan keadaan kulit pelanggan.

MODUL 4 04.07 Cara meletakkan mask.

PENGENALAN
MERAWAT MUKA MENGGUNAKAN PELBAGAI MASKER Tujuan menggunakan pupur. Pupur muka digunakan pada leher dan muka untuk membaiki tekstur dan fungsi kulit seperti yang berikut:         Merangsang peredaran darah. Membaiki tekstur kulit. Menghaluskan pori-pori kulit. Meredakan dan melegakan iritasi atau radang kulit. Menyerap sebum yang berlebihan. Membersihkan sel mati pada lapisan epidermis. Melembabkan,melembutkan dan menyuburkan kulit. Menegangkan dan menyegarkan kulit.

Jenis pupur. Pada umumnya,pupur boleh dikategerikan sebagai pupur mengeras dan pupur tidak mengeras. Perbezaan pupur mengeras dan tidak mengeras adalah seperti yang terdapat dalam jadual dibawah: Bi l 1 Perkara Ciri Pupur Mengeras ➢ Akan mengeras dan kering selepas beberapa minit didedahkan di udara. ➢ Membersihkan dan membuang sel mati dan meyerap sebum di lapisan epidermis. ➢ Kadang kala digunakan untuk menegangkan kulit matang. ➢ Tidak dibubuh pada mata. ➢ Mesti dibersihkan dari kulit muka dengan teliti. Pupur Tidak Mengeras ➢ Tidak menjadi keras apabila di dedahkan di udara.

2

Kesan

➢ Melembapkan ,menyuburkan dan meredakan kulit.

3

Kaedah penggunaan

➢ Boleh diduduh pada mata untuk melembutkan dan mengurangkan kedutan. ➢ Terdapat beberapa jenis pupur yang boleh ditinggalkan pada kulit muka sebagai pelembap atau dibersihkan. ➢ Betik,kaolin.

4

Contoh

➢ Fuller’s earth,kaolin,air suling. ➢ Kulit

5

Jenis kulit

➢ Kulit kering,matang,sensitif

muka

berminyak,berjeraw at,nomal,kombinasi .

dan kulit dibahagian mata bibir dan leher.

Pupur tanah liat Pupur tanah liat biasanya ialah pupur mengeras.Tanah liat ialah serbuk yang diperoleh dari bumi.Serbuk ini dibersihkan dan ditapis untuk kegunaan rawatan muka.

Penyediaan pupur tanah liat. Keperluan asas untuk menyediakan pupur tanah liat: • Berus pupur • Spatula/sudu kecil • Mangkuk pupur

Cara • • •

membancuh pupur tanah liat. Sukat bahan serbuk kedalam mangkuk pupur dengan sudu. Tambah bahan cecair dan kacau dengan berus pupur hingga menjadi pes. Tambah setitik dua minyak (jika perlu).

Pupur Biologikal Pupur biologikal ialah pupur yang tidak mengeras.pupur biologikal boleh digunakan bersama-sama dengan bahan pupur tanah liat dan tidak mengeras.Pupur ini mudah ditanggalkan dan dibersihkan.

MODUL 4

Cara meletakkan toner/moisturizing.
Bagi memelihara kesihatan dan kecantikan kulit,terdapat 3 rutin asas yang perlu dilakukan.Rutin asas tersebut adalah: (a)Membersihkan (b)Menyegarkan (c)Melembapkan Pembersihan Tujuan menggunakan pembersihan. (a) Membersihkan kekotoran, sebum lama,sel-sel mati dan bahan mekap daripada kulit. (b) Melembutkan dan mencairkan sebum supaya liang roma kulit tidak tersumbat. (c) Membarsihkan dan melindungi permukaan kulit daripada bakteria dan kulat. (d) Mengekalkan kesihatan kulit. (e) Mempercepatkan proses pengelupasan sel mati(desquamation) dan permulihan sel. (f) Merangsang peredaran darah,limfa,dan kelenjar. (g) Mengekalkan kesihatan kulit. Penyegar Tujuan menggunakan penyegar. (a) Menyegarkan dan mengimbangkan pH kulit. (b) Membuang sisa pembersihan dan sebum pada kulit tanpa mengganggu acid mantle kulit. (c) Membantu menutup liang roma selepas dicuci. (d) Merangsang kulit. (e) Menghaluskan tekstur kulit.

(f)

Pelambap Tujuan menggunakan pelembap. (a) Membaik pulih acid mantle kulit. (b) Mengimbangkan pH kulit. (c) Mengekalkan kelembapan kulit. (d) Melembapkan dan melembutkan epidermis kulit. (e) Memudahkan aplikasi mekap supaya tahan lebih lama. Melindungi kulit daripada jangkitan bacteria dan persekitaran seperti sinar ultralembayung. (g) Mengelakkan kulit daripada menjadi cepat matang. (h) Mengawal pengeluaran sebum yang berlebihan.

MODUL 5 Bahan dan alatan make-up. sebelum menyolek,jurusolek hendaklah memastikan muka pelanggan dibersihkan dan dibubuh penyegar dan pelembap.Prosedur ini dilakukan untuk: ➢
➢ ➢

Menjaga kebersihan kulit. Mengelakkan liang roma tersumbat. Mekap lebih segar dan tahan lebih lama.

Perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memilih bahan untuk menyolek adalah: 1 Usia

Pemilihan warna haruslah sesuai mengikut usia pelanggan,seperti memilih warna yang terang untuk remaja.

2

Kesan umum Bedak asas Pembayang mata Garisan mata Warna

➢ Hasil solekan kelihatan semula jadi dan sekata. ➢ Dipadankan dengan warna kulit.

3 4

Dipadankan dengan pakaian,gincu bibir dan warna kuku.

5 6

➢ Hasil solekan lembut dan semula jadi. ➢ Hasil warna gincu berpadanan

gincu

dengan solekan dan pakaian.

Tujuan solekan muka. Tujuan solekan muka di lakukan pada muka adalah ia menampakkan imej yang menarik bagi seorang yang menjaga penampilan diri.Wajah kelihatan lebih menarik disamping menambah keyakinan diri.Solekan juga dapat menutup segala kecelaan pada kulit muka yang bermasalah. Indikasi kontra bagi solekna muka. ✔
✔ ✔ ✔ ✔ ✔ ✔ ✔ ✔ ✔ ✔

Selaran matahari. Epilepsi. Hysteria. Jerawat menanah. Radang kulit dan bengkak. Kulit yang terlalu sensitif. Luka. Penyakit kulit. Selepas pembedahan pada muka. Selepas rawatan yang menggunakan haba.

Perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menyolek.
1. 2. 3. 4.

Mengenal pasti indikasi kotra pelanggan. Menganalisis kulit pelanggan. Berbincang dan menentukan keperluan pelanggan. Menentukan dan memilih alat dan bahan solekan yang sesuai dengan pelanggan.

Bentuk muka. Muka dibahagikan kepada 3 bahagian yang sama melintang.bahagian yang pertama adalah dari gigi rambut didahi sehingga bulu kening.bahagian kedua adalah dari bulu kening sehingga hujung hidung.bahagian ketiga adalah dari hujung hidung sehingga dagu.jarak diantara mata ialahh satu mata. Jenis bentuk muka. Bentuk muka secara umum boleh dikategorikan kepada 6 bentuk.Bentuk-bentuk muka tersebut adalah:

Bujur  Pada keseluruhan nya bentuk bujur ialah bentuk yang ideal. Bulat  Kontor muka berbentuk bulat biasanya pendek,leba r dan pipi penuh. Empat segi  Muka bebentuk empat segi biasanya lebar dan bersegi di dahi dan dagu. Panjang  Muka berbentuk panjang biasanya mempunyai rangka sempit dan panjang. Bentuk pear  Muka berbentuk pear lebar dibahagian

rahang dan sempit didahi. Bentuk intan  Muka bebentuk intan biasanya sempit

dibahagian dahi dan dagu.  Rangka muka bersegi berbentuk heksagon.

Jenis bentuk muka dan cara solekan. Jenis bentuk muka dan cara menggunakan pemerah pipi,pembayang dan penerang yang betul pada wajah. Bi l 1 Jenis bentuk muka Bujur Keterangan ➢ Tidak perlu menggunakan bedak asas penerang dan pembayang. ➢ Gunakan pemerah pipi di bahagian seperti yang terdapat dalam rajah. ➢ Gunakan bedak asas pembayang

2

Bulat

dibahagian tepi dagu supaya member ilusi sempit. ➢ Gunakan bedak asas penerang dibahagian tegah dahi dan hidung supaya kelihatan lebih panjang sedikit. ➢ Gunakan pemerah pipi seperti ditunjukkan pada rajah. 3 Empat segi ➢ Gunakan bedak asas pembayang di bahagian bersegi. ➢ Gunakan bedak asas penerang dibahagian seperti dahi dan dagu untuk memberi ilusi bujur. ➢ Gunakan pemerah pipi seperti ditunjukkan pada rajah. ➢ Gunakan bedak asas pembayang di bahagian dahi dan dagu supaya memberikan ilusi pendek. ➢ Gunakan bedak asas penerang dibahagian tepi pipi supaya kelihatan lebih lebar. ➢ Gunakan pemerah pipi seperti yang ditunjukkan pada rajah. ➢ Gunakan bedak asas pembayang dibahagian rahang yang lebar. ➢ Gunakan bedak asas penerang dibahagian dahi yang sempit. ➢ Gunakan pemerah pipi seperti yang ditunjukkan pada rajah. ➢ Gunakan bedak asas pembayang di bahagian yang bersegi. ➢ Gunakan bedak asas penerang dibahagian sperti dalam rajah. ➢ Gunakan pemerah pipi seperti yang ditunjukkan pada rajah.

4

Panjang

5

Pear

6

Intan

MODUL 5 05.02 kondinasi warna. Roda warna Roda warna merupakan carta yang mengandungi sesunan pelbagai warna iaitu warna panas dan warna sejuk.Ini menentukan konbinasi warna yang sesuai sewaktu menyolek.Roda warna boleh digunakan sebagai panduan semasa menyolek.

Warna sejuk dan warna panas. (1) Warna sejuk warna yang mempunyai ton biru. Contoh warna sejuk ialah biru,merah jambu,unggu dan unggu kemerahmerahan. (2) Warna panas warna yang mempunyai ton kuning. Contoh warna panas ialah kuning,oren,merah dan hijau kekunung-kuningan. Kombinasi dan keharmonian warna. (a) Warna utama. Bagi mendapatkan warna yang menarik dan sesuai dengan kulit pelanggan,jurusolek perlu mahir menggunakan warna agar kombinasi warna yang digunakan kelihatan harmoni.Terdapat 3 warna utama iaitu warna primer,sekunder dan tertier.Warna-warna ini ditujukkan dalam roda warna seperti yang terdapat dibawah ini.

(a) Warna Primer ➢ Tidak boleh dihasilkan atau di peroleh daripada campuran sebarang warna. ➢ Warna kuning,biru dan merah. (a) Warna Sekunder ➢ Warna yang dihasilkan daripada campuran dua warna primer dalam kuantiti yang sama seperti yang berikut: 1. Kuning + merah = oren 2. Merah + biru = unggu 3. Kuning + biru = hijau (a) Warna tertier ➢ Warna yang dihasilkan daripada campuran satu warna sekunder dan satu warna primer dalam kuantiti yang sama seperti yang berikut: 1. Kuning + hijau =hijau kekuning-kekuningan 2. Hijau + biru =biru kehijau-hijawan 3. Unggu + merah =unggu kemerah-merahan (ii) Warna Pelengkap Warna yang terhasil daripada campuran warna primer atau warna sekunder yang bertentangan antara satu sama lain.

MODUL 5 05.03 Cara make-up siang. Selekan pada waktu siang biasanya lebih nipis agar kesan solekan kelihatan lebih semula jadi.Bagi solekan untuk waktu siang,juru solek boleh juga menggunakan teknik solekan pembetulan bagi mendapatkan wajah yang idel. Bahan-bahan/Alatan Bi l 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 0 1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 Bahan Sprit sugikal Pembersih Penyegar Pelembab Tisu facial Kapas facial Bedak asas Bedak serbuk Pemerah pipi Pembayang mata Penerang mata Celak mata Celak/pensel kening Mascara Gincu bibir Celak bibir Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 Alatan Troli facial Katil dan kerusi facial Mangkuk kecil Mangkuk besar Span muka Spatula Gaun facial Tuala Ben rambut Span mekap Cape mekap Palet makep Paf bedak Cermin muka Berus bedak serbuk Berus pembayang mata Aplikator pembayang mata Berus/sikat bulu kening Mascara wand Aplikator berus celak mata Berus pemerah pipi Berus pembentuk bibir

23 24

Berus bibir Pelentik bulu mata

Persediaan awal. ➢ Sediakan bahan/alatan dan pelanggan untuk menyolek.

Langkah kerja. 1.Jurusolek mensteril tangannya dengan sugikal sprit. 2.Bersihkan,segarkan dan lembabkan muka pelanggan. a) Bersihkan muka pelanggan dengan teknik yang betul. b) Bubuh penyegar pada kapas dan sapukan pada muka dan leher. c) Petap muka dan leher pada kertas tisu. d) Bubuh pelembab pada muka dan leher. 3. Pilih bedak asas yang sesuai dengan mengujinya sedikit pada rahang pelanggan.pastikan bedak asas berpadanan dengan warna kulit pelanggan 4.Bubuh dan ratakan bedak asas dengan span mekap,mengikut arah pertumbuhan buluroma. 5.Bubuh bedak serbuk dengan paf bedak. 6.Ratakan bedak serbuk dengan berusnya. 7.Bubuh dan ratakan pembayang dan penerang mata. 8.Lukis garis mata dengan celak mata. 9.Lukis bulu kening dengan celak/pencil kening. 10.Bubuh mascara pada bulu mata. 11.Bubuh dan ratakan pemerah pipi. 12.Lukis garisan bibir dengan celak bibir. 13.Bubuh dan ratakan gincu dengan berus bibir. 14.Bubuh dan ratakan glos bibir jika perlu.

MODUL 5 05.04 Cara make-up malam. Solekan pada waktu malam berbeza daripada solekan untuk waktu siang dari segi penggunaan bahan dan pemilihan warna yang seperti berikut: 1. Solekan untuk waktu malam lebih tebal. 2. Solekan malam menggunkan teknik solekan pembetulan bagi mendapatkan wajah yang idel. 3. Teknik solekan malam juga boleh digunkan dalam solekan untuk majlis tertentu. 4.Juru solek hendaklah pandai membuat pemilihan bahan dan warna yang sesuai sebelum menyolek pelanggan.

Bi l 1

Faktor

Catatan/Panduan

Usia pelanggan

➢ Pemilihan warna haruslah sesuai mengikut usia pelanggan,seperti memilih warna yang lebih terang,ketara dan berkilat untuk remaja. ➢ Solekan malam sesuai untuk majlis rasmi seperti majlis makan malam,upacara perkahwinan dan lainlain. ➢ Kelihatan ketara dan menonjol. ➢ Gunakan pembayang dan penerang untuk menyerlahkan bentuk muka. ➢ Pemilihan warna lebih ketara dan berkilat.

2

Majlis yang dihadiri

3 4

Hasil solekan Bedak asas

5

Pembayang mata

6

Garisan mata dan bibir

➢ Solekan pembentulan untuk bahagian yang dikehendaki seperti mata yang besar.

Bahan-bahan/Alatan Bi l 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 0 1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 Bahan Sprit sugikal Pembersih Penyegar Pelembab Tisu facial Kapas facial Bedak asas Bedak serbuk Pemerah pipi Pembayang mata Penerang mata Celak mata Celak/pensel kening Mascara Gincu bibir Celak bibir Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Alatan Troli facial Katil dan kerusi facial Mangkuk kecil Mangkuk besar Span muka Spatula Gaun facial Tuala Ben rambut Span mekap Cape mekap Palet makep Paf bedak Cermin muka Berus bedak serbuk Berus pembayang mata

17 18 19 20 21 22 23 24

Aplikator pembayang mata Berus/sikat bulu kening Mascara wand Aplikator berus celak mata Berus pemerah pipi Berus pembentuk bibir Berus bibir Pelentik bulu mata

Langkah kerja. 1. Jurusolek mensteril tangannya dengan sugikal sprit. 2. Bersihkan,segarkan dan lembabkan muka pelanggan. (a)Bersihkan muka pelanggan dengan teknik yang betul. (b) Bubuh penyegar pada kapas dan sapukan pada muka dan leher. (c)Petap muka dan leher pada kertas tisu. (d)Bubuh pelembab pada muka dan leher. 3. Bubuh dan ratakan bes makep yang sesuai. 4. Bubuh dan ratakan krim concealer yang lebih cerah daripada warna kulit pada bahagian kulit pada bahagian yang perlu. 5. Pilih sedikit bedak dan uji pada rahang pelanggan.Pastikan bedak asas berpadanan dengan warna kulit pelanggan. 6. Bubuh dan ratakan pembayang dan penerang pada bahagian yang perlu. 7. Bubuh dan ratakan krim pemerah pipi. 8. Bubuh bedak serbuk dengan paf bedak. 9. Berus untuk meratakan bedak serbuk. 10.Bubuh dan ratakan pembayang dan penerang mata. 11.Lukis garis mata dengan celak mata. 12.Lukis bulu kening dengan celak/pencil kening. 13.Bubuh mascara pada bulu mata. 14.Lentikkan bulu mata dengan menggunakan pelentik. 15.Bubuh dan ratakan bedak pemerah pipi. 16.Lukis garisan bibir dengan celak bibir. 17.Bubuh dan ratakan gincu dengan berus bibir. 18.Bubuh dan ratakan glos bibir.

MODUL 6 06.01 PREPARE MANICURE/PEDICURE WORK AREA Tujuan utama manicure. 1. Membersihkan dan mencantikkan kuku tangan. 2. Melembutkan dan melembapkan bahagian tangan yang kasar. 3. Mengecah tangan dan kuku tangan daripada jangkitan kuman. Indikasi dan kontra ✔ Kuku tangan dijangkiti bacteria ✔ Alahan pada kuku tangan. ✔ Penyakit kulit seperti psoriasis dan ekzema. ✔ Luka,melecur dan melepuh pada tangan. ✔ Kuku tangan yang cedera. ✔ Ketuat dan veruka (verucca) pada tangan. ✔ Diabetes. ✔ Tulang tangan dan lengan patah. ✔ Kuku pecah.

Alat dan Bahan yang digunakan untuk manikur adalah seperti: Bi l 1 Alatan dan bahan Kanta pembesar kegunaan Melihat dengan jelas semasa mengenal pasti indikasi kontra manikur. Membentuk dan mengasah kuku. Kikis menyerong hujung kuku. Melincinkan hujung kuku. -halus untuk manikur wanita. -kasar untuk manikur lelaki. Papan emiri berlogam tidak boleh digunakan dalam menikur kerana bod ini bleh melmahkan dan memecahkan palt kuku. Digunakan untuk mengilap (buff) kuku supaya plat kuku licin dan rata terutama sekali untuk kuku yang bermasalah seperti corrugations. Buffer kuku digunakan bersama-sama Contoh

2

Papan Emiri (Emery Board)

3

Buffer Kuku

buffing paste supaya lebih berkesan. 4 Mangkuk Manikur Digunakan untuk merendam kutikel kuku. Kayu oren yang hujunnya mengandungi getah yang berbentuk kutikel ke kedudukan asalnya selepas kutikel kuku direndam. Membersihkan dan membuang sel kutikel yang mati diatas plat kuku dan mesti digunakan dengan pelarut kutikel.

5

Hoof Stick

6

Cuticle Knife

7 8 9 1 0 1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 2 0 2 1 2 2 2 3

Pengetip kutikel Player kuku Kayu oren Kusyen manicure Berus kuku Nail white pencil Pembersih varnish kuku Krim urut kutikel Pelarut kutikel Buffing cream Minyak/krim/losen tangan Manicure soak Base coat Varnish kuku Top coat Quick dry Nail hardener

MODUL 6 06.02 Cara air manicure. Persediaan awal. • • • • Kenal pasti bahan dan alatan. Susun bahan dan alatan dia atas troli. Sediakan pelanggan. Sediakan air suam dalam mangkuk manikur dan campuran beberapa titik manicure soak.

Langkah kerja. 1. 2. 3. 4. 5. 6. Letakkan tangan pelanggan ke atas kusyen manikur. Sterilkan tangan pelanggan dengan sprit surgical. Periksa tangan pelanggan dengan kanta pembesar. Bersihkan kuku dengan pembersih varnish kuku. Guntingkan kuku dengan playar kuku jika perlu. Bantukkan kuku dengan papan emery dengan sebelah papan emeri yang halus (tangan kiri pelanggan dahulu) 7. Kikis kuku dengan papan emeri pada sudut 45 8. Bubuh dan ratakan buffing cream pada palt kuku. 9. Selepas 1 minit,buff plat kuku dengan buffer sehingga plat kuku licin dan berkilau. 10.Ambilkan krim urut kutikel dengan kayu oren dan letakkan pada perut ibu jari jurusolek.

11.Bubuh krim urut kutikel pada dan urut sebenar. 12.Rendam kutikel kuku ke dalam mangkuk manikur untuk melembutkan kutikel. 13.Ulang langkah pada tangan kanan.keluarkan tangan kiri dari mangkuk manikur. 14.Rendamkan kutikel kuku tangan kanan ke dalam mangkuk manikur. 15.Bubuh pelarut kutikel dan tolak kutikel tangan kiri dengan hoof stick. 16.Bersihkan dan buang kutikel di plat kuku dengan cuticle knife. 17.Ketip dan buang kutikel di sekeliling palt kuku dengan pengetip kutikel. 18.Keluarkan tangan kanan dari mangkuk manikur.Ulang semula.lakukan pengurutan tangan dengan teknik yang betul. 19.Bersihkan plat kuku dengan pembersih varnish kuku.

MODUL 6 06.03 CARRY OUT OIL MANICURE. Tujuan oil manicure. I. Melembutkan dan melembapkan kuku dan tangan. II. Merangsang peredaran darah. III. Menyuburkan kulit tangan. IV. Mengurangkan kedut pada kulit tangan. V. Membaiki keadaan onikoreksis dan hang nails. Bahan dan alatan

MODUL 6 06.04 MASSAGE HANDS. Semasa melakukan pengurutan tangan ,jurusolek perlu tahu kedududkan otot tangan supaya pengurutan yang di lakukan memberi keselesaan kepada pelanggan. Langkah mengurut tangan. 1. 2. 3. 4. Bubuh dan ratakan minyak/krim/losen urut pada tangan. Urut usap dari hujung jari kesiku 3 kali. Urut jari dengan gerakan pusingan. Urut belakang tapak tangan dan pergelangan tangan dengan gerakan pusingan. 5. Urut tapak tangan dengan gerakan pusingan. 6. Pusingkan setiap jari mengikut pusingan jam 3 kali dan melawan pusingan jam 3 kali. 7. Tarik setiap jari. 8. Cengkam jari dan buat pusingan mengikut pusingan jam 3 kali dan melawan pusingan jam 3kali. 9. Urut tangan dari pergelanggan ke siku dengan gerakan kneading. 10.Urut usap dari hujung jari ke siku 3 kali.

MODUL 6 06.05 cara air padicure

MODUL 6 06.06 cara rendam kaki dalam air suam(pedicure)

MODUL 6 06.07 massage kaki MODUL 6 06.08 vanish kuku MODUL 7 07.01 buang bulu roma kaki

MODUL 7 07.02 waxsing

MODUL 7 07.03 CARRY OUT PATCH TEST

PENGENALAN
Melakukan Patch test Patch test adalah bahan yang ditetapkan untuk mengetahui kontra indikasi (kesan) dan hasilnya memenuhi kehendak pelanggan.

MODUL 7 07.04 CARRY OUT WARM WAXING Teknik-teknik melakukan rawatan warm wax. (a) Sugikal spirit tangan juru kecantikan. (b) Sugikal spirit kedua-dua tapak kaki pelangan.sekiranya tidak ada sugikal spirit boleh letak antiseptik. (c) Sapu sugikal spirit di kawasan yang hendak dirawat. (d) Sugikal spirit disapu secara menentang arah pertumbuhan bulu. (e) Uji suhu lilin dibahagian pergelangan tangan juru kecatikan dan diluar pergelangan tangan pelanggan. (f) Gunakan wood spatula sapu warm wax pada kawasan yang akan dirawat. (g) Sapu mengikut arah pertumbuhan bulu. (h) Letakkan paper skrip diatas warm wax dan usap supaya paper skrip dan warm wax tidi melekat antara satu sama lain. (i) Tegangkan kulit dibawah paper skrip dengan sebelah tangan dan dengan tangan sebelah lagi menarik paper skrip bertentangan dengan arah pertumbuhan bulu secepat yang mungkin. (j) Pastikan juru kecantikan meredakan kesakitan pada kawasan yang dirawat. (k) Ulang langkah yang sama pada kawasan lain yang hendak dirawat. (l) Ambil facial cotton basahkan dengan after wax oil lalu sapukan pada kawasan yang dirawat.Jika masih terdapat pada bulu-bulu yang tertinggal boleg dicabut menggunakan tweezer.

MODUL 7 07.05 CARRY OUT HOT WAXING

PENGENALAN
Rawatan Hot Waxing Tujuan Rawatan hot waxing ialah menggurangkan bulu roma yang kasar yang terdapat pada anggota badan. Kebaikan rawatan hot waxing. ✔ Bulu yang tidak dikehendaki boleh ditanggalkan dalam satu kawasan yang besar. ✔ Memberikan keputusan yang cepat. ✔ pelanggan mendapat kepuasan yang tinggi ketika menanggalkan strip lilin(wex) ialah lebih selesa daripada warm waxing kerana kepanasan strip lilin tadi telah memanaskan folikel bulu roma. ✔ Bulu yang tumbuh semula adalah lebih halus. ✔ Bulu roma pada kaki akan tumbuh semula pada 4 hingga 6 minggu bergantung pada kadar pertumbuhan bulu. ✔ Bulu roma pada ketiak dan bikini line akan tumbuh semula pada 2 hingga 4 minggu,bergantung pada kadar pertumbuhan bulu. Keburukan rawatan hot waxing. (a)Tidak bersih

(b)Mahal (c)Mungkin menyebabkan elagi/alah dan tidak sesuai bagi semua orang. Teknik- teknik melakukan rawatan Hot Waxing ✔ Persediaan bahan dan alatan kepada pelanggan. ✔ Mengenal pasti kontra indikasi. ✔ Tanggalkan exsoseri pelanggan. ✔ Selimut pelanggan yang berdekatan dengan kawasan rawatan.

Langkah kerja 1. Sediakan lilin 30 hingga 40 minit sebelum pelanggan tiba. 2. Lindungi katil dan lantai dengan penutup plastic/kertas majung untuk menggelakkan tumpahan wex. 3. Pelanggan mestilah dalam keadaan selesa. 4. Periksa dan kenal pesti kontra indikasi yang terdapat pada pelanggan. 5. Sapu kawasan yang akan dililin dengan sugikal sprit untuk menghilangkan peluh,baud an minyak pada kulit dan jugak mendirikan bulu-bulu dari permukaan kulit.sugikal sprit disapu menentang arah pertumbuhan bulu. 6. Lakukan ujian suhu dalam (patch test) lilin di bahagian luar pelanggan juru kecantikan. 7. Sebelum rawatan dimulakan periksa reaksi elagi dan tolorangsi panas bagi pelanggan. 8. Gunakan wood spatula sapu lillin pada kawasan yang akan di rawat menentang arah pertumbuhan bulu. 9. Apabila skrip lillin tidak panas ratakan lilin pada permukaan kulit supaya bulu-bulu lekat pada lilin. 10.Sebelum skrip lilin kering kopek pinggir bawah dengan ibu jari. 11.Tegangkan kulit dibawah skrip lilin dengan sebelah tangan dan sebelah lagi tarik skrip lilin bertentangan dengan arah pertumbuhan bulu dengan cepat yang mungkin. 12.Lilin yang masih melekat boleh ditanggalkan dengan skrip lilin jika bulu yang tertinggal boleh dicabut dengan penyepit kecil(tweezer). 13.Sapukan krim antiseptik @ losen penyegar.

MODUL 7 07.06 CARRY OUT SUPERFLUOUS HAIR LIGHTENING

PENGENALAN
Rawatan Hair Lightening Tujuan . (a) Rawatan Hair Lightening adalah satu kaedah untuk mencerahkan bulu roma dan kulit dibahagian badan dan muka. (b) Ia juga untuk mengurangkan bulu berlebihan yang senang di lihat. (c) Ia sesuai bagi bulu-bulu halus digunakan pada muka dan badan. (d) Paling berkesan bagi bulu-bulu halus yang telah di pigmenkan. Teknik-teknik melakukan rawatan Hair Lighteing. 1. Menyediakan alatan dan bahan yang sesuai. 2. Mengenal pasti kontra indikasi sebelum rawatan mencerahkan bulu roma pada tangan kaki dan kulit muka pelanggan. 3. Bersihkan kawasan yang hendak dirawat contoh:muka,tangan dan kaki. 4. Satukan atau campurkan bahan-bahan tersebut.

5. Gunakan spatula sapukan bahan dikawasan yang hendak dirawat. 6. Bahan yang disapu perlu mengikut arah pertumbuhan bulu.Pastikan permukaan berbulu disapu dengan bahan tersebut. 7. Pastikan bahan tersebut tidak terkena dibahagian yang sensitive seperti kawasan mata,hidung,bekas jerawat,ketuat dan sebagainya. 8. Biarkan bahan tresebut selama 5 hingga 15 minit bergantumg pada kekuatan bulu roma dan reaksi pada kulit dikawasan tersebut. 9. Periksa tangan pelanggan,bersihkan sebahagian kecil kawasan rawatan untuk melihat hasil tindak balas bahan.jika hasil tidak memuaskan sapu semula bahan dan biarkan selama 5 minit. 10.Hasil rawatan yang memuaskan dan culup tempoh masa perlu dibersihkan keseluruhan kawasan yang dirawat menggunakan air sejuk/biasa dengan span kemudian dikeringkan. 11.Buang bahan yang berhebihan dan bersihkan pelaratan. 12.Jangan dedahkan kawasan yang telah di lenturkan warna bulu roma kepada uv atau cahaya matahari dalam masa 24 jam.

MODUL 8 08.01 CARRY EYEBROW SHAPING (MENCANTIKKAN BULU MATA KENING).

PENGENALAN

Membentu Kening (Eyebrow Shaping) Peralatan dan pekakas membentuk kening. (a) Pembarsih muka (b) Kapas muka (c) Putik kapas (d) Tisu (e) Celak kening(eye brow pencil) (f) Tweezer (g) Gunting kening (h) Razor blade (i) Sikat kening Difinisi pembentukan kening. ➢ Melakukan pembentukan kening (eye brow shaping)menggunakan tweezer,razor blade(pisau cukur) gunting kening supaya kening dapat diperkemaskan serta terbentuk mengikut kesesuian wajah. ➢ Mengenal pasti kontra indikasi. ➢ Mengenal pasti masalah yang terdapat di permukaan kulit yang hendak dirawat. ➢ Bengkak pada bahagian kening yang hendak dirawat. a) Terdapat kudis atau bekas jerawat yang teruk. b) Ada elagi. c) Kulit terlalu sensitif. ➢ Membuat pilihan untuk jenis kening. ➢ Memastikan bentuk muka dan tentukan bentuk kening yang bersesuian. (a) Kening untuk dahi lebar (b) Kening nipis (c) Kening tebal (d) Bentuk kening yang terlalu dekat (e) Mata yang terlalu jauh (f) Mata kecil (g) Muka panjang (h) Muka bulat (i) Muka segitiga (j) Bentuk buah pir (k) Muka damond (l) Muka persegi ➢ Sikat kening kearah atas dengan sikat kening. • Lakukan dengan penuh berhati-hati. • Gunakan pencil atau sikat kening untuk mendapatkan titik-titik sesuai mengikut teknik mencari bentuk kening.

(a) Menggunakan sebatang kayu oren dari pengkal hidung dan lurus keatas hamper pada sudut dalam mata dan pangkal kening.Berdasarkan garis pangkal kening dibentuk atau dicukur melebihi garisan tersebut. (b) Untuk mendapatkan titik tertinggi kening atau lekuk kening letakkan kayu oren secara lurus dari garis anak mata.Lekuk kening yang di bentuk mengikut raut wajah seseorang. ➢ ➢ ➢ Untuk mencantikkan bulu kening lukis rata dengan nipis atau sapukan serbuk celak kening untuk memberi penegasan pada bentuk kening. Gunakan pencil warna yang hamper sama dengan warna kening agar nampak netural. Bersihkan pelanggan dan kemas tempat rawatan.