PEMBEBATAN & PEMBEBATAN & PEMBALUTAN PEMBALUTAN

DISEDIAKAN OLEH: MOHAIZA MOHAMAD (830306-06-5388) HASFARIZA BT ABU HASSAN (790609-02-5072)

APAKAH YANG DI MAKSUDKAN DENGAN PEMBEBATAN?

Pembebatan adalah proses Pembebatan adalah proses menutup luka bagi menutup luka bagi menghindarkan kotoran dan menghindarkan kotoran dan jangkitan kuman.Luka-luka tidak jangkitan kuman.Luka-luka tidak wajar didedahkan kerana ia wajar didedahkan kerana ia mudah dijangkiti kuman atau mudah dijangkiti kuman atau dicemari oleh kekotoran atau dicemari oleh kekotoran atau racun yang boleh membiak dan racun yang boleh membiak dan menjalar ke tisu-tisu yang menjalar ke tisu-tisu yang akhirnya menyebabkan luka akhirnya menyebabkan luka bernanah, menjadi lebih teruk. bernanah, menjadi lebih teruk.

Bahan Pembebatan.
Pembebatan terdiri daripada:gumpalan kapas, tisu, kain kasa,atau sapu tangan. Biasanya kain kasa digunakan kerana ia sesuai untuk membebat luka kerana sifatnya yang poros (tiris) dan boleh menyerap cecair.

Kain Kasa : • Membentuk sebarang gulungan atau sebagai kapas. • Bagi menutup luka yang kecil.

Jenis-jenis pembebatan dan kegunaannya.
Gumpalan kapas: Mencuci dan membersihkan luka hirisan atau calar Cara:Menyapu ubat atau larutan pada bahagian luka.

Tisu • Membuang kekotoran dan membersihkan luka. • Menyapu ubat atau larutan pada luka

Sapu tangan
Sebagai pembersih luka dan menutupi luka.

• Kebanyakan pembebatan ini disimpan didalam peti pertolongan cemas.

Empat Jenis Pembebat
1. Pembebat Melekat:Sekeping kain kasa yang berubat dan ditindih dengan plaster yang melekat pada kulit. 2. Pembebat Parafin:Kain kasa yang disapu dengan parafin dan dilekat pada luka yang besar.

…Sambungan
3.Pembebat Berubat: Kain kasa yang disapu dengan ubat pembunuh kuman antibiotik/antiseptik untuk ditutupi luka yang disyaki jangkitan kuman. 4.Pembebat Biasa:Kepingan kain kasa yang biasa dan digunakan untuk membebat.Tidak digalakkanuntuk menutup luka besar kerana ia melekat dan boleh mengoyakkan tisutisu.

Fungsi Pembebat
• Memberi tekanan pada kawasan yang berdarah bagi mengawal pendarahan. • Menyerap darah sekresi(rembesan) dari luka. • Mencegah pencemaran. • Mengurangkan kesakitan & melindungi luka.

Pembalutan
APAKAH PULA YANG DI MAKSUDKAN DENGAN PEMBALUTAN?

Pembalutan adalah cara atau teknik yang digunakan bagi memastikan pembebat kekal pada kedudukan asalnya di kawasan yangcedera agar tidak mudah bergerak dan tercabut.Pembalut biasanya dililit pada kawasan anggota yang terlibat dan dipenghujungnya dikemaskan.

Jenis-jenis pembalutan dan kegunaannya.
• Pembalut Segi tiga(anduh) :Mengemas kedudukan pembebat. :Menganduh anggota yang cedera.

Sambungan…..
Melolin : Pad pembalut luka berpelapik. : Berfungsi membalut luka agar tidak lebih merebak.

Pembalut Crepe
: Mengemas kedudukan pembalut. : Menganduh tegang otot yang ringan.

Sambungan….
Pembalut kain kasa kasar : Mengemas kedudukan pembebat. : Menutup luka kecil.

Plaster pelekat : Menutup luka, calar, melepuh yang kecil. : Sebagai pembalut agar luka dan kuman dapat dikawal.

Opsite : Pembalut luka kalis air. : Membalut luka agar terhindar dari air, kuman, dari merebak. Digunakan pada luka terbuka, terbakar atau kemalangan teruk.

Kegunaan kain Anduh
• Anduh atau sokongan digunakan bagi menyokong anggota yang cedera.Ia bagi mengurangkan kesakitan dan memudahkan mangsa atau pesakit ketika dipindahkan. Berbentuk segi tiga untukmenganduh anggota yang cedera.

Fungsi pembalutan
1. Menghadang pergerakan bahagian yang tercedera. 2. Menyokong bahagian yang tercedera. 3. Melindungi bahagian yang cedera.

• Antara kegunaan Anduh ialah: 1)Pembalut luka di kaki yang cedera. 2)Pembalut siku yang cedera. 3)Pembalut di kepala ketika cedera atau luka. 4)Pembalut luka di tangan. 5)Pembalut kecederaan di bahagian badan.

TERIMA KASIH