DOA KHATAM QURAN Ya Allah, rahmatilah kami dengan al Quran, jadikanlah ianya sebagai pemimpin, cahaya, petunjuk dan

rahmat bagi kami.

sebaik-baik amal, sebaik-baik pahala, sebaik-baik kehidupan, sebaik-baik kematian, teguhkanlah, beratkanlah timbangan kebaikan kami, teguhkanlah keimanan kami, tinggikanlah darjat kami, terimalah sembahyang kami. kami memohon ketinggian syurgaMu,

melainkan Engkau telah mengampuninya, janganlah Engkau tinggalkan kesusahan kepada kami melainkan Engkau telah mengembirakannya. janganlah Engkau tinggalkan hutang-hutang kepada kami melainkan Engkau telah menunaikannya dan janganlah Engkau tinggalkan sesuatu keperluan dunia dan akhirat pada kami melainkan Engkau telah menunaikannya.

Ya Allah, Ingatkanlah apa yang kami lupa daripadanya, berikanlah ilmu yang belum kami ketahui mengenainya, anugerahkanlah kepada kami untuk membacanya di tengah malam dan penghujung siang. jadikanlah ia sebagai hujah bagi kami wahai tuhan seru sekalian alam.

keharusan mendapat rahmatMu dan keteguhan pengampunanMu, keselamatan dari segala dosa, kejayaan dari semua kebajikan, keuntungan syurga dan keselamatan dari neraka.

Ya Allah, Ya Allah, perbaikilah akhir hayat kami dalam segala perkara. selamatkan kami dari kenistaan hidup di dunia dan siksaan di akhirat. berilah kebaikan kepada kami di dunia dan akhirat, peliharalah kami daripada azab api neraka. selawat dan salam kepada Rasulullah junjungan yang mulia, para keluarga dan sahabat-sahabat baginda, Ya Allah, Anugerahkanlah kepada kami ketakutan kepadaMu yang dapat menghindarkan kami dari berbuat maksiat kepadaMu, ketaatan yang dapat menyampaikan kami kepada syurgaMu, keyakinan yang dapat memperkecilkan musibah dunia yang menimpa kami, ~salam kasih sayang.. Subha narabi ka rabbil izzati amma ya sifun..wasalamun ‘alal mursalin walhamdulillah hirabbil alamin. Amin ya rabbal ‘alamin.

Ya Allah, perbaikilah bagi kami agama kami kerana dialah penjaga urusan kami, perbaikilah bagi kami dunia kami kerana di dalamnya kami hidup, perbaikilah bagi kami akhirat kami kerana ia tempat kembali kami, jadikanlah hidupan sebagai tambahan segala kebaikan bagi kami dan jadikanlah kematian sebagai kerehatan kami dari segala kejahatan.

Ya Allah, jadikanlah sebaik-baik umur kami pada penghabisannya dan sebaik-baik amal kami adalah penutupnya dan sebaik-baik hari bagi kami ialah hari berjumpa denganMu.

berikanlah kenikmatan kepada kami dengan pendengaran, penglihatan dan kekuatan kami selama hidup kami, jadikanlah ia sebagai peninggalan kami, jadikanlah pembalasan kami kepada orang yang menzalimi kami. tolonglah kami menghadapi orang yang memusuhi kami.

Ya Allah, kami memohon kepada Mu kehidupan yang tenteram, kematian yang tenang dan tempat kembali yang tidak menyedihkan dan tidak membuka aib.

janganlah Engkau jadikan dunia sebagai kehendak kami yang paling besar dan pengetahuan paling akhir bagi kami, janganlah Engkau beri kekuasaan atas kami kepada orang yang tidak mengasihi kami.

Ya Allah, kami memohon kepada Mu sebaik-baik permohonan, sebaik-baik kejayaan, sebaik-baik ilmu, Ya Allah, janganlah Engkau tinggalkan dosa-dosa pada kami