Walaupun faedah yang sangat tinggi dikenakan oleh ceti haram atau Along, banyak pihak masih tidak

serik mencari khidmat along untuk menyelesaikan masalah kewangan. Bincangkan.

Pendahuluan
Jenayah kumpulan pemberi pinjaman haram atau juga dikenali dalam masyarakat India sebagai Chettiar dan sebagai Tai Ee Long dan Ah Long dalam masyarakat Cina dan masyarakat Melayu masing-masing semakin serius memandangkan ramai daripada kita yang sering memandang ringan kepentingan mengurus kewangan sehinggalah mereka menanggung bebanan hutang dan kesempitan wang. SEBAB: 1 . Isu sosio budaya dan perjalanan kehidupan rakyat yang sering disogok dan ditekankan dengan keperluan kehidupan yang melewati kemampuan -Ramai menganggap kemahuan sebagai keperluan atas pengaruh media massa atau gaya hidup masyarakat. -Mengamalkan gaya hidup yang kurang sihat seperti merokok, berjudi dan lainlain. - masyarakat mengambil jalan singkat meminjam wang dengan ceti-ceti haram ini tanpa mengira kesan masa depan. -Kelewatan dan kegagalan peminjam untuk melangsaikan hutang menyebabkan kegiatan ceti haram semakin berleluasa sehingga ada yang berani bertindak ganas termasuk mencederakan atau mengugut mereka. -Tawaran tanpa prosedur dan syarat yang terlalu ketat. -Tawaran menarik seperti pinjaman mudah dan segera. -Kemahiran ceti-ceti haram mengiklankan dan mempromosikan perkhimatan mereka. -Syarat pinjaman yang terlalu ketat dan masa panjang yang diambil untuk meluluskan pinjaman oleh agensi dan syarikat kewangan yang sah. Misalnya,mereka yang perlukan duit dalam masa yang singkat untuk kos perubatan atau untuk meneruskan kesinambungan perniagaan sukar mendapat pinjaman daripada pihak Bank.

2 .

Tawaran pinjaman mudah serta menarik.

3 .

Ceti haram menghulurkan pinjaman wang dalam saat-saat mangsa kesempitan duit

LANGKAH MENGATASINYA:
a. Peranan pihak kerajaan dan NGO -Penubuhan Badan Peyelarasan Hutang Kecil Rakyat - membantu mereka yang berhutang dengan membincangkan jalan penyelesaian yang paling mudah dan menguntungkan kedua-dua pihak. -Penubuhan “jawatankuasa kecil peminjam wang” di seluruh Negara bagi memantau kegiatan itu -Polis dengan kerjasama Kementerian Dalam Negeri (KDN) – bekerjasama bagi memudahkan urusan pemantauan dan penguatkuasaan. -untuk mengelakkan mereka menjadi mangsa kepada peminjam ceti haram. -Memperkenalkan prosedur yang lebih mudah dan tidak memerlukan cagaran yang terlalu banyak atau ketat. -Mempercepatkan pemberian pinjaman untuk golongan yang terdesak dan menghadapi masalah kewangan yang serius. -Pihak polis dan pihak berkuasa dibenarkan mengambil tindakan terhadap ceti haram yang melanggar peraturan. -Pindaan terhadap Akta Pemberi Pinjaman Wang 1951 dengan menaikkan kadar denda maksimum dan hukuman penjara serta rotan terhadap pesalah. -Mengawal penerbitan iklan membabitkan pemberi pinjaman oleh ceti haram daripada bermaharajalela. -Kempen secara besar-besaran (melalui akhbar atau media elektronik) perlu dilakukan. -Anggota masyarakat perlu melaporkan kepada pihak berkuasa sekiranya mempunyai maklumat berkaitan dengan aktiviti pinjaman haram.

b.

Syarikat kewangan dan bank memperluas dan menyediakan pelbagai bentuk pinjaman kepada golongan yang berpendapatan rendah dan sederhana.

c.

Tindakan undang-undang dikenakan atas ceti haram yang melanggar peraturan pinjaman wang.

d.

Kesedaran tentang kesan buruk akibat meminjam daripada ceti haram

KESIMPULAN: Semua pihak berkuasa termasuklah masyarakat haruslah berganding bahu

menyelesaikan masalah jenayah Along ini bagi merealisasikan hasrat pembentukan masyarakat yang aman. KUMPULAN 1 1. THO WAN JUN 2. TEO XUE QI 3. LEONG SHI YUN 4. CHEONG YEE HWEE