P. 1
KAUNSELING DARI PERSPEKTIF ISLAM

KAUNSELING DARI PERSPEKTIF ISLAM

4.4

|Views: 2,511|Likes:
Published by Md Zawwi
khas untuk kaunselor
khas untuk kaunselor

More info:

Published by: Md Zawwi on Apr 21, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/23/2013

pdf

text

original

KA UNS ELI NG DAR I PER SP EK: TIF Oleh NORAZMAN BIN AMAT ISL AM Kaunselor Ketua

Pusat Kaunseling MAINS

Saranan A l- Qu ran & AlHadit h  Surah An-Nahl : 125

Surah An-Nahl : 125 “ serulah ke jalan Tuhanmu dengan hikmah ( bijaksana), pengajaran yang baik, dan berdailoglah dengan mereka menurut cara yang sebaik-baiknya”  Surah Ar-Ra’d : 11 “ sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum sehinggalah kaum itu sendiri yang mengubah nasib mereka”

 Riwayat Abu Dzar “ perbuatan yang baik terhadap saudara kamu ialah bimbingan kamu kepada sesiapa yang kehilangan panduan”

Konsep Kaunsel ing Da ri Perspektif Isl am  Berteraskan 3 konsep utama  Asal usul kejadian manusia dan konsep citptaan-Nya  Peranan manusia dimukabumi  Matlamat akhir kehidupan di dunia

Def ini si Kaunsel ing Dari Perspektif Isl am

 Satu proses pengajaran dan pembelajaran psikososial yang berlaku dalam bentuk bersemuka (face to face) antara seorang pakar dalam kaunseling (kaunselor) dan individu lain yang ditujukan kaunseling itu (kelayan). Dalam proses itu teknik dan kaedah teknikal yang profesional digunakan bagi tujuan menolong kelayan untuk menghadapi masalah dengan kaedah penyesuaian langsung, menolong memahami dirinya, kebolehan dan minatnya serta menggalakkan untuk menerima taqdir Allah kepadanya”.

Ru musa n De fin isi
 Satu perkhidmatan untuk kebajikan manusia supaya menerima kebenaran (alhaq) serta menuntut supaya bertanggungjawab untuk membimbing dan mengenali dirinya dalam mencari keredhaan Allah dan menguruskan kehidupan dunia ke arah kekhalifahan sambil membuat persiapan untuk kehidupan di akhirat kelah”

Obj ekti f Kaunsel ing Isla m 
     

lebih memahami dirinya dapat memperluaskan potensi dirinya. Lebih merasa yakin dalam pemikiran, perasaan dan tindakan Lebih berupaya untuk membuat keputusan dengan bijak dan hikmah Lebih bersikap mahu mengetahui dan melibatkan diri dalam mencari ilmu Lebih bersyukur dan berpuashati dengan usahanya. Lebih bersedia untuk membuat muhasabah diri.

Pendekatan

Kaunsel ing I sl am

 Menentukan niat kerana Allah  Berdoa memohon taufiq  Membina hubungan kaunseling yang saling hormat dan mempercayai.  Menggalakan klien bercakap dan membuat pendedahan kendiri  Menunjukkan kefahaman dan empati  Membimbing penerokaan kendiri dan membantu kelayan memahami dirinya.  Membantu kelayan membina matlamat, meneroka alternatif dan merancang strategi  Mengambil tindakan dengan bertawakkal kepada Allah.  Kelayan memberi dan menerima respon dari kaunselor  Menamatkan perhubungan kaunseling.

Satu proses

menolong individu kebenaran ( al-haq)

Mengendalikan Kehidupan

memahami diri

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->