a)Isikan silang kata di belakang berdasarkan soalan di bawah.

MELINTANG 1-Gelaran bagi pegawai british yang mengetuai pentadbiran negeri atau daerah di tanah melayu dulu-dulu. 3-Tunku Abdul Rahman digelar bapa…............... 5-Pada 15 Ogos 1957,……….. Undand-undang Persekutuan Tanah Melayu diluluskan. 6-Kuala Lumpur,……….negara Malaysia. 8-Tanah ………….,tempat kita lahir. 9- Pertunjukan muzik dan kawad oleh anggota keselamaan di hari kebangsaan. 11-Bunga yang kelihatan di angkasa ketika sambutan hari kebangsaan. 13-Jepun mula mendarat di tanah melayu pada Disember 1941. 14-Gelaran bagi presiden UMNO yang pertama,Onn Jaafar 16-Juga pernah menjajah tanah melayu,menyebabkan kita hanya makan ubi kayu. 17-Nama lama Malaysia. 18-Fahaman ini tidak mengakui kewujudan tuhan. 20-Pengisytiharaan tarikh kemerdekaan telah diadakan di……………. 22-Bunga raya,bunga kebangaan boleh kita lihat kat dalam dompet……… 24-Corak pemerintahan kerajaan Malaysia, …………..berparlimen. KE BAWAH 2-Pejuang yang menentang British di Kelantan. 4-Mat-mat motor yang nak sambut malam merdeka,jangan ler pulak buat kerja ni. 7-Semasa pilihanraya, rakyat Malaysia pergi……………… 10-Pangkat Ketua Askar Melayu yang menentang Jepun di Singapura dan kisahnya telah difilemkan

12-Pada masa dulu, para pedagang India telah menggelar Malaysia sebagai……….. 15-Kibarkan di hari kemerdekaan. 19-Penyanyi lagu patriotik 21-Dikenakan oleh pihak kerajaan untuk mengawal keadaan huru-hara dalam Negara. 23-Pangkal nama atau gelaran bekas perdana menteri Malaysia. 25-Memperingati perajurit –perajurit tanah air yang berjuang demi Negara. b)Lengkapkan slogan di bawah. (tidak melebihi 10 patah perkataan).
‘ SATU MALAYSIA’ ke arah ………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………… NAMA PENUH : ……………………………………………….. NO. K/P : ………………………………………………………... KELAS : ………………………………………………………… TARIKH : ……………………………………………………….

JAWAPAN SILANG KATA:

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.