10/16/2011

BAB 3 : KERJA BATA

3.1 PENGENALAN

Bata merupakan bahan binaan yang telah lama digunakan dalam sector pembinaan di Negara kita. Bata adalah bahan yang tahan lama. Kebanyakan batu-bata diperbuat daripada tanah liat . Batu-bata dibuat dengan menggunakan tangan atau mesin.

Bata-bata yang dibentuk melalui tekanan biasanya mempunyai lekuk muka pada permukaan atas bata. Batu-bata yang diperbuat dengan mesin terdiri daripada tanah liat yang ditekan dengan alat penekan hidraulik. Batu-bata yang telah dibentuk akan dikeringkan dan kemudiannya dibakar. Bata juga terdapat dalam pelbagai jenis.

28

10/16/2011

Saiz piawaian batu-bata ialah 215 mm x 102.5 mm x 65 mm. Jika dicampurkan dengan lapisan gabungan mortar setebal 10 mm, ia akan menjadi 225 mm x 112.5 mm x 75 mm mengikut BS 3921 bahagian 2.

3.1.1

KEGUNAAN BATU BATA

Batu-bata digunakan untuk membina dinding bangunan samaada tanggung beban atau mengisi dinding antara kerangka tidak menanggung beban. Ia juga diguna untuk membuat tembok penahan , dinding tandas serta membuat pagar konkrit. Kegunaan batu bata sangat penting dalam aspek – aspek pembinaan dan kegunaannya merangkumi keseluruhan bangunan yang akan didirikan dan tanpa penggunaan batu bata, mungkin pembinaan tidak akan berjalan dengan lancar serta kualiti yang dihasilkan tidak memuaskan hati pelanggan.

Bangunan yang dihasilkan tanpa menggunakan batu bata akan rosak dan tidak kukuh disebabkan tiada penyokong atau penahan manakala strukturnya juga akan terjejas akibat daripada kurangnya batu bata.Oleh itu, penggunaan batu bata dalam pembinaan bangunan sangat penting.

Selain itu, bagi bata yang telah pecah pecah disebabkan oleh kecuaian semasa mengendalikannya, ia tidak perlu dibuang begitu sahaja. Ia masih boleh dijadikan sebagai hadkor iaitu bahan yang digunakan sebagai alas dalam pembinaan pembaziran. lantai. Ini sekaligus mengelakkan bahan binaan daripada

29

10/16/2011

3.2 SPESIFIKASI / JENIS PERALATAN YANG DIGUNAKAN

i.

Bata Simen

Rajah 3.2.1 Contoh bata simen

ii.

Jejaring kasa exmet

Rajah 3.2.2 Jejaring kasa exmet

30

10/16/2011

iii. Baldi

Rajah 3.2.3 Baldi iv. Sudip

Rajah 3.2.4 Sudip

31

10/16/2011

v. Tali ( pembenang )

Rajah 3.2.5 Tali pembenang vi. Sarung tangan

Rajah 3.2.6 Sarung tangan

32

10/16/2011

vii. Penukul

Rajah 3.2.7 Penukul

viii. Penyedok simen mortar

Rajah 3.2.8 Penyedok

33

10/16/2011

ix. Penimbang air

Rajah 3.2.9 Alat penimbang air

x. Simen mortar

Rajah 3.2.10 simen mortar

34

10/16/2011

3.3 CARA PENGENDALIAN PERALATAN SEMASA LATIHAN

3.3.1

Bata simen Batu-bata untuk membina dinding bangunan samaada tanggung beban

atau mengisi dinding antara kerangka tidak menanggung beban. Ia juga diguna untuk membuat tembok penahan , dinding tandas serta membuat pagar konkrit. Saiz piawaian batu-bata ialah 215 mm x 102.5 mm x 65 mm. Jika dicampurkan dengan lapisan gabungan mortar setebal 10 mm, ia akan menjadi 225 mm x 112.5 mm x 75.

3.3.2

Jejaring kasa exmet Kasa exmet dilakukan untuk menambahkan lagi kekuatan dan

mengukuhkan lagi bata tersebut. Kerja meletakkan kasa exmet ini terus diulangi pada setiap lapisan ketiga atau keempat ikatan bata mengikut arahan yang telah ditetapkan dalam kerja mengikat bata. Dalam kerja bata ini ia diletakkan pada setiap empat lapisan bata. Ia dilekatkan bersama simen mortar. 3.3.3 Baldi Baldi digunakan untuk mengisi simen mortar yang telah siap dibancuh dan dibawa ke tempat kerja mengikat bata. Biasanya baldi ini berwarna kuning dan berbentuk segitiga tak sama.

35

10/16/2011

3.3.4

Sudip Alat ini digunakan untuk mencedok dan meratakan simen mortar ke atas

lapisan simen. Diperbuat daripada besi dan mudah berkarat. Ia perlu dibasuh segera selepas di gunakan kerana jika tidak dibasuh sisa simen mortar akan mengeras dan terlekat padanya. Ia berbentuk sudu dan mudah digunakan dalam kerja pembinaan.

3.3.5

Tali ( pembenang ) Benang juga turut diguna bersama kerja mengikat bata. Ia digunakan

sebagai panduan semasa proses mengikat bata dilakukan. Ia diikat pada kedua dua hujung nya bersama paku yang dipakukan pada kerangka pintu atau tingkap rumah. Ia penting bagi memastikan setiap lapisan dinding bata selanjar dan stabil keddudukannya. Ia dinaikkan pada setiap lapisan bata baru yang hendak di lekapkan supaya tiada kecacatan dinding bata berlaku.

3.3.6

Sarung tangan Sarung tangan digunakan oleh pekerja untuk mengelakkan tangan

daripada menjadi kasar dan merosakkan struktur kulit. Ini kerana bahan bahan binaan akan menyebabkan kulit menjadi kusam dan kasar. Ia di gunakan dengan menyarungkannya di tangan semasa melakukan kerja. Ia diperbuat daripada getah dan terdapat dalam pelbagai warna, ada juga diperbuat daripada kain dan sebagainya.

36

10/16/2011

3.3.7

Penukul Tukul digunakan untuk kerja kerja mengetuk bata simen untuk

mendapatkan bata kerat setengah sebagai kepala bata. Ia juga digunakan untuk mengetuk paku pada kerangka tingkap atau pintu untuk diikatkan tali pembenang. Juga disebut sebagai tukul kuku kambing.

3.3.8

Penyedok simen mortar Alat ini diperbuat daripada besi. Ia digunakan untuk menggaul bancuhan

simen untuk dijadikan simen mortar. Ia digunakan secara kaedah insani iaitu menggunakan tenaga tangan manusia sepenuhnya.

3.3.9

Penimbang air Alat ini berbentuk segi empat tepat. Di tengah - tengahnya terdapat tiub

air yang dijadikan panduan untuk menentukan lapisan bata itu rata dan sama ketinggiannya atau tidak. Untuk memastikannya sama rata, gelembung udara air dipastikan berada di tengah tengah. Jika telah berada di tengahnya, maka lapisan bata tersebut telah sama tinggi dan rata.

3.3.10 Simen mortar Mortar yang digunakan biasanya mengandungi satu bahagian simen dan enam bahagian pasir. Bahan-bahan untuk mortar hendaklah disukat dengan menggunakan kotak sukatan dan hendaklah dibancuh di atas pelantar yang

37

10/16/2011

bersih Mortar hendaklah digunakan dalam linkungan 45 minit setelah dibancuh. Pasir yang digunakan mestilah pasir halus yang bebas dari segala kekotoran. Biasanya simen Portland biasa yang sesuai digunakan untuk mortar.

3.4 PROSES KERJA YANG DILAKUKAN

i.

Sebelum dilakukan kerja mengikat bata, kerja kerja pemasangan kerangka pintu dan tingkap dilakukan terlebih dahulu.

Rajah 3.4.1 Bingkai pintu yang telah siap dipasang

ii.

Langkah-langkah untuk melakukan ikatan bata ialah menentukan tempat, sudut dan jenis ikatan bata untuk mendirikan tembok ikatan bata.

iii.

Jenis ikatan yang digunakan ialah ikatan sisi bata Ikatan ini digunakan pada tembok yang tebalnya ½ bata.

38

10/16/2011

iv.

Disini kerja mengikat bata dilakukan pada sudut dinding tandas rumah banglo 3 bilik.

v.

Permukaan lantai yang hendak didindingkan dibersihkan terlebih dahulu.

vi.

Simen mortar yang telah siap dibancuh di bawa ke tapak dengan diisikan di dalam baldi.

Rajah 3.4.2 Proses mengisi simen mortar ke dalam baldi

vii.

Pada permukaan lantai, simen mortar diletakkan dan diratakan

menggunakan sudip. mortar pun diletakkan lebih kurang sama dengan saiz bata Ini dilakukan sebagai asas sebelum diletakkan bata simen sebagi lapisan pertama.

39

10/16/2011

viii.

Kemudian

tali

pembenang

diikat

pada

kedua

hujungnya

menggunakan paku. ix. Ia bertujuan sebagai panduan dalam memastikan keselanjaran setiap butir bata dan lapisannya.

Rajah 3.4.3 Kerja mengikat tali dilakukan

x.

Seterusnya, bata kerat setengah di lekapkan di kedua dua hujung dinding tandas tersebut menggunakan simen mortar. Hujung dinding hendaklah dimulai atau diakhiri dengan satu bata kerat setengah atau satu sisi bata secara berselang seli bagi setiap lapisan dinding itu

xi.

Kemudian pula, diikuti dengan bata penuh sebagai bata kedua bagi lapisan yang pertama.

40

10/16/2011

Rajah 3.4.4 Kerja mengikat bata pada lapisan pertama xii. Kerja ini diulangi sehingga lapisan pertama siap mengikut keluasan dinding. xiii. Setelah siap lapisan pertama, simen mortar diratakan diatasnya bagi melekatkan bata simen untuk lapisan kedua.

Rajah 3.4.5 Kerja meletakkan simen mortar diatas lapisan pertama

41

10/16/2011

xiv.

Pada lapisan kedua, tali pembenang dinaikkan sedikit. Pada lapisan ini, bata simen penuh digunakan.

Rajah 3.4.6 Bata penuh diletakkan pada permulaan lapisan kedua

xv.

Ini

bagi

memastikan

tiada

sambungan

lurus

berlaku

dan

mengelakkan dinding runtuh. xvi. Bata penuh dijarakkan sedikit lebih kurang 10mm bagi mengisi mortar disebelumnya dan begitulah diseterusnya.

42

10/16/2011

Rajah 3.4.7 Bata penuh diletakkan pada lapisan kedua xvii. Pastikan simen mortar tidak berlebihan keluar ditepinya bagi mengelakkan pembaziran. xviii. Pada lapisan ketiga, susunan bata sama seperti pada lapisan pertama.

Rajah 3.4.8 Kerja melekap bata di lapisan ketiga

43

10/16/2011

xix.

Pada lapisan keempat, susunan bata sama seperti pada lapisan ketiga.

xx. xxi. kasa

Pada lapisan kelima sama seperti pada lapisan pertama. Disini sebelum lapisan bata enam dilakukan, diletakkan jejaring exmet untuk mengukuhkan lapisan bata.

Rajah 3.4.9 Jejaring kasa exmet diletakkan xxii. Ia diletakkan secara lurus diatas lapisan bata dan di letakkan simen mortar diatasnya bagi menetapkan pada kedudukannya.

44

10/16/2011

Rajah 3.4.10 (a) Jejaring kasa exmet diluruskan

Rajah 3.4.10 (b) Kerja meratakan simen mortar diatas kasa exmet tadi

45

10/16/2011

xxiii.

Kebiasaanya, jejaring kasa exmet ini diletakkan pada setiap lapisan keempat atau kelima bata,ia bergantung seperti dalam plan dan pekerja binaan.

xxiv.

Setelah itu, kerja kerja mengikat bata ini diulangi mengikut empat lapisan pertama sehingga seterusnya dan membentuk dinding tandas yang dikehendaki.

Rajah 3.4.11 Kerja bata pada lapisan keenam

xxv.

Ia akan dibiarkan mengering selama 2 hari sebelum kerja kerja melepa dilakukan.

46

10/16/2011

Rajah 3.4.12 Dinding bata simen yang telah siap diikat dan dibiarkan mengering.

3.5 KOMEN DAN CADANGAN

3.5.1 KOMEN Boleh dikatakan masalah keselamatan pekerja binaan diabaikan. Semasa melaikukan kerja kerja mengikat bata ini terdapat banyak aspek aspek keselamatan yang tidak diberi perhatian. Antaranya ialah: i. Tidak memakai topi keselamatan semasa bekerja. Ini amat berisiko tinggi kepada pekerja kera bahan bahan binaan yang berada di tempat tinggi mungkin akan terjatuh di atas kepala pekeja dibawah.

47

10/16/2011

ii. Tidak memakai kasut ‘boot’ atau kasut keselamatan ketika bekerja. Ini
mungkin akan menyebabkan risiko tinggi kemalangan sama ada kaki terpijak paku atau sebagainya.

iii. Pembaziran simen mortar berlaku telah berlaku kerana setelah simen
dibancuh , ia tidak digunakan dalam kadar segera selepas membancuhnya. Ini menyebabkan simen mengeras dan tidak boleh digunakan untuk kerja kerja pembinaan iv. Pengunaan sarung tangan getah juga tidak diaplikasikan sepenuhnya semasa bekerja. Ini dikatakan kerana apabila saya datang ke tapak projek sahaja, ia baru digunakan memandangkan tidak mahu kulit tangan saya menjadi kasar. Perkara seperti ini tidak sepatutnya berlaku.

3.5.2 CADANGAN Perkara perkara dan peraturan semasa berada di tapak bina seharusnya menjadi tanggungjawab majikan sepenuhnya. Antara beberapa cadangan yang ingin sya kemukakan disini adalah : i. Memastikan para pekerja binaan mematuhi peraturan semasa di tapak bina. Majikan boleh mengadakan taklimat sebelum kerja kerja pembinaan dilakukan dan memberitahu kepada pekerja aspek keselamatan di tapak bina. ii. Memakai topi keselamatan setiap masa selagi berada di kawasan pembinaan. Ini bagi memastikan kepala pekerja terlindung daripada

48

10/16/2011

panas terik sekaligus menyeelamatkan dari tertimpa bahan binaan di tempat tinggi. iii. Memakai kasut keselamatan semasa menjalankan kerja kerja pembinaan bagi mengelakkan kemalangan daripada berlaku. iv. Penggunaan bahan binaan digunakan dengan sebaiknya dan bijak membuat perancangan yang teliti sebelum menggunakannya. Ini penting bagi mengelakkan daripada pembaziran bahan binaan memandangkan kos bahan binaan pada hari ini begitu tinggi.

3.6 KESIMPULAN
Apa yang dapat disimpulkan disini ialah kebanyakkan aspek keselamatan di tapak bina masih diabaikan pada masa kini. Walaupun Negara kita maju, namun aspek keselamatan tidak dipraktikkan sepenuhnya. Oleh yang demikian, pihak kontraktor atau pemaju hendaklah saling bekerja sama bagi memastikan pekerja pekerja mematuhi peraturan semasa berada di tapak bina. Ini penting bagi mengelakkan kemalangan dan kecacatan kekal kepada pekerja. Selain itu, pekerja hendaklah bijak menguruskan bahan bahan binaan supaya tidak membazir. Penggunaan bahan binaan hendaklah mengikut sukatan kerja yang dikehendaki dan jangan melebihi had. Patuhilah peraturan dan pastikan persekitaran tempat kerja bersih.

49

10/16/2011

BAB 3 : KERJA BATA

50

10/16/2011

3.5 PENGENALAN

Bata merupakan bahan binaan yang telah lama digunakan dalam sector pembinaan di Negara kita. Bata adalah bahan yang tahan lama. Kebanyakan batu-bata diperbuat daripada tanah liat . Batu-bata dibuat dengan menggunakan tangan atau mesin. Bata-bata yang dibentuk melalui tekanan biasanya mempunyai lekuk muka pada permukaan atas bata. Batu-bata yang diperbuat dengan mesin terdiri daripada tanah liat yang ditekan dengan alat penekan hidraulik. Batu-bata yang telah dibentuk akan dikeringkan dan kemudiannya dibakar. Bata juga terdapat dalam pelbagai jenis. Saiz piawaian batu-bata ialah 215 mm x 102.5 mm x 65 mm. Jika dicampurkan dengan lapisan gabungan mortar setebal 10 mm, ia akan menjadi 225 mm x 112.5 mm x 75 mm mengikut BS 3921 bahagian 2.

3.5.1

KEGUNAAN BATU BATA Batu-bata digunakan untuk membina dinding bangunan samaada tanggung

beban atau mengisi dinding antara kerangka tidak menanggung beban. Ia juga diguna untuk membuat tembok penahan , dinding tandas serta membuat pagar konkrit. Kegunaan batu bata sangat penting dalam aspek – aspek pembinaan dan kegunaannya merangkumi keseluruhan bangunan yang akan didirikan dan tanpa penggunaan batu bata, mungkin pembinaan tidak akan berjalan dengan lancar serta kualiti yang dihasilkan tidak memuaskan hati pelanggan.

51

10/16/2011

Bangunan yang dihasilkan tanpa menggunakan batu bata akan rosak dan tidak kukuh disebabkan tiada penyokong atau penahan manakala strukturnya juga akan terjejas akibat daripada kurangnya batu bata.Oleh itu, penggunaan batu bata dalam pembinaan bangunan sangat penting. Selain itu, bagi bata yang telah pecah pecah disebabkan oleh kecuaian semasa mengendalikannya, ia tidak perlu dibuang begitu sahaja. Ia masih boleh dijadikan sebagai hadkor iaitu bahan yang digunakan sebagai alas dalam pembinaan pembaziran. lantai. Ini sekaligus mengelakkan bahan binaan daripada

3.6 SPESIFIKASI / JENIS PERALATAN YANG DIGUNAKAN xi. Bata Simen

Rajah 3.2.1.1 Contoh bata simen

52

10/16/2011

xii.

Jejaring kasa exmet

Rajah 3.2.1.2 Jejaring kasa exmet

xiii. Baldi

Rajah 3.2.3.3 Baldi

53

10/16/2011

xiv. Sudip

Rajah 3.2.4.4 Sudip

xv. Tali ( pembenang )

Rajah 3.2.5.5 Tali pembenang xvi. Sarung tangan

54

10/16/2011

Rajah 3.2.6.6 Sarung tangan

xvii. Penukul

Rajah 3.2.7.7 Penukul

xviii. Penyedok simen mortar

55

10/16/2011

Rajah 3.2.8.8 Penyedok

xix. Penimbang air

Rajah 3.2.9.9 Alat penimbang air

xx. Simen mortar

56

10/16/2011

Rajah 3.2.10.10 simen mortar

3.7 CARA PENGENDALIAN PERALATAN SEMASA LATIHAN 3.7.1 Bata simen Batu-bata untuk membina dinding bangunan samaada tanggung beban atau mengisi dinding antara kerangka tidak menanggung beban. Ia juga diguna untuk membuat tembok penahan , dinding tandas serta membuat pagar konkrit. Saiz piawaian batu-bata ialah 215 mm x 102.5 mm x 65 mm. Jika dicampurkan dengan lapisan gabungan mortar setebal 10 mm, ia akan menjadi 225 mm x 112.5 mm x 75.

3.7.2

Jejaring kasa exmet

57

10/16/2011

Kasa exmet dilakukan untuk menambahkan lagi kekuatan dan mengukuhkan lagi bata tersebut. Kerja meletakkan kasa exmet ini terus diulangi pada setiap lapisan ketiga atau keempat ikatan bata mengikut arahan yang telah ditetapkan dalam kerja mengikat bata. Dalam kerja bata ini ia diletakkan pada setiap empat lapisan bata. Ia dilekatkan bersama simen mortar. 3.7.3 Baldi Baldi digunakan untuk mengisi simen mortar yang telah siap dibancuh dan dibawa ke tempat kerja mengikat bata. Biasanya baldi ini berwarna kuning dan berbentuk segitiga tak sama.

3.7.4

Sudip Alat ini digunakan untuk mencedok dan meratakan simen mortar ke atas

lapisan simen. Diperbuat daripada besi dan mudah berkarat. Ia perlu dibasuh segera selepas di gunakan kerana jika tidak dibasuh sisa simen mortar akan mengeras dan terlekat padanya. Ia berbentuk sudu dan mudah digunakan dalam kerja pembinaan. 3.7.5 Tali ( pembenang ) Benang juga turut diguna bersama kerja mengikat bata. Ia digunakan sebagai panduan semasa proses mengikat bata dilakukan. Ia diikat pada kedua dua hujung nya bersama paku yang dipakukan pada kerangka pintu atau tingkap rumah. Ia penting bagi memastikan setiap lapisan dinding bata selanjar dan

58

10/16/2011

stabil keddudukannya. Ia dinaikkan pada setiap lapisan bata baru yang hendak di lekapkan supaya tiada kecacatan dinding bata berlaku.

3.7.6

Sarung tangan Sarung tangan digunakan oleh pekerja untuk mengelakkan tangan

daripada menjadi kasar dan merosakkan struktur kulit. Ini kerana bahan bahan binaan akan menyebabkan kulit menjadi kusam dan kasar. Ia di gunakan dengan menyarungkannya di tangan semasa melakukan kerja. Ia diperbuat daripada getah dan terdapat dalam pelbagai warna, ada juga diperbuat daripada kain dan sebagainya.

3.7.7

Penukul Tukul digunakan untuk kerja kerja mengetuk bata simen untuk

mendapatkan bata kerat setengah sebagai kepala bata. Ia juga digunakan untuk mengetuk paku pada kerangka tingkap atau pintu untuk diikatkan tali pembenang. Juga disebut sebagai tukul kuku kambing.

3.7.8

Penyedok simen mortar Alat ini diperbuat daripada besi. Ia digunakan untuk menggaul bancuhan

simen untuk dijadikan simen mortar. Ia digunakan secara kaedah insani iaitu menggunakan tenaga tangan manusia sepenuhnya.

59

10/16/2011

3.7.9

Penimbang air Alat ini berbentuk segi empat tepat. Di tengah - tengahnya terdapat tiub

air yang dijadikan panduan untuk menentukan lapisan bata itu rata dan sama ketinggiannya atau tidak. Untuk memastikannya sama rata, gelembung udara air dipastikan berada di tengah tengah. Jika telah berada di tengahnya, maka lapisan bata tersebut telah sama tinggi dan rata.

3.7.10 Simen mortar Mortar yang digunakan biasanya mengandungi satu bahagian simen dan enam bahagian pasir. Bahan-bahan untuk mortar hendaklah disukat dengan menggunakan kotak sukatan dan hendaklah dibancuh di atas pelantar yang bersih Mortar hendaklah digunakan dalam linkungan 45 minit setelah dibancuh. Pasir yang digunakan mestilah pasir halus yang bebas dari segala kekotoran. Biasanya simen Portland biasa yang sesuai digunakan untuk mortar.

3.8 PROSES KERJA YANG DILAKUKAN xxvi. Sebelum dilakukan kerja mengikat bata, kerja kerja pemasangan kerangka pintu dan tingkap dilakukan terlebih dahulu.

60

10/16/2011

Rajah 3.4.1 Bingkai pintu yang telah siap dipasang

xxvii.

Langkah-langkah untuk melakukan ikatan bata ialah menentukan tempat, sudut dan jenis ikatan bata untuk mendirikan tembok ikatan bata.

xxviii.

Jenis ikatan yang digunakan ialah ikatan sisi bata Ikatan ini digunakan pada tembok yang tebalnya ½ bata.

xxix.

Disini kerja mengikat bata dilakukan pada sudut dinding tandas rumah banglo 3 bilik.

xxx.

Permukaan lantai yang hendak didindingkan dibersihkan terlebih dahulu.

xxxi.

Simen mortar yang telah siap dibancuh di bawa ke tapak dengan diisikan di dalam baldi.

61

10/16/2011

Rajah 3.4.6 Proses mengisi simen mortar ke dalam baldi

xxxii.

Pada permukaan lantai, simen mortar diletakkan dan diratakan

menggunakan sudip. mortar pun diletakkan lebih kurang sama dengan saiz bata Ini dilakukan sebagai asas sebelum diletakkan bata simen sebagi lapisan pertama. xxxiii. Kemudian tali pembenang diikat pada kedua hujungnya menggunakan paku. xxxiv. Ia bertujuan sebagai panduan dalam memastikan keselanjaran setiap butir bata dan lapisannya.

62

10/16/2011

Rajah 3.4. 9 Kerja mengikat tali dilakukan

xxxv.

Seterusnya, bata kerat setengah di lekapkan di kedua dua hujung dinding tandas tersebut menggunakan simen mortar. Hujung dinding hendaklah dimulai atau diakhiri dengan satu bata kerat setengah atau satu sisi bata secara berselang seli bagi setiap lapisan dinding itu

xxxvi.

Kemudian pula, diikuti dengan bata penuh sebagai bata kedua bagi lapisan yang pertama.

63

10/16/2011

Rajah 3.4.11 Kerja mengikat bata pada lapisan pertama xxxvii. Kerja ini diulangi sehingga lapisan pertama siap mengikut keluasan dinding. xxxviii. Setelah siap lapisan pertama, simen mortar diratakan diatasnya bagi melekatkan bata simen untuk lapisan kedua.

Rajah 3.4.13 Kerja meletakkan simen mortar diatas lapisan pertama xxxix. Pada lapisan kedua, tali pembenang dinaikkan sedikit. Pada lapisan ini, bata simen penuh digunakan.

64

10/16/2011

Rajah 3.4.14 Bata penuh diletakkan pada permulaan lapisan kedua xl. Ini bagi memastikan tiada sambungan lurus berlaku dan mengelakkan dinding runtuh. xli. Bata penuh dijarakkan sedikit lebih kurang 10mm bagi mengisi mortar disebelumnya dan begitulah diseterusnya.

65

10/16/2011

Rajah 3.4.16 Bata penuh diletakkan pada lapisan kedua xlii. Pastikan simen mortar tidak berlebihan keluar ditepinya bagi mengelakkan pembaziran. xliii. Pada lapisan ketiga, susunan bata sama seperti pada lapisan pertama.

Rajah 3.4.18 Kerja melekap bata di lapisan ketiga

66

10/16/2011

xliv.

Pada lapisan keempat, susunan bata sama seperti pada lapisan ketiga.

xlv.

Pada lapisan kelima sama seperti pada lapisan pertama.

xlvi. kasa

Disini sebelum lapisan bata enam dilakukan, diletakkan jejaring exmet untuk mengukuhkan lapisan bata.

Rajah 3.4.20 Jejaring kasa exmet diletakkan xlvii. Ia diletakkan secara lurus diatas lapisan bata dan di letakkan simen mortar diatasnya bagi menetapkan pada kedudukannya.

67

10/16/2011

Rajah 3.4.21.a Jejaring kasa exmet diluruskan

Rajah 3.4.21.b Kerja meratakan simen mortar diatas kasa exmet tadi

68

10/16/2011

xlviii.

Kebiasaanya, jejaring kasa exmet ini diletakkan pada setiap lapisan keempat atau kelima bata,ia bergantung seperti dalam plan dan pekerja binaan.

xlix.

Setelah itu, kerja kerja mengikat bata ini diulangi mengikut empat lapisan pertama sehingga seterusnya dan membentuk dinding tandas yang dikehendaki.

Rajah 3.4.24 Kerja bata pada lapisan keenam l. Ia akan dibiarkan mengering selama 2 hari sebelum kerja kerja melepa dilakukan.

69

10/16/2011

Rajah 3.4.25 Dinding bata simen yang telah siap diikat dan dibiarkan mengering.

3.5 KOMEN DAN CADANGAN

3.5.1 KOMEN Boleh dikatakan masalah keselamatan pekerja binaan diabaikan. Semasa melaikukan kerja kerja mengikat bata ini terdapat banyak aspek aspek keselamatan yang tidak diberi perhatian. Antaranya ialah: v. Tidak memakai topi keselamatan semasa bekerja. Ini amat berisiko tinggi kepada pekerja kera bahan bahan binaan yang berada di tempat tinggi mungkin akan terjatuh di atas kepala pekeja dibawah.

70

10/16/2011

vi. Tidak memakai kasut ‘boot’ atau kasut keselamatan ketika bekerja. Ini
mungkin akan menyebabkan risiko tinggi kemalangan sama ada kaki terpijak paku atau sebagainya.

vii. Pembaziran simen mortar berlaku telah berlaku kerana setelah simen
dibancuh , ia tidak digunakan dalam kadar segera selepas membancuhnya. Ini menyebabkan simen mengeras dan tidak boleh digunakan untuk kerja kerja pembinaan viii. Pengunaan sarung tangan getah juga tidak diaplikasikan sepenuhnya semasa bekerja. Ini dikatakan kerana apabila saya datang ke tapak projek sahaja, ia baru digunakan memandangkan tidak mahu kulit tangan saya menjadi kasar. Perkara seperti ini tidak sepatutnya berlaku.

3.5.2 CADANGAN Perkara perkara dan peraturan semasa berada di tapak bina seharusnya menjadi tanggungjawab majikan sepenuhnya. Antara beberapa cadangan yang ingin sya kemukakan disini adalah : v. Memastikan para pekerja binaan mematuhi peraturan semasa di tapak bina. Majikan boleh mengadakan taklimat sebelum kerja kerja pembinaan dilakukan dan memberitahu kepada pekerja aspek keselamatan di tapak bina. vi. Memakai topi keselamatan setiap masa selagi berada di kawasan pembinaan. Ini bagi memastikan kepala pekerja terlindung daripada

71

10/16/2011

panas terik sekaligus menyeelamatkan dari tertimpa bahan binaan di tempat tinggi. vii. Memakai kasut keselamatan semasa menjalankan kerja kerja pembinaan bagi mengelakkan kemalangan daripada berlaku. viii. Penggunaan bahan binaan digunakan dengan sebaiknya dan bijak membuat perancangan yang teliti sebelum menggunakannya. Ini penting bagi mengelakkan daripada pembaziran bahan binaan memandangkan kos bahan binaan pada hari ini begitu tinggi.

3.7 KESIMPULAN
Apa yang dapat disimpulkan disini ialah kebanyakkan aspek keselamatan di tapak bina masih diabaikan pada masa kini. Walaupun Negara kita maju, namun aspek keselamatan tidak dipraktikkan sepenuhnya. Oleh yang demikian, pihak kontraktor atau pemaju hendaklah saling bekerja sama bagi memastikan pekerja pekerja mematuhi peraturan semasa berada di tapak bina. Ini penting bagi mengelakkan kemalangan dan kecacatan kekal kepada pekerja. Selain itu, pekerja hendaklah bijak menguruskan bahan bahan binaan supaya tidak membazir. Penggunaan bahan binaan hendaklah mengikut sukatan kerja yang dikehendaki dan jangan melebihi had. Patuhilah peraturan dan pastikan persekitaran tempat kerja bersih.

72

10/16/2011

73

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.