P. 1
Kejuruteraan Bekalan Air & Air Sisa

Kejuruteraan Bekalan Air & Air Sisa

|Views: 7,874|Likes:
Published by Eugene Khoo

Kejuruteraan Bekalan Air & Air Sisa merupakan salah satu bidang Kejuruteraan Awam yang penting. Ia melibatkan kajian masalah-masalah sumber bekalan air mentah dan air sisa, teknik-teknik rawatan serta rekabentuk sistem rawatan air mentah dan air sisa.

Kejuruteraan Bekalan Air & Air Sisa merupakan salah satu bidang Kejuruteraan Awam yang penting. Ia melibatkan kajian masalah-masalah sumber bekalan air mentah dan air sisa, teknik-teknik rawatan serta rekabentuk sistem rawatan air mentah dan air sisa.

More info:

Categories:Types, Research
Published by: Eugene Khoo on Feb 22, 2010
Copyright:Traditional Copyright: All rights reserved
List Price: $12.00 Buy Now

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

11/01/2015

$12.00

USD

pdf

text

original

JABATAN KEJURUTERAAN AWAM POLITEKNIK UNGKU OMAR

DISEDIAKAN OLEH KUMPULAN 5 KELAS DKA 6A SESI JANUARI 2010

AHLIAHLI-AHLI KUMPULAN
1. 2. 3. 4. 5. 6. Eugene Khoo Mohd Hasrul Mohd Azrul Lee Kah Wai Mohd Kamil Mohd Hafizi

PENGENALAN
‡ Air mentah wujud dalam pelbagai sumber untuk menampung keperluan domestik dan industri. ‡ Bagi air kegunaan domestik ia perlu bebas dari mikrooganisma merbahaya untuk selamat diminum dan dimakan. ‡ Air terbahagi kepada dua kelas, iaitu sumber di permukaan bumi dan sumber di bawah bumi.

FAKTA SUMBER AIR DI MALAYSIA
‡ Purata hujan tahunan ke atas bumi di Malaysia adalah sebanyak 990 bilion m³ (100%). ‡ 360 bilion m³ (36%) kembali ke atmosfera. ‡ 566 bilion m³ (57%) menjadi air larian. ‡ 64 bilion m³ (7%) menyusup ke bawah bumi.

BENTUK RUPA AIR
‡ Air boleh wujud dalam tiga (3) keadaan, iaitu pepejal, cecair dan wap. ‡ Keadaan air berubah, akibat perubahan suhu ke atas molekul-molekul air. ‡ Proses pembentukkan air terdiri daripada, penyejatan, pembekuan, pemejalwapan, pemanasan dan kondensasi.

BENTUK RUPA AIR

PEPEJAL

CECAIR

WAP

Sumber petikan dari Ultimate Visual Dictionary, Dorling Kindersley, 1994

Sumber petikan dari Ultimate Visual Dictionary, Dorling Kindersley, 1994

Larian permukaan (Surface run-off) runKawasan Tadahan Air

Curahan (Precipitation)

Peluhan (Transpiration)

Air Masuk Air Keluar

Penyusupan (Infiltration)

Penyejatan (Evaporation)

SUMBER AIR DI PERMUKAAN BUMI

AIR HUJAN

ALUR & SUNGAI

TASIK & KOLAM

TAKUNGAN AIR

AIR HUJAN
‡ Hujan di Malaysia lazimnya turun untuk tempoh yang singkat sepanjang tahun. ‡ Hujan turun di Malaysia mengikut musim dan boleh menyebabkan kemarau dan tengkujuh di suatu kawasan. ‡ Monsun Utara Timur (Nov Mac) membawa hujan lebat di pantai timur Semenanjung Malaysia, utara Sabah dan selatan Sarawak. ‡ Monsun Selatan Barat (Mei Sep) membawa hujan lebat di pantai barat Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sawarak.

AIR HUJAN
‡ Air hujan boleh dijadikan sumber air mentah. ‡ Pengumpulan air hujan boleh dianggap sebagai sumber air tambahan. ‡ Pengumpulan air hujan adalah berbentuk kecil-kecilan untuk tujuan mencuci, menternak dan pertanian. ‡ Pengumpulan air hujan dapat menberi bekalan air kepada penduduk pedalaman yang tidak menerima bekalan air paip.

AIR HUJAN
‡ Sebagai alternatif kepada bekalan paip kerajaan telah membuat rancangan pada RM. ‡ RM 4 = pembinan 5600 telaga berpam, 420 telaga bekalan terus dan 14300 kawasan tadahan air hujan di pedalaman Sabah & Sarawak. ‡ RM 5 = meningkatkan bilangan penduduk yang menerima bekalan air paip di bandar dan luar bandar masing-masing kepada 96.0% dan 72.8%.

AIR HUJAN
BEKALAN AIR UNTUK LUAR BANDAR

BEKALAN AIR UNTUK BANDAR

ALUR & SUNGAI
‡ Alur sungai mengalirkan air ke dalam tasik atau sungai. ‡ Oleh itu alur biasanya tidak sesuai sebagai sumber air mentah kerana kadar alirannya kecil. ‡ Air sungai merupakan sumber air mentah utama di Malaysia. ‡ Kualiti air sungai kini semakin tercemar dan memerlukan rawatan sebelum diguna. ‡ Untuk mengawal pencemaran air sungai Akta Alam Sekitar (1974) dipekenalkan dan Jabatan Alam Sekitar ditubuhkan setahun selepas itu untuk menguatkuasakan Akta tersebut.

ALUR & SUNGAI

Di Malaysia. Kadang-kala air dari bawah tanah meresap melalui aras air bumi untuk memenuhi tasik. Contoh tasik-tasik di Malaysia adalah Tasik Bera dan Tasik Chini. Akan tetapi air tasik mungkin berbau. Kualiti air tasik biasanya adalah baik dan tidak memerlukan rawasan intensif kerana air tasik biasanya tidak keruh dan kandungan bakteria adalah kurang. . tasik tidak dijadikan sebagai sumber bekalan air kerana kedudukannya yang jauh dari bandar-bandar. INFO TAMBAHAN Laut Mati Laut Mati merupakan satu tasik semulajadi yang terletak bersempadan di antara Jordan dan Israel. Keunikan dan keajaiban tasik ini ialah ia boleh mengapungkan apa-apa sahaja sama ada batu besar hinggalah ketulan logam. Air tasik ini mengandungi larutan garam yang tinggi dan tiada hidupan yang boleh hidup sama ada dalam tasik itu ataupun kawasan berhampirannya. Air dalam tasik datang dari kawasan tadahan melalui alur atau sungai.TASIK & KOLAM ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Tasik dan kolam terjadi di lekuk yang dasarnya tak telap air terutamanya di kawasan tinggi seperti bukit atau gunung.

1994 . Dorling Kindersley.Sumber petikan dari Ultimate Visual Dictionary.

1994 .Sumber petikan dari Ultimate Visual Dictionary. Dorling Kindersley.

TAKUNGAN AIR ‡ Takungan air dihasilkan apabila empangan dibina merentasi sungai. . ‡ Takungan air dapat mengurangkan banjir pada musim hujan dengan menakung sebahagian daripada air sungai. aliran air sungai yang sedikit boleh ditambah dengan air dari takungan air. ‡ Pada musim kemarau. ‡ Fungsi utama takungan air ialah untuk mengimbangi ketidakstabilan pengairan air sungai.

Takungan air simpanan: Takungan air yang menyimpan air apabila pengaliran melebihi permintaan dan digunakan apabila pengaliran rendah. 2. Takungan air pengagihan: Takungan air yang menyimpan air yang telah dirawat dan diagihkan kepada pengguna. .TAKUNGAN AIR ‡ Terdapat dua jenis takungan air: 1.

. takungan air berempangan juga dibina untuk mengurangkan pencemaran dan mengeluarkan tenaga hidro.TAKUNGAN AIR ‡ Selain daripada untuk bekalan air. Oleh itu masalah warna dna bau pada air pun berkurang. ‡ Kualiti air takungan lebih kurang sama seperti air tasik. Bezanya cuma takungan air kurang ditumbuhi tumbuhan air.

EMPANGAN AIR ITAM EMPANGAN PEDU EMPANGAN TEMENGGOR EMPANGAN KENERING .

EMPANGAN KENYIR EMPANGAN BATANG AI EMPANGAN BAKUN .

Malaysia Stormwater Management & Road Tunnel (SMART) .

. ‡ Ia mengalir sebagai air bumi di dalam stratum boleh telap yang mengandungi air yang dikenali sebagai akuifer.SUMBER AIR DI BAWAH BUMI ‡ Ialah air di bawah permukaan bumi yang terdapat di ketepuan.

‡ Bahagian di atas aras air bumi dna di bawah permukaan bumi disebut zon berudara. ‡ Air yang terdapat di zon ketepuan di bawah tekanan hidrostatik. ‡ Zon di bawah aras air bumi disebut zon ketepuan. permukaan yang bersamaan dengan aras air bumi disebut permukaan potentiometrik. .AKUIFER ‡ Permukaan bebas pengaliran air bumi disebut aras air bumi. ‡ Air bumi juga boleh mengalir di bawah tekanan di dalam akuifer yang terkurung di antara dua lapisan kedap. ‡ Bagi akuifer terkurung. Permukaan ini ialah paras aras air akan naik dari akuifer jika sesebuah telaga digali.

AKUIFER Sumber petikan dari Bekalan Air. 1990 . Pembentungan & Pengairan. USM.

‡ Aras air bumi biasanya tidak mendatar. ‡ Untuk mewujudkan kesimbangan. .HIDRAUL PENGALIRAN AIR BUMI ‡ Pengairan air bumi biasanya berbentuk lamina. air mengalir di dalam bumi dari titik tinggi ke titik rendah. ‡ Ia mempunyai titik tinggi dan rendah.

HIDRAUL PENGALIRAN AIR BUMI ‡ Kadar pengaliran ini bergantung kepada dua faktor: 1. Daya pacu atau cerun hidraul. 2. isipadu air yang dibuang pada setiap unit isipadu tanah disebut sebagai hasil tentu tanah tersebut. ‡ Apabila tanah tepu disalirkan di bawah pengaruh graviti. iaitu pekali kebolehtelapan. Keupayaan air melalui bahantara berliang. .

Pembentungan & Pengairan. USM.PENGAIRAN SEIMBANG AKUIFER TERKURUNG Sumber petikan dari Bekalan Air. 1990 .

USM. Pembentungan & Pengairan. 1990 .PENGAIRAN SEIMBANG AKUIFER TERKURUNG Sumber petikan dari Bekalan Air.

SUMBER AIR BAWAH PERMUKAAN BUMI
‡ Air di bawah permukaan bumi tidak digunakan secara meluas di Malaysia. Ini kerana sumber air permukaan bumi sudah mencukupi untuk keperluan bekalan air. ‡ Kajian awal potensi air bawah permukaan bumi telah dijalankan oleh Jabatan Ukur dan Geologi di antara tahun 1974 1977 di Kelatan, Terengganu, Pahang dan Perlis ‡ Di Malaysia, akuifer yang paling berpotensi terdapat di kawasan tanah lanar.

SUMBER AIR BAWAH PERMUKAAN BUMI

‡ Hasil sesebuah telaga di kawasan tanah lanar ialah di antara 25 100 m³/jam. ‡ Bukan semua akuifer di kawasan tanah lanar dapat dijadikan sumber air, kerana terdapat paya dan wujudnya air masin di sesetengah tenpat. ‡ Kawasan batuan karbonat juga mempunyai akuifer yang berpotensi mengeluarkan hasil melebihi 65 m³/hari/telaga.

SUMBER AIR BAWAH PERMUKAAN BUMI

‡ Kawasan batuan karbonat hanya terdapat di Perlis, Kedah utara, Perak, Selangor dan Kelantan. ‡ Kawasan lain yang dilapisi batuan endapan, granit dan gunung berapi tidak mempunyai akuifer yang mengeluarkan hasil tinggi.

KUALITI AIR DI BAWAH PERMUKAAN BUMI
‡ Faktor kedudukan: jika berdekatan dengan lautan, air bumi mungkin masin. Secara kasar, air bumi di kawasan yang jaraknya dari laut melebihi 1km, kualiti airnya sesuai untuk kegunaan domestik. ‡ Faktor pencemaran air dari penyusupan: air buangan domestik dan industri, cecair kurang hasil kambusan sampah pepejal dan bahan radioaktif. ‡ Faktor jenis akuifer sama ada di lapisan batuan igneus, endapan atau metamorfosis: dari segi kimia, air bumi lazimnya mempunyai kepekatan kekerasan klorida dan besi yang tinggi daripada permukaan dan nilai pH di antara 5 7.

BIOKIMIA AIR
‡ Bekalan air merupakan keperluan harian dan faktor utama untuk kesejahteraan hidup dan kesihatan manusia. ‡ Terdapat lebih kurang 30 jenis penyakit berjangkit yang ada kaitan dengan air. ‡ Mikrob yang bertanggungjawab membawa penyakit termasuklah virus, bakteria dna protozoa. ‡ Kebanyakan penyakit ini disebabkan oleh sama ada kurang kualiti atau kuantiti air.

MIKROBIOLOGI
Bakteria

Protozoa

Mikrob utama dalam air mentah

Alga

Virus

MIKROBIOLOGI
BAKTERIA
Bakteria merupakan organisma monosel yang tidak fotosintetik Ia membiak dengan membahagi sel kepada dua dan seterusnya Bakteria terdiri daripada berbagai-bagai bentuk dan saiz Organisma-organisma ini mendapat tenaga daripada proses pengoksidaan bahan organik untuk menjalankan proses tumbesaran ‡ Bahan organik juga merupakan sumber karbon utama untuk bakteria mensintesis sel baru ‡ Elemen-elemen tak organik seperti nitrogen, fosforus, sulfur, kalium, kalsium dan magnesium juga diperlukan untuk tumbesaran bakteria
‡ ‡ ‡ ‡

MIKROBIOLOGI

MIKROBIOLOGI
‡ Bakteria yang menggunakan karbon dioksida sebagai sumber karbon digelar autotropik, manakala bakteria yang menggunakan bahan organik sebagai sumber karbon digelar heterotropik ‡ Bakteria juga boleh dikategorikan mengikut keperluan oksigen ‡ Bakteria yang memerlukan oksigen disebut bakteria aerob, manakala yang tidak memerlukan oksigen disebut bakteria fakultatif ‡ Dari segi kandungan, bakteria mengandungi 80% air dan 20% bahan kering, iaitu 90% bahan organik dan 10% bahan tak organik

MIKROBIOLOGI
‡ Suhu dan pH merupakan parameter penting di dalam tumbesaran dan kadar tindakbalas bakteria ‡ Lazimnya, pH yang optimum bagi bakteria ialah di antara 6.5 7.5 ‡ Kebanyakan bakteria tidak dapat hidup jika pH kurang daripada 4.0 atau melebihi 9.5 ‡ Sebahagian kecil bakteria yang terdapat di dalam kumbahan berupaya membawa penyakit seperti tifoid, disenteri, taun dan cirit-birit ‡ Oleh kerana bakteria patogenik tidak banyak serta susah diasingkan dan dikenalpasti, maka bakteria kolifom digunakan sebagai organisma penunjuk disebabkan ia banyak dan senang dikenalpasti melalui ujian

BENTUK BAKTERIA

COCCI .

STREPTOCOCCI .

STREPTOCOCCI .

STAPHYLOCOCCI .

VIBRIO .

SPIRILLA .

rasa dan bau di dalam air mentah ‡ Di dalam proses pembentungan.MIKROBIOLOGI ALGA ‡ Alga ialah organisma autotrofik monosel atau multisel ‡ Ia merupakan organisma yang bertanggungjawab kepada masalah warna. terutama di dalam kolam pengoksidan. alga diperlukan untuk menghasilkan oksigen melalui proses fotosintesis .

kedua-dua proses ini masih menghasilkan oksigen yang diperlukan oleh bakteria aerob untuk mereputkan bahan organik ‡ Persamaan-persamaan berikut meringkaskan proses fotosintesis dan pernafasan alga . alga menggunakan oksigen untuk proses pernafasan ‡ Walaubagaimanapun.‡ Pada waktu malam.

.

MIKROBIOLOGI
VIRUS
‡ Virus merupakan struktur biologi terkecil yang mengandungi semua bahan untuk membiak di dalamnya Ia hanya dapat dilihat dengan menggunakan mikroskop elektron Panjangnya hanya di antara 0.02 0.2 mikrometer Oleh kerana virus itu parasit, ia memerlukan hos untuk hidup Virus boleh menyebabkan penyakit seperti polio, ciritbirit dan hepatitis Olahan air mentah dan air buangan perlu untuk menghapuskan virus demi kesihatan komuniti

‡ ‡ ‡ ‡ ‡

MIKROBIOLOGI
PROTOZOA
‡ Protozoa ialah organisma monosel dan ia terdiri daripada tiga jenis iaitu ameba, silium dan flagela ‡ Ameba dab flagela tidak begitu penting dari segi kesihatan di dalam olahan air mentah dan air buangan ‡ Ameba ialah patogen yang boleh membawa penyakit disenteri ‡ Saiznya lebih besar daripada bakteria ‡ Ia menggunakan bakteria sebagai sumber tenaga ‡ Oleh sebab ini protozoa merupakan agen pembersih di dalam proses pembentungan

PENGOKSIDAAN BAKTERIA
‡ Proses penguraian atau pereputan bahan organik untuk menjadi bahan akhir teroksida dan sel baru boleh berlaku secara aerob, anaerob atau falkultatif. ‡ Secara stoikiometri, pereputan bahan organik aerob terbahagi kepada tiga proses, iaitu pengoksidaan, sintesis dan penafasan endogen

PENGOKSIDAAN BAKTERIA

CIRICIRI-CIRI FIZIKAL & BIOKIMIA
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Keperluan Oksigen Biokimia (BOD) Keperluan Oksigen Kimia (COD) Pepejal Nitrogen Oksigen terlarut pH Keasidan Kealkalian

KEPERLUAN OKSIGEN BIOKIMIA
‡ BOD kuantiti oksigen yang perlu oleh bakteria bagi oksidaan bahan organik biorosot dalam keadaan udara. ‡ Kadar pereputan 5 hari di ambil sebagai piawaian. ‡ Data BOD adalah ujian pertama bagi menilai kepekatan atau kekuatan air buangan. ‡ Mengawal pencemaran air. ‡ Rekabentuk kompenan loji olahan air.

KEPERLUAN OKSIGEN BIOKIMIA

KEPERLUAN OKSIGEN KIMIA
‡ COD adalah kuantiti oksigen yang perlu bagi pengoksidaan semua bahan organik menjadi karbon dioksida, air dan ammonia. ‡ Ujian yang dilakukan mengandaikan semua bahan organik dapat dioksidakan.(kalium permanganat asid) ‡ Nilai COD rendah dari nilai BOD.

KEPERLUAN OKSIGEN KIMIA
‡ Kelemahan tidak dapat membezakan penguraian bahan organik secara biologi. ‡ Kelebihan masa ujian 3 jam.

PEPEJAL
‡ Pepejal keladak yang tinggal selepas proses penyejatan dan pengeringan pada suhu 105 C. ‡ Kepekatan 20-1000mg/l. ‡ Kandungan meruap pepejal terampai dapat ditentukan dengan kaedah nyalaan guna relau. ‡ Pepejal terampai ada 80 bahan meruap

NITROGEN
‡ Data penting dalam proses penitratan. ‡ Air buangan di anggap tidak cemar apabila bahan organik dan ammonia nitrogen dioksida sepenuhnya. ‡ Olahan air mentah,ammonia nitrogen penting dalam proses pengklorinan. ‡ Merupakan elemen tumbesaran alga. ‡ Faktor penyubur enapcemar sebagai baja tanaman.

PENCEMARAN NITROGEN .

‡ Pengudaraan bagi keperluan bakteria aerob. oksigen terlarut air sifat mengarat dan menghakis.OKSIGEN TERLARUT ‡ Utama dalam proses penyucian diri sumber air. . ‡ Kebolehlarutan oksigen atmosfera dalam air segar berkisar 14. ‡ Bekalan air. ‡ Air buangan yang disalur ke sumber air di olah bagi nilai oksigen biokimia yang rendah.6mg/l suhu 0 C kepada 7mg/l suhu 35 C.

PENUNJUK pH (pH INDICATOR) .

kalsium.KEASIDAN ‡ Kealkalian terhasil dengan adanya hidroksida karbonat. . kalium atau ammonia. bikarbonat. magnesium. ‡ Biasanya air mentah menpunyai sifat kealkalian disebabkan wujudnya bikarbonat. ‡ Bagi proses rawatan air. natrium. kealkalian penting dalam proses pengentalan. ‡ Keadaan kealkalian diperlukan oleh agen pengental untuk bertindak balas.

KEALKALIAN ‡ Dihasilkan dengan adanya hidroksida. ‡ Olahan air. penting bagi proses pengentalan dimana ia perlu bagi tindak balas. karbonat dan bikarbonat. . magnesium. ‡ Lazimnya disebabkan mempunyai bikarbonat. natrium. kalium atau ammonia. elemen-elemen kalsium.

PIAWAI KUALITI AIR .

.

Untuk menghapuskan kecemaran. 6. Supaya sesuai untuk kegunaan domestik selain daripada tujuan untuk diminum dan memasak. 5. 4. 2. seperti membasuh.TUJUAN RAWATAN AIR 1. Untuk membunuh semua organisma terutama yang berpotensi membawa penyakit. . Untuk mengurangkan sifat mengkarat air. Untuk membuang bau dan rasa yang tidak enak serta warna. 3. Untuk menghapuskan gas terlarut yang menyebabkan air tidak segar.

Pepejal terapung dengan tabir. Pepejal terampai halus dengan pengendapan dibatu dengan pengentalan. 4. Organisma mikro yang masih ada dengan proses pembasmian kuman. bau dan rasa dengan proses pengudaraan.PROSES RAWATAN AIR ‡ Kecemaran dan gas terlarut yang terdapat di dalam air mentah dapat dihapuskan seperti berikut: 1. Gas terlarut. 5. 3. Bahan koloid dan organisma mikro dengan penurasan. Pepejal terampai kasar dengan pengendapan. 2. . 6.

KAWALAN KUALITI AIR ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Bakteria Bahan beracun Kekerasan Cita rasa dan bau Warna Oksigen terlarut Pepejal terampai Bahan organik Bahan bukan organik .

.

.

Penstoran air mentah 3. Pengklorinan awalan 4. Pengudaraan 5. Penabiran 2. Pengendapan awalan .RAWATAN PERMULAAN ‡ PROSES-PROSES YANG TERLIBAT 1. Pengawalan alga 6.

‡ Tabir kasar digunakan untuk menyingkirkannya.PENABIRAN ‡ Bahan pertama yang perlu disingkirkan adalah bahan terapung. ‡ Tabir kasar berbentuk bar keluli berdiameter 25mm dan 100mm antara satu sama lain. ‡ Halaju aliran adalah 0.5 m/s. ‡ Ianya dipasang curam untuk memudahkan pengarukan secara manual. .

PENABIRAN .

STORAN AIR MENTAH ‡ Diperlukan jika sungai digunakan sebagai sumber air mentah. ‡ Dapat mengelakkan pengambilan air mentah yang berkualiti rendah. ‡ Masa tahanan air dalam lingkungan 7-15 hari. ‡ Ia juga dapat mengurangkan organisma mikro untuk kualiti air yang lebih bermutu. ‡ Tujuannya adalah untuk menyeragamkan kadar aliran masuk ke dalam loji olahan. .

STORAN AIR MENTAH .

‡ Ia berfungsi untuk menyingkirkan bahan terapung halus yang melepasi tabir kasar. ia seeloknya dipasang pada alir keluar kolam takungan. ‡ Jarak antara bar lazimnya 6mm. .TABIR HALUS ‡ Perlu dipasang selepas tabir kasar jika tiada storan air mentah. ‡ Jika ada takungan air mentah.

PENGKLORINAN AWALAN ‡ Ia dilakukan terutama jika air mentah mengandungi jumlah bakteria yang tinggi. ‡ Ia juga boleh mengoksida dan memendakkan ferum dan manganan serta boleh menghilangkan warna. ‡ Proses ini kurang berkesan pada air keruh kerana zarah-zarah pepejal terampai akan meresapi klorin. .

.

‡ Dengan adanya oksigen. gas hidrogen sulfida dan karbon dioksida akan dibebaskan. ‡ Ia boleh menghapuskan bau.PENGUDARAAN ‡ Ialah proses memasukkan oksigen ke dalam air mentah. ‡ Antara kaedah pengudaraan ialah :- . warna dan rasa disebabkan bahan cemar.

.

.

.

.

.

‡ Turas digunakan jika ada alga yang terlepas.3 mg/1 juga berupaya menghapuskan alga.PENGAWALAN ALGA ‡ Alga boleh dikawal dan dihapuskan dengan menggunakan klorin berdos 1 mg/1 atau menggunakan pengendapan aliran menaik. . ‡ Kuprum sulfat dengan dos 0.

‡ Masa tahanan di antara 30-60 minit. ‡ Kandungan pepejal terampai di bawah 1000 mg/1 tidak memerlukan pemendapan awalan.PEMENDAPAN AWALAN ‡ Digunakan untuk air mentah yang mempunyai kandungan pepejal terampai yang sangat tinggi. .

PEMENDAPAN UTAMA ‡ Digunakan untuk memendakkan pepejal terampai bersaiz halus. .

3) kopras berklorin. 2) ferik klorida dan ferik sulfat. . ‡ Bahan pengentalan yang digunakan: 1) aluminium sulfat atau alum.PENGENTALAN ‡ Pengentalan ialah bahan kimia yang digunakan untuk membantu pengendapan zarah-zarah halus. 4) natrium aluminat.

. ‡ Tujuannya adalah untuk menjadikan air mentah bersifat alkali.BANTUAN PENGENTALAN ‡ Bahan yang digunakan ialah kalsium hidroksida atau natrium karbonat.

‡ Flok akan dikacau perlahan-lahan agar bersatu menjadi besar dan disebut sebagai pengentalan.PENCAMPURAN MENYELURUH ‡ Tindakbalas dan penghasilan flok berlaku sekaligus. ‡ Terdapat beberapa kaedah yang digunakan iaitu :- .

.

.

.

PEMBERBUKUAN
‡ Ialah proses mengacau secara perlahan-lahan untuk membantu pembentukan flok yang lebih besar. ‡ Ia berbeza dengan pencampuran dari segi halaju aliran, bilangan adang dan arah pertukaran.

TANGKI PENGENDAPAN UTAMA
‡ Merupakan proses olahan utama air mendap selepas olahan awal. ‡ Terdapat tiga jenis tangki utama iaitu : ± Tangki aliran mendatar. ± Tangki aliran menaik. ± Tangki aliran pilin.

PENURASAN
‡ Penurasan ialah proses menyalurkan air melalui lapisan batu dan pasir atau bijibijian lain. ‡ Penyucian air melalui penapisan dicapai melalui empat proses berikut :

PEMBASMIAN KUMAN
‡ Merupakan proses terakhir olahan air mentah. ‡ Terdapat banyak kaedah untuk membasmi kuman ± penggunaan ozon ± sinar ultraungu ± klorin.

proses yang digunakan adalah perlembutan. ‡ Untuk kekerasan. . bau dan rasa. ‡ Proses pengudaran tambahan pula dapat menghapuskan warna.RAWATAN TAMBAHAN ‡ Rawatan tambahan diadakan selepas proses pengklorinan untuk menghapuskan bau dan warna serta ferum dan manganan berlebihan.

USM Kualiti Air Minuman.org SEMUA ILUSTRASI YANG DIPAPARKAN ADALAH HAKCIPTA TERPELIHARA OLEH AGENSI-AGENSI SEPERTI YANG TELAH DINYATAKAN DI ATAS . UTM The Concise Children s Encyclopedia. Dorling Kindersley British Library Kementerian Kesihatan Malaysia Jabatan Saliran & Pengairan Malaysia Perpustakaan Politeknik Ungku Omar Project Gutenberg University Sains Malaysia wikipedia. Kingfisher Publications Ultimate Visual Dictionary.Kreditasi SUMBERSUMBER-SUMBER RUJUKAN & ILUSTRASI DARIPADA Nik Fuaad Nik Abllah. Bekalan Air. Pembentungan & Pengairan.

SEMOGA ANDA DAPAT MENGHAYATI PEMBENTANGAN INI & MEMPEROLEH ILMU PENGETAHUAN DARIPADANYA .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->