RANCANGAN PENGAJARAN (SLOT 30 MINIT

)
A) Butiran Am Nama Kelas Bil. Murid Tarikh Hari Masa Komponen Tema Sub-tema Aktiviti Hasil Pembelajaran (kurikulum) Hasil Pembelajaran (slot/aktiviti) : : : : : : : : : : : Prasekolah Cemerlang Bestari 18 orang 10. 02. 2010 Rabu 8.00 – 8.30 pagi (30 minit) Kognitif Permainan Kumpulan permainan – permainan kanak-kanak (kerusi muzik). membuat jangkaan ke atas kedudukan kerusi. 3.1.1 memadankan objek mengikut bilangan pasangan yang tidak cukup. Pada akhir pengajaran murid-murid dapat : Mengenal pasti bilangan pasangan yang tidak cukup antara murid dengan kerusi. : Murid-murid sudah mengetahui bilangan murid yang melebihi bilangan kerusi yang tidak cukup. : : : : : Menjana kemahiran intelek. Berusaha, berani mencuba, yakin. radio dan cd lagu kanak-kanak, kad imbasan. Sosioemosi dan fizikal. Kecerdasan kinestetik, muzik.

Pengetahuan sedia ada Kemahiran Berfikir (KBKK) Penerapan Nilai (PN) Bahan Bantu Mengajar Pengabungjalinan (PG) Kesepaduan MI

RANCANGAN PENGAJARAN SLOT (30 MINIT)

MASA / LANGKAH
Set induksi (5 minit)

Isi pelajaran
Memperkenalkan konsep nombor

AKTIVITI
- guru mengajar kanak-kanak nombor satu sehingga sepuluh dengan menggunakan kad imbasan. - guru memperdengarkan lagu nombor dan menyanyikannya bersama kanak-kanak. - guru menggunakan cd lagu nombor untuk permainan kerusi muzik. - kerusi disusun dalam bentuk bulatan. - kanak-kanak akan diminta berada berhampiran dengan kerusi tersebut. - lagu nombor akan dimainkan dan kanakkanak akan mula mengelilingi kerusi tersebut. - apabila lagu diberhentikan, kanak-kanak akan mengambil tempat masing-masing. - kanak-kanak yang tidak mendapat tempat duduk dalam permainan ini akan dikeluarkan sekaligus bilang kerusi dikurangkan. - langkah di atas diulang sehingga mendapat pemenang.

BAHAN / CATATAN
KB : Menjana idea MI : Kecerdasan muzik KB : Menjana idea MI : Kecerdasan kinestetik dan muzik. BBM : radio, cd lagu, dan kad imbasan. PN : Berusaha, berani mencuba dan yakin. PG : Sosioemosi dan fizikal.

Langkah 1 (20 minit) Langkah 2

Permainan kerusi muzik

Penutup (5 minit)

Guru memilih pemenang berdasarkan padanan seorang murid dengan sebuah kerusi

-

guru akan menentukan pemenang berdasarkan padanan satu kerusi dengan seorang murid.

-

Guru bersoal jawab tentang nilai murni yang terdapat dalam permainan tersebut.

Refleksi guru:

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS SULTAN ABDUL HALIM, 08000 SUNGAI PETANI, KEDAH. TUTORIAL 3 (AMALI) Nama ahli kumpulan : Anis Asmyra Bt Ramli Noor Sheidah Bt Ismail Roshahida Bt Salleh Kelas: PISMP P3D Subjek: PRA 3105 ( Perkembangan Kognitif Kanak-kanak) Nama Pensyarah : Pn .Rajmah Bt Othman