MAKSUD BUNGA

Carnations Adalah bunga yang paling dikenali di seluruh dunia. Bunga Carnation selalunya dihargai dan menyenangkan. Ia ada dalam pelbagai warna dan pada asasnya adalah simbolik kepada tarikan cinta. Orkid Dengan fizikalnya yang eksotif, sifat bunga orkid ‘ represent rare and delicate beauty ‘. Keunikan bunga orkid sebagai pemberiaan mengekalkan ingatan yang berkekalan kepada penerimanya. Keindahannya tidak dapat disangkal lagi walaupun dijadikan sebagai gubahan hantaran atau bagi ‘ arrangement ‘ sesebuah majlis mahupun sebagai koleksi tanaman anda. Lily Dikenali dengan keunikan bentuk fizikalnya yang besar dan mekar seperti bintang serta mempunyai kemanisan haruman tersendiri, bunga lily mempunyai keagunan ‘masterpiece’ yang tersendiri. Sekiranya anda mencari bunga yang melambangkan persahabatan dan kesetiaan, bunga lily mempunyai ciri-ciri dan kualiti tersebut. Terdapat dalam pelbagi warna dan jenis, pada asasnya juga, melambangkan ketulenan, penghormatan dan sumber inspirasi. Ros Tiada bunga lain yang dapat menandingi kemasyuran sebagai bunga pemberian yang paling diminati. Sebagai sumber inspirasi, bunga ros memberikan ingatan yang kuat kepada cinta dan kasih sayang. Matahari Keceriaan warna kuning yang membara serta kuntumannya yang besar, bunga matahari bukan sahaja mewakili tenaga suria kita malah akan mekar menghadap cahaya suria taktala langit cerah benderang. Bukan sekadar membawa maksud ‘warmth and adoration’ malahan melambangkan ‘longevity’. Malahan pemberian bunga ini juga dapat menceriakan hari seseorang. Tulip Dengan memberi maksud ‘being perfect love’, bunga tulip menceritakan rasa kecintaan dan ‘elegant’ dalam susunan atau gubahannya yang tersendiri. Bunga tulip dikenali sebagai bunga yang ‘sophisticated’ dan sangat popular apabila dikaitkan dengan Netherland. Gerbera Daisies Dikenali dengan saiz dan kemekarannya yang menawan. Tergolong dalam pelbagai warna – warna yang menonjol, Gerbera Daisies menjadi ‘favourite flower’ untuk menunjukkan perasaan yang ceria. Walau bagaimanapun secara tradisinya bunga ini memberi maksud kecantikan dan kejujuran.

TINGKATAN 1
Bab 1: Sejarah dan Kita

, peradaban manusia, tentang perubahan yang berlaku pada sifat-sifat masyarakat. (Ibn Khaldun)

Sejarah merupakan cacata ataupun rekod mengenai sesuatu peristiwa yang berlaku pada s

Pengertian Sejarah

al dari perkataan ‘syajaratun’ yang bermaksud pohon atau pokok. Syajaratun juga bermaksud sala g tindakan manusia dan sebab-sebab mereka melakukannya. (Herodotus)

Bab 2: Zaman Prasejarah di Malaysia

Bab 2: Malayan Union dan Persekutuan Tanah Melayu
Gabenor Malayan Union

Majlis Kerja (Dilantik oleh Gabenor)

k

TINGKATAN 3

Struktur pentadbiran Perseketuaan Tanah Melayu 1948

Bab 1: Pemerintahan Jepun di Negara Kita
Dasar Pemerintahan Jepun Majlis Mesyuarat Undangan (Dilatik oleh Gabenor) *Majlis Kerja Sistem Ekonomi .. Sistem Pendidikan .. *Sultan Pesuruhjaya Tinggi ..

*Majlis Perundangan *Dasar ekonomi kawalan *Menghapuskan pengaruh Barat dengan melaksanakan ran adbiran .. Kerajaan egeri (Tidak termasuk Singapura) *Dipengerusikan oleh Residen CommissionerNegeri .. n ketenteraan *Rancangan 3 Tahun Sara Diri dijalankan *Majlis Eksekutif Negeri *Mengharamkan penggunaan Bahasa Inggeris dan Cina. inggi-Jeneral *Majlis Mesyuarat Negeri diasingkan & diberi nama*MemperkenalkanTimur) Syonan (Cahaya penanaman padi Taiwan *Mendaulatkan bahasa Jepun dalam sistem pentadbiran dan eri Melayu Utara diserahkan kpd Siam dan ditadbir oleh Gabenor. *Menggalakkan pnanaman ubi kayu, sagu, & lada htm biro ditubuhan di bawah Gabenor. k Majlis Penasihat Negeri *Perusahaan besi dan Bauksit dimajukan Majlis Penasihat .. *Dipengerusikan oleh sultan-sultan. wang rendah kerana pengeluaran wang pokok pisang *Nilai mata *Ahlinya dilantik oleh British *Bertanggungjawab terhadap hal ehwal agama Islam & adat istiadat Melayu