Tamadun berasal dari kata Arab 'maddana' yang berarti membangun suatu kota atau seseorang/masyarakat yang

mempunyai peradaban. ...
MulaiSui ItuBlok Percetakan OlehSong Renzong KapanBisheng Pembinaan, meningkatkan, sehingga movable type printing olehMongol Menyebar ke Eropah, sehingga disebut selepas selesainya percetakan dipromosikan kepada leluhur. China percetakan moden manusiaTamadun Pilot, dalam rangkaKnowledge EkstensifKomunikasi ,AC Menciptakan kondisi. Woodblock pencetakan adalah sebuah pisau di sebuah balok kayu yang diukir di bonjolan untuk anti-menulis, dan kemudian tinta, dicetak di atas kertas. Setiap jenis pencetakan buku, ukiran kayu itu untuk menggaruk, kecepatan sangat lambat. Jika versi terukir sesuatu yang salah, tetapi juga kembali terukir, kaum buruh kerja keras, boleh difahami.

Seperti metode pencetakan primitif mungkin terlihat sederhana, namun dengan tipografi moden prinsip tipografi yang sama, sehinggaPercetakan Telah memasuki era baru. KemudianYuan Wang Zhen agronomis terkenal dan mekanikal kayu saintis mendapati movable type, dan untuk mencipta yang lebih sederhana dan ciri yang kompleks meja putar sesuai untuk kaedah penyusunan huruf karakter China, dan kemudian bergerak logam jenis diciptakan, sehingga tipografi telah dibaiki. Transmitted salinan dari Dinasti Tang patung di Jepun, akhir abad ke-8, Jepun menyelesaikan papan "Dharani Jing" dan kemudian menyebar ke Korea Utara, di wilayah Emiriah Arab dan Eropah Timur. Abad ke15,Jerman Telah belajar untuk tuangan paduan karakter, Bi Sheng pertama bergerak-jenis pencetakan dari seluruh Eropah secara luas. Tipografi adalah asli dibuat sesuai dengan atau gambar dicetak teknologi. China adalah penemuan pertama di dunia negara-negara utama. Percetakan awal adalah untuk grafik terukir di papan kayu dengan tinta cetak, pada saat ini kayu-blok watermark masih lukisan kaedah ini, yang disebut sebagai "edisi bertulis percetakan" (juga dikenali sebagai "huruf balok kayu"), pendahulu daripada pencetakan terukir AD sebelum segel popular Cetak-dan kemudian muncul menggosok-batu candi. Seperti kertas dan tinta teknik pengeluaran secara berperingkat terungkap terukir diciptakan teknologi pencetakan. Pengasas terukir waktu pencetakan, dan sekarang berbeza pandangan, belum konklusif. Saya pikir itu ditubuhkan pada Han Timur, Fat Tseung di Luoyang, umum di Sui dan Dinasti Tang. Tertua di dunia materi dicetak adalah Xian Tang Tong sembilan tahun (AD 868) penerbitan "Diamond Sutra" (yang turun Zheng panjang 4.877 milimeter, 244 milimeter quality, oleh 7 ke atas dan membuat gulungan pelekat. Gambar muka ada hujah Buddha peta, pada akhir "sembilan 15 April Xian Tong Wang (Wang Jie) selama dua pro-Keizo Pusch" tema dalam fikiran. pada awalnya disimpan di Gua Dunhuang di Wilayah Gansu, dijumpai pada tahun 1899. pada tahun 1907 untuk British Stein dicuri, yang ada di Muzium British, London, Inggeris).

Song saintis, ahli politikShen Kuo Dalam "Meng Xi Bi Tan "Dalam sebuah artikel yang bertajuk"Perangkap ", Manakah detail turun muat pencetakan jebakan, mudah dimengerti, sangat terperinci.

China percetakan, terbahagi ke dalam Movable Type percetakan dan ukiran pencetakan, pencetakan-sheng itu adalah masa pada masa dinasti Song, bermula dengan penemuan pertama woodblock pencetakan, tapi Bi Sheng Song dan berfikir, mengapa mengulang kata yang sama terukir di atasnya? jadi kami mencari pencetakan Movable Type ini, Movable Type dan mencetak, dan kemudian tata letak sangat nyaman dan boleh dihapuskan juga boleh ditempatkan di tempat lain, ia sangat mudah, kerana itu, percetakan telah berkembang.