APA ITU ISLAMOPHOBIA?

Ø Merupakan satu bentuk NEOLIGISME yang merujuk kepada diskriminasi atau prejudis terhadap orang islam dan agama islam. Ø Juga bermaksud ketakutan yang berlebih-lebihan kepada islam akan tetapi ia digunakan untuk menunjukkan sikap berat sebelah dan prasangka buruk terhadap orang islam. Ø

Ø Istilah islamophobia dicipta di Britain pada tahun 1996 oleh Suruhanjaya Britain berkenaan isu muslim di britain waktu itu. Ø Istilah ini mula dibangkitkan dan digunapakai selepas berlakunya tragedi 11 september 2003.

ISLAMOPHOBIA DI EROPAH
Selepas rakyat Switzerland mengundi untuk

mengharamkan pembinaan menara masjid di negara Eropah itu, sentimen Islamofobia di negara-negara lain di Eropah mula menunjukkan wajahnya. Dunia Islam dikejutkan oleh Wilders yang terlibat dalam pembikinan filem anti-Islam berjudul Fitna, yang memfitnah Islam dengan pelbagai tohmahan tidak berasas. Wilders tidak berhenti dengan filem Fitna dan sedang meneruskan agenda anti-Islamnya.

FAKTOR-FAKTOR
Kekurangan maklumat benar dan tepat

tentang agama islam. Globalisasi dan keupayaan komunikasi yang berpunca daripada peningkatan dan pencapaian dalam teknologi. Peranan efektif yang dimainkan oleh negaranegara islam selaras peningkatan penggunaan minyak di seluruh dunia. Rejim-rejim pemerintahan kuku besi di negaranegara islam.

AKIBAT ISLAMOPHOBIA
Mula bersifat pesimis pada Islam dan

penganutnya. Non-muslim dimomokkan dengan Islam sebagai terrorism,hukum hudud sebagai hukuman yang kejam dan bercanggah dengan hak asasi dan humanisme, dan sebagainya. Bimbang untuk membicarakan soal jihad dan perang qital yang berlaku diPalestine,Iraq,Iran dan sebagainya,lantas berdiam diri membisu lisan untuk berbicara tentang isu umat Islam lain.

Umat Islam tidak memahami Islam lantas

mereka malu dan jengkel untuk mengakui hakikat Islam yang sebenar dan melaksanakan syiar Islam di khalayak ramai. Takut dan bimbang untuk berbicara tentang Islam dan akhirnya mereka hanyut dengan manhaj Freemasonry yang tidak mereka sedari merungkai mereka dari ikatan Islam.

PENYELESAIAN…
Ø Dilakukan secara diplomasi dan bukan dilakukan dengan tindak balas yang boleh menyebabkan islam itu semakin lebih dikenali sebagai agama yang ekstrim dan radikal. Ø Bersuara untuk menjustifikasikan kebenaran yang sebenar supaya kebencian dan kejahilan mereka itu dapat dikalahkan. Ø Memperkenalkan kepada masyarakat umum tentang agama islam dan peranan para cendekiawan islam melakukan penjelasan dalam bidang ini. Ø Semangat cintakan perdamaian,saling bertolak ansur sesama manusia dan saling kasih mengasihani mestilah dipupuk dalam jiwa

konvensyen antarabangsa secara besar-

besaran anjuran Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) diadakan di Amerika Syarikat seawal tahun depan bagi menangani segera gerakan anti-Islam yang semakin menular di beberapa negara maju. OIC memohon Malaysia memainkan peranan utama ke arah memperbetulkan tanggapan serong masyarakat Barat yang dipengaruhi semangat Islamophobia hingga membenci negara-negara Islam

TAMAT