DETIK-DETIK KEMERDEKAAN

AHLI KUMPULAN : MOHD IZWAN BIN SUHAIMI MOHD FAIZ BIN HAMIDI (INJURED) MOHAMAD FIDAIY BIN MUHAMMAD MUHD QAIRUL JAFNIE BIN ABD RANI

PENGENALAN

´

Kemerdekaan Tanah Melayu diperoleh dari Inggeris pada tanggal 31 Ogos 1957. Dalam sejarah perjuangan kemerdekaan negara dan kebebasan bangsa kita, memang banyak golongan telah memberikan pelbagai sumbangan dan pengorbanan-tenaga dan nyawa.

SEJ
´

´

´

Ketika Portugis menyerang Melaka pada tahun 1511, Bendahara Paduka aja muncul sebagai pemimpin yang menentang serangan itu. Selepas tiga abad kemudian, penjajah Inggeris pula cuba untuk menjajah tanah melayu. Timbul pula pembesar-pembesar Melayu terkenal: Datuk Maharajalela di Perak, Datuk Bahaman di Pahang, Tok Janggut di Kelantan dan ramai lagi yang bangkit melawan kuasa penjajah.

PENENT NGAN TERHADAP PENJAJAH
Penentangan terhadap penjajah barat yang pertama ialah penentangan terhadap Portugis pada 1511. ´ Diikuti dengan penentangan terhadap Inggeris dan Belanda. ´ Perjuangan ketika itu hanya menggunakan senjata dan telah mengakibatkan banyak pertumpahan darah.
´

PERJUANGAN BERSENJATA
Negeri Tarikh Tokoh Catatan

Melaka

1511-1524 Sultan Mahmud

- Beliau cuba menawan semula Melaka dari Portugis. - Usahanya gagal sehingga Sultan Mahmud mangkat. - Penentangan disebabkan penduduk Naning dikehendaki membayar cukai. - Penentangan disebabkan Raja Mahadi tidak bersetuju keatas pelantikan Tunku Kudin sebagai wizuai Selangor.

Naning

1831-1832 Dol Said

Selangor

1874

Raja Mahadi

Perak

1875

Sultan Abdullah -Penentangan akibat :Dato¶ Maharaja Lela I. kebebasan Sultan disekat. Tok Sagor II. pembesar dilarang mengutip cukai.

Negeri Sembilan

1875

Tunku Antah

Pertelingkahan diantara Tunku Antah dan Dato¶ Pelana - Inggeris menyebelahi Dato¶ Belana dan menyebabkan penentangan ke atas Inggeris. -Pembesar hilang mata pencarian daripada cukai. - perang sabil dilancarkan keatas Inggeris. -Bantahan akibat James Brooke menguasai Sungai Rejang. - bergabung dengan Dato¶ Patinggi Abdul Gapur dan menyerang kubu Inggeris di Kanowit dan Kuching. - Punca penentangan ialah tindakan Inggeris menghapuskan kegiatan lanun dan amalan memburu kepala manusia.

Pahang

1891-1895

Dato¶ Bahaman Tok Gajah

Sarawak

1853-1860

Sharif Mahasor

1853-1860

Rentap (Libau)

1893-1920

Banting

- Tindakan Inggeris menghapuskan adat dan tradisi penduduk tempatan telah menyebabkan masyarakat Iban di hulu sungai Batang Lupar menyerang tentera Brooke. - Pembangunan secara besarbesaran menyusahkan penduduk tempatan, pengenaan cukai, perluasan kuasa yang menyekat kebebasan pembesar telah menyebabkan Mat Saleh melancarkan serangan keatas kompeni berpiagam Inggeris. -Inggeris melantik pegawai daerah Pasir Puteh yang mengutip cukai terhadap hasil tanaman kelapa dan padi. - beliau telah menawan balai polis Pasir Puteh dan menubuhkan kerajaan sementara.

Sabah

1894-1900

Mat Saleh

Kelantan

1915

Haji Wan Hasan (tok Janggut)

Terengganu

1922-1928

Haji Abdul Rahman Limbong

- Tindakan mengenakan pas kebenaran untuk membuka tanah telah menyebabkan berlakunya pemberontakan yang diketuai oleh beliau. -Penjajah Jepun menindas penduduk tempatan. - Kebanyakkan orang cina menganggotai MPAJA, orang Melayu menubuhkan tentera wataniah dan askar Melayu.

Tanah Melayu

1941-1945

Penduduk Tanah Melayu

PERJUANGAN BERSIFAT KEBANGSAAN
´

´

´

Menjelang abad ke-20 telah berlaku perubahan dengan cara penduduk memperjuangkan kemerdekaan. Pertubuhan dan media massa merupakan alat yang digunakan untuk perjuangan. Jadual meringkaskan kebangkitan semangat kebangsaan akibat daripada pengaruh luar media massa dan persatuan-persatuan.

Saluran

Sumber

Catatan
Jepun- kejayaan Jepun mengalahkan Rusia pada 1905. Turki ± gerakan Turki muda yang dipimpin oleh Mustafa Kamal. Mesir ± gerakan pemulihan Islam di Mesir Indonesia ± perjuangan nasionalis Indonesia menentang Belanda. Tokohnya Said Syeikh Al Hadi -Akhbar untuk kaum muda -Saudara (akhbar yang menyeru orang melayu majukan diri). Tokohnya Abdul Rahim Kajai -Akhbar kebangsaan pertama. Mendesak Inggeris melindungi hak orang melayu. -Akhbar yang mengecam dasar Inggeris. -Akhbar yang menjadi lambang perpaduan dan meniupkan semangat kebangsaan orang melayu.

Pengaruh Luar Jepun, Turki, Mesir, Indonesia

Media Massa

Al Iman Saudara Majlis

Warta Melayu Utusan Melayu

Saluran

Sumber

Catatan

Pertubuhan Kesatuan Melayu Singapura Kesatuan Melayu Selangor 

Ditubuhkan pada 1926 untuk menggalakkan orang melayu terlibat dalam pemerintahan. Ditubuh pada 1938 bagi mendesak Inggeris menambah penyertaan orang melayu dalam pentadbiran. Persatuan Melayu Ditubuh pada 1937 untuk meningkatkan ekonomi dan pendidikan orang melayu. Perak Kesatuan Melayu Ibrahim Yaacob adalah tokohnya dan Muda ahlinya adalah pelajar Maktab Perguruan Sultan Idris. Persatuan ini memperjuangkan kepentingan orang melayu dan penyatuan Tanah Melayu dengan Indonesia.

MALAYAN
´

NI N

´

´

Malayan nion yang ditubuhkan pada 1 April 1946 di King's House (Carcosa Seri Negara) selepas Perang Dunia II merupakan sebuah gabungan Negeri-Negeri Melayu dengan Negeri-Negeri Selat (tanpa Singapura) untuk menjadi pengganti British Malaya. Terdiri daripada Majlis Perundangan dan Majlis Mesyuarat Kerajaan yang diketuai oleh seorang Gabenor British. Sultan-sultan Melayu masih akan mengekalkan kedudukan masing-masing tetapi dalam bidang kuasa yang sangat terhad, iaitu berkaitan tentang agama Islam dan adat Istiadat orang Melayu sahaja.

´

Malayan Union diumumkan oleh Edward Gent, Penolong Setiausaha Rendah Tetap bagi Tanah Jajahan British, buat pertama kali di Parlimen United Kingdom pada Januari 1944. Malayan Union juga mencadangkan undang-undang baru yang memberikan kewarganegaraan kepada semua orang yang dilahirkan di Tanah Melayu dan Singapura, serta pendatang yang tinggal di sana selama sekurangkurang 10 tahun daripada 15 tahun sebelum 15 Februari 1942. Kewarganegaran Tanah Melayu diberikan kepada semua tanpa diskriminasi kaum dan kepercayaan atau pun turut dikenali sebagai 'jus soli'.

´

´

PARTI

PARTI POLITI DI TANAH MELAY MENJELANG EMERDEKAAN
Parti Politik
MNO 1. 2. 3.

Organisasi
Perikatan

Ciri ± Ciri
Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (1946) Diasaskan oleh Dato¶ Onn Jaafar Menentang Malayan nion dan menyatupadukan orang Melayu ; berjuang untuk kemerdekaan Tanah Melayu. Persatuan Cina Tanah Melayu (1949) Diasaskan oleh Tan Cheng Lock. Melindungi kepentingan orang cina, dan kerjasama dengan kaum lain untuk capai kemerdekaan. Kongres India Tanah Melayu (1946) Diasaskan John Thivy. Menjaga kepentingan kaum India dan memperjuangkan kemerdekaan bersama kaum lain.

MCA 1. 2. 3.

MIC 1. 2. 3.

Radikal / Sosialis

PKM y y y

Parti Komunis Malaya (1930) Parti politik tertua di Tanah Melayu Ingin mencapai kemerdekaan melalui revolusi, berhasrat untuk menubuhkan Republik Komunis Melayu. Angkatan Pemuda Insaf (1946) Diasaskan oleh Ahmad Boestaman. Perjuangan utamanya ialah kemerdekaan bersama Indonesia dan membentuk Melayu Raya. Angkatan anita Sedar (1946) Diketuai oleh Shamsiah akeh. Perjuangan kemerdekaan dipengaruhi oleh perjuangan nasionalis di Indonesia. Parti Kebangsaan Melayu Malaya Diasaskan oleh Dr. Burhanuddin Al-Helmi Ikatan Pemuda Tanahair Melayu (1947)

API y y y

A AS y y y PKMM y y PETA y

Islam

PAS y y y y

Parti Islam SeMalaya (1951) Diasaskan oleh Ahmad Fuad Hassan. Mahu mendirikan kerajaan islam. Memperjuangkan Islam sebagai agama rasmi, dan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi. Hizabul Muslimin (1948) Diasaskan oleh Haji Abu Bakar. Berjuang untuk menubuhkan sebuah kerajaan Islam di Tanah Melayu. Parti Malaya Merdeka (1951) Diasaskan oleh Dato¶ Onn Jaafar setelah keluar daripada UMNO Memperjuangkan kemerdekaan dalam 10 tahun. Parti Negara (1954) Diasaskan oleh Dato¶ Onn setelah IMP dibubarkanpada tahun 1953 apabila tidak mendapat sokongan. Memperjuangkan kemerdekaan dalam 5 tahun.

HISBUL MUSLIMIN y y y

IMP y y y Parti Negara y y

y

ROMBONGAN KE LONDON
´

´

Pada tahun 1954, Tunku mengetuai sekumpulan perwakilan ke London untuk memperolehi kemerdekaan Malaya. Bagaimanapun, percubaan sulung itu tidak berjaya. Pada tahun yang berikut, pilihan raya persekutan yang pertama diadakan. Parti Perikatan yang pada saat itu merupakan parti campuran UMNO dengan MCA memenangi 51 daripada 52 kerusi yang ditandingi. Tunku dilantik sebagai Ketua Menteri Malaya yang pertama. MIC yang mewakili kaum India kemudian menyertai Parti Perikatan pada tahun 1955.

´

´

Pada tahun 1955, Tunku membuat lagi satu perjalanan ke London untuk berunding tentang kemerdekaan Malaya. Pada kali ini, beliau berjaya, dan 31 Ogos 1957 diputuskan sebagai tarikh kemerdekaan. Sewaktu bendera British diturun di Kuala Lumpur pada hari kemerdekaan, Tunku mengetuai orang ramai untuk menyorak "Merdeka!". Gambar-gambar Tunku dengan tangan yang diangkat naik, dan perakaman-perakaman suaranya yang penuh emosi tetapi berazam mengetuai sorakan, kini merupakan lambang kemerdekaan Malaysia yang biasa.

KE ARAH MENCAPAI PERPADUAN KAUM

KERJASAMA KE ARAH BERKERAJAAN SENDIRI 

Penubuhan jawatankuasa antara kaum Usaha parti-parti politik mewujudkan perpaduan kaum Pendidikan alat panduan

KEMERDEKAAN

-Sistem ahli -kelonggaran syarat kerakyatan persekutuan -parti perikatan -pilihan raya majlis bandaran -pilihan raya negeri -pilihan raya majlis -perundangan persekutuan

´ ´

DATO¶ ONN BIN JAAFAR BAPA PERPADUAN MALAYSIA

PERKEMBANGAN PARTI-PARTI POLITIK
UNITED MALAYA NATIONAL ORGANIZATION (UMNO) 11 MEI 1946

DATO¶ ONN BIN JA¶AFAR 
  Membuka keahlian umno kepada bukan melayu Melonggarkan syarat kerakyatan. Mencadangkan sistem ahli

TUNKU ABDUL RAHMAN PUTRA AL-HAJ 
Menubuhkan parti perikatan. ‡ ‡ Keahlian : orang melayu / bumiputera sabah dan sarawak Menentang malayan union, berjuang menuntut kemerdekaan

MALAYA INDIAN CONGRESS (MIC) 8 OGOS 1946

K.L DEVASER     Menjaga kepentingan orang india. Disokong oleh kongres kebangsaan india Digerakkan golongan profesional Menyokong perjuangan dato¶ onn ja¶afar dan imp tentang kerjasama kaum dalam sesebuah parti Peringkat awal parti : kurang mendapat sokongan kaum india 1955, menyertai perikatan  

THE MALAYA CHINESE ASSOCIATION (MCA) 8 OGOS 1946

Golongan peniaga dan pengusaha lombong, kolonel lee hau shik dan leong yew koh. Presiden : Tan Cheng Lock. Menjaga kepentingan orang cina Banyak membantu british memerangi pkm Membantu penduduk kampung baru. Penubuhannya diharapkan british Menyokong perjuangan dato¶ onn ja¶afar dan imp tentang kerjasama kaum dalam sebuah parti Menyokong tunku abdul rahman membentuk parti perikatan

STRATEGI KE ARAH KEMERDEKAAN

PENGENALAN SISTEM AHLI ( APRIL 1951 ) 

Diperkenalkan pada tahun 1951 untuk melatih orang melayu dan kaum lain dalam pentadbiran tanah melayu Dicetus oleh dato¶ onn ja¶afar yang disokong oleh pihak pesuruhjaya tinggi british dan majlis raja-raja melayu Dilaksanakan pada bulan april 1951 hingga jun 1955 Suatu sistem pentadbiran yang berbentuk sebuah kabinet tanpa pilihanraya  ANTARA ANGGOTA SISTEM AHLI 


Dato¶ Onn Ja¶afar - ahli hal ehwal dalam negeri (1951±1955) Dato¶ Mahmud Mat ± ahli tanah, perlombongan dan perhubungan (1951-1954) Tunku Yaakob Almarhum Sultan Abdul Hamid Halim Shah ± ahli pertanian dan perhutanan (1951-1955) Dato¶ e.E.C thuraisingam ± ahli pelajaran (1951-1955) Dr Lee Tiang Keng ± ahli kesihatan (1951-1954) Pada tahun 1955, wakil UMNO, Dr Ismail Abdul Rahman dan Wakil Mca, H.S Lee telah dilantik menganggotai sistem ahli  

 

PERUNDINGAN ANTARA KAUM DAN PENYEDIAAN PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN TANAH MELAYU
´

KE ARAH MENCAPAI PERPADUAN jawatankuasa antara kaum

« Penubuhan « Usaha

parti-parti politik mewujudkan perpaduan alat panduan

kaum

« Pendidikan

PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN TANAH MELAYU Suruhanjaya Reid ditubuhkan pada 1956 yang diketuai Lord Reid untuk menggubal satu perlembagaan Tanah Melayu yang merdeka. ´ Proses penggubalan dilakukan di mana setiap cadangan dipertimbangkan untuk mendapat kesepakatan.
´

Antara asas perlembagaan yang dipersetujui : 1. Ketua Negara adalah Yang diPertuan Agung 2. Raja sebagai ketua di negeri masing ± masing. 3. Keistimewaan orang Melayu dijamin oleh Perlembagaan. 4. Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan. 5. Kebebasan beragama bagi orang bukan Islam terjamin.
´

PENGISYTIHARAN KEMERDEKAAN
Detik bersejarah itu dilakarkan pada malam 31 Ogos 1957 di padang Kelab Selangor (Stadium Merdeka) ´ Pada malam tersebut berdera Malaya Merdeka (Jalur Gemilang) dikibarkan. ´ Pada fajar 31 Ogos 1957 berlangsung Perisytiharan Kemerdekaan dan Majlis menandatangani perjanjian kemerdekaan. ´ Tunku Abdul Rahman telah dilantik sebagai perdana menteri pertama.
´

~TAMAT~