PEMAKANAN YANG TIDAK SEIMBANG

y Kebanyakkan prasekolah yang ada di Malaysia tidak begitu mementingkan aspek pemakanan yang seimbang dikalangan kanak-kanak prasekolah. y Sebagai contoh ada prasekolah yang tidak mengambil aspek pemakanan yang seimbang sama ada snek yang diberikan pada kanak-kanak itu berkhasiat dan mempunyai zat yang cukup selain kurang lemak dan tidak monosodium glutamat (MSG).

KONSEP YANG AMALAN PEMAKANAN YANG SEPATUTNYA
MENURUT PEGAWAI DIETETIK, HOSPITAL SULTANAH AMINAH, JOHOR BAHRU

PELBAGAIKAN MAKANAN y Sebagai seorang guru prasekolah, kita seharusnya mempelbagaikan makanan kepada anak murid. y Tiada satu makanan yang mengandungi kesemua zat perlu sekaligus. y Pastikan menu harian adalah seimbang dan juadah yang diberikan itu dipelbagaikan kerana ia juga akan menarik minat seseorang kanak-kanak itu untuk makan.

PILIH MAKANAN DARIPADA BIJIRIN DAN KEKACANG
BIJIRIN PENUH y Kaya dengan fiber, karbohidrat kompleks, vitamin B dan mineral tertentu. KEKACANG y Kaya dengan protin tumbuhan dan fiber yang baik.

LEBIHKAN MEMAKAN SAYURAN DAN BUAH-BUAHAN
y Sayuran segar dan ulam lebih sajian.

digalakkan dalam

y Utamakan buahan sitrus, tembikai dan betik. y Makan buah sebagai snek atau pencuci mulut. y Kaya dengan fiber, karbohidrat kompleks, vitamin & mineral. y Sumber antioksidan (vitamin C, E, karotinoid).

FIBER TIDAK LARUT AIR
y Ia tidak boleh dihadamkan, oleh itu ia akan tinggal di usus dan menyerap banyak air. y Isipadu perut bertambah dan rasa kenyang yang lama. y Najis menjadi lembut dan tiada sembelit. y Mengelakkan sembelit. y CONTOH ATAU SUMBER y Sayuran daun y Sayuran kacang y Roti wholemeal

PILIH MAKANAN RENDAH LEMAK DAN KOLESTEROL
y Pilih Ikan atau ayam berbanding daging. y Gantian satu hidangan protin harian kepada protin tumbuhan. y Organ dalaman haiwan. y Susu penuh krim, dadih, keju, y Elakkan makanan terproses. y Elakkan minyak kelapa

PILIH MAKANAN KURANG GULA DAN GARAM
y Hadkan gula dalam minuman (1 2 sudu teh/ cawan) y Maksima 8 sudu teh sehari (makanan / minuman) y Kurangkan gula dan makanan tinggi gula seperti: y Air kotak : 5-6 sudu teh gula y Air tin : 7-9 sudu teh gula y Kurangkan makanan berkarbohidrat.

BANYAKKAN MINUM AIR KOSONG
y Penting untuk fungsi fisiologi dalam badan, mengawal suhu tubuh dan perkumuhan. y Minum 6 8 gelas air sehari. y Kurangkan minuman bergula dan berkarbonat bagi mengelakkan penambahan kalori dan pengawet yang tidak perlu. y Lemah daya konsentrasi .. y Tiada kekuatan untuk belajar pada tempoh yang lama. y Badan letih lesu

y Sebagai orang dewasa, tanggungjawab yang paling utama adalah memperkenalkan kanak-kanak tentang kumpulan makanan mengikut kandungan zat dan fungsi makanan yang berasaskan Piramid makanan. Terdapat lima kumpulan utama makanan yang disusun mengikut aras tertentu dalam priamid makanan yang telah diperkenalkan oleh Kementerian Kesihatan pada tahun 1997 . y Bijirin . y Sayur-sayuran dan buah-buahan . y Daging . y Susu atau hasil tenusu .

PIRAMID MAKAN

Aras 4 (Makan paling sedikit) Lemak, Minyak, Garam, Gula Aras 3 (Makan sederhana :2-3sajian) Susu, Dadih dan Keju Ikan, Ayam, Daging dan kekacang Aras 2 (Makan banyak : 3-5 sajian) Buah-buahan dan Sayur-sayuran Aras 1 (Makan paling banyak : 8-12 sajian) Bijirin dan hasil bijirin serta ubi

PENYEDIAAN SATU MENU SEIMBANG DIPRASEKOLAH
Sarapan pagi y 1 gelas susu y 2 keping roti disapu sedikit marjerin dan jem Minum pagi y 1 cawan nasi goreng y 1 gelas minuman bersusu y Snek tambahan: buah tembikai

KEBAIKKAN SARAPAN PAGI
y Sarapan pagi amat penting kerana ia membekalkan banyak tenaga kepada kanak-kanak untuk melakukan aktiviti-aktiviti fizikal. y Selain itu, sarapan pagi amat penting kerana pengambilan sarapan pagi menyumbangkan kepada:

- Daya konsentrasi yang tinggi - Kekuatan untuk belajar pada tempoh yang lama. - Badan tidak letih dan lesu.

Nasi dan gantiannya
y Nasi, mee, roti dan ubi-ubian merupakan sumber utama tenaga untuk anak anda. y (Makan paling banyak : 8-12 sajian) Bijirin dan hasil bijirin . y Sebagai guru prasekolah hidangan nasi ini merupakan menu utama yang perlu dihidangkan ketika waktu rehat kerana ia banyak menghasilkan karbohidat( tenaga) kepada kanak-kanak.

Buah-buahan dan sayur-sayuran
y Makanan ini adalah sumber yang kaya dengan serat, vitamin dan mineral yang membantu menjauhi penyakit. y Utamakan buahan sitrus, tembikai dan betik. y Sebagai guru prasekolah kita boleh mengamalkan buah-buahan kepada kanak-kanak dengan memperkenalkan buah-buahan sebagai snek sebelum waktu makan.

Ikan, daging dan gantiannya
y Kumpulan ini terdiri daripada daging, ayam, ikan, telur, kekacang, tauhu dan tempe. Ianya membekalkan protein, vitamin dan mineral di samping sedikit lemak. y Ia akan membina tubuh dan menyembuhkan luka. y Sebagai guru prasekolah kita boleh memasukkan ikan dan gantiannya didalam masakkan.

Susu dan hasil tenusu
y Susu dan hasilannya seperti keju dan dadih kaya dengan protein dan kalsium yang tinggi. Zat-zat ini adalah penting untuk membentuk tulang dan gigi yang kuat. y Seperti mana yang kita tahu tidak semua kanak-kanak menyukai susu dan sebagai guru prasekolah kita perlu bertindak dengan menjadikan

Cadangan
y Sediakan makanan yang menarik

Hidangkan makanan yang beraneka warna dan bentuk yang menarik Gunakan peralatan yang berbagai warna dan bentuk y Jadikan waktu makan saat yang menyeronokkan Elakkan memarahi anak murid semasa makan Jangan ugut anak murid untuk makan.