SEJARAH PERKEMBANGAN BOLA BALING DI MALAYSIA DAN DUNIA

Permainan ini agak baru dikenali umum sebagai permainan yang mirip kepada bola keranjang. Bola baling mula diperkenalkan dalam Sukan Olimpik pada tahun 1936. Sebelum itu, ia popular di negara-negara seperti Denmark, Czekoslovakia, Jerman dan negara-negara bekas Soviet Union. Di Malaysia, permainan bola baling diperkenalkan pada tahun 1976 oleh seorang guru yang bertugas di Jabatan Pendidikan Selangor, Encik Lim Hock Han kepada satu kumpulan guru dan pelajar di beberapa buah sekolah di Selangor. Kepopularan permainan ini terbukti dengan berlangsungnya Kejohanan Pertama Pertandingan Terbuka Bola Baling anjuran Selangor dan Wilayah Persekutuan pada tahun 1982. Kejohanan ini disertai oleh 12 buah pasukan dari Selangor, Wilayah Persekutuan, Melaka, Pahang dan Universiti Malaya. Ini diikuti dengan penubuhan persatuan bola baling di negeri-negeri di Malaysia dan disusuli pula dengan penubuhan Persekutuan Bola Baling Malaysia pada tahun 1985. Kini permainan bola baling dipertandingkan di Majlis Sukan Sekolah-sekolah Malaysia (MSSM).

PERATURAN PERMAINAN a)GELANGGANG PERMAINAN (GELANGGANG DAN TIANG GOL)

Gelanggang permainan

Ukuran gol b) Pakaian  Semua pemain dimestikan memakai kasut dan bersarung kaki.

 Pemain-pemain dibenarkan memakai kasut biasa dan “boot”. Kasut berpaku
tidak dibenarkan sama sekali. ( Gelanggang rumput sahaja ).  Kasut “ boot” yang mempunyai 6 “stud” tidak dibenarkan dipakai dan tinggi “stud” yang dibenarkan melebihi 12 mm. ( Gelanggang rumput sahaja )

 Setiap pasukan sekurang-kurangnya membawa dua set jersi yang berlainan warna bagi setiap kategori. Jersi mestilah bernombor (belakang dan hadapan) antara 1 hingga 20. ukuran ketinggian nombor di bahagian belakang mestilah sekurang-kurangnya 20cm dan 10 cm di bahagian hadapan.  Ketua pasukan hendaklah memakai lilitan kain bewarna terang di bahagian atas lengan dengan ukuran 4cm.

 Jika berlaku pemakaian jersi yang sama warna sebelum pertandingan, pasukan
yang namanya tercatat dahulu di dalam jadual perlawanan hendaklah menukar jersi. c) Tempoh permainan Secara Liga Kumpulan 20 minit setiap separuh masa permainan dengan 10 minit rehat ( 20:10:20:) Kalah Mati ( Suku Akhir, Separuh Akhir, Tempat Ketiga dan Akhir ) 20 minit diberi untuk setiap masa permainan dengan 10 minit rehat (20:10:20) Masa rehat Setiap pasukan dibenarkan meminta 1 minit masa rehat ( Time Out ) sekali bagi setiap separuh masa. Pegawai dari mana-mana pasukan boleh memohon masa rehat dengan melayangkan KAD HIJAU kepada penjaga masa ( Time Keeper ) Situasi yang tidak dibolehkan untuk meminta masa rehat pasukan ialah : a). Selepas bola terkeluar daripada garisan tepi gol. (own goal line or outer goal line) b) Selepas pasukannya terkena jaringan gol.