FOLIO TINGKATAN 1

Tokoh yang Saya Sanjung

Mata pelajaran: Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan Tema: Tokoh yang Saya Sanjung Tajuk: Tokoh Tempatan Nama: Vurmila A/P Venggadasamy Tingkatan: 1 Pintar Sekolah: Sekolah Men Keb Methodist, Klang Nama Guru: Encik Yarha Sadeh

Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan

Tingkatan 1

Penghargaan
Pertama sekali, saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada ibu bapa saya yang banyak memberi sokongan dan semangat yang kukuh kepada saya untuk menyiapkan folio Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan saya ini. Ibu saya, Puan Mageswari adalah merupakan sumber bagi folio saya ini.

Saya juga ingin mengucapkan setinggi-tinggi terima kasih kepada Encik Yarha Sadeh iaitu Guru mata pelajaran Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan saya atas segala bimbingan dan tunjuk ajar yang telah diberi olehnya semasa saya membuat folio ini.

Kepada rakan-rakan seperjuangan saya, saya ingin mengucapkan terima kasih kerana mereka secara tidak langsung telah memberi sedikit sebanyak idea bagi memperbaiki lagi mutu folio saya ini.

Sekian, terima kasih.

Vurmila Venggadasamy 1 Pintar

Vurmila Venggadasamy

i|M u k a s u r a t

Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan

Tingkatan 1

ISI KANDUNGAN

Penghargaan 1.0 Objektif 2.0 Pendahuluan 3.0 Biodata tokoh yang saya sanjungi 3.1 3.2 3.3 3.4 3.5 Butir-butir peribadi Pencapaian di sekolah Pencapaian di menara gading Pencapaian dalam karier Pencapaian sebagai seorang ibu dan seorang isteri

i 1 2

5 6 7 7 9 10 11 19 23

4.0 Penutup 5.0 Galeri Gambar 6.0 Lampiran Sijil-sijil 7.0 Rujukan

Vurmila Venggadasamy

Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan

Tingkatan 1

1.0 Objektif
Kajian yang dibuat oleh saya untuk menyediakan folio Sivik dan Kewarganegaraan ini mempunyai beberapa objektif seperti yang berikut: 1. Saya dapat mengenali dan memahami dengan lebih dekat tokoh yang saya sanjungi iaitu ibu saya 2. Saya boleh berasa bangga dan sayang kepada ibu saya atas segala kemajuan yang dicapai olehnya 3. Saya dapat menjadikan kegigihan ibu saya dalam mencapai sesuatu kejayaan sebagai panduan dan pedoman untuk meneruskan kesinambungan kemajuan dan kejayaan yang dikecapi olehnya agar tidak tergugat dan hilang begitu sahaja 4. Saya boleh menyatakan rasa berterima kasih dan bersyukur kerana memiliki seorang ibu yang penyayang dan berdedikasi 5. Saya dapat menguasai kemahiran mencari, mengumpul, merekod dan menganalisis maklumat tentang tokoh yang saya sanjung

Cara-cara saya mendapatkan maklumat adalah seperti berikut: 1. Kaedah lisan iaitu saya menemuramah orang sumber yang merupakan ibu saya iaitu tokoh yang saya sanjung bagi mengetahui dengan lebih lanjut biodatanya. Saya juga menemuramah bapa saya yang lebih mengenali ibu saya. 2. Kaedah pemerhatian iaitu saya melihat dan mengkaji perkembangan ibu saya dari segi aktiviti yang beliau lakukan, hobi dan tingkah lakunya. 3. Kaedah rujukan iaitu saya melihat dan mengambil maklumat daripada buku catatan harian ibu saya dan mengumpul beberapa gambar dari album keluarga.

Vurmila Venggadasamy

1|M u k a s u r a t

Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan

Tingkatan 1

2.0 Pendahuluan
Tokoh tempatan yang saya sanjungi tidak lain dan tidak bukan ialah ibu saya sendiri. Banyak keistimewaan yang ada pada ibu saya menyebabkan saya memilihnya sebagai tokoh yang saya sanjung dan sayang. Ibu saya boleh dikatakan seorang yang serba boleh, banyak sungguh kelebihan dan pencapaiannya. Menurutnya, tiada apa yang mustahil dilakukan di dunia ini asalkan kita mempunyai keyakinan bahawa apa yang kita lakukan adalah terarah kepada perkara kebaikan dan kejayaan. Beliau juga percaya bahawa kejayaan bagi sesuatu kerja yang dilakukan adalah hasil kerja keras dan semangat yang tidak mudah mengaku kalah. Ibu saya mempunyai sifat yang gigih dan tidak pernah kenal erti putus asa.

Kecemerlangan ibu saya dalam bidang akademik sudah terserlah sejak di bangku sekolah lagi. Di samping cemerlang dalam bidang akademik, beliau juga merupakan pelajar yang aktif dalam bidang ko-kurikulum dan kepimpinan baik di peringkat sekolah mahupun universiti. Disebabkan ibu saya suka membantu orang lain, beliau juga melibatkan diri dalam banyak aktiviti kemasyarakatan yang dianjurkan oleh pihak universiti seperti menderma darah, bergotong-royong membersihkan kawasan kamsis dan kawasan yang didiami oleh penduduk miskin. Pada keseluruhannya, bolehlah dikatakan bahawa sikap ibu saya yang sentiasa merendahkan diri dan berfikiran positif menjadikan beliau seorang yang berjaya di dalam akademik dan kepimpinannya.

Ibu saya sangat berfikiran positif. Beliau sentiasa menyuburkan semangat saya dengan katakata perangsang. Antara yang saya kagum mengenai sikap ibu ialah dia sangat rajin mencari ilmu. Dari situ saya yakin ibu mempunyai semangat tabah, pemikirannya jauh ke depan kerana berusaha menyiapkan diri dengan sebanyak mungkin ilmu walaupun sudah berkahwin. Ibu amat menggalakkan kami belajar mencari ilmu. Hakikatnya, ibu saya adalah individu yang sentiasa memberi sokongan padu dalam usaha saya menimba ilmu. Ibu selalu menasihati saya supaya belajar bersungguh-sungguh, memberi tumpuan ketika di dalam kelas dan perlu bijak mengurus masa. Ibu selalu mengatakan “Waktu belajar, belajar, waktu
Vurmila Venggadasamy

2|M u k a s u r a t

Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan

Tingkatan 1

main, main.” Ibu juga sentiasa menggalakkan saya bergiat dalam persatuan atau unit beruniform kerana menurutnya penglibatan seseorang pelajar dalam aktiviti ko-kurikulum bukanlah alasan untuknya gagal dalam akademik. Yang pentingnya, ialah pengurusan masa dengan bijak.

Bagi ibu, ilmu itu merupakan kunci kejayaan hidup seseorang. Ibu selalu ingatkan, kerjalah apa pun bila dewasa nanti, asalkan rezekinya halal. Ibu selalu menyatakan bahawa nasib seorang buruh yang bekerja keras sepanjang hari mencari rezeki untuk keluarganya mungkin kerana buruh itu tidak berpeluang untuk mendapat pendidikan disebabkan keluarganya susah ataupun buruh itu sendiri telah menghancurkan peluang yang diberikan. Menurut ibu lagi, oleh kerana saya diberi peluang untuk mendapat pendidikan yang cukup baik, maka tidak ada sebab untuk saya gagal. Ibu juga mengingatkan kepada saya bahawa jika hendak hidup selesa pada masa hadapan, kenalah bekerja keras, bersengkang mata dan kurangkan berseronok-seronok.

Ibu saya adalah wanita yang sangat penyabar orangnya. Saya membesar dengan mengambil iktibar daripada sifatnya yang penuh kelembutan . Selain beriltizam, ibu sangat penyabar terutama dalam melayani kerenah saya dan adik saya. Walaupun pada satu ketika dahulu ibu pernah bekerja sepenuh masa sebagai seorang editor buku dengan mendapat gaji yang lumayan, tetapi kini ibu telah meninggalkan kerja tersebut demi untuk membesarkan saya dan adik saya. Dia bekerja sebagai seorang penulis bebas dari rumah bagi tidak mensiakan ilmu yang ada padanya. Pada waktu siang, ibu meluangkan masa bersama saya dan adik saya dengan mengajar kami, menjaga makan dan minum kami dan hal-hal rumah yang lain serta menghantar kami pergi dan balik dari sekolah dan kelas tuisyen. Pada waktu malam pula selepas saya dan adik saya masuk tidur, ibu menggunakan masanya untuk bekerja sehingga lewat malam. Walaupun pendapatan ibu saya tidak seberapa berbanding dengan waktu beliau bekerja sepenuh masa, tetapi ibu tetap gembira kerana bukan sahaja beliau dapat meluangkan lebih banyak masa yang berkualiti

Vurmila Venggadasamy

3|M u k a s u r a t

Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan

Tingkatan 1

dengan anak-anaknya tetapi beliau dapat mengembangkan kemahirannya dalam menulis buku.

Saya menyanjung, menghargai dan merasa bertuah mendapat ibu yang pengasih, penyayang, berwawasan lagi bertanggung jawab .Walaupun pun ibu saya tidak pernah dianugerahkan sebagai tokoh ibu mithali, namun beliau adalah ibu mithali kepada saya dan adik saya. Bagi saya, ibu merupakan mentor dan idola untuk saya mengejar cita-cita untuk berjaya dalam hidup.

Vurmila Venggadasamy

4|M u k a s u r a t

Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan

Tingkatan 1

3.0 Biodata tokoh yang saya sanjungi 3.1 Butir-butir peribadi
Nama tokoh yang saya sanjungi iaitu ibu saya ialah Mageswari. Beliau dilahirkan di Hospital Kuantan, Pahang pada 9 April 1968. Ibu saya mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Kebangsaan Treacher Methodist, Taiping dari tahun 1975 hingga tahun 1980. Seterusnya beliau menyambung

pengajian ke Sekolah Menengah Kebangsaan Treacher Methodist, Taiping dari tahun 1981 hingga tahun 1985. Semasa di tingkatan 6 pula, beliau belajar di Sekolah Menengah Kebangsaan King Edward (VII), Taiping. Keputusan peperiksaan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) yang baik melayakkan beliau untuk menyambung pengajian di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di Bangi selama 4 tahun dalam jurusan Ijazah Sarjana Muda Sains Makanan dan Pemakanan.

Sebaik sahaja tamat pengajiannya pada tahun 1992, ibu menjadi seorang guru sementara di sebuah sekolah swasta sementara menunggu peluang mendapat pekerjaan yang lebih baik. Pada tahun 1994, ibu mendapat pekerjaan sebagai seorang editor buku di Longman, Malaysia dan ibu mula meminati kerjanya walaupun tidak berkaitan dengan bidang pengajiannya. Dua tahun kemudian iaitu pada tahun 1996, ibu ditawarkan untuk bekerja dengan Federal Publications, Malaysia. Ibu bekerja di sini selama 8 tahun. Melalui pengalaman kerja yang diperolehnya di situ, beliau telah berjaya mendapatkan pekerjaan sebagai editor senior di Eastview Publication, Malaysia pula. Pada tahun 2006, ibu berhenti bekerja dan menjadi penulis buku bebas sehingga sekarang.

Vurmila Venggadasamy

5|M u k a s u r a t

Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan

Tingkatan 1

3.2 Pencapaian di sekolah
Sewaktu belajar di sekolah rendah, ibu saya merupakan seorang pelajar yang cemerlang. Setiap hari penyampaian hadiah sekolahnya sepanjang tempoh beliau belajar di situ, beliau pasti menerima hadiah kerana berjaya mendapat samada tempat pertama, kedua atau ketiga dalam peperiksaan akhir tahun. Ibu juga berjaya mendapat keputusan yang cemerlang dalam Peperiksaan Penilaian Darjah 5 (5A).

Beliau juga menyandang jawatan pengawas sejak berada dalam Darjah Dua dan dipilih menjadi Penolong Ketua Pengawas semasa beliau berada dalam Darjah Enam. Beliau mempunyai keperibadian yang ramah dan mudah mesra sehingga disenangi oleh rakan-rakan juga guru. Minat ibu dalam bidang seni juga menyebabkan beliau sentiasa menyertai pada hari penyampaian hadiah persembahan pentas yang diadakan iaitu drama(darjah satu), tarian

sekolah

melayu(darjah dua), pancaragam(darjah tiga), boria(darjah empat) dan koir(darjah lima).

Sewaktu belajar di sekolah

menengah

pula, beliau tetap

mengekalkan

kecemerlangannya sehingga berjaya menerima

Anugerah Pelajar Terbaik

Peringkat Sekolah dalam Peperiksaan SRP (7A). Beliau juga mendapat keputusan yang cemerlang dalam Peperiksaan SPM (6A) dan Peperiksaan STPM(5 Prinsipal). Selain daripada kecemerlangan ibu dalam bidang akademik, beliau juga merupakan seorang pelajar yang aktif dan mempunyai ciri-ciri kepimpinan yang tinggi. Semasa di peringkat sekolah menengah, beliau pernah memegang jawatan sebagai Pengawas Sekolah (1981-1987), Ketua Pengawas (1985), Pengerusi Persatuan Kraftangan (1985), Penolong Ketua Kumpulan Persatuan Pandu Puteri (1985), Ketua Pasukan Rumah Biru (1985), Pengerusi Kelab Kebudayaan India (1987), Naib Pengerusi Persatuan Pra-U(1987) dan Naib

Vurmila Venggadasamy

6|M u k a s u r a t

Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan

Tingkatan 1

Setiausaha Persatuan Sains(1987). Selain daripada itu, ibu yang berminat untuk menyanyi pernah mewakili sekolah dalam pertandingan koir peringkat daerah Larut dan Matang. Di luar waktu persekolahan pula, ibu menjadi ahli kelab belia Tamil Taiping dan melakukan kerja-kerja kebajikan.

3.3 Pencapaian di menara gading
Semasa belajar di Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi ibu bekerja keras mengekalkan kecemerlangannya dalam bidang akademik. Beliau sentiasa

memperoleh gred A atau B dalam setiap peperiksaan semester selama 4 tahun belajar di situ. Akhirnya, beliau berjaya memperoleh Ijazah Sarjana Muda Sains dengan Kepujian Kelas Dua Bahagian Atas dalam Sains Makanan dan Pemakanan.

Beliau juga aktif dalam bidang ko-kurikulum seperti menjadi ahli jawatankuasa kamsis Dato Onn, ahli persatuan agama Hindu dan ahli jawatankuasa produksi Pesta Ponggal. Ibu saya juga melibatkan diri dalam kerja amal seperti menderma darah, bergotong-royong membersihkan kawasan kamsis dan kawasan estet berhampiran universiti beliau.

3.4 Pencapaian dalam karier
Ibu saya merupakan seorang staf yang sangat dedikasi menjalankan tugas yang diserahkan kepadanya semasa beliau bekerja sepenuh masa sebagai editor buku sekolah di tiga buah syarikat penerbitan buku yang terkenal di Malaysia. Ibu sentiasa berusaha dengan gigih dan bersungguh-sungguh untuk mencapai tahap

kesempurnaan dalam tugas beliau. Beliau juga banyak menyumbangkan idea dalam menghasilkan siri-siri buku yang bermutu dan mesra pelajar. Setiap kali

Vurmila Venggadasamy

7|M u k a s u r a t

Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan

Tingkatan 1

penerbit mengambil bahagian dalam tender buku teks Matematik dan Sains, ibu saya akan diberikan tugas mengetuai kerja-kerja mengedit dan mengkoordinasi projek tersebut sehingga siap sepenuhnya. Atas sebab-sebab ingin meluangkan lebih banyak masa dengan keluarga, ibu memilih untuk bekerja dari rumah beberapa tahun lepas. Tetapi ini tidak membantutkan pencapaian dalam kariernya.

Beliau masih melakukan kerja-kerja mengedit secara sambilan untuk beberapa penerbit terkenal . Minat terpendam ibu dalam bidang penulisan sejak kecil lagi juga telah mendorong beliau menulis banyak buku-buku kerja Sains dan Matematik. Berikut adalah sebahagian daripada buku-buku hasil karya Ibu yang telah diterbitkan oleh penerbit-penerbit tempatan.

Vurmila Venggadasamy

8|M u k a s u r a t

Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan

Tingkatan 1

3.5 Pencapaian sebagai seorang ibu dan seorang isteri
Tidak dapat dinafikan ibu memang seorang yang pandai menggalas kewajipan dan tanggungjawab sebagai isteri dan juga ibu di rumah. Ibu amat menitikberatkan hal pemakanan saya dan adik saya.Dia sentiasa memilih makanan yang dapat membantu meningkatkan daya ketahanan badan sekali gus mengembangkan daya kognitif anak-anaknya. Sebagai seorang isteri pula, beliau tidak banyak bergantung kepada bapa saya dalam hal –hal rumah dan keluarga. Semua kerja-kerja membeli barangan untuk rumah, pembayaran bil-bil, hal-hal pendidikan dan kesihatan anak dipikul

sepenuhnya oleh ibu saya. Ini adalah kerana ibu saya amat memahami kesibukan tugas bapa sebagai seorang pengurus besar sebuah syarikat telekomunikasi dan keletihannya selepas balik dari kerja setiap hari. Walaupun dari pagi sehinggalah malam, ibu sibuk mengurus hal ehwal rumahtangga tetapi beliau masih boleh memperuntukkan masa untuk memperkembangkan karier mengedit dan menulisnya kerana bijak menguruskan masanya. Bagi ibu saya, seorang wanita yang berjaya jika hendak terus berjaya mestilah berusaha dari rumah dan kejayaan yang dicapai olehnya mestilah seimbang di antara karier dan keluarga.

Vurmila Venggadasamy

9|M u k a s u r a t

Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan

Tingkatan 1

4.0 Penutup
Kebanyakan ibu hanya tahu memarahi atau berleter tanpa mempedulikan perasaan atau pendapat anak mereka. Tetapi, walaupun sibuk dengan kerja rumah dan kerja sambilannya, ibu saya sentiasa bercakap atau menegur dengan lembut jika anak-anaknya melakukan sebarang kesalahan. Beliau sentiasa memperuntukkan masa yang berkualiti

bersama saya dan adik saya untuk berbincang sebarang masalah terutamanya masalah yang berkait dengan pelajaran kami dan mencari jalan penyelesaian yang sebaik mungkin. Selain daripada itu, satu kelebihan istimewa pada ibu saya ialah beliau sangat kreatif. Apa sahaja projek yang saya lakukan, beliau akan memastikan bahawa ia adalah kreatif iaitu lain dari yang biasa dibuat oleh orang lain. Maka, ini menyebabkan saya sentiasa mencari idea baru untuk melakukan sesuatu.

Banyak yang saya pelajari dari ibu kesayangan saya. Saya amat bersyukur mendapat ibu yang cemerlang sepertinya, sememangnya beliau dipilih menjadi tokoh tempatan yang saya sanjungi.

Vurmila Venggadasamy

10 | M u k a s u r a t

Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan

Tingkatan 1

5.0 Galeri Gambar
a. Nov 1975 - Ibu sedang menerima hadiah pada hari tahunan SRK(P) Treacher Methodist, Taiping pada tahun 1975 kerana mendapat tempat pertama dalam kelas dan seluruh Darjah 1 dalam peperiksaan akhir tahun

b. April 1979 - Ibu saya menyertai koir sekolah, salah satu persembahan pada hari tahunan SRK(P) Treacher Methodist, Taiping semasa ibu dalam darjah lima. Ibu juga menerima trofi kerana mendapat tempat pertama dalam kelas dalam

peperiksaan akhir tahun.

Vurmila Venggadasamy

11 | M u k a s u r a t

Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan

Tingkatan 1

c. April 1980 - Ibu saya menyertai kumpulan boria yang telah memasuki rancangan kanak-kanak yang popular di RTM pada tahun 1980 iaitu“Rasa Sayang” sempena Hari Raya Aidil Fitri.

d. September 1980 -Ibu saya semasa belajar di Darjah 6 di SRK(P) Treacher Methodist, Taiping. Pada masa itu, dia memegang jawatan Penolong Ketua Pengawas.

Vurmila Venggadasamy

12 | M u k a s u r a t

Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan

Tingkatan 1

e. May 1982 - Ibu saya di Tingkatan 2 bersama-sama guru kelas dan rakan-rakan sekelasnya. Beliau menyandang jawatan Pengawas Muda sekolah.

f.

Jan 1985 - Ibu sebagai ketua pengawas sedang menyampaikan ucapan pada hari tahunan SMK(P) Treacher Methodist, Taiping pada tahun 1985 iaitu semasa beliau di Tingkatan 5.

Vurmila Venggadasamy

13 | M u k a s u r a t

Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan

Tingkatan 1

g. Julai 1985 - Ibu saya dengan rakan-rakan kumpulan Pandu Puteri Bunga Raya pada tahun 1985.

h. Jun 1987 - Ibu saya dengan pengawas-pengawas yang lain semasa beliau belajar di tingkatan 6 atas di SMK King Edward VII, Taiping pada tahun 1987.

Vurmila Venggadasamy

14 | M u k a s u r a t

Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan

Tingkatan 1

i.

Disember 1990 - Ibu saya dengan rakan-rakan universitinya sedang melakukan kerja amal dengan mengecat dinding sebuah tadika di Ladang Ampar Tenang, Dengkil.

j.

Ogos 1992 - Ibu saya pada Majlis Konvokesyen ke-20 Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi pada 7 Ogos 1992. Beliau Berjaya memperoleh Ijazah Sarjana Muda Sains dengan Kepujian Kelas Dua Bahagian Atas dalam Sains Makanan dan Pemakanan.

Vurmila Venggadasamy

15 | M u k a s u r a t

Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan

Tingkatan 1

k.

Ibu saya semasa belajar di Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi dalam Fakulti Sains Hayat

l.

September 1995 – Perkahwinan Ibu dan ayah saya yang berlangsung di Klang. Ibu mengenali ayah selama 8 tahun sejak di Universiti sebelum berkahwin.

Vurmila Venggadasamy

16 | M u k a s u r a t

Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan

Tingkatan 1

m. Jun 2000 - Gambar keluarga saya semasa adik saya baru berusia 3 bulan

n. Ogos 2000 - Ibu sedang menyuap kek yang disediakan olehnya pada hari jadi saya yang ke-4.

Vurmila Venggadasamy

17 | M u k a s u r a t

Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan

Tingkatan 1

o. Jun 2002 – Ibu saya bersama rakan-rakan sepejabat semasa beliau bertugas di Jabatan Editorial, Federal Publications Malaysia sebagai editor Sains dan Matematik pada tahun 1998. Gambar ini adalah sebelum ibu menapatkan kariernya sebagai Editor.

Vurmila Venggadasamy

18 | M u k a s u r a t

Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan

Tingkatan 1

6.0 Lampiran Sijil-sijil
a. Sijil Rendah Pelajaran (SPR – 1983)

Vurmila Venggadasamy

19 | M u k a s u r a t

Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan

Tingkatan 1

b. Sijil Pelajaran Malaysia (SPM – 1985)

Vurmila Venggadasamy

20 | M u k a s u r a t

Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan

Tingkatan 1

c. Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM – 1987)

Vurmila Venggadasamy

21 | M u k a s u r a t

Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan

Tingkatan 1

d. Ijazah Sarjanamuda Sains Dengan Kepujian Kelas 2 Bahagian Atas Dalam Sains Makanan dan Pemakanan (UKM – 1992)

Vurmila Venggadasamy

22 | M u k a s u r a t

Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan

Tingkatan 1

7.0 Rujukan
1. Orang sumber iaitu ibu saya 2. Orang sumber yang lain iaitu bapa saya 3. Sijil lahir ibu saya 4. Sijil Peperiksaan Sekolah (SRP, SPM, STPM) ibu saya 5. Surat Akaun dan Sijil Berhenti Sekolah ibu saya 6. Kad Laporan Peperiksaan Sekolah ibu saya 7. Album keluarga

Vurmila Venggadasamy

23 | M u k a s u r a t

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.