BAB 5: KOMPONEN-KOMPONEN KOMPUTER 5.

1 Komponen Utama Sesebuah komputer mesti mempunyai 5 komponen utama bagi melengkapkan sistemnya agar ianya dapat berfungsi dan dapat menjamin keberkesanan penggunaanya. Walaubagaimanapun penggunaan Mouse adalah lebih kepada asesori pilihan kepada anda kerana tampanya komputer anda tetap akan berfungsi dan pengunaan printer pula lebih kepada penyediaan terakhir anda dalam penggunaan sesebuah komputer kerana ianya hanya bertindak sebagi alat pencetak sahaja. Lima komponen utama komputer ialah; (a) Monitor (paparan) (b) CPU (system unit) (c) Papan Kekunci (Keyboard) (d) Pencetak (Printer) (f) Tetikus (Mouse)

64

5.1.1 Monitor Monitor merupakan peranti output yang digunakan sebagai output untuk melihat imej. Terdapat dua jenis monitor dipasaran sekarang. i. Tiub sinar katod ( cathode ray tube) – Menggunakan teknologi yang sama seperti televisyen tetapi menggunakan isyarat digital. Ia menggunakan tiub vakum sebagai skrin paparan pada komputer. ii. Paparan panel rata merupakan produk yang lebih ringan, nipis dan kurang menggunakan kuasa berbanding dengan CRT. Walaubagimanapun harganya agak mahal berbanding dengan CRT.

Rajah 5.1.1: Saiz Monitor Terdapat berbagai saiz monitor dipasaran dianata yang sering digunakan adalah bersaiz 14” dan 15’. Harganya monitor besaiz 15” sekitar RM300 manakala harga monitor bersaiz 17” pula sekitar RM500.

63

Rajah 5.1.2: Kabel VGA Selain dari fizikal monitor perlu besar, resolusi pada monitor perlu diambil kira untuk mendapatkan paparan yang memuaskan. Resolusi selalunya dikaitkan dengan saiz pixel. Semakin pixel kecil semakin bagus kualiti paparan. Saiz pixel menggunakan ukuran (millimeter). Pixel bersaiz 0.18mm lebih baik dari pixel bersaiz 0.122mm. Tetapi memandangakan harga monitor untuk pixel bersaiz 0.18mm agak maha harganya, maka saiz pixel bersaiz 0.22mm sudah mencukupi. Sekiranya masih tidak mampu, saiz pixel bersaiz 0.28mm boleh digunakan untuk kerja-kerja yang tiodak memerlukan ketelitian dari segi kualiti paparan. Ada juga monitor mempunyai pixel bersaiz 0.31mm, monitor ini agak kelabu (blur) paparannya.

5.1.2 Sistem Unit ( CPU )

CPU (Central Processor Unit) atau Unit Pemprosesan Pusat merupakan komponen utama yang mempengaruhi kelajuan memproses data. CPU boleh dianggap sebagai otak kepada keseluruhan sistem komputer. Di sinilah semua data mentah akan diproses menjadi maklumat yang dikehendaki dalam komputer. Kelajuan CPU dipengaruhi oleh tiga faktor utama: 1. Kelajuan dalaman (Internal Bus) atau dalam bahasa pasar dikenali sebagai CPU speed. Kelajuan 1GHz, 2GHz dan sebagainya merujuk kepada kelajuan dalaman. Semakin tinggi maka semakin lajulah data tersebut diproses 2. Kelajuan luaran (External Bus) atau dikenali sebagai Bas Luaran merupakan kelajuan diluar CPU tersebut dan mesti disokong dengan kelajuan motherboard. 64

Ia juga dikenali sebagai Front Bas. Sekiranya Bas Luaran untuk CPU tersebut adalah 400MHz maka motherboard mesti mempunyai kelajuan BAS yang sama. Bas luaran berbeza diantara CPU yang berlainan. Semakin tinggi kelajuan luaran maka prestasi komputer meningkat. Internal Bus boleh diibaratkan seperti highway 10 lorong, manakala External Bus pula adalah jalan susur keluar highway yang hanya mempunyai 2 lorong. Walau besar atau lajunya sesuatu kereta di highway, bila tiba susur keluar kereta tersebut perlu perlahan. Bayangkan sekiranya lorong susur hanya satu lorong, maka kesesakkan akan berlaku bukan sahaja dilorong susur keluar malah akan menyebabkan highway yang besar akan mengalami kesesakkan. Jadi adalah perlu mempunyai External Bus yang besar untuk memastikan tidak berlaku kesesakkan. Dari jadual 1, kita dapati Pentium IV mempunyai kelajuan External Bus yang paling tinggi iaitu 400MHz sehingga 533MHz. Jadi tentulah CPU Pentium IV menjadi pilihan yang tepat untuk pengguna yang mementingkan kelajuan.

Jenis CPU

Internal Bus

External Bus 66 – 100MHz

850MHz – 2.2GHz 400MHz (1.7GHz keatas)

450MHz - 1.33GHz

133MHz

1.7 – 3.06 GHz

400 – 533 MHz

1.0 – 1.3GHz

200MHz

1700+ - 2800+

266 - 333MHz

65

Jadual 5.1.2.1 Perbezaan CPU Internal dan External BUS 3. Saiz Ingatan Cache (Cache Memory). Semakin besar saiz ingatan cache maka prestasi CPU keseluruhan akan meningkat. Fungsi utama ingatan cache adalah untuk menyimpan arahan yang pernah diproses oleh CPU. Sekiranya terdapat arahan yang sama, maka CPU tidak perlu memproses semula arahan tersebut. Cache juga berfungsi sebagai penimbal (buffer) diantara CPU dengan memori utama kerana kelajuan cache lebih laju. Untuk lebih mudah memahami fungsi cache kita bayangkan kita ada menerima 70 kotak berisi pelayan. Pada kotak yang pertama kita mengambil masa yang lama untuk mengeluarkan pelayan dari kotak kerana kita perlu memikirkan cara yang sesuai untuk membuka kotak tersebut agar tidak merosakkannya. Untuk kotak kedua dan seterusnya, kita boleh membuka kotak tersebut dengan pantas tanpa perlu memikirkan (otak = CPU) bagaimana caranya membuka kotak tersebut. Ini kerana kita telah menyimpan di dalam ingatan kita (cache) cara-cara untuk membukanya. Tidak perlu lagi terkedek-kedek melihat keselurahan kotak atau membaca manual How to Open Box for Dummies. Sebagai contoh lain yang menunjukkan fungsi cache memainkan peranan penting di dalam prestasi komputer. Cuba lakukan pemasangan sistem operasi (operating system) Windows 98 dengan ingatan cache L1 (internal cache) dan L2 (external cache) dimatikan. Masa pemasangan akan mengambil sekurang-kurangnya 3 jam berbanding sebelum ingatan cache dimatikan hanya mengambil masa 45 minit. Ini kerana setiap fail di dalam bentuk .cab (cabinet) iaitu fail tersebut telah dimampatkan (compress). Fail pertama dibuka agak lambat kerana perlu mengetahui cara-cara untuk uncompress dan fail seterusnya CPU tidak perlu lagi belajar cara-cara untuk uncompress kerana telah tersedia disimpan di dalam ingantan cache. Sekiranya ingatan cache dimatikan maka setiap fail, CPU terpaksa memproses semula cara-cara untuk uncompress fail tersebut. CPU AMD Athlon dan Intel Pentium IV mempunyai saiz External 66

cache yang sama. Untuk itu, pilihan Intel Pentium IV adalah lebih sesuai kerana kelajuan dalaman dan luaran Pentium IV lebih dari pesaingnya.

CPU atau (Central Procecing Unit) adalah salah satu kopenen mustahak bagi sesebuah komputer anda. Di dalam Sistem unit atau CPU sesebuah komputer itu sendiri terdapat 5 lagi kopenen utama yang menjadi nadi kepada sesebuah komputer kecacatan atau kerosakkan kepada salah satu sistem itu mengakibatkan komputer anda tidak akan berfungsi.100 % . Rangkaian sistem utama dalam sistem unit ialah; (i) Microprosessor - (brain) (ii) Ingatan (memory) RAM (iii) Input/output/I/Q (v) Storan (disk storage) (iv) Program 5.1.2.1 Penjelasan Mikroprosesor Mikroprosesor merupakan Brain atau otak kepada sesebuah komputer tampanya komputer tidak dapat befungsi segala arahan akan dihantar untuk diproses di dalam mikroprosesor yang kemudianya akan dipapar pada skrin komputer anda. Kepantasan sesebuah komputer melakukan proses bergantung kepada jenis cip microprosesornya.

Misalnya sesebuah komputer peribadi yang mempunyai cip miroprosesor 804386 biasanya mempunyai 4MB RAM dan bagi komputer yang mempunyai cip miroprocecor 8036 ianya mempunyai 2MB RAM. Namun begitu nilai RAM boleh ditambah jika dikehendaki oleh pengguna. Miroprosesor bertugas sebagai ;

67

(1) Melaksanakan arahan komputer (2) Melaksanakan arahan-arahan asas: (a) tambah tolak (b) dharab/bahagi (c) operasi logik/operasi pembandingan 5.1.2.2 Ingatan (Memory/RAM) Ingatan atau Memory yang lebih dikenali sebagai RAM (Random Acces Memory) merupakan tempat simpanan sementara sesuatu data dalam sistem komputer anda sebelum dipindahkan secara kekal kepada Cekera liat atau cekera liut anda. Walaubagaimana pun terdapat dua jenis ingatan utama iatu RAM dan ROM (penjelasan sila lihat pada tajuk RAM dan ROM) Jenis – jenis Memori RAM RAM, sebenarnya jika di ikutkan penambahan RAM tidak lah sukar sepertimana yang kita dengar dari pembekal-pembekal mau pun dari kedai-kedai komputer. Ada beberapa jenis RAM dipasaran ke tika ini. Diantaranya adalah;

SIMM RAM 30 Pins, SIMM RAM 72 pins, SIMM RAM 72 pins Parity, EDO RAM 72 pins, SDRAM 12ns, SDRAM 10ns SDRAM 100Mhz, SDRAM PC 133Mhz

68

RAM Simm 30 Pins. RAM ini ada dibekal dalam dua jenis. 1 x 1MB dan 1 x 4MB setiap satu keping. Jenis ini hanya digunakan oleh Komputer jenis 286, 386 dan 486 DX2 66Mhz sahaja. Ketika ini agak sukar untuk mendapatkan RAM-RAM dari jenis ini.

Rajah 5.1.2.2.1 Contoh SIMM 30 pin.

Rajah 5.1.2.2.2: Contoh SIMM 72 pin • RAM Simm 72 Pins. RAM jenis masih boleh didapati lagi di pasaran cuma kesesuaiannya sahaja yang susah nak dapat. Kadangkala RAM ini tidak sesuai dengan Papan Induk (M/Board) Siri 486. Dengan itu pembelian terhadap RAM ini hendaklah dilaku dengan bijak. Sebaik-baiknya bawa komputer ini ke Pembekal Berhampiran. • RAM EDO 72 Pins. RAM jenis ini kebanyakan digunakan oleh Papan Induk Pentium Siri (Socket 7). Kebanyakkannya bersesuaian. Pengguna 486 DX266 dan ke bawah, tak payah nak cuba memang tak boleh punya. Kalau 486 DX4-100 boleh ler cuba tengok, bergantung pada jenis Papan Induk.

Rajah 5.1.2.2.3 Contoh SD-RAM

69

SDRAM 12ns, SDRAM 10ns, SDRAM 100Mhz dan SDRAM 133Mhz . RAM-RAM ini kebanyakkan digunakan oleh Papan Induk dari jenis Pentium II atau Celeron. Cuma perbezaan pada kelajuan sahaja. Pentium siri pun boleh menggunakkannya sekiranya terdapat ruang RAM jenis ini.

RDRAM RDRAM ni sekejab je keluar di Pasaran. Alat ini keluar apabila Mainboard Socket 423 keluar. Mainboard Socket ini digunakan oleh Pentium 4 1.4Mhz dan Pentium 4 1.5Mhz. RDRAM ni Mahal harganya.. kalau setakat mahal boleh beli tak apa ni tadak dah di pasaran. So pada Mainboard yang telah rosak maka terpaksalah ko orang berhijrah ke Mainboard baru, Processor baru, SDRAM baru.

Rajah 5.1.2.2.4 DDR-RAM • DDRAM. Jenis ini sedang menguasi pasaran. Harganya sekarang sekejab naik sekejab turun. Semua Mainboarc guna DDRAM ni so senanglah nak dapatkannya. Display Card atau pun Graphic Card... Tugas alat ini adalah untuk memberikan mutu gambar terhadap graphic yang tertera di kaca monitor anda. Graphic Card ini terdiri dari pelbagai jenis diantaranya adalah seperti berikut: • CGA Display Card..... Jenis ini dah kirer buang laut. Jenis ini kebanyakkan digunakan oleh XT Komputer.\ • ISA 16bit VGA Card. Jenis masih digunakan oleh banyak pengguna yang menggunakan CPU 386 ke 486.

70

ISA 32bit Local Bus 1MB. Jenis ini susah nak dapat sikit. Tapi masih tetap digunakan oleh Komputer jenis 486DX2-66.

PCI Display Card 1MB, 2MB dan 4MB. Ada banyak jenis ini masih berada di pasaran. Jenis ini biasanya boleh mengeluarkan ketepatan pixel dari 16 color, 256 color 16M color dan 24M color. Ada diantaranya memerlukan Driver dan ada diantaranya PnP.

AGP Display Card. Display card jenis ini digunakan oleh M/Board Pentium II. Hanya PII sahaja menggunakan Display Card ini. Hanya Papan Induk yang tersedia dengan AGP display sahaja yang tidak disediakan AGP Slot.

5.1.2.3 Input/output Input dan Output (I/O) merupakan saluran di mana ianya membolehkan data masuk kedalam sistem komputer anda dan data boleh di keluarkan melalui sistem komputer anda ringkasnya adalah seperti dibawah; Input Arahan atau data yang diberikan kepada komputer untuk di laksanakan. Komputer tidak dapat melaksanakan sesuatu tugasan dengan baik sekiranya terdapat kekurangan pada arahan atau data tersebut. Alat alat Input adalah seperti;

i) Keyboard ii) Mouse iii) Paddle v) Joystick vi) Digitiser iv) Trackball Output

71

Output ialah keputusan pemprosesan yang dihasilkan oleh komputer anda. Ianya boleh dilihat pada skrin komputer anda atau dicetak terus pada ketas cetak. alat-alat autput adalah seperti . I) VDU (Vidsual Display Unit) ii) Mesin pencetak iii) Plotter

5.1.2.4 Storan Data ( Hard Disk)

Rajah 5.1.2.4.1 Cakera Keras Jenis Quantum Cakera keras adalah peranti jenis medium rakaman bermagnet yang terdiri daripada substrat aluminium yang diselaouti dan dilapisi biasanya dikedua-kedua belah dengan banhan bermagnet. Pemilihan cakera keras yang laju boleh mempengaruhi prestasi komputer. Cakera keras yang diplih mesti menyokong UDMA (ultra direct memory access) dan kelajuan pusingan sekurang-kurangnya 5400rpm. Sekiranya mampi kita boleh memilih cakera keras berkelajuan 7200rpm. Cakera keras merupakan storan skunder yang boleh menyimpan data, mengeluarkan 72

data dan perisian dengan pasntas jika dibandingkan dengan storan skunder yang lain seperti pita magnetic, cakera liut dan storan optic.

Semasa pemasangan cakera keras, pastikan kita menggunakan kabel rata (flat cable) yang mempunyai 80 wayar. Sekiranya kita menggunakan kabel rata 40 wayar maka kadar maksima penghantaran data akan turun dari 133MB/s kepada 66MB/s.

Selain cakera jenis sambungan IDE (Intregrated Drive Electronics) terdapat sejenis lagi cakera keras yang dikenali sebagai SCSI (Small Computer System Interface) atau disebut ‘scuzzy’. Cakerakeras jenis ini sangat laju dan hanya sesuai diguanakan pada server kerana harganya agak mahal. Storan atau disk storage merupakan tempat penyimpan maklumat atau datadata dengan banyak . Ianya mudah di panggil semula pada bila-bila masa diperlukan . Media storan diperlukan memandangkan simpana data didalam RAM adalah bersifat sementara. Media storan ialah seperti i) Hard Disk ii) Magnetic floppy disket iii) Magnetic tape v) Laser disket 5.1.2.5 Program (Perisian) Program merupakan Software atau arahan komputer anda yang lebih dikenali sebagai program Aplikasi merupakan kopenen mustahak dalan menentukan pengoperasian sesebuah komputer . Tampa program aplikasi komputer anda tidak bemakna dan dapat berfungsi . Di antara proram-program aplikasi yang popoler seperti. Wordperfect, Profesional write. Woard Star Window dan beribu-ribu lagi yang berada dipasaran. Anda bolehlan memilih program aplikasi ini mengikut keperluan anda.

73

5.1.3 Papan Kekunci ( Keyboard ) Papan kekunci adalah suatu tatasusunan kekunci yang boleh berupa butang berkapsen atau kawasan bertanda pada suatu satah, dengan setiap kunci boleh menyebabkan tindakan atau isyarat diskret apabila ditekan dengan jari. Papan kekunci digunakan sebagai peranti input. Terdapat berbagai bentuk dan fungsi papan kekunci ada dipasaran sekarang. Papan kekunci jenis 104 keys berharga RM 18 sudah mencukupi untuk kegunaan biasa. Papan kekunci yang mahal mempunyai fungsi tambahan seperti butang multimedia, butang Internet, speaker dan sebagainya.

Rajah 5.1.3.1 Papan Kekunci.

5.1.4 Tetikus ( Mouse ) Peranti penunjuk yang digerakkan oleh tangan dikeliling permukaan rata, gerakan di atas permukaan dikomunikasikan kepada komputer dan menyebabkan gerakan sepadan kursor di atas paparan. Tetikus merupakan peranti input untuk memudahkan kita menggunakan perisian berlandaskan tetingkap. Seperti juga papan kekunci, tetikus juga mempunyai berbagai bentuk dan fungsi tambahan. Untuk kebanyakkan pengguna, tetikus berharga RM 8 sudah mencukupi.

74

Rajah 5.1.4.5 Tetikus.

5.2 Perkakasan Komputer ( Computer Hardware ) 5.2.1 Papan Induk (Motherboard)

Rajah 5.2.1.1 Papan Induk Jenis AsusTek Motherboard merupakan papan litar utama untuk semua perkakasan bertemu, disini perkakasan seperti memori RAM, kad paparan, kad modem, cakera keras, pemacu cakera liut, pemacu CDROM, papan kekunci, tetikus, monitor dan sebagainya. Pemilihan motherboard perlu sesuai dengan CPU yang digunakan. Ini kerana kelajuan External BUS CPU mesti sama dengan kelajuan External Bus yang 75

disokong oleh motherboard. Pengeluar motherboard utama adalah gigabyte., Abit, AOpen dan asustek.

Dari segi prestasi setiap motherboard agak sukar ditentukan yang mana lebih baik. Yang penting kita kena pastikan setiap motherboar menyokong UDMA 133 untuk cakera keras dan menyokong memori dari jenis DDE berkelajuan 400MHz atau sekurang-kurangnya berkelajuan 333 Mhz. pangkalan (port) seperti serial, parallel, USB, PCI, AGP dan sebagainya merupakan standard yang memang sedia ada pada setiap motherboard. Perbezaan yang ketara adalah harga motherboard setiap pengeluar. Selalunya motherboard yang mempunyai chipset jenama Intel agak mahal berbanding dengan motherboard Via, Ali dan sebaginya. Chipset merupakan micro processor yang mengawal hala tuju data, CPU hanya tahi memproses data mengikut arahan tetapi dari CPU hendak ke memori, kad paparan, komunikasi siri, komunikasi selari dan sebaginya memerlukan chipset untuk menentukan hala tuju. Lebih kurang macam polis trafik mengwal lalulintas jalan.

Rajah 5.2.1.2 Motherboard keluaran Aopen untuk Pentium IV.

Style Full AT Baby AT

Width 12" 8.5"

Depth 11-13" 10-13"

Where Found Very Old PCs Older PCs

Match to Case and Power Supply Full AT, Full Tower All but Slimline, ATX

76

ATX Mini ATX LPX Mini LPX NLX

12" 11.2" 9" 8-9" 8-9"

9.6" 8.2" 11-13" 10-11" 10-13.6"

Newer PCs Newer PCs Older Retail PCs Older Retail PCs Newer Retail PCs

ATX ATX Slimline Slimline Slimline

Jadual 5.1.2.3 Saiz Papan Induk

Rajah 5.1.2.4 Contoh bergambar evolusi mother board

Rajah 5.1.2.5 Socket 7 (Pentium, Pentium MMX, AMD5X86)

77

Slot 1 (Pentium II, Pentium III, Celeron, AMD Athlon)

Rajah 5.1.2.5 Jenis Papan Induk

Rajah 5.1.2.6 Jenis papan induk

78

BAT (Baby AT)

Rajah 5.1.2.7 Saiz dikecilkan ke lebar 9 inci dan panjang 10 inci ATX Saiz 12in lebar dan 9.6 inci panjang

Rajah 5.1.2.8 Mini ATX pula 11.2 lebar dan 8.2in. panjang

79

Rajah 5.1.2.8 Saiz 9.6 inci

LPX

Rajah 5.1.2.9 Untuk Baby AT tetapi pasang dalam PC Dekstop yang rendah

Rajah 5.1.2.10 Papan Induk

80

NLX Sama macam LPX cuma saiz 8.8 inci lebar dan 13 inci panjang.

Rajah 5.1.2.11 Gambar Papan Induk

81

Rajah 5.1.2.12 Gambar Papan Induk

Rajah 5.1.2.13 Jenis papan induk VIA chipset

82

5.2.2 Sumber Bekalan Kuasa (Power Supply)

Rajah 5.2.2.1 Gambar Power Supply

Rajah 5.2.2.2 Switch ON/OFF

Rajah 5.2.2.3 Litar dalam power supply

Rajah 5.2.2.4: Power Connector ke Motherboard

83

Rajah 5.2.2.4 Pemasangan kabel kuasa, untuk kabel P8 dan P9, kabel warna hitam mesti bersebelah dengan kabel hitam. Rajah 5.2.2.5: Ini merupakan kabel kuasa untuk motherboard ATX

Drive Power Connector

84

Rajah 5.2.2.6 Penyambung ini untuk kegunaan CDROM dan Cakera Keras (Hard Disk)

Rajah 5.2.2.7 Peyambung ini untuk Pemacu Cakera Liut (Floppy Disk Drive)

Rajah 5.2.2.8 Penyambung ke Pemacu Cakera Liut Sekiranya penyambung tidak cukup, kita boleh menggunakan penyambung seperti diatas. Ini merupakan penyambung untuk menukar dari penyambung jenis besar kepada kecil. 5.2.3 Power Supply FAN

85

Rajah 5.2.3.1 Kipas untuk komputer Power Supply Form Factor

Typical Form Factor Dimensions (W x D x H, mm) PC/XT AT 222 x 142 x 120 213 x 150 x 150 Desktop Desktop or Tower Desktop or Tower Desktop AT Style AT Style PC/XT AT Baby AT, AT, AT/ATX Combo LPX, some Baby AT, AT/ATX Combo ATX, Mini-ATX, ATX/NLX 150 x 140 x 86 Desktop or Tower ATX Style Extended ATX, NLX, microATX, AT/ATX Combo SFX 100 x 125 x 63.5 Desktop or * 150 x 230 x 86 WTX (single fan) 224 x 230 x 86 (double fan) Tower WTX Style WTX Tower ATX Style microATX, FlexATX, Usual Style(s) Motherboard Connectors Match to Case Form Factor

Match to Motherboard Form Factor PC/XT AT, Baby AT AT, Baby AT, AT/ATX Combo LPX, AT, Baby AT, AT/ATX Combo ATX, Mini-ATX, Extended ATX, NLX, microATX, FlexATX microATX, FlexATX,

Baby AT

165 x 150 x 150

AT Style

LPX

150 x 140 x 86

AT Style

ATX, Mini-ATX, NLX ATX, Mini-ATX, NLX

WTX

86

5.2.4

Pemacu CD/ DVD ( CD-ROM, DVD-ROM)

Rajah 5.2.4.1 Pemacu Jenis CD-RM Pemacu CDROM dari storan skunder berasaskan storan optic. Di pasaran

sekarang, terdapat 4 jenis pemacu CDROM yang popular; i. ii. Pemacu CDROM yang hanya boleh membaca cakera CD-ROM Pemacu CDROM CD-RW – CDROM jenis ini boleh membaca dan merakam. Sekiranya menggunakan cakera jenis CD-R iaitu cakera yang hanya boleh ditulis sekali sahaja maka pemacu CDROM CDRW hanya boleh menyimpan data tetapi tidak boleh mengubah data tersebut. Ia sesuai untuk menyimoan data yang kekal seperti multimedia dan arkib. Sekiranya menggunakan cakera dari jenis CDRW, maka data tersebut boleh disimpan serta boleh di buat perubahan seperti cakera keras pada kelajuan perlahan. iii. Pemacu DVD (Digital Video Disk) kini amat popular kerana keupayaannya membaca cakera DVD berkapasiti 17GB berbanding dengan cakera CD-ROM hanya sekitar 704MB. Pemacu DVD boleh membacca cakera jenis CD-ROM biasa dan CD-RW dan DVD. iv. DVD-RAM Diantara keempat jenis pemacu CDROM tadi, pemacu CDROM CDRW merupakan satu pembelian yang bijak kerana data dan aplikasi boleh disimpan sekiranya kita menggunakan cakera CD-R atau CD-RW. 5.2.5 Pemacu Disket (Floppy Disk)

87

Rajah 5.2.5.1 Pemacu cakera liut 1.44MB Pemacu cakera liut adalah peranti yang menerima cakera magnet, iaitu cakera liut, dan mambca atau menulis corak magnet yang sepadan dengan data yang hendak didapatkan kembali atai disimpan. Pemacu cakera liut tidak dipengaruhi prestasi terhadap komputer. Harga sekitar RM25 sehingga RM35. Kapasiti formatting 1.44MB. 5.2.6 Kad Paparan (Graphic Card) Kad paparan dipasang pada komputer dislot yang ada pada papan induk (motherboard) atau terbina dalam. Merupakan peranti yang akan disambung kepada peranti output seperti monitor dan adalah diantara komponen yang penting menentukan prestasi sesuatu komputer. Tanpanya proses boot-up akan berhenti dan speaker akan berbunyi menunjukkan kad paparan tidak dijumpai. Terdapat empat jenis kad paparan dipasaran: i. ISA – beroperasi dalam 16 bit. Hanya sesuai untuk sistem 80286 sehingga 80486 ii. PCI – beroperasi dalam 32 dan 64 bit. Kad paparan jenis PCI 64 bit sering pada pelayan. Kebanyakkan sistem komputer peribadi hanya menyokong

terdapat PCI 32 bit

iii AGP – beroperasi dalam 32 bit tetapi mempunyai sistem bus 66MHz berbanding dengan PCI yang mempunyai sistem bus 33MHz. iv. Bina dalam (Built-in) – kebanyakkan motherboard sekarang mempunyai kad paparan bina dalam. Motherboard jenis ini murah sebab tidak perlu menyediakan slot

88

AGP. Dari segi prestasi, kad paparan bina dalam tidak dapat menandingi kepantasan kad jenis AGP. Terdapat dua jenis kad paparan bina dalam. a. Menggunakan memori motherboard. Berkongsi. Saiz memory boleh diubah dari 2MB sehingga 8MB b. Mempunyainya memorinya sendiri. Selalunya bersaiz 8MB dan mempunyai prestasi yang lebih baik dari pilihan di atas

Rajah 5.2.6.1 Kad Paparan jenis AGP Kesimpulannya, elakkan menggunakan motherboard yang mempunyai kad paparan bina dalam kerana prestasinya amat mengecewakan. Penggunaan kad paparan jenis AGP merupakan tindakan yang baik. Setiap kad paparan AGP mempunyai kapasiti yang berbeza, bermula dengan 32MB sehinggalah mengikut kemampuan kita. Kad paparan berkapasiti 32MB sudah mencukupi untuk pengguna biasa. Tetapi memandangkan harga tidak jauh berbeza diantara 32MB dan 64MB maka lebih pratikal menggunakan kad paparan berkapasiti 64MB. 5.2.7 Modem Modem merupakan peranti output yang digunakan untuk berkomunikasi dengan komputer lain dengan menggunakan talian telefon. Menurut kamus Fajar Bakti, modem bermaksud:

89

“Peranti yang boleh menukarkan strim bit digitl menjadi isyarat analog yang sesuai untuk penghantaran ke dalam beberapa saluran komunikasi analog (pemodulat) dan boelh menukar isyarat analog masuk kembali menjadi isyarat digital (penyahmodulat).

Dengan kata lain modem merupakan satu alat komunikasi untuk menukarkan dari bentuk digital kepada analog (dari komputer ke talian telefon) dan menukar balik analog kepada digital ( dari talian telefon ke komputer). Kelajuan paling tinggi bagi analog modem ialah 56Kbps. Perhatikan ‘b’ adalah huruf kecil maka ukuran data komunikasi adalah didalam bentuk bit bukan bait(byte).Tetapi semasa kita membawa turun download fail dari internet, kuran yang digunakan adalah bait (byte). Sekiranya kelajuan semasa membawa trun fail adalah Kbps maka apabila ditukar didalam bentuk bit, nilainya adalah 40Kbps (5x8 bit). Terdapat empat modem untuk talian analog. i. Internal modem ii. External modem iii. USB modem iv PCMCIA modem

Rajah 5.2.7.1: Internal modem jenis slot PCI.

90

Rajah 5.2.7.2: External modem mempunyai procesor.

Rajah 5.2.7.3: USB Modem

Rajah 5.2.7.4: PCMCIA modem. Modem jenis internal, external dan USB boleh digunakan pada komputer peribadi manakala modem jenis PCMCIA digunakan pada komputer bimbit (notebook). Pemilihan jenis modem tidak mempengaruhi kelajuan semasa mengakses internet. Terpulang kepada kita untuk memilihnya. Pemasangan internal modem dapat mengurangkan kesesakkan di atas meja manakala pemasangan external modem 91

pula boleh digunakan sekiranya kita ingin menggunakan perkhidmatan fax tanpa perlu memastikan komputer dihidupkan. Cukup sekadar memastikan modem dihidupkan, maka external modem dapat menerima dan menyimpannya di dalam memori yang ada padanya. Sekiranya kita sering bertukar tempat dan bertukar PC, modem jenis USB amat sesuai untuk kita. Ini kerana proses pemasangan amat mudah serta tidak memerlukan unit bekalan kuasa luar seperti external modem. Memilih modem yang murah sudah mencukupi, hanya bertukar kepada modem berjenama apabila talian sering terputus talian semasa sedang menyusuri Internet.

5.2.7

Kad Rangkaian (Network Card)

Rajah 5.2.7.1 Network Card Network Interface card (NIC) digunakan untuk menyambungkan komputer kepada rangkaian Ethernet. Card ini menyediakan antaramuka kepada media. Ianya dipasang dekat expansion slot di motherboard. Kebanyakan NIC di reka untuk jenis network yang tertentu. 5.2.8 Casing Komputer

92

Casing hanya merupakan bekas untuk meletakkan perkakasan seperti motherboard, kad paparan, kad modem dan sebagainya. Terdapat dua jenis casing;

Rajah 5.2.8.1 Jenis Casing i. ii. Tower – Full tower, Mid tower (medium), Midi Tower dan mini tower Desktop- Desktop dan slimline Sebelum memilih casing kita kena tentukan sama ada kita memerlukan ruang yang lebih untuk melakukan peningkatan dimasa akan dating atau tidak. Pemilihan casing jenis Mini tower sudah mencukupi untuk majority pengguna.

93

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.