SMK PESANTREN ABDUL TAIB MAHMUD

µPERAYAAN TRADISI KAUM CINA DI MALAYSIA¶

NAMA: RAJIB ABDULLAH BIN ANTHONY HASBI KELAS: 3 MALIKI NO IC: 950217-13-6259 NO. ANGKA GILIRAN:

........................
(Tandatangan guru)

...................
(Rajib Abdullah)

ELEMEN 2

µMEREKOD FAKTA SEJARAH¶

ISI KANDUNGAN

bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9

kandungan
TAJUK KAJIAN ISI KANDUNGAN PENGHARGAAN OBJEKTIF KAJIAN KAEDAH KAJIAN HASIL KAJIAN RUMUSAN LAMPIRAN RUJUKAN

Muka surat i
ii 1 2 3 4-10 11 12-14 15

PENGHARGAAN

Alhamdulillah, syukur kepada Allah S.W.T. kerana dengan berkat dan keizinan-Nya, saya Rajib Abdullah Bin Anthony Hasbi telah berjaya menyelesaikan kerja kursus ini dengan jayanya seperti mana kehendak Lembaga Peperiksaan Malaysia. Setinggi-tinggi ucapan terima kasih kepada Pengetua SMK Pesantren Abdul Taib Mahmud, Encik Junaidi bin Zulkipli kerana telah memberikan sokongan kepada kami untuk menjalankan kajian ini. Tidak lupa guru matapelajaran Sejarah kami, Encik Tanuja kerana telah memberikan tunjuk ajar dan panduan untuk menjalankan kajian ini mengikut kriteria yang ditetapkan. Tidak lupa juga penghargaan kepada kedua orang tua saya yang sanggup mengorbankan masa untuk membantu saya serba sedikit sepanjang kajian ini dijalankan. Di samping itu, ucapan terima kasih juga di atas kerjasama daripada rakan-rakan sekelas yang dihargai. Akhir sekali, terima kasih kepada semua pihak yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam menyiapkan kerja kursus ini. Semoga hasil kajian ini akan memberikan sedikit sebanyak impak ilmu dalam pembangunan modal insan dan akan menjadi pedoman hidup kita,

...................................... (RAJIB ABDULLAH)

OBJEKTIF KAJIAN
Sepanjang saya melakukan kajian ini, saya dikehendaki menjalankan satu kajian tentang satu perayaan tradisi kaum cina di Malaysia. Mengenal pasti sumber-sumber sejarah yang sahih. Ini akan dapat membantu saya membantu saya membuat kajian ilmiah dengan cara yang betul, jelas dan betul.

Menghargai dan mempertahankan parayaan tradisi masyarakat di Malaysia dengan baik. Memastikan generasi yang akan datang mengetahui tentang perayaan sesebuah masyarakat di Malaysia. Menanam semangat patriotism di dalam diri saya dan juga kalangan generasi muda melalui kajian ini.

KAEDAH KAJIAN
Saya telah menggunakan beberapa kaedah dalam kajian perayaan tradisi kaum cina di Malaysia. Antara beberapa kaedah yang saya menggunakan ialah dalam kaedah rujukan terhadap buku ilmiah, majalah dan buku yang berkaitan sahaja. Selain itu, kaedah kedua ialah saya telah menemu ramah Encik Lim Koh Wein yang beralamat di Taman Desa Ilmu di Samarahan, Sarawak.Sebelum kaedah ini dijalankan, kami terlebih dahulu menyusun soalan yang bakal dikemukakan kepada guru sejarah saya. Kaedah ini dilakukan untuk memperoleh maklumat berkaitan latar belakang sejarah Tahun Baru Cina. Manakala kaedah kajian ketiga ialah melalui pemerhatian.Kaedah ini dilakukan sekitar rumah jiran saya yang berbangsa cina. Kaedah ini dipilih bertujuan melihat keadaan suasana sambutan Tahun Baru Cina. Kaedah kajian saya yang terakhir ialah melalui penyelidikan. Saya telah menjalankan penyelidikan di perpustakaan sekolah, melawat laman web yang berkaitan Tahun Baru Cina dan merujuk majalah yang berkaitan. Semua maklumat ini saya analisis agar ia bersesuaian dengan kajian yang dijalankan.

HASIL KAJIAN

Perayaan Tradisi Kaum Cina

Nama perayaan bagi orang cina ini ialah µTahun Baru Cina¶ atau dalam sebutan bahasa cina ialah Gong Xi Fa Cai. Secara amnya kaum yang terlibat di dalam perayaan ini ialah kaum cina. Perayaan Tahun Baru Cina ini disambut setiap kali menjelang tahun baru cin a mengikut Kalendar Lunar Cina yang terbahagi kepada kitaran 12 tahun yang dinamakan sempena nama haiwan. Pada Tahun 2010, Tahun Baru Cina telah disambut pada 14 Febuari 2010. Perayaan Tahun Baru Cina ini disambut bertujuan untuk meraikan ketibaan tahun ya ng baru yang merupakan titik permulaan dalam nasib dan kehidupan.

Latar Belakang Tahun Baru Cina Sejarah Perayaan

y

Mengikut sejarah yang lama, perayaan ini berasal daripada amalan memuja dewa dan juga nenek moyang sempena hujung tahun dan permulaan tahun baru di China pada zaman kuno. Pada zaman kuno, tahun baru cina dipanggil ³Yuanti´, ³Yuandan´ atau ³Tahun Baru´. Selepas revolusi pada tahun 1911, kerajaan pada waktu itu secara rasmi menetapkan hari pertama pada bulan satu Imlek sebagai Tahun Baru Cina yang disambut sehingga sekarang. Menurut mitos orang cina dahulu kala, iaitu setiap 12 tahun pada musim sejuk, raksasa nian akan keluar membuat kacau dan memburu manusia dan raksasa itu dikatakan akan dapat dihalau dengan bunyi bising seperti mercun dan persekitaran serta pakaian berwarna merah. Kejayaan menghalau raksasa tersebut diraikan bersempena dengan kedatangan tahun baru mengikut kalendar cina.

y

Upacara Khusus Dalam Perayaan

Terdapat beberapa upacara yang diadakan dalam perayaan tahun baru cina. Antaranya ialah jamuan bersama-sama semua ahli keluarga mereka pada malam sebelum tahun baru cina samaada tinggal di rumah atau jauh dari kampung halaman. Selain itu, tarian singa akan diadakan samaada di rumah ataupun kedai mereka untuk menghalau puaka dan juga musibah. Pada hari kedua perayaan, mereka akan menyaksikan anak perempuan mereka yang telah berkahwin untuk menziarahi ibu bapa kandung mereka.

Pada hari yang kelima belas merupakan hari terakhir untuk menyambut Tahun Baru Cina yang diraikan sebagai Yuánxi o jié ataupun Chap Goh Mei. Pada hari ini mereka akan makan bersama-sama keluarga sekali lagi.

y

Individu Yang Mengetuai Upacara Khusus

Kebiasaannya orang yang akan mengetuai setiap upacara khusus ialah tuan rumah ataupun orang yang paling tua di dalam sesuatu keluarga tersebut.

y

Persiapan Sambutan Perayaan

Sebelum tibanya hari Tahun Baru Cina, rumah akan dibersihkan secara menyeluruh, kerana mereka percaya bahawa pembersihan ini menghalau nasib malang dan musibah yang menimpa pada tahun yang berlalu serta menyediakan rumah mereka untuk menjemput nasib baik. Penyapu dan pengumpul habuk akan disimpan pada malam sebelum Tahun Baru dan hari pertama agar nasib baik itu tidak disapu keluar. Ada orang yang mengecat rumah, pintu dan sisi tingkap dengan warna merah. Rumah dihiasi potongan kertas yang ditulis pepatah mengucap kebahagian dan kemakmuran dalam bahasa cina. Semasa Tahun Baru Cina ini berlangsung, mereka akan mengadakan persiapan untuk menyambut tetamu yang mengunjungi rumah sanak saudara serta sahabat handai mereka. Kebiasaannya keluarga yang lebih muda yang akan pergi mengunjungi keluarga yang lebih tua seperti ibu bapa, datuk nenek ataupun moyang. Selepas perayaan Tahun Baru Cina, keluarga Cina akan bersama-sama mengemaskan kembali rumah kediaman mereka sebelum pergi meniggalkan sanak saudara mereka.

Pantang-Larang Terdapat beberapa pantang-larang sepanjang perayaan Tahun Baru Cina ini yang dibahagikan kepada dua iaitu µTuah Baik¶ dan µNasib Malang ( Tuah Buruk)¶. Antara cara untuk mendapatkan tuah baik ialah seperti berikut: Membuka pintu dan tingkap dianggap menjemput masuk tuah pada tahun baru. Membiarkan lampu menyala semalaman dipercayai menghalau hantu dan puaka pembawa musibah yang mampu mempengaruhi nasib sekeluarga sepanjang tahun. Gula-gula dan manisan dimakan untuk ³memaniskan´ nasib sepanjang tahun bagi pemakannya. Pembersihan rumah di setiap sudut wajib dilaksanakan sebelum hari tahun baru agar menerima tuah bagi tahun yang akan menjelang. Ada orang yang percaya bahawa apa yang berlaku pada hari pertama mencerminkan yang akan berlaku sepanjang tahun. Maka orang Cina mengambil kesempatan untuk berjudi pada hari pertama ini bagi menaruh harapan untuk menambah kekayaan. Memakai selipar baru yang dibeli sebelum tahun baru bermaksud memijak orang yang bergosip tentang si pemakainya.

Antara perkara yang boleh mendatangkan nasib malang ( tuah buruk ) ialah: Membeli kasut baru dianggap pembawa malang bagi sesetengah orang cina kerana perkataan bahasa Kantonis bagi ³kasut´ sama bunyi dengan perkataan ³kasar´ atau ³sukar´. Membeli seluar baru juga dipandang sebagai pembawa malang kerana perkataan Kantonis bagi ³seluar´ sama bunyi dengan ³pahit´. Namun ada yang menganggapnya sebagai positif, kerana perkataan bagi ³seluar´ dalam dialek itu juga sama bunyinya dengan ³kaya´. Mengunting rambut juga ditegah kerana perkataan bagi rambut sama bunyinya dengan ³hasil´. Maka menggunting rambut juga dipandang sebagai ³memotong hasil´ dalam bahasa Kantonis. Mencuci rambut juga dianggap sebagai mencuci keluar kekayaan (namun perihal kebersihan sering mengatasi tradisi ini). Menyapu lantai juga dilarang pada hari pertama kerana ini akan menyapu keluar tuah bagi tahun baru. Perbualan mengenai kematian juga kurang sesuai bagi beberapa hari terawal Tahun Baru Cina kerana ini turut dianggap tidak bagus. Membeli buku juga membawa malang kerana perkataan sesetengah dialek cina bagi ³buku´ sama bunyinya dengan perkataan ³kalah´.

Kesan-kesan Perayaan
Terdapat banyak kesan yang boleh diperolehi sepanjang saya menjalankan kajian ini. Antara kesan-kesannya ialah: Perpaduan: melalui kepelbagaian perayaan di Malaysia, ramai orang yang akan pergi kunjung mengunjung tanpa mengira bangsa dan agama. Melalui aktiviti seperti ini kita boleh memupuk semangat perpaduan di kalangan rakyat seperti mana saranan perdana menteri kita untuk bersama-sama menyokong gagasan 1 Malaysia. Perlancongan: kepelbagaian perayaan ini telah menambah keunikkan seni budaya di Malaysia yang mana boleh menarik minat pelancong untuk mengunjungi kegiatan perayaan di Malaysia. Semakin banyak pelancong yang akan mengunjungi tanah air kita ini akan menambah pendapatan negara yang digunakan untuk membangunkan negara kita ini. Pengekalan Tradisi: perayaan merupakan suatu tradisi yang mana begitu penting untuk dikekalkan di samping ianya dijadikan sebagai imej bagi sesuatu kaum. Pendidikan/Pengetahuan: perayaan juga boleh dijadikan sebagai pendidikan dan pengetahuan am untuk individu itu sendiri. Pendidikan amat penting dan juga di ambil berat oleh kerajaan mengenainya. Oleh itu pengetahuan mengenai sesuatu perayaan kaum lain penting untuk seseorang itu sendiri.

RUMUSAN
Saya amat bersyukur kerana telah menyiapkan Kerja Kursus Sejarah dalam tempoh masa yang ditetapkan. Ketika menjalankan kerja kursus ini, banyak pengetahuan, pengajaran dan nilai yang saya telah pelajari. Selepas menjalankan Kerja Kursus Sejarah Tahun Baru Cina, saya rasa amat bersyukur sebagai seorang warganegara Malaysia kerana pelbagai perayaan tradisi kaum yang terdapat di Negara yang tercinta ini. Ketika menjalankan kerja kursus ini, banyak pengajaran dan nilai yang saya telah saya pelajari.Selain itu, saya juga telah mempelajari tentang keistimewaan dan keunikan perayaan tradisi ini yang dapat menarik minat ramai pelancong asing. Selepas melakukan kerja kursus ini, saya juga dapat menguasai kemahiran membuat penyelidikan dengan tatacara yang betul serta dapat meningkatkan kemahiran berkomunikasi. Disamping itu,saya juga dapat menghayati nilai kesabaran, ketabahan, kejujuran, memupuk semangat patriotism dan kerjasama antara rakan-rakan semasa menjalankan dan menyelesaikan kerja kursus ini dengan sempurna. Nilai kerjasama telah membuat saya bersama rakan-rakan berganding bahu untuk mencari maklumat tentang kerja kursus ini.

L

P 

M

i ang pau kepada orang yang masi belum kahwin. 

Tarian singa ketika tahun baru cina 

Suasana yang begitu meriah ketika tahun baru cina.

¤

£  ¢¡  

KAD ANG PAU KETIKA TAHUN BARU CINA

KAD UCAPAN KETIKA TAHUN BARU CINA

RUJUKAN
INTERNET
http://fuziahsalleh2.wordpress.com/2009/01/ http://ms.wikipedia.org/wiki/Tahun_Baru_Cina http://pmr.penerangan.gov.my/index.php?option=com_content&view=article&id=57 45:sambutan-ta

ORANG SUMBER Encik Lim Koh Wein, 43, Taman Desa Ilmu, Kota Samarahan, Sarawak.

RUJUKAN Buku ilmiah, Hari-Hari Perayaan Masyarakat Malaysia, Cetakan pertama 2006, Diedit oleh Zainal Jaslan,Penerbit oleh Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Malaysia (KEKKWa) Tingkat 18, 19, Menara TH Perdana,1001, Jalan Sultan Ismail, Kuala Lumpur. Dicetak oleh Mudah Urus Enterprise Sdn Bhd.