P. 1
KANDUNGAN FAIL (Cermah 5)

KANDUNGAN FAIL (Cermah 5)

4.5

|Views: 1,521|Likes:
Published by ariffinkoko

More info:

Published by: ariffinkoko on May 23, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/14/2013

pdf

text

original

KURSUS PENILAIAN TAHAP KECEKAPAN BAGI PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN SISWAZAH GRED DG41 DI HOTEL NAZA, JALAN TENTERAM

, JOHOR BAHRU.

Mesyuarat penaja Surat permohonan penubuhan dari Guru Pemimpin kepada Pengetua / Guru Besar hendaklah disertakan - Draf perlembagaan - Draf aktiviti asas - Senarai Jawatankuasa Penaja  Surat Kelulusan Penubuhan dari Pengetua/Guru Besar selaku Penolong Pendaftar Sekolah kepada Guru Pemimpin  Surat Perlantikan dari Pengetua /Guru Besar kepada Guru Pemimpin. Ada penyataan penurunan kuasa pengelolaan dan penyeliaan.  

      

Minit Mesyuarat Agung Penubuhan Perlembagaan yang disahkan oleh Pengetua / Guru Besar Senarai jawatankuasa yang disahkan oleh Pengetua/Guru Besar Perancangan aktiviti asas yang disahkan oleh Pengetua / Guru Besar Jadual aktiviti tahunan yang disahkan oleh Pengetua / Guru Besar Senarai keahlian yang disahkan oleh Guru Pemimpin Surat permohonan mengutip derma keahlian daripada Bendahari

      

Surat kelulusan mengutip derma daripada Pengetua / Guru Besar. Akaun kewangan / belanjawan yang disahkan. Surat permohonan untuk menjadi ahli gabungan daripada Guru Pemimpin kepada Pengetua / Guru Besar. Surat kelulusan untuk menjadi ahli gabungan daripada Pengetua / Guru Besar. Surat permohonan untuk menjadi ahli gabungan kepada Badan Induk. Surat penerimaan menjadi ahli gabungan daripada Badan Induk Minit mesyuarat.

 Surat – surat pekeliling yang berkaitan daripada: - Kementerian Pendidikan Malaysia - Jabatan Pendidikan - Pejabat Pendidikan Daerah - Sekolah - Dokumen pencapaian cemerlang ahli – ahli  Laporan setiap aktiviti  Laporan tahunan  Daftar penilaian bagi setiap ahli  Surat penyerahan kembali kuasa dan perlantikan sebagai Guru Pemimpin daripada Guru Pemimpin kepada Pengetua / Guru Besar

 

Stok dan inventori Contoh Sijil / Surat Penghargaan

SURAT PEKELILING IKHTISAS YANG BERKAITAN

SPI. Bil 3/1984 - Garis Panduan Mengenai Aktiviti-aktiviti Kebudayaan Di sekolah Kandungan: Menegaskan dalam menjalankan aktiviti kebudayaan dan kesenian , nilai bahasa , pakaian maupun perlakuan , harus ditanam dijiwa pelajar. SPI. Bil 1/1985 - Penubuhan Jawatankuasa Bimbingan Sekolah. Kandungan: (5.1) Matlamat gerak kerja kokurikulum yang dikehendaki ialah penyertaan setiap orang pelajar. Setiap pelajar hendaklah mengambil bahagian sekurang-kurangnya dalam salah satu gerak kerja pakaian seragam,satu kegiatan persatruan/kelab dan satu kegiatan sukan/permainan SPI. Bil. 1/1986 - Larangan Ke Atas Pemberian Cenderamata Kandungan: Sebarang bentuk hadiah/ cenderamata yang mahal adalah tidak digalakkan diberi kepada tetamu khas. Memadai dengan “corsage” atau “rosette”atau cenderamata kecil. SPI. Bil 2/1986 - Rekod Kedatangan Dan Laporan Gerakerja Kokurikulum Pelajar. Kandungan: Kehadiran pelajar dalam gerakkerja kokurikulum adalah dinilai.

SPI. Bil. 3/1986 - Pelarasan Pelaksanaan Kurikulum Pengenalan Kepada Komputer Dan Kegiatan Kelab Komputer Sekolah. Kandungan: Penyelarasan Pelaksanaan Kurikulium,Pengenalan Kepada komputer dan kegiatan Kelab Komputer di Sekolah. SPI. Bil 5/1986 Sekolah. Panduan Penubuhan & Pengurusan Kelab Komputer Kandungan: Lanjutan daripada SPI Bil. 3/1986.

SPI. Bil 1/1988 -Panduan Penubuhan & Pengurusan Kelab Rekacipta Sekolah Kandungan: Melahirkan generasi yang kreatif, berdaya cipta. SPI. Bil 6/1988 -Panduan Tajaan Oleh Syarikat Badan Perniagaan Di Sekolah. Kandungan: Memberikan satu garis panduan kepada Syarikat / Badan Perniagaan dalam membiayai sesuatu projek di sekolah.

SPI. Bil 7/1988 Kejohanan Sukan

Penyertaan Pelajar Dalam Pertandingan Atau Anjuran Persatuan Badan Induk Sukan. Kandungan: Pelajar yang menyertainya perlu mematuhi peraturan-peraturannya sebelum dibenarkan.

SPI. Bil.10/1988 -Senaman Beramai-ramai Kandungan: Sekolah hendaklah mengadakan senaman beramairamai yang boleh dijadikan sebahagian dari gerak kerja kokurikulum. SPI. Bil14/1988 -Keberangkatan DYMM Sultan/Raja/TYT/Yang Dipertua Negeri Menghadiri Majlis Rasmi Sekolah. Kandungan: Garis panduan tuntutan protokol dan istiadat serta segala persiapan yang perlu dilakukan. SPI. Bil 1/1989 - Penyertaan Pelajar Dalam Kegiatan Sukan Di Sekolah. Kandungan: Memperingatkan kepada pihak sekolah bahawa penyertaan pelajar dalam sukan adalah DIWAJIBKAN.

SPI. Bil 10/1989 -

Aturcara Majlis Rasmi Sekolah. Kandungan: Sekolah mesti mematuhi ketetapan yang telah diputuskan dalam mengendalikan majlis rasmi sekolah. Hanya 3 ucapan sahaja dibenarkan.

SPI. Bil 1/1991- Penceramah Jemputan Untuk Majlis Dan Aktiviti Agama Islam / Di Sekolah. Kandungan: Memberikan keutamaan kepada guru-guru Agama Islam yang sedang berkhidmat di sekolah atau perkhidmatan ini. SPI. Bil. 3/1991Sekolah Mengundang Orang-orang Kenamaan Ke upacara Institusi Pendidikan. Kandungan: Sebarang undangan hendaklah melalui Kementerian Pendidikan.

SPI. Bil. 4/1991- Pelaporan Kejadian Tidak Diingini Di Sekolah. Kandungan: Pihak sekolah hendaklah dengan serta merta melaporkan segala kejadian yang tidak diingini kepada Kementerian Pendidikan melalui Pejabat Pendidikan Daerah dan Jabatan Pendidikan Negeri.

SPI. Bil. 7/1991Belia

Penggunaan Kemudahan Sekolah Oleh Pertubuhan Dan Persatuan Kandungan: Persatuan berkenaan boleh memohon untuk menggunakan kemudahan sekolah bagi tujuan tertentu pada masa cuti. Namun Kebenaran tertakluk kepada rasional, panduan dan peraturan sebagaimana yang nyatakan.

SPI. Bil. 9/1991-

Permohonan Mengundang Orang-orang Kenamaan Ke Upacara Sekolah / Institusi Pendidikan Kandungan: ( Pindaan ke atas para 2 SPI. Bil 3/1991) Undangan kepada Ketua Setiausaha , Ketua Pengarah Pendidikan Malaysia, Pengarah Bahagian dan Pegawai Tinggi Kementerian, Hendaklah dibuat melalui Pengarah Pendidikan Negeri.

SPI. Bil. 4/1992 -

Panduan Penubuhan & Pengurusan Persatuan Silat Sekolah. Kandungan: Sekolah yang bercadang atau sudah menubuhkan Persatuan Silat, hendaklah mematuhi panduan bagi penubuhan dan pengurusan. Keselamatan Diri Pelajar Semasa Pengajaran Pendidikan Jasmani Dan Kesihatan Serta Kegiatan Kokurikulum dan Sukan Di Kawasan Luar

SPI. Bil 1/1995Sekolah.

Kandungan: Keselamatan diri pelajar semasa menjalankan aktiviti tersebut amatlah diambil berat.

SPI. Bil 3/1995

Pelaksanaan Skim Takaful Kemalangan Diri Berkelompok Bagi Semua Pelajar Sekolah Kerajaan Dan Bantuan Kerajaan. Kandungan: Penyertaan semua pelajar.Perlindungan 24 jam selagi masih menjadi pelajar.Buat tuntutan mengikut prosedur.

-

SPI. Bil. 4/1995tersendiri.

Pelaksanaan Kadet Remaja Sekolah (KRS). Kandungan: Mesti ditubuhkan di semua sekolah menengah kerajaan dan bantuan kerajaan.Terdapat Kurikulum

SPI. Bil. 8/1995- Penyertaan Pelajar Dalam Pertandingan Kejohanan Sukan
Anjuran Persatuan Badan Induk Sukan. Kandungan: Pelajar tidak dibenarkan mengikat kontrak dengan mana-mana Persatuan atau Badan Induk untuk menyertai pertandingan liga yang

Sukan dianjurkannya.

SPI. Bil. 2/1997-

Pengiktirafan Persatuan Seni Bela Diri Sebagai Pasukan Pakaian Seragam Sekolah. Kandungan: Lanjutan dari SPI. Bil 4/1992

SPI. Bil. 5/1998 - Akta Pendidikan 1996 Dan Peraturan –Peraturan Di bawah Akta Pendidikan 1996. Kandungan: Pemansuhan Akta Pelajaran 1961 dan Akta Pelajaran 1996 Dikuatkuasakan.Pemansuhan hanyalah untuk perkara: 2.1, 2.2, 2.3, 2.4, 2.5, 2.6, 2.7, 2.8, 2.9, 2.10, SPI. Bil. 24/1998 Penglibatan Guru & Murid Dalam Aktiviti Pasukan Pakaian Seragam Anjuran Agensi Kerajaan Dan Pertubuhan Bukan Kerajaan. Kandungan: Kebenaran menyertai Pasukan Pakaian Seragam anjuran Agensi kerajaan oleh guru dan murid dari Pegawai Pendidikan Negeri. SPI. Bil. 9/2000 - Panduan Keselamatan Diri Pelajar Semasa Pengajaran Pendidikan Jasmani dan Kesihatan Serta Kegiatan Kokurikulum dan Sukan Di Dalam Dan Di Luar Kawasan Sekolah. Kandungan: Lanjutan daripada SPI. Bil. 1/1995.

SPI.Bil 12/2000 - Lawatan Pendidikan Murid di Hari Persekolahan. Kandungan : Kebenaran pihak sekolah menganjurkan program pendidikan murid pada hari persekolahan. SPI. Bil 13/2000 -Pendaftaran Kegiatan Seni Bela Diri di sekolah-sekolah. Kandungan : Kegiatan Seni Bela Diri di peringkat sekolah perlulah terlebih dahulu berdaftar dengan Kementerian Belia dan Sukan. SPI. Bil 14/2000 -Sambutan Hari Kemerdekaan Peringkat Sekolah. Kandungan : Meminta setiap sekolah merancang dan melaksanakan aktiviti sempena Hari Kebangsaan sepanjang bulan Ogos. Catatan : Tambahan SPI. Bil 12/2000 – Titah Seri Paduka Baginda Yang di Pertuan Agong sempena Hari Kemerdekaan dibacakan oleh Pengetua / Guru Besar. SPI. Bil 20/2000 Panduan Penubuhan Persatuan Agama Bukan Islam di Sekolah-Sekolah. Kandungan : Status-quo

SPI.Bil 17/2000 – Penubuhan Kelab Rukunegara di sekolah. Kandungan : Semua sekolah menengah diminta menubuhkan Persatuan/Kelab Rukunegara mulai tahun 2001 SPI Bil.18/2000 - Penggalakkan aktiviti fotografi dikalangan murid sekolah. Kandungan : Menyarankan kepada sekolah-sekolah di seluruh negara supaya menghidupkan semula minat murid-murid sekolah dalam bidang fotografi dengan mewujudkan kelab fotografi dan seterusnya mempergiatkan aktiviti ke arah mempopularkan hobi ini di kalangan murid-murid. SPI Bil. 7/1999 - Penubuhan Kelab Pencegahan Jenayah di sekolah menengah Kandungan : Panduan perlembagaan Kelab Pencegahan Jenayah

SURAT PEKELILING KEWANGAN
SPK.KPM.Bil 17/1995 – Elaun Penginapan dan Makan bagi guru-guru yang membawa pelajar menyertai kegiatan pelajar. Kandungan : Guru-guru yang terlibat membawa pelajar dalam kegiatan kokurikulum yang diwajibkan adalah layak menuntut elaun makan dan penginapan.

SEKIAN. TERIMA KASIH.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->