REAKSI TERHADAP PEMBENTUKAN MALAYSIA

DALAM NEGERI SINGAPURA (m/s 141-142)
1. Sejak tahun 1950-an lagi, Singapura berhasrat bergabung dan PTM. 2. Lee Kuan Yew dan partinya, iaitu Parti Tindakan Rakyat (PAP) menyokong usaha ini kerana bimbang dgn pengaruh parti berhaluan kiri yg kuat dan beliau sendiri ingin mempertahankan kedudukannya.

3. Menjelang Disember 1961, Majlis

Undangan Negeri meluluskan usul penggabungan ini. 4. Barisan Sosialis menentang idea ini dan mengatakan bahawa pembentukan Malaysia merupakan satu penjajahan bentuk baru. 5. Mereka menuntut agar pandangan rakyat Singapura diperoleh terlebih dahulu sebelum Singapura menyertai gabungan ini

6. Pandangan ini disokong oleh Parti Buruh pimpinan David Marshall dan Parti Rakyat Bersatu pimpinan Ong Eng Guan. 7. Satu referendum berhubung persoalan dan syarat penggabungan telah diadakan pada 1/9/1962. 8. Dlm referedum tersebut, pengundi-pengundi di Singapura memilih penggabungan diadakan mengikut cadangan kerajaan Singapura.

SABAH & SARAWAK (m/s 142-145)
1. S&S sudah lama berada di bawah pemerintahan British. Mereka ingin kekal di bawah pemerintahan British. 2. Mereka belum ada keyakinan utk membentuk pemerintahan sendiri. Peluang mereka dlm politik adalah terhad.

Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP)
Tokoh ‡ Ong Kee Hui Isu ‡ Bimbang Sabah & Sarawak akan dikuasai oleh Persekutuan Tanah Melayu.

Parti Negara Sarawak (PANAS)

Tokoh ‡ Dato Bandar Abang Haji Mustapha Barisan Rakyat Jati Sarawak (BERJASA) Tokoh ‡ Abdul Rahman Yaakub ‡ Abdul Taib Mahmud Isu ‡ Membangkitkan isu kemajuan ekonomi dan sosial.

Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP) ‡ Tokoh Stephen Kalong Ningkan Parti Pesaka Anak Sarawak (PESAKA) ‡ Tokoh Temenggung Jugah Anak Barieng Isu : 1. Orang bukan Melayu dan kaum pribumi bimbang mereka akan kehilangan identiti dan dikuasai oleh orang Melayu. 2. Bimbang sumber ekonomi Sabah & Sarawak akan dikuasai oleh kerajaan Persekutuan Tanah Melayu (kuasa pusat)

Sarawak Chinese Association (SCA)
‡ Inginkan kemerdekaan terlebih dahulu.

Pertubuhan Kebangsaan Kadazan Bersatu (UNKO)
‡ Tokoh Donald Stephens ‡ Isu : 1. Orang bukan Melayu dan kaum pribumi bimbang mereka akan kehilangan identiti dan dikuasai oleh orang Melayu. 2. Bimbang sumber ekonomi Sabah & Sarawak akan dikuasai oleh kerajaan Persekutuan Tanah Melayu (kuasa pusat)

Pertubuhan Kebangsaan Sabah Bersatu (USNO)
‡ Tokoh Datu Mustapha Datu Harun
Isu ‡ Membangkitkan isu kemajuan ekonomi dan sosial.

Parti Pasok Momugun ‡ G.S. Sundang Parti Bersatu ‡ Khoo Siak Chew Parti Demokratik ‡ Peter Chin
‡ Parti Perikatan Sabah telah mengemukakan tuntutan mengandungi 20 syarat yang dikenali sebagai Perkara 20 untuk dimasukkan dalam Perlembagaan Malaysia.

BRUNEI (m/s 145-146)
1. Sultan Omar Ali Saifullah menyokong gagasan Malaysia. 2. Parti Rakyat Brunei (PRB) di bawah pimpinan A.M. Azahari menentang kerana : i. Matlamat parti ini adalah utk menubuhkan Persekutuan Borneo terdiri drp Kerajaan Kalimantan Utara yg meliputi Sabah, Sarawak dan Brunei.

‡ Anggota PRB menganggap gagasan Malaysia sbg satu bentuk neokolonisme. (glosari m/s 268) ‡ Majlis Mesyuarat Undangan Negeri Brunei dan Sultan Brunei telah menangguhkan keputusan tentang gagasan Malaysia. ‡ Penangguhan tetang keputusan itu telah mengakibatkan A.M. Azahari melancarkan pemberontakan dibawah pasukan Tentera Nasional Kalimantan Utara (TNKU) di beberapa buah bandar di Sabah, Sarawak dan Brunei.

‡ A.M. Azahari mendapat bantuan dan sokongan drp Indonesia dan Filipina. ‡ Pemberontakan ini telah dapat dipatahkan oleh tentera British. ‡ A.M. Azahari tidak dapat ditangkap dan beliau mendapat perlindungan politik di Indonesia. ‡ Sultan Brunei menangguh keputusan tentang gagasan Malaysia.

INDONESIA (m/s 146-147)
Sebab menentang ‡ Parti Komunis Indonesia (PKI) menganggap pembentukan Malaysia sebagai satu bentuk neokolonisme yg akan mengancam Indonesia. PKI mempengaruhi Presiden Soekarno utk menentang pembentukan Malaysia.

Cara penentangan
1. melancarkan dasar konfrontasi terhadap Malaysia dgn konsep Ganyang Malaysia. 2. Indonesia telah menghantar pengintip untuk memusnahkan gagasan Malaysia secara sulit. 3. menyerang kapal-kapal nelayan di Tanah Melayu.

4. Menceroboh udara Tanah Melayu.

5. Melancarkan serangan melalui Johor, Sabah dan Sarawak. 6. memburuk-burukkan nama Malaysia di negara Afro-Afrika dan Negara Dunia Ketiga.

Langkah-langkah Malaysia menghadapi tentangan Indonesia
1. Apabila tentera Indonesia melancarkan serangan terhadap Malaysia melalui Johor, Sabah dan Sarawak, Malaysia telah bertindak balas dengan tentera Komanwel (Britain, Australia, New Zealand & Kanada. 2. Malaysia telah mempunyai perjanjian pertahanan dgn British. 3. Tunku Abdul Razak mengambil tindakan menghantar bantahan rasmi kepada Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu berhubung dgn pencerobohan Indonesia itu.

Negara Komanwel

‡ Tun Abdul Razak telah mengadakan lawatan ke beberapa buah negara Afrika utk menjelaskan masalah hubungan diplomatik antara Indonesia dgn Malaysia. ‡ Bagi mengurangkan ketegangan, MAPHILINDO telah ditubuhkan antara Malaysia, Filipina dan Indonesia. Ketiga-tiga nega ini telah bersetuju mencari jalan penyelesaian dgn bantuan PBB. ‡ Perwakilan Malaysia ke PBB telah dibentuk oleh Setiausaha Agung PBB bagi meninjau sekali lagi pendapat rakyat Sarawak dan Sabah tentang pembentukan Malaysia.

FILIPINA (m/s 148)
‡ Presiden Macapagal menentang kerana mendakwa Sabah masih merupakan sebahagian daripada milik Kerajaan Islam Sulu (Filipina).