SATU PERAYAAN TRADISI KAUM DI MALAYSIA

HARI RAYA AIDILFITRI

SENARAI KANDUNGAN

BIL. 1 2 3 4 5 6 7

PERKARA Penghargaan Objektif Kajian Kaedah Kajian Hasil Kajian Rumusan Lampiran Rujukan

HALAMAN

PENGHARGAAN

Terlebih dahulu saya (nama anda) ingin merakamkan jutaan terima kasih kepada pengetua (nama sekolah anda) iaitu (nama pengetua sekolah anda) yang sentiasa memberi perangsang kepada kami untuk menjayakan Kerja Kursus Sejarah ini. Tidak lupa juga kepada guru yang mengajar mata pelajaran Sejarah iaitu (nama guru matapelajaran anda) kerana telah membimbing dan memberi tunjuk ajar dalam menjalankan projek ini sehingga folio selesai. Saya juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga kepada kedua-dua ibu bapa saya iaitu (nama bapa) dan (nama ibu) yang banyak memberi dorongan serta bantuan dari segi sokongan moral mahupun kewangan. Tanpa bantuan mereka, saya yakin kerja kursus ini tidak mungkin dapat diselesaikan dengan sempurna. Akhir sekali, saya sangat bersyukur kerana mendapat kerjasama serta bertukar-tukar pendapat daripada rakan-rakan saya, iaitu (nama kawan2 anda) bagi mendapatkan hasil kajian yang lebih tepat.

OBJEKTIF KAJIAN

Kajian ini dijalankan adalah untuk mengkaji atau mengetahui tentang perayaan Hari Raya Aidilfitri seperti kita dapat menamakan jenis perayaan , latar belakang , persiapan perayaan dan kesan perayaan dengan lebih mendalam lagi. Dengan ini juga akan kita akan mendapat iktibar. Iktibar ini membuat saya berasa kagum kerana mengetahui tentang pakaian-pakaian tradisional , makanan tradisional dan dapat berjumpa dengan sanak saudara. Saya telah menggunakan beberapa kemahiran untuk mencari maklumat bagi menyiapkan folio ini , sepertinya ialah pemerhatian, temu bual dan rujukan.

KAEDAH KAJIAN

Saya telah menggunakan beberapa kaedah semasa menjalankan kajian ini. Saya telah membuat pemerhatian seperti melawat tempat kajian untuk mendapatkan maklumat. Kaedah lain yang saya gunakan ialah temu bual. Saya telah menemu bual ibubapa saya tentang perayaan ini dengan lebih lanjut bagi mendapat maklumat yang saya perlukan. Selain itu, saya juga telah merujuk beberapa buah buku ilmiah , melayari internet dan di perpustakaan untuk mendapatkan isi-isi penting.

HASIL KAJIAN
Perayaan Tradisi

Nama perayaan / Nama lain Pada tanggal 1 Syawal tahun Hijrah, seluruh masyarakat Islam di dunia akan menyambut Hari Raya Aidilfitri. Di Malaysia, sambutan hari raya ini disebut juga sebagai Hari Raya Puasa , Hari Raya Fitrah dan Hari Lebaran. Pihak / Etnik / Kaum yang terlibat Perayaan ini juga boleh diraikan oleh umat Islam seluruh dunia dan juga bukan muslim di negara Muslim. Tarikh / Tempoh masa dirayakan Hari raya ini disambut selama sebulan. Sambutan Hari Raya Aidilfitri ini akan ditentukan harinya apabila anak bulan Syawal (rukyah) dapat dilihat pada penghujung bulan Ramadan. Ini mengikut hisab berdasarkan Takwim Tahun Islam. Tujuan perayaan Aidilfitri disambut sebagai suatu kemenangan bagi orang yang dapat mengerjakan ibadat puasa Ramadan dengan sempurna.

Latar Belakang
Sejarah / Asal usul perayaan

Sejarah hari raya dalam Islam bermula apabila Rasulullah berhijrah ke Madinah. Baginda mendapati ada dua hari raya yang disambut oleh bangsa Arab pada masa itu. Apabila Rasulullah bertanya kepada mereka apakah dua hari raya itu, mereka segera menjawab bahawa dua hari raya yang mereka sambut itu adalah perayaan yang diwarisi secara turun temurun daripada datuk nenek mereka. Lalu Rasulullah menyatakan kepada orang Arab Madinah bahawa Islam menggantikan dua hari raya yang kamu raikan itu dengan dua hari yang lebih bermakna iaitu Hari Raya korban atau Aidiladha dan Hari Raya Fitrah atau Aidilfitri. Konsep hari raya dalam Islam jelas menunjukkan bahawa ia adalah perayaan keagamaan. Ini bermakna jika ia disambut di atas landasan agama, maka hari raya yang diraikan itu adalah satu ibadat. Kalimat ‘fitri’ sendiri bermaksud fitrah iaitu dengan kejayaan manusia balik kepada fitrah yang asal. Fitrah asal ini sebenarnya suatu permulaan kejadian manusia yang sememangnya bersih daripada dosa dan noda.

Upacara khusus dalam perayaan Kebiasaannya, apabila sudah ditentukan 1 Syawal itu, pada malamnya, umat Islam akan beramai-ramai bertakbir hari raya di masjid atau pun surau. Tempoh bertakbir adalah antara terbenamnya matahari (hari terakhir bulan Ramadan) sehingga solat sunat Hari Raya Aidilfitri bermula pada pagi 1 syawal tahun Hijrah. Hari raya disambut pada pagi hingga malam.

Individu yang mengetuai upacara khusus Keesokan harinya, semua umat Islam, khususnya lelaki akan ke masjid untuk menunaikan

sembahyang sunat Hari Raya Aidilfitri secara berjemaah. Perempuan pula akan menyediakan hidangan makanan dan mengemas rumah. Di negara kita, sambutan Hari Raya Aidilfitri ini disambut secara meriah pada setiap tahun. Tempat khusus sambutan dijalankan Sambutan ini selalunya disambut di kampung atau rumah sendiri. Orang yang diperantauan selalunya akan beraya di rumah orang tua mereka yang terletak nun jauh di sana. Ada pula yang tidak mempunyai kampung. Oleh sebab itu, mereka merayakan di rumah sendiri dengan jiran-jiran yang senasib.

Persiapan Sambutan Perayaan
Sebelum Bermula seawal bulan Ramadan lagi, umat Islam akan membuat persiapan tertentu untuk menyambut kedatangan hari raya ini. Antara tradisi umat Islam di negara ini, menjelang kedatangan 1 Syawal ini, adalah dengan menyediakan pakaian baru untuk keluarga, menghias rumah, dan membuat berbagai-bagai jenis kuih tradisi untuk dihidangkan kepada para tetamu yang datang berkunjung ke rumah. Pada hari raya Aidilfitri juga, umat Islam akan meyediakan berbagai-bagai jenis juadah tradisional seperti lemang, ketupat, nasi impit, dodol, dan lain-lain lagi untuk tetamu yang datang berkunjung dan beraya di rumah mereka. Selain itu juga, umat Islam diwajibkan membayar zakat fitrah bagi setiap anggota keluarga. Kadar nilai zakat ini ditentukan oleh harga semasa beras, iaitu makanan asasi rakyat di negara kita. Semasa

Masyarakat Islam di Malaysia, biasanya mengambil peluang cuti pada hari raya ini untuk pulang ke kampung dan menyambut hari raya bersama-sama keluarga dan ibu-bapa masingmasing. Pada pagi hari raya pertama, umat Islam akan mengambil kesempatan untuk memohon ampun dan maaf kepada ibu bapa, suami atau isteri dan dari yang muda kepada yang tua. Selepas itu, dalam tradisi kunjung-mengunjung ke rumah sanak saudara dan sahabat handai juga, umat Islam akan mengambil kesempatan untuk bermaaf-maafan, di samping mengeratkan silaturrahim. Bagi kanak-kanak pula, mereka amat gembira kerana dapat bergaya dengan pakaian yang baru serta mendapat duit raya apabila beraya dengan orang dewasa. Amalan memberi duit raya ini adalah suatu tradisi yang diamalkan oleh masyarakat Islam di negara kita pada hari raya, iaitu untuk bersedekah dan menggembirakan anak-anak yang masih muda. Selain itu, pada hari raya juga, umat Islam di Malaysia mengambil kesempatan untuk berkunjung ke pusara ahli keluarga dan saudara mara. Selepas Kemeriahan sambutan Hari Raya Aidilfitri di Malaysia lebih bermakna pada hari ini dengan konsep rumah terbuka yang dianjurkan oleh pihak-pihak tertentu. Kerajaan juga telah mengadakan rumah terbuka peringkat kebangsaan untuk meraikan hari raya Aidilfitri ini dengan berbagai-bagai acara dan juadah istimewa kepada seluruh masyarakat yang hadir. Konsep rumah terbuka ini dapat menyatupadukan seluruh rakyat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai kaum untuk bersama-sama menyambut perayaan ini dengan penuh rasa gembira dalam suasana harmoni.

Peraturan / Pantang larang / Amalan Sampingan

Antara amalan yang dilakukan pada Hari Raya Aidilfitri ialah berpuasa 6 hari dalam bulan Syawal (Sunat Syawal). Rasulullah saw bersabda yang maksudnya " Sesiapa yang berpuasa di bulan Ramadhan dan kemudian diikuti dengan 6 hari dibulan Syawal maka perumpamaannya seperti ia berpuasa sepanjang tahun".Selain itu amalan berziarah adalah bertepatan dengan suruhan agama Islam itu sendiri. Pada pagi Hari Raya Aidilfitri (selalunya sebelum dan sejurus sesudah menunaikan solat sunat Hari Raya Aidilfitri), umat Islam yang telah kehilangan saudara-mara akan mengunjungi pusara mereka dan menghadiahkan Surah Al-Fatihah atau bacaan surah Yaasin. Kemudian mereka akan berkunjung ke rumah sanak saudara dan rakan taulan. Mereka akan bermaaf-maafan dan melupakan kesilapan yang lampau. Pada asasnya, Hari Raya adalah hari untuk bergembira, bermaaf-maafan, dan hari untuk mengeratkan tali persaudaraan di kalangan umat Islam di samping meraikan kejayaan beribadah kepada Allah.

Kesan Perayaan
Kekeluargaan Kesan perayaan terhadap keluarga adalah kita dapat mengeratkan siraturrahim sesama keluarga.hubungan kasih sayang antara keluarga akan bertambah erat. Anak-anak bermaafan dengan ibu bapa, ahli keluarga dan adik beradik. Semasa hari raya biasanya sanak-saudara yang berjauhan akan pulang untuk bersama-sama meraihkan hari kemenangan ini.Kegembiraan dan kebahagiaan akan lahir di hati masing-masing.

Perpaduan

Perayaan dapat menghidupakan perpaduan di antara rakyat , ini kerana semua kaum dan bangsa yang ada di Malaysia atau di mana juga mempunyai perayaan masing-masing.Di Hari perayaan tidak kira kaum dan bangsa amalan kunjung mengunjugi menjadi amalan rutin.perayaan disambut bersama.kemeriahan dikongsi bersama, Justeru itu perpaduan dan keeratan hubungan antara kaum terjalin dalam suasana aman dan tenteram.

Pelancongan Institusi Pelancongan juga menerima kesan hebat semasa perayaan berlangsung kerana ramai pelancong asing yang turut hadir atau turut serta dalam perayaan ini kerana mereka datang sendiri untuk menyaksikan perayaan yang ada di Malaysia ini.secara tidak langsung menyumbang sumber perlaburan yang hebat kepada Institusi Pelancongan negara.

Keagamaan Kesan perayaan terhadap agama.Sebagai umat Islam kita berbangga kerana dapat menunaikan amanat dan perintah Allah yang esa.Islam meminta kita meraikan Hari kemenangan iaitu menyambut Hari raya Aidilfitri selepas sebulan menjalani bulan Ramadhan.

RUMUSAN

Sepanjang kajian yang dijalankan ini, saya mendapati bahawa perayaan Hari Raya Aidilfitri ini adalah satu perayaan yang utama di Malaysia yang diraikan bagi agama Islam. Berdasarkan kajian ini, saya mendapati bahawa dari perayaan ini, kita dapat melahirkan sikap hormat-menghormati antara kaum walaupun di Malaysia ini terdapat berbilang kaum. Dengan ini, dari perayaan Hari Raya Aidilfitri , kita dapat menunjukkan semangat kekitaan semasa menyambutnya. Selain itu, perayaan ini juga boleh mewujudkan satu masyarakat yang bertolak ansur dan bertolenransi kerana dapat melahirkan masyarakat yang muhibah atau semangat kemasyarakatan.

SOALAN:

Bagaimanakah sambutan perayaan tradisi pelbagai kaum dapat memperkukuh dan mengekalkan perpaduan dalam kalangan rakyat Malaysia?

Berbangga Sebagai Rakyat Malaysia Sambutan perayaan tradisi pelbagai kaum dapat memperkukuh dan mengekalkan perpaduan dalam kalangan rakyat Malaysia adalah kita patut berbangga sebagai rakyat Malaysia seperti menghormati raja dan pemimpin Negara yang telah banyak memajukan Negara. Jasa dan perjuangan tokoh-tokoh Negara patut dihargai kerana mereka telah menyelamatkan Negara kita dari dijajah oleh kuasa luar. Setiap lambang-lambang Negara juga patut dihormati seperti bendera , lagu kebangsaan dan jata Negara. Kita sebagai rakyat Malaysia harus menjaga dan mempertahankan maruah bangsa dan Negara .Tradisi dan budaya bangsa juga kita harus hargai dan amalkan supaya tidak akan ditelan zaman. Rakyat Malaysia harus berbangga dengan sejarah Negara supaya kita mempunyai sikap patriotik terhadap Negara. Bersemangat Setia Negara Bersemangat setia Negara juga membuat kita cinta akan bangsa dan Negara. Selain itu, kita juga harus taat dan setia kepada raja dan pemimpin-pemimpin Negara. Hal demikian, membuatkan kita bersedia berkorban untuk bangsa dan Negara. Kita juga mempunyai tanggungjawab kepada bangsa dan Negara iaitu berani dan sanggup mempertahankan kedaulatan bangsa dan Negara. Kita juga harus peka kepada masalah dan isu tentang bangsa dan Negara supaya kita tidak ketinggalan zaman. Kita juga haruslah bersyukur sebagai warganegara Malaysia. Bersemangat Kekitaan

Kita harus mempunyai semangat kekitaan seperti hidup bersatu padu dan berharmoni sesama kaum. Setiap pekerjaan yang dilakukan kita haruslah bertolak ansur dan bertolenransi. Selain itu, bekerjasama dan tolong-menolong juga adalah semangat kekitaan.Masyarkat yang bersefahaman dan bermuafakat akan mewujudkan masyarakat yang muhibah atau semangat bermasyarakatan. Berdisiplin Selain itu, kita juga harus berakhlak dan berbudi pekerti. Sepertinya mempertahankan dan menjunjung Perlembagaan Negara. Mematuhi peraturan dan undang-undang juga mengajar kita berkelakuan sopan, bertatasusila dan berhemah tinggi. Hal itu, membuat kita bertindak wajar tanpa membuat kerja sambil lewa dan kita akan bersifat amanah dan jujur supaya berlakunya pengadilan yang adil dan bertimbang rasa. Berusaha dan Produktif Kejayaan ini juga merupakan dari usaha yang rajin dan gigih supaya hidup lebih berdikari bagi menghadapi cabaran dengan tabah. Berganding bahu menyokong dan melibatkan diri dalam usaha pembangunan juga dapat membangunkan Negara. Negara yang maju adalah Negara yang penduduknya berilmu dan berketerampilan.

RUJUKAN & LAMPIRAN anda dikehendaki buat sendiri. Contoh lampiran (kad raya, sampul duit raya, dan gambar tentang perayaan)

*sekurang-kurangnya 3 lampiran.