P. 1
Tips dan Trick Menggunakan Komputer

Tips dan Trick Menggunakan Komputer

4.79

|Views: 8,777|Likes:
Published by under18
Tips dan Trick Menggunakan Komputer
Tips dan Trick Menggunakan Komputer

More info:

Published by: under18 on Jun 03, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/29/2012

pdf

text

original

Sections

Asas Komputer

Ketahui penggunaan komputer secara menyeluruh Kenali software alternatif , free dan open source Disasarkan kepada pengguna komputer baru

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Serta berkenalan dengan software open source

Hasil catatan oleh: hardyweb:perjalanan hidupku™ http://hardyw3b.wordpress.com

Versi 1.0

Hakcipta
Buku ini berada di bawah karya Creative Commons, iaitu anda dibolehkan untuk mengedar, menyalin tanpa mengubah bahagian asal serta memberikan kredit kepada penulis buku, anda tidak dibenarkan untuk mengambil keuntungan daripada buku ini iaitu dalam artikata lain tidak dibenarkan menjual buku ini.

Bahasa
Bahasa yang digunapakai di dalam buku ini tidak mematuhi standard arahan pihak Dewan Bahasa dan Perpustaka Malaysia. Ini kerana saya lebih suka mengekalkan terma terma dan nama nama bagi alatan komputer dalam bahasa ibundanya sendiri supaya kita tidak keliru dan pening kepala dalam menterjemahkan terma terma tersebut.

Penafian
Sesetengah bahan tutorial dalam buku ini boleh mengakibatkan kerosakan kepada diri dan harta benda anda. Gunakan tutorial di dalam buku ini sewajar yang mungkin. Sila rujuk kepada pakar komputer/orang yang lebih arif tentang komputer terlebih dahulu sekiranya anda bukan seorang yang arif dalam bidang ini.

Saya tidak mahu dan tidak akan bertanggungjawab ke atas segala
kerosakan harta benda dan diri anda sekiranya berlaku perkara perkara diluarjangka semasa membuat/mengikuti tutorial yang terdapat di dalam buku ini.

...

i

Prakata
Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca buku saya yang budiman.Buku ini ditulis bertujuan untuk mendedahkan penggunaan komputer secara total kepada pengguna komputer yang baru seperti para pelajar sekolah, pelajar tahun pertama pelbagai jurusan di Universiti serta kepada pengguna yang bukan dari bidang komputer seperti pegawai kerajaan, guru-guru serta orang perseorangan yang berminat tentang komputer. Apa yang ditulis di dalam buku ini adalah berdasarkan pengalaman penulis serta tunjuk ajar dari beberapa orang guru/senior yang berkaliber. Sumber rujukan internet dan buku juga banyak membantu penulis dalam menghasilkan buku ini. Akhirnya, penulis memohon maaf sekiranya terdapat kekurangan dalam buku pertama yang ditulis ini dan harap dapat feed back yang positif daripada para pembaca sekelian.
Adi

Penghargaan
Sekalung penghargaan buat 1. Isteri tersayang. Terima kasih yang tak terhingga kerana memahami kehidupan seorang yang gile komputer juga keluarga yang banyak memberi dorongan dan sokongan. 2. Rakan rakan di Forum tanya@Putera.com terutamanya en Shanai sebagai admin website Putera. 3. Rakan rakan di Forum Linux Mambang.org terutamanya en Oshiri sebagai admin website Mambang. 4. Rakan rakan penulis tutorial di web www.ilmuit.com esp en Ali as a admin. 5. Rakan rakan di web www.bescomm.net.my 6. Rakan rakan di web www.Inspirelab.com 7. Rakan rakan kumpulan blog di http://hardyw3b.wordpress.com/ 8. Rakan rakan yahoo msger
ii

Index
Bab 1 – Teknikal/ Selenggara PC
Kedudukan PC Dan Ruang Sekeliling

Postur Badan Yang Betul Elektrostatik Hubungkait Antara PSU Dengan PC Wayar telefon dan lighting protector Cara untuk memadam Password System PC PC Tidak Hidup Download dan download manager fsum Burn file ISO Image Rescue CD Partition Dan Format Hard disk Membuang CD yang tertinggal dalam HDD Bab 2 – OS/Software
Sistem Pengoperasian Software Open Source Disable Service Autoupdate Alternative Perisian Pejabat Mengisi Borang Berbentuk PDF menggunakan Foxit Reader Media Player Classic Dan Mplayer KL Codec Utorrent 7zip Sebagai Alternative kepada winzip dan winrar GIMP Inkscape Convert audio/video guna ffmpeg wink Audacity Aplikasi Portable Camstudio

Bab 3- Network Network untuk dua pc tanpa hub Software untuk network

iii

Bab 4- Internet Pemilihan Browser Asas Google Download software di sourceforge Image hosting Remote control hamachi vpn IRC/Messenger Meebo.com wget( commandline download tool ) Bab 5 – Security Mengelak booter dalam YM Melepasi Proxy Bab 6- Tajuk Khas
DSL

iv

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Teknikal / Selenggara PC

Creative Commons

1

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Kedudukan PC Dan Ruang Sekeliling
Kedudukan PC memainkan peranan yang amat penting kepada mood dan tumpuan semasa kita membuat kerja kerja berkaitan. Pastikan di dalam bilik atau bahagian yang diletakkan PC diterangi oleh cahaya sama ada lampu pendaflor atau cahaya matahari. Jika anda mempunyai meja komputer, seeloknya melekakkan PC pada ruangan yang disediakan Jangan meletakkan PC terlalu rapat ke dinding kerana PC memerlukan ruang udara untuk peredaran udara yang bagus. Sekurang kurangnya, jarak antara PC dan dinding adalah 1 kaki. Jangan terlalu luas, dibimbangkan, anak anak kecil akan masuk ke bahagian yang kosong tersebut untuk bermain-main sedangkan di sana terdapat sambungan wayar ke punca elektrik. Pastikan semua sambungan disambung dengan betul dan kemas. Gunakan kreativiti anda untuk membuat kemasan tersebut seperti menggunakan dawai pengikat bunga atau membeli plastik pvc khas untuk melindungi wayar daripada berselerak atau dimakan oleh tikus.

Postur Badan Yang Betul
Badan kita mempunyai postur yang tertentu. Terlalu lama berada dalam postur tertentu boleh mengakibatkan berlakunya stress/ ketengangan dan juga sakit di bahagian bahagian tertentu pada badan. Kita perlulah menggunakan kesesuaian tertentu bagi melaraskan kedudukan kepala, badan dan monitor. Monitor tidak boleh diletakkan lebih tinggi dari kepala, ini menyebabkan kepala mendongak ke atas. Tangan yang digunakan untuk menaip juga perlu dilaraskan supaya tidak lenguh. Cuba amalkan satu amalan yang sihat berkenaan dengan komputer. Jika Anda berada di hadapan komputer selama 20 Minit. Anda perlu melarikan anak mata ke satu tempat yang hijau sejauh 20 Meter selamat 20 saat atau keluar berjalan jalan selama 2 minit.
20 minit main komputer 20 meter pandang hadapan 20 saat lamanya

Creative Commons

2

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Elektrostatik
Jika anda membeli komponen komputer, selalunya ia dibalut/dibungkus dengan plastik berwarna krom atau plastik berwarna gelap yang berjalur. Itu adalah plastik antistatik yang melindungi komponen komputer dari terkena cas-cas elektrostatik. Ia boleh merosakkan cip cip yang terdapat pada litar komponen komputer. Elektrostatik juga terdapat dalam badan kita, cuba anda gosokkan pembaris plastik dengan kain baldu ( eg: Pengilap Cermin Mata ) dan letakkan pada rambut anda, rambut akan terangkat. Bagi mengelakkan komponen terkena cas elektrostatik, anda dinasihat menaturalkan badan anda pada benda benda yang mudah mengalir cas seperti di pagar besi dan sebagainya.

Sembahyang berjemaah bagi umat Islam dalam teori fizik boleh menaturalkan cas cas yang ada dalam tubuh dan melegakan ketegangan fikiran.

Creative Commons

3

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Hubungkait Antara PSU Dengan PC
PSU ( power supply ) membekalkan tenaga elektrik kepada komputer. Bekalan yang dibekalkan sesuai dengan beban yang ditanggung oleh komputer tersebut. Kadang-kala, PSU rosak mungkin akibat salah satu transistor atau transformer di dalamnya terbakar. Oleh itu, PSU perlu ditukar, anda boleh menukarnya sendiri atau meminta mana mana juruteknik komputer ( kedai ) menukar PSU tersebut. Pemilihan PSU bergantung kepada berapa banyak beban yang akan ditanggung oleh PSU tersebut. Seeloknya dapatkan PSU yang berkapasiti standard semasa ( 400 Watt – 450 Watt ). Itu sekiranya komputer anda adalah standard. Jika PC anda merupakan sebuah PC untuk permainan atau multimedia, tentunya komponen di dalam PC tersebut melebihi had standard jadi PSU yang sesuai untuk PC dari jenis ini adalah yang berkapasiti besar. Ini kerana kuasa yang digunakan oleh komponen komponen telah ditetapkan kapasitinya. Penambahan komponen lain seperti kad grafik atau hard disk ke dua atau sound card berkualiti tinggi atau juga lampu hiasan bagi PC modding akan menambahkan Watt Jadi PSU yang lebih besar diperlukan Kegagalan untuk menambahkan PSU berkapasiti besar boleh memberi kesan kepada kebolehupayaan suatu komponen di dalam sistem untuk berfungsi dengan baik. Contoh yang paling kritikal adalah hard disk. Hard disk akan bekerja bermula dari anda switch on PC sehingga anda tutup PC.Jika bekalan arus elektrik yang kurang berkualiti dibekalkan kepada hard disk maka mudahlah berlaku kerosakan pada hard disk seperti bad sektor dan hard disk failer.

Creative Commons

4

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Wayar telefon dan Lightning Protector
Adakah anda telah mencabut wayar telefon daripada modem anda semasa anda tiada di rumah ? Sekiranya tidak, Adakah anda memasang Lightning Protector pada PC anda ? Kegagalan anda berbuat demikian boleh mengakibatkan PC anda terbakar secara total akibat panahan petir. Sila amalkan perkara perkara yang disebutkan di atas bagi mengelakkan kerosakan PC yang serius.

Cara Untuk Memadam Password System PC
Kadangkala, pc yang dibeli dari seorang kenalan, apabila di switch on, terdapat password pada pc tersebut. Bila anda on PC, sebuah skrin login akan keluar meminta anda masukkan password selepas proses POST.
POWER ON SELF TEST (POST) adalah satu proses mengenalpasti setiap komponen semasa anda switch on PC. Ia mengenalpasti kapasiti RAM, jenis dan kapasiti HDD, Jenis Monitor dan sebagainya.

Macammana nak buat ? Kalau rajin buka casing PC tu, just clear cmos melalui jumper CMOS. Atau cabut bateri cmos selama beberapa saat.. tak pun sehingga 5 minit. Lepas tu, letak balik bateri pada tempatnya. Kalau malas nak bukak casing, download program KILLCMOS, masukkan program tu dalam boot disk.. dan gunakan untuk kill the cmos. Banyak lagi tool lain yang boleh digunakan untuk kill CMOS.. seperti CMOSPWD iaitu program yang boleh dapatkan password dari CMOS.

Creative Commons

5

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

PC Tidak Hidup
Mengikut pengalaman saya membaikpulih PC, dua perkara utama yang mesti saya periksa dahulu jika sekiranya pc pelanggan tidak hidup. Uji PSU 1. Semasa on pc bawakan tapak tangan ke bahagian belakang PSU, jika dirasakan ada angin di bahagian belakang, atau sekiranya monitor yang disambungkan dari PSU, lihat pada lampu monitor, jika ia berwarna kuning atau jingga, ini bermakna PSU masih hidup. Tetapi tidak semestinya ia berfungsi dengan baik. Mungkin salah satu kapasitor di dalam PSU atau kable yang membekalkan kuasa kepada motherboard tidak berfungsi.. 2. Tukar PSU lain dan uji semula seperti di atas. Sekiranya berjaya. Maknyanya PSU yang asal bermasalah dan perlu ditukar. Sekiranya tidak berjaya juga, teruskan ke proses menguji RAM. Uji RAM 1. Buka casing dengan cermat 2. Pastikan anda bebas dari cas elektrostatik. 3. Cabut RAM dari slotnya 4. Cuba gosok kaki RAM dengan getah pemadam yang lembut. 5. Pasang kembali RAM ke slotnya dan uji sama ada PC anda hidup atau sebaliknya. Jika anda berjaya, maka tak perlulah anda bersusah payah untuk menghantar PC anda ke kedai komputer. Ini adalah simple test bagi menguji PC yang tak hidup. Dan jika tidak berjaya dalam ke dua dua ujian di atas, maka bolehlah PC tersebut di hantar ke kedai komputer atau diserahkan kepada juruteknik komputer yang anda kenali untuk dibaikpulih selanjutnya.

Creative Commons

6

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Download dan Download Manager [ Windows ]
File, Audio dan Video boleh didownload daripada webserver ( internet ). Sebelum anda dapat menggunakan file-file seperti file ISO, EXE, ZIP, RAR dan sebagainya. Anda perlulah mendownloadnya dari laman yang tertentu. Mendownload begitu sahaja kurang sesuai bagi file file yang besar melebihi 5 MB. Ini kerana jika talian internet putus, kita terpaksa memulakan semula dari awal. Satu penyelesaian untuk mendownload file yang besar adalah menggunakan Download Manager. Dalam buku ini saya menggunakan Flashget sebagai Download Manager saya.

http://www.flashget.com/download.htm

Kita akan belajar cara download ISO image untuk diburn dalam cd. Dapatkan file iso dari mana mana laman web seperti di http://merlin.fit.vutbr.cz/mirrors/slax/SLAX-5.x/slax-5.1.8.iso. MD5sum untuk file ini adalah b10de883cb0f8cd983f482c3075ed661 . Download dengan bantuan Download Manager .Apabila telah selesai download, check dengan program fsum.

Fsum
File file yang didownload perlu diperiksa sama ada ia lengkap ataupun tidak, kadangkala file yang kita download dari internet tidak lengkap atau rosak. Contohnya, apabila anda burn file ISO image, ia tak dapat berfungsi seperti yang dijangkakan. Untuk mengelakkan anda burn ISO yang rosak, sila check dahulu ISO image itu tersebut dengan menggunakan program Fsum.
Creative Commons 7

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

http://www.freedownloadscenter.com/Utilities/File_Synchronizing_Utilities/FSUM. html Kaedah 1. Sekalikan file iso dengan program fsum dalam satu folder (contoh file slax5.1.8.iso)

2. Create satu batch file (guna notepad je), dalam tu tulis macam kat bawah tu.

3. Save sebagai fsum.bat.

Dalam field File Name. Masukkan tanda

“namafile.bat”

Creative Commons

8

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

4. Klik pada file fsum.bat yang telah di buat tadi.

5. Selepas itu, satu file fsum.txt akan dicipta seperti di bawah, di dalam file tersebut terdapat no md5sum bagi file yang telah diperiksa tadi. Bandingkan no di dalam file tersebut dengan no yang diberikan di website.Jika sama ini bermakna file tersebut tidak rosak (lengkap)

Creative Commons

9

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Burn file ISO image [ Windows ]
Oleh kerana bab Rescue CD di bawah ini memerlukan anda untuk download file ISO seperti Hiren Rescue dan juga Linux Live CD, maka anda bolehlah menggunakan beberapa burning tool seperti nero burner, K3B ( linux ) atau dapatkan software freeware DeepBurner dari http://www.portablefreeware.com/?id=438 Saya assume anda mempunyai CD-RW dan dalam tutorial ini saya menggunakan DeepBurner sebagai contoh bagaimana untuk burn image(ISO) ke cd. 1. Run DeepBurner. Pilih “Burn ISO image”

2. Cari lokasi image file.

Creative Commons

10

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

3. Lokasi Iso image file telah ditetapkan, masukkan cd ke dalam CD RW. Dan tekan butang burn ISO.

Rescue CD
Dahulu jika anda kenal Windows 3.11, Win95, Win98 dan sebagainya, semestinya anda kenal akan bootdisk. Bootdisk digunakan untuk menghidupkan komputer dari sekeping disket. Dengan adanya bootdisk, anda boleh memasuki sistem pengoperasian tanpa melalui interface biasa. Ini sesuai digunakan untuk menyelamatkan file dan juga kerja kerja menformat PC anda. Anda juga boleh membuat bootdisk dengan CD (bootable CD). Terdapat beberapa kaedah untuk membuat bootable CD. Sila rujuk laman di bawah : http://www.bootdisk.com/nero.htm http://www.bootdisk.com/ntfs.htm ( Bootable support NTFS )

Creative Commons

11

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Hiren's Rescue CD
Hasil daripada bootable CD di atas, pakar pakar komputer telah memanipulasikan bootable CD tersebut kepada yang lebih advance lagi dengan menambah banyak program yang dapat membantu semasa proses rescue. Dalam cd ini terdapat utiliti seperti antivirus, partition manager dan sebagainya. Hiren Rescue CD merupakan produk yang perlu dibeli.

BartPE Rescue CD
Pihak Microsoft mengatakan mustahil untuk menjadikan Windows sebagai Live CD. Tetapi pakar pakar komputer telah berjaya membolehkan Windows dirun dari CD tanpa perlu menginstallnya terlebih dahulu. BartPE merupakan free software. Dengan bantuan BartPE software, file file yang diperlukan daripada CD WindowsXP SP2 di ambil dan digenerate dalam bentuk ISO, Burnkan file ISO yang dicipta ke dalam CD. Apabila siap, CD tadi boleh diboot seperti live cd lain. Laman web: http://www.nu2.nu/pebuilder/

Linux Live CD
Linux pun bermula dari sekeping disket yang hanya perlu diboot untuk beroperasi. Sama seperti bootdisk untuk windows, para pengiat dan pembangun linux juga telah mengeluarkan bootable CD. Hasil kajian dan gabungan program program tertentu telah membolehkan Linux di run daripada cd yang mana asas daripada kajian itu adalah bootdisk. Knoppix adalah distro pertama yang mengeluarkan Live CD, Ia berasaskan kepada distro Debian. Di dalam Live CD Knoppix, pelbagai program dimasukkan seperti Open Office, Gimp Image Manipulator, Browser Firefox, Partition Manager (qtparted, gparted) dan banyak lagi program lain yang boleh digunakan on fly.

Creative Commons

12

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Distro lain juga mengeluarkan live cd Linux, sila rujuk senarai distro live cd linux di sini. http://www.frozentech.com/content/livecd.php Saya telah mencuba beberapa distro live cd, dan ada dua distro yang menarik perhatian saya iaitu Live CD linux Kanotix. En Oshiri dari Mambang.org telah memperkenalkan saya dengan live cd kanotix ini. Yang kedua pula adalah Live CD Slax Kanotix merupakan adik kepada Knoppix yang telah di enhance dan diupgrade kernelnya. Saya dapati Kanotix lebih banyak support hardware berbanding knoppix. Contohnya, saya memakai Wifi Dogle-USB, Kanotix dapat mengesan USB tersebut tanpa sebarang masalah dan ia dapat berfungsi dengan baik setalah saya configure Wifi dogle tersebut. Perkara sebaliknya ketika saya menguji knoppix dengan wifi dogle saya. Anda boleh dapatkan iso kanotix di laman web berikut http://ftp.fbihome.de/linux/kanotix/KANOTIX-2005-04/KANOTIX-2005-04.iso http://ftp.fbihome.de/linux/kanotix/KANOTIX-2005-04/KANOTIX-2005-04.iso.md5 atau ISO yang masih dalam peringkat ujian http://debian.tu-bs.de/project/kanotix/preview/KANOTIX-2006-01-RC4.iso http://debian.tu-bs.de/project/kanotix/preview/KANOTIX-2006-01-RC4.iso.md5 oleh kerana file iso kanotix berkapasiti 700MB ++, sila gunakan Download Manager seperti Flashget untuk mendownload file iso tersebut Sila pastikan First Boot dalam Bios PC anda di set untuk membaca CD-ROM dahulu. Semasa proses POST berlangsung, tekan DEL pada keyboard atau tekan F2. Kebiasaanya komputer clon menggunakan kunci DEL dan komputer branded menggunakan kunci F1 atau F2. Set CD ROM sebagai First Boot dan save setting tadi.

Berikut adalah screenshot semasa proses boot kanotix dijalankan

Creative Commons

13

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Jika monitor keluar output 'out of range' atau 'blank' atau pc restart semasa memasuki x windows. Tekan reset button pada PC, masuk menu, taip screen=800x600 / atau screen=640x480 seperti dalam gambar di bawah

(screenshot kanotix version 2006-01-RC4)

Creative Commons

14

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Nota: Jika monitor anda masih juga tidak keluar x window semasa boot live cd kanotix. Reset balik, dan daripada Extra Menu-English . Pilih Failsafe English dan tekan enter. Slax, saya juga gemar menggunakan live cd ini, kerana ianya sgt kecil kira kira 180MB berbanding live cd lain. Anda boleh burn ke dalam CD-R 8 CM. Senang untuk dibawa ke mana mana.

Creative Commons

15

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Dapatkan file iso Slax di laman

http://www.slax.org/download.php

Nota: Untuk memasuki x window seperti di atas, anda perlu login (username:root password: toor ). dan taip startx jika screen blank (tak keluar xwindow). Restart balik dan selepas login, sebelum taip startx .. taip dulu xconf. Secara peribadi saya ingin katakan, semenjak berkenalan dengan live cd linux, saya lebih suka menggunakannya berbanding dengan bootdisk atau hiren's bootable CD, untuk membuat kerja kerja format PC, backup file ke pc lain melalui network dan sebagainya. Banyak lagi perkara yang boleh dilakukan menggunakan live cd linux.

Creative Commons

16

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Partition/Format Hard Disk [ Linux ]
Kebiasaannya dulu dulu saya menggunakan arahan fdisk yang ada dalam bootdisk untuk create partition Hard disk . Memandangkan teknologi telah pun berubah, untuk install winXP, telah tersedia ada di dalam cd tu wizard untuk partition dan format hard disk, sama ada anda ingin hard disk anda ada satu, dua, tiga atau lebih partition dan berfomatkan fat32 mahupun NTFS.

Selain menggunakan wizard yang ada di dalam cd WinXp atau menggunakan fdisk dari bootdisk, di dalam hiren's cd dan linux live cd juga terdapat program program partition dan format yang menarik untuk di cuba. Di dalam hiren's cd, terdapat Paragon Partition Manager, Acronis Disk Director, smart fdisk dan lain lain lagi. Linux live cd juga dimasukkan dengan program partition seperti cfdisk dan parted, dan untuk program berinterface pula anda boleh pilih antara qtParted atau yang terbaru gparted. Yang menarik di sini, jika anda gunakan cfdisk/parted/gparted/qtparted di dalam Live cd, anda boleh cipta pelbagai filesystem baik filesystem windows ( ntfs, fat32,fat16 ) mahupun linux. (ReiserFs, swap, ext2, ext3 dll) Berikut antara live cd yang mempunyai qtparted dan juga gparted yang saya biasa gunakan. Live cd
Creative Commons 17

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

====== Kanotix 2005-03 = qtparted Kanotix 2005-04 = qtparted Kanotix 2006-01-RC4 = gparted Ubuntu 6.06 = gparted Kubuntu 6.06 = gparted

Untuk memulakan qtparted dan gparted dari linux live cd, anda perlu manaip seperti di bawah. 1. Untuk Ubuntu

Creative Commons

18

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

2. Untuk kanotix 2005-04 taip sudo qtparted manakala untuk kanotix 200601 taip sudo gparted

Creative Commons

19

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Contoh Partition Dan Format HDD guna gparted

1. Gambar di bawah tu adalah contoh cara untuk create partition dan format hard disk. Sila tumpukan pada kawasan yang ditanda merah sahaja.

2. Klik kanan dalam kawasan yang ingin dibuat partition.

Creative Commons

20

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

3. Satu dialogbox seperti di bawah keluar, anda boleh menggunakan anak panah seperti dalam bulatan atau ubah saiz MB di dalam field New Size mengikut saiz partition yang anda kehendaki.

4. Pilih filesystem yang anda inginkan untuk partition tersebut. Sama ada NTFS, FAT32 atau linux filesytem.

Creative Commons

21

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

5. Sekarang anda telah tetapkan saiz partition yang anda inginkan, pilih Primary Partition atau secondry partition seperti dalam no 1, pilih file system seperti dalam no 2, dan yang akhir skali tekan butang Add

6. Anda akan dapati perubahan berlaku seperti dalam gambar di bawah (No 1 ) dan pada bahagian status ( No 2 ), akhirnya klik pada butang Apply ( No 3)

Creative Commons

22

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

7. Satu dialogbox akan keluar seperti di bawah, clik Apply.

8. Proses sedang di jalankan

9. Proses siap.

Creative Commons

23

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Membuang CD yang tertinggal dalam CD-ROM
Adakalanya, ketika kita switch off pc, kita terlupa bahawa terdapat cd di dalam tray cd-rom. Bagaimana kita boleh mengambil cd daripada cd rom tanpa switch on kembali PC ? Lihat tutorial di bawah. 1. Dapatkan Clip kertas- Luruskan clip kertas tersebut, atau jika anda mempunyai Set ScrewDriver Precision, gunakan ScrewDriver yang paling kecil skali.

2. Terdapat satu lubang kecil di bawah pintu tray cd rom.

3. Cucuk screwdriver atau clip kertas pada lubang tadi. Sehingga penutup tray terbuka

4. Umpil sedikit pintu tray cd rom.

5. Tarik tray cd-rom perlahan lahan dan ambil cd. 6. Ketika menutup tray, pastikan anda menolak dengan lemah lembut supaya roda dan mata roda di dalam cd rom tidak patah.

Creative Commons

24

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

OS & Software

Creative Commons

25

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Sistem Pengoperasian
Ms Windows dan Mac OS merupakan sistem pengoperasian komesial yang banyak digunakan di dalam dunia ini begitu juga Linux . Namum begitu, terdapat banyak lagi sistem pengoperasian lain yang ada tetapi bukan untuk tujuan komesial. Antara ketiga-tiga sistem pengoperasian tersebut, Ms Windows merupakan sistem pengoperasian yang dominan. Dalam buku ini, saya akan membincangkan secara umum bagi sistem pengoperasian Ms Windows dan Linux. Ms Windows seperti yang diketahui umum telah dikenali oleh semua orang di Malaysia ini kerana apabila anda membeli PC baik yang berjenama mahupun yang klon, telah tersedia di dalamnya MS Windows. Di sekolah, universiti dan pejabat, MS Windows boleh dikatakan suatu standard, suatu kemestian. Saya telah buat demonstrasi di dalam Bab Penyelenggaraan PC berkenaan dengan linux / linux live cd, Anda boleh nilai sendiri apa itu Linux, Seawal kewujudan Linux lama dahulu, kita ditakut-takutkan dengan berita yang menyatakan Linux sangat susah untuk dipelajari, tidak ramah pengguna, linux hanyalah skrin hitam semata mata, banyak arahan perlu diingati dan tak banyak support untuk hardware. Yang nyata, Linux sekarang telah mempunyai GUI, ramah pengguna, banyak dokumentasi dan tutorial yang telah ditulis, banyak hardware yang support Linux.

Software
Kalau dalam bahasa melayu dia dipanggil Perisian, software ini ditulis menggunakan banyak bahasa Programming/Pengaturcaraan. Software untuk office suite, software untuk multimedia, software untuk perakaunan dan banyak lagi software yang boleh dibina. Yang pasti, ianya memudahkan kehidupan seharian, Kalau dahulu, kita tulis tangan, lepas tu, guna typewritter dan akhirnya, kita gunakan perisian Word dan Writer untuk menaip surat. Itulah software yang kita boleh nampak tetapi kita tak boleh sentuh dengan jari jemari. Software yang biasa kita gunakan seperti contoh produk dari Microsoft seperti Ms Word, MS Publisher, produk dari Adobe seperti Photoshop, produk dari Macromedia seperti Flash dan banyak lagi kalau dilihat dengan teliti adalah perisian yang perlu di beli.

Creative Commons

26

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Oleh kerana rakyat di negara ini telah diajar bahawa membeli komputer bererti komputer mesti mempunyai hardware dan software yang dihajati di dalamnya, maka tidak hairanlah kalau negara ini masih lagi di dalam raking teratas berkaitan dengan Software Piracy. Pernah saya menghadapi satu situasi semasa Projek Satu Komputer Satu Rumah yang dibuat oleh Pejabat Pos Malaysia dengan usahasama KWSP di mana ramai pembeli komputer yang datang kepada saya meminta saya install MS Office dan lain lain software yang dihajati. Apa tidaknya, di dalam komputer berjenama tersebut hanya ada software MS WORK sahaja. Saya cuba terangkan hal yang sebenar berkenaan dengan software yang tidak di install ke dalam komputer Ordersaja ini, bahawasanya perisian ini perlu dibeli Sebaliknya saya pula di marahi oleh pelanggan tadi dengan membandingkan saudaranya yang membeli komputer klon di bandar yang diisi dengan macam macam software.

Open Source / Free Software
Di dalam buku ini juga, saya akan menyentuh sedikit sebanyak tentang open source software dan free software. Open source – Source code dibuka kepada orang ramai untuk dilihat dan ditrace supaya mana mana bug yang dijumpai dapat dilaporkan dengan segera dan pembetulan serta merta dpt dilakukan. Ianya percuma ( bergantung kepada lesen yang menyokong software tersebut ) Free software- source code tidak diperlihatkan kepada umum tetapi software boleh digunakan tanpa membayar sesen pun kepada tuan punya pembuat software tersebut. Biasanya tuanpunya software hanya meminta balasan seperti derma- bayar melalui paypal. Kenapa menggunakan open source dan free software ? Kebanyakan software sebegini mempunyai ciri ciri yang lebih bagus dan mendapat support dari komuniti. Jika di rumah, bolehlah anda menggunakan software software pirate yang mudah didapati di mana mana. Akan tetapi kalau di pejabat/ kolej atau universiti yang mempunyai polisi yang ketat berkaitan dengan software pirate, saya rasa alternative bagi penyelesaian masalah itu adalah menggunakan open source dan free software.

Creative Commons

27

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Disable Service AutoUpdate [ Windows ]
Pihak Microsoft telah mengadakan satu program (Windows Genuine Advantage) yang membolehkan pihaknya memeriksa sama ada PC yang diinstall dengan MS Windows benar benar tulen atau yang pirate. Software ini akan didownload bersama sama dengan software ServicePack ke dalam PC pengguna melalui sistem autoupdate yang mana fungsi system autoupdate adalah untuk memastikan software software di dalam MS Windows yang mempunyai bug dibaiki.
Sekiranya PC anda dihubungkan ke internet, tanpa anda sedari, sistem autoupdate akan mengupdatekan ServicePack bersama sama dengan program WGA ini dan jika anda memakai MS Windows pirate, satu belon di bahagian tray MS Windows akan keluar menyatakan anda adalah mangsa Lanun cetak rompak seterusnya sistem operasi Windows anda tidak dapat digunakan lagi. Bagi mengelakkan berlaku perkara tersebut di atas, saya berpendapat adalah elok anda mematikan service Autoupdate. Ini sekiranya anda memakai MS pirate. Sila abaikan tajuk ini sekiranya anda adalah pengguna MS windows yang sah. Caranya Start→ Settings → Control Panel → Administrative Tools → Services -Pilih Automatic Updates . Right Click pada list tersebut, pilih Properties -Matikan serta disable services tersebut. -Anda boleh menggunakan service AutoUpdate yang lain selain daripada laman web Microsoft iaitu ke laman

Creative Commons

28

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

http://www.windowsupdate.62nds.com
Anda hanya perlu menggunakan Browser Firefox dan semasa memasuki website tersebut anda dikehendai mendownload satu extension supaya anda dibolehkan untuk update ServicePack ke dalam PC anda. 1. Masuk laman windowsupdate.62nds.com, pertama, klik pada “Download and install yang seperti yang ditunjuk di dalam gambar di bawah. Seterusnya, klik pada no 2 seperti dalam gambar.

2. Satu dialogbox keluar seperti di bawah.. klik allow dan close

Creative Commons

29

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

3. Klik semula pada “Download and install”. Dan Install Now

4. Boleh mula scan untuk update winxp anda. Ikut arahan selanjutnya dalam web tersebut.

Creative Commons

30

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Alternative Perisian Pejabat [ Windows ]
Doc, Xlt, ppt. Itu semua adalah file extension untuk Microsoft Office. Kalau tak ada Microsoft Office ? Cam mana ? Tak boleh buka ke file file tersebut ? Boleh, sangat sangat boleh, Perisian free seperti Open Office dan Gnome Office serta Koffice boleh buka file file nih, lagi pula, perisian ini adalah percuma. Open Office dari Sun Microsystem membekalkan banyak fitur baru dalam softwarenya. Interface seakan akan MS Word, dan yang paling best, boleh export terus ke PDF. Jika anda memakai Impress ( presentation ) .. anda boleh save file tersebut ke bentuk swf .. boleh burn dalam cd untuk di main kan.. yang penting sekali, OpenOffice adalah multiplatform. Gnome office ( Abiword, Gnumerik, Gnome db ) juga multiplatform. Manakala Koffice hanya untuk linux sahaja.

(abiword) http://www.abisource.com/download/ http://download.openoffice.org/2.0.4/index.html

Creative Commons

31

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Mengisi Borang Berbentuk PDF Menggunakan Foxit Reader
[Windows] Kalau kita lihat sekarang, banyak Institusi seperti Kerajaan, Kolej, Universiti dan pihak swasta yang menggunakan pdf bagi mengantikan kertas. Ia menjimatkan kos pencetakan borang atau risalah Dan bagi kita pula sebagai pengguna, ini sedikit sebanyak menambahkan beban sebab kena print sendiri borang borang dan kena tulis sendiri secara manual pulak tu. Apa apa pun, saya ingin mengkhabarkan sedikit tips untuk pengguna pdf, bagi yang suka mendownload/mengisi borang borang jawatan kosong, atau cikgu cikgu yang terpaksa isi banyak borang pdf dari jabatan, bolehlah guna fungsi typewriter dari Foxit Reader. Tak perlulah anda menulis secara manual seperti dahulu. Foxit Reader mempunyai versi yang berbayar dan yang free. Anda boleh gunakan fungsi typewriter dalam Foxit Reader yang free tetapi anda tidak boleh save apa yang anda tulis, hanya boleh print sahaja. Ini adalah untuk versi 1.3. Manakala untuk versi 2.0, Foxit Reader (free), anda boleh menggunakan fungsi typewriter,save tulisan tersebut dan print, tetapi setiap kali anda buka file pdf, akan dipaparkan satu tulisan “annoying” seperti di bawah. Tulisan tersebut boleh dipadam sekiranya pengguna upgrade ke Foxit Reader Pro.

Creative Commons

32

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Download versi 2.0 di bawah http://www.foxitsoftware.com/pdf/rd_intro.php Manakala versi 1.3 boleh di dapati di http://www.filehippo.com/download_foxit/?625

Media Player Classic Dan Mplayer [ Windows ]
Satu player untuk satu format file ? Kalau dulu kita perlukan, realplayer untuk memainkan file rm dan ram, kita perlukan winamp untuk memainkan file mp3, kita perlukan windows media player untuk memainkan file wmv dan wma, kita perlukan quicktime untuk memainkan file mov. Sekarang dah wujud player untuk semua format file, Media Player Classic dan Mplayer,

Creative Commons

33

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Kedua dua player ini adalah free, Mplayer merupakan opensource software dan MPC adalah sebaliknya. Media Player Classic dikatakan boleh memainkan semua bentuk/format file media, Klite codec pula adalah plugin kepada MPC. Mplayer juga membekalkan codec yang sama, tetapi ia diletakkan di tempat yang berasingan dengan K lite codec. Kedua dua player ini support file berformat mp3, rmvb, rm, mov dan banyak lagi file lain terutama windows media format file. Ia juga support playlist sama serti winamp yang biasa kita gunakan. Saya telah menguji ketiga tiga antara mplayer, mplayer classic dan juga winamp (equlizer off ). Ada perbezaan dari segi kualiti bunyi. Memang banyak beza. Mplayer lebih sedap kualiti bunyinya daripada winamp atau mpc. Anda boleh mendapatkan perisian perisian ini di laman web berikut: Media Player Classic http://www.free-codecs.com/Media_Player_Classic_download.htm Mplayer (windows version) with MPUI anda boleh download package pasang siap Freewarefiles.com
• • • • • •

Datenklo.net Egoshare.com Ultrashare.de Speedshare.org Tirnanog.fate.jp BRHACK.net

Creative Commons

34

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

atau download satu persatu
http://www1.mplayerhq.hu/MPlayer/releases/win32/MPlayer-mingw32-1.0pre8.zip http://www1.mplayerhq.hu/MPlayer/releases/win32/MPlayer-20060908-win32_gui.zip http://www1.mplayerhq.hu/MPlayer/releases/codecs/windows-essential-20060611.zip

untuk codecs, ia perlu di extrect dalam satu folder bernama “codecs”

KL Codec [Windows]
Kumpulan codec yang dikumpulkan oleh KL-Software. Macam macam codec ada. Dan juga terdapat pelbagai tool untuk edit kualiti movie/sound. Selepas Install KL codec, anda boleh setting ffdshow. Menu - > K Lite Codec Pac -> Configuration -> Ffdshow -> Audio Configuration atau Video Configuration. Cuba burnkan satu movie, dengar kesan bunyi daripada movie yang diburn yang telah dipertingkatkan. Anda boleh dapatkan software KL codec di URL berikut :

http://www.free-codecs.com/download/K_Lite_Codec_Pack.htm Utorrent ( P2P software ) [Windows]
Jika suatu file yang ingin didownload tidak dikongsi dengan client lain, anda boleh mendownload file tersebut dengan cepat, akan tetapi jika file tersebut dikongsi dengan beberapa client lain yang juga inginkan file tersebut, maka lamalah anda perlu menunggu untuk mendapatkan file tersebut.

Creative Commons

35

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Peer2peer adalah satu solution untuk berkongsi file, lihat gambar di bawah

satu contoh mudah, jika client A request lagu dealova.mp3, pada masa yang sama file dealova.mp3 ( yang sama saiz, header dan sbgnya) terdapat dalam client B,C,D,E,F, maka client B akan bagi sedikit cebisan file, begitu juga client C, D, E dan F sehinggalah file tersebut lengkap berada dalam client A. Lagi ramai client yang mempunyai file yang sama, lagi cepatlah file tersebut didownload, dilengkapkan dan boleh digunakan.

Creative Commons

36

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Utorrent merupakan satu torrent client yang paling kecil dan tak perlu diinstall, hanya perlu download, extract dan terus guna. Untuk mendownload menggunakan torrent client, anda perlu mendapatkan file .torrent iaitu file khas yang direka untuk kegunaan torrent sahaja. Anda boleh menggunakan fungsi search pada bahagian atas utorrent untuk mendapatkan file file yang anda hajati. Download dan buka file tersebut menggunakan utorrent.

Creative Commons

37

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Cuba lihat gambar dibawah, peers dalam senarai dan download speed, masing masing memberikan sedikit dari file yang diinginkan kepada anda, kalau ada 30 peer yang memberikan 1.3 kbps file, ini bermakna peminta file akan mendapat 39 kbps file. Semakin tinggi kbps, semakin cepat file di download.

Dalam masa yang sama juga, terdapat client lain yang meminta file yang sama, utorrent anda juga akan memberi sedikit file yang diperolehi kepada peminta file yang lain. Untuk mengelakkan daripada berlakunya pengeluaran Bandwidth yang berlebihan daripada pihak kita, seeloknya kita kengkangkan sedikit bandwidth yang keluar dari utorrent tersebut. Anda perlu klik kanan pada bahagian status Upload ( no 2 ). Set unit paling kecil.Manakala untuk status Download, klik kanan juga ( no 1 ), dan set sebagai Unlimited, supaya kita dapat download daripada seberapa banyak peer yang ada. Rujuk gambar di sebelah

Creative Commons

38

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Http://www.utorrent.com/

7zip sebagai alternative kepada winzip atau winrar [Windows]
Tentunya kita lebih mengenali winzip sebagai software pemampat file, file mampatan berbentuk .zip manakala file mampatan daripada winrar pula berbentuk .rar. Anda tentunya tidak mengenali jenis file .7z kerana ia masih baru di dalam arena dunia software pemampat.Tetapi software ini dapat memampat suatu file lebih kecil lagi daripada zip atau rar.

Creative Commons

39

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Sila rujuk table di bawah untuk melihat bandingan antara 7zip dan lain lain software pemampat.
Mozilla Firefox Archiver 161 files 15,684,168 bytes Compressed size 7-Zip 4.23 (7z format) WinRAR 3.50 CABARC 5.1 WinZip 10.0 beta (maximumPPMd) 7-Zip 4.23 (zip format) WinZip 10.0 beta (maximumportable) 4621135 5021556 5131393 5277118 6222627 6448666 Ratio 100% 109% 111% 114% 135% 140% Google Earth 115 files 23,530,652 bytes Compressed size 6109183 6824892 7434325 8200708 8909446 9153898 Ratio 100% 112% 122% 134% 146% 150%

7zip juga berupaya untuk membuka fail fail pemamat lain seperti arj bz2 cab cpio deb gz iso lzh rar rpm tar z zip Bagi membolehkan file yang dimampat oleh 7zip digunakan di mana mana PC yang tiada program 7zip, anda boleh menggunakan fungsi SFX yang akan mencipta satu execute file . http://www.7zip.org

Creative Commons

40

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

GIMP ( GNU Image Manipulation Program) [ Windows ]
Pernah guna Photoshop atau Firework? Perisian GIMP pun samalah fungsinya dengan Photoshop / Firework iaitu untuk mengedit dan memanipulasi gambar. Cuma GIMP adalah opensouce dan boleh didapati secara percuma berbanding dengan perisian yang disebutkan di atas. Walaupun tidak sehebat Photoshop CS, GIMP boleh digunakan sebagai alternatif untuk mengedit atau touchup gambar. Bagi guru atau anda yang suka membuat tutorial, anda boleh mengunakan kemudahan fungsi screen shot dalam GIMP untuk capture gambar software dan OS. Boleh dapatkan perisian GIMP kat sini ... http://gimp-win.sourceforge.net/stable.html perlu diingatkan, GIMP memerlukan GTK untuk beroperasi.. jadi, download dan install dahulu GTK, lepas tu baru install GIMP.

Creative Commons

41

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Inkscape ( Kawan Baik GIMP ) [Windows]
Kekurangan GIMP adalah ia bukan vektor image editor. Bagi mengatasi masalah melukis vektor pada GIMP, Inkscape yang juga perisian open source dapat membantu. Dengan Inkscape, anda dapat melukis, menulis dan membuat bentuk bentuk segitiga, segiempat dsb.

boleh download kat sini http://www.inkscape.org/download/?css=css/base.css

Creative Commons

42

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Convert Audio/Video Menggunakan FFMPEG [Windows]
ffmpeg merupakan software untuk merekod, menukar dan stream audio dan video. Ia merupakan opensource software dan terdapat dalam pelbagai platform sistem pengoperasian. 1. Download ffmpeg versi win32 di URL http://ffdshow.faireal.net/mirror/ffmpeg/ 2. Extract file tersebut menggunakan 7zip dalam folder baru “ffmpeg”.

3. Copy file audio/video yang ingin diconvert ke dalam folder ffmpeg. Contoh di bawah, file vidoe adalah raya.flv

Arahan asas bagi convert video/audio adalah
ffmpeg [file asal] [file yang ingin ditukar]

4. Taip arahan seperti dalam gambar di bawah, guna notepad je. Contoh arahan dalam gambar di bawah adalah convert file avi kepada 3gp.

5. Create ffmpeg

batchfile. Save sebagai .bat dalam folder

Dalam field File Name. Masukkan tanda

“namafile.bat”

6. Klik batchfile tadi untuk start convert video, satu command consol seperti di bawah akan keluar. Tunggu proses penukaran file dilakukan.

Creative Commons

43

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Berikut adalah beberapa arahan yang anda boleh cuba sendiri
Convert flv kepada avi ffmpeg -i input.flv -y -f avi -vcodec mpeg4 -b 800k -g 300 -bf 2 -s 640×480 -ar 44100 -ab 128 -ac 2 -acodec mp3 output.avi Convert avi kepada 3gp ffmpeg -i input.AVI -s qcif -r 30 -b 100 -ab 30 -acodec amr_nb -ac 1 -ar 8000 output.3gp Convert avi kepada mpeg ffmpeg -i input.avi -y -f vcd -vcodec mpeg1video -map 0.0:0.0 -b 1150 -s 352×240 -r 29.97 -g 12 -qmin 3 -qmax 13 -acodec mp2 -ab 224 -ar 44100 -ac 2 -map 0.1:0.1 -target pal-vcd output.mpg Convert avi kepada flv ffmpeg -i input.AVI -y -f flv -ar 44100 -ab 64 -ac 1 -acodec mp3 output.flv Convert 3gp kepada flv ffmpeg -i input.3gp -y -f flv -ar 44100 -ab 64 -ac 1 -acodec mp3 output.flv Convert flv kepada mp3 ffmpeg -i movie.flv -y -f mp3 -ar 44100 -ab 128 -ac 2 -acodec mp3 muzik.mp3 Capture Gambar Daripada File Movie ffmpeg -i movie.avi -s 320×240 -ss 182 -vframes 1 -f mjpeg test.jpg

Creative Commons

44

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Wink [Windows]
Software ini merupakan software untuk capture gambar desktop. Ianya sesuai digunakan untuk membuat tutorial kerana berkebolehan untuk export ke bentuk swf file ( file flash ). Terdapat dalam versi windows dan linux. Selain dapat export ke swf file, ia juga dapat export hasil kerjanya ke bentuk pdf dan juga html. Dengan adanya software free ini, anda boleh capture gambar dan membuat tutorial step by step untuk gambaran yang lebih jelas mengenai sesuatu situasi dalam desktop anda.

Download di URL http://www.debugmode/wink

Creative Commons

45

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Audacity [Windows]
Mungkin anda diluar sana pernah menggunakan software Sound Forge yang boleh mengedit file file audio. Sound Forge merupakan software yang perlu di beli. Alternatif kepada software tersebut adalah Audacity yang boleh didapati secara percuma di Sourceforge.net Anda boleh edit file audio, juga merekod suara dengannya.

http://audacity.sourceforge.net/

Applikasi Portable
Tak payah install, hanya download, extract dan guna sahaja. Jika anda punyai thumdrive/pendrive/ mobile hdd .. anda boleh gunakan aplikasi aplikasi portable ini untuk kerja kerja seharian. Cucuk sahaja thumbdrive pada mana mana komputer, dan gunakan aplikasi tersebut seperti anda gunakannya di rumah. Anda boleh dapatkan aplikasi portable ini di laman http://www.portableapps.com http://www.portablefreeware.com/ http://www.framakey.org/Portables/Index

Creative Commons

46

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

CamStudio [Windows]
Software ini sama fungsinya seperti wink, tetapi ia hanya capture gambar dan save dalam bentuk avi movie. Seterusnya file avi yang dicipta boleh diexport ke bentuk swf. Juga boleh record sound dari mic atau terus dari system.

http://www.camstudio.org

Creative Commons

47

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Networking

Creative Commons

48

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Network Untuk Dua PC Tanpa Hub/Switch
Anda mempunyai dua buah PC dan satu printer di rumah. Ingin hubungkan kedua dua buah PC tersebut bagi memudahkan PC kedua untuk menggunakan printer yang berada pada PC pertama. Kedua dua PC tersebut mempunyai NIC ( Network Card ) onboard. Anda tidak berhajat untuk mengeluarkan sejumlah wang yang besar bagi membeli switch/hub atau membeli laplink cable atau membeli USB network share.

Satu solution yang paling murah dan mudah bagi menghubungkan kedua dua PC tersebut adalah dengan menggunakan Cross Over Cable. Setting network kedua dua pc dengan menggunakan statik IP. Contoh : Pada pc pertama masukkan ip 192.168.1.1 dan pada pc kedua masukkan IP 192.168.1.3. Subnet kedua duanya adalah 255.255.255.0

* Kalau tak ada crimper atau alat alat utk buat
crossover cable.. beli jerk kat kedai komputer.. Cakap kat tokey kedai komputer tu .. nak beli crossover cable satu. Diaorang akan buatkan.

** Anda juga boleh share file yang besar besar seperti movie dan iso image
menggunakan kaedah ini.

Creative Commons

49

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Software untuk network
Jika dalam rumah, pejabat, lab atau cyber cafe yang anda jaga mempunyai 5- 10 buah komputer, saya rasa tak ada masalah untuk anda manage statik IP / local IP. Bagaimana jika anda perlu manage static IP bagi satu jumlah komputer yang besar ? Mungkin dengan cara labeling atau indexing? Adakah anda ingat semua IP yang digunakan ? Jika anda memasukkan IP yang telah ada dalam range/list komputer anda, semestinya PC akan detect IP konflik. Angry scanner satu tool yang dapat membantu anda untuk manage dan kenal pasti bagi satu range PC dalam network anda. Ia adalah perisian percuma dan anda dapat melihat IP yang telah digunapakai dan ip yang masih kosong juga komputer yang mempunyai masalah network.

http://www.angryziber.com/ipscan/

Creative Commons

50

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Internet

Creative Commons

51

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Dalam tajuk internet ini, saya menganggapkan mempunyai Akses Internet di rumah/pejabat atau anda sememangnya selalu ke Cybercafe untuk berinternet.

Pemilihan Browser
Anda sudah semestinya mengenali ikon

e

biru daripada browser yang lainnya.

Namun begitu, ada beberapa pilihan browser lain yang patut anda cuba. Netscape Navigator Ia adalah antara browser paling lama berada dalam dunia internet. Ia telah muncul dalam arena dunia internet dalam tahun 1994 selepas mengenepikan browser Mosaic* ketika itu. Ini kerana Netscape pada masa itu adalah browser percuma dan yang lebih baik daripada Mosaic, ia juga boleh beroperasi dalam banyak system pengoperasian. Netscape mengalami zaman kejatuhan apabila Microsoft memasukkan browser percuma (Internet Explorer ) ke dalam Sistem Pengoperasiannya dan memaksa semua vendor pembekal PC windows seperti Dell dan Gateway menggunakan browser dari Microsoft. Jika vendor vendor tersebut enggan menggunakan browser dari Microsoft tersebut, syarikat software gergasi itu akan membatalkan lesen menjual Windows 95 sebaliknya jika vendor membantu mempromote browser baru tersebut, pihak microsoft mengurangkan harga yang lebih rendah bagi setiap lesen windows 95 yang dijual. Akibatnya, netscape yang dulu gilang gemilang, telah jatuh secara perlahan lahan. Tak lama kemudian ia membuat dasar langit terbuka apabila pada tahun 1998, Netscape mengopensourcekan browsernya. Gitulah lebih kurang cerita netscape nih, Anda masih boleh download netscape kat alamat di bawah. http://browser.netscape.com/ns8/download/ Untuk pengetahuan anda semua, netscape skrg menggunakan code berasaskan mozilla. *Mosaic adalah software yang pertama untuk browse internet dan ia jugalah yang membuatkan web dan internet menjadi popular sehingga sekarang.

Creative Commons

52

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Mozilla Netscape telah mengopensourcekan sourcecode browsernya. Satu badan telah ditubuhkan iaitu mozilla.org. Di sini para programmer telah meneliti dan mengkaji source code Netscape. Selepas beberapa ketika, programmer programmer menyatakan browser Mozilla perlu dibuat dari scratch, ini kerana code code dari netscape dikira sudah tidak relevan dengan masa. http://www.mozilla.org/releases/ Dalam mozila terdapat beberapa program selain browser itu sendiri, seperti html editor dan mail client. Ini menjadikan Mozilla sebuah program yang besar dan banyak bug. Firefox Oleh kerana Mozilla terlalu besar dan macam macam benda ada dalam tu .. para developer Mozilla bertindak untuk membuat satu browser yang kecil dan khas untuk browse internet sahaja. Pada mulanya ia dinamakan dengan nama Phoenix, oleh kerana Syarikat Bios terkenal Phoenix buat aduan tentang persamaan nama tersebut. Nama ditukar lagi kepada Firebird. Sekali lagi ia mempunyai persamaan dengan projek pengkalan data opensource Firebird. Nama diubah lagi, setelah betul betul kenalpasti bahawa nama yang baru ini tidak digunakan oleh mana mana pihak. Maka Firefox telah dinamai untuk program terbaru ini. Firefox 1.0 telah dirilis pada bulan November tahun 2004 dan telah di download lebih dari 10 juta salinan. Sekarang setelah dua tahun , firefox telah mengeluarkan rilis keduanya dengan pelbagai fitur terbaru dan dipertingkatkan. Dapatkan firefox 2.0 di www.mozilla.org Opera Browser opera dahulunya berbayar, anda boleh guna secara free tetapi ada satu ruang iklan dekat bhg atas. Tetapi sekarang opera dah bebetul free. Opera juga terdapat dalam bentuk opera mini yang mana boleh diinstall dalam mobile phone. Anda boleh download Opera di laman www.opera.com

Creative Commons

53

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Asas Google
Search Engine dalam internet memainkan peranan penting untuk mencari website website yang di hajati. Kekadang apa yang diinginkan/ dicari tidak dijumpai kerana keyword keyword yang digunakan tidak menepati kehendak search engine.

Google menggunakan robot/spider ( satu program kecil yang sama dengan web browser, tetapi ia tidak memaparkan page pada website tetapi ia mengambil data data yang terdapat dalam website tersebut ) untuk membuat pemeriksaan bagi setiap website. Kemudian ia akan hantar data kepada satu lagi program dipanggil indexer. Dari situlah indexer ini akan mengextrak data data seperti keywords, tajuk website, links dan apa jua maklumat penting dalam website tersebut. Selepas itu baru lah ia dimasukkan ke dalam database google untuk di simpan dan data tersebut akan digunakan sebagai keyword

Anda tidak perlu menaip satu rangkap ayat yang panjang untuk mencari sesuatu yang diinginkan. Hanya perkataan perkataan penting sahaja dimasukkan ke dalam searchbox google. Jika anda meletakkan tanda “ “ dalam keyword anda contohnya “Iklan raya Petronas”. Maka google akan mencari website yang mempunyai perkataan tersebut sahaja.

Advance Google
anda boleh juga menggunakan fungsi fungsi advance searching dalam google untuk mencari data / maklumat yang lebih tepat. Lihat contoh di sebelah

Creative Commons

54

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Mencari data dalam website diinginkan. intitle: contoh: intitle:"index of" "mp3"

yang bertajuk “MP3” atau apa sahaja yang

Mencari data dalam website yang mempunyai URL / alamat yang diinginkan inurl: contoh: inurl:"webdesign" Mencari data dalam content website. intext: contoh: intext:"webdesign" Mecari file file yang diupload dalam internet, anda boleh cari file DOC, PDF, EXE dan banyak lagi file yang biasa diupload ke internet. filetype: contoh: "hacking" filetype:chm Hanya website yang diinginkan sahaja akan dipaparkan. site: contoh: site:rapidshare.de "oreilly" beberapa contoh pencarian yang lebih advance cari lagu mp3: intitle:index.of "mp3" +"lagu raya" -htm -html -php -asp "Last Modified" cari software exe intitle:index.of "exe" +"WS fTP" -htm -html -php -asp "Last Modified" cari driver windows intitle:index.of "driver" +"modem" -htm -html -php -asp "Last Modified"

Creative Commons

55

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Download Software Di SourceForge
Sourceforge.net merupakan tempat berkumpulnya para pengiat open source software. Di sini anda boleh mendownload software software yang dibangunkan oleh mereka. Bermacam macam software yang ada di sini. Dan jika anda lihat, software software ini biasanya di letakkan di beberapa buah server seluruh dunia. Jika anda ingin mendownload software tersebut, saya nasihatkan anda memilih server yang paling dekat dengan Malaysia, setakat ini server yang paling disukai untuk mendownload suatu software adalah server yang terletak di Australia. Oleh kerana kedudukannya antara yang terdekat dengan Malaysia, file yang di download lebih laju berbanding server lain.

Image Hosting
Kalau dulu, jika saya ingin share image/photo, saya perlu daftar ke geocities contohnya untuk upload image dan seterusnya share photo/image tersebut melalui url geocities. Tetapi sekarang, banyak service image hosting yang ditawarkan seperti Photobucket, imageshack, flickr dan lain lain . Anda tak perlu pening pening kepala untuk daftar, verify dsb, dengan http://imageshack.us/ anda hanya perlu upload gambar dan ambil link gambar tersebut untuk dishare dengan kawan kawan. http://photobucket.com/ pula perlu daftar untuk menggunakan perkhidmatan yang disediakan. Manakala http://www.flickr.com/ pula, anda diberi pilihan samaada daftar menggunakan flickr ID atau jika anda mempunyai Yahoo ID. anda boleh terus menggunakan flickr tanpa proses daftar.

Creative Commons

56

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Remote Control
Anda boleh menggunakan pelbagai software untuk melakukan remote antara satu komputer ke satu komputer lain . Tetapi banyak soal teknikal dan sebagainya. Ada satu software yang bagus dan connectionnya pun laju. Anda boleh cuba Logmein. Yang ni memang bagus untuk user yang bukan technical. anda hanya perlu daftar dan download serta install logmein dalam komputer.

Rujuk sini untuk cara install http://www.babooforum.com.br/idealbb/view.asp?topicID=313521 Contoh Situasi : 1. Anda telah memasang logmein ke dalam komputer di pejabat 2. Semasa pulang ke rumah, anda ingin mengambil dokumen yang terdapat dalam komputer di pejabat anda. 3. Logon ke website www.logmein.com di rumah 4. masukkan username dan password. 5. Terus remote ke komputer di pejabat untuk mengambil dokumen tersebut. 6. Dokument boleh di transfer menggunakan YM atau skype atau Hamachi VPN

Creative Commons

57

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Hamachi VPN
Hamachi Virtual Private Network merupakan satu software free yang dibangunkan untuk memudahkan pengguna biasa membuat VPN. Dengan tema zero Configuration VPN, ia membolehkan sesiapa jua setup VPN menggunakan software ini. Hamachi boleh di dapati di www.hamachi.cc/download 1. Download 2. Install dan ikut arahan sehingga selesai install 3. Anda akan dapati satu ikon network bernama hamachi dicipta dalam network Connection 4. start hamachi 5. create satu nickname, selepas tu, anda akan diberikan satu IP 6. create atau join mana mana network ( workgroup ) Apabila anda berada dalam satu group network dengan kawan kawan anda yang lain. Seolah olah anda berada dalam LAN. Anda boleh share file sesama kawan, boleh main game, boleh remote desktop menggunakan VNC.

Creative Commons

58

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

IRC/ Messenger
Gaim merupakan multimessenger, maknanya di sini anda boleh logon YM, MSN, Jabber, IRC dan AIM/ICQ dalam GAIM dalam satu masa. Boleh download Gaim di http://gaim.sourceforge.net/ Yang best tentang Gaim, Ia menggunakan tab dalam clientnya.. so tak macam Ym. ChatBox keluar satu satu ..

Berikut contoh untuk logon ke YM dan juga IRC 1. Semasa first start aplikasi GAIM ini anda akan dipaparkan dengan dialogbox seperti di bawah . Klik butang Add

Creative Commons

59

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

2. Satu dialogbox seperti di bawah akan keluar. Pilih protokol yahoo.

3. Isikan Yahoo ID dan password di ruangan yang dikehendaki dan tekan butang save 4. Ulang skali lagi langkah satu untuk memasukkan akaun IRC

Creative Commons

60

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

5. Isikan nickname dan nama server IRC yang ingin dimasuki .. contohnya, anda ingin ke server dal.net. Taipkan irc.dal.net pada field server. 6. Takan butang save.

Creative Commons

61

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

7. Klik close pada dialogbox accounts

8. Anda akan dapati satu list kawan kawan seperti di sebelah 9. Manakala untuk irc pula seperti di bawah

Creative Commons

62

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

10. taipkan /j #namachannel yang ingin anda masuki

11. Gaim menggunakan tab. IRC dan Yahoomsger chat akan berada bersama sama dalam satu dialogbox seperti di bawah.

Creative Commons

63

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Meebo.com
Jika tempat anda tak dapat main YM atau MSN sebab kena block oleh proxy. Anda boleh cuba guna meebo. Ia merupakan webbase msger. Anda boleh guna akaun sedia ada atau create akaun meebo. Berikut adalah interface depan meebo.com. Logon YM anda di sini

skrg anda boleh chat dengan kawan kawan seperti biasa

Creative Commons

64

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Wget
wget merupakan program untuk download software, program dan dokumen. Ia merupakan tool yang dibangunkan oleh komuniti open source (GNU/FSF) dan terdapat dalam banyak system pengoperasian. Dapatkan wget versi windows http://xoomer.alice.it/hherold/wget-1.10.2b.zip Ia juga boleh digunakan sebagai spider untuk membuat checking ke atas website serta boleh digunakan sebagai software untuk membuat backup website. Contoh kegunaan Untuk mendapatkan program wget ftp://ftp.gnu.org/pub/gnu/wget/wget-1.10.tar.gz wget http://contoh.com/wget.exe Untuk mendapatkan file wget http://www.contoh.com/lagu.mp3 wget http://www.contoh.com/index.html wget http://www.contoh.com/buku.pdf wget.http://www.contoh.com/dokumen.doc wget http://www.contoh.com/flash.swf download file yang besar besar , gunakan fungsi -c wget -c -–output-document=kanotix.iso http://kanotix.com/kanotix-2005-05.iso

Creative Commons

65

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Security

Creative Commons

66

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Mengelak booter dalam YM
Anda selalu menggunakan Yahoo Messenger? Walaupun terdapat pelbagai client lain yang boleh berfungsi sebagai ganti kepada Yahoo Messenger tetapi tidak semua berfungsi sebaik YM. Namun YM mempunyai kelemahannya yang tersendiri, dalam YM anda boleh menggunakan fungsi Channel untuk bercakap dalam public sama seperti berada dalam MIRC. Fungsi ini tiada dalam meebo.com mahupun gaim . Satu masalah yang wujud apabila anda menggunakan channel dalam YM, anda boleh diboot oleh sesiapa sahaja dengan cara menghantar banyak bot ke PC anda yang akan menyebabkan YM akan crash atau komputer crash. Untuk mengelakkan itu dari berlaku. anda boleh gunakan alternative software iaiut yahelite http://www.customcodes.com/deep/yahelite/YahELite.exe atau guna gyachE untuk linux.

Creative Commons

67

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Melepasi Proxy
Kekadang di pejabat atau di sekolah anda, pihak admin komputer telah memasang proxy bagi menghalang anda untuk memasuki website tertentu. Anda boleh melepasi proxy dengan pelbagai cara. Saya akan bagi tau 2 kaedah yang selalu digunakan untuk melepasi proxy iaitu dengan menggunakan google dan juga webproxy. Google Language Tools Masukkan lamanweb kesukaan anda yang telah di blok oleh proxy kat pejabat anda dalam field Translate a Web Page : http://www.google.com.my/language_tools?hl=en walaubagaimana pun .. gambar/image tidak dilink pada proxy. Hanya isi kandungan web jerk . So gambar mungkin akan diblok oleh proxy office anda. Webproxy
Ada banyak webproxy yang boleh digunakan untuk melepasi proxy pejabat anda.. Jika admin pejabat anda kurang prihatin dan tidak ban webproxy tersebut. Anda bernasib baik. Tapi jika admin ban url webproxy tersebut. Problem gak . Saya tak akan bagi link kat sini. Sebaliknya anda sendiri yang carik menggunakan google. Antara keyword untuk webproxy tersebut : unblock friendster, myspace proxy dsb.

Creative Commons

68

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Topik Khas

Creative Commons

69

Hardyweb Tech

Tips & Trick Menggunakan Komputer

Punyai PC pentium III dan ke bawah ? Masih elok lagi, tapi kurang RAM untuk run windows terkini. Jangan buang pc tersebut atau jangan simpan dalam stor. Cuba gunakan tips di bawah ini. Andaikata pc tersebut hidup, ianya masih boleh digunakan walaupun untuk kegunaan taip menaip surat. Sekurang kurangnya PC lama tersebut masih boleh dipakai lagi.

DSL Linux
Dibangunkan menggunakan linux live cd, boleh diburn dalam cd kecik ( bisnesscard size). komputer 486DX yang mempunyai 16 MB ram boleh run DSL linux..

Download
http://www.damnsmalllinux.org/

Install Ke Dalam Hard Disk
Oleh kerana DSL adalah live cd, sama seperti kanotix iaitu run on fly .. anda juga boleh install terus ke dalam hard disk follow nota kat bawah nih http://www.damnsmalllinux.org/dsl-hd-install.html

Creative Commons

70

Peralatan Yang Digunakan Untuk Menghasilkan Buku Ini

Hardware factor 1. 2. 3. 4. 5. 6. Dua tiga bijik komputer untuk menaip, mengetest dan lain lain. Network dan switch Crimper, striper dsb thumbdrive Internet akses Kerusi meja tempat menaip ..

Software Factor 7. OpenOffice – Perisian Opensouce – Untuk Menaip 8. Gimp – Untuk Edit Gambar 9. Inkscape – Untuk edit gambar ( bantuan kepada GIMP) 10.Live CD 11. Foxit reader – view file pdf 12.Ghost script – gabung file pdf 13. Flash get – download software utk testing. .

....

Sumber Rujukan 1. Google 2. Wikipedia 3. Sourceforge.net 4. Kawan Kawan

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->