P. 1
Kesahan

Kesahan

4.79

|Views: 6,130|Likes:
Published by Roszelan Majid

More info:

Published by: Roszelan Majid on Jun 09, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/17/2013

pdf

text

original

KESAHAN

• Sesuatu ujian sepatutnya mengukur apa yang sepatutnya diukur (Umum)
• Wood (1991) menekankan bahawa kesahan adalah lebih penting daripada keboleh-percayaan tetapi bergantung semata-mata kepadanya dianggap sebagai kesahan pemerhatian.

Jenis Kesahan
         Kesahan Kandungan (Content Validity) Kesahan Semasa (Concurrent Validity) Kesahan Ramalan (Predictive Validity Kesahan Berkaitan Kriteria (Criterian-related Validity) Kesahan Konstruk (construct validity) Kesahan muka (Face Validity) Kesahan Berkaitan Kriteria (Criterian-related Validity) Kesahan Konstruk (construct validity) Kesahan muka (Face Validity)

Kesahan Kandungan
Item ujian merangkumi kandungan ujian yang hendak diukur
merujuk kepada objektif pengajaran yang jelas dan bahan-bahan pengajaran atau kepada bidang pengajaran. merujuk kepada objektif pengajaran yang jelas dan bahan-bahan pengajaran atau kepada bidang pengajaran.

Ciri-Ciri Kesahan Kandungan
 Mewakili perkara yang hendak diukur  Digunakan dalam ujian pencapaian  Mengukur penguasaan pengetahuan atau kemahiran bagi mata pelajaran tertentu  Konstruk yang diuji mewakili setiap aspek penting pelajaran yang diajar  Relevensi atau sesuai dengan tingkah laku yang ingin diperhatikan atau diketahui  Perlu memenuhi Huraian Sukatan Pelajaran, JSU dan Spesifikasi Ujian

Kesahan Semasa/Serentak
 Hubungkait antara skor ujian dengan kumpulan pelajar berdasarkan kriterian tertentu  ditadbir pada masa yang sama atau dalam jangka masa yang pendik.  skor ujian/pep. akhir tahun bagi sampel pelajar dibandingkan dengan jangkaan guru tentang kebolehan pelajar, misalnya dalam ilmu hisab dalam pep. SPM

Kesahan Ramalan
7 ditentukan dengan menilai setepat mana ramalan yang dibuat (menggunakan instrumen) masa kini dapat disahkan daripada maklumat yang dikumpulkan pada masa hadapan.
Contoh:- Maklumat dikumpul melalui ujian/ kriteria/tingkahlaku dan tunggu sehingga tingkah laku yang hendak diukur oleh ujian berlaku - Bandingkan maklumat yang dikumpul dengan skor yang diperolehi daripada pelajar yang mengambil ujian.

Kesahan Berkaitan Kriteria (Criterian-related Validity)
Perbezaan antara kesahan semasa dengan kesahan ramalan bergantung kepada prosedur tadbiran ujian:tadbiran pada jangka masa yang singkat bagi ujian piawaian (concurrent), atau setelah masa beberapa bulan atau lebih (predictive).

Kesahan Konstruk
vSejauh mana sesuatu ujian dapat mengukur konstruk hipotetikal berkenaan dengan sifat semula jadi & tingkah laku manusia, misalnya, kecerdasan, kreativiti, atau ketidaktentuan perasaan.

Kesahan Konstruk
v Tidak boleh diperhatikan secara langsung tetapi telahan boleh dibuat berdasarkan tingkah laku yang diperhati v Contoh:- satu ujian ditadbir kepada pelajar merangkumi julat kebolehan yang luas. Jika keputusan ujian dapat membezakan pelajar yang berkebolehan tinggi dengan berkebolehan rendah

Kesahan Muka
Satu peringkat dimana ujian dilihat mengukur apa yang sepatutnya diukur. Pelajar/calon akan bertindak lebih baik kepada ujian yang mempunyai kesahan muka yang tinggi.

Kepetingan Kesahan Muka
 Meningkatkan motivasi ketika ujian  Mengurangkan perasaan tidak puas hati dari golongan skor rendah  Menyakinkan pengguna yang berpotensi (guru, pentadbir sekolah) menggunakan ujian  Memperbaiki hubungan awam, bila mana orang kebanyakan dapat melihat hubungkait antara ujian dengan pencapaian atau ciri-ciri ujian itu sepatutnya mengukur

KEBOLEHPERCAYAAN
 Tahap ketekalan antara skor-skor ujian yang senantiasa tetap dengan tidak adanya ralat pengukuran
(Test Style Manual, ETS, New Jersey, USA)

 Merupakan satu pertunjuk bagi konsistensi skor-skor antara pemeriksa, mengikut masa, atau tugasan-tugasan yang berlainan atau item-item yang mengukur perkara yang sama (http://www.cresst96.cse.
ucla.edu/glossary)

Pengaruh Kebolehpercayaan
• Prosedur pengujian yang baik dijangka akan menghasilkan keputusan baik • Tidak semata-mata bergantung kepada satu set soalan tertentu yang digunakan • Masa ujian dilaksanakan • Pemeriksa ujian tersebut. • Pengaruh faktor luaran (set soalan, masa, pemeriksaan kertas) yang menjejaskan sesuatu ujian dikenali sebagai skor ralat/ralat pengukuran (error measurement).

Pengaruh Kebolehpercayaan
o Bergantung kepada ketekalan keputusan yang dihasilkannya walaupun diulang uji beberapa kali. o Kebolehpercayaan yang tinggi bagi sesuatu kumpulan itu tidak semestinya menghasilkan kebolehpercyaan yang sama bagi kumpulan lain. o Jika kumpulan pelajar yang sama mendapat skor yang berlainan terhadap satu ujian maka ujian tersebut tidak mempunyai kebolehpercayaan.

Pengaruh Kebolehpercayaan
• • Format ujian juga mempengaruhi kesukaran sesuatu item itu dan seterusnya kebolehpercayaan ujian. Arahan yang jelas, mudah difahami dan penyusunan mengikut kesukaran item boleh memberi kesan kepada kebolehpercayaan ujian. Lebih panjang sesuatu ujian, atau lebih banyak bilangan itemnya, lebih tinggi kebolehpercayaannya Kebolehpercayaan ujian objektif akan meningkat dengan meningkatnya bilangan pilihan jawapan bagi setiap item.

• •

Pengaruh Kebolehpercayaan
 Jawapan dua pilihan pada item adalah paling kurang kebolehpercayaannya  Item yang terlalu sukar akan membawa kepada kebolehpercayaan yang rendah  Item seharusnya mendiskriminasi antara pelajar yang pandai dengan lemah  Item mestilah bebas daripada ayat-ayat yang mengelirukan atau masalah-masalah berkaitan dengan teknikal

Mengelakkan Ralat Pengukuran Kebolehpercayaan Rendah
      Ditadbirkan dalam suasana yang sesuai:Mengikut masa yang ditetapkan bebas daripada gangguan/ bising Terdapat langkah untuk mengelakkan penipuan Had masa hendaklah memadai Kunci jawapan hendaklah senantiasa betul bagi setiap item Perlu mempunyai dua atau lebih pemeriksa atau pemberi gred untuk menilai kertas ujian yang sama

Elemen Yang Mempengaruhi Kebolehpercayaan
 Dorongan pelajar untuk meneka  Jawapan meneka menghasilkan skor yang tidak tekal.  Konsep kebolehpercayaan tidak terhad kepada skor ujian, malah lain-lain jenis maklumat terhadap pelajar. Misalnya rekomen guru terhadap seseorang pelajarnya. Adakah guru yang berlainan dapat memberikan testimoni yang sama apabila mereka menilai pelajarnya?

TAMAT

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->