P. 1
Kepentingan jaringan sistem pengangkutan di Persiaran Kewajipan Subang Jaya dan perbandingan dengan Negara Jepun

Kepentingan jaringan sistem pengangkutan di Persiaran Kewajipan Subang Jaya dan perbandingan dengan Negara Jepun

4.4

|Views: 6,249|Likes:
Published by hottstuff

More info:

Published by: hottstuff on Jun 09, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/28/2013

pdf

text

original

Kepentingan jaringan sistem pengangkutan di Persiaran Kewajipan Subang Jaya dan perbandingan dengan Negara Jepun.

Nama:Mas Izzati Binti Mohamad Mokhtar. Tingkatan: 3 Nekad. No.I.C: 930905-07-5754.

Kerja khusus ini dapat disiapkan dengan bantuan daripada bantuan beberapa pihak.Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pengetua SMKSJ iaitu Pn. Kasma Murni Binti Che Hassan kerana memberi sokongan yang padu kepada saya. Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada guru geografi saya iaitu Pn. Yeo Lee Peng kerana memberi panduan , penerangan , sokongan dan teguran kepada saya . Tidak lupa juga kepada ibu bapa saya atas galakan , nasihat , dorongan dan semangat kepada saya. Selain daripada itu , saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada rakan – rakan seperjuangan saya kerana membantu sya mencari maklumat dan rujukan yang diperlukan bersama – sama . Terima kasih kerana menolong menjayakan dan menyiapkan kerja khusus ini .

Saya Mas Izzati Binti Mohamad Mokhtar dari tingkatan 3 Nekad telah membuat folio yang bertajuk Kepentingan Jaringan Sistem Pengangkutan di Persiaran Kewajipan Subang Jaya dan Perbandingan dengan Negara Jepun . Saya telah memilih Subang Jaya sebagai kawasan kajian dan Negara Jepun sebagai negara yang dibandingkan . Sebab – sebab saya memilih Subang Jaya sebagai kawasan kajian adalah kerana saya tinggal berdekatan dengan Subang Jaya dan juga ianya berhampiran dengan sekolah saya iaitu Sekolah Menengah Kebangsaan Subang Jaya . Selain itu , ini juga memudahkan saya untuk menjalankan kajian . Manakala sebab – sebab saya memilih Negara Jepun sebagai kawasan yang dibandingkan adalah kerana ia mempunyai sistem pengangkutan yang sama dengan Subang Jaya . Saya diberi tempoh selama satu bulan untuk mengkaji dan menyiapkan kerja khusus ini .

Mengetahui jenis – jenis sistem pengangkutan di Subang Jaya dan Negara Jepun.

Memahami faktor – faktor yang mempengaruhi jaringan sistem pengangkutan di Subang Jaya dan Negara Jepun .

Mengetahui kesan – kesan perkembangan jaringan sistem pengangkutan terhadap alam sekitar .

Memberi langkah – langkah penyelesaian jaringan sistem pengangkutan .

Saya merasa amat bangga dengan sistem pengangkutan yang ada di negara Malaysia . Saya juga merasa puas hati kerana Malaysia ada sistem pengangkutan yang canggih .

6.1.
Kawasan kajian saya ialah Subang Jaya . Sejak awal dahulu , sekitar kawasan Subang Jaya merupakan sebuah lading kelapa sawit . Kemudiannya , kawasan ladang kelapa sawit ini dibangunkan menjadi sebuah kawasan perumahan iaitu kawasan Subang Jaya kini oleh Syarikat British , Sime Darby Sdn . Bhd . Saya memilih kawasan ini kerana kedudukannya yang berhampiran dengan sekolah saya , iaitu kira – kira 5km . Kawasan Subang Jaya merupakan sesuatu kawasan perbandaran Metropolitan dan sebuah taman perumahan di bawah Majlis Perbandaran (MPSJ) di negeri Selangor Darul . Kedudukan kawasan ini berjiran dengan kawasan Bandar Sunway dan kawasan Shah Alam . Sistem jaringan jalan raya kawasan Subang Jaya dihubungankan dengan Lebuh Raya Shah Alam (KESAS) . Selain itu , Lebuh Raya NPE dan Lebuh Raya ke Lembah Klang Utama (NKLE) juga disambungkan melalui jalan raya Suabang Jaya . Bukan itu sahaja , Lebuh Raya yang menuju ke Shah Alam , Petaling Jaya dan Kuala Lumpur ialah lebuh raya FEDERAL . Jarak bandar yang terletak terdekat dengan kawasan Subang Jaya iaitu kawasan Petaling Jaya , kira – kira 14 km dan Shah Alam , kira – kira 10 km .

Saya telah menggunakan beberapa kaedah untuk mengumpulkan dan memperoleh maklumat yang diperlukan dalam kajian ini . Kaedah yang telah digunakan ialah : • Pemerhatian . Kaedah ini digunakan ketika memerhati kenderaan –

kenderaan di Persiaran Kewajipan pada haribulan 21 April 2008 . Dari pukul 7 . 40 pagi – 7 . 50 pagi . • Rujukan . Kaedah rujukan ini dilakukan untuk mendapat untuk

maklumat – maklumat . Saya telah menggunakan buku teks geografi tingkatan 2 dan 3 .

8.1 Jenis Sistem Pengangkutan
Subang Jaya mempunyai jalan raya yang sangat besar dan canggih . Di Subang Jaya juga terdapat tiga jalan penting iaitu jalan Persiaran Kewajipan , Lebuhraya NPE , Lebuhraya KESAS .

8.2 Faktor – faktor Yang Mempengaruhi Jaringan Sistem Pengangkutan
Malaysia mempunyai bentuk muka bumi yang rata dan cantik . Ini memudahkan pembinaan jalan raya . Malaysia juga mempunyai tanah pamah yang rata . Selain itu , kegiatan ekonomi juga seperti pengangkutan , bahan mentah , dan juga barang siap terdapat di Malaysia . Dasar kerajaan juga sentiasa prihatin terhadap penduduk , juga membina jalan raya untuk keselesaan penduduk tempatan .

8.3 Kepentingan Jaringan Sistem Pengangkutan
Mobiliti penduduk atau keselesaan pengguna seperti pergi kerja , pelajar ulang alik dari rumah di USJ ke SMK Subang Jaya . Peningkatan taraf hidup penduduk juga telah meningkat . Saya berasa bersyukur dan bangga dengan adanya sistem jalan raya yang baik di Subang Jaya telah banyak memberi kemudahan kepada penduduk setempat .

8.4 Kesan – kesan Perkembangan Jaringan Sistem Pengangkutan Terhadap Alam Sekitar di kawasan kajian

Kesan – kesan Perkembangan Sistem Jalan Raya

1. Kesan Positif Mengurangkan kesesakan lalu - lintas seperti membina jalan raya bertingkat dan diperbesarkan sehingga 2 lorong sehala .

2. Kesan Negatif
Kesesakan lalu – lintas seperti penggunaan kenderaan secara maksimum terutama pada waktu pergi kerja .

8.5 Langkah – langkah Penyelesaian
Bagi mengatasi masalah yang dihadapi di Subang Jaya boleh diatasi dengan penggunaan alat catalytic conventer , ia boleh menapis dan mengurangkan gas – gas monoksida . Manakala di Jepun pula boleh menggunakan kenderaan elektrik . Selain itu , di Subang Jaya pula haruslah menanam pokok – pokok di sepanjang Jalan Kewajipan . Ini boleh meninggikan atau memberi oksigen yang lebih banyak . Di Jepun pula penggunaan kereta solar boleh memperbantu menggurangkan kadar pencemaran udara dan bunyi . Di samping itu , di Subang Jaya atau di Jepun boleh berkongsi kereta untuk pergi kerja atau ke sekolah . Ia juga dapat mengurangkan petrol dan pencemaran udara . Saya merasa bangga kerana di Subang Jaya terdapat .

Saya menyedari betapa bertuahnya penduduk tempatan Subang Jaya . Di Subang Jaya mempunyai pelbagai jenis sistem pengangkutan . Faktor – factor yang mempengaruhi jaringan sistem pengangkutan yang canggih . Kepentingan jaringan sistem pengangkutan yang dapat meningkatkan taraf hidup . Selain daripada itu , kesan – kesan perkembangan jaringan sistem pengangkutan terhadap alam sekitar yang terdapat kesan positif dan kesan negatif . Di samping itu , saya juga mencadangkan beberapa langkah – langkah penyelesaian .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->