P. 1
KAJIAN GEOGRAFI TEMPATAN

KAJIAN GEOGRAFI TEMPATAN

4.56

|Views: 17,400|Likes:
Published by apiz_93@yahoo.com

More info:

Published by: apiz_93@yahoo.com on Jun 11, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/09/2013

pdf

text

original

KAJIAN GEOGRAFI TEMPATAN KGT 2008

KEPENTINGAN JARINGAN SISTEM PENGANGKUTAN DI KAWASAN TAMAN GREENWOOD DAN PERBANDINGAN DENGAN NEGARA KANADA

NAMA : MUHAMMAD HAFIZ BIN MOHD SHAHRIR TINGKATAN : 3 HIKMAH NAMA GURU : PUAN ASRUHA BINTI CHE WIL

TANDATANGAN MURID …………………………….

TANDATANGAN GURU ..…………………………..

TAJUK SURAT
1 : PENGHARGAAN 2 : PENDAHULUAN 3 : OBJEKTIF KAJIAN 4 : KAWASAN KAJIAN 5 : KAEDAH KAJIAN 6 : HASIL KAJIAN 7 : RUMUSAN 8 : RUJUKAN 9 : LAMPIRAN

MUKA

1 2 3 4 5 6

PENGHARGAAN
Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada guru Geografi saya , Puan Asruha Che Wil kerana telah memberi tunjuk ajar dan bimbingan kepada saya untuk menyiapkan projek Kajian Geografi Tempatan ini . Ribuan terima kasih yang tidak terhingga saya ucapkan kepada ayah , ibu dan kakak yang memberi sokongan dan dorongan untuk saya menyiapkan projek ini. Saya juga ingin menyampaikan penghargaan kepada penduduk dan pegawai daerah Gombak yang memberikan maklumat tenteng kawasan kajian ini .

PENDAHULUAN
Bagi memenuhi keperluan sukatan pelajaran untuk mata pelajaran Geografi murid-murid tingkatan 3 diberikan peluang mengerjakan kerja amali di kawasan kajian Taman Greenwood . Tajuk ini menepati tema pembelajaran . Murid-murid tingkatan 3 Hikmah diberi tajuk kajian oleh guru mata pelajaran Geografi . Saya dan kawan sekelas telah diberi tajuk Kepentingan Sistem Pengangkutan Di Kawasan Kajian Dan Bandingkannya Dengan Negara Kanada . Kajian dijalankan di Taman Greenwood Selangor . Masa yang diberikan untuk menjalankan kerja kursus ini ialah 8 minggu . Setiap pelajar perlu menulis laporan lengkap tentang kajian yang telah dijalankan .

OBJEKTIF KAJIAN
Berikut adalah objektif-objektif yang gitentuka dalam melaksanakan kerja kursus ini : a) Kesan-kesan perkembangan pengangkutan . b) Mengenal pasti bentuk muka bumi untuk pembinaan jalan raya . c) Mengetahui kesan negatif . d) Jenis sistem pengangkutan . e) Faktor yang mempengaruhi . f) Faktor dari segi darjah kertersampaian . g) Mengetahui langkah-langkah penyelesaian .

KAWASAN KAJIAN

Guru mata pelajaran Geogafi Tingkatan 3 Hikmah sebagai kawasan kajian saya . Rasionalnya ialah kawasan ini terletak berhampiran dengan tempat tinggal saya, iaitu kira-kira dua kilometer dari rumah saya untuk menjalankan kajian ini. Oleh itu memudahkan saya untuk menjalankan kajian saya ini. Taman Greenwood terletak di daerah Gombak . Taman ini terletak berhampiran dengan Batu Caves . Jarak di antara Taman Greenwood dengan Batu Caves ialah kira-kira 2 kilometer . Kebanyakkan daripada penduduk Taman Greenwood menggunakan jalan raya untuk pergi ke tempat kerja atau ke sesuatu tempat yang dituju . Pengangkutan yang boleh digunakan di Taman Greenwood ialah bas awam seperti Rapid KL atau Metrobus , dan teksi awam .

KAEDAH KAJIAN
Saya menggunakan kaedah-kaedah kajian berikut : a) Pemerhatian : Pemerhaian dibuat terhadap jenis kenderaan yang melalui jalan raya Taman Greenwood dari jam 3 petang hingga 4 petang dalam tempoh 5 hari . b) Rujukan : - Internet > Mendapat maklumat

HASIL KAJIAN

Daripada hasil maklumat yang saya kumpulkan , jenis sistem pengangkutan yang ada di Taman Greenwood atau berdekatan dengan taman itu ialah jalan raya , terowong SMART , LRT dan lebuhraya bertingkat . Faktor yang mempengaruhi kemajuan teknologi ialah jaringan pengangkutan yang banyak . Seperti kemudahan awam yang disediakan . Manakala dasar kerajaan pula , menurap jalan atau memperlebarkan jalan yang berlubang atau jalan yang sempit . Selain itu factor keselesaan pengguna pula , mempunyai jalan raya yang selamat dan cepat untuk pergi kesesuatu tempat . Manakala dari segi kertersampaian pula , darjah kesampaian tinggi kerana bayak pengangkutan awam yang terdapat di Taman Greenwood . Kebanyakan pengangkutan awam memudahkan mobility penduduk di Taman Greenwood . Antara faktor lain pula , perkembangan ekonomi yang bagus . Akhir sekali , peningkatan taraf hidup penduduk membolehkan mereka menggunakan pengangkutan awam . Kesan-kesan perkembangan pengangkutan pula , ialah mengurangkan kesan pengangkutan jalan raya kerana boleh menyebabkan kesesakan lalu lintas . Selain itu , kita perlu menjaga dan memelihara alam sekitar . Selain itu , kita perlu membuat landskap yamg menarik seperti meletakkan bunga yang menarik di sepanjang jalan .

Manakala kesan negatif pula , seperti kesan flora dan fauna akan menyebabkan hutan di tebang untuk membuat jalan raya . Selain itu , kenderaan yang banyak menyebabkan kesesakan lalu

lintas berlaku . Manakala , tanah runtuh kerana membuat jalan di lereng bukit ketika hujan . Akhir sekali , langkah-langkah penyelesaian seperti menggunakan alat catalytic iaitu converter pada ekzos kenderaan yang mampu mengurangkan asap kereta . Selain itu , kita perlu penghijauan bandar seperti menanam pokok yang berkualiti menjaga alam sekitar . Cara yang terakhir , ialah mengadakan kempen untuk mengurangkan menggunakan kenderaan mengelakkan daripada pencemaran udara dan bunyi .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->