P. 1
Bahagian 2--Koleksi Tazkirah Pendek Ustaz Musa

Bahagian 2--Koleksi Tazkirah Pendek Ustaz Musa

|Views: 7,239|Likes:
Published by MUSA ISMAIL
BAHAN UNTUK TAZKIRAH.
BAHAN UNTUK TAZKIRAH.

More info:

Categories:Types, Research
Published by: MUSA ISMAIL on Jun 16, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial
List Price: $4.99 Buy Now

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

07/09/2013

$4.99

USD

pdf

text

original

BAHAGIAN 2

KOLEKSI TAZKIRAH PENDEK USTAZ MUSA (PTP2 PKG) DIAMBIL DARI PELBAGAI BAHAN BACAAN DAN RUJUKAN.

TAZKIRAH 25. ADAB BERHADAPAN DENGAN SUAMI.

Kehadiran suami di rumah merupakan satu rahmat kepada setiap isteri. Hanya isteri-isteri yang menderhakai suami sahaja menganggap keulangannya suatu yang dibenci kerana dibebani dengan berbagai kerja dan tanggungjawab. Amat malang sekali jika ramai lagi isteri-isteri yang masih bersikap sedemikian. Hilanglah matlamat perkahwinan di mana isteri sebagai penenang dan penyeri rumahtangga. Di bawah ini dinyatakan cara-cara berhadapan dengan suami. 1. Semasa suami bercakap hendaklah isteri diam mendengarnya dan jangan suka menyampuk atau memotong cakapnya. 2. Bila suami marah hendaklah isteri mendiamkan diri, jangan suka Sikap suka menjawab, bertekak dan menegakkan kebenaran sendiri akan menambahkan lagi kemarahan suami. Jangan terkejut jika suami angkat kaki meninggalkan rumah berhari-hari atau tidak mahu bertegur sapa dengan anda sebagai denda di atas kedegilan anda sebagai isteri. Sebaliknya, kalau suami kembali ke rumah jangan disambung atau diulang-ulangi cerita lama. Sambutlah suami dengan senyuman kasih sayang dan bersegeralah meminta maaf. Jangan kita tunggu suami meminta maaf dengan isteri, jatuhlah martabat keegoannya selaku seorang lelaki. 3. Kadang-kadang si suami sengaja suka mengusik isterinya. Bila dia menyakiti hati isteri hendaklah banyak bersabar,jangan cepat merajuk. Merajuk adalah sifat orang yang tidak matang dan seperti perangai keanak-anakan. Cuba kita perhatikan perangai kanak-kanak, mereka akan cepat menjerit bila ada sesuatu yang tidak kena tambahan pula kalau yang menegurnya itu ibunya sendiri. Sengaja dihentak-hentakkan kaki meraung sekuat hati meminta simpati dari ibunya. 4. Bila kuku, misai dan janggutnya panjang hendaklah segera dipotongkan (jika panjang janggutnya lebih dari segenggam).Pilihlah hari-hari yang terbaik iaitu hari isnin, Khamis dan Jumaat. 5. Jika dia berhajat sesuatu hendaklah isteri cepat bertindak. Bangun segera bila disuruh. Jangan melengah-lengahkan kemahuannya supaya tidak mencetuskan kemarahan atau rasa tersinggung dihatinya. Jangan isteri buat acuh tak acuh, hatinya akan kecewa dan menandakan isteri sudah tidak taat padanya. 6. Hendaklah memasak mengikut kesukaan suami bukannya ikut selera isteri. Kalau suami suka makan gulai kari atau masak lemak cili api, janganlah kita masak lauk asam pedas atau ikan goreng. Suami akan gembira bila seleranya ditepati. Janganlah pula ikan yang menjadi mangsa, diketuk lengkang-lengkung hingga hancur kerana meradangkan sikap suami yang mahu lauk tersebut dimasak mengikut seleranya sedangkan isteri tidak menggemarinya.

7. Apabila pakaian suami koyak atau tercabut butangnya hendaklah segera dijahit. Jahitlah dengan secantik yang boleh supaya pakaian itu kelihatan cantik. Jangan dibuat sambil lewa kerana jahitan tersebut akan melambangkan peribadi isteri samada ikhlas atau terpaksa. Semua suami akan berasa bangga jika pakaiannya dijahit sendiri oleh jari-jemari halus isterinya, sekurang-kurangnya dapat menampung ekonomi rumahtangga. 8. Sentiasa sediakan barang-barang keperluan di dalam poket baju dan seluar suami iaitu sikat, celak, cermin kecil, minyak wangi dan kayu sugi. Tidak menjadi kesalahan seandainya si suami menolak segala persediaan tersebut tetapi sekurang-kurangnya sediakanlah minyak wangi dan kayu sugi. 9. Bila bertembung kehendak suami dan anak-anak,dahulukanlah kehendak suami, begitu juga dengan kehendak ibu ayah. Sekiranya suami ingin dilayan henda klah ditaati meskipun isteri berada di dalam keadaan letih. Melayani suami merupakan satu pahala besar keatas setiap isteri kecualilah jika suami kita meredhainya. 10. Apabila menggunakan harta suami ataupun duit yang hendak kita hadiahkan kepada ibu bap a maka mintalah izin darinya terlebih dahulu. Jangan beri dahulu kemudian baharu diberitahu kepadanya. Siapa tahu mungkin wang itu amat diperlukan sedangkan isteri sewenang -wenangnya telah menghadiahkan kepada orang lain, suami dapat pahala sedangkan ister tidak dapat apa-apa. i Sebenarnya meminta izin itu ialah sebelum melakukan sesuatu tindakan bukannya setelah perkara itu berlaku diberitahu. Ini silap sebenarnya tapi kes-kes seperti inilah yang sering berlaku di kalangan para isteri. 11. Sentiasa berada di dalam keadaan bersih dan kemas ketika suami berada di rumah. Isteri hendaklah berada di dalam keadaan berwangi-wangian supaya hatinya senang untuk bersenda gurau dengan isterinya. Ketahuilah bahawa bersenda gurau antara suami isteri juga merupakan sala h satu ibadah yang diredhai oleh Allah swt. 12. Air minum suami hendaklah sentiasa disiapkan jangan sampai dia minta biarpun sekadar air masak sejuk. Sebaik-baiknya sediakanlah minuman panas seperti kopi, teh atau susu. Air panas elok disimpan di dalam termos supaya memudah dan menjimatkan masa kita. Kalau boleh sediakan kuih kuih ringan seperti karipap, cucur, bubur,apam ataupun biskut kering. Hal ini juga dapat mengelak anak-anak dari membeli makanan ringan di kedai yang tidak mengandungi zat di samping tidak terjamin kebersihannya.

Akhir kata hendaklah isteri sentiasa menghormati dan memuliakan keluargasuami. Bersikap ramahtamahlah dengan keluarganya dan bersabarlah di atas segala tindakan mereka jika ada yang bertentangan dengan syariat. Di sinilah peranan isteri untuk berdakwah kepada mereka tetapi biarlah berhikmah dan kena caranya agar setiap tindak-tanduk kita dikasihi dan dihargai oleh mereka seterusnya menjadi menantu atau ipar yang dicontohi akhlak, peribadi dan ibadahnya.

Sebab itu orang pendendam mudah kena sakit jantung. kesenangan. Contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit. pangkat dan lain -lain dari dirinya. cuma tinggi atau rendah tahap keegoan tersebut. ia akan menambah amalnya tetapi jika dikeji. h) Riak Terseksa sendiri kerana sentiasa tercari-cari peluang untuk dipuji. c) Hasad dengki Amalanya hangus akibat hasad dengkinya itu kerana ia memiliki sifat ketuhanan. . Selagi tidak diguna iaitu disimpan. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam hatta secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu. ia akan mengurangkan amalnya. takabbur dengan apar yang kita ada. Pasal semua orang ada egonya sendiri. pemurahnya itu tetap memberi manfaat pada orang lain kerana kadangkala rezeki itu Allah beri melalui makhluk. itu belum boleh dikatakan rezeki kita (mungkin ada hak orang lain di situ). Biarlah rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkatan iaitu dapat dimanfaatkan.TAZKIRAH 26 Sebab Hati Tidak Bahagia a) Pemarah Paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Jika ia dipuji. Kerana walaupun fasiq. d) Bakhil Sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta. f) Tidak sabar Andainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabar apatah lagi hal-hal yang lebih besar. Sentiasa berlakonlakon di depan orang. walau berapa banyak yang diminum tetap tidak habis juga (lagipun orang tamak selalu rugi). Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin. e) Tamak Orang yang tidak puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak kerana dunia ini ibarat meminum air laut. b) Pendendam Tersembunyi ibarat mengumpul lahar di dalam dada. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak terang. Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapi pemurah tetapi benci orang yang abid tetapi bakhil. Allah marah kalau kita riak. g) Ego Ibu segala mazmummah jadi ia membuatkan seseorang paling tidak tenang. Ingat! Yang dikatakan harta atau rezeki kita bila ia dipakai atau digunakan oleh kita.

TUBUH YANG MENGALIR NANAH & DARAH YANG AMAT BUSUK SERTA MENIKAM LIDAHNYA BERULANG KALI Golongan yang berilmu & mengajar orang lain tetapi perbuatannya sendiri tidak sama dengan apa yang dikatakannya. Jadi letakkanlah akhirat itu di hati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu senang dibahagi-bahagi dan akhirat dibawa mati. Samada bermujahadah atau biarkan saja mazmummah itu. makin ia tidak bahagia. kesibukan dan lain lainnya. musibah. dapat pun menderita kerana bila sudah dapat susah pula menjaganya. Cinta dunia merupakan 'neraka dunia' kerana dunia itu 'panas' akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan. kedua-duanya tetap menderita tetapi andainya bermujahadah kita akan dibantu Allah dan akan bahagia jua akhirnya. TAZKIRAH 27 Gambaran Manusia Berdosa Di Padang Masyar BERWAJAH KERA Suka menabur fitnah sesama manusia BERWAJAH KHINZIR (babi) Suka memberi & menerima rasuah BUTA KEDUA BELAH MATA Hakim yang zalim ketika menjatuhi hukuman PEKAK DAN BISU Suka menunjuk-nunjuk amal ibadat & kebajikan yang dilakukan kepada orang lain.i) Cinta Dunia Tidak dapat menderita. Samasamalah kita sentiasa ingat mengingati antara satu sama lain. andai kita terleka dengan dunia buruklahh padahnya. BADANNYA LUKA SEPERTI DIHIRIS Menjadi saksi tetapi berbohong terhadap kebenaran . tidak mengapa tetapi kawal hati jangan diletakkan pada harta itu (bila mati cuma bawa amalan dan doa anak yang soleh atau solehah). tetapi ialah MAZMUMMAH. b) Kesimpulan Jadi yang meragut kebahagiaan sebenarnya bukanlah secara TOTALnya disebabkan kemiskinan. Makin tinggi mazmummah seseorang. Berhartalah.

orang yang digelar along @ ceti TIDAK BERTANGAN & TIDAK BERKAKI Suka menyakiti @ menyusahkan jiran sekeliling WAJAH & BADANNYA SEAKAN KHINZIR Suka mempermudahkan solat & lalai dalam solatnya hingga sering terlupa rukun PERUTNYA DIPENUHI ULAR & KALAJENGKING YANG SERING MENYENGAT-NYENGAT Tidak mahu mengeluarkan zakat terhadap dirinya. terhadap perniagaan & lain-lain zakat BADANNYA SANGAT BUSUK SEPERTI BAU BANGKAI Melakukan maksiat secara sembunyi-sembunyi TIDAK BERLIDAH & DARAH YANG BUSUK MENGALIR DARI MULUT Malas dan jarang mengucap dua kalimah syahadah BERJALAN KAKI KEATAS & KEPALA KEBAWAH. NAJIS & AIR KENCINGNYA SENTIASA MENGALIR KELUAR DARI KEMALUAN Orang yang suka minum arak @ segala jenis benda yang menghayalkan seperti dadah dan lain-lain. DARAH DAN NANAH SENTIASA MENGALIR DARI KEMALUAN Suka melakukan zina MUKA HITAM & PERUTNYA DIPENUHI API Suka makan harta anak yatim KULIT DIPENUHI SOPAK & KUDIS Orang yang menderhaka kepada kedua orang tuanya GIGINYA SEPERTI TANDUK LEMBU LIDAH TERJELIR HINGGA KEPERUT.BERJALAN TERHOYONG-HAYANG SEPERTI CACAT Orang yang kedekut membelanjakan sedikit hartanya untuk kebajikan BERJALAN SEPERTI MABUK Orang yang suka bercerita hal-hal dunia didalam masjid RUPA BADANNYA SEPERTI KHINZIR Suka makan riba . pendapatannya. .

TAZKIRAH 28 Pasangan Ideal Suatu hari. Tapi dia tak punya pengetahuan umum tentang dunia. "Mulla seterusnya pergi ke mana?" Nasruddin kembali tersenyum "Saya lupa ke mana saya. Di dalamnya pula terdapat pemandangan yang tidak pernah dilihat di dunia dan terdapat satu hiburan yang tidak pernah dirasakan manusia di dunia. Dia memiliki segala sesuatu yang saya dambakan sebagai seorang isteri selama ini. Nasruddin membalas." Di Damaskus.A. "Di masa muda. tapi dia sosial dan tidak tertarik pada kehidupan yang bertunjuangkan keagamaan. Dindingnya tembus pandang dengan hiasan di dalamnya yang sangat menyenangkan. "Untuk orang yang mengucapkan dan menyemarakkan salam. cantik dan berpengetahuan luas." "Habis.W?" tanya para sahabat. dia tidak mampu berkomunikasi dengan baik. tiada yang saya fikirkan selain menikah." ." TAZKIRAH 29 Kamar Syurga Rasulullah S. Mulla Nasruddin berjalan-jalan dengan seorang teman sambil bersembang. Nasruddin tersenyum dan berkata. "Untuk siapa kamar-kamar itu wahai Rasulullah S. Mulla. agamanya baik dan berpengetahuan luas tapi sayangnya. tapi saya bertemu dengan seseorang perempuan yang benar-benar cantik. "Akhirnya saya ke Cairo dan di sana sesudah mencari ke sana sini. Pada kenyataannya. saya bertemu dengan seorang calon yang pada pandangan saya cukup sempurna." kata temannya dengan nada gembira.W pernah bersabda bahawa di dalam syurga itu terbahagi dalam kamarkamar. "Besok saya bakal menikah. "Bukankah perkahwinan itu menyenangkan? Apakah Mulla pernah berfikir untuk menikah?" tanyanya. begitu inginnya saya mendapatkan isteri sempurna sampai saya keliling dunia untuk mencarinya. untuk mereka yang memberikan makan kepada yang memerlukan. kenapa Mulla tidak bernikah sahaja dengannya dan masih membujang sehingga kini?" Sambil menggeleng-gelengkan kepalanya. Dia benar-benar sempurna. "Di isfahan.A. " Itulah. saya bertemu dengan seorang wanita cantik yang baik dan menyenangkan. dan untuk mereka yang membiasakan puasa serta solat di waktu malam saat manusia lelap dalam mimpinya. dia juga mencari suami sempurna." Tanya temannya. saya bertemu pula dengan perempuan yang baik.

Mereka yang solat Isya' dan Subuh secara berjemaah. Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga." Sabda Nabi SAW. Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya. Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama. Barangsiapa keluar ke pekan Muslim dan membeli barang-barang dan kembali ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya. Aqrak berkata."Siapa yang bertemu temannya lalu memberi salam. Barangsiapa memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya itu turut diperolehinya." Begitu Nabi menjelaskan sabdanya kepada sahabatnya. "Anakku sepuluh orang banyaknya. Orang yang menangis takutkan Allah diharamkan oleh Allah akan api neraka ke atas tubuhnya. Aqrak pernah terlihat Nabi SAW mencium cucu baginda Hassan. TAZKIRAH 30 Anak Itu Kupu-Kupu Syurga Keistimewaan yang bakal diperoleh apabila anak-anak anda boleh digelar kanak-kanak atau kupu-kupu syurga. "Orang yang tidak menyayangi tidak pula akan disayangi. dengan begitu bererti termasuk orang yang solat malam di saat orang-orang sedang tidur lelap. dengan begitu ia bererti telah menyemarakkan salam. dengan begitu bererti termasuk orang-orang yang membiasakan selalu berpuasa." . tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak. namun tiada seorang pun yang pernah aku cium. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat. Mereka yang memberi makan kepada ahli dan keluarganya sampai berkecukupan. darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah. nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan tidak diseksa di Akhirat kelak.

"Ya Rasulullah. Soalan 1 :Siapakah Juara Akademi Fantasia musim pertama? Soalan 2 : Siapakah artis perempuan Hollywood yang menyanyikan lagu "Beautiful Liar"? Soalan 3 : Siapakah RAJA SMS MALAYSIA? Soalan 4 : Berikan satu judul lagu terbaru Anuar Zain? Soalan 5 : Siapakah hos untuk rancangan Melodi terbitan TV3? Soalan 6 : Apakah nama kumpulan RAP yang terdiri dari 3 orang adik beradik yang terkenal di Malaysia? Soalan 7: Siapakah yang menyanyikan lagu "Gemilang"? Soalan 8 : Siapakah nama isteri Beckham? Soalan 9 : Siapakah nama laki Siti Nurhaliza? Soalan 10 : Siapakah penyanyi lagu "Aduhai Saleha"? . "Berbaktilah kepada ibu bapamu. pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang yang sangat berhajat." Sabda Nabi SAW. "Ibu bapaku sudah tiada lagi." Wallahualam bissawab. kepada siapakah harus aku berbakti?" Jawab baginda. "Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu.. Maka barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail. ibubapa berhak terhadap dirimu dan anakmu pula berhak ke atas dirimu.Barangsiapa ke pasar dan membeli sesuatu barang untuk ahli keluarganya dan dia memikulnya ke rumah. TAZKIRAH 31 Uji Minda Soalan-soalan yg confirm boleh dijawab. Seorang lelaki bertanya." Kata lelaki itu lagi.. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki..

... Berapa banyak pula... saya dan kawan-kawan boleh jawab? Semakin jauh kita dari landasan yang sepatutnya.. Ya ALLAH bantulah hamba-Mu yang lemah ini.. Soal 3: Surah manakah yang dikenal dengan silsilah nasab Allah SWT? Jawab: Surah al-Ikhlash. Soal 6: Surah manakah yang memiliki nama yang sama dengan salah satu nama sungai di Iran? Jawab: Surah an-Nur... Soal 8: Surah Al-Qur'an manakah yang memiliki sepuluh nama? Jawab: Surah al-Fatihah. Saba' dan Fathir).Bagaimana pula dengan soalan di bawah ini. Soal 11: Siapakah orang pertama yang meletakkan titik di dalam Al-Qur'an? Jawab: Abul Aswad ad-Du`ali. Soal 1: Surah manakah yang jumlah kalimatnya sama dengan seluruh jumlah surah AlQur'an? Jawab: Surah at-Takwir. Soal 2: Surah manakah yang dikenal dengan sebutan "jantung" Al-Qur'an? Jawab: Surah Yasin.. al-Kahfi.. Soal 10: Siapakah orang pertama yang telah menerjemahkan Al-Qur'an ke dalam bahasa Persia pada masa Rasulullah saw? Jawab: Salman al-Farisi. Fushshilat. Soal 4: Berapakah jumlah surah Al-Qur'an yang memiliki ayat sajdah wajib? Jawab: Empar surah (as-Sajdah.. al-An'am. .. Soal 7: Berapa surah yang dimulai dengan ungkapan alhamdulillâh? Jawab: Lima surah (al-Fatihah. Soal 9: Siapakah orang pertama yang menulis ilmu Tajwid? Jawab: Abu 'Ubaid Qasim bin Salam. an-Najm dan al-'Alaq) Soal 5: Surah manakah yang dikenal sebagai surah Imam Husain as? Jawab: Surah al-Fajr.

Soal 14: Di dalam surah manakah shalat lima waktu disebutkan? Jawab: Surah al-Isra' ayat 78. kalimat dam ayat yang dimiliki oleh ayat terakhir Al-Qur'an? Jawab: 79 huruf. 20 kalimat dan 6 ayat. Soal 13: Di dalam ayat manakah tata cara berwudhu dijelaskan? Jawab: Surah al-Maidah ayat 6. Soal 27: Surah manakah yang diturunkan terakhir secara keseluruhan? Jawab: Surah al-Ikhlash. Soal 20: Surah Al-Qur'an manakah yang memiliki arti "wanita yang teruji"? Jawab: Surah al-Mumtahanah. Soal 24: Surah apakah yang terakhir diturunkan kepada Rasulullah saw? Jawab: Surah al-Maidah ayat 3. Soal 28: Surah manakah yang terakhir diturunkan di Makkah? Jawab: Surah ar-Rum. Soal 18: Dalam kurun waktu berapa tahunkah surah-surah Madaniah diturunkan? Jawab: Sepuluh tahun. Soal 16: Surah manakah berakhiran dengan huruf ra'? Jawab: Surah al-Kautsar. Soal 17: Surah manakah yang berhubungan dengan Imam Ali as? Jawab: Surah al-'Adiyat. Soal 22: Siapakah dua orang wanita yang telah dicela oleh Al-Qur'an? Jawab: Istri Nabi Luth as dan istri Nabi Nuh as. Soal 23: Siapakah wanita yang telah mendapatkan julukan "ath-Thayibah" (wanita yang berbudi baik) di dalam Al-Qur'an? Jawab: Siti Maryam. Soal 26: Surah manakah yang terakhir diturunkan di Madinah? Jawab: Surah al-Maidah.Soal 12: Dalam ayat manakah kalimat Allah diulangi sebanyak enam kali? Jawab: Surah al-Baqarah ayat 283. . Soal 15: Di dalam surah manakah masalah wilayah disebutkan? Jawab: Surah an-Nisa'. istri Fir'aun. Soal 25: Berapa huruf. Soal 19: Siapakah dua figur wanita di dalam Al-Qur'an yang telah banyak mendapatkan sanjungan Ilahi? Jawab: Siti Maryam dan Siti Asiyah.

Soal 43: Terdapat di dalam manakah doa pertama Al-Qur'an? Jawab: Surah al-Baqarah ayat 126. Soal 39: Surah apakah yang pertama kali diturunkan? Jawab: Surah al-'Alaq. Soal 38: Terdapat di dalam surah manakah Kisah Nabi Sulaiman dan Ratu Belqis? Jawab: Surah Saba'. Yunus dan alAn'am) Soal 31: Di dalam surah manakah disebutkan lima macam makanan? Jawab: Surah al-Baqarah ayat 61. Ibrahim. . al-Mukmin. ash-Shafaat. Soal 30: Ayat alhamdulillâh Robbil-'âlamîn disebutkan dalam berapa surah? Jawab: Enam Surah (al-Fatihah. al-Muzzammil dan al-Muddatstsir. Yasin.Soal 29: Di surah manakah terdapat ayat hijab? Jawab: Surah an-Nur ayat 31. Soal 37: Surah-surah apakah yang dinisbatkan kepada Rasulullah saw? Jawab: Surah Thaha. Soal 40: Berapakah ayat dan kalimat yang dimiliki oleh surah Al-Qur'an yang pertama kali diturunkan? Jawab: 7 ayat dan 29 kalimat. Soal 44: Ayat apakah yang dibaca oleh kepala terpenggal Imam Husain as di kota Syam? Jawab: Surah al-Kahfi ayat 9. Soal 34: Di dalam ayat manakah nama kelima nabi 'Ulul Azmi disebutkan? Jawab: Surah al-Ahzab ayat 7. Hud. Soal 36: Di dalam Al-Qur'an berapakah nabi yang disebut sebagai suri teladan yang baik? Jawab: Dua nabi. Nuh. yaitu Nabi Ibrahim as dan Nabi Muhammad saw. Soal 32: Di dalam surah apakah Allah membicarakan mengenai diri-Nya? Jawab: Surah al-Baqarah ayat 186. Soal 35: Berapakah jumlah surah Al-Qur'an yang memiliki nama para nabi as? Jawab: 6 surah (Muhammas. Soal 42: Surah apakah yang pertama kali turun di Madinah? Jawab: Surah al-Muthaffifin. Soal 41: Surah manakah yang pertama kali diterjemahkan ke dalam bahasa Persia? Jawab: Surah al-Fatihah. Yunus dan Yusuf). az-Zumar. Soal 33: Dalam berapa ayat Al-Qur'an Rasulullah saw disebutkan? Jawab: Dalam 305 ayat.

Soal 46: Berapakah kalikah nama Rasulullah saw disebutkan di dalam Al-Qur'an? Jawab: 5 kali. Soal 58: Binatang apakah yang pernah mendapatkan wahyu? Jawab: Lebah (an-Nahl ayat 68). Soal 59: Siapakah orang-orang yang telah mengumplkan Al-Qur'an pada zaman Rasulullah saw? Jawab: Imam Ali as. Soal 47: Nama nabi manakah yang lebih sering disebutkan di dalam Al-Qur'an? Jawab: Nabi Musa as. Soal 49: Terdapat di dalam surah manakah kisah Isra' dan Mi'raj Rasulullah saw? Jawab: Surah al-Isra' Soal 50: Siapakah satu-satunya wanita yang disebutkan namanya di dalam Al-Qur'an? Jawab: Siti Maryam. Soal 53: Surah manakah yang turun berkenaan dengan Sayidah Fatimah az-Zahra as? Jawab: Surah al-Kautsar. Mu'adz bin Jabal. 1 kali Ahmad dan 4 kali Muhammad. Soal 60: Siapakah orang pertama yang mengarang tafsir Al-Qur'an? Jawab: Sa'id bin Jubair. Soal 57: Binatang apakah yang telah membinasakan Raja Namrud? Jawab: Nyamuk. Zaid bin Tsabit.. . Soal 54: Nama surah manakah yang berarti "kaum wanita"? Jawab: Surah an-Nisa'. al-'Ankabut. an-Naml. Ubai bin Ka'b dan Abu Zaid Zaid bin Nu'man. Soal 56: Burung apakah yang telah memusnahkan pasukan Abrahah? Jawab: Burung Ababil.Soal 45: Berapa surahkah di dalam Al-Qur'an yang memiliki ayat sajdah? Jawab: 4 surah. yaitu an-Nahl. Soal 48: Kisah Al-Qur'an manakah yang mendapatkan julukan Ahsan al-Qashsash (Kisah Terbaik)? Jawab: Kisah Nabi Yusuf as. Soal 55: Berapakah jumlah surah Al-Qur'an yang memiliki nama binatang? Jawab: 5 surah. Soal 51: Surah manakah yang kaum wanita disarankan untuk banyak membacanya? Jawab: Surah an-Nur. al-Baqarah dan al-Fil.

Soal 62: Apakah minuman terbaik yang disebutkan oleh Al-Qur'an? Jawab: Air susu. Injil. Taurat. yaitu Injil. Soal 74: Kitab apakah yang dikenal dengan sebutan Akhul Qur'an (Saudara Al-Qur'an)? Jawab: Nahjul Balaghah. Shuhuf Musa dan Al-Qur'an. Soal 70: Terletak di dalam surah apakah ayat Al-Qur'an yang paling pendek? Jawab: Surah ar-Rahman. Soal 75: Berapakah kitab samawi yang disebutkan di dalam Al-Qur'an? Jawab: 6 kitab samawi. Soal 72: Apakah ayat yang terpanjang di dalam Al-Qur'an? Jawab: Surah al-Baqarah ayat 282. Soal 66: Apakah kitab-kitab samawi yang diturunkan pada bulan Ramadhan? Jawab: Al-Qur'an. . Soal 64: Apakah malam terbaik menurut pandangan Al-Qur'an? Jawab: Malam Lailatul Qadr. Soal 73: Terdapat di dalam surah manakan angka terbesar yang disebutkan di dalam AlQur'an? Jawab: Angka 1000 di dalam surah ash-Shaffat ayat 137. Soal 68: Siapakah di antara imam ma'shum as yang memiliki suara yang indah ketika membaca Al-Qur'an? Jawab: Imam as-Sajjad as. Soal 67: Buku apakah yang dikenal dengan sebutan Ukhtul Qur'an (Saudari Al-Qur'an)? Jawab: Ash-Shahîfah as-Sajjâdiyah. Shuhuf Ibrahim. Zabur dan Shuhuf. Soal 71: Apakah bulan yang terbaik menurut Al-Qur'an? Jawab: Bulan Ramadhan.Soal 61: Siapakah orang pertama yang mengumpulkan Al-Qur'an? Jawab: Imam Ali as. yaitu ayat yang berbunyi mudhâmmatân. Taurat. Zabur. Soal 76: Apakah huruf yang lebih sering digunakan di dalam Al-Qur'an? Jawab: Huruf alif. Soal 63: Apakah binatang terkecil yang disebutkan di dalam Al-Qur'an? Jawab: Nyamuk. Soal 65: Apakah cara terbaik untuk membaca Al-Qur'an? Jawab: Tartil. Soal 69: Surah apakah yang dikenal dengan sebutan "Jantung Al-Qur'an"? Jawab: Surah Yasin.

.500 huruf.Soal 77: Apakah huruf yang lebih jarang digunakan di dalam Al-Qur'an? Jawab: Huruf zha'. Soal 78: Apakah kalmat Al-Qur'an yang terpanjang dan terdapat dalam surah apa? Jawab: Fa`asqoinâkumûh yang terdapat di dalam surah al-Hijr. Soal 91: Ayat apakah yang diulangi sebanyak sepuluh kali di dalam surah al-Mursalat? Jawab: Ayat wailun(y) yaumaidzin lil mukadzdzibîn. Soal 84: Apakah ayat pertama yang akan dibaca oleh Imam Mahdi as ketika beliau muncul kembali? Jawab: Surah Hud ayat 86. Soal 83: Apakah surah pertama yang dimulai dengan kata "qul"? Jawab: Surah al-Ikhlash. Soal 89: Apakah musim semi Al-Qur'an? Jawab: Bulan Ramadhan. Soal 92: Terletak di dalam surah manakah perintah untuk bershalawat kepada Rasulullah saw? Jawab: Surah al-Ahzab ayat 56 . Soal 87: Dalam kurun waktu berapa tahunkah surah-surah Makiyah diturunkan? Jawab: 13 tahun. Soal 85: Surah apakah yang dkenal dengan sebutan Raihânatul Qur'an? Jawab: Surah Yasin. Soal 81: Di manakah surah pertama Al-Qur'an diturunkan? Jawab: Di Makkah. Soal 86: Surah manakah yang dinisbatkan kepada para malaikat? Jawab: Surah Fathir. Soal 80: Berapakah jumlah huruf yang dimiliki oleh surah Al-Qur'an yang terpendek? Jawab: 42 huruf. Soal 90: Apakah zikir terbaik? Jawab: Membaca Al-Qur'an. Soal 82: Terletak di manakah ayat pertama yang memiliki sujud wajib? Jawab: Surah as-Sajdah. Soal 88: Apakah hiasan Al-Qur'an? Jawab: Suara yang indah. Soal 79: Berapakah jumlah huruf yang dimiliki oleh surah Al-Qur'an yang terpanjang? Jawab: 25.

Kita begitu jelas membezakannya. ." "Baik permainan kedua. musuh musuh kita memaksakan kepada kita dengan perbagai cara. hiburan yang asyik dan panjang sehingga melupakan yang wajib adalah biasa. di tangan kanan ada pemadam. dan ia ambil Qur'an. Sang guru tersenyum kepada murid-muridnya. sex sebelum nikah menjadi suatu kebiasaan dan trend." begitu Guru melanjutkan. dan lain-lain. Zina tidak lagi jadi persoalan. tentu saja murid-murid tadi keliru dan kekok. maka katakanlah "Kapur!". Caranya begini. semakin lama semakin cepat. "Keluar berduaan. Pertama-tama mungkin akan sukar bagi kita menerima hal tersebut." "Semuanya sudah terbalik. Permainannya adalah. akhirnya lambat laun kamu akan terbiasa dengan hal itu. permainan berhenti. dan sebaliknya. Orang biasapun tak akan rela kalau . pakaian seksi menjadi hal yang lumrah. di tangan kanannya ada pemadam.. Guru itu berkata.. Musuh-musuh kamu tidak pernah berhenti membalik dan menukar nilai dan ketika. Jika saya angkat kapur. Beberapa saat kemudian guru kembali berkata. bagaimana caranya mengambil Qur'an yang ada ditengah tanpa memijak karpet?" Murid-muridnya berpikir. Sekarang anda berdiri di luar karpet.Kerana tentu anda akan menolaknya mentah mentah. Paham?" tanya Guru kepada murid -muridnya. "Murid-murid. "Murid-murid.. Dan diulangkan seperti tadi. berkasih-kasihan tidak lagi sesuatu yang pelik. "Saya ada satu permainan. Akhirnya Guru memberikan jalan keluar.TAZKIRAH 32 Kenyataan Hidup Seorang guru wanita sedang bersemangat mengajarkan sesuatu kepada murid-muridnya. maka sebutlah "Pemadam!". Ada yang mencuba alternatif dengan tongkat. yang bathil itu bathil. materialistik kini menjadi suatu gaya hidup dan lain lain. begitulah ummat Islam dan musuhmusuhnya. cikgu akan letakkannya di tengah karpet. Dan anda mulai dapat mengikutinya. untuk menukarkan sesuatu. digulungnya karpet. jika saya angkat pemadam. mereka sudah biasa dan tidak lagi kekok. Namun lambat laun. Ia duduk menghadap murid-muridnya. Jika saya angkat kapur ini.. tidak memijak karpet . anda sedikit demi sedikit menerimanya tanpa rasa ia satu kesalahan dan kemaksiatan. Dan tanpa disedari.. Selang beberapa saat. tanpa rasa malu. Guru berganti-gantian mengangkat antara kanan dan kiri tangannya. "Cikgu ada Qur'an. ditangan kiri saya ada kapur. "Baik sekarang perhatikan. Namun kemudian. jika saya angkat pemadam ini. dan sangat sukar untuk mengubahnya. "Paham cikgu. Musuh-musuh Islam tidak akan memijak-mijak anda dengan terang-terang.. Mulanya yang haq itu haq. Ia memenuhi syarat. . maka katalah "Pemadam!" Murid muridnya pun mengerti dan mengikuti. dari yang haq menjadi bathil.. tapi kerana terus disosialisasikan dengan caracara menarik oleh mereka. begitulah kita umat Islam. Di tangan kirinya ada kapur.. maka berserulah "Kapur!".

Begitulah Islam. Kalau diserang perlahanlahan. MARILAH." "Begitulah Islam. akhirnya hancur...USAH HANYA BILA SEGALANYA SUDAH TERJADI. tapi anda telah meninggalkan ajaran Islam dan mengikuti cara yang mereka. Almari dibuang dulu satu persatu. maka dibina tapak yang kuat. cara hidup.. Dan itulah yang mereka inginkan. tentu susah kalau dimulai dgn tapaknya dulu.. ... baru rumah dihancurkan. sehingga anda tidak sadar. " "Kenapa mereka tidak berani terang-terang memijak-mijak cikgu?" tanya murid." "Ini semua adalah fenomena Ghazwul Fikri (Perang Pemikiran). mereka akan bangkit serentak. DILALAIKAN DENGAN KEINDAHAN DAN MEMUJA KESERONOKAN HIDUP. Tapi mereka akan menggulung anda perlahan-lahan dari pinggir. misalnya Perang Salib. jika ingin membongkar rumah.. dan lain-lain. Perang Tartar.. . kita selesaikan pelajaran kita kali ini. HINGGA HILANG MARUAH DAN HARGA DIRI!! JUSTERU. kerusi dipindahkan dulu.. AMIIINN.. YA ALLAH.. SATUKANLAH UMAT ISLAM. MUNGKIN MASIH BELUM TERLAMBAT TAPI KITA SUDAH TERLEWAT UTK MERUBAH DAN MEMBAIKI KEROSAKAN YG DIALAMI. tentu saja hiasan-hiasan dinding akan dikeluarkan dulu. Tapi kalau diserang serentak terang terangan. baru mereka akan sadar".. MARILAH KITA SAMA2 SEDAR BAHAWA AGAMA.. "Sesungguhnya dahulu mereka terang-terang menyerang. tapi ia akan perlahan-lahan meletihkan anda. Dan inilah yang dijalankan oleh musuh musuh kita. Ia tidak akan menghentam terangterangan. KITA BETULKAN APA YG TERMAMPU BERSAMA2. sehingga meskipun anda muslim. RENUNGILAH SAHABAT SEMUA.. BANGSA DAN TANAHAIR KITA SEMAKIN TERANCAM! UMAT ISLAM SEMAKIN MUDAH DIBELI DENGAN WANG RINGGIT.. jika ingin kuat." Matahari bersinar terik takala anak-anak itu keluar meninggalkan tempat belajar mereka dengan pikiran masing-masing di kepalanya. maka bangunlah aqidah yang kuat.murid. Tapi sekarang tidak lagi... "Kalau begitu. pakaian dan lain-lain.Islam dihina dihadapan mereka..MOGA ALLAH MEMBERI TAUFIQ DAN HIDAYAH PADA KITA DAN KELUARGA KITA. "Jika seseorang ingin membuat rumah yang kuat. SAMA SEPERTI SAUDARA KITA DINEGARA2 LAINNYA.." "Begitulah musuh-musuh Islam menghancurkan kita. dan mari kita berdoa dahulu sebelum pulang. BARU KESEDARAN ITU TIMBUL. mereka tidak akan sedar. Mulai dari perangai anda.. Sebaliknya. TOLONG SEBARKAN PADA SAUDARA2 ISLAM KITA.

a.a. aku pernah mendengar Allah berfirman kepadaku: 'Kuharamkan syurga bagi siapa saja. "Ketahuilah. dengan suara yang amat lemah. menanyakan kenapa Jibril tidak ikut bersama menyertainya.w lega. Kemudian ia kembali menemani ayahnya yang ternyata sudah membuka mata dan bertanya pada Fatimah. Mengingatkan kita tentang kematian. para malaikat telah menanti rohmu.w. Nampak seluruh tubuh Rasulullah s. Fatimah pun menahan ledakan tangisnya. mengaduh.A. urat-urat lehernya menegang. "Engkau tidak senang mendengar khabar ini?" tanya Jibril lagi. jelaskan apa hakku nanti di hadapan Allah?" tanya Rasululllah s. Tapi Fatimah tidak mengizinkannya masuk.w. Tapi itu ternyata tidak membuatkan Rasulullah s. "Siapakah itu wahai anakku?". dialah yang memisahkan pertemuan di dunia. ayahku sedang demam. "Jijikkah kau melihatku.W. Detik-detik semakin dekat. "Tak tahulah ayahku.TAZKIRAH 32 *KISAH NABI MUHAMMAD S. betapa sakit sakaratul maut ini. .w. Ali yang di sampingnya menunduk semakin dalam dan Jibril memalingkan muka.a.* Betapa mulia dan indahnya akhlak baginda Rasulullah s. kecuali umat Muhammad telah berada di dalamnya. Rasulullah s. "Jibril." Perlahan Rasulullah s. Fatimah terpejam." kata Jibril.a. "Bolehkah saya masuk?" tanyanya. SEWAKTU MENEMUI AJALNYA. hingga kau palingkan wajahmu Jibril?" Tanya Rasulullah s. Kemudian dipanggillah Jibril yang sebelumnya sudah bersiap di atas langit dunia menyambut ruh kekasih Allah dan penghulu dunia ini.a. "Maafkanlah. "Khabarkan kepadaku bagaimana nasib umatku kelak?" "Jangan khawatir. dialah yang menghapuskan kenikmatan sementara.w.w bersimbah peluh.a.w. "Jibril. dialah malaikatul maut. Seolah-olah bahagian demi bahagian wajah anaknya itu hendak dikenang. Tiba-tiba dari luar pintu terdengar seorang yang berseru mengucapkan salam.w ditarik. "Pintu-pintu langit telah terbuka. Malaikat maut datang menghampiri." kata Rasulullah s.a.w menatap puterinya itu dengan pandangan yang menggetarkan.. Perlahan ruh Rasulullah s.w." kata Fatimah yang membalikkan badan dan menutup pintu. matanya masih penuh kecemasan. Lalu.a. orang sepertinya baru sekali ini aku melihatnya" tutur Fatimah lembut.a. Semua syurga terbuka lebar menanti kedatanganmu." kata Jibril. tapi Rasulullah s.a. saatnya Izrail melakukan tugas. wahai Rasul Allah.

w yang mulai kebiruan. akan dihindarkan daripada sifat tercela seperti hasad dengki.a." kata Jibril. tapi gelisahlah apabila dibenci Allah s. wamaa malakat aimaanukum .w. riak dsbnya dalam dirinya. "Ummatii. ummatii.a. Usah gelisah apabila dibenci manusia kerana masih banyak yang menyayangimu di dunia. Fatimah menutupkan tangan di wajahnya. sahabat saling berpelukan. umatku" Dan. timpakan saja semua siksa maut ini kepadaku. TAZKIRAH 33 Kadang2 Kita Terlupa 1. 4. pintu tangis mulai terdengar bersahutan. di samping beroleh ketenangan fikiran. "Siapakah yang sanggup.peliharalah shalat dan peliharalah orang-orang lemah di antaramu. umatku. mulai dingin. kaki dan dadanya sudah tidak bergerak lagi. melihat kekasih Allah direnggut ajal. Sebentar kemudian terdengar Rasulullah s. mudah memahami akan sesuatu ilmu yang diajarkan.pada Malaikat pengantar wahyu itu. kepada kita. 2. mampukah kita mencintai sepertinya? Allaahumma sholli 'alaa Muhammad wa'alaihi wasahbihi wasallim. Kini. berakhirlah hidup manusia mulia yang memberi sinaran itu. Sesiapa yang berselawat 41 kali sehari.Tirmizi. Sunat tidur dalam keadaan berwuduk. karena sakit yang tidak tertahankan lagi."Umatku. dan Ali kembali mendekatkan telinganya ke bibir Rasulullah s. "Ya Allah. dahsyat nian maut ini. ummatiii!" . Ali mendekatkan telinganya.t.w. " Badan Rasulullah s. insyaALLAH. Berselawat 33 kali sehari dapat menjernihkan hati.w. Sesiapa yang berselawat tidak kiralah banyak mana hitunganya setiap hari akan dapat keberkatandalam apa jua dengan syarat ia berusaha mencari keredhaanNya. kerana tiada lagi yang mengasihmu di akhirat kelak. Betapa cintanya Rasulullah s. Sesiapa yang berwuduk saat ingin tidur dan meminta supaya ALLAH berikan kebaikan dunia dan akhirat pasti akan di kabulkan . 3.w." Di luar. jangan pada umatku. "Uushiikum bis-shalaati. Bibirnya bergetar seakan hendak membisikkan sesuatu. mengaduh.a. .a.

Apatah lagi jika makanan itu pemberian orang lain. Di samping itu berusahalah untuk menerokai pelbagai ilmu. perut yang sakit atau memulas akan sembuh 15. 16. 9. dengan izin ALLAH dirinya akan lebih dihargai oleh orang lain. Menurut Sayyid Ahmad dahlan. Sesiapa yang mengamalkan membaca selawat tiga kali setiap selepas solat lima waktu akan dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi apa jua masalah 17. Hadith: Sesiapa yang berwuduk dalam keadaan suci. dia makan dan sebaliknya beliau tinggalkan-Bukhari. Setiap penyakit ada penawarnya. 7. Sebaiknya imam berzikir dan doa seketika bersama makmum . sesiapa berselawat walau sekali pada malam jumaat. InsyaALLAH. Sahabat meriwayatkan: Aku lihat Nabi SAW makandengan 3 jari(ibu jari telunjuk & tengah)-Muslim. Sesiapa yang mengamalkan berselawat 11 kali tiap hari. Nabi membiasakan diri dengan mengambil makanan yang terdekat. Perbaharui wuduk tiap kali bersolat krn padanya terdapat banyak fadhilat. kemudian baru di ambil hidangan yang lainnya sebagai simbolik kesopanan.5. saat mautnya kelak akan dipermudahkan ALLAH seperti yang dihadapi oleh para nabi 14. Uthman bin Affan riwayatkan bahawa Nabi SAW apabila berwuduk. beliau membasahi janggutnya-Tirmizi 11. 12. Jika baginda suka. Amalkan membaca selawat sebanyak 1000 kali sehari. dosanya akan diampun hingga jumaat berikutnya-Ahmad. insyaALLAH akandi kurniakan kebijaksanaan pemikiran. Sesiapa yang berniat mandi(untuk solat jumaat) kemudian pakai pakaian terbaik & wangian lalu solat jumaat. Nabi tidak pernah mencela makanan. Bacalah selawat tujuh kali pada air dan minum. 8. ALLAH catatkan 10 kebaikan baginya-Abu Dawud. ALLAH akan hapuskan dosa-dosa kecil dengan kita mengamalkan berselawat sebanyak 11 kali tiap kali selesai menunaikan solat fardu. Sewaktu menghadapi hidangan. 6. Nabi SAW sering menghadap kekanan sedikit setelah solat berjemaah supaya makmum dapat melihat wajahnya. Jarang sekali beliau makan dengan 4 @ 5 jari kecuali ada keperluan 13. 10.

Sesiapa yang amalkan berselawat sebanyak 1000 kali tiap hari. dipermudahkan ALLAH segala urusan dan mendapat keampunan daripadaNYA 26. ALLAH akan menghindarkannya drp sebarang bencana 21. Munurut As-Shawi. Hadith: Sahabat melihatNabi berbaring di masjid dgn satu kakinya atas kaki yang lain (krn bimbang terdedah aurat) . ia juga mengelakkan sebarang penyakit yang berkaitan dengan hidung 22.Al-Falaq dan An-Naas lalu meniup telapak tangan serta menyapu keseluruh tubuh)mohon perlindunganNYA) . Membaca selawat 10 kali pada setiap waktu pagi dan petang akan memperolehi keredhaan serta dijauhkan diri daripada mendapat kemurkaan ALLAH 28. Nabi adakalanya beristighfar 75 kali sehari 23. sesiapa berselawat tiga kali tiap selesai solat subuh. Setelah bersolat Nabi memohon ampun ( astagfirullahalaziim) tiga kali-Muslim. Dari segi kesihatan.Bukhari 27.Bukhari . Menurut Syihab Ahmad.18.Bukhari. Nabi tak makan sambil bersandar-Bukhari. baginda makan dengan duduk condong sedikit ke hadapan bagi elakkan dirinya terlalu kenyang & mudahkan penghadaman 20. sesiapa yang membaca selawat secara rutin. cara berkenaan baik untuk jantung (yang berada di kiri badan) mengepam darah 25. Nabi menyarankan. Allah akan hapuskan dosa-dosa kecil dengan kita mengamalkan beselawat sebanyak 11 kali tiap kali selesai menunaikan solat fardu 19. Tika Nabi tidur. Ertinya. Maghrib dan isyak. Wuduk dahulu jika ingin tidur sekalipun dalam keadaan junub. ALLAH akan memeliharanya daripada sebarang ancaman musuh serta bahaya fitnah 24. cukup dengan bersihkan kemaluan dan berwuduk tanpa perlu mandi wajib jika ingin tidur 29. akan terpelihara hatinya daripada gangguan serta tipudaya syaitan yang melalaikan 30. Silangkan kaki jika tidur di masjid. Nabi sering beristinsyaq air kedalam hidung dan menghembuskannya. Amalan berselawat secara teratur setiap hari mampu membersihkan kekeruhan jiwa. Dalam riwayat yang lain. ia dahulukan mengiring sebelah kanan . Selain membersihkan. Apabila Nabi tidur. ia membaca surah Al-Ikhlas.

Menurut Al-Hafiz Dimyati.Bukhari 41.31.Muslim. Jiwa yang gelisah dapat ditenangkan dengan zikir. Nabi tidak pernah menolak hadiah. Ada riwayat yang menyatakan bahawa amalan berselawat 80 kali tiap selepas solat asar pada hari jumaat. Nabi memilih waktu yang sesuai untuk menasihati sahabat supaya mereka tidak bosan (atau tersinggung) . Hadith: nabi selalu terima hadiah & amat menghargainya . beliau letakkan tangan atau pakaiannya dimulut (kerana dibimbangi terpercik) . Selalu memilih yang lebih mudah. Adakalanya Nabi SAW amat menyukai doa-doa yang ringkas (mudah) .bukhari 36. Sabda Nabi SAW: Barangsiapa yang berselawat kepadakusebanyak 100 kali pada hari jumaat. Nabi adakalanya beristighfar 75 kali sehari 35. Setelah bersolat Nabi SAW mohon ampun (astagfirullahalaziim) tiga kali . ia bakal mendapat syafaat (pertolongan) daripada baginda SAW 32. sesiapa yang berhajat menemui Nabi SAW dalam mimpinya maka amalkan membaca selawat sebanyak 70 kali sehari 34. Baginda mementingkan kualiti doa itu sendiri dengan sedikit tetapi maknanya yang menyeluruh 33. Nabi seorang yang berpsikologi dalam memberi nasihat.Abu Dawud 38. Hadith: Mudahkan sesuatu & jangan kamu sukarkannya . maka ia akan datang pada hari kiamat dengan keadaan bercahaya . termasuklah berselawat sekerap yang mungkin kerana ALLAH itu Maha Luas rahmatNya 39. Sesiapa yang sering mengamalkan berselawat pada setiap hari. Menutup mulut dan rendahkan suara tika bersin. Hadith: Apabila Nabi bersin.Muttafaq Alaih .Abu dawud. Sesiapa yang membaca selawat sebanyak tujuh kali selama tujuh Jumaat berturut-turut. insyaALLAH akan dihapuskan dosa-dosa kecil seseorang 37. Dalam riwayat yang lain. ALLAH akan bukakan pintu rahmat dan rezeki yang tidak disangka-sangka baginya 42.Abu Naim 40.

Abu dawud 46. Membaca selawat 1000 kali selepas Solat Hajat dua rakaat mampu meenghilangkan keresahan. Melakukan pekerjaan rumah. Keluarga dan Hartanya Akan Kembali . rasa dukacita serta dikabulkan ALLAH akan hajatnya 47. InsyaALLAH dihindarkan daripada taun & wabak penyakit berbahaya yang lain 45. Hartanya 3. maka berselawatlah seban yak 10 kali setiap selesai solat Maghrib 49. Ulamak berpendapat. sesiapa yang inginkan saat kematiannya dalam kesudahan yang baik. beliau beredar 48. Bahawasanya Nabi (apabila mendatangi rumah sahabat) beri salam hingga 3 kali . Beri salam hingga tiga kali sahaja. Bersujud syukur jika dapat khabar gembira. maka berdirilah (sbg tanda penghormatan) . ALLAH sempurnakan hajat yang baik dengan senantiasa berselawat 40 hingga 100 kali setiap hari. Nabi sering melakukannya ketikaberoleh khabar yang menyenangkan sebagai tanda syukur hamba terhadap ALLAH . di ikuti dengan usaha yang berterusan. Menurut para ulamak. Hadith: Apabila kamu sekalian melihat jenazah ( yang diusung). 1. Para ulamak berpendapat. Jika salamnya tak berjawab. TAZKIRAH 34 Suara Yang Didengar Mayat Yang Akan Ikut Mayat Adalah Tiga hal yaitu. Hadith: Bantuan terhadap isterimu itu adalah sedekah-AdDailami 50. Keluarga 2.Muttafaq Alaih 44. sesiapa yang amalkan selawat saban hari tak kira berapa hitungannya.Bukhari. Amalnya Ada Dua Yang Kembali Dan Satu akan Tinggal Bersamanya yaitu. Berdiri apabila melihat iringan jenazah.43. 1.

. terdengar Suara Memekik Dari Langit.. Atau Kekayaan Yang Telah Mengumpulmu · ..Apakah Kau Yang Telah Mengubur Dunia. Allah Berkata Kepadanya.. Mengapa Kini Terkulai Lemah · . Terdengar Dari Langit Suara Memekik. Mengapa Kini Tuli Dari Seribu Bahasa · ...Mana Badanmu Yang Dahulunya Kuat.Setiap Pekerjaan Yang Kau Lakukan Kelak Kau Lihat Hasilnya Di Akhirat · ." Ketika Semua Manusia Meninggalkannya Sendirian..Terdengar Dari Langit Suara Memekik. · .Kau Telah Keluar Dari Rumahmu Dan Tidak Akan Kembali Selamanya · . Kini Dalam Perutku Kau Menangis · . Atau Dunia Yang Telah Menguburmu." Ketika Mayat Siap Disholatkan .Berbahagialah Apabila Matimu Diawali Taubat · .. .. Sempit Dan Gelap.. "Wahai Fulan Anak Si Fulan. . Sementara Amalnya Akan Tinggal Bersamanya. "Wahai Fulan Anak Si Fulan.Apabila Baik Maka Kau Akan Melihatnya Baik · ..Celakalah Apabila Kau Bersahabat Dengan Murka Allah · . Atau Dunia Yang Meninggalkanmu · .Dahulu Kau Tertawa.Kini Kau Tengah Safar Pada Sebuah Tujuan Yang Penuh Pertanyaan....Suara Dari Langit Terdengar Memekik.Mana Telingamu Yang Dahulunya Mendengar.. "Wahai Hamba-Ku. · ..Mana Lisanmu Yang Dahulunya Fasih. Maka ketika Roh Meninggalkan Jasad ." Ketika Mayat Tergeletak Akan Dimandikan . Kini Dalam Perutku Kau Bungkam Seribu Bahasa. "Wahai Fulan Anak Si Fulan... Kau Akan Melihatnya Buruk...Apabila Buruk.Dahulu Kau Bertutur Kata..Berbahagialah Apabila Hidupmu Penuh Dengan Taat.. .. Mengapa Kini Raib Tak Bersuara" Ketika Mayat Siap Dikafan . "Wahai Fulan Anak Si Fulan.Mana Sahabat-Sahabatmu Yang Dahulunya Setia.."Wahai Fulan Anak Si Fulan..Kini Kau Tengah Berada Dalam Sebuah Perjalanan Nun Jauh Tanpa Bekal · . · ." Ketika MayatDiusung. Atau Dunia Yang Telah Menumpukmu · ..2.... · .Terdengarlah Suara Dari Langit Memekik.Berbahagialah Apabila Kau Bersahabat Dengan Ridha · .Berbahagialah Apabila Amalmu Adalah Kebajikan · ." Ketika MayatDibaringkan Di Liang Lahat.Apakah Kau Yang Telah Meninggalkan Dunia."Wahai Fulan Anak Si Fulan · . · Kini Kau Tinggal Seorang Diri · Tiada Teman Dan Tiada Kerabat · Di Sebuah Tempat Kecil.Apakah Kau Yang Telah Menumpuk Dunia. · Apa Yang Telah Kau Siapkan Dari Rumahmu Yang Luas Di Dunia Untuk Kehidupan Yang Penuh Gelap Gulita Di Sini Wahai Fulan Anak Si Fulan..Terdengar Dari Langit Suara Memekik.. · .Dahulu Kau Bergembira.Apakah Kau Yang Telah Mengumpul Harta Kekayaan. Mengapa Kini Bungkam Tak Bersuara · .Kini Dalam Perutku Kau Berduka · .

melakukan zina mata diteruskan seperti biasa. merokok. Oleh itu. Karena Mereka Kau Pernah Langgar Perintahku · Hari Ini. "Wahai Jiwa Yang Tenang · Kembalilah Kepada Tuhanmu · Dengan Hati Yang Puas Lagi Diridhai-Nya · Maka Masuklah Ke Dalam Jamaah Hamba-Hamba. Rasulullah s. Allah berfirman. * Berlebih menyediakan juadah berbuka puasa sehingga melakukan pembaziran. umat Islam perlu benar-benar memahami falsafah puasa yang selaras dengan alQuran dan sunah serta mengelakkan daripada menjadikan puasa hanya sebagai adat tahunan sahaja. maka tiada hajat Allah baginya (kerana pahala akan terhapus) walaupun meninggalkan makanan dan minumannya. mencaci.· Mereka Pergi Meninggalkanmu.w bersabda: Barangsiapa yang tidak meninggalkan perkataan buruk dan perbuatannya tatkala berpuasa.Ku · Dan Masuklah Ke Dalam Jannah-Ku" TAZKIRAH 35 Ramadan antara ibadah dan adat Umat Islam seluruh negara telah melangkah masuk ke bulan Ramadan yang penuh keberkatan. Kepada Jiwa-Jiwa Yang Tenang Allah Berfirman.. (riwayat Al-Bukhari) * Berpuasa pada siang hari sahaja daripada melakukan dosa dan maksiat. Di antara ciri-ciri tingkah laku yang perlu dihindarkan kerana telah menjatuhkan martabat puasa kepada tahap adat semasa ialah: * Menyempitkan skop puasa hanya dengan menahan makan dan minum pada siang hari sahaja. Sedang mata.a. Selepas berbuka segala kegiatan maksiat seperti mengumpat. · Akan Kutunjukan Kepadamu · Kasih Sayang-Ku · Yang Akan Takjub Seisi Alam · Aku Akan Menyayangimu · Lebih Dari Kasih Sayang Seorang Ibu Pada Anaknya". Seorang Diri · Padahal.. Sesungguhnya orang-orang yang membazir itu adalah saudara-saudara kepada . .. Di antaranya menggambarkan ciri ibadah puasa yang sebenar serta tidak kurang juga puasa sebagai adat atau pesta tahunan. Rentetan daripada ketibaan Ramadan. suasana baruyang tidak dapat dilihat pada bulan-bulan lain akan mengambil tempat.. hati dan lidah tidak ditahan daripada melakukan dosa.

com/watch?v=RgT-_Uf62rk) * Tidak menunaikan sembahyang fardu ketika berpuasa atau hanya bersolat pada bulan Ramadan sahaja.w di dalam berbuka puasa perlu dicontohi sebagaimana maksud hadis: Rasulullah s. pihak berkuasa agama perlu menghindarkan penyebaran hadis inidaripada berleluasa seperti tahun-tahun terdahulu. * Malas bekerja dan tidak produktif semasa berpuasa dengan alasan keletihan. Bayangkan bagaimana nabi s. orang yang meninggalkan solat dengan sengaja dihukum kafir. baginda meminum beberapa teguk air. isyak dan tarawih kerana sibuk menonton televisyen atau kerana urusan-urusan lain.a. Akibat kepercayaan ini Islam telah terfitnah dengan tohmahan pihak tertentu yang mengatakan malaikat orang Islam rabun malam.w berbuka dengan kurma basah (rutab) sebelum solat dan sekiranya tiada rutab. solat malam dan sebagainya. * Malas membaca al-Quran atau hanya mengehadkan bacaanpada surah Yasin sahaja. * Terdorong untuk bersolat tarawih hanya kerana sandaran kepada hadis palsu yang menyatakan kelebihan bersolat tarawih pada setiap malam. Untuk itu.http://youtube.000 orang. * Tidak bersedih dengan berakhirnya bulan Ramadan. Sedangkan kepercayaan tersebut adalah bertentangan dengan konsep roh dan alam barzakh (al-Mukminun: 99-100) * Kepercayaan kepada perlunya menyalakan pelita pada malam 7 likur.w dan para sahabat berperang Badar dengan nisbah 300 melawan 1. (Rujuk.a.w : Beza di antar seorang Muslim dengan syirik serta kekufuran adalah meninggalkan solat. * Memiliki kepercayaan-kepercayaan karut tentang kepulangan roh orang yang telah mati pada bulan Ramadan. Ahmad & Al-Tirmidzi) * Malas menghidupkan malam Ramadan dengan ibadah sunat seperti melakukan solat tarawih. (riwayat Ibn Majah).syaitan. Menurut sebahagian ulama salaf. .a. Oleh sebab itu. * Mengabaikan ibadah malam bermula dengan solat berjemaah maghrib. Sikap bersederhana Rasulullah s. Sedangkan baginda s. (riwayat Muslim).w : Sesungguhnya bagi orang yang berpuasa itu tatkala waktu berbukanya.a. * Malas berdoa sedangkan doa orang yang puasa akan dimakbul oleh Allah berdasarkan sabda nabi s. * Mengabai serta meninggalkan peluang beribadat pada 10 malam terakhir Ramadan kerana sibuk dengan persiapan menyambut hari raya. Sabda nabi s.s. maka tamar dan jika tiada. pelita perlu dinyalakan sebagai panduan kepada para malaikat yang turun membawa berkat. (al-Isra':27) * Berlebih makan ketika berbuka sehingga meletihkan badan dan menghalang daripada melakukan ibadah di malamnya.w senantiasa menyemak dan mengkhatamkan al-Quran sekali di dalam bulan Ramadan dengan Jibril a.a.a. adalah waktu doa yang tidak ditolak. Juga tidak bimbang sekiranya tidak dapat bertemu Ramadan yang akan datang. Maka sudah pasti amalan puasa orang yang kafir tidak akan diterima oleh Allah. (riwayat Abu Daud.

Oleh itu.w yang bermaksud: Barang siapa yang berpuasa pada bulan Ramadan dengan penuh iman dan mengharapkan pahala.a. kita perlu menghindarkan perkara-perkara tersebut demi menjamin pahala yang berganda di bulan ini.* Memusnahkan pahala puasa sebulan dengan sambutan hari raya yang melampau sehingga melakukan maksiat. diampunkan baginya dosa-dosanya yang telah lepas. Ini adalah di antara beberapa kesalahan yang biasa dilakukan oleh umat Islam semasa menjalankan ibadat puasa yang telah merendahkan martabat bulan Ramadan. Ini berdasarkan sabda baginda s. (riwayat al-Bukhari) .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->