P. 1
Bahagian 2--Koleksi Tazkirah Pendek Ustaz Musa

Bahagian 2--Koleksi Tazkirah Pendek Ustaz Musa

|Views: 7,273|Likes:
Published by MUSA ISMAIL
BAHAN UNTUK TAZKIRAH.
BAHAN UNTUK TAZKIRAH.

More info:

Categories:Types, Research
Published by: MUSA ISMAIL on Jun 16, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial
List Price: $4.99 Buy Now

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

07/09/2013

$4.99

USD

pdf

text

original

BAHAGIAN 2

KOLEKSI TAZKIRAH PENDEK USTAZ MUSA (PTP2 PKG) DIAMBIL DARI PELBAGAI BAHAN BACAAN DAN RUJUKAN.

TAZKIRAH 25. ADAB BERHADAPAN DENGAN SUAMI.

Kehadiran suami di rumah merupakan satu rahmat kepada setiap isteri. Hanya isteri-isteri yang menderhakai suami sahaja menganggap keulangannya suatu yang dibenci kerana dibebani dengan berbagai kerja dan tanggungjawab. Amat malang sekali jika ramai lagi isteri-isteri yang masih bersikap sedemikian. Hilanglah matlamat perkahwinan di mana isteri sebagai penenang dan penyeri rumahtangga. Di bawah ini dinyatakan cara-cara berhadapan dengan suami. 1. Semasa suami bercakap hendaklah isteri diam mendengarnya dan jangan suka menyampuk atau memotong cakapnya. 2. Bila suami marah hendaklah isteri mendiamkan diri, jangan suka Sikap suka menjawab, bertekak dan menegakkan kebenaran sendiri akan menambahkan lagi kemarahan suami. Jangan terkejut jika suami angkat kaki meninggalkan rumah berhari-hari atau tidak mahu bertegur sapa dengan anda sebagai denda di atas kedegilan anda sebagai isteri. Sebaliknya, kalau suami kembali ke rumah jangan disambung atau diulang-ulangi cerita lama. Sambutlah suami dengan senyuman kasih sayang dan bersegeralah meminta maaf. Jangan kita tunggu suami meminta maaf dengan isteri, jatuhlah martabat keegoannya selaku seorang lelaki. 3. Kadang-kadang si suami sengaja suka mengusik isterinya. Bila dia menyakiti hati isteri hendaklah banyak bersabar,jangan cepat merajuk. Merajuk adalah sifat orang yang tidak matang dan seperti perangai keanak-anakan. Cuba kita perhatikan perangai kanak-kanak, mereka akan cepat menjerit bila ada sesuatu yang tidak kena tambahan pula kalau yang menegurnya itu ibunya sendiri. Sengaja dihentak-hentakkan kaki meraung sekuat hati meminta simpati dari ibunya. 4. Bila kuku, misai dan janggutnya panjang hendaklah segera dipotongkan (jika panjang janggutnya lebih dari segenggam).Pilihlah hari-hari yang terbaik iaitu hari isnin, Khamis dan Jumaat. 5. Jika dia berhajat sesuatu hendaklah isteri cepat bertindak. Bangun segera bila disuruh. Jangan melengah-lengahkan kemahuannya supaya tidak mencetuskan kemarahan atau rasa tersinggung dihatinya. Jangan isteri buat acuh tak acuh, hatinya akan kecewa dan menandakan isteri sudah tidak taat padanya. 6. Hendaklah memasak mengikut kesukaan suami bukannya ikut selera isteri. Kalau suami suka makan gulai kari atau masak lemak cili api, janganlah kita masak lauk asam pedas atau ikan goreng. Suami akan gembira bila seleranya ditepati. Janganlah pula ikan yang menjadi mangsa, diketuk lengkang-lengkung hingga hancur kerana meradangkan sikap suami yang mahu lauk tersebut dimasak mengikut seleranya sedangkan isteri tidak menggemarinya.

7. Apabila pakaian suami koyak atau tercabut butangnya hendaklah segera dijahit. Jahitlah dengan secantik yang boleh supaya pakaian itu kelihatan cantik. Jangan dibuat sambil lewa kerana jahitan tersebut akan melambangkan peribadi isteri samada ikhlas atau terpaksa. Semua suami akan berasa bangga jika pakaiannya dijahit sendiri oleh jari-jemari halus isterinya, sekurang-kurangnya dapat menampung ekonomi rumahtangga. 8. Sentiasa sediakan barang-barang keperluan di dalam poket baju dan seluar suami iaitu sikat, celak, cermin kecil, minyak wangi dan kayu sugi. Tidak menjadi kesalahan seandainya si suami menolak segala persediaan tersebut tetapi sekurang-kurangnya sediakanlah minyak wangi dan kayu sugi. 9. Bila bertembung kehendak suami dan anak-anak,dahulukanlah kehendak suami, begitu juga dengan kehendak ibu ayah. Sekiranya suami ingin dilayan henda klah ditaati meskipun isteri berada di dalam keadaan letih. Melayani suami merupakan satu pahala besar keatas setiap isteri kecualilah jika suami kita meredhainya. 10. Apabila menggunakan harta suami ataupun duit yang hendak kita hadiahkan kepada ibu bap a maka mintalah izin darinya terlebih dahulu. Jangan beri dahulu kemudian baharu diberitahu kepadanya. Siapa tahu mungkin wang itu amat diperlukan sedangkan isteri sewenang -wenangnya telah menghadiahkan kepada orang lain, suami dapat pahala sedangkan ister tidak dapat apa-apa. i Sebenarnya meminta izin itu ialah sebelum melakukan sesuatu tindakan bukannya setelah perkara itu berlaku diberitahu. Ini silap sebenarnya tapi kes-kes seperti inilah yang sering berlaku di kalangan para isteri. 11. Sentiasa berada di dalam keadaan bersih dan kemas ketika suami berada di rumah. Isteri hendaklah berada di dalam keadaan berwangi-wangian supaya hatinya senang untuk bersenda gurau dengan isterinya. Ketahuilah bahawa bersenda gurau antara suami isteri juga merupakan sala h satu ibadah yang diredhai oleh Allah swt. 12. Air minum suami hendaklah sentiasa disiapkan jangan sampai dia minta biarpun sekadar air masak sejuk. Sebaik-baiknya sediakanlah minuman panas seperti kopi, teh atau susu. Air panas elok disimpan di dalam termos supaya memudah dan menjimatkan masa kita. Kalau boleh sediakan kuih kuih ringan seperti karipap, cucur, bubur,apam ataupun biskut kering. Hal ini juga dapat mengelak anak-anak dari membeli makanan ringan di kedai yang tidak mengandungi zat di samping tidak terjamin kebersihannya.

Akhir kata hendaklah isteri sentiasa menghormati dan memuliakan keluargasuami. Bersikap ramahtamahlah dengan keluarganya dan bersabarlah di atas segala tindakan mereka jika ada yang bertentangan dengan syariat. Di sinilah peranan isteri untuk berdakwah kepada mereka tetapi biarlah berhikmah dan kena caranya agar setiap tindak-tanduk kita dikasihi dan dihargai oleh mereka seterusnya menjadi menantu atau ipar yang dicontohi akhlak, peribadi dan ibadahnya.

Jika ia dipuji. Kerana walaupun fasiq. Contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit. Ingat! Yang dikatakan harta atau rezeki kita bila ia dipakai atau digunakan oleh kita. b) Pendendam Tersembunyi ibarat mengumpul lahar di dalam dada. Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapi pemurah tetapi benci orang yang abid tetapi bakhil. pemurahnya itu tetap memberi manfaat pada orang lain kerana kadangkala rezeki itu Allah beri melalui makhluk. cuma tinggi atau rendah tahap keegoan tersebut.TAZKIRAH 26 Sebab Hati Tidak Bahagia a) Pemarah Paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Sentiasa berlakonlakon di depan orang. takabbur dengan apar yang kita ada. Pasal semua orang ada egonya sendiri. . Allah marah kalau kita riak. kesenangan. Selagi tidak diguna iaitu disimpan. Sebab itu orang pendendam mudah kena sakit jantung. ia akan mengurangkan amalnya. ia akan menambah amalnya tetapi jika dikeji. itu belum boleh dikatakan rezeki kita (mungkin ada hak orang lain di situ). Biarlah rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkatan iaitu dapat dimanfaatkan. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam hatta secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu. g) Ego Ibu segala mazmummah jadi ia membuatkan seseorang paling tidak tenang. e) Tamak Orang yang tidak puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak kerana dunia ini ibarat meminum air laut. d) Bakhil Sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta. c) Hasad dengki Amalanya hangus akibat hasad dengkinya itu kerana ia memiliki sifat ketuhanan. walau berapa banyak yang diminum tetap tidak habis juga (lagipun orang tamak selalu rugi). Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin. pangkat dan lain -lain dari dirinya. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak terang. f) Tidak sabar Andainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabar apatah lagi hal-hal yang lebih besar. h) Riak Terseksa sendiri kerana sentiasa tercari-cari peluang untuk dipuji.

Samada bermujahadah atau biarkan saja mazmummah itu. TUBUH YANG MENGALIR NANAH & DARAH YANG AMAT BUSUK SERTA MENIKAM LIDAHNYA BERULANG KALI Golongan yang berilmu & mengajar orang lain tetapi perbuatannya sendiri tidak sama dengan apa yang dikatakannya. Berhartalah. dapat pun menderita kerana bila sudah dapat susah pula menjaganya. TAZKIRAH 27 Gambaran Manusia Berdosa Di Padang Masyar BERWAJAH KERA Suka menabur fitnah sesama manusia BERWAJAH KHINZIR (babi) Suka memberi & menerima rasuah BUTA KEDUA BELAH MATA Hakim yang zalim ketika menjatuhi hukuman PEKAK DAN BISU Suka menunjuk-nunjuk amal ibadat & kebajikan yang dilakukan kepada orang lain. tidak mengapa tetapi kawal hati jangan diletakkan pada harta itu (bila mati cuma bawa amalan dan doa anak yang soleh atau solehah). b) Kesimpulan Jadi yang meragut kebahagiaan sebenarnya bukanlah secara TOTALnya disebabkan kemiskinan. kesibukan dan lain lainnya. BADANNYA LUKA SEPERTI DIHIRIS Menjadi saksi tetapi berbohong terhadap kebenaran .i) Cinta Dunia Tidak dapat menderita. kedua-duanya tetap menderita tetapi andainya bermujahadah kita akan dibantu Allah dan akan bahagia jua akhirnya. makin ia tidak bahagia. tetapi ialah MAZMUMMAH. Makin tinggi mazmummah seseorang. Samasamalah kita sentiasa ingat mengingati antara satu sama lain. musibah. andai kita terleka dengan dunia buruklahh padahnya. Cinta dunia merupakan 'neraka dunia' kerana dunia itu 'panas' akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan. Jadi letakkanlah akhirat itu di hati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu senang dibahagi-bahagi dan akhirat dibawa mati.

BERJALAN TERHOYONG-HAYANG SEPERTI CACAT Orang yang kedekut membelanjakan sedikit hartanya untuk kebajikan BERJALAN SEPERTI MABUK Orang yang suka bercerita hal-hal dunia didalam masjid RUPA BADANNYA SEPERTI KHINZIR Suka makan riba .orang yang digelar along @ ceti TIDAK BERTANGAN & TIDAK BERKAKI Suka menyakiti @ menyusahkan jiran sekeliling WAJAH & BADANNYA SEAKAN KHINZIR Suka mempermudahkan solat & lalai dalam solatnya hingga sering terlupa rukun PERUTNYA DIPENUHI ULAR & KALAJENGKING YANG SERING MENYENGAT-NYENGAT Tidak mahu mengeluarkan zakat terhadap dirinya. NAJIS & AIR KENCINGNYA SENTIASA MENGALIR KELUAR DARI KEMALUAN Orang yang suka minum arak @ segala jenis benda yang menghayalkan seperti dadah dan lain-lain. . terhadap perniagaan & lain-lain zakat BADANNYA SANGAT BUSUK SEPERTI BAU BANGKAI Melakukan maksiat secara sembunyi-sembunyi TIDAK BERLIDAH & DARAH YANG BUSUK MENGALIR DARI MULUT Malas dan jarang mengucap dua kalimah syahadah BERJALAN KAKI KEATAS & KEPALA KEBAWAH. pendapatannya. DARAH DAN NANAH SENTIASA MENGALIR DARI KEMALUAN Suka melakukan zina MUKA HITAM & PERUTNYA DIPENUHI API Suka makan harta anak yatim KULIT DIPENUHI SOPAK & KUDIS Orang yang menderhaka kepada kedua orang tuanya GIGINYA SEPERTI TANDUK LEMBU LIDAH TERJELIR HINGGA KEPERUT.

"Di masa muda. untuk mereka yang memberikan makan kepada yang memerlukan. saya bertemu pula dengan perempuan yang baik. Nasruddin membalas. "Di isfahan.W pernah bersabda bahawa di dalam syurga itu terbahagi dalam kamarkamar.TAZKIRAH 28 Pasangan Ideal Suatu hari. tapi saya bertemu dengan seseorang perempuan yang benar-benar cantik." Di Damaskus. Dia memiliki segala sesuatu yang saya dambakan sebagai seorang isteri selama ini. saya bertemu dengan seorang calon yang pada pandangan saya cukup sempurna." . saya bertemu dengan seorang wanita cantik yang baik dan menyenangkan. "Untuk siapa kamar-kamar itu wahai Rasulullah S. Tapi dia tak punya pengetahuan umum tentang dunia. "Akhirnya saya ke Cairo dan di sana sesudah mencari ke sana sini. dan untuk mereka yang membiasakan puasa serta solat di waktu malam saat manusia lelap dalam mimpinya.A. "Untuk orang yang mengucapkan dan menyemarakkan salam.W?" tanya para sahabat. Mulla Nasruddin berjalan-jalan dengan seorang teman sambil bersembang." "Habis. Dia benar-benar sempurna. " Itulah. dia tidak mampu berkomunikasi dengan baik." kata temannya dengan nada gembira." Tanya temannya. kenapa Mulla tidak bernikah sahaja dengannya dan masih membujang sehingga kini?" Sambil menggeleng-gelengkan kepalanya." TAZKIRAH 29 Kamar Syurga Rasulullah S. tapi dia sosial dan tidak tertarik pada kehidupan yang bertunjuangkan keagamaan. Nasruddin tersenyum dan berkata. "Besok saya bakal menikah. Pada kenyataannya.A. Di dalamnya pula terdapat pemandangan yang tidak pernah dilihat di dunia dan terdapat satu hiburan yang tidak pernah dirasakan manusia di dunia. Dindingnya tembus pandang dengan hiasan di dalamnya yang sangat menyenangkan. cantik dan berpengetahuan luas. begitu inginnya saya mendapatkan isteri sempurna sampai saya keliling dunia untuk mencarinya. tiada yang saya fikirkan selain menikah. "Mulla seterusnya pergi ke mana?" Nasruddin kembali tersenyum "Saya lupa ke mana saya. dia juga mencari suami sempurna. agamanya baik dan berpengetahuan luas tapi sayangnya. Mulla. "Bukankah perkahwinan itu menyenangkan? Apakah Mulla pernah berfikir untuk menikah?" tanyanya.

Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan. namun tiada seorang pun yang pernah aku cium. Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Aqrak pernah terlihat Nabi SAW mencium cucu baginda Hassan. Barangsiapa memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya itu turut diperolehinya. darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah. tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak. Aqrak berkata. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat. nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan tidak diseksa di Akhirat kelak." Sabda Nabi SAW. dengan begitu bererti termasuk orang-orang yang membiasakan selalu berpuasa."Siapa yang bertemu temannya lalu memberi salam. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya. Barangsiapa keluar ke pekan Muslim dan membeli barang-barang dan kembali ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya. dengan begitu bererti termasuk orang yang solat malam di saat orang-orang sedang tidur lelap. Mereka yang memberi makan kepada ahli dan keluarganya sampai berkecukupan. "Orang yang tidak menyayangi tidak pula akan disayangi. Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama. Mereka yang solat Isya' dan Subuh secara berjemaah." ." Begitu Nabi menjelaskan sabdanya kepada sahabatnya. "Anakku sepuluh orang banyaknya. TAZKIRAH 30 Anak Itu Kupu-Kupu Syurga Keistimewaan yang bakal diperoleh apabila anak-anak anda boleh digelar kanak-kanak atau kupu-kupu syurga. Orang yang menangis takutkan Allah diharamkan oleh Allah akan api neraka ke atas tubuhnya. dengan begitu ia bererti telah menyemarakkan salam.

Barangsiapa ke pasar dan membeli sesuatu barang untuk ahli keluarganya dan dia memikulnya ke rumah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. ibubapa berhak terhadap dirimu dan anakmu pula berhak ke atas dirimu." Kata lelaki itu lagi. pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang yang sangat berhajat. Soalan 1 :Siapakah Juara Akademi Fantasia musim pertama? Soalan 2 : Siapakah artis perempuan Hollywood yang menyanyikan lagu "Beautiful Liar"? Soalan 3 : Siapakah RAJA SMS MALAYSIA? Soalan 4 : Berikan satu judul lagu terbaru Anuar Zain? Soalan 5 : Siapakah hos untuk rancangan Melodi terbitan TV3? Soalan 6 : Apakah nama kumpulan RAP yang terdiri dari 3 orang adik beradik yang terkenal di Malaysia? Soalan 7: Siapakah yang menyanyikan lagu "Gemilang"? Soalan 8 : Siapakah nama isteri Beckham? Soalan 9 : Siapakah nama laki Siti Nurhaliza? Soalan 10 : Siapakah penyanyi lagu "Aduhai Saleha"? .. kepada siapakah harus aku berbakti?" Jawab baginda.. Seorang lelaki bertanya." Sabda Nabi SAW. TAZKIRAH 31 Uji Minda Soalan-soalan yg confirm boleh dijawab. "Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu. "Berbaktilah kepada ibu bapamu. "Ya Rasulullah.." Wallahualam bissawab. "Ibu bapaku sudah tiada lagi. Maka barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

saya dan kawan-kawan boleh jawab? Semakin jauh kita dari landasan yang sepatutnya. Soal 4: Berapakah jumlah surah Al-Qur'an yang memiliki ayat sajdah wajib? Jawab: Empar surah (as-Sajdah...Bagaimana pula dengan soalan di bawah ini. an-Najm dan al-'Alaq) Soal 5: Surah manakah yang dikenal sebagai surah Imam Husain as? Jawab: Surah al-Fajr. Berapa banyak pula.. Fushshilat.. al-An'am.. Saba' dan Fathir).. Soal 8: Surah Al-Qur'an manakah yang memiliki sepuluh nama? Jawab: Surah al-Fatihah. al-Kahfi.. Soal 2: Surah manakah yang dikenal dengan sebutan "jantung" Al-Qur'an? Jawab: Surah Yasin. Soal 11: Siapakah orang pertama yang meletakkan titik di dalam Al-Qur'an? Jawab: Abul Aswad ad-Du`ali. .. Soal 9: Siapakah orang pertama yang menulis ilmu Tajwid? Jawab: Abu 'Ubaid Qasim bin Salam. Soal 10: Siapakah orang pertama yang telah menerjemahkan Al-Qur'an ke dalam bahasa Persia pada masa Rasulullah saw? Jawab: Salman al-Farisi. Soal 6: Surah manakah yang memiliki nama yang sama dengan salah satu nama sungai di Iran? Jawab: Surah an-Nur. Soal 1: Surah manakah yang jumlah kalimatnya sama dengan seluruh jumlah surah AlQur'an? Jawab: Surah at-Takwir.... Soal 7: Berapa surah yang dimulai dengan ungkapan alhamdulillâh? Jawab: Lima surah (al-Fatihah. Soal 3: Surah manakah yang dikenal dengan silsilah nasab Allah SWT? Jawab: Surah al-Ikhlash. Ya ALLAH bantulah hamba-Mu yang lemah ini...

. Soal 18: Dalam kurun waktu berapa tahunkah surah-surah Madaniah diturunkan? Jawab: Sepuluh tahun.Soal 12: Dalam ayat manakah kalimat Allah diulangi sebanyak enam kali? Jawab: Surah al-Baqarah ayat 283. Soal 28: Surah manakah yang terakhir diturunkan di Makkah? Jawab: Surah ar-Rum. Soal 14: Di dalam surah manakah shalat lima waktu disebutkan? Jawab: Surah al-Isra' ayat 78. Soal 24: Surah apakah yang terakhir diturunkan kepada Rasulullah saw? Jawab: Surah al-Maidah ayat 3. Soal 13: Di dalam ayat manakah tata cara berwudhu dijelaskan? Jawab: Surah al-Maidah ayat 6. Soal 17: Surah manakah yang berhubungan dengan Imam Ali as? Jawab: Surah al-'Adiyat. Soal 16: Surah manakah berakhiran dengan huruf ra'? Jawab: Surah al-Kautsar. istri Fir'aun. Soal 20: Surah Al-Qur'an manakah yang memiliki arti "wanita yang teruji"? Jawab: Surah al-Mumtahanah. Soal 26: Surah manakah yang terakhir diturunkan di Madinah? Jawab: Surah al-Maidah. Soal 25: Berapa huruf. Soal 23: Siapakah wanita yang telah mendapatkan julukan "ath-Thayibah" (wanita yang berbudi baik) di dalam Al-Qur'an? Jawab: Siti Maryam. kalimat dam ayat yang dimiliki oleh ayat terakhir Al-Qur'an? Jawab: 79 huruf. Soal 19: Siapakah dua figur wanita di dalam Al-Qur'an yang telah banyak mendapatkan sanjungan Ilahi? Jawab: Siti Maryam dan Siti Asiyah. Soal 22: Siapakah dua orang wanita yang telah dicela oleh Al-Qur'an? Jawab: Istri Nabi Luth as dan istri Nabi Nuh as. Soal 27: Surah manakah yang diturunkan terakhir secara keseluruhan? Jawab: Surah al-Ikhlash. 20 kalimat dan 6 ayat. Soal 15: Di dalam surah manakah masalah wilayah disebutkan? Jawab: Surah an-Nisa'.

Yunus dan Yusuf). Nuh. Ibrahim. al-Mukmin. Soal 38: Terdapat di dalam surah manakah Kisah Nabi Sulaiman dan Ratu Belqis? Jawab: Surah Saba'. Yasin. . Soal 33: Dalam berapa ayat Al-Qur'an Rasulullah saw disebutkan? Jawab: Dalam 305 ayat. Soal 30: Ayat alhamdulillâh Robbil-'âlamîn disebutkan dalam berapa surah? Jawab: Enam Surah (al-Fatihah. Soal 36: Di dalam Al-Qur'an berapakah nabi yang disebut sebagai suri teladan yang baik? Jawab: Dua nabi. Soal 34: Di dalam ayat manakah nama kelima nabi 'Ulul Azmi disebutkan? Jawab: Surah al-Ahzab ayat 7. Soal 43: Terdapat di dalam manakah doa pertama Al-Qur'an? Jawab: Surah al-Baqarah ayat 126. Soal 41: Surah manakah yang pertama kali diterjemahkan ke dalam bahasa Persia? Jawab: Surah al-Fatihah. Hud. Soal 39: Surah apakah yang pertama kali diturunkan? Jawab: Surah al-'Alaq. Yunus dan alAn'am) Soal 31: Di dalam surah manakah disebutkan lima macam makanan? Jawab: Surah al-Baqarah ayat 61. Soal 35: Berapakah jumlah surah Al-Qur'an yang memiliki nama para nabi as? Jawab: 6 surah (Muhammas. Soal 40: Berapakah ayat dan kalimat yang dimiliki oleh surah Al-Qur'an yang pertama kali diturunkan? Jawab: 7 ayat dan 29 kalimat. az-Zumar. Soal 44: Ayat apakah yang dibaca oleh kepala terpenggal Imam Husain as di kota Syam? Jawab: Surah al-Kahfi ayat 9. Soal 32: Di dalam surah apakah Allah membicarakan mengenai diri-Nya? Jawab: Surah al-Baqarah ayat 186. ash-Shafaat. yaitu Nabi Ibrahim as dan Nabi Muhammad saw.Soal 29: Di surah manakah terdapat ayat hijab? Jawab: Surah an-Nur ayat 31. Soal 37: Surah-surah apakah yang dinisbatkan kepada Rasulullah saw? Jawab: Surah Thaha. Soal 42: Surah apakah yang pertama kali turun di Madinah? Jawab: Surah al-Muthaffifin. al-Muzzammil dan al-Muddatstsir.

Soal 54: Nama surah manakah yang berarti "kaum wanita"? Jawab: Surah an-Nisa'. 1 kali Ahmad dan 4 kali Muhammad. al-'Ankabut. Soal 53: Surah manakah yang turun berkenaan dengan Sayidah Fatimah az-Zahra as? Jawab: Surah al-Kautsar. . an-Naml. al-Baqarah dan al-Fil. Soal 57: Binatang apakah yang telah membinasakan Raja Namrud? Jawab: Nyamuk. Soal 47: Nama nabi manakah yang lebih sering disebutkan di dalam Al-Qur'an? Jawab: Nabi Musa as. yaitu an-Nahl. Soal 58: Binatang apakah yang pernah mendapatkan wahyu? Jawab: Lebah (an-Nahl ayat 68). Mu'adz bin Jabal. Soal 55: Berapakah jumlah surah Al-Qur'an yang memiliki nama binatang? Jawab: 5 surah. Soal 60: Siapakah orang pertama yang mengarang tafsir Al-Qur'an? Jawab: Sa'id bin Jubair. Soal 48: Kisah Al-Qur'an manakah yang mendapatkan julukan Ahsan al-Qashsash (Kisah Terbaik)? Jawab: Kisah Nabi Yusuf as..Soal 45: Berapa surahkah di dalam Al-Qur'an yang memiliki ayat sajdah? Jawab: 4 surah. Soal 46: Berapakah kalikah nama Rasulullah saw disebutkan di dalam Al-Qur'an? Jawab: 5 kali. Soal 49: Terdapat di dalam surah manakah kisah Isra' dan Mi'raj Rasulullah saw? Jawab: Surah al-Isra' Soal 50: Siapakah satu-satunya wanita yang disebutkan namanya di dalam Al-Qur'an? Jawab: Siti Maryam. Soal 59: Siapakah orang-orang yang telah mengumplkan Al-Qur'an pada zaman Rasulullah saw? Jawab: Imam Ali as. Soal 56: Burung apakah yang telah memusnahkan pasukan Abrahah? Jawab: Burung Ababil. Soal 51: Surah manakah yang kaum wanita disarankan untuk banyak membacanya? Jawab: Surah an-Nur. Ubai bin Ka'b dan Abu Zaid Zaid bin Nu'man. Zaid bin Tsabit.

Taurat. Soal 62: Apakah minuman terbaik yang disebutkan oleh Al-Qur'an? Jawab: Air susu. Soal 72: Apakah ayat yang terpanjang di dalam Al-Qur'an? Jawab: Surah al-Baqarah ayat 282. Zabur. Zabur dan Shuhuf. Taurat. Soal 64: Apakah malam terbaik menurut pandangan Al-Qur'an? Jawab: Malam Lailatul Qadr. Shuhuf Musa dan Al-Qur'an. Soal 75: Berapakah kitab samawi yang disebutkan di dalam Al-Qur'an? Jawab: 6 kitab samawi. Soal 66: Apakah kitab-kitab samawi yang diturunkan pada bulan Ramadhan? Jawab: Al-Qur'an. . Soal 65: Apakah cara terbaik untuk membaca Al-Qur'an? Jawab: Tartil.Soal 61: Siapakah orang pertama yang mengumpulkan Al-Qur'an? Jawab: Imam Ali as. Soal 71: Apakah bulan yang terbaik menurut Al-Qur'an? Jawab: Bulan Ramadhan. Soal 74: Kitab apakah yang dikenal dengan sebutan Akhul Qur'an (Saudara Al-Qur'an)? Jawab: Nahjul Balaghah. yaitu ayat yang berbunyi mudhâmmatân. yaitu Injil. Shuhuf Ibrahim. Soal 73: Terdapat di dalam surah manakan angka terbesar yang disebutkan di dalam AlQur'an? Jawab: Angka 1000 di dalam surah ash-Shaffat ayat 137. Soal 69: Surah apakah yang dikenal dengan sebutan "Jantung Al-Qur'an"? Jawab: Surah Yasin. Soal 68: Siapakah di antara imam ma'shum as yang memiliki suara yang indah ketika membaca Al-Qur'an? Jawab: Imam as-Sajjad as. Soal 63: Apakah binatang terkecil yang disebutkan di dalam Al-Qur'an? Jawab: Nyamuk. Soal 67: Buku apakah yang dikenal dengan sebutan Ukhtul Qur'an (Saudari Al-Qur'an)? Jawab: Ash-Shahîfah as-Sajjâdiyah. Soal 70: Terletak di dalam surah apakah ayat Al-Qur'an yang paling pendek? Jawab: Surah ar-Rahman. Soal 76: Apakah huruf yang lebih sering digunakan di dalam Al-Qur'an? Jawab: Huruf alif. Injil.

500 huruf. Soal 84: Apakah ayat pertama yang akan dibaca oleh Imam Mahdi as ketika beliau muncul kembali? Jawab: Surah Hud ayat 86. Soal 82: Terletak di manakah ayat pertama yang memiliki sujud wajib? Jawab: Surah as-Sajdah.. Soal 85: Surah apakah yang dkenal dengan sebutan Raihânatul Qur'an? Jawab: Surah Yasin. Soal 86: Surah manakah yang dinisbatkan kepada para malaikat? Jawab: Surah Fathir. Soal 91: Ayat apakah yang diulangi sebanyak sepuluh kali di dalam surah al-Mursalat? Jawab: Ayat wailun(y) yaumaidzin lil mukadzdzibîn.Soal 77: Apakah huruf yang lebih jarang digunakan di dalam Al-Qur'an? Jawab: Huruf zha'. Soal 90: Apakah zikir terbaik? Jawab: Membaca Al-Qur'an. Soal 88: Apakah hiasan Al-Qur'an? Jawab: Suara yang indah. Soal 89: Apakah musim semi Al-Qur'an? Jawab: Bulan Ramadhan. Soal 92: Terletak di dalam surah manakah perintah untuk bershalawat kepada Rasulullah saw? Jawab: Surah al-Ahzab ayat 56 . Soal 83: Apakah surah pertama yang dimulai dengan kata "qul"? Jawab: Surah al-Ikhlash. Soal 81: Di manakah surah pertama Al-Qur'an diturunkan? Jawab: Di Makkah. Soal 80: Berapakah jumlah huruf yang dimiliki oleh surah Al-Qur'an yang terpendek? Jawab: 42 huruf. Soal 78: Apakah kalmat Al-Qur'an yang terpanjang dan terdapat dalam surah apa? Jawab: Fa`asqoinâkumûh yang terdapat di dalam surah al-Hijr. Soal 87: Dalam kurun waktu berapa tahunkah surah-surah Makiyah diturunkan? Jawab: 13 tahun. Soal 79: Berapakah jumlah huruf yang dimiliki oleh surah Al-Qur'an yang terpanjang? Jawab: 25.

. Paham?" tanya Guru kepada murid -muridnya. jika saya angkat pemadam. "Cikgu ada Qur'an.. "Paham cikgu. maka katalah "Pemadam!" Murid muridnya pun mengerti dan mengikuti. dan lain-lain. Dan anda mulai dapat mengikutinya. untuk menukarkan sesuatu. begitulah kita umat Islam. cikgu akan letakkannya di tengah karpet. begitulah ummat Islam dan musuhmusuhnya. Musuh-musuh Islam tidak akan memijak-mijak anda dengan terang-terang. bagaimana caranya mengambil Qur'an yang ada ditengah tanpa memijak karpet?" Murid-muridnya berpikir. di tangan kanannya ada pemadam." "Baik permainan kedua. ditangan kiri saya ada kapur.." "Semuanya sudah terbalik. .TAZKIRAH 32 Kenyataan Hidup Seorang guru wanita sedang bersemangat mengajarkan sesuatu kepada murid-muridnya. Musuh-musuh kamu tidak pernah berhenti membalik dan menukar nilai dan ketika. digulungnya karpet. semakin lama semakin cepat. anda sedikit demi sedikit menerimanya tanpa rasa ia satu kesalahan dan kemaksiatan.. . Ada yang mencuba alternatif dengan tongkat.. Jika saya angkat kapur ini. berkasih-kasihan tidak lagi sesuatu yang pelik. yang bathil itu bathil. di tangan kanan ada pemadam. Beberapa saat kemudian guru kembali berkata. "Keluar berduaan. Dan diulangkan seperti tadi. hiburan yang asyik dan panjang sehingga melupakan yang wajib adalah biasa. Ia duduk menghadap murid-muridnya. Guru itu berkata. Di tangan kirinya ada kapur. "Baik sekarang perhatikan. Mulanya yang haq itu haq. Sang guru tersenyum kepada murid-muridnya. dan sangat sukar untuk mengubahnya. tanpa rasa malu. Dan tanpa disedari. maka berserulah "Kapur!". Ia memenuhi syarat. Namun kemudian. Zina tidak lagi jadi persoalan. dan ia ambil Qur'an. dari yang haq menjadi bathil. tentu saja murid-murid tadi keliru dan kekok. sex sebelum nikah menjadi suatu kebiasaan dan trend. "Murid-murid. pakaian seksi menjadi hal yang lumrah. tapi kerana terus disosialisasikan dengan caracara menarik oleh mereka. jika saya angkat pemadam ini. "Murid-murid. maka katakanlah "Kapur!". Guru berganti-gantian mengangkat antara kanan dan kiri tangannya.. Permainannya adalah. permainan berhenti.Kerana tentu anda akan menolaknya mentah mentah. tidak memijak karpet .. akhirnya lambat laun kamu akan terbiasa dengan hal itu. Jika saya angkat kapur. maka sebutlah "Pemadam!". Sekarang anda berdiri di luar karpet. Orang biasapun tak akan rela kalau . Pertama-tama mungkin akan sukar bagi kita menerima hal tersebut. "Saya ada satu permainan. materialistik kini menjadi suatu gaya hidup dan lain lain. mereka sudah biasa dan tidak lagi kekok.. Kita begitu jelas membezakannya." begitu Guru melanjutkan. Namun lambat laun. dan sebaliknya. musuh musuh kita memaksakan kepada kita dengan perbagai cara. Selang beberapa saat. Caranya begini. Akhirnya Guru memberikan jalan keluar.

.. maka bangunlah aqidah yang kuat. cara hidup.murid. sehingga meskipun anda muslim.. akhirnya hancur." "Begitulah musuh-musuh Islam menghancurkan kita. Almari dibuang dulu satu persatu..." "Begitulah Islam. sehingga anda tidak sadar.. dan mari kita berdoa dahulu sebelum pulang.USAH HANYA BILA SEGALANYA SUDAH TERJADI. maka dibina tapak yang kuat. tentu susah kalau dimulai dgn tapaknya dulu.." Matahari bersinar terik takala anak-anak itu keluar meninggalkan tempat belajar mereka dengan pikiran masing-masing di kepalanya. "Kalau begitu. Begitulah Islam. jika ingin kuat. BANGSA DAN TANAHAIR KITA SEMAKIN TERANCAM! UMAT ISLAM SEMAKIN MUDAH DIBELI DENGAN WANG RINGGIT. "Sesungguhnya dahulu mereka terang-terang menyerang. Dan itulah yang mereka inginkan. RENUNGILAH SAHABAT SEMUA...MOGA ALLAH MEMBERI TAUFIQ DAN HIDAYAH PADA KITA DAN KELUARGA KITA. pakaian dan lain-lain. Tapi mereka akan menggulung anda perlahan-lahan dari pinggir.. .. baru rumah dihancurkan.. Perang Tartar. SAMA SEPERTI SAUDARA KITA DINEGARA2 LAINNYA. mereka akan bangkit serentak." "Ini semua adalah fenomena Ghazwul Fikri (Perang Pemikiran). Sebaliknya. Tapi kalau diserang serentak terang terangan.Islam dihina dihadapan mereka. baru mereka akan sadar". kita selesaikan pelajaran kita kali ini. " "Kenapa mereka tidak berani terang-terang memijak-mijak cikgu?" tanya murid. SATUKANLAH UMAT ISLAM.. YA ALLAH. dan lain-lain.. Dan inilah yang dijalankan oleh musuh musuh kita. tapi ia akan perlahan-lahan meletihkan anda. DILALAIKAN DENGAN KEINDAHAN DAN MEMUJA KESERONOKAN HIDUP.. "Jika seseorang ingin membuat rumah yang kuat. KITA BETULKAN APA YG TERMAMPU BERSAMA2. AMIIINN. tentu saja hiasan-hiasan dinding akan dikeluarkan dulu.. MARILAH KITA SAMA2 SEDAR BAHAWA AGAMA... Tapi sekarang tidak lagi.. HINGGA HILANG MARUAH DAN HARGA DIRI!! JUSTERU.. Mulai dari perangai anda. tapi anda telah meninggalkan ajaran Islam dan mengikuti cara yang mereka. misalnya Perang Salib. kerusi dipindahkan dulu. . BARU KESEDARAN ITU TIMBUL. jika ingin membongkar rumah. mereka tidak akan sedar. Ia tidak akan menghentam terangterangan. Kalau diserang perlahanlahan. MARILAH. TOLONG SEBARKAN PADA SAUDARA2 ISLAM KITA. MUNGKIN MASIH BELUM TERLAMBAT TAPI KITA SUDAH TERLEWAT UTK MERUBAH DAN MEMBAIKI KEROSAKAN YG DIALAMI.

Nampak seluruh tubuh Rasulullah s. saatnya Izrail melakukan tugas..a. Mengingatkan kita tentang kematian.A.a." kata Rasulullah s. dengan suara yang amat lemah. tapi Rasulullah s. "Ketahuilah. Semua syurga terbuka lebar menanti kedatanganmu. "Bolehkah saya masuk?" tanyanya." kata Jibril. para malaikat telah menanti rohmu.a. hingga kau palingkan wajahmu Jibril?" Tanya Rasulullah s. . dialah yang memisahkan pertemuan di dunia. menanyakan kenapa Jibril tidak ikut bersama menyertainya. "Tak tahulah ayahku. Seolah-olah bahagian demi bahagian wajah anaknya itu hendak dikenang. mengaduh. Lalu.w.a. Tapi itu ternyata tidak membuatkan Rasulullah s. dialah malaikatul maut.w. betapa sakit sakaratul maut ini. kecuali umat Muhammad telah berada di dalamnya. SEWAKTU MENEMUI AJALNYA. Ali yang di sampingnya menunduk semakin dalam dan Jibril memalingkan muka. "Khabarkan kepadaku bagaimana nasib umatku kelak?" "Jangan khawatir. wahai Rasul Allah. Rasulullah s.W. Detik-detik semakin dekat.a. Fatimah terpejam. Malaikat maut datang menghampiri. Kemudian dipanggillah Jibril yang sebelumnya sudah bersiap di atas langit dunia menyambut ruh kekasih Allah dan penghulu dunia ini.w. matanya masih penuh kecemasan. Perlahan ruh Rasulullah s.w bersimbah peluh. aku pernah mendengar Allah berfirman kepadaku: 'Kuharamkan syurga bagi siapa saja. "Jibril. Tiba-tiba dari luar pintu terdengar seorang yang berseru mengucapkan salam. orang sepertinya baru sekali ini aku melihatnya" tutur Fatimah lembut. dialah yang menghapuskan kenikmatan sementara. Fatimah pun menahan ledakan tangisnya.a." kata Jibril. Tapi Fatimah tidak mengizinkannya masuk. "Siapakah itu wahai anakku?".a. "Maafkanlah.w menatap puterinya itu dengan pandangan yang menggetarkan." kata Fatimah yang membalikkan badan dan menutup pintu.w. "Pintu-pintu langit telah terbuka." Perlahan Rasulullah s. jelaskan apa hakku nanti di hadapan Allah?" tanya Rasululllah s.w.w lega. "Engkau tidak senang mendengar khabar ini?" tanya Jibril lagi. Kemudian ia kembali menemani ayahnya yang ternyata sudah membuka mata dan bertanya pada Fatimah.a. urat-urat lehernya menegang.w.w ditarik.a. ayahku sedang demam. "Jijikkah kau melihatku.TAZKIRAH 32 *KISAH NABI MUHAMMAD S.a. "Jibril.* Betapa mulia dan indahnya akhlak baginda Rasulullah s.

akan dihindarkan daripada sifat tercela seperti hasad dengki. umatku" Dan. melihat kekasih Allah direnggut ajal.pada Malaikat pengantar wahyu itu. dahsyat nian maut ini. timpakan saja semua siksa maut ini kepadaku. riak dsbnya dalam dirinya. karena sakit yang tidak tertahankan lagi. Sebentar kemudian terdengar Rasulullah s."Umatku. mampukah kita mencintai sepertinya? Allaahumma sholli 'alaa Muhammad wa'alaihi wasahbihi wasallim. "Ummatii. Bibirnya bergetar seakan hendak membisikkan sesuatu. "Siapakah yang sanggup. Fatimah menutupkan tangan di wajahnya. TAZKIRAH 33 Kadang2 Kita Terlupa 1. 3. 4. berakhirlah hidup manusia mulia yang memberi sinaran itu.Tirmizi. mengaduh. di samping beroleh ketenangan fikiran. ummatiii!" .w.a. tapi gelisahlah apabila dibenci Allah s.w. Berselawat 33 kali sehari dapat menjernihkan hati. Sesiapa yang berwuduk saat ingin tidur dan meminta supaya ALLAH berikan kebaikan dunia dan akhirat pasti akan di kabulkan . kerana tiada lagi yang mengasihmu di akhirat kelak.w. jangan pada umatku. umatku." Di luar.w yang mulai kebiruan.a. sahabat saling berpelukan.peliharalah shalat dan peliharalah orang-orang lemah di antaramu." kata Jibril. Sesiapa yang berselawat tidak kiralah banyak mana hitunganya setiap hari akan dapat keberkatandalam apa jua dengan syarat ia berusaha mencari keredhaanNya. "Ya Allah. Betapa cintanya Rasulullah s. . Ali mendekatkan telinganya. insyaALLAH.a. 2. " Badan Rasulullah s.a.w. pintu tangis mulai terdengar bersahutan. Usah gelisah apabila dibenci manusia kerana masih banyak yang menyayangimu di dunia. ummatii.t. kepada kita. kaki dan dadanya sudah tidak bergerak lagi. mudah memahami akan sesuatu ilmu yang diajarkan. dan Ali kembali mendekatkan telinganya ke bibir Rasulullah s. Kini. Sunat tidur dalam keadaan berwuduk. Sesiapa yang berselawat 41 kali sehari. mulai dingin. wamaa malakat aimaanukum . "Uushiikum bis-shalaati.

7. 16. dosanya akan diampun hingga jumaat berikutnya-Ahmad. Sahabat meriwayatkan: Aku lihat Nabi SAW makandengan 3 jari(ibu jari telunjuk & tengah)-Muslim. Nabi membiasakan diri dengan mengambil makanan yang terdekat. InsyaALLAH. Amalkan membaca selawat sebanyak 1000 kali sehari. beliau membasahi janggutnya-Tirmizi 11. ALLAH akan hapuskan dosa-dosa kecil dengan kita mengamalkan berselawat sebanyak 11 kali tiap kali selesai menunaikan solat fardu. 10. 6. Sewaktu menghadapi hidangan. perut yang sakit atau memulas akan sembuh 15. Setiap penyakit ada penawarnya. Menurut Sayyid Ahmad dahlan. Uthman bin Affan riwayatkan bahawa Nabi SAW apabila berwuduk. sesiapa berselawat walau sekali pada malam jumaat. Apatah lagi jika makanan itu pemberian orang lain. Sesiapa yang mengamalkan berselawat 11 kali tiap hari. 12. Jika baginda suka. Di samping itu berusahalah untuk menerokai pelbagai ilmu. kemudian baru di ambil hidangan yang lainnya sebagai simbolik kesopanan. Sebaiknya imam berzikir dan doa seketika bersama makmum . Nabi SAW sering menghadap kekanan sedikit setelah solat berjemaah supaya makmum dapat melihat wajahnya. Perbaharui wuduk tiap kali bersolat krn padanya terdapat banyak fadhilat. Hadith: Sesiapa yang berwuduk dalam keadaan suci. Sesiapa yang berniat mandi(untuk solat jumaat) kemudian pakai pakaian terbaik & wangian lalu solat jumaat. Bacalah selawat tujuh kali pada air dan minum. 8. saat mautnya kelak akan dipermudahkan ALLAH seperti yang dihadapi oleh para nabi 14. 9. insyaALLAH akandi kurniakan kebijaksanaan pemikiran. dengan izin ALLAH dirinya akan lebih dihargai oleh orang lain.5. Nabi tidak pernah mencela makanan. dia makan dan sebaliknya beliau tinggalkan-Bukhari. Sesiapa yang mengamalkan membaca selawat tiga kali setiap selepas solat lima waktu akan dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi apa jua masalah 17. ALLAH catatkan 10 kebaikan baginya-Abu Dawud. Jarang sekali beliau makan dengan 4 @ 5 jari kecuali ada keperluan 13.

Munurut As-Shawi. dipermudahkan ALLAH segala urusan dan mendapat keampunan daripadaNYA 26. Apabila Nabi tidur. Menurut Syihab Ahmad. Setelah bersolat Nabi memohon ampun ( astagfirullahalaziim) tiga kali-Muslim. baginda makan dengan duduk condong sedikit ke hadapan bagi elakkan dirinya terlalu kenyang & mudahkan penghadaman 20. Maghrib dan isyak. ALLAH akan memeliharanya daripada sebarang ancaman musuh serta bahaya fitnah 24. Amalan berselawat secara teratur setiap hari mampu membersihkan kekeruhan jiwa. sesiapa berselawat tiga kali tiap selesai solat subuh. akan terpelihara hatinya daripada gangguan serta tipudaya syaitan yang melalaikan 30.Bukhari. Dari segi kesihatan. Wuduk dahulu jika ingin tidur sekalipun dalam keadaan junub. Ertinya. Nabi menyarankan. sesiapa yang membaca selawat secara rutin. ALLAH akan menghindarkannya drp sebarang bencana 21.Bukhari .Bukhari 27. Tika Nabi tidur. Nabi tak makan sambil bersandar-Bukhari. Membaca selawat 10 kali pada setiap waktu pagi dan petang akan memperolehi keredhaan serta dijauhkan diri daripada mendapat kemurkaan ALLAH 28. Nabi adakalanya beristighfar 75 kali sehari 23.Al-Falaq dan An-Naas lalu meniup telapak tangan serta menyapu keseluruh tubuh)mohon perlindunganNYA) . ia membaca surah Al-Ikhlas. Dalam riwayat yang lain. Nabi sering beristinsyaq air kedalam hidung dan menghembuskannya.18. Hadith: Sahabat melihatNabi berbaring di masjid dgn satu kakinya atas kaki yang lain (krn bimbang terdedah aurat) . Allah akan hapuskan dosa-dosa kecil dengan kita mengamalkan beselawat sebanyak 11 kali tiap kali selesai menunaikan solat fardu 19. Selain membersihkan. Silangkan kaki jika tidur di masjid. Sesiapa yang amalkan berselawat sebanyak 1000 kali tiap hari. cara berkenaan baik untuk jantung (yang berada di kiri badan) mengepam darah 25. ia dahulukan mengiring sebelah kanan . ia juga mengelakkan sebarang penyakit yang berkaitan dengan hidung 22. cukup dengan bersihkan kemaluan dan berwuduk tanpa perlu mandi wajib jika ingin tidur 29.

Nabi seorang yang berpsikologi dalam memberi nasihat. Jiwa yang gelisah dapat ditenangkan dengan zikir. Hadith: Mudahkan sesuatu & jangan kamu sukarkannya .Bukhari 41. Dalam riwayat yang lain. Adakalanya Nabi SAW amat menyukai doa-doa yang ringkas (mudah) .Muslim. Selalu memilih yang lebih mudah. beliau letakkan tangan atau pakaiannya dimulut (kerana dibimbangi terpercik) . Nabi tidak pernah menolak hadiah. Hadith: nabi selalu terima hadiah & amat menghargainya .31.bukhari 36.Abu Naim 40. Menutup mulut dan rendahkan suara tika bersin. insyaALLAH akan dihapuskan dosa-dosa kecil seseorang 37. Baginda mementingkan kualiti doa itu sendiri dengan sedikit tetapi maknanya yang menyeluruh 33. Ada riwayat yang menyatakan bahawa amalan berselawat 80 kali tiap selepas solat asar pada hari jumaat. Nabi adakalanya beristighfar 75 kali sehari 35.Abu dawud. Sabda Nabi SAW: Barangsiapa yang berselawat kepadakusebanyak 100 kali pada hari jumaat.Abu Dawud 38. ia bakal mendapat syafaat (pertolongan) daripada baginda SAW 32. sesiapa yang berhajat menemui Nabi SAW dalam mimpinya maka amalkan membaca selawat sebanyak 70 kali sehari 34.Muttafaq Alaih . Menurut Al-Hafiz Dimyati. Sesiapa yang membaca selawat sebanyak tujuh kali selama tujuh Jumaat berturut-turut. Setelah bersolat Nabi SAW mohon ampun (astagfirullahalaziim) tiga kali . Hadith: Apabila Nabi bersin. ALLAH akan bukakan pintu rahmat dan rezeki yang tidak disangka-sangka baginya 42. Sesiapa yang sering mengamalkan berselawat pada setiap hari. termasuklah berselawat sekerap yang mungkin kerana ALLAH itu Maha Luas rahmatNya 39. Nabi memilih waktu yang sesuai untuk menasihati sahabat supaya mereka tidak bosan (atau tersinggung) . maka ia akan datang pada hari kiamat dengan keadaan bercahaya .

Abu dawud 46. sesiapa yang inginkan saat kematiannya dalam kesudahan yang baik. Amalnya Ada Dua Yang Kembali Dan Satu akan Tinggal Bersamanya yaitu. 1.Bukhari. sesiapa yang amalkan selawat saban hari tak kira berapa hitungannya. ALLAH sempurnakan hajat yang baik dengan senantiasa berselawat 40 hingga 100 kali setiap hari. InsyaALLAH dihindarkan daripada taun & wabak penyakit berbahaya yang lain 45. TAZKIRAH 34 Suara Yang Didengar Mayat Yang Akan Ikut Mayat Adalah Tiga hal yaitu. Nabi sering melakukannya ketikaberoleh khabar yang menyenangkan sebagai tanda syukur hamba terhadap ALLAH . Jika salamnya tak berjawab. Berdiri apabila melihat iringan jenazah. beliau beredar 48. di ikuti dengan usaha yang berterusan. Para ulamak berpendapat. Bersujud syukur jika dapat khabar gembira. Menurut para ulamak. Keluarga 2. Hadith: Apabila kamu sekalian melihat jenazah ( yang diusung). maka berselawatlah seban yak 10 kali setiap selesai solat Maghrib 49.Muttafaq Alaih 44. Hartanya 3. rasa dukacita serta dikabulkan ALLAH akan hajatnya 47. 1.43. Melakukan pekerjaan rumah. Beri salam hingga tiga kali sahaja. maka berdirilah (sbg tanda penghormatan) . Membaca selawat 1000 kali selepas Solat Hajat dua rakaat mampu meenghilangkan keresahan. Hadith: Bantuan terhadap isterimu itu adalah sedekah-AdDailami 50. Keluarga dan Hartanya Akan Kembali . Ulamak berpendapat. Bahawasanya Nabi (apabila mendatangi rumah sahabat) beri salam hingga 3 kali .

..Berbahagialah Apabila Kau Bersahabat Dengan Ridha · .Terdengar Dari Langit Suara Memekik." Ketika Mayat Siap Disholatkan . · . . Atau Dunia Yang Meninggalkanmu · .Dahulu Kau Tertawa.. Mengapa Kini Bungkam Tak Bersuara · .. Kau Akan Melihatnya Buruk."Wahai Fulan Anak Si Fulan · .. "Wahai Fulan Anak Si Fulan. "Wahai Fulan Anak Si Fulan. Atau Kekayaan Yang Telah Mengumpulmu · . . Atau Dunia Yang Telah Menguburmu..Celakalah Apabila Kau Bersahabat Dengan Murka Allah · . Mengapa Kini Raib Tak Bersuara" Ketika Mayat Siap Dikafan . Sementara Amalnya Akan Tinggal Bersamanya..Apakah Kau Yang Telah Meninggalkan Dunia.. · Apa Yang Telah Kau Siapkan Dari Rumahmu Yang Luas Di Dunia Untuk Kehidupan Yang Penuh Gelap Gulita Di Sini Wahai Fulan Anak Si Fulan..Berbahagialah Apabila Amalmu Adalah Kebajikan · .. terdengar Suara Memekik Dari Langit. · ..2.Dahulu Kau Bertutur Kata. "Wahai Fulan Anak Si Fulan.Mana Badanmu Yang Dahulunya Kuat. Atau Dunia Yang Telah Menumpukmu · . Kini Dalam Perutku Kau Menangis · ..Terdengar Dari Langit Suara Memekik.Mana Lisanmu Yang Dahulunya Fasih..Apakah Kau Yang Telah Mengumpul Harta Kekayaan.." Ketika MayatDiusung... · ."Wahai Fulan Anak Si Fulan. Terdengar Dari Langit Suara Memekik. "Wahai Fulan Anak Si Fulan.. ..Kini Kau Tengah Safar Pada Sebuah Tujuan Yang Penuh Pertanyaan. "Wahai Hamba-Ku...Kau Telah Keluar Dari Rumahmu Dan Tidak Akan Kembali Selamanya · . Sempit Dan Gelap..Berbahagialah Apabila Hidupmu Penuh Dengan Taat. Mengapa Kini Terkulai Lemah · .Dahulu Kau Bergembira.Apabila Buruk.Kini Kau Tengah Berada Dalam Sebuah Perjalanan Nun Jauh Tanpa Bekal · .Kini Dalam Perutku Kau Berduka · .Apakah Kau Yang Telah Menumpuk Dunia. .Setiap Pekerjaan Yang Kau Lakukan Kelak Kau Lihat Hasilnya Di Akhirat · .Mana Sahabat-Sahabatmu Yang Dahulunya Setia. Maka ketika Roh Meninggalkan Jasad .Suara Dari Langit Terdengar Memekik. Kini Dalam Perutku Kau Bungkam Seribu Bahasa. · Kini Kau Tinggal Seorang Diri · Tiada Teman Dan Tiada Kerabat · Di Sebuah Tempat Kecil......Berbahagialah Apabila Matimu Diawali Taubat · .Mana Telingamu Yang Dahulunya Mendengar..Apakah Kau Yang Telah Mengubur Dunia." Ketika Semua Manusia Meninggalkannya Sendirian. Mengapa Kini Tuli Dari Seribu Bahasa · .Terdengarlah Suara Dari Langit Memekik. · .Apabila Baik Maka Kau Akan Melihatnya Baik · ." Ketika MayatDibaringkan Di Liang Lahat.... Allah Berkata Kepadanya." Ketika Mayat Tergeletak Akan Dimandikan . · .

mencaci. Oleh itu. hati dan lidah tidak ditahan daripada melakukan dosa. "Wahai Jiwa Yang Tenang · Kembalilah Kepada Tuhanmu · Dengan Hati Yang Puas Lagi Diridhai-Nya · Maka Masuklah Ke Dalam Jamaah Hamba-Hamba. melakukan zina mata diteruskan seperti biasa. Seorang Diri · Padahal. * Berlebih menyediakan juadah berbuka puasa sehingga melakukan pembaziran.. umat Islam perlu benar-benar memahami falsafah puasa yang selaras dengan alQuran dan sunah serta mengelakkan daripada menjadikan puasa hanya sebagai adat tahunan sahaja..a. Selepas berbuka segala kegiatan maksiat seperti mengumpat. Sedang mata.. Rasulullah s. Sesungguhnya orang-orang yang membazir itu adalah saudara-saudara kepada . maka tiada hajat Allah baginya (kerana pahala akan terhapus) walaupun meninggalkan makanan dan minumannya. Di antara ciri-ciri tingkah laku yang perlu dihindarkan kerana telah menjatuhkan martabat puasa kepada tahap adat semasa ialah: * Menyempitkan skop puasa hanya dengan menahan makan dan minum pada siang hari sahaja. (riwayat Al-Bukhari) * Berpuasa pada siang hari sahaja daripada melakukan dosa dan maksiat. Karena Mereka Kau Pernah Langgar Perintahku · Hari Ini. Kepada Jiwa-Jiwa Yang Tenang Allah Berfirman. · Akan Kutunjukan Kepadamu · Kasih Sayang-Ku · Yang Akan Takjub Seisi Alam · Aku Akan Menyayangimu · Lebih Dari Kasih Sayang Seorang Ibu Pada Anaknya".· Mereka Pergi Meninggalkanmu. Rentetan daripada ketibaan Ramadan. . suasana baruyang tidak dapat dilihat pada bulan-bulan lain akan mengambil tempat.Ku · Dan Masuklah Ke Dalam Jannah-Ku" TAZKIRAH 35 Ramadan antara ibadah dan adat Umat Islam seluruh negara telah melangkah masuk ke bulan Ramadan yang penuh keberkatan..w bersabda: Barangsiapa yang tidak meninggalkan perkataan buruk dan perbuatannya tatkala berpuasa. Di antaranya menggambarkan ciri ibadah puasa yang sebenar serta tidak kurang juga puasa sebagai adat atau pesta tahunan. Allah berfirman. merokok.

Oleh sebab itu.com/watch?v=RgT-_Uf62rk) * Tidak menunaikan sembahyang fardu ketika berpuasa atau hanya bersolat pada bulan Ramadan sahaja. baginda meminum beberapa teguk air.a. (al-Isra':27) * Berlebih makan ketika berbuka sehingga meletihkan badan dan menghalang daripada melakukan ibadah di malamnya. maka tamar dan jika tiada.000 orang. * Mengabaikan ibadah malam bermula dengan solat berjemaah maghrib. Akibat kepercayaan ini Islam telah terfitnah dengan tohmahan pihak tertentu yang mengatakan malaikat orang Islam rabun malam. * Malas bekerja dan tidak produktif semasa berpuasa dengan alasan keletihan.a. * Terdorong untuk bersolat tarawih hanya kerana sandaran kepada hadis palsu yang menyatakan kelebihan bersolat tarawih pada setiap malam. adalah waktu doa yang tidak ditolak. * Malas membaca al-Quran atau hanya mengehadkan bacaanpada surah Yasin sahaja. (riwayat Muslim).w : Beza di antar seorang Muslim dengan syirik serta kekufuran adalah meninggalkan solat. orang yang meninggalkan solat dengan sengaja dihukum kafir.w di dalam berbuka puasa perlu dicontohi sebagaimana maksud hadis: Rasulullah s. pelita perlu dinyalakan sebagai panduan kepada para malaikat yang turun membawa berkat.syaitan.a.a. * Memiliki kepercayaan-kepercayaan karut tentang kepulangan roh orang yang telah mati pada bulan Ramadan. (Rujuk. Untuk itu. (riwayat Ibn Majah). solat malam dan sebagainya. isyak dan tarawih kerana sibuk menonton televisyen atau kerana urusan-urusan lain.a. Maka sudah pasti amalan puasa orang yang kafir tidak akan diterima oleh Allah.s. Sedangkan kepercayaan tersebut adalah bertentangan dengan konsep roh dan alam barzakh (al-Mukminun: 99-100) * Kepercayaan kepada perlunya menyalakan pelita pada malam 7 likur. (riwayat Abu Daud.w senantiasa menyemak dan mengkhatamkan al-Quran sekali di dalam bulan Ramadan dengan Jibril a.w dan para sahabat berperang Badar dengan nisbah 300 melawan 1. Sabda nabi s. Sikap bersederhana Rasulullah s.w berbuka dengan kurma basah (rutab) sebelum solat dan sekiranya tiada rutab. * Malas berdoa sedangkan doa orang yang puasa akan dimakbul oleh Allah berdasarkan sabda nabi s. Bayangkan bagaimana nabi s.a. * Mengabai serta meninggalkan peluang beribadat pada 10 malam terakhir Ramadan kerana sibuk dengan persiapan menyambut hari raya.http://youtube. * Tidak bersedih dengan berakhirnya bulan Ramadan. .w : Sesungguhnya bagi orang yang berpuasa itu tatkala waktu berbukanya. pihak berkuasa agama perlu menghindarkan penyebaran hadis inidaripada berleluasa seperti tahun-tahun terdahulu. Ahmad & Al-Tirmidzi) * Malas menghidupkan malam Ramadan dengan ibadah sunat seperti melakukan solat tarawih. Menurut sebahagian ulama salaf. Sedangkan baginda s. Juga tidak bimbang sekiranya tidak dapat bertemu Ramadan yang akan datang.

diampunkan baginya dosa-dosanya yang telah lepas. kita perlu menghindarkan perkara-perkara tersebut demi menjamin pahala yang berganda di bulan ini.a.* Memusnahkan pahala puasa sebulan dengan sambutan hari raya yang melampau sehingga melakukan maksiat. Ini adalah di antara beberapa kesalahan yang biasa dilakukan oleh umat Islam semasa menjalankan ibadat puasa yang telah merendahkan martabat bulan Ramadan. Oleh itu. Ini berdasarkan sabda baginda s.w yang bermaksud: Barang siapa yang berpuasa pada bulan Ramadan dengan penuh iman dan mengharapkan pahala. (riwayat al-Bukhari) .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->