JENAYAH KANAK-KANAK

RANGKA KARANGAN :

Pendahuluan : 1. Definisi jenayah kanak-kanak 2. Contoh jenayah kanak-kanak ialah penderaan, jenayah rogol, memperdagangkan kanak-kanak. 3. Sebagai rakyat dan juga manusia yang prihatin serta bertanggungjawab, kita hendaklah mencari resolusi untuk mengurangkan kadar jenayah kanak-kanak di negara kita ini. Isi 1 : 1. Sebab-sebab jenayah ini berlaku 2. contoh : a) masalah psikologi yang dialami sejak kecil mungkin menjadi punca kepada mereka untuk mendera kanak-kanak. b) kurang didikan agama menyebabkan mereka pendek akal serta berkelakuan seperti haiwan. c)emosi yang tidak stabil seperti terdapat masalah di tempat kerja dan melepaskan masalah tersebut kepada anak-anak mereka. 3. seharusnya berfikiran lebih panjang serta belajar cara untuk mengawal emosi agar tidak melepaskan kepada anak-anak

Isi 2 :

1. Akibat yang bakal terjadi kepada kanak-kanak jika jenayah ini berterusan. 2. contoh : a) penderaan di rumah boleh mengakibatkan kanak-kanak tersebut menjadi seorang yang agresif dan menjadi kaki buli di sekolah. b) kanak-kanak yang dirogol akan menjadi trauma terhadap kejadian yang menimpa terhadap diri mereka. 3. masyarakat sekeliling harus mengambil berat tentang kejadian yang berlaku di kawasan mereka dan segera melaporkan kepada pihak yang bertanggungjawab untuk mengambil tindakan yang sewajarnya.

Isi 3 :

1. Langkah-langkah mengatasi jenayah ini. 2. contoh : i) diri sendiri : a) menahan hawa nafsu bagi mengelakkan perkara-perkara yang tidak diingini berlaku b) menghadiri kursus motivasi diri bagi meningkatkan kefahaman dalam diri bahawa anak yang dikurniakan bukanlah tempat untuk melepaskan perasaan amarah. c) mempunyai rasa belas kasihan terhadap kanak-kanak dan memikirkan kesakitan yang dialami kepada kanak-kanak tersebut jika terus dianiyai.

ii) ibu bapa : a) Memberi didikan agama yang sempurna kepada anak-anak mereka agar mereka dewasa kelak, mereka tidak akan melakukan kekejaman terhadap anak-anak mereka b) Elakkan daripada mengajar anak-anak mereka dengan melakukan keganasan serta mengeluarkan kata-kata yang tidak baik terhadap mereka.

iii) masyarakat : a) Seharusnya menanamkan perasaan prihatin dan bertangunggjawab apabila melihat sesuatu yang mencurigakan disekeliling mereka. b) Segera melaporkan kepada pihak yang berkuasa agar anak yang menjadi mangsa itu dapat diselamatkan dengan cepat. c) Bantu mangsa semampu usaha agar mangsa tersebut merasa bahawa masih juga ada yang masih menyayangi mereka. 3. Dengan cara ini, masalah jenayah terhadap kanak-kanak ini dapat dibendung daripada terus berleluasa. Penutup : 1. Masalah jenayah kanak-kanak ini dapat dibendung jika semua pihak bersatu dan mengambil end ah tentang masalah yang berlaku di persekitaran kita.

2. Harapan agar banyak mata akan terbuka dan sedar bahawa dunia masa kimi semakin gila.sekiranya kita tidak mengambil langkah untuk mengatasinya, masalah ini akan berlarutan sehingga merosakkan generasi kita pada masa yang akan datang.

CONTOH KARANGAN :

Jenayah didefinisikan sebagai perbuatan yang membawa kepada kemungkaran ataupun mendatangkan keburukan kepada individu. Jenayah kanak-kanak pula membawa maksud perbuatan jahil yang dilakukan terhadap kanak-kanak kecil yang tidak berdosa. Kita telah sedia maklum bahawa perlakuan jenayah ini semakin memuncak di negara kita dan hal ini telah membimbangkan banyak pihak. Jenayah yang dilakukan terhadap kanak-kanak termasuklah jenayah rogol, penderaan pemerdagangan kanak-kanak serta tidak lupa juga menjadikan kanak-kanak sebagai peminta sedekah. Hal ini amat menyedihkan kerana kanak-kanak seharusnya mengisi masa mereka dengan aktiviti-aktiviti yang sesuai dengan tumbesaran mereka dan bukannya terpaksa bekerja dan mencari rezeki untuk orang yang telah meningkat dewasa. Sebagai rakyat Malaysia yang sangat prihatin dengan masalah-masalah yang berlaku di negara ini, kita hendaklah mencari resolusi bagi mengurangkan kadar jenayah kanakkanak di negara kita ini.

Pelbagai factor yang mempengaruhi berlakunya jenayah ini di negara kita. Antaranya ialah masalah psikologi yang dialami oleh si pelaku. Masalah ini mungkin dialami sejak kecil lagi yang menjadi punca kepada mereka untuk mendera kanak-kanak. Seperti contoh, pelaku ini mungkin telah didera atau dibuli ketika usia muda lagi yang mengakibatkan mereka memiliki hasrat untuk melakukan perkara yang sama kepada anak-anak mereka. Selain itu, dengan kurangnya didikan agama juga turut menjadi punca kepada permasalahn ini. Dengan kurangnya didikan agama menyebabkan mereka pendek akal untuk berfikir seterusnya berkelakuan seperti haiwan yang tidak mempedulikan tentang anaknya. Hal seperti ini tidak sepatutnya berlaku kerana anak merupakan amanah dan anugerah dari Allah untuk kita peliharanya sebaik mungkin. Tambahan lagi, emosi yang tidak stabil juga boleh mendorong kepada permasalahan penderaan kanak-kanak. Seperti contoh, ibu bapa mempunyai masalah di pejabat dan tidak dapat melepaskannya di pejabat, mereka melepaskannya kepada anak-anak yang tidak bersalah walhal mereka tidak tahu menahu apa salah mereka apabila ibu bapa mereka melepaskan perasaan amarah terhadap diri mereka. Sebagai ibu bapa, mereka seharusnya mempelajari cara-cara untuk mengawal emosi serta berfikiran panjang sebelum melakukan apa sahaja terhadap anak mereka kerana ini akan memberi kesan kepada anak-anak.

Dengan berlakunya kegiatan jenayah kanak-kanak ini, tentu sekali ada impak yang berlaku disampingnya. Impak ini akan menjadi semakin serius jika hal ini berlarutan. Penderaan di rumah boleh mengakibatkan mangsa itu menjadi lebih agresif serta boleh mendorong mereka untuk membuli rakanrakannya di sekolah. Manakala, kanak-kanak yang menjadi mangsa rogol pula akan menjadi trauma akibat dari kejadian yang telah menimpa diri mereka. Oleh sebab itu, kita seringkali melihat magsamangsa rogol ini kerap menyendiri dan malu untuk bergaul dengan orang ramai. Hal ini akan menyebabkan mereka mempunyai keyakinan diri yang rendah dan sukar untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran luar. Selain daripada trauma, kemungkinan juga mangsa rogol akan membenci

kaum adam dan kemungkinan besar hal ini akan mendorong mereka untuk berhubungan songsang apabila mereka mencapai usia dewasa kelak. Oleh itu, masyarakat disekeliling memainkan peranan yang sangat penting bagi menghindari masalah ini berlaku. Masyarakat sekeliling seharusnya peka terhadap masalah-masalah yang dihadapi oleh jiran-jiran mereka agar masalah ini dapat dibanteras dengan segera. Sekiranya terdapat hal yang mencurigakan, segera laporkan kepada pihak yang bertanggungjawab untuk diambil tindakan yang sewajarnya.

Walaubagaimanapun, masih mempunyai jalan penyelesaian bagi mengatasi permasalahan ini. Antaranya ialah ibu bapa seharusnya mengawal hawa nafu mereka ketika bersama anak-anak. Hal ini sedikit sebanyak dapat membantu kepada kurangnya penderaan. Mereka juga harus mempunyai rasa belas kasihan kepada kanak-kanak yang masih kecil yang sudah pastinya tidak dapat menahan rasa kesakitan apabila didera dengan sadis sekali. Selain itu, individu tersebut hendaklah berjumpe dengan kaunselor ataupun menghadiri motivasi untuk muhasabah diri serta berfikiran dengan lebih waras sebelum melakukan apa-apa tindakan. Individu juga haruslah mempunyai rasa belas kasihan terhadap kanak-kanak kecil dan elakkan dari terus menzalimi diri mereka. Selain dari menyeksa zahir kanak-kanak tersbut, mereka juga telah mendera mentaliti mangsa. Sebagai ibu bapa pula, mereka haruslah memberi didikan yang secukupnya kepada anak-anak mereka serta mengingatkan mereka agar tidak mendera anak serta melakukan perbuatan keji yang lain jika mempunyai anak pada suatu hari kelak. Selain itu, ibu bapa juga seharusnya mengelakkan daripada memberi didikan kepada anak-anak mereka dengan keganasan serta mengeluarkan kata-kata yang kesat terhadap mereka. Hal ini kerana, perbuatan tersebut akan terus berada didalam ingatan mereka seterusnya mereka ingin melakukan hal yang sama kepada anak-anak mereka. Ibu bapa juga seharusnya menghindarkan anak-anak mereka daripada melihat filem-filem yang mempunyai unsur keganasan dan juga pornografi. Sebagai masyarakat pula, mereka seharusnya menanamkan perasaan prihatin dan bertangunggjawab apabila melihat sesuatu yang mencurigakan disekeliling mereka. Apabila melihat perkara yang mencurigakan berlaku di sekitar mereka, mereka seharusnya mengambil tindakan yang sewajarnya agar masalah tersebut dapat diatasi dengan segera. Sebagai masyarakat juga, mereka seharusnya membantu mangsa tersebut dengan cara tidak memandang serong, akan tetapi memahami masalah yang membelenggu diri mereka. Mendengar masalah mereka adalah usaha yang terbaik yang boleh dilakukan bagi memastikan mangsa tersebut merasakan bahawa mereka mempunyai tempat untuk mengadu nasib. Dengan cara ini, secara tidak langsung ia dapat mengurangkan kadar jenayah kanak-kanak ini dari terus berleluasa.

Masalah jenayah kanak-kanak ini dapat dibendung jika semua pihak bersatu dan mengambil peduli tentang masalah yang berlaku di persekitaran kita. Hal ini tidak akan berterusan jika rakyat memandang serius dengan masalah ini. Tidakkah anda takut jikalau masalah ini berlaku kepada ahli keluarga anda sendiri? Mahukah anda anak-anak anda menjadi mangsa seperti adik Nurin Jazlin dan Nursharlinie? Oleh yang demikian, bukalah mata anda, bukalah minda anda, bersatulah memelihara kanak-kanak kerana mereka merupakan asset negara yang paling berharga pada masa yang akan datang. Merekalah yang akan menyambung segala penat lelah yang telah kita lakukan untuk

membangunkan Malayasi yang tercinta ini. Jika kita masih memandang ringan akan hal ini, maka masalah ini akan berlarutan dan mungkin akan menjadi masalah yang lebih dasyat pada masa akan datang jika tidak dibendung dari sekarang.

(912 patah perkataan)