PROGRAM PENDIDIKAN LUAR

1.

NAMA PROGRAM Pendidikan Luar IPGM Pendidikan Teknik, Cheras Kuala Lumpur, KDC-KDPM Pengajian Prasekolah Ambilan Mei 2009, KDC-KDPM Pengajian Islam Ambilan November 2008 dan KPLI-KH (SR) Ambilan Januari 2010.

2.

PENGENALAN Pendidikan Luar iaitu Sukan Rekreasi ialah salah satu sukatan yang terdapat dalam mata pelajaran Pendidikan Jasmani Akademik. Program Sukan Rekreasi ini dianjurkan oleh Jabatan Pendidikan Jasmani dan Kesihatan serta diwajibkan kepada semua pelajar KDC-KDPM Pengajian Prasekolah Ambilan Mei 2009, KDC-KDPM Pengajian Islam Ambilan November 2008 dan KPLI-KH (SR) Ambilan Januari 2010 yang mengambil minor mata pelajaran Pendidikan Jasmani. Program ini diadakan di Kem Raudah, Teluk Nipah, Pulau Pangkor pada 5 hingga 8 Jun 2010. Hal yang demikian adalah selaras dengan kehendak Kementerian Pelajaran Malaysia di bawah Bahagian Pengambilan Guru melalui Pusat Perkembangan Kurikulum yang menetapkan kokurikulum agar bakal guru perlu diberi pendedahan Pendidikan Luar. Hal ini penting untuk mengaplikasikan ilmu dan pengalaman serta tentang kaedah perlaksanaan unsur tersebut dalam proses pengajaran dan pembelajaran kelak. . Sebanyak 25% markah kerja kursus semester satu berdasarkan pengurusan dan amali Pendidikan Luar pelajar KDC-KDPM dan KPLI.

2.

MATLAMAT DAN OBJEKTIF 2.1 Matlamat

1

Pelbagai tujuan program ini diadakan, antaranya untuk memberikan pendedahan, peluang, dan pengalaman berkaitan aktiviti pendidikan luar. Tujuan utama pengajaran dan pembelajaran Sukan Rekreasi untuk membolehkan bakal guru menguasai sesuatu kemahiran atau beberapa kemahiran yang terdapat dalam aktiviti pendidikan luar ini. Pendidikan Luar merupakan salah satu proses pengajaran dan pembelajaran yang memberi pendedahan dengan mewujudkan iklim luar bilik darjah yang menggalakkan bakal guru secara aktif pada tahap yang kompleks di samping menguji ketahanan jasmani, emosi, rohani, intelek, dan sosial. Selain itu, melalui program seperti ini juga dapat memupuk semangat toleransi, kerjasama, dan setiakawan di samping mampu membentuk kepimpinan serta kekentalan jiwa sebagai seorang bakal guru.

2.2

Objektif Objektif Program Pendidikan Luar KDC-KDPM Pengajian Pra Sekolah Ambilan Mei 2009, KDC-KDPM Pengajian Islam Ambilan November 2008 dan KPLI-KH (SR) Ambilan Januari 2010, ini ialah untuk memastikan pelajar ini :
i)

Memberi pendedahan dan pengalaman bekerja dalam kumpulan (Teamworking) seterusnya memupuk semangat saling bantu- membantu dan toleransi dalam kalangan peserta. Melatih bakal guru menyelesaikan masalah secara kritis dan kreatif . Mampu membentuk seorang bakal guru yang fleksibel atau mampu menyesuaikan diri (adaptability) dalam apa jua keadaan. Memberi kesedaran kepada bakal guru mengenai konsep pembelajaran sepanjang hayat (Lifelong Learning) yang mana pengalaman yang diperolehi dapat dipraktikkan dalam kehidupan seharian. Memupuk keyakinan diri (Self-Esteem). Memahami dan meningkatkan kemahiran kepimpinan dalam menghadapi sebarang perubahan yang berlaku di persekitaran luar dengan membolehkan seseorang pemimpin membuat perancangan dan strategi.

ii) iii) iv)

v) vi)

2

vii)
viii)

Membentuk dan melatih bakal guru menjadi seorang insan pendidik yang tabah, sabar, kuat semangat dan kental jiwanya. Mampu membentuk keperibadian, sikap, akhlak, dan disiplin sebagai seorang bakal guru.

3.

REFLEKSI AKTIVITI Pada refleksi ini, ingin saya berkongsi pengalaman sebelum program pendidikan luar yang sebenar berlangsung, yang utamanya saya ingin mengucapkan terima kasih kepada rakan seperjuangan kerana memberi kepercayaan kepada saya untuk menjadi bendahari program. Pengalaman yang tidak akan saya lupakan menguruskan kewangan program. Pada kasarnya memang sukar untuk memengang wang tunai sebanyak enam ribu, atas nasihat pensyarah dan rakan-rakan yang berpengalaman wang tersebut hendaklah dimasukkan ke dalam bank bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku. Sungguh tidak terduga dengan rombakkan demi rombakkan yang dibuat untuk mengatasi masalah keputusan baget dari pihak IPG, dan yang paling tidak saya lupakan rakan-rakan program sudi membantu untuk mencari dana bagi menampung buget sekiranya ia tidak cukup untuk melaksanakan program ni. Alhamdulillah semua urusan di permudahkan dengan berkat kerjasama semua ahli program. Penempahan baju program, saguhati dan pembelian barang – barang yang berkaitan berjalan dengan lancar akhirnya.

3.1

REFLEKSI AKTIVITI KEYAKINAN DAN KESELAMATAN DI AIR ( WATER CONFIDENT) Sebelum kami para peserta program melakukan aktiviti keyakinan dan keselamatan di air (water confident) khususnya saya, telah melihat satu kerjasama yang amat baik sekali semasa memasang khemah. Para peserta perempuan sama-sama bertungkus-lumus memasang khemah, menyusun atur kedudukan khemah dan memastikan semua khemah berada dalam keadaan yang baik. Nilai-nilai ini harus kita terapkan dan pupuk untuk kita mendidik pelajar-pelajar kita nanti.

3

Jam 5.30 petang semua peserta lengkap berpakaian di air untuk aktiviti seterusnya. Pada aktiviti Keyakinan dan keselamatan di air’ atau water confident ini, kami telah didedahkan dengan teknik-teknik untuk merasa yakin apabila berada di dalam air. Sebelum aktiviti dijalankan, setiap peserta diwajibkan memakai jaket keselamatan dan setiap peserta perlu memastikan rakan-rakan bersebelahan dengannya memakai jaket tersebut dengan betul dan membuat senaman regangan bagi melengekkan kekejangan di dalam air. Apabila semua kelengkapan telah dipakai dan senaman telah di buat peserta akan masuk ke dalam air laut. Kami diberi keyakinan oleh fasilitator yang terlibat agar yakin dan percaya kepada jaket keselamatan yang dipakai. Para peserta didedahkan dengan kemahiran berenang. aktiviti ini dibuat secara berpasangan. Pada aktiviti ini saya dapat pendedahan yang amat baik sekali melalui teknikteknik yang betul untuk berenang maka dengan ini dapatlah saya aplikasikannya pada aktiviti dengan para pelajar nanti.

3.2

REFLEKSI AKTIVITI PERBENTANGAN LAPORAN OLEH KETUA-KETUA AHLI JAWATANKUASA. Pada Keseleruhan laporan program, fasilitator banyak memberi penekanan laporan dari ketua peralatan & khemah kerana bahagian ini adalah amat peting sekali untuk sesebuah aktiviti perkhemahan yang ingin diadakan. Ini kerana Ahli jawatankuasa perlu membuat senarai semak alatan yang hendak di bawa dan memastikan peralatan tersebut boleh di gunakan. AJK ini juga perlu memastikan khemah yang dibawa cukup dan berkeadaan baik . Banyak maklumat dan ilmu yang saya perolehi bagi persediaan sebagai seorang guru untuk membawa pelajar-pelajarnya keluar berkhemah bagi memastikan semua peralatan cukup dan boleh digunakan.

4

3.3

REFLEKSI AKTIVITI SENAMAN PAGI Senaman pagi adalah aktiviti rutin yang baik untuk dilalukan. Pada aktiviti ini kami telah melakukan senaman reganggan yang di ketuai oleh saudara Hafizzudin. aktiviti pemanasan seterusnya kami beramai-ramai membuat lompat bintang dengan kiraan dari kiraan yang sedikit sehingga ke kiraan yang banyak. Melalui kiraan ini saya dapat melihat kerjasama yang sepadu oleh semua ahli dan kami dapat berhenti serentak tanpa ada yang membuat kesalahan. bagi hari keduanya pula kami yang diketuai saudara Hafizzudin sekali lagi telah mengadakan permainan bola beracun. Permainan ini juga boleh digunakan sebagai aktiviti pemanasan badan. Bukan itu sahaja malah banyak lagi aktiviti-aktiviti lain selain senaman regangan yang boleh kita lakukan untuk pemanasan badan.

3.4

REFLEKSI AKTIVITI EXPLORE RACE ( KEMBARA ) Explore race ( kembara ) pada gambaranya semua peserta mengandaikan yang mereka akan kembara di dalam hutan. Semasa persiapan untuk kembara ini dapat saya lihat pelbagai aksi dan telatah rakan-rakan ada yang bersedia untuk masuk ke dalam hutan. Akhirnya ketika taklimat ringkas dari fasilitator tentang aktoviti yang akan kami ikuti ini sedikit un tidak masuk ke hutan, masing-masing tertawa melihat diri sendiri. Pasa sesi taklimat ringkas tersebut fasilitator meminta semua wang, telefon untuk disimpan kerana aktiviti ini peserta tidak dibenarkan membeli dan menelefon sesiapan untuk

melengkapkan tugasan. Pada aktiviti kembara ini banyak yang dapat saya pelajari melalui soalan-soalan tugasan seperti menulis tulisan tamil dan mencari sebutan dalam tamil. Pertama kali dalam hidup saya belajar menyebut bahasa tamil dan menulis tulisan dengan kaum india. Aktiviti ini bagus untuk

5

kita aplikasikan pada pelajar-pelajar di sekolah melalui komunikasi dan keyakinan diri untuk berinteraksi dengan orang ramai yang berbilang kaum di negara kita ini.

3.5

REFLEKSI AKTIVITI IKATAN TALI Aktiviti ikatan tali ini dikelolai oleh fasilitator En. Burn, mana beliau banyak berkongsi dengan kami jenis-jenis ikatan tali yang banyak kegunaannya. Secara asasnya para peserta mempunyai kemahiran ikatan, ini kerana ada diantara kami yang terlibat dengan unit beruniform yang telah didedahkan dengan pelbagai jenis ikatan seperti ikatan buku sila, simpul pencuri, bunga geti, tindih kasih, simpul manok dan banyak lagi. Rakan yang mahir pada ikatan – ikatan yang ditunjukan oleh fasilitator dengan baik hati mengajar rakan- rakan yang lain. Pada saya mempelajari kemahiran ikatan ini juga ada pentingnya kerana ia berguna apabila kita berada disituasi yang memerlukan kita melakukannya.

3.6

REFLEKSI AKTIVITI KEMBARA MALAM ( NIGHT WALK ) Pada jam 11.00 malam 6 jun 2010, para peserta diberikan taklimat ringkas mengenai kembara malam ini. Para peserta di berikan nombor pengenalan diri bagi memudahkan fasilitator untuk memastikan bilangan peserta pergi dan balik mencukupi. Aktiviti ini diadakan untuk menguji tahap keyakinan diri setiap individu dan merasai perasaan seorang yang buta. Aktiviti seperti sudah biasa saya ikuti Cuma perkara yang paling saya tidak boleh lupakan ialah terhantuk kepala pada pokok, bukan sekali tapi tiga kali. Dapat saya bayangkan andainya orang buta yang berjalan sebegini. Aduhai memang kecian pada mereka kalau tiada bantuan yang diberikan. Selesai semua peserta melakukan aktiviti ini kami sekali lagi di gemparkan dengan pekabaran bahawa salah seorang
6

peserta telah hilang. Semua fasilitator meminta respon dan tindakan susulan pada Ajk tertingi ( penghulu/ penghuluwati / setiausaha dan bandahari ). Setelah kata sepakat semua peserta maka kami semua bergerak mengikut kumpulan untuk mencari rakan yang hilang dan dalam masa yang sama penghuluwati telah bersungguh-sungguh melawan kata ketua Fasilitator dengan menyatakan ini adalah helah dan hilang secara terancang. Pengalaman ini sama dengan apa yang pernah saya lakukan semasa perkhemahan dengan murid tahun enam di Pulau pangkor. Tidak sempat

rakan-rakan pergi ke tempat pencarian fasilitator memanggil kami pulang dan berkumpul semula. Rakan yang di cari telah muncul dengan baik tanpa ada masalah. Maka di sini fasilitator membuat ulasan tindakan oleh penghulu dan penghuluwati itu adalah tepat dan bagus. dan segala kejadian adalah di rancang untuk melihat tanggungjawab dan kerjasama peserta.

3.7

RELEKSI AKTIVITI KAYAK Aktiviti yang saya tunggu-tunggu. Aktiviti berkayak di lau telah di batal kerana keadaan ombak yang tinggi dan laut bergelora boleh membahayakan nyawa perserta demikan lah ulasan fasilitator. Kami teruskan juga aktiviti berkayak ini tetapi di paya yang terdapat berdekatan dengan laut. Alhamdulillah berjalan juga aktiviti ini walaupun hanya berkayak di paya yang tiada cabaran kerana airnya yang tenang. Dalam aktiviti ini saya berkayak bersama rakan, disini kami diterapkan kerjasama dan menerima arahan dengan betul untuk mengemudi kayak sehingga berjaya. Orang yang penting dalam kayak adalah orang duduk di tempat duduk belakang kerana mereka akan memberi arahan pada rakan di hadapan untuk melakukan pusingan, berpatah balik atau meneruskan perjalanan. Aktiviti berkayak berjaya juga dilaksanakan walaupun tidak dilakukan di laut.

3.8

REFLEKSI AKTIVITI ABSELING
7

Pengalaman yang cukup menyeronokkan, buat pertama kali saya melakukan aktiviti abseling ini. Selalunya Flying fox, rock climbing dan repeling sahaja yang saya lakukan. Seperti nasihat dari En. Khairul ”ok just releks aktiviti ini sama sahaja seperti aktiviti-aktiviti penah awak lakukan, dan saya tahu kamu boleh lakukan dengan baik” . ayat pembakar semangat saya untuk melakuakan aktiviti abseling ini. Abseling yang cantik dilakukan dengan loncatan dan mahir untuk menguruskan tali. bagi saya yang pertama kali mencuba ini masih belum ada kekuatan untuk melakukan loncatan , saya hanya mengundur selangakah demi selangkah sahaja. Namun begitu paling tidak dapat saya lupa terjatuh pada stand yang terakhir sekali kerana tersilap langkah sebelum membetulkan diri untuk berada di posisi yang betul. Niat dihati ingin melakukannya sekali lagi tapi memandangkan waktu tidak mengizinkan maka setiap sekali cubaan sahaja pada setiap peserta.

3.9

REFLEKSI AKTIVITI MALAM KEBUDAYAAN Malam kebudayan adalah malam yang sungguh mendebarkan oleh kumpulan kami kerana tiada persembahan yang di rancangan untuk di persembahan. Puan Pengarah IPG menjadi tetamu jemputan untuk menyaksikan

persembahan semua kumpulan. Akhirnya kata sepakat ahli kumpulan kami membuat persembahan nyanyian yang diketuai oleh penghuluwati. Tahniah penghuluwati hanya 5 minit sahaja beliau dapat menyiapkan rangkap seloka untuk dalam nyanyian untuk di persembahkan. Semasa persembahan ini dapat saya lihat tersenyum-senyum para fasilitator ketika nama mereka di sebut dalam seloka. Persembahan yang di persembhankan oleh kumpulan lain pun tidak kurang hebatnya ada yang menukarkan choral speaking kepada banyakbanyak cakap, tarian dan joget menjadi senam seni, memang menarik dan dapat tepukan gemuruh oleh rakan peserta yang lain. 4. PENUTUP
8

Program Pendidikan Luar Pendidikan Jasmani dan Kesihatan merupakan satu program yang memberi banyak pengalaman dan input yang berguna kepada saya. Saya berasa sangat bersyukur dan gembira kerana berpeluang mengikuti progam ini. Segala input yang saya dapat ini sangat berguna dalam kehidupan seharian saya terutama semasa bergelar seorang pendidik kelak. Pertama sekali, program ini mendedahkan saya kepada alam perkhemahan. Ini kerana dalam program ini kami sendiri yang mengatur dan merancangkan segala persiapan perkhemahan dan dibantu serta bimbingan dari para pensyarah Jabatan Pendidikan Jasmani dan Kesihatan . Ini sangat penting sebagai latihan untuk saya sekiranya ingin membawa pelajar-pelajar saya untuk mengadakan perkhemahan kelak. Tanpa pengalaman seperti ini, kita pasti akan kelam kabut untuk menguruskan perkhemahan semasa di sekolah nanti. Dari Program ini juga saya belajar bagaimana kehidupan dalam satu kumpulan. Segala cabaran, halangan atau kenangan manis dan pahit yang dikongsi bersama mengajar pelbagai nilai yang amat berguna. Nilai yang paling ketara ialah semangat setiakawan dan kerjasama. Selain itu, saya dapat melihat nilai toleransi dan persefakatan berlaku dalam kumpulan kecil mahupun besar. Secara tidak langsung, apabila berada dalam lingkungan masyarakat yang mengamalkan nilainilai sedemikian, kita juga akan belajar untuk mengamalkan nilai yang sama. Dalam satu kumpulan, jika tiada kesefakatan dan toleransi, maka semua -tugas akan menjadi berat. Ini kerana semua orang bersikap mementingkan diri sahaja dan tidak mahu berkorban untuk melakukan sesuatu. Sikap inilah yang akan merosakkan sesuatu kumpulan itu. Dalam kehidupan sebagai seorang guru, kita haruslah bekerjasama, bertoleransi dan mempunyai persefakatan yang baik dengan semua orang di sekeliling kita supaya tugas kita mendidik pelajar-pelajar kita menjadi mudah. Apa yang dapat saya pelajari melalui Program Pendidikan Luar ini adalah sikap yang sentiasa ingin mencari ilmu. Semua benda yang berada di sekeliling kita merupakan guru yang sentiasa memberi pelbagai ilmu kepada kita. Namun semua ilmu itu tidak akan datang bergolek sahaja. Jadi tanggungjawab kita adalah mencari dan mengggali ilmu-ilmu tersebut. Ilmu sangat penting untuk menghadapi

9

apa jua rintangan yang tidak dapat kita duga. Manusia tanpa ilmu merupakan manusia yang paling malang dan miskin dalam dunia ini. Dalam kehidupan seorang guru, ilmu didada haruslah mencukupi. Ilmu yang harus ada pada seorang guru bukan sahaja dari segi intelek, malah dari semua segi kehidupan ini. Ini kerana guru dijadikan tempat rujukan dan mendapatkan apa jua maklumat. Maka, kita haruslah terus mencari ilmu-ilmu yang baru untuk memantapkan ilmu yang sudah kita dapat. Sesungguhnya, Program Pendidikan Luar ini banyak memberi peluang kepada saya untuk memperbaiki dan menilai diri saya sendiri. Disebalik semua keseronokan dan kesedihan yang saya hadapi, saya dapat melakukan refleksi terhadap diri saya sendiri dan mengenalpasti kekurangan yang ada pada diri saya. Semua aktiviti yang dijalankan mengajar saya banyak nilai dan input yang berguna untuk memperbaiki kekurangan diri saya. Selain itu, pengalaman ini merupakan satu pengalaman yang melatih diri saya untuk menjadi seorang pendidik yang berjiwa kental, tidak mudah mengalah dan lasak.

Sekian.

10